Panourile fotovoltaice dupa 1 an. MERITA sau NU sa le instalezi?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Abonati-va la canalul meu: bit.ly/2JwK6xw
    Cum calculezi cat o sa produca fotovoltaicele: • Cum să calculăm rapid ...
    Urmariti si cat au produs dupa doi ani: • Cat au produs panouril...
    Continuarea acestui video o puteti vedea aici: • Lamuriri despre cat pr...
    A trecut un an de cand am instalat panourile fotovoltaice si am facut o analiza cat de eficiente sunt. Urmariti acest video pentru a afla in ce conditii se merita investitia in panouri fotovoltaice.
    Urmariti si cum reducem consumul boilerului electric: bit.ly/3pHDkWp
    Dupa parerea mea ceea ce trebuie retinut din film este productia pe care o realizezi cu o instalatie de 2.5 kw. Cand cineva cauta sa isi instaleze fotovoltaice poate sa ia aceasta productie si prin regula matematica de trei simpla poate sa isi calculeze cat o sa ii produca instalatia pentru care are oferta. Compara cu cat trebuie sa plateasca pentru ea si vede in cati ani isi recupereaza investitia. Exista si un site specializat unde se pot face astfel de simulari ale productiei. Am facut un film pe care puteti sa il vedeti aici : • Cum să calculăm rapid ...
    In cazul de fata este vorba despre 10 panouri Brisol de care 250 W fiecare si cu microinverter EnPhase. Productia cumulata dupa 12 luni este de 3160 KWh ceea ce transformat in euro inseamna aproximativ 350 euro produsi intr-un an.
    Acest lucru inseamna ca investitia in aceste panouri este rentabila doar daca se primeste o investitie din partea statului (sau a altui organism). In alte conditii nu se merita sa investesti mii de euro din buzunarul propriu pentru a obtine o productie echivalenta cu 350 de euro pe an.
    #PanouriSolare #Electric #Fotovoltaic

Комментарии • 492

  • @lorenalorena9883
    @lorenalorena9883 3 года назад +98

    Mie mi se pare că este o explicație foarte reală și pe înțelesul tuturor celor care caută informații despre un sistem solar , fara atâtea vrajeli din partea vânzătorilor de pe piața

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +7

      Multumesc pentru comentariu si apreciere! Daca nu ati facut-o deja va invit sa va abonati la canalul meu. In scurt timp o sa incep sa public o serie de filme in care sa arat cat consuma principalele aparate electrocasnice din casa. La dimensionarea si montarea unui sistem fotovoltaic trebuie tinut cont si de consumatorii din casa.

    • @marianmarin8788
      @marianmarin8788 3 года назад +39

      Cati bani si-o fi luat Buhnici sa manace rahat ca e rentabil?!?!?! si el are si mai multe, da nu spune ce si cum...

    • @georgedanielstan4132
      @georgedanielstan4132 2 года назад +16

      @@marianmarin8788 Canalul de youtube al lui Buhnici este defapt pentru reclame, face reclama la vata bazaltica produsa de o singura firma, la panouri si produsele Victron, la nu stiu ce agentie imobiliara..

    • @RomanulCC
      @RomanulCC 2 года назад +17

      @@marianmarin8788 Sigur e rentabil, dar intrebarea e "pentru cine e rentabil?", pt toti inafara de cumparator.

    • @menestrutzel
      @menestrutzel 2 года назад +12

      Și mie mi se pare o explicație reală, doar că e ca și cum eu aș folosi butoaie de sute de litri de apă și mă ajută cineva cu câte un pahar de apă (soarele). Iar în zilele când consum puțin și soarele ar putea să furnizeze mai mult atunci se duce în rețea.
      După părerea mea nu este o conluzie bună, pentru că dimensionarea sistemului este deficitară. Dacă acele 10 panouri ar fi fost de 400W atunci ar fi crescut producția cu 60%% ceea ce ar fi dus la un procent ai mare de 60%-40% in favoarea soarelui. Deci la un consum de 14Mw/an->1,2Mw/luna->40kw/zi și daca consideram o productie de 10 ore media de soare zilnic-anuala atunci ar însemna ca sistemul să aibă o capacitate de minim 10kw panouri solare. Asta ar însemna 40 panouri de 250w sau 25 de 400 sau chiar altă configurație. Bineînțeles că subvenția nu va fi decât pentru 3kw adică 5000 euro. Restul sunt din banii beneficiarului. Doar dacă se atinge capacitatea asta de producție atunci teoretic consumul ar fi asigurat din panouri și surplusul se întoarce spre rețea și atunci ar veni bani de la furnizorul de energie care pot fi considerați pentru calculul amortizării. Să nu mai spunem că este aberant totuși ca furnizorul să ofere pentru energia verde produsă o sumă de 4-5 ori mai mică decât cea vândută de el. Poate ar trebui cosinderată și o investiție pe partea de stocare de energie astfel încât pe timp de noapte să nu fie import din rețea. Adică mai ajută bateriile să crească raportul export vs import rețea.

  • @lungocicorneliu1119
    @lungocicorneliu1119 10 месяцев назад +2

    Și cine face ca mine , ca mine sa pățească ! Mulțumesc pentru sinceritate !

  • @RomanulCC
    @RomanulCC 2 года назад +24

    Foarte bun filmuletul, nota 10. Simplu si la obiect, frumos detaliat, exemple concrete, nu abureli cu zane si zmei. Ce prezentati dvs aici nu poate fi demolat, e vorba de timpul de amortizare a instalatiei, nu are nici o legatura cu subdimensionare sau alte treburi. Cat produce intr-un an, ca sa stim in cat timp se amortizeaza, plus faptul ca produce mult tocmai cand nu ai nevoie, iar cand ai nevoie....zero. Bravo! Nu mai este nevoie de nici o intrebare suplimentara. 👍

    • @ManoloiuVlad
      @ManoloiuVlad 2 года назад +3

      Sunt curios de calculul pe 2021. Energia s-a scumpit. Probabil si panourile, si montajul. Cu siguranta situatia e alta acum.

    • @orchestratorul
      @orchestratorul 2 года назад +1

      Daca toti "inginerii" isi dau cu parerea , dar le instaleaza si un prelungitor aia de la electrica :)))) Daca dai pe 8-10 panouri cu 2 baterii si un controller 10000 euro.. si vrei sa scotii banii...ghinion :)) El si-a luat panou cu controller :))) pai normal...daca nu a avut ce face cu banii cand dai pe panou de 3/4 x mai mult decat pretul unuia normal ! la 2000kW de la 8 panouri... e foarte bine vezi cat e killowatul si vezi economie ! Ca el nu stie sa-i foloseasca e problema lui ! Dupa vorba se vede ca nu se pricepe si a fost prostit de cine i.a instalat !

  • @oldlifestylebyandrei
    @oldlifestylebyandrei 2 года назад +5

    Foarte frumos și tehnic prezentat! Felicitări
    Concluzia la care am ajuns eu acum ceva ani,este că în cel mai bun caz,când investiția este subvenționată,te alegi cu acoperișul găurit, riști să-ți ploua in pod,stai cu grija iarna să nu-ți rupă stratul de zăpadă grinzile,să nu-ți smulgă cablurile,stai cu fațada casei cu trasee și cabluri iar enelu face bani și pe tine te amețește cu certificate verzi și calcule alambicate iar la final daca tragi linie și calculezi imparțial,la rece, constați că mare câștig nu ai.
    Dar asta e, trotinetisti au senzația inca că dintr-un panou dau curent la tot cartierul!

  • @ursul1332
    @ursul1332 3 года назад +26

    Ce om tare ! Multumim pentru toate informatiile ! Multumim pentru munca depusa !

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +2

      Si eu va multumesc pentru mesajul de apreciere si incurajare.

  • @johnr3599
    @johnr3599 3 года назад +27

    Felicitari pentru filmul prezentat. Apreciez onestitatea dv. Este clar ca fara subventie nu merita sa ma gandesc la instalarea acestor panouri. De asemenea, trebuie tratate cu rezerve informatiile furnizate de firmele care instaleaza astfel de sisteme.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +1

      Multumesc pentru comentariul lasat

    • @marcelpascalau8355
      @marcelpascalau8355 2 года назад +3

      Nu o sa prezinte firmele adevărul gol-golut. Ar avea de pierdut.

    • @willibach2496
      @willibach2496 2 года назад

      @@MiniTehnicus IN CET IN CET SE SCUMPEȘTE CURENTUL DUPĂ CE PUNE LUMEA LA CASE PANOURI? PROCENT DE PESTE 30% DIN POPULAȚIE. AVEȚI VOCEA ASEMĂNĂTOARE CU PITIȘ FLORIAN

  • @ovimiha77
    @ovimiha77 2 года назад +8

    Foarte util filmul, pt a vedea productia in kw, e f util sa stim cum ne facem calculele. Dar, in acest moment, ian 2021, cu legea compensarii 1:1 si un pret de 1.3 lei / kw lucrurile sunt altfel, amortizarea este mult mai rapida.

    • @stefpaul1
      @stefpaul1 2 года назад

      Unde sunt 1.3 lei/kw? Eu platesc putin mai mult de jumatate... Amortizarea se face probabil in 5-6 ani daca prinzi subventia...

    • @ovimiha77
      @ovimiha77 2 года назад

      @@stefpaul1 întra pe Anre la comparator oferte. Contractele vechi, deja în desfășurare au preturile mult mai mici. În afara de distribuitori mici, cam dubioși, cel mai ieftin e la eon, 1.25 lei cu tva. Acesta este și tariful meu, contract întrat în vigoare de la 1.01.2022. Mai ieftin nu găsesc la nimeni. La electrica e și mai sus. O sa fie plafonat prețul, dar dacă ai consum maxim de 300kw pe luna și nu ma încadrez.

    • @stefpaul1
      @stefpaul1 2 года назад +2

      @@unclepaul8331 Da, cam asta este pretul actual cu tot ce mai baga ei acolo ca aduna o gramada de chestii.

  • @chava-nuritt
    @chava-nuritt 2 года назад +15

    Noi locuim în Anglia și am pus panou de 4,48Kw produce în jur de 5 Mw pe an! In primul an pentru că a fost un pic mai însorit a produs peste 5 Mw. In zilele de vară însorite ajunge peste 33 kw dar iarna când este foarte noros atunci sunt zile când nu produce nici un kw pe zi, dar astea sunt zile puține! Cea mai putina producție are decembrie și ianuarie. Cea mai mica producție pe luna a fost de 101kw in 2021 decembrie!cel mai mult a produs in 2020 luna Mai 782kw. Menționez că îl avem de 3 ani și locuim in Anglia unde se știe foarte bine că nu prea suntem răsfățați de ☀️ este mai mult ⛅ sau ⛈️. Pe data de 30 Ianuarie va avea 3 ani și a produs in total 14.8 Mw. Nu avem baterii.

  • @stefanaurelangelescu6401
    @stefanaurelangelescu6401 2 года назад +4

    Foarte bine documentat ! În fisa tehnica a panourilor sunt date doua seturi de valori pt performanta : - STC standard technical condition la putere radiație solara de 1000w/mp și 25 gr C , și NMOTori NOCT nominal operating cell temperature la 800 w/mp și 20 grC. Diferența la putere e semnificativa , 20 ÷25%. STC se folosește la dimensionarea sistemului, iar NMOT/NOCT la evaluarea producției efective. Din păcate firmele nu spun aceste lucruri iar așteptările clienților sunt înșelate. Un cer senin are radiația 1000 w/mp , cer mediu acopert 900 , cer acoperit sau zona cu poluare 750÷800 . Poziția geografica e importanta , în jumătatea de Sud a Munteniei și în Dobrogea avem cel mai mult soare .

