Am devenit PROSUMATOR și a venit prima factură pe minus!

Поделиться
HTML-код

Комментарии • 635

  • @stefanlungu6312
    @stefanlungu6312 3 года назад +133

    Bravo, pentru mine ești un Buhnici 2, dar mai sincer și mai pământean. Respect!

    • @cristianzorila815
      @cristianzorila815 3 года назад +19

      Buhnici e prea increzut. Eu am si vorbim cu Ciprian. Un domn de nota 10

    • @electrocat9
      @electrocat9 3 года назад +7

      Buhnici singurul hater la adresa abonaților. Omul vine de dincolo de limită. Ce se vede e altceva.

    • @MyStef1983
      @MyStef1983 3 года назад +9

      nu cred ca exista termen de comparatie intre cei doi, omul se vede ca o face din pasiune si calitatea informatiilor oferite este net superioara

    • @iliabrus434
      @iliabrus434 3 года назад +15

      Eu i am dat de mult unfollow lui buhnici, e plictisitor, n are simtul umorului si face reclama mascata...cam aceleasi caracteristici le are si 99vehicles

    • @electrocat9
      @electrocat9 3 года назад +1

      @@iliabrus434 face reclama si nu'ti vin banii tie LOL

  • @Floarea_pustiei
    @Floarea_pustiei 2 года назад +2

    Mare lucru ca ne informeazi... Mulțumesc... Doamne ajuta

  • @fdgcxfghhgvyt7655
    @fdgcxfghhgvyt7655 2 года назад +3

    Nu comentez des dar e cel mai clar material despre acest subiect! Mă înclin!🤗👏👏👏

  • @belgianul
    @belgianul 3 года назад +12

    Informații gratis care costă în Romania anului 2021. Ați mai adăugat încă un abonat! felicitări!!

  • @1980agassi
    @1980agassi 3 года назад +27

    Felicitări pentru material! Sper din tot sufletul să inspire cât mai multe persoane!

  • @BogdanBogdan-dk9iv
    @BogdanBogdan-dk9iv 2 года назад +3

    In sfarsit mult mai multe detalii decat la Buhnici si mult mai calitative . Felicitari pentru munca depusa pentru aceste materiale .

  • @mihaicristea5983
    @mihaicristea5983 3 года назад +1

    Va felicit pentru tot ce faceți, fiti binecuvântat de Domnul Isus Hristos Amin

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Craciun fericit si multa sanatate!

  • @Stuparulvesel
    @Stuparulvesel 3 года назад +23

    Foarte bun feedbackul, mulțumesc. Ca si concluzie, la 6-8 ani amortizare au ajuns si alții, cum însă tendința de creștere a costului energiei este pe o curbă exponențială s-ar putea sa devina chiar mult mai eficient in foarte scurt timp. Dacă s-ar subtia si diferenta dintre cost producție--cost consum cred ca ar urma o adopție in masă, fiindca totul pana la urma se reduce la bănuți, argumentul cel mai important.

    • @paraschivtoni9374
      @paraschivtoni9374 2 года назад

      Care-s aia care au amotizat in 6-8 ani, vreau sa-i vad si eu :))

  • @I3o6dan
    @I3o6dan 2 года назад +2

    Dacă nu ai un sistem hibrid on/Off grid , nu îți poți produce energia necesară in caz de calamități și lipsa rețea îndelungată.
    Inventatoarele ON-Grid funcționează doar cu prezenta tensiune rețea

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      Corect. O sa adaug si alte echipamente + stocare ca sa rezolv si problema asta. Cred ca saptamana asta o sa reusesc si revin cu video.

  • @gheorghepopa3811
    @gheorghepopa3811 3 года назад +9

    Salutari din Republica Moldova! Felicitari cu reusita acestui proiect familiar! Cele mai calde cuvinte de multumire pentru explicatii atat clare ! Cunostintele pe care le aveti, manierea de explicație a materieii merita cel mai inalt respect. Sunt si eu in cautarea solutiilor privind asigararea casei cu electricitatea si incalzirea pe timp de iarna. Cu panouri solare am plina claritatea. Cu caldura mai sunt in cautarea solutiei. Fiindca este instalat sistemul cu cazan de gaze naturale ( probabil cunoasteti situatia cu acest gaz blastemat din Rusia, care ne costa independenta) , instalarea pompei de caldura duce la cheltuieli exagerate. Deocamdata ma-m oprit la split sisteme. Am privit toate trei filmulete fara pauza , cara mi-au fost de mult folos. Va multumesc mult si succese in continuare in toate ce faceti!!!

  • @adimihoc6267
    @adimihoc6267 3 года назад +1

    Felicitări... Un abonat nou câștigat...mentionez ca sunt un prosumator din cadrul programului național de aprox 3 luni... Aștept cu nerăbdare noua reglementare...

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Abia astept noua lege :)

  • @nyneak
    @nyneak 3 года назад +10

    Felicitari tie si firmei care a reusit sa te faca prosumator. De cand cu scumpirea la kwh in ultimele 2 luni, un panou de 350lei, acum se vinde cu 650 lei. A fost acum o saptmana o declaratie oficiala la Brasov in care spunea ca legea compensarii cantitative1:1 este gata si mai trebuie doar aprobata. In 2 luni o sa explodeze pretul la panouri, de la 650 spre 900 lei fix acelasi panou care in primavara era 350-400 lei. Cine se misca cu talent in urmatoarea perioada, prinde amortizare pe 7 ani dar peste 2 luni ajungem la calcule de acum 8-9 ani cand iti faceai socoteala si iti amortizai in urmatorii 9-13 ani. Este cu dus si intors criza containerelor din china+consumul din pandemie+ scumpirea kwh+ legea compensarii cantitative. Eu am sistem de 6 ani si prosumator de 2 ani cu o putere de 37kw si deabia astept legea compensarii cantitaive pt ca nu o sa mai consum gaz deloc, pana acum dadeam 900 ron pe toata iarna pt 360mp.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +3

      Foarte buna analiza! Cred ca este un scenariu foarte plauzibil. Daca se va compensa cantitativ atunci bateriile vor fi doar pentru o eventuala pana de curent.

    • @nyneak
      @nyneak 3 года назад +1

      @Rmd Rmd pe legea actuala daca injectez 44mw, am doar 16mw disponibili iarna si nu imi ajung si pt casa, masina, pompele de irigat si utilajele de prelucrat lemn. pe legea noua o sa injectez 44 si am disponibil 44mw si o sa fie suficient.

