Panouri fotovoltaice și încălzire electrică - consum și producție pe timp de iarnă
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Sistemul fotovoltaic instalat este compus din 56 de panouri cu o putere totală de 17KW și un inverter trifazat de 15KW.
Puteți vedea live care este producția și consumul casei accesând link-ul:
Bravo! Mulțumim frumos pentru informația "gratis"! Nimeni nu a arătat "verde" în fața atât de explicit și "live"! 🥳👏👏👏✌️
Mulțumesc mult, exact ce vroiam sa știu... Va rog mai puneți video pt inf noastră
Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁
Bravo domnule, ai devenit prosumator! Astept concluzii si comentarii peste cateva luni!
Abia astept sa fac un video :) Productia este uriasa. Mai astept cateva saptamani ca sa avem mai multe date 😉
Cea mai buna investitie este intr-o instalatie fotovoltaica. Eu sunt off-grid de 5 ani si nu am probleme. Important este sa sti sa dramuiesti consumul si aparatura din casa sa fie eficienta.
Succes la a devenii prosumator.
Felicitari pentru sistemul offgrid. Acesta este visul multora si ma bucur sa vad ca poti fi 100% independet 🥳
@@ECODRIVE de vreo 3 ani incerc si eu sa-i invat sa-si faca singuri si se pare ca am reusit cu o parte din ei. Sper sa facem in continuare materiale video pe intelesul tuturor, si sa-i ajute sa inteleaga cat de importanta e independenta energetica.
Foarte bun material .
Multumesc pentru link ,chiar este foarte ok sa putem vedea in timp real cum se comporta sistemul .BIG LIKE 🤝
Mulțumesc pt.că mi-ai dat un răspuns pe care l-am pus de multe ori:ce se întîmplă dacă se produce mai mult..."
Super, așteptăm să vedem graficele din prosumator , este de un real interes pentru toți care ne-am uitat la videoclip
Salut! Așteptăm video cu procesul de a deveni prosumator 😁
Buna ziua va urmaresc de mult timp si va apreciez, am vazut tot felul de comentarii, va incurajez sa aveti rabdare sa deveniti prosumator cu surplusul enorm din timpul verii veti acoperi 80 90 la suta din consumul casei pe timpul iernii ,veti ajunge la facturi de 100 - 250 lei maxim pe luna pe timpul iernii, intradevar e un sistem care a costat 15 mii euro dar daca iti pui o centrala tot costa o gramada de bani cu tot cu avize si manopera iar centrala doar va consuma bani pe cand sistemul dupa 6- 7 ani veti iesi pe profit.
Exact asta este ideea. Sper sa inteleaga cat mai multi acest rationament.
Iti multumesc mult pentru mesaj! 👍
Mulțumesc!
Eu am casa de 360mp. Sistem fotovoltaic de 37kwp. Incalzire hibrida: pe 1 pompa f mica de caldura (3600lei) cand este vremea moharata, 2 rezistenta cand este ger si am mult surplus de energie. 3 gaz cand 1 + 2 nu face fata. Ca prosumator le livrez surplusul din primavara+vara+toamna si imi da anul asta 8000lei chiar si la pretul asta ridicol din 2021. Pot spune nu doar ca sunt pe 0 cu cheltuielile casei, chiar si produce un pic.
Salutare. 37kwp este foarte mult si as avea si eu nevoie de o asa instalatie la mine. Sunt curios cam cat te-a costat cu totul? Sa stiu sa-mi fac niste calcule....
@@BogdanVibes Eu am luat la super oferta la pret de container adica 1leu/w cu tva cu tot. Ocazie ca asta mi-am mai dorit, dar nu am mai prins. Pt ca am fost foarte atent la costurile de achizitie si mi-am montat singur, ma costat 10500 euro. Cand ai casa atat de mare si toata peelectric + masina electrica , chiar nu este asa mult 37kwp pe 29kw invertoare.
@Xardas Eu sotia si 2 copii. Lucram amandoi de acasa si consumul casei este mult mai mare decat daca am fi plecati la job.
@Xardas La facut bani de acasa. Mai am inca o anexa de 160mp care si aia mai face bani. Atata timp cat este sustenambil un hangar nu vad “problema”
Esti un mincinos !
Cat mai multe vloguri la casuta 😋
Mulțumim pentru informații și sinceritate..
F interesanta descrierea si mai ales de f mare perspectiva ! Felicitari si-ti multumim pt informatii ! Succes in continuare !!! 💪💪💪
Salut, am asteptat cu interes acest episod
✌️
Bun videoclipul si multumesc pentru linkul de guest in Fronius.
Cred ca ati uitat sa precizati si realitatea celor 3 ani (2020, 2021, 2022) din istoricul de la Fronius :
- ati consumat 30.42MWh
- ati produs 23.67MWh
- sunteti self-sufficient 44% pe anul 2020
- sunteti self-sufficient 47% pe anul 2021
- sunteti self-sufficient 27% pe anul 2022
- ati platit 6.75MWh facturi la furnizorul de energie pe cei trei ani
- nu sunteti independent energetic ci total dependent de retea, daca cade reteaua invertorul se opreste si ramaneti fara energie in timpul zilei (sau poate aveti o automatizare care va salveaza)
Asta inseamna ca in realitate nu v-ati acoperiti nici macar jumatate din consum cu un sistem mare de 17KWh pe anii 2020 si 2021
Insa cu siguranta acoperiti factura din :
- promovarea pe RUclips
- posibil crypto mining
Cateva precizari:
2020 si 2021 sistemul a fost setat cu limitare le injectie, adica nu se vede toata productia.