  • @jimmyd84
    @jimmyd84 3 года назад +17

    Bravo! Un video foarte util - o structurare pe luni a productiei si a consumulu foarte buna.
    Daca imi permiteti, as dori sa va pun cateva intrebari, si anume:
    -Ce suprafata are casa si este pe un singur nivel?
    -Incalzirea este peste tot in pardoseala?
    -Ce putere instalata are sistemul de incazlire/incalzirea in pardoseala?
    -Ce izolatie are casa?
    -Cum este clima in zona in care locuiti?
    -Ce temperatura este programata in casa?
    Multumesc!!!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +10

      Am inceput o serie de filme in care sa raspund detaliat tuturor celor care mi-au adresat intrebari in urma acestui video. Puteti sa vedeti primul episod aici: ruclips.net/video/hQ3qapF4bxk/видео.html .
      Legat de intrebarile dvs pe scurt va pot raspunde asa :
      - Casa are o aprenta la sol in jur 90 mp si este formata din subsol + garaj subteran pe toata suprafata casei. Ambele neincalzite. Apoi parter in etaj amebele cu incalzire prin pardoseala. Parter gresie 100%, etaj parchet 100%. Nu exista pod, etajul este mansardat, dar este o mansarda destul de inalta. Peste 3 metrii in punctul cel mai inalt si 1.7m punctul cel mai de jos.
      - Incalzirea se face cu pompa de caldura cu vaporizare. Nu stiu foarte exact puterea ei pentru ca era déjà instalata can dam cumparat casa. Undeva intre 3 si 4 de kW estimez eu dar este o simpla estimare.
      - Casa este izolata pe exterior cu polistiren. Cred ca de 10 cm dar nu sunt sigur. Apoi pe interior intre rigips si perete este pusa vata de 5cm.
      - Termostatele stau pe 23 de grade tot timpul in toata casa atat la etaj cat si la parter. Fiind gresie la parter este neplacut daca se simte rece la picioare.

  • @AGC2021
    @AGC2021 2 года назад +4

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt care e legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
    Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
    Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
    Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
    Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

    • @iuliansavoiu8731
      @iuliansavoiu8731 11 месяцев назад

      Sa inteleg ca surplusul de curent il bagi in cele doua baterii si nu in retea? Cum s-a descurcat sistemul pana in prezent? Unde tii bateriile? Multumesc!

    • @AGC2021
      @AGC2021 11 месяцев назад

      @@iuliansavoiu8731 da, asta inseamna off grid, sa nu depinzi de retea. Bateriile le tin in casa, normal

  • @traxlerarthur985
    @traxlerarthur985 Год назад +1

    Foarte corect, multumiri pentru sinceritate. De adaugat faptul ca in timp, dupa aprox 10-15 ani randamentul panourilor scada la 80% ceea ce lungeste amortizarea sistemului. La asta se adauga daca perioada asta trece fara evenimente meteo care ar putea afecta sistemul si implicit ar necesita investitii suplimentare pentru reabilitare.

  • @cosminbruna9885
    @cosminbruna9885 3 года назад +11

    Bravo! Felicitări, chiar m.ați lămurit. Mulțumesc de informații!

  • @Stuparulvesel
    @Stuparulvesel 3 года назад +13

    Multam fain pentru feedbackul sincer. Probabil ca pe viitor tehnologia va fi din ce in ce mai ieftina si accesibila maselor, asa cum a fost automobilul clasic acum 100 de ani. Asadar un pic de rabdare!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +5

      Si eu iti multumesc de mesaj. Sunt bucuros ca ai inteles ca intentia mea nu a fost de a denigra aceasta tehnologie ci doar am incercat sa arat unde se afla in acest moment. Sunt absolut de acord cu tine ca tehnologia o sa avanseze si o sa fie din ce in ce mai eficienta. Exemplul tau cu automobilul este foarte bun si as adauga ca avem exemple si mai recente: calculatorul in ultimii 30-40 de ani sau telefoanele mobile in ultimii 20 de ani. Ce performante avea un telefon de 1000 de euro acum 10 ani si ce performante are azi. Deci DA trebuie sa avem rabdare cu aceasta tehnologie si sa o incurajam prin montarea lor atunci cand ne-o permitem. Nu trebuie insa mintiti oamenii ca daca investesc niste mii de euro si instaleaza panouri fotovoltaice si in 3-4 ani isi recupereaza banii si apoi sunt doar pe plus.

    • @patakigabriel7457
      @patakigabriel7457 3 года назад +3

      Salut, da ai dreptate.. eu acum imi pun un sistem de 3,5 kw si are 8 panouri, fiecare cu o putere de 450..

    • @vasilicaponcis7466
      @vasilicaponcis7466 2 года назад +3

      @@patakigabriel7457 cum esti mulțumit după doua luni ?

  • @cornel.construct
    @cornel.construct 3 года назад +7

    Salutare.Ati explicat foarte ok si ma-ti lămurit 100%.Aveti perfecta dreptate,nu se renteaza.Va multumesc

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +2

      Multumesc si eu pentru mesaj!

    • @JohnLocke-it3eo
      @JohnLocke-it3eo 3 года назад

      Pentru casa la munte e excelent

    • @bogusman2121
      @bogusman2121 3 года назад

      Normal ca nu se renteaza pentru CA instalatia este grav subdimensionata!

    • @alinbogdan3198
      @alinbogdan3198 2 года назад +3

      @@bogusman2121 și dacă e corect dimensionată la ce costuri crezi că ar fi fost achiziția, tot la același preț ? Mai se precizează că nu dispune de spațiu suficient in caz că are vrea să acopere tot necesarul

    • @dianaepure453
      @dianaepure453 2 года назад

      @@MiniTehnicus
      Luati în calcul prezentul , adică 2022 și o instalație de 5kw măcar + 1 masina electrica ,
      Cel mai repede se scoate investiția, folosind energia pt a incarca o mașină electrica
      Cea mai eficienta masina pe combustie, mănâncă 45lei / 100km în prezent
      Faceți dvs calculele , doar încercând 1 masina electrica, se economisesc într 2 -4mii euro / an
      Concluzie
      Instalațiile cu panouri fotovoltaice , sunt prezentul și viitorul !, de RENTEAZA !

  • @utopia8655
    @utopia8655 2 года назад

    Nota 10 fratele nostru...asa informatii mai rar primim. Dumnezeu sa te tina sanatos!

  • @7sulzer
    @7sulzer 2 года назад +4

    Asta era acum un 1 an (2021) acum in (2022) pretul s-a dublat. Pe termen lung este o investitie buna. Cred ca ar trebui montat inca un rand de panouri.

    • @elenatudor9378
      @elenatudor9378 Год назад

      Normal, el are totul electric în casa și are puține panouri!

  • @popicu9
    @popicu9 3 года назад +8

    Felicitari !
    Informantii dense si clare (probabil) de la un inginer

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +4

      Multumesc! Asa este inginer. Toate cele bune va doresc!

  • @vetutaveta8639
    @vetutaveta8639 2 года назад +2

    Multumesc !chiar m am gandit la varianta asta pt casa mea .Dar ,in urma prezentarii dvs si cu dovezi ,.ma face sa dau inapoi .

  • @spanciocsergiu1521
    @spanciocsergiu1521 2 года назад +2

    Multumim !!!! Like nu stiu daca doresti , dar meriti 10 , de la fiecare urmaritor ! Ai pierdut bani si ne arati si noua sa nu facem la fel , pfff Mare caracter. Nu am cuvinte de multumire pentru ce ai facut pentru noi.

  • @Idei_de_calatorie
    @Idei_de_calatorie 2 года назад +4

    Cred ca acest sistem va fi unul foarte important pentru viitor. Dacă ne raportam și la standardul NZEB, o sa devină o soluție foarte importanta de luat in calcul

  • @MiniTehnicus
    @MiniTehnicus  3 года назад +7

    Va recomand sa urmariti si:
    Cum calculam cat o sa produca fotovoltaicele: ruclips.net/video/qLb1oEwhdP8/видео.html
    Cat au produs aceleasi panouri in al doilea an: ruclips.net/video/J0pNNewcuH4/видео.html
    Raspunsuri detaliate la comentariile acestui film: ruclips.net/video/hQ3qapF4bxk/видео.html
    Cum am optimizat consumul boilerului electric: bit.ly/3pHDkWp
    Cat consuma frigiderul sau congelatorul dintr-o casa: bit.ly/2VukgNm

  • @gabrielconstantin1268
    @gabrielconstantin1268 2 года назад +4

    Mulțumesc pentru video. Foarte clar explicat, date din teren

  • @manton3699
    @manton3699 2 года назад +2

    Prezentarea sincera si bine documentata merita toata apreciera. Din pacate constat ca o investitie in astfel de panouri este o risipa de bani daca nu este subventionata. Subventia, daca o obtii, merge pe principul "intai pui tu banii si ti-i returnam noi la urma". Chiar si cu subventie, tot nu cred ca merita deranjul. Bine ca am gasit filmuletul pentru ca eram foarte tentat sa investesc intr-o astfel de instalatie.

  • @tonitoni2192
    @tonitoni2192 2 года назад

    Super filmulețul. FELICITARI PENTRU EXPLICAȚII. MULȚUMESC

  • @Sky.Sky.
    @Sky.Sky. 3 года назад +5

    Multumesc mult. In sfarsit un review sincer

  • @minutzionel
    @minutzionel 3 года назад +8

    tehnologia avanseaza rapid....deja poti cumpara la 700 de lei ...panouri fotovoltaice monocristaline HALF-CUT sharp...de 440w ...care is mult mai rentabile decat celelalte....si aproape dublezi valoarea aceea...iar daca stai intr-o zona cu umpic de vant si pui si o turbina de 2-3kw.....se merita.....

    • @dragoslavdragos449
      @dragoslavdragos449 2 года назад +1

      Dreptate mare aveți. Panouriile trebuie cumpărate in functie de zona unde stai, monocristaline, policristaline si nu mai stiu exact cum se numesc celelalte ca nu mi-am bătut capul cu ele , ce ma interesează pe mine sunt mono si poli intre astea 2 imi bat capul 😁 si aveți dreptate si cu o eoliana deja ai scos bine producție pe toată perioada anului chiar si pentru iarna o sa ai costuri foarte mici la curent si randament destul de bun 😁💪😉

  • @liviuliviu6460
    @liviuliviu6460 3 года назад +5

    Foarte BUN reportajul acesta!!!! Si corect!!

  • @popi9395
    @popi9395 2 года назад +7

    Dupa parerea mea cred ca ati instalat prea putine panouri tinand cont de consumul casei dumneavoastra. Un numar mai mare de panouri v-ar asigura o productie de mai multi kw si ati putea deveni chiar prosumator.

    • @Max-mc6fw
      @Max-mc6fw 2 года назад

      Este prosumator.a spus in video

  • @lawofficial4099
    @lawofficial4099 2 года назад

    Foarte corect.... explicat frumos... vreau sa mai aud ce au de zis toti kk...rii care se bat cu caramida verde in piept.