  • @husonthebike8705
    @husonthebike8705 3 года назад +8

    Felicitări din nou...cu siguranță trebuie să oferi consultanță..eu intenționez sa încep o construcție anul viitor și as avea nevoie de sfaturile tale-contra cost, bineînțeles! Succes în toate și sănătate! 👏🙏

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      Iti multumesc pentru mesaj si mult succes la constructia casei 👍

  • @franzlsondelt2012
    @franzlsondelt2012 3 года назад +6

    Mä bucur cä am fäcut cunostinta la acel Supercharger in august cind te intorceai din Viena! Apreciez foarte mult felul täu deschis si direct de a descrie situatia in care ne afläm. E foarte important aceastä schimbare! Multe salutäri de la cuplul din Germanía!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      Salutari din Romania si mult succes! Sper sa avem ocazia sa ne revedem 🙏

  • @Eduard.Popa.
    @Eduard.Popa. 3 года назад +9

    Bravo pentru prezentare ! Bravo !!
    Oricum este mult mai importantă, siguranţa energetică a casei tale, decât orice amortizare.
    Chiar dacă e break-even la 20 de ani, tot se merită, fără niciun dubiu.

    • @strigoiu13
      @strigoiu13 3 года назад

      la 20 de ani schimbi panourile alea oricum, eventual si din componentele sistemului...deci break even...posibil sa nu :)) oricum la limita

    • @Eduard.Popa.
      @Eduard.Popa. 3 года назад +1

      @@strigoiu13 nu ştii să calculezi, la 20 de ani, eşti pe zero, chiar dacă schimb tot, apoi sunt alţi 20 de ani cu break even 2
      Înțelegi?
      Dar sora mea are de vreo 15 ani cred, dacă nu mai bine, tehnologie veche şi au mers şi merg fără nicio problemă (nu în România)

    • @adyadelyn2007
      @adyadelyn2007 3 года назад +1

      @@Eduard.Popa. Panourile solare vin cu o garantie de 25 de ani in privinta eficientei energetice. Dupa 25 de ani si aici vorbesc de panourile mai calitative pierd in jur de 10-15% dupa 25 de ani. Panourile solare la momentul actual sunt ceva de genul cum erau masinile electrice acum 10 ani : toti erau impotriva lor. E doar o chestiune de timp pana majoritatea populatiei va realiza cat de bune sunt. Tehnologia avanseaza, preturile sunt mai accesibile iar avantajul cel mai mare e ca si produci reducand suprasolicitarea retelei, penele de curent si reducand consumul de carbon!! Numai bine!

    • @mishuvv
      @mishuvv 3 года назад

      Asa este...cand ai bani si nu stii ce sa mai faci cu ei atunci ii "investesti" in orice dar NU in tablouri, bijuterii scumpe, bonuri de tezaur, si altele asemenea. Ii "investesti" in masini , foto, turbine eoliene, etc.
      Macar daca acesti "intreprinzatori" s-ar uita in curtea vecinului(Austria) sau ar intreba un specialist(electroenergetician) ce inseamna un sistem energetic bazat in mare masura in surse regenerabile: " DEZASTRU", akka blackout!!!
      Credulii in Pamantul plat are "frati" si in alte domenii. Manipularea este de ne oprit!!1

  • @Eduard.Popa.
    @Eduard.Popa. 2 года назад +1

    Bravo pentru video! Şi pentru punctele afirmate.
    1) nu trebuie deconectat de la reţea ci trebuie injectat surplusul
    2) o baterie ajută mult
    3) să ai independență, măcar ai curent când restul din reţea nu au este mult mai important decât să vorbeşti de amortizare (care nu numai că se amortizează dar ieşi sigur pe plus)

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      Sa stii ca ma gandesc sa pun o baterie pentru back-up. Ma gandesc doar la momentele cand pica reteaua 😉 Exact cum spuneai, nu este borba de amortizare ci de siguranta.

  • @jordano10ful
    @jordano10ful 3 года назад +1

    Ms frumos pt timpul si efortud depus sa realizezi aceste foarte utile materiale , Am sa ma apuc de casa la anul si sper sa ma ajuti cu cateva sfaturi la vremea respectiva ,Ms frumos

  • @optinihilis
    @optinihilis 3 года назад +4

    Super informații! Îmi place că ne spui răspunsurile explicate foarte bine la întrebările pe care și le pune orice om care e interesat de acest subiect.

    • @liviuhaures2351
      @liviuhaures2351 3 года назад

      Care a fost costul aparte pt a devenii prosumator? Ma refer la total de plata pt firma ce sa ocupat cu taxe daca au fost.

    • @geodad
      @geodad 3 года назад

      @@liviuhaures2351 eu am dat 600 lei.

    • @liviuhaures2351
      @liviuhaures2351 3 года назад

      @@geodad la firma ?

  • @freelifesystem
    @freelifesystem 3 года назад +1

    Felicitări și succes! O treabă bună.

  • @jap2227
    @jap2227 3 года назад +3

    Felicitări aceeași situație dificilă am întîmpinat și eu cu documentele de prosumator.Sfatul meu pentru viitorii prosumatori să aibă firme autorizate ANRE.

  • @clauber44
    @clauber44 3 года назад +11

    Foarte fain materialul! Te urmaresc de ceva timp si ai contribuit la researchul care a dus la trecerea mea pe masina electrica. Pare ca acum ma ajuti indirect sa dau drumul la research-ul ptr panouri iar (renuntasem, fiind unul din miile de dezamagiti de AFM Casa Verde). Multumesc si spor la mai multe videouri!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +7

      Iti multumesc mult pentru mesaj si pentru gandurile bune!
      Am incercat si eu cu AFM dar am fost sfatuit sa dau drumul la proiect si a fost mai bine ca nu am asteptat. Daca stateam dupa AFM nu as fi avut panouri nici acum.
      Acum se discuta la AFM despre panouri si poate ca vor repornit un program care sa ajute. Eu am calculat amortizarea fara AFM. Daca fac ei un program si poti acoperi o parte din costuri cu bani de la ei, nici nu trebuie sa te mai gandesti la amortizare 😉

    • @marianaciulpan1224
      @marianaciulpan1224 3 года назад +2

      Sa nu va para rău că ați pierdut programul afm ,a fost o dezamăgire totala pt putinii care au reușit Sa-si pună panourile cu acest program ,și ăsta numai pt ca firmele au riscat pierzând mulți bani, toți se pling de modul defectuos și neprofesional al instalatorilor, de calitatea proasta a materialelor ,se pare ca în documente era scrisa una iar pe casa a fost pus alta ,poate doar 3-4 au fost relativ mulțumiți și ăsta pt ca se pricepeau cit de cit și nu i-au slăbit din ochi pe instalatori ,ba unul spunea ca atunci cind ploua se infiltreze apa în pod după instalare ,așa ca dam un ban dar stăm în fata fără sa cădem în depresie, s-ar putea acum cu criza energetica treaba cu fotovoltaicele sa ia amploare și sa se mai ieftinească, oricum preturile au sărit și aici

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      @@marianaciulpan1224 mi-a fost frica exact de situatiile astea. Am preferat sa apelez la o firma serioasa pentru ca intentionez sa pastrez panourile 20-25 de ani

    • @ovidiudaniel
      @ovidiudaniel 3 года назад

      @@ECODRIVE Buna ziua, In primul rand va multumesc pentru aceste info...ajuta enorm. Eu as avea nevoie de cateva informatii referitor la instalarea unor panouri fotovoltaice, cu legare la retea. Care este procedura prin care Eon ma recunoaste ca si prosumator? Sa presupunem ca de instalare ma ocup eu.
      Va multumesc!