2022 abia a inceput cu lunile in care am cel mai mare consum si cea mai mica productie. Pana la finalul anului productia va fi pe la 22-24 MWh iar consumul cel mult 18-19 MWh. Am lasat link-ul la Fronius pentru transparenta. In felul asta oricine poate vedea ce inseamna sa fii prosumator.
Crypto = 0
RUclips = hobby
@@ECODRIVE Multumesc pentru precizari. Ar fi frumos sa vedem o crestere la self-sufficient pe 2022 cat mai mare.
Termenii de independenta energetica, prosumator, casa electrica creaza sperante multor consumatori.
Insa este un drum lung : de la simpla injectare in retea -> self-sufficient (facturi zero) -> over-provisioning (facturi pe minus)
Sunt ani de lucru buni pana a atinge aceste tinte si o remodelare a consumului.
Canalul acesta are (încă) mult prea puțini abonați față de câți ar merita, sau față de câți ar fi interesați de conținutul de aici. Ambele, simultan!(!) 🙏🏻🙃
Iti multumesc mult pentru mesaj si incurajari! 😉
Eu nu înțeleg, costul la panouri fotovoltaice este în funcție de metri pătrați ai casei cred,ce urmează a fi încălziți și restul de aparatura folosita.
@@rodicabuzdugan5172 nu:
Panourile foto-voltaice produc curent electric. Se calculează necesarul casei, cu toți consumatorii, începând de la becuri, continuând cu mașina de spălat rufe și de vase, frigider, congelator, TV, și terminând cu încălzirea electrică în pardoseală, sau încărcarea unui autoturism electric.
Strict răspunzând la întrebarea dvs., o casă mică (puțini metri pătrați) și izolată termic prost sau deloc necesită mult mai multă energie (electrică, în cazul nostru) pt a fi încălzită decât una mare (mulți metri pătrați) dar izolată termic foarte bine. De aceea nu se poate calcula necesarul doar în funcție de suprafață.
Bună. Asteptam acest video.
Bravo!!!
Mulțumesc anticipat, aștept sfatul dv.
Apa sursă evidentă. Cam atât mă pricep. Restul superb.
Bravo, mulțumim frumos pentru info ✌🏻
Buna ziua mam uitat in interfata de la fronius si am vazut ca injectati curent in retea , Felicitari !
Am inceput de ieri :) De acum o sa vedem productie serioasa 🤩
@@ECODRIVE Abia aștept sa devin și eu prosumator
Buna ziua! Anul acesta construiesc o casa parter plus etaj sup totala 135 mp. Inca nu stiu ce sa fac si anume daca sa ma racordez la gaze in conditiile in care vreau sa mi pun panouri cu baterii. Singurul lucru care ma sperie este daca pun panouri de 10-11 kw plus baterii pot sa acopar toti consumatorii??? Precizez ca vreau sa mi pun incalzire prin pardoseala electric...... mai bime spus totul o sa fie electric.
Felicitari!Multumim!Foarte simplu explicat,chiar si pentru un profan ca mine!
Multumesc!
Tare
Multumesc pt timpul acordat!
Sa faci un video despre cum poti deveni prosumator
Big like ! Multumim pentru info !
Salut!Am montat un sistem fotovoltaic.Am deja doua luni de așteptare pentru montarea contorului cu dublu sens de către cei de la enel și trei ani de la demararea acestui proiect.Asa se mișcă lucrurile în România.In Australia, documentul de acceptare pentru montare de astfel de panouri îl obții în o singura zi
Sunt curios cat timp o sa astept activarea. Am deja contor smart instalat si acum o saptamana au inspectat sistemul. Eu cred ca intr-o saptamana o sa pot injecta in retea.
Buna ziua. As avea o intrebare. Se pot monta si alte sisteme de incalzire in afara de incalzirea prin pardoseala? Ma refer la radiatoare care sa fie conectate la sistemul de panouri fotovoltaice. Multumesc anticipat.
Buna
De azi devin urmăritorul filmelor dumneavoastră o sa va recomand pentru ca oferiți multe informați cu demonstrați practice .
MULTUMESC DE INFORMATII.
10000 euro par multi dar mai putin decat un BMW nou care devine vechi in 7 ani.
Odata ce e instalat este asigurare pe viata. Este foarte bine zic eu ca productie. Daca ar fi instalata o pompa de caldura ar fi consum de la retea aproape zero. Sau chiar aer conditonat cu inverter. Ca si prosumator ar fi profit.
Ai dreptate! Abia astept sa devin prosumator ca sa vedem productia maxima a sistemului.
Salut. In continuare nu inteleg de ce ai asa putini urmaritori avand in vedere cat de bine explici. Se vede ca nu o faci pt bani si ar trebui sa fi mult mai apreciat.
Nivelul de cultura din tara noastra ne impiedica sa evoluam. Romanii isi pierd timpul cu mult can can din pacate in loc sa invete ceva util. Iti multumesc pt tot ce faci pt noi.
Iti multumesc foarte mult pentru mesaj. Genul asta de incurajari imi dau energie sa continui 👍
@@ECODRIVE am invatat foarte multe de la tine. Chiar daca uneori am alta parere, ascult sfaturile tale si incerc sa le vad din perspectiva ta. Datorita tie am cumparat o micuta masina electrica (skoda citigo eiv) si sunt super multumit. Sper ca in curand sa pot monta niste panouri electrice pe casa. Din pacate, acoperisul casei nu prea ma avantajeaza dar tot o sa incerc. Casa e cumparata in Germania si din lipse de fonduri am ales o casa veche renovata si nu prea am avut de ales oferta fiind destul de mica iar ca sa construiesc o casa noua, ma costa 500mp de teren cat o casa de 200mp locuibili. Garajul nu este langa casa sa pot monta panouri pe el. Am tot cautat variante in care sa pot monta pe garaj panouri solare si o priza de incarcare pt masina electrica. Pt ce am eu nevoie, nu prea gasesc solutii 😥
@@loredanilinca5383 Ma bucur foarte mult sa aud ca ai ales o masina electrica. Citigo si e-Up au cel mai bun pret si ai facut o alegere foarte buna.