    • @stefanursescu5533
      @stefanursescu5533 2 года назад

      Ce nu înțelege lumea este ca nu toată ziua ai bani. Dacă cumpărai un hârb de masina si spărgeai banii, nu aveai nici bani si nici facturi mai mici. Și eu vreau sa îmi pun, dar nu 2kw, pu 15 kw, si devin independent energetic. Pe mine nu ma interesează sa îmi scot banii. Pe mine ma interesează sa am caldura in toată casa si sa nu ma coste

  • @guritamarctiberiu1567
    @guritamarctiberiu1567 2 года назад

    Mi-ai confirmat ce intuiam deja, mersi mult pentru vid!

  • @anghelcristian7914
    @anghelcristian7914 2 года назад

    Sunteti prosumator. Nu stiu daca se poate cu microinvertoare. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • @nicolaebbaranguta6273
    @nicolaebbaranguta6273 2 года назад

    Eu am instalat 10 panouri de 3,76 kw cu un singur invertor prin programul,,casa verde fotovoltaice ".
    Sunt blocat de aproape o lună de E-DISTRIBUTIE,care trebuie să vină să încheiem contractul să pornească invertorul și să cupleze o siguranță.
    La măsurătorile făcute cu firma care le-a montat,erau 400si ceva cc și peste 230 și ceva ca.Să văd ce produce când vor fi cuplate 1 luna și un an.
    Va țin la curent și n știu de ce ai invertor pe fiecare placă(probabil din construcție)

  • @martindietrich3383
    @martindietrich3383 2 года назад +6

    Buna ziua , foarte frumos film si realistic, ne dam seama ca o astfel de instalatie este in masura sa alimenteze o casa cu energie gratuita, bineinteles si cu alte componete... scopul de a deveni autarc. Poate pentru cei interesati pot sa postez istalatia mea, asa ca comparatia unui test de lunga durata. Este vorba de 30 panouri Monocristaline model Antaris ASM 180 AI, din 2008, si un transformator curent alternativ (nu stiu daca este denumirea corecta) Sonny Boy 5000-TL HC-20, puterea prognosticata 5.4KW pe an, fact este, ca a depasit in fecare an productia. Datele sunt poate interesante de a vedea viabilitate la termen lung al componentelor utilizate. Instalatia este pe acoperis inclinatia 40° in directia S , se afla ca punct geografic in apropiere de München Germania. A fost montata in 09.2008, adica acum 13,5 ani, pe acest timp de exploatare nu am avut nici o avarie si nici un fel de reparatie, 0 costuri, totul functioneaza perfect, ca in prima zi, productia totala dupa 13.5 ani este de 81.750kw adica ceva peste 6.000Kw pe an. Scuzati greselile de ortografie a trecut 40 ani den un am cu vine vori lb Ro, dar cred ca astea nu este important... ei panourile actuale sunt mult mai performante, dar vedem ca tehnica aceast da randament, mai ales cu criza asta de energie. Nu stiu cum este situatia in Ro. dar daca aveti spatiu pentru panouri sa stiiti ca este o investitie buna si de viitor, o zi faina la toata lumea va doresc .

  • @nemo1877
    @nemo1877 2 года назад +1

    Din punctul meu de vedere, ar trebui sa vorbim mai degraba de utilitate si nu de rentabilitate, iar in acest caz comparatia nu trebuie sa o facem cu energia electrica furnizata de reteaua nationala, ci cu situatia unui om (a unei gospodarii) care nu are nicio alternativa energetica la indemana: o casa sau o cabana izolata. De asemenea, am vazut expeditii in astfel de locuri izolarte (padurile din Amazon), unde au prevazut la logistica si astfel de panouri solare pliante (tip armonica), care ar ajuta la incarcarea acumulatorilor diverselor echipamente electronice. Daca nu exista o astfel de utilitate, din cauza pretului lor ridicat, inca nu putem vorbi de rentabilitate. Multumim pentru prezentare, foarte onesta si la obiect.

  • @iulian_98
    @iulian_98 2 года назад +2

    Cost investiție totală : la costul facurii tale la curent pe lună : la 12 luni= câți ani poți să-ți plătești curentu din rețeaua normală cu banii pe care i-ai da pentru panouri și restu .
    Dacă cu banii ăia îți poți plătii facurile 10 -15 - 20 de ani .... nu se merită
    Dacă banii ăia îți ajungi să-ți plătești facuturile doar câțiva ani atunci clar se merită panourile .

  • @smarandarusu5199
    @smarandarusu5199 2 года назад

    Multumim..ptr.ce ne spuneți interesant..si eu ma tot gîndeam dacă se merită..

  • @gheorghebohar7399
    @gheorghebohar7399 2 года назад

    Multumesc pnt detali chiar eram interesat de detaliile tehnice..parerea mea de benefici sa ai macar 50% sau 80%sunventionate si sa pui an loc de 10bucati 20 buc de sa produci mai multa energie din panouri,Sa sti sigur ca ramai cu 30% Energie an plus la casa Pe timp de Iarna la sigur,,Sa consumi cu 30% energie mai putin decat produci pe timp de iarna de exemp sa produci 6000kw pe an..si sa consumi max5000kw An asa se merita si sa ai total an casa elecrtic

  • @paraschivtoni9374
    @paraschivtoni9374 4 года назад +9

    Sistemele acestea cu PV nu se renteaza decat in 3 cazuri : 1. Esti intr-o zona izolata, de munte de ex si nu ai acces la retea, 2. Costurile de a ajunge la retea sunt f mari si ar depasi valoarea unui sistem solar necesar pt tine. 3. Cand ai norocul sa obtii un contract cu furnizorul, in care sa stipulezi ca tot ce bagi in retea, poti lua inapoi seara sau te poti folosi de acei kw iarna, fara sa fii pro...st...sumator, astfel de contracte exista, dar trebuie sa ai relatii. In rest prosteala la greu din partea firmelor, statului si ''prietenilor''.

    • @ciprianc.s.c3813
      @ciprianc.s.c3813 4 года назад +2

      Sigur voi parea super incapatanat dar eu am urmatoarea situatie:
      Constructie noua nefinalizata, neracordata inca la retea.
      Un consum mediu de 300kw pe luna pentru care platesc in medie 270 lei/luna.
      Un cost de racordare la retea(naiba stie cat mai e si ala)
      Un sistem off grid de 5kw putere instalata cu 8kw stocare in baterii la pret de 30.000lei la cheie deci daca ma tine 10 ani vin cam tot pe acolo (daca nu creste pretul la curent)
      Deci avand datele astea ale problemei eu tind sa cred ca pentru acest caz particular renteaza investitia

    • @meccip
      @meccip 4 года назад +3

      @@ciprianc.s.c3813 dupa ce cade soarele, cu 8kw baterie, daca bagi un toaster de 2kw in priza, ai terminat bateriile in juma de ora.

    • @paraschivtoni9374
      @paraschivtoni9374 3 года назад +3

      @@ciprianc.s.c3813 Teoria e teorie, sa vezi practica, mai ales incepand cu toamna tarziu pana in primavara, atunci sa te vad cum te scoti cu consumul si inmagazinearea energiei cand soarele nu e prezent. Pe timpul asta paginile forumurilor si grupurilor sunt pline de strigate de ajutor ca bateriile sunt descarcate si cauta solutii de reincarcare ale lor cu generatoare.

    • @decebalpopescu3824
      @decebalpopescu3824 3 года назад +2

      Ciprian,Paraschiv are dreptate, meccip de asemenea.

    • @mariannicolae7265
      @mariannicolae7265 2 года назад

      @@paraschivtoni9374
      Ai mare dreptate.

  • @coicheci
    @coicheci 2 года назад +6

    Aș fi foarte curios dacă astăzi s-ar trage aceeași concluzie având in vedere care este prețul pe kWh acum și unde sunt șanse să ajungă și să rămână in viitor. Mai este oare așa de ne-rentabil? Mă aștept ca in realitate, costul investiției să fie acoperit in mai degrabă următori 5-6 ani.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад +3

      Instalatia mea are aproape 3 ani de la instalare. Intre timp a mai scazut pretul panourilor si a crescut si kwh. Este drept ca amortizarea se face mai repede, nu cred ca in 5 ani dar pana in 10 ani.

  • @adrianpopa6031
    @adrianpopa6031 3 года назад +17

    Ati pus panouri subdimensionate pentru consumul pe care il aveti, e normal sa nu vedeti un impact mare asupra costurilor, cred ca trebuia cel putin 6kw si tineti cont de lunile de iarna cand produc maxim 25%, cu niste panouri ceva mai bune chiar procentul creste

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +2

      Nu ma asteptam sa am un impact prea mare asupra costurilor. Eu in film ma refer strict la valoarea energiei produse de o instalatie de 2.5 kw. Nici una de 6 kw nu cred ca este suficienta.
      Consum cam 14 000 kwh pe an. Deci cred ca imi trebuie o instalatie de vreo 18 kw !!! dar pentru asa ceva:
      - nu am atata loc pe casa :)))
      - ar creste costurile considerabil si in 10-15 ani as amortiza totul. Dupa care probabil trebuie schimbate.

    • @valentinconstandache8779
      @valentinconstandache8779 2 года назад +1

      Eu ma orientez acuma sa mi pun 3 kw dar totul de top... panouri LG.. si invertere la fel de top... si nu intepat la retea... ci pe baterii.... asa cred ca ar conveni....(desigur nu baterii noi care costa o avere) am prieteni care de ani de zile isi fac treaba cu baterii second fara prea mari investitii... si te asigur ca renteaza... dar cu 2.5 kw nu prea iti convine sa fii prosumatot.... trebuie mare ATENTIE la detalii cand explicati la altii sa nu cumva sa i derutati. Depinde mereu de la situatie la situatie... TIE ITI CONVENEA SA NU TE FACU PROSUMATOR PT CA AI KW PUTINI...
      Ca sa ai un impact ar trebui sa ai multe panouri si multi kw...

    • @crimsonlightbinder
      @crimsonlightbinder 2 года назад +9

      irelevant. Costurile ar fi fost de 3 ori mai mari, nu? Omul a prezentat bine. Nu sunt fezabile la costurile lor de acum. Mai trebuie să luăm in considerare ca dupa aprox 15 ani ele isi pierd capacitatea de producție. E posibil să fi castigat mai mult dacă ar fi lucrat putin la unghiuri, dar omul a facut o prezentare valoroasă pentru toți cei care cască gura la buhnici. Ar fi ajutat probabil si niste baterii să nu exporte deloc in rețea, unde practic ești tâlhărit

    • @adrianpopa6031
      @adrianpopa6031 2 года назад +12

      @@crimsonlightbinder ce vreau sa spun este ca nu poti trage o concluzie daca merita sau nu atata timp cat nu este dimensionat corect si atfel unii pot intelege ca nu merita deloc, eu cred ca daca e dimensionata corect si exploatata corect cu siguranta merita dar sunt foarte multe detalii care fac diferenta, respectiv ce tip de panouri ai, la ce unghi le-ai pus, cand consumi mai multe curent, daca le-ai orientat corect si astfel tragi maxim din ele, iar durata lor este mult mai mare, ele abia cupa 20 de ani incarca la 80% iar garantiile pt panouri sunt pe la 15 ani minim asta zic ca sunt foarte multe aspecte care trebuie luate in calcul si mai departe trage fiecare concluzia, insa eu zi ca independenta este cel mai mare avantaj plus ca este energie verde, cu cat mai multa cu atat mai bine pt noi toti

    • @RomanulCC
      @RomanulCC 2 года назад +11

      @@adrianpopa6031 Nu incerca sa ne convingi ca nu tine. Aici e vb de raportul productie/cost-instalatie, deci ce vorbim? Nu are treaba cu consumul, e in limba romana explicat. Productia nu amortizeaza costul in timp util, clar, simplu de inteles. Sigur ca vanzatorii au o explicatie.....dar nu mai e nevoie de ea in cazul de fata. 😁

  • @bilibombastyk9913
    @bilibombastyk9913 2 года назад +2

    Calculul cred ca mai depinde si de cine face instalatia, de cit de sofisticata este (adica mai sunt si fite, nu a fost montata exclusiv pentru economisire.) Daca in loc de 10 invertoare ar fi fost unu ar mai fi ramas bani pentru niste panouri. Si apoi cu cit instalatia e mai mare, cred ca e mai rentabila. Oricum se amortizeaza in niste ani buni. Daca nu ar fi asa s-ar inmultii foarte repeden.