  • @DanDan-ny4eb
    @DanDan-ny4eb 3 года назад +3

    Felicitări pt materiale pe care le faci în viitorul apropiat intenționez sa fac casa și cu siguranță acoperita de panouri fotovoltaice o sa te mai deranjez în privat cu niște întrebări
    Toate cele bune !!

  • @DiversificationPlus
    @DiversificationPlus 2 года назад +2

    Este de viitor ...sa te doară in pix de prețul per kWh...Este energie gratis ... felicitări

    • @nick-rt3xg
      @nick-rt3xg 2 года назад

      Nu mai ganditi gresit...nu este nimic gratis....fiti atenti si calculati!
      Practic platesti in avans pe minim 20 ani un kw mai scump decat cel actual!
      Sunt multe minciuni....

  • @floricelionadrian1377
    @floricelionadrian1377 3 года назад +2

    wow. foarte bun material. puneti pe ganduri multi oameni. felicitari

  • @cbrina2776
    @cbrina2776 2 года назад +1

    Mulțumim pentru informații,

  • @ciupik8571
    @ciupik8571 3 года назад +1

    Mulțumim că ai împărtășit cu noi aceste informații! Numai bine!

  • @alexp8050
    @alexp8050 2 года назад +1

    Mare dreptate ai avut cu prețul. Nu s a făcut doar 2 lei, ci 2.7 de azi

  • @danielstoian9390
    @danielstoian9390 2 года назад +1

    Felicitari pentru transparenta materialului. Am insa o intrebare ...
    Multi promotori si intreaga presa folosesc formularile:
    - promusatorul vinde energie la furnizori
    - furnizorul cumpara energie de la prosumator
    Am facut multe cautari si am intrebat mai multe persoane despre ce inseamna defapt acest lucru.
    Concluzia personala este ca "vanzarea si cumpararea" nu se fac pe bani reali.
    Prosumerul nu are optiunea sa primeasca RON in cont de la furnizor pentru energie, primeste doar un "credit de energie".
    Acest "credit de energie" este stipulat in Legea compensarii 1:1 intrata in vigoare la 1Aprilie:
    - iti permite sa stochezi energie in retea
    - iti permite sa folosesti energia la o paritate de 1:1 timp de 2ani de la data producerii.
    Simplu spus ... poti folosi furnizorul ca baterie fara costuri suplimentare:
    - este doar un serviciu free pus la dispozitie de furnizor pentru stocarea energiei
    - poti sa consumi ce ai produs
    - nu poti sa primesti RON de la furnizor pentru energia produsa
    Puteti sa confirmati sau sa infirmati aceasta constatare ?
    Multumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Anul trecut vanzarea si cumpararea se facea pe bani reali si era optiunea mea daca solicitam banii sau daca faceam compensare in lunile cu consum mai mare. Raportul era de aproximativ 1 la 4.
      In ianuarie si februarie au intrat in vigoare noile preturi. Am vandul cu 0,58 si am cumparat cu 1 leu. A fost un raport mult mai bun decat anul trecut.
      De la 1 mai am solicitat conpensarea cantitativa. O sa vad exact ce inseamna aceasta compensare de la 1 mai.

    • @danielstoian9390
      @danielstoian9390 2 года назад

      @@ECODRIVE Multumesc.
      Un dezavantaj optiunea de a primii bani reali, desigur.
      Poate acesta este motiv pentru care putini au facut aceasta optiune.

  • @pmarianfartat
    @pmarianfartat 3 года назад +5

    Mulțumesc pentru timpul pe care-l petreci și informațiile oferite !
    Am primit notificări de la Electrica și de la furnizorul de gaze care m-au răcorit în prag de iarnă … Electrica mi-a comunicat că începând cu 1/1/2022 prețul unui kWh va fi de 1,485 lei, iar la gaze prețul crește cu 19 bani pe kWh in condițiile în care costă 20 de bani pe kWh. Așadar aproape se dublează prețul și la curent și la gaze …
    Având în vedere noua realitate, amortizarea se face muuult mai repede !
    Felicitări pentru investiție !
    PS1 Până în luna Octombrie a.c. un kWh obținut din gaze costa 12 bani plus TVA. Din Octombrie costă 20 de bani plus TVA… Iar de la 1/01/22 vom vedea …

    • @M4V3RiCkU235
      @M4V3RiCkU235 3 года назад +1

      1.5 lei aproape ptr 1 Kwh ?! Mi se pare... ENORM ! Asta va atrena scumpiri in lant. La fel si gazele 40 de bani pe Kwh termic, iarasi e enorm. La un consum de 200 Mcubi gaze, vei platii 800 de lei/luna. E cam cat se consuma la un apartament de 2 camere. Sincer nu stiu cati o sa isi permita preturile astia - zic de pensionari in primul rand. Cand ai 1500-2000 de lei pensie si sa dai 700-800 lei pe gaze si 200-300 pe curent. O sa iasa urat ! Sincer la 1.5 lei kwh curentul, cred ca mai ieftin iesi cu un generator diesel. La modul serios !

    • @sorinsrn5442
      @sorinsrn5442 3 года назад

      La curent e enorm de mult, eu am 0.62 bani pe kw. La gaze am facut contract la Eon cu 360 lei pe Megawat

  • @ionecilaurentiu3208
    @ionecilaurentiu3208 3 года назад +2

    Felicitări, prezentaoare exemplară.

  • @djmarius002
    @djmarius002 3 года назад +5

    Îmi place ceea ce faci bravo felicitări și tocmai ai câștigat un abonat din partea mea respect

  • @thomasman3670
    @thomasman3670 3 года назад +2

    Multumesc pentru acest material extra. Apreciez ca reusesti sa prezinti lucrurile atat de structurate si usor de inteles. Casa mea este la fel "electrica" dar eu am un avantaj: de toamna pana primavara bate vantul destul cat sa adaug si un generator eolian. Toate cele bune si respect!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Felicitari pentru casa! Ma gandeam sa experimentez si eu cu o eoliana dar cred ca este ceva mai greu :)
      Mult succes!

    • @thomasman3670
      @thomasman3670 3 года назад

      @@ECODRIVE Am vazut generator pe axa verticala de 5kw la 5000$. Intreb, poate stii... cel care este pe 220V se poate lega direct la un consumator?

  • @AGC2021
    @AGC2021 2 года назад +2

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
    Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
    Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
    Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
    Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Felicitari pentru acest sistem! Ma bucur ca sunt oameni care gasesc solutii pentru reducerea consumului de energie. 👍
      Pe timp de iarna productia scade la jumatate fata de vara.

    • @stefanduhovnicu4469
      @stefanduhovnicu4469 2 года назад

      Excelentă idee ați avut. Sunteți un model ptr toți cei care stau la bloc. Felicitări!

    • @AGC2021
      @AGC2021 2 года назад +1

      @@ECODRIVE tocmai de-aia am mai completat cu 4 panouri intre timp, si o sa mai pun inca 4, sa am 20, adica (teoretic) 2000w, ca sa-mi acopere consumul in conditii de iluminare mai scazuta si durata a zilei mai mica. In plus, toti consumatorii din casa sunt economici, si asta de mult timp...