Ca sa incarci masina nu ai nevoie de foarte multe panouri. Pe casa este mai complicat si depinde foarte mult de acoperis si amplasare. Cand contruiesti de la 0 este mai simplu.
Felicitari pentru masina si multumesc mult pentru mesaj!
@@ECODRIVE si eu iti multumesc!
Sàlutare, te-am urmărit cu multă atenție. Îmi poți sugera o firmă bună , profesioniști, care vinde montează panouri FV ? Merci frumos
Multumesc mult pentru informatii..!
Salut. Din '90 până azi, statul a fost și este împotriva propriilor cetățeni. Dacă ai mai citit articole despre prosumatori, acum vor sa modifice si să implementeze în legislație, o directivă europeană, total înțeleasă greșit, că dacă micul tău sistem fotovoltaic introduce perturbări în rețea, vei fi bun de plată.
Am citit acel articol si din cate imi dau seama este foarte multa prostie in unele institutii de stat. Modul in care vor ei sa aplice legislatia europeana este total eronat si ar fi o premiera chiar pentru Europa.
Deocamdata nu am spus nimic pentru ca inca nu sunt prosumator. Abia astept sa devin prosumator ca sa pot solicita informatii din postura de persoana implicata.
Promit sa “promovez” orice decizie care poate afecta clientii din Romania. Pot ajunge chiar la plangeri dar cred ca cel mai important este sa aratam oamenilor ce fac anumite institutii. Eu sunt independent si nu voi ezita sa le fac viata grea.
Daca perturbarile inseamna Energie reactiva
capacitiva, Energie reactiva
inductiva, Distributie en.el, Tarif de extragere en.el din
retea (TL), Tarif de introducere en.el
in retea (TG), Servicii sistem, Cogenerare, Certificate verzi etc, astea au venit de plata pe factura insa energia livrata a venit 0. Au zis ca nu s-a inregistrat nimic cu toate ca aveam injectati 1.300 kwh. Deci dupa de devii prosumator o sa mai ai de tras...
O întrebare eu am instalat aer conditionat unul de 900 respectiv de 1200 btu credeti că sistemul fotovoltaic face față si de câte panouri am nevoie ?
pana sa devii prosumator cum ai putut folosi energia pe consumatorii din casa? ca am inteles ca ai invertor ongrid .merci
Inverter-ul era configurat pe autoconsum, fara injectare. Daca aveam consumatori in casa sistemul producea doar cat era consumul.
Ce inclinatie are acoperișul casei dvs?
Dupa ce vor aparea pe piata Solid State Batteries (SSB) cred ca va avea mai mult sens sa stochezi acel surplus de energie intr-o baterie(in ideea ca nu vor fi prea scumpe). Ai putea face un video si despre recomandari pentru a construi o casa eficienta? si ce zona ai recomanda in apropierea Bucurestiului. Merci!
Intentionez sa fac un video despre ferestre si unul legat de constructia casei in general.
Bateriile Solid State vor schimba total industria auto dar si industria de energie. Cred ca vom avea si baterii de la masinile electrice care vor fi casate. Sper ca pretul bateriilor sa scada si in acel moment toata lumea se poate gandi la independenta energetica.
@@ECODRIVE M-am tot gândit la treaba cu bateriile si nu-mi dau seama daca, la noi, ajuta sau nu. 3:1 raport. Luam iarna pe ger senin cum ai zis. Nu-mi dau seama daca cu casa functionand se poate stoca si in baterii. Ideea de stocare a energie pe termen lung inca reprezinta o problema majora. Am reusit teoretic cu barajele. Cel mai ok cred, financiar vorbind, ramane tot vanzarea in retea. Bateriile pt asemenea applicatii... Mai e ceva drum lung pana acolo.
@@andreisima1977 bateriile ajuta in perioada in care produci cel mai mult. De exemplu vara, pentru 5 kWh consumati seara trebuie sa injectezi 15kWh ziua. Daca ai o baterie de 10 kWh atunci din martie/aprilie pana in octombrie/noiembrie nu consumi aproape nimic din retea si doar injectezi.
In timpul iernii am avut si zile in care as fi putut sa incarc bateria chiar si cu caldura pornita in timpul zilei.
Marti vin sa faca inspectia sistemului si urmeaza sa devin prosumator. Dupa acest pas vom vedea productia maxima posibila cu acest sistem. Dupa acest pas intentionez sa pun baterie si vom vedea exact ce se intampla.
@@ECODRIVE Multumesc. Da are sens explicatia ta.
Sunt ceva costuri aditionale legate de baterii, care imping amortizarea totala a sistemului.
Preferabil ar fi un system microgrid sau un raport mai bun in/out. Cele de mai devreme nu sunt nici la orizont la noi, da are sens ce spui.
Vad ca ai inceput sa pui energie in gridul national. Poate faci un video despre ce inseamna asta (proceduri, etc)
A. Și dori informații ptr. Pompa de căldură, cât costa?
Servus din nou! Am inceput discutia pe xev yoyo si am ajuns la clipurile legate de casa😂 crezi ca putem discuta in privat cateva detalii? Colaborez cu Alex de la total heat de ceva ani. Mulțumesc
Alex are numarul meu. Da-mi un mesaj pe whatssapp
Vreau sa pun 8 panouri de 550W (4400w) cu 4 baterii de 12V 100A LiFePo4 (4800W), dar sa ma leg si la retea, ca sa fiu asigurat pe timp de iarna ca am suficient curent pentru incalzire (electrica).