  • @obilisteanuflorin5735
    @obilisteanuflorin5735 3 года назад +6

    Din pacate eficienta panourilor fotovoltaice pe timp de iarna este foarte mica, undeva intre 10 si 20%. Eu as incerca si o turbina eoliana, dar una de calitate si pusa la o inaltime de 12-15m care sa te ajute pe timp de iarna. Problema la tine este consumul pe timp de iara. Nu stiu de ce nu ai montat o centrala mixta care functioneza pe peleti in combinatie cu porumb (porumbul costa 7 lei sacul). In zilelel frigururoase nu consumai mai mult de 2 saci pe zi. Pentru apa calda menajera as fi optat pentru un panou solar cu tuburi vidate, iar aici as fi scos apa clocotita chiar si timpul iernii daca era soare afara. In alta ordine de idei, casa in zona de munte sau deal, trebuie izolata cu 20 cm, iar mansarda cu 30-40 cm, pentru a avea cat mai putine perderi. Ai putea sa ti pui si rulouri exterioare. Din ce stiu eu, cea mai mare pierdere a caldurii dintr o casa se face pe la geamuri.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +4

      Salut, nu vreau centrala pe peleti din comoditate. Toata casa consuma electricitate undeva pana in 2200 de euro pe an, in care este totul inclus: caldura, apa calda, aragaz, frigidere, masina de spalat vase, uscator rufe, tot. Pentru o casa eu zic ca este destul de bine.
      Am rulouri exterioare montate si chiar sunt eficiente. Si vara si iarna. Sunt o investitie care merita!

    • @floringroza5983
      @floringroza5983 2 года назад

      Buna as vrea și eu un sfat referitor la panouri

    • @stefanmarian1976
      @stefanmarian1976 2 года назад

      Bine punctat

    • @tituschirila7650
      @tituschirila7650 Год назад

      Acum vreo 15 ani primisem o oferta de la un prieten din Danemarca - nacela cu toata partea electrica si elicea - 60kW - gratis, doar sa le aduc in tara, facusera un upgrade la niste eoliene si pe acelasi pilon puneau sisteme mai performante. Ar fi trebuit sa construiesc pilonul si sa racordez instalatia la retea. Parea tentant si mi se parea ca la marginea Brasovului vantul sufla tot timpul asa ca, spre norocul meu, am cumparat o statie meteo semi-profesionala cu vreo cateva sute de euro pe care am montat-o (elicea pentru colectarea informatiilor despre vant) la cca 9m inaltime, departe de casa, sa vad ce se intampla. Spre surprinderea mea viteza vantului era mult mai mica decat la ce ma asteptam, in multe zile nici nu ajungea la viteza minim necesara pentru pornirea productiei, d-apoi sa ajunga la cei 60kWh. In cazul meu nu merita transportul, pilonul cu fundatie si cheltuieli de racord, mai ales in conditiile din 2006.

  • @ionuttoma6487
    @ionuttoma6487 2 года назад

    Dacă ar fi orientate E-V cam cu cât produc mai puțin?

  • @floringhisa48
    @floringhisa48 4 месяца назад

    Contează enorm de mult prețului KW la care se calculează. Considerând tendința de electrificare a cat mai multor domenii, e de așteptat ca prețul sa creasca. În condițiile alea poate ajunge sa se acopere investiția in mai putini ani

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  4 месяца назад

      Salut, da asa este. Filmul are cativa ani. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat. In film la vremea respectiva spuneam ca este nevoie si de ajutor din partea guvernantilor. A aparut Casa Verde, a aparut compensarea kwh per kwh. Lucrurile astea au dus instalarea de panouri la costuri mai mici. In plus kwh s-a mai scumpit si o sa se scumpeasca iar panourile s-au ieftint mult.
      In concluzie in 2024 o astfel investitie se amortizeaza mult mai rapid decat in cazul meu prezentat in film.

  • @bogdanpopea8360
    @bogdanpopea8360 2 года назад

    Felicitari, este in mare parte bine facuta documentarea. Din 2019 si pana in prezent, tehnologia a avansat vertiginos si acum sunt panouri si de 640Whp , care produc mai eficient energie. Totusi pentru o casa cu o suprafata cuprinsa intre 100-450 mp locuibil , exista si combinatii de sisteme care acopera foarte bine consumurile, si unde investitia se acopera poate in maxim 10 ani. Pompe de caldura combinate cu panouri solare pentru ACM, unde coeficientul COP este de pana la 1:7 in anumite configuratii. Sunt locuinte unde costul mediu lunar in lunile de iarna 2022 a fost in jur de 680 lei ( caldura, apa calda, electricitate ) la o suprafata aprox de 130 mp, 4 pers si fara panouri fotovoltaice. Luatii in calcul si o posibila reconfigurarea sistemelor. Oricum de anul acesta s-a reglementat si compensarea energiei furnizata in sitemul national cu consumul individual. Se deconteaza Kw/Kw.

  • @popakatalin6994
    @popakatalin6994 2 года назад

    Salutare cum ati aflat/ cu ce ati masurat inclinatia ideala pentru panouri

  • @MisterDuma
    @MisterDuma Год назад

    Deci domnul meu, pentru titlul videoclipului, ar fi trebuit mult mai multe caracteristici de luat in considerare. 1. Conteaza mult cat ati ajuns sa platiti pentru kw/montat si tot pachetul de prosumator. Ca e clar ca imi amortizez mai greu o investitie de 1000 euro/kw montat, decat daca as da 700 euro/kw montat, cum au unele firme de comercializare. 2. Aveti un consum mediu lunar de peste 600kwh , pot observa ca in anumite luni chiar 1,5 mwh. Pai cum sa gandim macar ca POATE fi eficient un sistem atat de subdimensionat cum ar fi cel de 2,5 kwp montat de dvs.??? Si aici nu mai luam in considerare faptul ca depinde daca sunt monocristaline sau policristaline pentru eficienta. Depinde de producatori si unghiul de punere al lor si sunt mai multe de luat in considerare. 3. Sa luam in considerare ca pretul/kwh creste in fiecare an (nici plafonarea asta curenta n-o sa dureze mult) deci in timp, pretul creste la kwh consumat, dar productia ramane la fel, deci automat se amortizeaza mai rapid in functie de piata! Si ar mai fi si altele de spus, dar haideti sa fim fair fata de toate partile.

  • @makena70danielmascas
    @makena70danielmascas 2 года назад

    Mult mi.a plăcut cum ai prezentat.
    Direct like și abonare
    Salutări din Bihor

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад

      Multumesc mult! Oameni faini in Bihor. Numai bine va doresc!

  • @manuelcrisan5331
    @manuelcrisan5331 3 года назад +4

    Ca investitie poate nu "se merita" - raportand preturile (achizitie, pret/productie, pret/absortie, etc) DAR este un mare dar si anume:
    Ma uit ca in Texas nu au curent electric de cel putin cateva saptamani bune. Sistemul isi va vedea valoarea cu adevarat cand vecinii stau pe intuneric/frig si la dvs totusi arde un bec, pe avarie, ce-i drept dar nu stai in bezna si/sau frig in cazul centralei pe gaz/lemne.
    Eu imi voi instala un sistem OffGrid pentru situatiile de urgenta, ca atare il voi dimensiona la necesarul consumului pe avarie - becuri, pompe recirculare, frigider, masina de spalat (evident ca va spala cu apa rece), pompa apa (max 100w cu vibrator), etc
    Felicitari

  • @tituschirila7650
    @tituschirila7650 Год назад

    Am ajuns in 2022 iar kWh nu mai e 55 de bani. Nu era nici cand ati facut filmul, la consum direct economiseati 0.68 lei/kWh. Era bine sa supradimensionati putin panourile fata de invertere. La IQ7 se puteau pune panouri de peste 300W. Clippingul din varf de productie era compensat din plin de productii mai mari dimineata, seara si pe vreme rea. Eu am o casa cu totul pe electric (trifazic), tot cu Enphase, 33 de panouri si, in conditiile actuale de pret, cu contract de compensare 1/1 pana in 2030, se vor amortiza complet in cca 7ani, bazat pe cifrele obtinute real in ultimul an. Totul a fost platit de mine, fara ajutor de la stat.

  • @gabymacovey
    @gabymacovey 2 года назад

    La ce preț este acum per kw/h 1,5 Ron, cred că sunt rentabile.Daca cumpărați un sistem de stocare poate ar fi mai avantajos decât să-l dați în sistemul național pe un preț derizoriu...

  • @Dinco422
    @Dinco422 2 года назад +2

    Bro ma intreb.... daca iti faci un battery bank destul de decent cu celule LiFePO4 sa stochezi pe perioada iernii.... nu ar fii o chestie buna ? Stiu... investitia creste, dar overall, nu ar fii o solutie decenta si plauzibila ?

    • @Ursulalb
      @Ursulalb Год назад

      mai greu cu stocarea la microinvertoare

  • @tubes_oldtubes_old
    @tubes_oldtubes_old 2 года назад

    Foarte bun videoclipul, calcule exacte, stiam ca nu e mare avantaj iar la subventie nu am acces asa ca desi mi-ar fi placut sa am fotovoltaice mi-am instalat doar un panou cu o baterie pentru iluminarea automata si independenta a curtii si functionarea unei arteziene mici (materialele au costat cat curentul pe 100 de ani, manopera gratis ca am facut-o eu). Ceea ce expuneti in videoclip era perfect valabil la vremea respectiva, intre timp s-au mai schimbat lucrurile si sunt hotarat sa-mi instalez 10kw on grid / prosumator. M-am interesat la o firma ale carei preturi mi-au parut ok si pretul este 1000 eur/kw + 5000 eur o baterie litiu de 20kw. Bateria este grea dar relativ mica si frumoasa ca o piesa de mobilier, ei zic ca poate fi pusa si in casa in zona tabloului electric si invertorului. Nu am inn plan momentan sa iau si baterie. 22 panouri de 455W + inverter + accesorii + instalare costa cca 10000 euro. Plecand de la productia expusa de 3,19MWh/an obtinuta de la instalatia de 2,5kw rezulta 1,24Mwh pe 1kw instalat, la 1 leu/kwh inseamna cca 250 euro/an, deci cei 1000 eur/kw instalat s-ar recupera in 4 ani. Tinand seama ca s-a adoptat HG prin care se aproba pana in 2030 compensarea 1:1 a energiei inserate in retea in max 24 de luni nu mai este nevoie de baterie si ce inserez vara se scade din factura iarna. Inca mai stau pe ganduri daca pun panourile pe teren sau pe casa, pe teren am acum gazon si ar incapea doar 9kw cu orientare sud iar pe casa ar incapea 10kw cu orientare est-vest, cred ca ar furniza cam aceeasi energie dar am retineri pentru varianta pe casa pentru ca e inalta (peste 8m la coama) si imi e frica de inaltime, ar insemna sa nu le pot vedea si sa nu le pot spala vreodata. Alta problema ar fi conectarea sistemului ce va fi instalat la sistemul ENEL care cine stie ce bete in roata va baga - costuri, avize etc. - dar si daca reteaua va accepta cei 10kw produsi. Stiu pe cineva conectat deja si nu poate insera in retea, pentru a insera invertorul scoate o tensiune ceva mai mare decat a retelei, daca tensiunea de retea e mica e ok, daca tensiunea e mare invertorul nu are voie din setari sa creasca tensiunea peste un anumit prag. Casa e P+1, amprenta 120mp, si subsol dar acesta nu conteaza la consum, principalul rol al instalatiei fotovoltaice va fi incalzirea si apa calda + masina electrica.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад

      Multumesc pentru mesajul detaliat. Da preturile s-au mai schimbat, au scazut in cei aproape 3 ani de cand am instalat eu. Acum cu 1000 euro / kw devine mai atractiva instalarea.