  • @costeliacob9333
    @costeliacob9333 3 года назад +1

    Felicitări Ciprian, a meritat efortul.

  • @Alfa_Rx8
    @Alfa_Rx8 3 года назад +1

    Felicitări pentru prezentare,scurt și la obiect.Vă urmăresc cu plăcere!

  • @claudiuminciu
    @claudiuminciu 3 года назад +1

    Felicitari.

  • @ionciubotaru
    @ionciubotaru 3 года назад +6

    Este buna ideea de a pune baterii, trebuie sa iei insa in calcul ca nu vor tine 20 de ani cat panourile, ci va trebui sa le schimbi cam la 2-3 ani
    Este pacat sa produci energie si sa o transformi direct in caldura cu incalzirea in pardoseala
    Apuca-te de minat, vei scoate bani un pic mai mult decat costul enrgiei luat din retea, iar caldura produsa va fi gratis. Unde mai pui ca daca injectezi 1 kw primesti 0.2 lei, iar daca il extragi platesti 0.8 (hotie curata), mai bine il folosesti decat sa-l injectezi. Nu uita ca la stocare pierzi 10% din energie, iar la extragere din acumulatori alti 10%, asa ca pune acumulatorii intr-o zona in care caldura sa fie utila casei, nu risipita. Minatul are avantajul ca poti porni separat fiecare placa, in functie de cata energie produci, reglezi sa consume mai mult sau mai putin

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      Au mai fost persoane care au recomandat sa minez dar pentru mine ar insemna inca o bataie de cat :) Nu sunt lenes dar nu mai am timp sa ma ocup de minat sau sa investesc in echipamente. Cred ca este o varianta viabila pentru cine doreste sa se apuce de activitatea asta.
      Bateriile pe care intentionez sa le montez sunt baterii provenite de la masini electrice. Cu usurinta le poti folosi 20 ani. Am deja materiale si o sa fac un video pe tema asta. Avem in Romania firme care fac astfel de battery-pack-uri si cred ca va fi interesant 😉

    • @ionciubotaru
      @ionciubotaru 3 года назад +1

      @@ECODRIVE va rog un link catre acumulatori care tin 20 de ani - nu cred ca exista asa ceva, sau cel putin nu am auzit. Bateriile de la masini sunt tot LiPo sau LIFePo una peste alta baterii de laptop/celular puse in serie

    • @guenoleadamantu8939
      @guenoleadamantu8939 3 года назад +4

      @@ionciubotaru
      Bateriile de la mașinile electrice își pierd din caracteristici dacă sunt încărcate la tensiuni mari. Panourile fotovoltaice nu vor incarca niciodată cu 50kw în acumulatori. De aceea "decay" pe acumulatori va fi zero dacă sunt folosiți casnic.

    • @Eduard.Popa.
      @Eduard.Popa. 3 года назад +2

      nu ştiu ce baterii visezi care duc doar 2-3 ani. Tesla powerwall duce între 8-20 de ani.

    • @geodad
      @geodad 3 года назад +1

      @@Eduard.Popa. probabil se refera la bateriile "clasice" auto, puse cap la cap impreuna cu bms chinezesc de toata jena. Dar si alea cred ca tin max 5 ani.

  • @pribeanuconstantin1734
    @pribeanuconstantin1734 3 года назад

    Foarte corect în tot ceea ce ai zis, foarte puține informații în domeniu și cei care ar trebui sa te ajute în luarea deciziei corecte, de fapt te îngroapă. Ar trebui sa vorbești și de ceva minusuri la sistemul tău precum: dacă sistemul rămâne fără curent de la rețea și el se oprește chiar dacă se întâmplă în timpul zilei în plin soare. Probabil de aceea te gândești sa ai o baterie de back up sau în zona ta nu se întâmplă acest lucru. Într-adevăr bateriile sunt scumpe și aici specialiștii sunt și mai rari dar pentru asta a trebuit sa mărești sistemul pana la 4 ori ca să îți acopere prețul destul de mic oferit de operator. Recuperarea investiției se realizează ceva mai repede deoarece sistemul este mare și consumul la fel fata de media locuințelor din tara. Partea de invertoare și regulatoare în 8 ani de zile vor fi destul de uzate și bănuiesc ca garanția la ele este maxim 5ani dar asta este valabil pentru orice sistem fotovoltaic.
    Cireșica este oferita de rețea atunci când îți oprește injecția deoarece nu exista consum în zona dar și aici depinde de fiecare zona a tari. Fiind sistem trifazat trebuie echilibrați foarte bine consumatorii din casa ca să asigure consum constant pe toată casa și aici iar dam de lipsa de specialiști, de fapt cam cum e la instruirea întregii case. Nu toți în tara avem condiții de agasi oameni competenți ca în orașele mari. Eu am apelat la oameni din alt județ ceea ce face ca tu sa fi mult mai implicat în proiect. Faptul ca ai stat acasă de fapt s a efecientizat sistemul deoarece ai consumat direct din soare și nu searacand ai fi ajuns acasă. Fotovoltaicele promit dar mai au încă ceva neajunsuri. Bafta pe mai departe faci o treaba buna cu aceste informații care sunt destul de mulți care nu știu de ele...

  • @sorinmitrea5138
    @sorinmitrea5138 3 года назад +6

    Foarte interesant materialul video, ca de obicei... Din pacate se adreseaza segmentului mic de posesori de casa, care au un venit lunar peste medie... Deocamdata am reusit sa imi iau un auto 100% electric, ca stau la bloc... :)

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +3

      Felicitari pentru masina!
      Cred ca majoritatea celor care isi fac o casa pot investi in panouri. Pe masura ce va creste volumul sper sa scada si pretul 🙏

  • @DIYHobbyandpassionchannel
    @DIYHobbyandpassionchannel 3 года назад

    O prezentare bună si utila, mai ales în următoarea perioadă.

  • @dorran12
    @dorran12 3 года назад +2

    Multumim pentru informații

  • @ytdood
    @ytdood 3 года назад +2

    Foarte bun materialul. O singura chestie legata de editare - trebuie sa mai cresti putin volumul, fata de majoritatea filmuletelor pe youtube, trebuie sa dublez volumul ca sa te aud clar.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      Mulrumesc mult pentru sfat!

  • @ionelpoeana2674
    @ionelpoeana2674 3 года назад +1

    Felicitari trebuie să ai curaj să faci o investiție ca asta

  • @vladdefence1447
    @vladdefence1447 3 года назад +2

    Bun material. Problema majora e ca pt a instala un sistem prosumator de 12-15kW (40-60 panouri in functie de eficienta lor) ai nevoie de un acoperis mare fi f bine orientat. Ar mai fi si pretul de 11-15.000 euro sau chiar mai mare daca pui panouri de mare eficienta, dar chiar si cand ai banii, acoperisul tot ramane un obstacol. Si daca ai o masina electrica vrei min 15kW montati.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Pana acum am incarcat masinile doar la priza normala, cu 2-3 kW si nu am avut probleme. Poti sa pui si mai putine panouri dar sa montezi o statie smart care sa stie sa bage in masina doar surplusul. Cand o sa montez bateria o sa fac demonstratie si cu o astfel de statie. Poti sa montezi si 7-8 kW sau cat poti de mult pe acoperis si optimizezi fluxul de energie. O sa fac un video separat pentru statia smart mi se pare una dintre cele mai bune solutii in combinatie cu panourile fotovoltaice.