Va rog sa-mi spuneti ce fel de invertor imi trebuie, ca sa pot imbina ambele surse de curent, asa cum prezentati in videoclip?
Am nevoie de 2400 w consum lună, as vrea să-mi spui daca folosesc un invertor Hibrid de 3kw, 24 V 50 A, de cate panouri am nevoie, pentru consum de zi, și ce amperaj la 2 baterii pt consum de noapte.Multumesc!
Salut.Foarte bine explicat . Poti sa-mi trimitie si mie modelul de termostat de la incalzirea în pardoseala .
Eu am termostat TADO
Sti cumva în prezent dacă raportul injectare primire în rețea, sa modificat sau e tot 3 la unu ???
Inca nu sunt clarificate conditiile pentru compensarea cantitativa. Pe ianuarie si februarie am injectat cu 0,58 si am cumparat cu 1,1. Acum eu sunt cu 2 la 1.
Imediat ce voi aplica compensarea cantitativa o sa fac un video.
Multumesc de informare... mai am o itrebare..dacă se poate... panourile si invertorul de 380v se poate folosi si la consumatorii de 220?
@@feryferenz3922 invertorul produce 220
Salut! Pentru un consum mai mic de energie nu este mai ok să folosim încălzirea casei prin panouri cu tuburi vidate pentru apă caldă, așa am înmagazinare energia în apa calda dintr-un puffer pentru încălzirea pe timp de noapte?
Cred ca merge si sistemul cu tuburi vidate. Un puffer ar ajuta pentru stocarea apei calde. O alta solutie ar fi cu pompa de caldura aer-apa.
Eu am ales sistemul fara intretinere dar cu consum mai mare pentru ca stiam ca voi produce multa energie.
Multumim
Interesant, interfata prezentata este a invertorului Fronius, va rog?
Este aplicatia Fronius
Foarte bun comentariul! S-ar părea că acesta este viitorul numai că nu este accesibil pentru oricine, financiar vorbind. Nu am curent trifazic și nici posibilitatea de a mă racorda pe viitor, am numai joasă tensiune. In aceste conditii pot instala sistem fotovoltaic și pompă de căldură?
Se pot instala panouri fotovoltaice si pompa de caldura fara curent trifazic. Puteti injecta excesul de energie produs de panouri in limita puterii instalate.
Daca mergeti pe pompa de caldura este mai eficient decat sistemul montat de mine si puteti acoperi consumul de energie cu mai putine panouri.
salut. eu daca am instalatie trifazica trebuie musai sa instalez un sistem fotovoltaic trifazic...nu? ma poti ajuta cu o documentatie despre cum sunt conexiunile in acest caz? si eventual si o dimensionare a sistemului in conditiile in care , sa spunem as dori 3-5 kw / faza?. Multumesc!
Multumim pentru informatii. Ma gandesc ca poate merita si investitia intr-o baterie de macar 2kw care sa-ti asigure back-up ul in caz de o intrerupere/pana. Si evident setat invertroul sa consume maxim 500W/h din ea ca sa nu cumva sa o omoare.
Ar merita sa montez o baterie si de 10kWh dar astept sa devin prosumator. Sunt tot felul de reguli si vreau sa trec peste pasul asta ca sa pot monta o baterie. Cred ca o sa ajute foarte mult. In 2-3 saptamani o sa devin prosumator si vedem atunci.
Multumesc! Chapeau bas!
Buna Ziua
Imi puteti da un detailed ce folositi pwntru incalzirea electrica. Eu avind 10KW panouri fotovoltaice
Ms frumos de clip, foarte bine explicat... dar te rog imi spui cat a costat sistemul?
Tot sistemul, cu montaj si TVA, a fost in jur de 15.000 euro
Mulțumesc.... fără vorbe în plus pe înțelesul tuturor.
Buna ziua ! Am urmarit de cateva ori acest videoclip, imi raspunde la mai toate intrebarile ce le-am avut despre un sistem fotovoltaic si incalzirea pe sistem electric. Intrebare mea pentru dvs. este, cum incalziti casa pe timp de noapte, iarna, unde panourile sunt inactive si daca folositi reteaua nationala, ce costuri aveti? Multumesc !
Pe timp de noapte folosesc reteaua nationala. Cel mai mare consum inregistrat intr-o luna a fost 2500 kWh (incalzire, apa calda si incarcat masina electrica). In aceeasi luna am produs 1200 kWh si am luat din retea 1300 kWh. Daca intra in vigoare compensarea cantitativa, voi acoperi cu productia din timpul verii tot consumul casei si incarcarea masinilor.
Conditia de baza pentru incalzirea electrica este izolatia foarte buna a casei. Daca aveti o casa mai mare sau care nu este izolata foarte bine, este mai eficienta sa folositi o pompa de caldura aer-apa.
@@ECODRIVE Multumesc frumos pentru raspuns. Voi tine cont de sfaturile dumneavoastra. O zi frumoasa in continuare.