  • @catalinux19
    @catalinux19 2 года назад +2

    totusi faptul ca de la 1 ianuarie creste Kwh la 1.4 lei deja arata mai bine calculele. Totusi consumul dvs este foarte mare avand si incalzirea pe curent. sa dai 2-3000 de lei pe curent/luna, in lunile de iarna, este extrem de mult.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад

      Depinde de contract. Nu creste pentru toata lumea la 1.4 lei/kwh. Depinde daca si cu cine ai facut contract. Eu in prezent la o alta locatie am contract cu Hidroelectrica si platesc 0.67 bani/kwh. De la 1 ianuarie se majoreaza la 0.71 lei/kwh.

    • @gabrielaispas5142
      @gabrielaispas5142 2 года назад

      @@MiniTehnicus
      Bună ziua! Am o curiozitate🤓: cum este posibil sa aveți contract cu Hidroelectrica? Ea este doar unul dintre producătorii de energie electrica.
      Știm ca pe lanțul energetic exista:
      1. producători (Hidroelectrica, Centrala Nucleara de la Cernavodă, Centrale pe cărbune ca cea de la Paroseni, mici producători ca dvs., firme de eoliene...).
      2. un sg. transportator, Transelectrica (cea care transporta electricitatea de la producători către consumatori).
      3. și mulți distribuitori (Enel, CEZ Vânzare etc).
      Noi nu putem cumpăra electricitate decât de la distribuitori, nu direct de la producători.
      Deci, repet: cum puteți avea ctr. cu Hidroelectrica?
      Prețul final al kWh înseamnă:
      1. preț de producție (și se face o medie a producției hidro, nucleara, pe carbune, eoliana, solara),
      2. preț servicii incluzând aici si transport și distributie,
      3. c-val certificate verzi,
      4. contrib. de cogenerare de înaltă eficienta,
      5. acciza,
      6. TVA.
      Apoi, v-ați gândit sa achiziționați și baterii/acumulatori ca să inmagazinati surplusul de producție de curent din timpul zilei, pe care apoi sa il consumați noaptea și astfel sa nu mai vindeți nimic companiei de electricitate? Adică sa deveniți independent dpv energetic?
      Pentru ca am înțeles de la diversi mici producatori cu panouri fotovoltaice ca dvs. (acum au apărut și țigle fotovoltaice) ca pot vinde kWh produs ziua cu circa 60 bani (de la 03.02.2022), și cumpăra kWh, pt. necesarul de noapte, cu 1 leu (noiembrie 2021- martie 2022) și apoi cu 1,2 lei din aprilie 2022 încolo de la Enel Muntenia, de ex..Deci nu rentează sa vinzi energia el. produsa din cea a radiației solare, ci doar sa o inmagazinezi și sa o folosești pentru consumul propriu, devenind independent (0 lei la facturi la gaze și electricitate). Asa cred ca se amortizează investiția.
      Pentru o casa cu amprenta de 100 mp (parter+etaj+mansarda) costurile totale la țiglă voltaica ar fi undeva la 20.000 euro (incluzând montaj și acumulatori/baterii pentru înmagazinare). Ar însemna o amortizare în 10 ani (2000 euro/an x 10 ani). Dar nu as mai plăti nici gaze, nici electricitate - - doar apa, canalizare, gunoi.
      Acum am văzut pe Google diverse țigle și panouri fotovoltaice cu un randament de 20% al "instalației" (absorbția a 20% din radiațiile solare...) și o producție medie de energie electrica produsa din radiații solare de 10 kWh (in creștere de la 3-5 kWh la panourile fotovoltaice 2014-2019).
      Totul depinde și de materialele din care sunt făcute panourile (silicați sau silicați cu cadmiu, indiu, galiu, seleniu, cupru, sulf), dar și de pojghita de inveliș antireflectorizant care îmbracă celulele fotovoltaice și care permit absorbția a cât mai mult din radiațiile solare. Am înțeles ca doar trei tipuri din spectrul larg de radiații solare sunt absorbite de celulele voltaica și asta din cauza materialelor din care sunt făcute aceste celule (cele enumerate mai sus).
      Pentru a creste gradul de absorbție, au apărut și celule fotovoltaice acoperite cu diverși pigmenți fluorescenti.
      Dupa ce m-am documentat pe internet, am văzut ca exista și panouri solare, care folosesc căldură soarelui, nu ca cele fotovoltaice, care folosesc radiații solare. Acelea cred ca sunt utile doar în zone f. calde ale globului.
      ro.m.wikipedia.org/wiki/Panou_solar_fotovoltaic
      Va mulțumesc anticipat pt. răspunsuri!

  • @alinalin1451
    @alinalin1451 Год назад

    Bună nu sunt deacord cu dumneavoastră ați făcut 2 greșeli:
    1-ati instalat o a 3-a parte din consumul dumneavoastră
    2-ati ales varianta cea mai scumpa în privința instalație și plăcilor sunt foarte costisitoare
    Ca sa acoperi cheltuiala dumneavoastră de 1MW lunar aveți nevoie dd cel puțin 8kw în placi solare și trebuia sa alegeți varianta cu Inverter Hibrid și placi de 450w

  • @remussebastianmadmax5816
    @remussebastianmadmax5816 2 года назад +1

    nu va este mai rentabil decat sa distribuiti energie sa construiti acumulatori mai mari care sa pastreze energia acumulata mai bine si toata energia sa o folositi dumneavoastra , dar nu cred ca se poate ce produci vara de fapt sa folosesti iarna cand consumul creste , ar trebui niste acumulatori destui de mari de capacitate foarte mare , si tot in maxim o luna ar sadea mai mult consumul, dar cred ca ziua sar incarca bine, de exemplu in Timisoara este mukt soare si vreme buna , iarna nu mai este nici macar 2 luni si asa cu zile insorite.

    • @shmadmanuts
      @shmadmanuts 2 года назад

      ca idee ar fi posibil, dar trebuie pompa termica cu rezervor subteran :)
      pentru locatii izolate ar fi o solutie, pentru oras, meh...

  • @Mizil-oj7ow
    @Mizil-oj7ow 2 года назад

    Bravos!Viitorul foarte apropiat e al curentului electric.Aia cu cărbunii,lemnul,peletii, rumeguș,motorina,bălegar........

  • @danmarisescu8491
    @danmarisescu8491 Год назад

    Ai cumva idee ce dealer vinde si instaleaza baterie enphase de 10 kw? Ms

  • @podarrazvan5164
    @podarrazvan5164 2 года назад +8

    Da, o astfel de investiție se scoate în 8-10 ani. Între timp prețul panourilor solare a mai scăzut, iar prețul energiei electrice tot crește

    • @nelusaghin8630
      @nelusaghin8630 2 года назад +3

      Costul nu se amortizează niciodată, fiindcă bateriile vor trebui schimbate in maxim 10 ani,apoi panourile...s,a.m.d...Am și eu dar iarna ,nu produc mai nimic.

    • @MonsieurBlue
      @MonsieurBlue 2 года назад +1

      @@nelusaghin8630, te salut!
      Cateva date tehnice si financiare vrei sa ne oferi(investie, profit)? Mulțumesc anticipat!

    • @shmadmanuts
      @shmadmanuts 2 года назад

      da, dar se ajunge la aceea ca instalarea si celelalte componente electrice depasesc pretul panourilor, si scaderea preturilor are impact tot mai mic asupra costului total

  • @mm-tr5kc
    @mm-tr5kc 2 года назад

    Stie cineva fronius symo 20.0-3-m merge si off grid? Ma ajuta cineva cu informatii ?

  • @todorangabriel6507
    @todorangabriel6507 2 года назад +2

    Dumneavoastra aveti un consum imens, o casa normala nu cred ca consuma mai mult de 300 kw pe luna in medie. Sistemul dumneavoastra are o putere de 3kwh din ce inteleg, nu ?

  • @localnicdelanationala6103
    @localnicdelanationala6103 2 года назад

    Nu am inteles care a fost investitia. Putem evalua eficienta sistemului doar raporatandu-ne la cheltuiala initiala. Deci cat te-a costat intreg sistemul ?

  • @sebastianstan85
    @sebastianstan85 2 года назад +1

    Multumim !

  • @marcelpopa59
    @marcelpopa59 2 года назад

    Iarna , se face seara devreme si fara soare, nu produci nimic.Sant multi bani investiti si se produce putin curent.
    Sant eficiente pentru cine le vinde, ca promite,marea cu sarea.Cam asa, este si cu masina electrica.

  • @1acomputer435
    @1acomputer435 3 года назад +1

    Implant facut fara baterii, ce ce nu are sens, costa mai mult, dar nu esti obligat sa vinzi productia sau sa o consumi live, cu bateriile acumulezi energia cand nu esti acasa, si o folosesti cand iti trebue

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +3

      da, ideal este si cu acumulatori insa creste costul total mult prea mult. Apoi mai este problema ca dupa un numar de ani se uzeaza si trebuie sa schimbi acumulatorii. Nu sunt convins ca apuci sa amortizezi acest cost pana cand trebuie sa schimbi acumulatorii.

  • @simonakola1730
    @simonakola1730 2 года назад +1

    Ca sa pun panouri solare trebuie sa fac contract cu Enel sau cu alta firmă? Cum funcționează. Va mulțumesc

  • @Cen-Andrei
    @Cen-Andrei 2 года назад +2

    calculul se schimba in momentul de fata e 1.32 ron/kw sa il tragi in retea...de injectat nu stiu daca a crescut da era undeva la 0.19 ron/kw ...

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад +1

      In mometul de fata pentru o alta locatie, nu cea din film, platesc 0.67 lei per kwh. In nici un caz 1.32. Trebuie doar contract facut cu un furnizor.

  • @alexandrucimpoer8507
    @alexandrucimpoer8507 3 года назад +12

    Salut !. Eu zic ca este rentabil deoarece factura la curent nu era de 347 euro . Mai adauga si la cât te furã furnizorul . Factura este de cel putin 500 de euro pe an pentru ca ai fi fost furat la factura.iar daca nu ai fi platit ai fi ramas fara curent.