    • @geodad
      @geodad 3 года назад +2

      Daca se introduce paritatea la prosumatori, nu mai ai nevoie de puteri foarte mari la fotovoltaice ;)

  • @titibimbo3484
    @titibimbo3484 5 месяцев назад

    Super prezentare,pe înțelesul tuturor.
    Eu sunt prosumator din luna iunie 2024 cand am facut contract cu furnizorul și asi fi dorit să știu cât am dat în rețea și cât am consumat și mi-a răspuns ca nu poate sa-mi emită factura pe care să văd. Ce nu nu pricep eu ?

  • @APhoenixA2042
    @APhoenixA2042 3 года назад +1

    Felicitari! Foarte utile informatiile.

  • @MrSavage77
    @MrSavage77 3 года назад +5

    Ca sa ai factura macar pe zero, trebuie sa injectezi cel putin de 3 ori cat consumi din retea, ca sa offsetezi tarifele de transport si alte taxe.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      Cam asta este raportul.

  • @andreiv8186
    @andreiv8186 3 года назад +1

    Foarte folositor! Multumim si pentru acest video!

  • @asmarandivalentin1885
    @asmarandivalentin1885 3 года назад +1

    Foarte bine prezentat!

  • @bobocrina2643
    @bobocrina2643 2 года назад +1

    Buna. va rog sa imi spuneti ce contine sistemul si daca se monteaza ceva dispozitiv intre Invertor si contor.
    Cum se opreste injectarea de curent in retea daca pica reteaua? este facuta de invertor sau se poate instala un dispozitiv de control?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Sistemul are si un Smart Meter care masoara consumul casei si comunica cu inverter-ul.
      In cazul in care pica reteaua, inverter-ul se opreste automat ca masura de protectie si reincepe productia la 15 minute dupa ce revine reteaua.

  • @MrPolonyca
    @MrPolonyca 3 года назад +1

    Perfect.....multumesc !!:)

  • @djmakrotrance
    @djmakrotrance 2 года назад

    Cel mai “competent” video in materie de energie solara!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Iti multumesc pentru mesaj!🙏

  • @adrianhrusca4067
    @adrianhrusca4067 4 месяца назад

    3 ani mai tarziu panourile au ajuns la.pret de tabla de gard, si Casa Verde are o valoare cu adevarat notabila.

  • @liion5480
    @liion5480 3 года назад +2

    Super interesant👍 ThinkBlueSolution👍

  • @BogdanDumiter
    @BogdanDumiter 3 года назад +1

    Referitor la acumulatori, sunt de parere ca singura solutie care face sens in 2021 din perspectiva longevitatii lor, este directia Li-Ion, precum solutiile de la Battleborn Batteries.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Urmeaza sa instalez si baterii in cateva saptamani. O sa revin cu video.

  • @constantinbajenaru8648
    @constantinbajenaru8648 3 года назад +1

    Foarte bune și multe informații tehnice folositoare ptr. cei care vor să vă urmeze exemplul. În prezent, ian.2022, care este prețul plătit prosumatorului ptr. 1kwh ? Vă mulțumesc anticipat, mult succes în ceea ce faceți!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Salut! Au aparut cateva modificari importante in legea prosumatorului. A fost introdusa compensarea cantitativa, adica injectezi 1 kWh in retea si primesti tot 1 kWh. Amortizarea sistemelor fotovoltaice a scazut foarte mult. O sa fac inca un video imediat ce se vor vota si normele de aplicare. O sa fie o surpriza placuta :)

  • @danciobanu42
    @danciobanu42 3 года назад +1

    exceptional de luat masuri un exemplu

  • @dumiicris2694
    @dumiicris2694 2 года назад +1

    intrebarea mea este daca bagi curent in retea se reduce viata fotovoltaicelor? am vazut un sistem fotovoltaic care in momentul in care crestea curentul in casa fotovaltaicele incepeau sa produca mai mult usor usor spunand ca restul ia din retea si ma gandesc ca sunt proiectate astfel pentru a mari durata de viata sau graficul nu e realist pe perioade scurte de timp? pt ca sistemul ar trb sa poata produce instant necesarul daca nu depaseste capacitatea de productie..

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Daca bagi curent in retea nu reduci durata de viata a panourilor.
      Cand consumul in casa creste invertorul incearca sa ia energie cat mai mult de la panouri pana in momentul in care este fortat sa ia si din retea.
      Ce ai vazut este specific pentru un sistem on-grid fara injectare. Cand pornesti un consumator in casa, ai nevoie de putere instant. Puterea instant o iei din retea si in cateva secunde invertorul incearca sa produca puterea de care ai nevoie. Nu este o protectie ci o limitare tehnica.

  • @GreenFreeEnergy
    @GreenFreeEnergy 3 года назад +2

    Buna ziua, Ma intreb cum produceti energie cu un sistem On-Grid atunci cand cade reteaua electrica - in cazul unui dezastru natural .....

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      In configuratia actuala se opreste productia daca pica reteaua. Este o masura de protectie. Eu o sa montez o baterie si cateva echipamente ca sa pot consuma si produce chiar daca pica reteaua. Urmeaza video si cu aceasta etapa.

  • @badeadaniel2294
    @badeadaniel2294 2 года назад +1

    F.buna treaba ati facut ,asteptam in continuare sfaturi.Tocmai ce am configurat un sistem de 16x455w panouri de la canadian ,dar astept dupa invertorul de 8kw de la Fronius pana la sfarsitul lui iulie.Acum am inteles ca se returneaza 1/1 kw de catre retea de la 1 Mai.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      Salut!
      Am facut si eu cererea pentru compensare cantitativa. O sa vedem cum arata factura de la 1 mai.
      Toata lumea asteapta dupa invertoare 😉

    • @badeadaniel2294
      @badeadaniel2294 2 года назад +1

      @@ECODRIVE 😭

  • @adriancovalski6431
    @adriancovalski6431 3 года назад +1

    Interesant!!!

  • @madalingabrielniculae5310
    @madalingabrielniculae5310 2 года назад

    Buna am o intrebare pentru o casa cu 2 camere 1 baie un salón si o bucatarie cate panouri Ami trebuie si Cat ma costa fara SA plates la E-on de la noi

  • @marius-remusionasc3877
    @marius-remusionasc3877 2 года назад +1

    buna ziua,inainte de a deveni prosumator ce acte au fost necesare pentru instalarea sistemului fotovoltaic?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Nu am avut nevoie de aprobari speciale. Cand am montat era nevoie doar de o declaratie la Primarie ca am montat panouri.