SALUT !. CAM DE CÂTE PANOURI E NEVOIE PENTRU 4 BECURI PLUS O MASINA DE SPALAT SI LADÃ FRIGORIFICA PLUS FRIGIDER?. MERSI.
buna ziua .. foarte interesant clipul intrebarea mea ar fii daca in casa am consumatorii zilnici 2sau 3 frigidere 2 calculatoare plus incalzirea in casa 1-2 boilere sau centrala pe curent a casei mi-ar ajunge panourile pe care le aveti dumneavoastra ? imi surade ideea si de pompa de caldura fie aer-aer fie pe curent dar sunt interesat fie sa bag incalzirea prin perete fie prin calorifere ... desi cumva as vrea sa fac ca d-voastra dar sa consum cat mai putin din retea O zi buna si multa sanatate
Cea mai eficienta modalitate de incalzire este o pompa se caldura aer-apa care asigura caldura si apa calda.
Ceilalti consumatori nu sunt atat de importanti, probabil consuma 10-15 kWh/zi si sistemul poate produce 90-100 kWh/zi vara si 30-40 kWh/zi iarna.
Salutari!Mai vrem update-uri dacă se poate
Urmeaza sa montez baterie ai revin cu date
Super!Abia așteptăm!
Ma tot gandesc la un sistem cu 20 de panouri Rec Alpha Pure de 400w, adica 8kw in total. Ce invertor bun mi-ai recomanda pentru ongrid daca as avea 2 stringuri in paralel, si care sa fie acceptat ca si prosumator ? Multumesc
Eu as alege Fronius dar din cate stiu nu prea sunt oe stoc si cred ca trebuie sa vorbesti cu un instalator care sa iti spuna exact ce poate aduce.
@@ECODRIVE Multumesc frumos !
ECO DRIVE, esti unic, Pot sa-ti comunic, ca mi-am dat comanda de tesla model y.
Te salut!
Multumesc mult pentru mesaj si felicitari pentru alegere! 🎉
Sa o stapanesti sanatos si fara incidente 💪
Buna ziua,
Foarte bune prezentarile!
Oare pt un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc, cu o suprafata de aproximativ 90 mp este eficienta montarea unui sistem de 5 kW? Apartamentul are centrala termica si diversi consumatori electrici. Consumul electric lunar este de aprox 150 kW. Credeti ca pe timp de iarna, sistemul de 5 kW ar face fata si la incalzirea apartamentului, astfel incat sa pot renunta la gaz si sa merg pe full electric?
Multumesc pt informatii si spor in continuare!
Salut!
90 mp este o suprafata foarte mare, poti sa pui in jur de 15 kW dar nu este nevoie de atat de mult.
Un sistem de 5kW, bine pozitionat, produce in jur de 6000 kWh/an. Acum cu compensarea cantitativa poti sa consumi iarna ce produci vara. Daca dim 6000 scadem 2000 kWh (consumul tau lunar) iti raman aproximativ 4000 kWh pentru incalzire si as spune ca este suficient pentru vreo 3 luni de iarna.
@@ECODRIVE Multumesc pt raspuns! Deci, pt offgrid, exista posibilitatea ca la 5 kW, pe timp de iarna sa ramana fara curent. Deja, daca cumpar un sistem mai mare, de 7 sau 10 kW, nu mai e rentabil, momentan. Caldura + curent lunar consum de aprox 350 lei, pe timp de iarna. Un sistem de 5 kW mai bun costa in jur de 11, 12k euro (cu montaj). Daca nu face fata, momentan nu merita investitia, chiar daca vara produc mult mai mult decat consum. Problema este iarna cu incalzirea.
Buna ,unul mai mic ,la jumate sa zicem ,am 2 camere baie si bucatarie ,am o centrala elwctrica de 9 kw ,mi-ar fi de ajuns ???
Depinde cat de bine este izolata casa. Cred ca poti sa iti acoperi consumul. Daca devii prosumator, excesul de pe timpul verii o sa iti acopere consumul mai mare pe care il ai iarna.
Am o intrebare : Cat produc panourile fotovoltaice - thin film? Din ce am citi ar fi mai eficiente iarna sau pe vreme rea...
Felicitari pentru prezentare si informatii! Ati spus ca distribuitorul de energie cumpara kwh cu 1/3 din valoarea cu care ti-o vinde. Daca ati putea sa-mi spuneti, daca intr-o zi se casa consuma 10 kwh, asta inseamna ca panourile atat au produs sau de fapt au produs 30 kwh.
Raportul se refera doar la energia vanduta. Ce produc din panouri consum direct si surplusul in bag in retea. Daca surplusul a fost de 300kWh intr-o luna, primesc din retea (cand am nevoie) 100 kWh.
Urmeaza un video despre parte asta de prosumator. Am inceput sa injectez de vreo 2-3 saptamani.
Material bun. Ar fi o intrebare: in loc de incalzire in pardoseala, nu ar merge si incalzire cu panouri termice cu infrarosu? Este mai simpla instalatia electrica, dar este adevarat ca un panou consuma minim 600 W si la acest consum poate incalzi max 12 mp. Incalzirea cu panouri este de luat in calcul daca casa este gata si nu te mai apuci sa instalezi in pardoseala toate conductele alea. Pentru panourile termice instalatia este mai simpla.
Nu am testat panourile termice dar cred ca au un randament simimar cu incalzirea electrica in pardoseala. O sa ma documentez.
@@ECODRIVE S-ar putea sa fim vecini de oras. Am vazut eu bine in filmulet, Otopeni? Daca-i asa, mi-ar placea sa avem o discutiei tehnica pe acest subiect, intrucat si eu doresc sa implementez un astfel de sistem. Casa insa este gata si nu are incalzire in pardoseala. Daca sunteti de acord, putem lua legatura in privat.
@@niculaeflorescu5438 locuiesc in Otopeni. Ne putem vedea prin zona. Trimite-mi um mesaj pe Facebook Eco Drive si vorbim.