  • @danutavram831
    @danutavram831 3 года назад +5

    Parerea mea este ca merita facuta o instalatie ieftina de incalzit apa in zilele cu soare ca sa nu consumi curent sau gaz si aia se poate amortiza foarte repede !!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +3

      Sunt absolut de acord. Este in plan sa instalez si un sistem de panouri solare pentru apa calda.

    • @TheBihoreanca
      @TheBihoreanca 2 года назад +1

      Eu am panouri pt.apa menajera!Din martie,aprilie pana in oct.apa fierbinte!Merita toti banii ele sunt ieftine!

    • @danutavram831
      @danutavram831 2 года назад

      @@TheBihoreanca Cele scumpe nu se mai amortizeaza repede si atunci de ce sa bagi banii in ele ?

    • @manton3699
      @manton3699 2 года назад

      Sincer, nu cred ca merita. Vara pentru apa calda platesc in jur de 50 lei pe luna. Cat costa o instalatie + montaj?

    • @danutavram831
      @danutavram831 2 года назад

      @@manton3699 Atunci aia scumpa sau panourile electrice nu merita nici atat ca alea costa o avere si nu le mai amortizezi !! Astea ieftine de apa cam pe la 1500 ron

  • @northwaygalopia7064
    @northwaygalopia7064 2 года назад +1

    Calculul facturii se face lunar la producția de energie produsa de panouri - consum din rețea sau se reportează în cazul în care de exemplu am o producție mai mare decât consumul, producție rezultata din panouri pe o perioada de 5 sau 6 luni la rand. Mulțumesc

  • @bogdanradulescu3250
    @bogdanradulescu3250 2 года назад

    De unde ati cumparat aparatura / Bisol si Enphase/?

  • @moridichiumoridichiu5851
    @moridichiumoridichiu5851 3 года назад +5

    Sunt cateva metrici demne de luat in considerare pentru a raspunde la intrebare. Ma folosesc de datele expuse de dvs.
    1. Factorul de utilizare(colectare_DC+conversie_AC) raportat la puterea instalata: 3160KWh/an utilizati vs. 2.5KW*8h*365zile=7300KWh asteptari(cu dezlegare de la mine pun la asteptari 8h lumina pe zi cu cca. 1000W/m2 iradiatie luminoasa ca in laborator).
    3160/7300 -> cca. 43% eficienta reala in utilizare.
    Folosesc termenul utilizare in sensul ca puterea instalata a panourilor e una, iar faptul ca dvs. reusiti sa o convertiti AC si sa o exploatati(cosum propiu+injectie in retea) e alta.
    2. cei 43% anteriori se vor degrada cu timpul: vor scadea la 39% dupa 10 ani si la 35% dupa 20 ani. Folosim media de 39% in continuare(jumatatea duratei de exploatare). Deci 7300KWh*0.39 -> 2850KWh/an potential comerciabili pe parcursul a 20ani.
    3. Anterior am derivat procente ca sa raman adimensional raportat la puterea instalata.
    Acum in Romania folosesc 0.1EUR /KWh pret platit si 0.05EUR/KWh pret obtinut pentru prosumer. Iar cu de la mine putere pun jumi-juma cat injectez si cat consum si calculez o medie de 0.075EUR/KWh. O fi nu o fi asa ... sunt niste rotunjiri la urma urmei.
    Acum 2850KWh/an * 0.075EUR/KWh -> 214EUR/an care sunt cca. 5.4% din cei 4000EUR platit de dvs. pentru instalatie: asta inseamna ca peste 18.7ani va amortizati investitita cu aproximarile de mai sus. Sunt niste aproximari liniare, nu le luati neaparat batute in cuie.
    4. Pentru a ramane adimensionali(adik sa nu depindem de 2.5KW puterea Dvs. cu niste microinvertoare sau 10KW cu un macro-invertor ai vecinului) propun sa calculam preturile pe instalatie un EUR/KWh .
    Adica in cazul dvs. avem panouri=0.8EUR/W si uInvertoare 0.8EUR/W -> 1.6EUR/W.
    5. E ... cam scumpa solutia aleasa de dvs. , in sensul ca:
    Bisol, panourile dvs., nu le contest calitatea dar trebuie sa recunoasteti si dvs. ca arata frumos. Iar asta se plateste suplimentar.
    Iar solutia uInvertoare scaleaza costul liniar cu puterea dar eu le privesc mai mult orientate pe utilizarea directa a puterii unor panouri micute(genul pun o pompa si un panou etc) dar vor fi mai putin eficiente pe extractia puterii in conditii de slaba iradiere (si asta avem noi in day to day reality).
    In momentul de fata consider ca niste panouri solare destul de serioase le gasesti la 0.5EUR/W sau mai putin, iar Invertorul poate sta undeva la 0.2EUR/W (adica 1000EUR un invertor de 5KW). Si sunt niste estimari destul de generoase.
    Acum cu (0.5+0.2)EUR/W fata de 1.6EUR/W solutia dvs. cei 18.7ani deja se injumatatesc. Arata mai rezonabil ,nu este asa ?
    Un 9ani amortizare urmati de alti 9-10ani profit se traduce intr-un randament de 5% care sa fim sinceri nu e rau deloc.
    6. Cireasa de pe tort: se poate optimiza chiar si in cazul dvs.
    Aveti un utilizator care v-a lasat un comentariu in privinta asta si o sa adaug acolo si eu un reply pentru a-i multumi ca mi-a aratat diferenta intre fara si cu.
    In concluzie: sunt multe de discutat despre panouri solare. amortizari in 10ani +/- 2-4ani sunt rezonabile si de bun simt la preturile energiei din Romania. Europeanul de vest e mai incurajat pentru ca energia e mai scumpa si dar randamentul nu e strigator mai bun pentru ca nu are acelasi soare ca in Romania.
    Va multumesc pentru onestitatea mesajului si datele expuse. Ajuta mult altii ca mine pentru a putea lua o decizie lipsita de invadare cu mesaje de marketing ne-realiste sau exagerate.

  • @georgelif1345
    @georgelif1345 2 года назад

    Frate în românește se chiama că te-au înșelat cine te-a consigliato sa investești în panouri.Dar mie mi se pare că faci publicitate la o înșelătorie nu la o opțiune alternativa

  • @adipar1079
    @adipar1079 3 года назад +1

    Salutare. Am câteva întrebări legate de încălzirea în pardoseală pe curent pe care o dețineți la locuința: 1) Ce consum aveți pt încălzirea pe curent electric pe an? la ce suprafață și la ce temperatura ambientala? 2) Ce fel de termoizolare are casa (grosime/materiale)? 3)Care au fost costurile de instalare a încălzirii și cu ce firmă le-ați făcut? Vă mulțumesc anticipat.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +3

      Incalzirea este cu pompa de caldura cu vaporizare. Nu este o incalzire cu rezistenta electrica clasica.
      Este foarte eficienta in ceea ce priveste consumul din punctul meu de vedere. Incalzesc undeva in jur de 180 mp parter + etaj, casa avand si subsol + garaj pe toata suprafata dar nu este incalzit. Am toate termostatele pornite non-stop pe 23 de grade atat la parter cat si etaj. Exista izolatie intre subsol si parter si de asemenea este izolat tot exteriorul plus acoperis.
      De exemplu pentru luna decembrie 2020 toata casa a consumat 2000 kWh din care estimez ca undeva in jur de 700 kWh a fost consumul care nu are legatura cu caldura (boiler apa calda, masina de spalat rufe, uscator rufe, plita inductie, cuptor electric, frigidere, masina spalat vase, etc). Rezulta deci in jur de 1300 kWh pentru incalzire. Faceti dvs calulul in bani in functie de cat platiti pe kWh. In noiembrie consumul casei total a fost de 1600 kWh iar in octombrie de 1100 kWh.
      Incalzirea este toata prin pardoseala: gresie la parter si parchet la etaj. Acesta este si motivul pentru care tin toate termostatele pornite non-stop. Este nevoie de un timp din momentul in care pornesti sistemul si se incalzeste pardoseala pentru ca mai apoi sa incalzeasca camera.
      Din pacate legat de cost+firma nu pot sa va spun pentru ca eu am cumparat casa in urma cu 3 ani si era deja instalata pompa de caldura.
      Ca un sfat daca cineva se intereseaza de o astfel de pompa de caldura cu vaporizare: ele au si posibilitatea de a incalzi apa calda din boiler insa nu sunt eficiente. Cel putin sistemul meu nu este. Nu duce apa mai mult de 40 de grade in boiler ceea ce e putin si face pompa sa functioneze excesiv de mult.

    • @adipar1079
      @adipar1079 3 года назад

      @@MiniTehnicus știu că multă lume își pune problema să producă cat mai multă căldură și nu cum sa o țină în casă cat mai mult, de aceea va întrebăm și de materialele (și grosimea lor) folosite pentru termoizolare.

  • @nicolaemarin4048
    @nicolaemarin4048 3 года назад +2

    as adauga: daca instalarea panourilor si a echipamentelor adiacente, o faci tu (firmele care fac astfel de instalatii au preturi prohibitive), daca mergi cu amortizarea instalatiilor la 20 - 25 ani si daca iti optimizezi consumul, cred ca este o alegere buna. a nu se neglija statutul de 'consumator verde'. in situatiile in care locul de consum este fara sanse de a se racorda la retelele electrice de distributie ... varianta 'panouri fotovoltaice' este cea mai rentabila (si singura) alegere.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +1

      Sunt de acord ca firmele de instalatii cer in multe cazuri preturi "nesimtit" de mari. Legat insa de instalarea panourilor in regim propriu este o discutie de nuante.
      Nu cred ca exista o solutie general castigatoare. Totul depinde de cat de eficient te poti organiza.
      Depinde ce poti sa faci in perioada de timp in care se instaleaza panourile. Daca de exemplu iti angajezi o firma sa faca instalarea iar tu ca proprietar nu ai nimic mai bun de facut si stai doar sa te uiti la ei, atunci cu siguranta este mai rentabil sa pui tu mana sa iti instalezi lucrurile.
      Daca in schimb esti o persoana care lucrezi ca freelancer in IT, grafica sau alte domenii care permit asa ceva, situatia se poate schimba. In cele cateva zile pe care le-ai pierde cu instalarea lor, poti sa faci un proiect si sa castigi mai mult decat platesti o firma pentru instalare.

  • @marcymarcy6644
    @marcymarcy6644 3 года назад

    asta vruiam sa stiu ,multumesc nota 10

  • @florianispas3276
    @florianispas3276 2 года назад +1

    Va multumesc pentru informatii! As dori sa stiu ce suprafata are casa si cum este termoizolatia. Si eu am o casa aproape gata intr-o zona fara retea de gaz si doar electricitatea este singura sursa de energie.