  • @mihaipop2820
    @mihaipop2820 3 года назад +1

    Spor la treburi !

  • @constantinbajenaru8648
    @constantinbajenaru8648 2 года назад +1

    Ce părere aveți despre Metodologia din 23,02,2022 cu privire la Compensare cantitativă 1:1 ? Vedeți și explicațiile din ^Compensare cantitativă, calcul, etc. - Barla Cosmin ^ ? Aștept răspuns. Vă mulțumesc!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Inca nu am primit un raspuns de la furnizor. Astept informatii si de la o firma de consultanta. Vreau sa fac un video in care sa explic cum functioneaza compensarea cantitativa dar momentan nu am toate informatiile.

  • @tinktink3805
    @tinktink3805 3 года назад +1

    Buna seara , pot accesa fonduri europene ptr un parc voltaic pe un teren in concesiune ? Multumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Au existat programe europene pentru panouri fotovoltaice dar nu cunosc conditiile.

  • @adrianhrusca4067
    @adrianhrusca4067 4 месяца назад

    O combinatie utila e sa ai si gaz, caci o.centrala.pe.gaz e ieftina oricum,.si ac cu invertor,.care e de asemena ieftin si simplu, si sa jonglezi cu ambele.

  • @razvanbratu8496
    @razvanbratu8496 Год назад

    Salut. Am căutat linkul pentru a vedea graficele actuale pe toți anii dar nu mai este. Și eu mă gândesc la încălzire electrică și te rog daca mă poți ajuta cu informațiile actualizate de consum și producție. Cele prezentate sunt pentru jumătate din 2020 și 3 sferturi din 2021. Totodată vreau sa știu dacă s-a schimbat ceva in privința compensării energiei injectate.

  • @florinbodea1415
    @florinbodea1415 2 года назад +1

    In cazul in care productia anuala din sistemul propriu depaseste consumul din retea, in ce conditii poti sa incasezi banii din vanzarea energiei electrice?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      Am avut facturi pe minus dar am lasat banii in cont si am compensat cu lunile de iarna. Din cate stiu se pot vira banii intr-un cont bancar. Dupa noua lege este posibil ca aceasta decontare sa se faca la 2 ani. Nu stiu sigur, inca strang informatii despre noua lege a compensarii. O sa fac un video in curand.

  • @CiprianHT
    @CiprianHT 3 года назад +2

    Mulțumesc pentru încă un video foarte interesant, și de fapt pentru o serie, pentru că de pe-acum vorbim despre o întreagă (mini) serie. BTW, nu uita să adaugi și acest video la lista “Casa Electrică” :)
    Locuiesc la bloc (încă), momentan nu e cazul pentru mine, dar alor mei cu siguranță o să le fac o surpriză: ei văd doar posibilitatea unui rezervor de GPL pt casa din provincie unde s-au retras odată cu pensia. Deh… :D

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +3

      Bine ca mi-ai spus, acum am bagat video in playlist-ul cu “Casa electrica” 😉
      Poti sa experimentezi pe parinti 😂

  • @irinelcirstea5881
    @irinelcirstea5881 3 года назад +1

    Ce tip si ce dimensiune au cablurile puse inainte de a monta panourile solare si care panouri sunt cele mai eficiente ? Tuburile trebuie duse pana in tablou ? Multumesc.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Eu am lasat niste tuburi mai groase, nu mai stiu exact diametrul dar nu strica sa fie mai groase. Cablurile pentru fotovoltaice sunt destul de groase si daca ai tuburi mai mari o sa le tragi mai usor.
      Tuburile trebuie sa ajunga de pe acoperis la tabloul electric.

  • @paulvadeanu246
    @paulvadeanu246 3 года назад +15

    Bateriile LiFePO4 sunt cea mai bună alegere. Am un sistem mult mai mic, cu vreo 3KW în panouri, inverter de 5KW și aproape 15KWh capacitate în baterii. Nu injectez energie în rețea, iar atunci cand am producție suplimentară trimit energia în mașina mea electrică.
    De mai bine de două săptămâni, singurul consum de la rețea vine de la ledurile ecranului contorului principal. 🙂
    Costul total a fost de vreo 22000 lei, dar prețul bateriilor aproape s-a dublat în ultimele 8 luni.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +3

      Abia astept sa montez si baterie ca sa vad cat timp pot sa stau fara sa iau nimic din retea 😉

    • @paulvadeanu246
      @paulvadeanu246 3 года назад +3

      @@ECODRIVE dacă am înțeles bine, ai un consum anual de vreo 11MWh... asta înseamnă o medie de 30KWh pe zi, adică vreo 32 de baterii de minim 280Ah, ca să iti asiguri consumul pentru o zi. Hm...! Cam 5000 de euro... 😞

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +2

      @@paulvadeanu246 cred ca ajung pe la 13-14 MWh/an. O parte din consum este acoperit direct de la soare si nu ar trebui sa trec prin baterie. Daca montez 10 kWh de stocare, cam 8 luni pe an nu iau nimic din retea. Pe perioada verii am luat in medie doar 5-6 kWh/zi.

    • @paulvadeanu246
      @paulvadeanu246 3 года назад +1

      @@ECODRIVE în cazul ăsta, nevoia de baterii e la jumătate. 🙂

    • @nyneak
      @nyneak 3 года назад +3

      lifepo4 costa 900 -1100 ron 1kwh si ai nevoie de minim 10kwh-ideal 15kwh. la un simplu calcul cu pretul actual, amortizarea se face intre 9 si 13 ani. Cand se va face lifepo4 300 ron sau 600 ron cat este in china acum, atunci este o investitie acceptabila, momentan "bateria prosumator" este the best

  • @taa667
    @taa667 3 года назад +4

    si eu sant prosumator din august 2021 dar am fost si autoproducator incepand cu 2015

  • @alexp8050
    @alexp8050 2 года назад

    Salut! Caut și eu informații despre optimizatoare. Am citit despre cele de la huawei. Se spune ca ar mari producția fiecărui panou cu 30%.stiti ceva despre asta?

  • @arbastefan2026
    @arbastefan2026 3 года назад +1

    buna ziua , am casa cu incalzire in pardosea, centrala electrica, se pot monta panourile ? merge centrala electrica cu panourile?am o casa de 160 mp utilizabili

    • @florianchisaroiu
      @florianchisaroiu 3 года назад +1

      Buna intrebare sper sa ne raspunda cineva

    • @florianchisaroiu
      @florianchisaroiu 3 года назад

      Ce consum are centrala in lunile de iarna ?

    • @arbastefan2026
      @arbastefan2026 3 года назад

      @@florianchisaroiu nustiu ca inca nu am cumparat.o numa intreb preventiv

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Energia de la panouri poate fi folosita pentru o centrala electrica iar incalzirea in pardoseala este eficienta pentru ca nu temperatura agentului termic este mai mica decat la incalzirea cu calorifere.
      Se poate monta si o pompa de caldura aer-apa care are un randament si mai bun. Cu pompa de caldura si panouri poti fi indelendent energetic. Eu as incepe cu panourile.