Sa traiti. Va intreb si eu ce panouri fotovoltaice aveti? Ce caracteristici au? Modelul.....
Cum este mai eficient: orientarea panourilor est si vest(2 ape) la unghi mare(sa zicem 60 grade) sa maximizeze soarele de dimineata/seara plus panourile sa fie mai putin incinse, sau orientare exclusiv pe sud? In primul caz se poate instala 2x17kw panouri pe un singur inverter de 15kw(presupunand ca cei 34kw de panouri nu vor avea niciodata un randament mai mare de ~45%, sau ca invertorul poate sa limiteze puterea primita de la panouri, sa nu se arda)? Ideea e sa maximizam invertoarele scumpe cu panouri mai multe si relativ mai ieftine cu timpul.
Din cate stiu, poti instala cu 20% mai multe panouri fotovoltaice decat puterea inverter-ului. Un montaj est/vest iti va produce energie mai constant pe timpul zilei. La orientarea pe sud am un varf de productie foarte mare la pranz.
Eu iti recomand sa vorbesti cu Cristi de la EcoAlternativ pentru ca te poate ajuta cu sfaturi si are experienta cu foarte multe sisteme.
Un unghi de 60 grade te va ajuta cu o productie mai mare iarna dar vei pierde vara. Eu am mers cu o medie intre inclinatia ideala pentru vara si iarna, adica aproximativ 45 de grade.
Care sunt cele mai eficiente invertore
Eu recomand Victron si Fronius.
Bună costul unui sistem de panouri la cât sar ridica
Părerea mea... calculul pt amortizarea investiției trebuie sa ia în considerare mai multe aspecte.... Si anume, prețul combustibilului (motorina/benzina) pt o masina cu combustie interna, prețul la gaze pt o centrala pe gaz, pt ca cei mai mulți sunt în situația asta... Si eu zic ca investiție sa amortizează mai repede.
Corect! Am prezentat doar o parte din tot calculul. Cu siguranta este rentabil 👍
La ce tarife au ajuns gazele dar mai ales energia electrică cu siguranță se va înjumătății perioada de amortizare. Nu mai vorbesc de faptul ca se diminuează prin astfel de soluții consumul de resurse generatoare de poluare și emisii de carbon. Va urmăresc producția dar mai ales cu cât contribuie sistemul fotovoltaic la consumul casei.
buna ziua
stiti cumva daca pt a injecta curent in retea(fiind prosumator)se foloseste acelasi cablu de alimentare,sau trebuie alt cablu instalat?
multumesc
informativ clip👍👍👍👌
Se foloseste acelasi cablu. De obicei poti sa injectezi cu puterea instalata pentru consum.
@@ECODRIVE multumesc
ECO DRIVE nu mai ai link de productie si consum live ?
L-am pus de mai multe ori dar cred ca a intrat prea multa lume si este blocat 🤷
aveai link in descrierea acestui video dar vad ca a disparut
Salut, daca ma gandesc sa-mi construiesc o casa, dar nu doresc sa ma racordez la reteaua de electricitate, credeti ca as putea face fata doar printr-un sistem fotovoltaic-eolian, consumului de curent pe toata perioada anului? As putea fi independent electric?
Depinde foarte mult de zona si de tipul constructiei. Este de preferat sa fii conectat la reteaua nationala ca sa injectezi surplusul. Daca reusesti sa fii independent tot timpul anului inseamna ca in anumite perioade ai surplus foarte mare. Pe timp de vara am consum lunar de aproximativ 800 kWh si o productie de 2600 kWh. Ar fi pacat sa se piarda atat de multa energie 😉
Buna seara super video.cum putem lua legătura in privat.detin un sistem de 10 kw si asa avea nevoie de niște răspunsuri dacă se poate
Trimite-mi un mesaj pe Facebook pe pagina Eco Drive sau pe Ciprian Cherciu
Excelent, remarc ca ai devenit prosumator, felicitari, cat a costat efectiv autorizarea pentru prosumator?, (2000 era o suma aproximativa te-ai incadrat in ea ?)
Am platit 2000 lei unei firme care s-a ocupat de documente si aprobari. Poti sa faci si singur dosarul, costa in jur de 100 lei dar trebuie sa alergi.
Salut ce se întâmpla pe timp de noapte atunci când ai nevoie de caldura?toata curentul îl trage din rețea?multumesc!
Pai si ca sa devi prosumator ce trebuie facut? Mers la enel si vorbit cu ei?
Enel Distributie se ocupa de partea asta. O sa incerc sa fac un video cu cei care s-au ocupat de dosar. Eu am abandonat si am angajat o firma sa se ocupe de asta.
Care este suprafata de acoperis utilizata? Daca as pune pe o terasa (nu am acoperis cu panta), care e unghiul optim cu orintare NV-SE? Avand terasa cred ca pot instala cu orice orientare, NV-SE ar fi in linie cu peretele exterior si ar ocupa cel mai putin spatiu. 4KWh instalati ar ajunge pentru o casa cu 3 dormitoare si living plus 1-2 masini electrice, fara incalzire in pardoseala electrica? Multumesc
Eu am folosit aproximativ 100 mp.
Pe terasa poti orienta in orice directie, poti pune chiar un reglaj pentru unghiul de inclinare al panourilor. Vara poti sa pui 15 grade si iarna 60 grade, pentru a folosi la maxim sistemul. Cel mai bine iti recomanda cei care instaleaza sistemul.
Daca instalez 4kWh de panouri te poti astepta la o productie de aproximativ 24kWh/zi vara si 12 kWh/zi iarna. Media de consum in Romania este de 10-12kWh/zi/gospodarie.