    • @spanciocsergiu1521
      @spanciocsergiu1521 2 года назад

      daca ai banuti , parerea mea , nu stiu daca conteaza dar daca ai izolatie pe peretii fundatiei un 10 cm extrudat, dedesup de placa inca 10 cm , peste placa inca 10cm iar pe peretii casei 10-15 cm de vata sau eps 80 sau eps 100 si in pod vre-o 20-30 de vata sticlata .
      Dar mai conteaza si zona in care este casa si temperatura interioara la care te simti confortabil , daca esti intr-o zona rece eu personal nu as monta pompa de caldura creste costul curentului.
      1). daca ai in jur de 90 mp utili poti opta pentru o pompa de caldura Aer -Apa daca ai mai mult va fi mult mai costisitor pt ca vei avea nevoie de o pompa de caldura Apa -Apa cu foraje alea alea si ajungi 16-18000 euro.
      2). centrala pe lemn carbune cu instalatie de incalzire prin pardoseala cu un puffer care tine apa pe la 90 95grade C si faci focul o data pe saptamana sau chear la 10 zile , dar aici ai mai mult de munca focul curat curatat cosul alea alea , dar va fi mult mai ieftin si ca piese , montaj si intretinere adica mai ieftin combustibilul (lemnul carbunele)
      sper ca i-ti este de folos . Bafta

    • @spanciocsergiu1521
      @spanciocsergiu1521 2 года назад

      complectare daca nu ai izolatie pe peretii fundatiei si dedesupt de placa de la parter Nu recomand incalzire in pardoseala sub nici o forma , vei incazi pamantul de sub casa care nu este sub nici o forma cald iarna , monteaza centrala pe lemne cu calorifere si pune dusumele sau paerchet din Lemn Masiv .

  • @daunator69
    @daunator69 2 года назад +1

    Apa calda se incalzeste ??? Eu zic ca apa calda e deja incalzita nu crezi ?

  • @Cr86Yn
    @Cr86Yn 3 года назад +3

    Salut, in primul rand ia un like ca e bine detaliat video-ul si ai cam raspuns la toata lumea ( nu am citit toate comentariile ).
    Eu as vrea sa pun altfel problema. Sa ne gandim fiecare cat dam pe butelie pe 5 ani, cat dam pe caldura pe 5 ani, cat am plati curentul cu un sistem fotovoltaic de minim 7kw pe 5 ani?... daca adunam o sa vedem ca ne apropiem destul de mult de un sistem fotovoltaic, sa zicem cu ~ 24 panouri si un invertor ( binenteles chinezarii... chinezarie nu inseamna ca nu merge, sa ne uitam unde sunt fabricate produse din casele noastre telefoane, tv-urile, ... .99% din ce face un iPhone face si un telefon Huawei la jumate de pret, sunt sanse mari ca la Huawei sa te tina bateria mai mult. Sa revenim la fotovoltaice).
    Eu cred ca intr-o casa, bine si corect izolata ( izolatie minim 15cm pereti, 30cm tavan si 10cm sol) cu un rezervor de apa calda, caldura pardoseala, centrala termica electrica ( sau pompa aer-apa e mai scumpa ), MERITA sa investesti intr-un sistem fotovoltaic de minim 8kw on-grid FARA BATERII, FARA SUBVENTIE CASA VERDE.
    @Mini Tehnicus 1. nu produceai mai mult daca bagai cei 6 - 7k euro in panouri de 190euro si un invertor ( de ex: Fronius ) ? stiu ce avantaje au mini invertoarele... pe scurt , nu era mai ok un sistem chinezarie (cum ii spui tu) de putere tripla fata de cel premium al tau ?
    2. Ce izolatie ai la casa? e clar ca incalzirea mananca cel mai mult...
    Sper sa vezi comentariu ca pe o alta parere si nu un hate.
    Multumesc anticipat de raspunsuri! Toate cele bune.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +14

      Salut, iti multumesc pentru mesaj si in nici un caz nu il vad ca pe un hate.
      Sunt de acord ca puteam sa instalez un sistem produs in China care cel putin in teorie putea sa produca dublu si ceva. In realitate cred ca ar fi produs mai mult decat produc eu in prezent insa nu dublu. Nu am avut incredere pe partea de garantie si de aceea nu am mers pe varianta asta.
      Casa este izolata iar sistemul de incalzire este prin pardoseala cu pompa de caldura cu vaporizare. Este un sistem mai vechi, era deza instalat cand am cumparat casa, sunt multumit de el si il consider eficient insa nu poti sa il alimentezi doar cu panourile solare indiferent de ce putere ai avea instalata. Sunt zile cand e nor si panourile nu produc nimic, ca sa nu mai vorbim ca cel mai mult consuma noaptea.
      Una peste alta desi unii oameni asa au inteles gresit eu nu regret investitia. Sotia mea a dorit mult sa investim in ceva de acest gen asa ca ne-am asumat de la inceput ca e posibil sa treaca un numar mare de ani pana ne recuperam investitia. Eu sustin instalarea de panouri fotovoltaice, si incurajez pe oricine isi permite sa faca acest pas. Prin efortul colectiv al cat mai multor oameni o sa reusim sa reducem din poluare si arderea de combustibili fosili. Prin acest film am incercat doar sa arat oamenilor la ce sa se astepte. Sunt vanzatori de sisteme fotovoltaice care promit verzi si uscate.
      Sunt oameni care vor sa isi faca rate la banci ca sa instaleze fotovoltaice cu speranta ca din economia la factura o sa plateasca creditul. Astfel de oameni au nevoie sa stie real la ce sa se astepte si sa nu se trezeasca si cu rate la banca si cu factura mare la energie.

  • @klady
    @klady 3 года назад +5

    Eu locuiesc în Germania, intenționez să îmi pun panouri pe casă luna viitoare. Oferta pe care am primit-o este de 10 kw pentru 11000€ sau 19000€ cu acumulatori!
    Mai jos spunea cineva ca statul german acordă subvenții, e total greșit. S-au sistat din 2012. Tot ce ai că și avantaj, este doar la recalcularea fiscală!
    Încă sunt în dubii dacă să fac pasul sau nu!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +4

      Depinde foarte mult de catantitatea pe care o puteti folosi in autoconsum. Daca aveti orientarea casei spre sud asa cum este a mea probabil o sa obineti undeva in jur de 12 MWh pe an. Eu la o instalatie de 2.5 kWh am obtinut 3MWh intr-un an. La o instalatie de 4 ori mai mare, cum ati primit oferta, ar insemna o productie de 12MWh pe an.
      Din cate stiu eu in Germania pretul este de 30 centi pe kWh.
      Daca mergeti pe varianta cu autoconsum si restul injectat in retea (oferta 11 000 euro): Presupunand ca reusiti sa folositi prin autoconsum 50% din cantitatea produsa inseamna 6 000 kWh x 0.3 euro = 1800 euro pe an plus suma de bani incasata pe injectarea in reatea a celorlati 6 000 kWh care nu stiu ce inseamna dar probabil nu mai mult de 500 euro. Totul depinde de cant de mult reusiti sa folositi prin autoconsum.
      Pe varianta cu acumulatori, probabil o sa faceti o economie de 12 000 x 0.3 euro = 3600 euro pe an la factura. Adica o recuperare a investitiei in 5-6 ani si apoi sunteti pe « profit » . Discutia este insa cati ani rezista acumulatorii.

    • @klady
      @klady 3 года назад

      @@MiniTehnicus in Germania prețul pe kw la cumpărare este de 24-32 cenți, depinde de furnizor și prețul pentru ceea ce bagi în retea este de 9 cenți. Ai voie să consumi 30% din cât produci!

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +1

      @@klady Adica esti obligat sa bagi in retea 70% ? Asta cam schimba datele problemei.

    • @klady
      @klady 3 года назад

      @@MiniTehnicus da, așa e legea! Eu de exemplu consum aproximativ 5500 kW pe an, deci trebuie să produc 16-17 mii pentru a nu fi taxat!

    • @ted1558
      @ted1558 2 года назад +2

      Cu 20.000 de euro iti iei o masina noua !!...sau iti renovezi toata casa + iti schimbi toate electrocasnicele... sau te duci in Maldive 4 ani la rand, etc

  • @romeoromeo2328
    @romeoromeo2328 2 года назад

    1) Cele mai eficiente panouri fotovoltaice sunt cele monocristaline care produc și pe un cer puțin acoperit.2) Obligatoriu baterii life litiu ,uitați de toate gelurile3) investiția nu are amortizare in timp scurt nici ca prosumator (in grid)4) instalația offgrid va scăpa de o grămadă de aprobări și birocrație cu timp pierdut! Una peste alta 5 kw adică 12 panouri chiar SH dar monocristaline sunt suficiente pt o casa de 150 m pătrați dar trebuie o noua educație a consumului și niște modificări în utilizarea marilor consumatori mașină de spălat tip englezesc care ia apa calda din buffer,panou solar sub presiune pentru apa menajera cu buffer ,izolarea că le-a a casei pe exterior,pod etc! Sa nu credeți că pui 3 panouri sio baterie de camion și ai rezolvat treaba ba ai și recuperat investiția în 2 luni,este o investiție ca și casa pentru o viață!

  • @nicolaetomoiaga8098
    @nicolaetomoiaga8098 2 года назад +1

    Mini technicus ai greșit GRAV când ai acceptat să ți se monteze doar cele 10 panouri fotovoltaice. Neștiința se plătește. Prostia de asemenea. Dacă aveai 30-36 de panouri fotovoltaice altfel ai fi vorbit. Eu cam atâtea am montat din start și peste câteva luni de zile, după mai bine de 4 ani de funcționare a lor, îmi scot investișia nenicule. Și, ce urmează în anii următori ? Să am curent GRATIS la dispoziție următorii 10,15 poate 20 de ani. Așa zice și vulpea care nu ajunge la struguri: " -Așa-i că sunt acri ?" Dacă aș avea closet în fundul grădinii și pe acoperișul acestuia aș monta panouri fotovoltaice. Să moară toți cârcotașii și neștiutorii de ciudă. Panourile mele au produs într-un an de zile de ca. 2.700 de EURO. Așa-i că-i "puțin" ?

  • @anysort
    @anysort 2 года назад

    Dar din aprilie se schimba Situatia, 1Kwh va fi 1,42 , Asta ar insemna 800 de euro pe an la un consum de 3160 de kwh. Deci se merita investitia

  • @bogdanflorea8938
    @bogdanflorea8938 2 года назад +1

    Salut Mini Tehnicus. Avand in vedere scumpirile de curend, pare ca devin rentabile. Chiar daca nu-ti acoperi consumul, amortizarea echipamentului se va accelera. Asa e?

  • @getabas6331
    @getabas6331 3 года назад

    Interesant... totusi, in cazul in care teoria asta este probata, de ce Olanda creste incredibil de la an la an in utilizarea acestor panouri.... o fi soarele asta zgarcit de Olanda mai eficient ????

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад

      Pai in primul rand nu este vorba despre nici o teorie. Sunt niste cifre reale. Teorii sa faca altii.
      In al doilea rand este vorba despre niste cifre asumate la nivel de UE, de productie a energie regenerabile. Daca va uitati la cifrele oficiale, Olanda produce dublu decat Romania din energie fotovoltaica. Dar ia comparati economiile celor doua tari? Cat polueaza o economie si cat alta ? Deci Olanda trebuie sa subventioneze mult mai mult decat Romania instalarea de fotovoltaice ca sa se incadreze in limitele impuse. Si ajungem la al treile capitol:
      Unde este subventie se si instaleaza/cumpara. Acum vreo 5 ani cand Romania promitea multe certificate verzi per MW, toti "baietii destepti" investeau in fotovoltaice. Este ceva identic cu situatia masinilor electrice din ziua de azi. De ce au inceput asa brusc sa se cumpere electrice? Pentru ca tarile/guvernele ofera subventii pe de o parte si pentru ca producatorii au impuse niste norme de poluare in care trebuie sa se incadreze. Nu se pot incadra in norme decat daca vand autovehicule electrice. Cam la fel stau lucrurile si la nivel de poluare a economiei nationale (vorbesc de tarile care inca au industrie si productie industriala).
      Cel mai eficient si rentabil curent electric este cel produs din arderea carbunelui. Dar nimeni nu se mai inghesuie in ziua de azi sa adra carbune. Asta nu inseamna ca nu ramane cel mai eficient. Problema este ca arderea lui produce alte problem. O situatie inversa este cu productia fotovoltaica: nu este cea mai eficienta sursa, este scump, dar pe termen lung aduce alte beneficii.