    • @arbastefan2026
      @arbastefan2026 3 года назад

      @@ECODRIVE Buna ziua, va multumesc pt raspuns.Aveti idee cat m.ar costa tot acest ansamblu plus manopera? o zi buna.

  • @streinard
    @streinard 3 года назад +1

    Salutare,
    Ce model de inverter de la Fonius are sistemul?
    Pe ce criteriu l-ai ales, adica de exemplu de ce Fronius si nu Huawei ?
    Si eu incerc sa fac un sistem, ca am totul electric in casa, inclusiv incalzirea in pardoseala.
    Multumesc pentru ca ne impartasesti din exerienta ta !

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Nu stiu exact modelul inverter-ului dar stiu ca este un Fronius trifazat de 15 kW.
      Prefer produsele europene, nu sunt fanul brand-urilor chinezesti. Din experienta mea de pana acum, produsele chinezesti sunt mai putin calitative. Prefer sa platesc putin mai mult dar sa am garantia ca sistemul fotovoltaic pe care l-am instalat va functiona in parametri pentru cel putin 20 ani.

  • @Max-mc6fw
    @Max-mc6fw 2 года назад

    Salut.ce model de invertor imi recomandati care sa mearga off grid,on grid si cu baterii sau fara si sa fie acceptat de Anre?

  • @silviuionescu2848
    @silviuionescu2848 3 года назад +1

    Salut, aș fi interesat de unghiul de montare a panourilor dacă îți mai amintești. Mulțumesc !

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Eu am montat in unghi de aproximativ 30 grade, cred ca este o inclinatie destul de buna. Este bine sa vezi care este recomandarea celor care vor monta panourile.

    • @silviuionescu2848
      @silviuionescu2848 3 года назад

      @@ECODRIVE Mulțumesc mult !

  • @romanianoastra3591
    @romanianoastra3591 3 года назад +1

    Bua ziua, se poate indica tipul, producatorul sau firma de unde provin echipamentele dumneavoastra.
    Banuiesc ca sunt achizitionate dupa indelungi cautari si comparatii.
    Multumesc!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Salut! Am cautat foarte mult specialistii care sa imi raspunda la intrebari. Eu am ales sa fac lucrarea cu EcoAlternativ (+40 (723) 262 932 Cristi). El este cel mai in masura sa iti raspunda la intrebarile legate de fotovoltaice 👍

  • @jibouscrl8708
    @jibouscrl8708 3 года назад +1

    Frumoasa prezentare. Cu ajutorul panourilor fotovoltaice se poate obtine si curent trifazic?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Se poate obtine curent trifazic.
      Eu am inverter trifazat de 15 kW.

  • @laurentiuvlog6112
    @laurentiuvlog6112 3 года назад +1

    Am și eu o întrebare , casa mea este la roșu , ca sa primesc ajutor de la stat , acei bani pentru casa verde , trebuie dintâi sa o termin ? Sau pot sa depun actele de pe acum ? Sper ca se înțelege despre ce vorbesc . Mulțumesc !

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Nu stiu care sunt conditiile pentru casa verde. Logic ar fi sa puteti depune inainte de finalizare. Pentru mai multe informatii verificati pe site-ul afm.ro
      Incercati sa ii contactati si pe email sau telefon si poate obtineti mai multe informatii.

    • @laurentiuvlog6112
      @laurentiuvlog6112 3 года назад

      @@ECODRIVE mulțumesc frumos ! Mult succes in continuare !

  • @floareavaleanu4679
    @floareavaleanu4679 3 года назад +1

    Buna ziua, pentru o casa cu 180m2 de încălzit, cu încălzire centrală pe lemne și calorifere, merita investit in panouri fotovoltaice sau ar trebui să mă orientez spre alte surse de încălzire?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Din cate am inteles, cea mai eficienta modalitate de incalzire este pompa de caldura combinata cu panourile fotovoltaice.
      Panourile merita sa le instalati, chiar daca este un sistem mai mic la inceput.
      Acoperiti consumul de energie si un eventual surpuls il folositi sa incalziti partial casa. Va familiarizati cu sistemul si apoi puteti calcula mai usor de cata energie ar fi nevoie. Oricand puteti creste puterea panourilor daca aceti spatiu sa le montati.

    • @floareavaleanu4679
      @floareavaleanu4679 3 года назад

      @@ECODRIVE mulțumesc frumos.

  • @tvhelcap6122
    @tvhelcap6122 2 года назад

    Ciprian, salut. Cum incalzesti tu casa? Ai pompa de caldura? Este clar cu cheltuelele necesare pe an, dar cum merge socoteala cind ai o pompa de caldura? Aici e bataia de cap cu socoteala cit puterii necesare a pompei atit si cu puterea necesara a intregului sistem.

  • @what.s-next20XX
    @what.s-next20XX 3 года назад +1

    Salut, pentru proiectare sistem panouri fotovoltaice pentru consum de energie si incalzire in pardoseala(acum am centrala pe gaz) , poti sa recomanzi o firma buna si cu experienta. Multumesc

  • @elciupacabra1
    @elciupacabra1 2 года назад +1

    Buna ziua! Va urmaresc cu interes si apreciez postarile dvs. Care este parerea dvs in legatura cu panourule solare half-cell. Va multumesc!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Din cate stiu panourile half-cell sunt cele mai eficiente. Te ajuta in mod special daca ai zone umbrite pe suprafata panourilor.

    • @elciupacabra1
      @elciupacabra1 2 года назад +1

      @@ECODRIVE Va multumesc pentru raspuns. Mult succes in ceea ce faceti!

  • @lucianciuperca4955
    @lucianciuperca4955 2 года назад +1

    Salut. Foarte informativ acest film in special dar si restul. Mulțumesc pentru informații. Sunt excelente. De vreo jumătate de an cochetez cu ideea sa îmi instalez un astfel de sistem. Pot sa te contactez la un telefon?
    Toate cele bune.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Trimite-mi un mesaj pe Facebook Messenger (Eco Drive) si putem discuta 😉

  • @ci5366
    @ci5366 3 года назад +1

    Bună ziua , am un acoperiș cu orientare 140° SE . Cu înclinație de 35 grade, întrebarea mea este dacă se pretează să instalez panouri fotovoltaice pe aceste coordonate sau recomandați schimbarea acoperișului. O sa am pierderi mari de energie captata? Mulțumesc anticipat

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Inclinatia este buna, la mine este o panta similara. Acoperisul meu este orientat spre SSE (mai mult spre S decat spre E) nu stiu unghiul exact. Cei care monteaza panouri pot calcula expunerea solara. Pare sa fie ok.

    • @ci5366
      @ci5366 3 года назад +1

      @@ECODRIVE multumesc pentru răspuns, urmarim cu drag canalul

  • @dumitruiordache568
    @dumitruiordache568 3 года назад +1

    Buna ziua. La un acoperis drept (terasa cu inclinatie minima) si aprox 110mp se pot monta panouri?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Se pot monta panouri pe terasa. Se poate pune o structura pentru o inclinatie cat mai buna dar avantajul este ca puteti sa orientati panourile exact cum trebuie.