@@ECODRIVE Multumesc! M-ai facut curios cu instalatia electrica de incalzirea in pardoseala, eu ma gandeam la una clasica, pe gaz+apa, mai ales ca centralele individuale pe gaz incep sa fie vorbite de rau si acestea. Poate merita electrica + panouri, ca sa nu mai pun centrala cu boiler care e cat un frigider mai mare :)
@@i97ccp poti sa combini pompa de caldura aer-apa cu panourile fotovoltaice. Cu pompa de caldura o sa ai costuri mai mici decat pe gaz. Eu nici nu m-as gandi la gaz....este o tehnologie veche iar casa o faci pentru viitor :)
Buna ziua. Cati mp. are casa dumneavoastră? Pun intrebarea gandindu ma la cei 1300 kw lunari consumati iarna pentru incalzirea in pardoseala. O zi bună.
vezi ca are clipuri despre casa, ceva gen 100-110mp
si consuma si pt doua masini.. deci nu duce lipsa de consum..
@@Adicelmarin - a zis ca face 1000km cu Kia plus inca ceva cu Tesla pe luna. 30kwh/100km la Kia inseamna 300kwh/luna... vara o sa fie gen 15% din productie, un fleac. Iarna e mai problematic.
Casa are 115-120 mp pe parter si o inaltine a tavanului de 2,9. Este importanta si inaltimea tavanului pentru ca trebuie incalzit un volum mai mare.
Podul casei are 120 mp pe care il folosesc partial. Nu am incalzire in pod dar scara de acces o mai las descisa ca sa incalzesc putin si acolo.
Bună ziua. O prezentare excelentă, meriți toată stima. Aș dori să știu dacă randamentul panourilor sunt la fel de eficiente dacă sunt montate pe o platformă betonată și nu pe casă, dar care are vedere foarte bună la soare, de dimineața și până seara. O zi frumoasă.
Multumesc pentru mesaj!
Panourile pot fi instalate si pe o suprafata plana fara sa piarda din randament. Se monteaza inclinate si pentru eficienta maxima se poate pune un suport reglabil, iarna unghiul inclinare poate fi mai mare si vara mai mic 👍
@@ECODRIVE Mulțumesc pentru răspunsul prompt și eficient. Voi analiza situația și voi reveni cu alte întrbări tehnice , de data aceasta. O zi minunată.
Buna ziua,
Ma puteti ajuta, va rog cu o recomandare in ceea ce priveste incalziea electrica in pardoseala ?
Cu ce firma ati colaborat, cu cine ar trebui sa iau legatura ?
Multumesc !
Eu am montat incalzirea in pardoseala cu firma Total Heat.
Dacă nu e cu supărare Eco, eu recomand Flomar, din Alba Iulia. Cereți și acolo un preț și veți fi surprins
@@IonelEPopa nu este o problema sa recomandati. Alegerea apartine clientului 😉
Ma interesează și pe mine la o casa de 200 metri pătrați de câte panouri a-și avea nevoie ținând cont ca vreau sa pun centrală electrică deoarece nu am mers pe încălzirea in pardoseala și deja am montat calorifere.și cât ma poate duce investiția.va mulțumesc
Este greu de estimat care va fi consumul de energie pe timp se iarna, depinde de izolatie, modul in care se foloseste casa, temperatura la care va simtiti confortabil, etc.
Pentru ca este o suprafata mare as recomanda o pompa de caldura aer-apa si un sistem fotovoltaic de aproximativ 15 kW. In cazul in care nu este suficient se poate mari sistemul.
Buna ziua, am o casa nou construita cu incalzire electrica prin sapa ( AMASS) cu o putere instalata de 18kw( sper sa nu fi facut alegerea gresita). Rugamintea este, la cat sa ma astept ca va consuma real ( asta din experienta pe care o aveti cu incalzirea dumneavoastra). Multumesc!
Eu am 14-15 kW pe incalzire si cel mai mult am consumat 2000 kWh/luna (ianuarie si februarie). Acesta a foat tot consumul casei, nu doar incalzirea. Depinde foarte mult de mărimea casei, inaltimea tavanului, izolatia folosita, puntile termice (balcoane sau alte elemente iesite in consola) toate aceste lucruri influenteaza consumul.
Daca ai incalzire electrica in pardoseala recomand panourile fotovoltaice. Este combinatia care iti permite sa reduci foarte mult costurile de incalzire.
@@ECODRIVE Multumesc!
Ce dim ai avut la acoperisi ?
Aproximativ 100 mp
Bravo, mai incolo sa ne arati cit produci maxim cu 56 panouri
Sper ca in doua saptamani sa devin prosumator si atunci o sa vedem productia maxima 😉
Avantajul unei pompe de calldura este ca vara poti face rece :)
si in plus are un ramdament mult mai bun iarna 😉
Si cât a consumat încălzirea electrica în pardoseala pe timpul iernii?
1200-1400 kWh/luna
Acum ,firmele care produc energie verde sunt foarte bine cotizate pe bursele financiare (in Occident). Este bătaie pe fonduri europene nerambursabile pentru producerea de energie verde.
Nu știu dacă în România sunt companii românești puternice care să fie listate la Bursa , capabile să producă energie verde la scară mare.
Romania a produs peste 25% din energia consumata din resurse regenerabile. Procentul este bun la nivel european. Avem Hidroelectrica cu energie 100% verde.
buna ziua ! eu sunt pe punctul de a monta fotovoltaice din pacate eu nu sunt legata la reteaua de en el. imi recomandati sa investesc in panouri sau este obligatoriu in acest caz si de acumulatori?in oferta am 20 panouri monocristaline 320w invertor 5kw/80a hybrid, acumulator 48v240a, tablou electric confret sigurante bms structura acoperis generator -52000 lei. care este parerea dvs
Daca sunteti off-grid este necesara o baterie. O baterie va ajuta sa porniti foarte rar generatorul.