  • @Bandrino1
    @Bandrino1 3 года назад +1

    Eheheee... curentul se scumpeste in fiecare an din ce in ce mai mult... deci investitia este posibil sa se amortizeze mai repede.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад

      Ma uit la scumpirile in ultima perioada si va dau dreptate. In al doilea an au produs cava mai putin fata de primul an dar valoric energia produsa este peste cea din primul an.
      Filmul din al doilea an il aveti aici: ruclips.net/video/J0pNNewcuH4/видео.html

  • @florentinverdete1895
    @florentinverdete1895 3 года назад +5

    Înainte de a instala orice tip de instalație ar fi recomandat sa cerem un studiu de eficientă. In funcție de zona și consumul pe care îl are fiecare casă (in acest caz). Nu toate casele au consum identic,nici soare aceiași perioada de timp.
    Aceste placi foto-voltaice nu par a fi dintre cele mai eficiente. Aceste placi nici nu știu dacă se merita instalate,doar dacă au un preț...fff mic. In acest caz singura îmbunătățire a instalației ar fi unghiul si înclinația, sigur ar genera un pic mai mult. Și aș mai recomanda sa luați un calcul adăugarea unei eoliene pentru a compensa perioada fără soare,bineînțeles cu un studiu in prealabil.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +2

      Multumesc pentru comentariu. Analiza consumului casei cred ca e relevanta doar daca vrem sa obtinem independenta fata de sistemul national. Atunci optimizam puterea instalatiei in functie de consumul casei. Eu le-am montat in primul rand din curiozitate, si am sperat sa imi mai reduca ceva din consum. Ca aceasta reducere este mica sau mare ... este o alta discutie. Daca plateam mai mult, instalam o putere mai mare, aveam o productie mai mare, dar si costul initial era mia mare. E oarecum un cerc vicios.
      Unghiul/inclinatia sunt optime. Le-am masurat independent de instalator si nu am ce sa imbunatatesc. Imbunatatirea s-ar face daca as umbla la ele in fiecare vara si iarna, sa le reorientez, ceea ce chiar nu cred ca merita. Costurile ar fii prea mari comparativ cu productia.
      Partea cu eoliana chiar o iau in calcul si caut divesre solutii/oferte. Conectarea la sistemul enPhase al panourilor se pare insa ca e mai dificila decat pare la o prima vedere. Imi doresc si instalarea unei eloiene din acelasi fel de curiozitate, dar nu am prea mari sperante.

  • @cosminfizesan2484
    @cosminfizesan2484 2 года назад +2

    Ideea este buna, problema e alta, el face si incalzire pe curent, evident ca sunt degeaba! Panourile electrice sunt rentabile pt o casa mica/economica care utilizeaza solutii clasice sau dedicate special incalzirii. Daca el nu folosea incalzire electrica, probabil era la zero, poate chiar pe plus. Nu a specificat cati membri are familia, ce consumatori electrici are, etc.
    Repet ideea e foarte buna dar datele sun foarte incomplete.

    • @shmadmanuts
      @shmadmanuts 2 года назад +1

      ba-i exact invers - daca consuma putin si majoritatea se ducea in retea - rentabilitatea e si mai mica

  • @basarabrozalia4919
    @basarabrozalia4919 Год назад

    Doar subvenție de la stat,alfel nu se merita ,băiatul meu tot asa mi-a spus ,investiția scoasa în 15-20 ani .de ce sa plătesc curent în avans29ani?

  • @louisaabygail6326
    @louisaabygail6326 3 года назад +2

    Multumesc de informatii
    Vreau sa fac si eu un sistem de incalzire cu aer conditionat, (ca sa nu mai aud de lemne si mizerie) e super, am vazut la cineva, si aragazul cu curent si apa calda instant electric, o treaba super buna , cine reuseste sa isi faca asta e boier 🤩

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +3

      Si eu va multumesc pentru mesaj. Pentru incalzire va recomand sa studiati varianta cu pompa de caldura. Principiul de functionare este asemanator cu cel al aparatului de aer conditionat dar este mult mai eficienta. Sper ca in cateva zile sa fac un film despre sistemul de incalzire pe care eu il am. Este tot o derivatie a pompei de caldura si este foarte eficient. In privinta aragazului daca va decideti sa treceti pe electric va recomand sa alegeti o plita pe inductie, este diferita de plita electrica dar mult mai eficienta (timp de fierbere la jumatate).

  • @robertpoe6020
    @robertpoe6020 2 года назад

    din punctul meu de vedere,merita daca ai un sistem fotovoltaic care produce ceva mai mult ...adica . Eu spre exemplu intentionez sa montez un sistem de 8 kw ,avand un consum actual de circa 4000 kw anual iar sistemul produce putin peste 10 k (consum care va creste in viitorul apropiat prin montarewa de termoconvectoare ,popma de caldura etc.).TinAND CONT DE PRETURILE CARE O IAU RAZNA ZI DE ZI SI duppa calculele mele, consider ca merita investitie. Sper sa nu ma insel ....revin cu comentarii dupa prima iarna ..._)

  • @pupacila26
    @pupacila26 2 года назад +1

    Salut. Poate nu am fost atent sau nu ai mentionat, doua chestii te rog, cat a costat investitia totala si ce garantie au aceste panouri?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 года назад +1

      Salut, garantia este ca dupa 15 ani sa produca minim 80% din puterea de nou. legat de cost nu am spus in film pentru ca pretul lor scade de la an la an. In prezent gasiti oferte bune in jur 1000 euro pentru 1 kw. La momentul instalarii panourilor mele preturile erau mult mai mari. In plus eu am facut mai multe modificari la casa si am avut o factura generala, totala.
      Dupa parerea mea ceea ce trebuie retinut din film este productia pe care o realizezi cu o instalatie de 2.5 kw. Cand cineva cauta sa isi instaleze fotovoltaice poate sa ia aceasta productie si prin regula matematica de trei simpla poate sa isi calculeze cat o sa ii produca instalatia pentru care are oferta. Compara cu cat trebuie sa plateasca pentru ea si vede in cati ani isi recupereaza investitia. Exista si un site specializat unde se pot face astfel de simulari ale productiei. Am facut un film pe care puteti sa il vedeti aici : ruclips.net/video/qLb1oEwhdP8/видео.html

  • @gabic2664
    @gabic2664 3 года назад +1

    Foarte buna analiza!

  • @silviugligor2395
    @silviugligor2395 2 года назад

    Nu s-a specificat costul total al instalatiei...sa comparam daca merita sau nu

  • @DarkPeace1918
    @DarkPeace1918 3 года назад +1

    Bună ziua,
    Îmi puteți spune ce unghi are panta acoperișului? Și dacă este o deviație de la orientarea sud ,chiar și de 5-10 grade? Mulțumesc.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +1

      Buna ziua, nu exista nici o deviatie fata de sud. Orientarea este 100% spre sud. Din pacate inclinatia acoperisului nu o cunosc.

    • @decebalpopescu3824
      @decebalpopescu3824 3 года назад

      Dacă în 20 Decembrie coboară la 22°, iar vara se ridică la 68°, s-ar putea ca cea mai buna înclinare să fie de 40-45°.

    • @lucian20102010
      @lucian20102010 3 года назад +1

      @@decebalpopescu3824 Nu chiar. Trebuie sa ne asteptam ca sistemul sa dea randament mai bun vara cand Soarele se ridica la aproximativ 68 de grade cum spuneati. Atunci panta acoperișului ar trebui sa fie de 22 grade (diferenta 90-68), cu o diferenta de 1-2 grade in functie de latitudine in Romania, dar nu prea conteaza. O panta un pic mai mare (30-35 sau chiar 45 de grade) ar favoriza productia de toamna-iarna dar atunci e mai mult innorat.

  • @radudanradacina9734
    @radudanradacina9734 2 года назад

    Aveți consum de 3,5 kW și ați instalat panouri de 2,5 kW? Cum vreti sa obtineti eficienta? Nu inteleg....

  • @22bad96
    @22bad96 2 года назад

    Partiala explicatia, deoarece pretul curentului merge tot in sus. Deci ceea ce e azi 15-20 de ani in realitate s-ar putea sa fie sub 10 ani.

  • @ioangalatan4356
    @ioangalatan4356 3 года назад +8

    Da, o prezentare clara care arata ca și dacă ar fi instalate cu fonduri nerambursabile de 20000 lei nu ar merita.
    Asta și pentru ca producția va scădea inevitabil în timp.
    Cu stima i. Galatan

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +4

      Intr-adevar productia scade in timp. Teoretic producatorii garanteaza ca si dupa 20 de ani ele produc cel putin 80% din valoarea produsa la instalare. Problema este ca 80% dintr-o productie mica reprezinta tot o productie mica :))

  • @cristiansumedrea
    @cristiansumedrea 3 года назад +10

    Salut . M-ai speriat si m-ai facut sa dau inapoi . Vroiam sa -mi montez un sistem fotovoltaic in prima faza de vreo 5-6 kw. Din ce m-am mai documentat stiam ca nu este asa de simplu si investitia se amortizeaza greu . Dar m-ai speriat cu amortizarea in 10-15 ani . Investitia o suport personal ca statul te lasa sa mori din toate punctele de vedere ca este mai convenabil pentru el. Suntem cei mai prosti din Europa. |Bani nu ma dau afara din casa dar speram sa mai amortizez din consumul electric din retea . Uitindu-ma la acest filmulet m-ai facut sa mai astept sa mai treaca timpul poate cine stie ce i-mi mai rezerva viitorul .

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  3 года назад +4

      Salut, iti dai seama cate firme de fotovoltaice ma injura acum ? intentia mea nu este de a speria pe nimeni ci doar sa informez. Cine isi instaleaza sa stie la ce sa se astepte.

    • @decebalpopescu3824
      @decebalpopescu3824 3 года назад +5

      Cristian, Minitehnicus are dreptate, după doi ani de zile am ajuns la aceeași concluzie, cheltuielile nu ies nici în 15 ani poate în 10 dacă sistemul este orientabil, pentru că în timpul verii soarele se rotește de la răsărit la apus pe un unghi de 270°ceea ce înseamnă că o treime din timpul zilei sistemul fix de panouri fotovoltaice nu este luminat de soare decât pe durata de 10-11ore, plus că din cauza căldurii randamentul scade.

    • @hilljohn9991
      @hilljohn9991 3 года назад +5

      @@MiniTehnicus ce-ti pasa ca firme de fotovoltaice te injura? mai important e sa-i informezi pe potentialii cumparatori

    • @edyed6470
      @edyed6470 2 года назад

      @@MiniTehnicus Mmmmmm .... ieri vb despre panouriiiiiii cu soția 😁😁😁 Multumim pt informatiii 👏👏👏👍👍👍🤝🤝🤝