  • @ionpotinga286
    @ionpotinga286 3 года назад +1

    In Europa .. Austria sar putea de pus panouri fotovoltaice?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Sigur se poate. Finul meu din Viena are montate panouri fotovoltaice. Poti inclusiv sa injectezi in retea.

  • @silaghiflorin891
    @silaghiflorin891 2 года назад +1

    Va salut cu respect, sincer eu maș bucura sa pot sa fiu cat mai prietenos cu mediul. Nu sa ma intereseze in cat timp amortizez eu investitie, cred ca despre asta e vorba indiferent de ca consumi, cum putem sa luam legatura?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      De la aceeași idee am pornit si eu când am montat primele panouri. Acum cred ca si cei care nu se gandesc la mediu se vor gandi macar la portofel. Imi puteti trimite un mesaj pe Facebook Messenger (Eco Drive).

  • @ionutpiglesan8348
    @ionutpiglesan8348 3 года назад +2

    Va salut. Cat a durat si cat a costat tot procesul de a deveni prosumator ?
    Incalzirea electrica ce putere totala are ?
    Oscilez intre incalzire electrica si pompa de caldura aer apa la viitoarea casa.

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +5

      Costul total ca sa devin prosumator a fost 2000 lei. Preturile variaza si cred ca vor mai scadea. Daca faceti singur documentatia este aproape gratuit. Tot procesul a durat aproximativ 1 luna.
      Cu pompa de caldura o sa aveti un consum mai mic decat incalzirea electrica in pardoseala. Acum au mai scazut preturile la pompe si cred ca este mai eficient cu o pompa de caldura aer-apa si mai putine panouri.

    • @guenoleadamantu8939
      @guenoleadamantu8939 3 года назад

      @@ECODRIVE
      Pompă de căldură plus instalația de țevi egal minimum 10 000€ .

    • @MrSavage77
      @MrSavage77 3 года назад +1

      Am lucrat cu aceeasi firma si confirm si pretul. Durata variaza foarte mult in functie de “calitatea” personalului delegat de OD. Daca dai peste tampiti care iti cauta nod in papura si inventeaza subiecte, dureaza si 5 luni.

  • @calintarta9211
    @calintarta9211 3 года назад +1

    Excelent video! Felicitari! Am o intrebare mai tehnica daca pot sa-i spun asa: invertorul are functie de limitare pentru a nu introduce energie in retea pana la momentul la care ai devenit prosumator?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Inverter-ul meu are functia de limitare. Am folosit sistemul aproape 1 an cu limitare pe injectie si a fost ok.

  • @magdalenamitrea4085
    @magdalenamitrea4085 2 года назад

    Multumesc de info. Am nevoie sa va contactez curand. Numai ce mi-am cumparat o casa si doresc instalarea panourilor fotovoltaice. Hmmm, vine iarna si cred ca va fi o problema vremea schimbatoare. Cum va pot contacta? Multumesc

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад

      Nu montez panouri fotovoltaice. Daca doresti oferta te poti adresa direct celor de la Darcom Energy (www.darcomenergy.ro/)

  • @pdm1721
    @pdm1721 3 года назад +1

    pana devii prosumator se poate ca energia produsa de panouri sa nu ajunga in retea ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Inverter-ul pe care l-am montat stie sa nu injecteze. Din setari i-am limitat injectarea si un an am functionat asa. Nu stiu daca toate invertoarele on-grid stiu sa opreasca injectarea…

    • @pdm1721
      @pdm1721 3 года назад

      @@ECODRIVE mersi. ce inverter detii?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      @@pdm1721 fronius

    • @pdm1721
      @pdm1721 3 года назад +1

      @@ECODRIVE mersi

  • @cipriannicolae4589
    @cipriannicolae4589 2 года назад +1

    Felicitari pentru acest video. O intrebare: fotografia din cover-ul acestui video este din Otopeni ( Odai ) ?! Trec zilnic pe langa aceasta casa si am fost impresionat de numarul mare de panouri . Eu am comandat un sistem Enphase hybrid 7,2KW ( Maxeon 5 + baterie 10KW Enphase ). Sper sa-mi asigure independenta aprox 8 luni si sa preiau f putin din retea in restul de 3 luni ( dar si ceea ce preiau din retea sa fie din rezerva de peste anotimpul mai cald. )

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  2 года назад +1

      Salut! Casa este in Otopeni (Odai) :)
      Cu 7,2 kW putere si 10kWh de stocare poti sa fii independent 8 luni/an. Sistemul meu este dublu si produc iarna 800-1500 kWh iar vara in jur de 2500 kWh.
      Felicitari pentru investitie!

  • @buzatuconstantin1711
    @buzatuconstantin1711 3 года назад

    Bravo!!!!!ce fac atunci cand pica reteaua si e ziua si raman fara curent!!!????Multumesc!!!

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      O sa montez o baterie de aproximativ 10 kWh pentru momentele in care pica reteaua.

  • @ci5366
    @ci5366 3 года назад +1

    nu mai gasesc link-ul de la panourile solare , acela unde vedeamin timp real productia. l-ati sters ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      Nu l-am sters, este in continuare activ
      www.solarweb.com/PvSystems/PvSystem?pvSystemId=3ea75f4f-e7a8-4541-a64c-bdfec3c55eb3

    • @ci5366
      @ci5366 3 года назад

      @@ECODRIVE din pacate nu functioneaza , cere username si parola , poate nu e activ ca sharing

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      @@ci5366 vezi dacă merge link-ul asta www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemId=410d74e5-1322-4d2d-a1f1-d703f6e26db4

    • @ci5366
      @ci5366 3 года назад +1

      @@ECODRIVE merge boss , multumim inca o data pentru efort :D

  • @Eltube424
    @Eltube424 3 года назад

    in momentul in care invertorul comuta pe retea este capabil si de stabilizarea acesteia? locul in care intentionez sa instalez un sistem fotovoltaic beneficiaza din plin de >calitatea> retelei ,oarecare ca nume, si sper sa scap de aceasta problema. multumesc anticipat.

  • @iuliaralucadanila4919
    @iuliaralucadanila4919 3 года назад +1

    felicitări in ceea ce faceti , dar am o intrebare , ce costuri ati avut pentru a deveni prosumator ?

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад +1

      Am platit doar firma care s-a ocupat de documente si a costat 2000 lei

  • @vladalex5727
    @vladalex5727 3 года назад

    cat a durat de la depunerea actelor pana la a semna contractul ca si prosumator? si banii pt dosarul de prosumator i-ai achitat la depunerea dosarului ,la emiterea atr sau cand ti-au dat certif de prosumator efectiv? merci

    • @ECODRIVE
      @ECODRIVE  3 года назад

      De toata procedura s-a ocupat firma si eu am pus la dispozitie doar actele. Am platit 1000 lei avans si 1000 lei dupa ce am devenit prosumator.