Stii ce as adauga? Un My-Pv Ac-Thor care impreuna cu o rezistenta electrica, sa incalzeasca apa din boiler. Vezi ca are Cornel la Darcom My-Pv-ul, iar rezistenta o iei sa se potriveasca la boilerul tau. Eu am unul montat de cateva luni…stie sa se sincronizeze si cu Fronius si cu Victron.
Multumesc mult pentru informatie. Nu stiam :) O sa il intreb pe Cornel
Ce parere aveti de centralele electrice care incalzesc apa care trece prin sistemul de calorifere clasice (montate pe centrala pe gaz deocamdata)... Cat consuma raportul eventual si fiabilitatea...
Am sistem fotovoltaic care urmeaza sa intre in functiune 12KW
Centralele electrice sunt de obicei foarte fiabile. Raportul de transformare din energie in caldura este la fel ca in cazul incalzirii electrice in pardoseala.
Unul dintre dezavantaje este ca trebuie sa incalziti apa din calorifere la o temperatura mai mare.
Puteti automatiza sistemul si cand este exces de energie sa porneasca centrala electrica. Pot functiona in paralele, centrala pe gaz si centrala electrica.
Am un sistem solar mai mic, dar nu sunt multumit de firma care l-a instalat. Am constatat ca nu aveau experienta necesara. Va rog sa-mi dati numele unor firme specializate in domeniu din Timisoara.
Salut. Am o întrebare. La 17 kw cam câte baterii trebuiesc pentru stocare? Nu sunt un cunoscător, motiv pentru care doresc aceasta informație. Cu respect.
Eu intentionez sa montez o baterie cu capacitate de aproximativ 10kWh. Asta ar fi suficient ca sa acopar varfurile de consum si consumul din timpul noptii. Ce depaseste capacitatea bateriei si consumul casei voi injecta in retea.
@@ECODRIVE Te rog, daca ai facut ceva research in zona aceasta, la ce fel de baterii te-ai orientat? Si mai are sens atunci sa ramai prosumator dupa ce o sa iti montezi bateriile?
@@MarketIntell bateriile sunt pentru stocare pe termen scurt , ca sa acoperi varfurile de consum si consumul de noapte. Sa fii prosumator te ajuta ca sa “stochezi” energia pe termen lung. Produci vara si excesul il consumi iarna.
Nu as putea stoca in baterii tot surplusul. Productia intr-o luna de vara este 2000-2500 kWh iar consumul maxim 1000 kWh. Ar insemna sa stochez o cantitate foarte mare de enegie si nu este eficient.
15kwh (limita din invertor)x 6-7h productie maxima (5h full + 2 adunata productia in crestere si descrestere de dimineata si seara)... 90-105Kwh/zi in conditii ideale.
Echivalentul a vreo 6-7 Tesla power walluri, fiecare vreo 8-9k$... o galagie de bani. Am vazut unul care a folosit o baterie de Leaf de vreo 60kwh (parca?), altu' una de bmw I8(?)... mai ieftin dar si mult mai multa munca sa le implementeze in sistem.
Te-ar costa de vreo 6 ori mai mult sa instalezi baterii care sa inmagazineze toata productia.
@@gheaflorin chiar daca stochezi energia produsa intr-o zi de vara nu prea ai cum sa consumi atat de multa energie peste noapte. A doua zi nu mai ai unde sa stochezi surplusul :)
Eu cred ca ideal este 10-20 kWh stocare si restul in retea.
Salut mii de mulțumiri pentru explicațiile din video. As fi interesat de o soluție pentru o casa de 120 mp în Timiș. Ce sistem fotovoltaic îmi recomanzi? Am tot electric, încălzire în pardoseala(13 KW instalați) 2 Ac cu inverter, plita și cuptor electric, pompa de apa foraj,boiler electric,2 frigidere, mașina de spălat vase și alta de rufe( 😁). Ma tot uit dupa un sistem fotovoltaic, dar nu știu ce s-ar potrivi. Menționez ca anul trecut am avut un consum mediu de 530 de roni pe luna la factura de curent.Multumesc anticipat.
Cred ca ar fi indicat un sistem de 10-15kW maxim. Cu 10 kW de panouri nu vei plati curentul 6 luni pe an iar cu ce injectezi in retea vei compensa o mare din cheltuielile de iarna.
Eu am facut investitia pe etape, asa cum am avut banii. Poti sa montezi un inverter mai mare si mai putine panouri iar ulterior completezi cu panouri. Important este sa incepi si pe parcurs cresti sistemul daca este necesar.
@@ECODRIVE mulțumesc mult pentru răspuns, ce firme recomanzi în județul Timiș?
La ce suma se ajunge cu istalare cu tot ? Pentru o casa cu 2 etaje si 5 camere
Eu am platit pana in 15.000 euro dar sistemul este mai mare decat am nevoie si am platit destul de mult pe structura de sustinere (pe tabla dublu faltuita).
Cred ca un sistem de 10 kWh (trifazat) costa pana in 10.000 euro.
@@ECODRIVE multumesc de raspuns
Eu vreau sa fac o casa la tara unde încă nu este tras gazul, urmează în viitorul apropiat. Ce sfat i. Mi dați? Sa merg pe panouri fotovoltaice sau pe pompa de căldură. Alimentarea cu apa urmând a proveni din fântână proprie cu hidrofor. Sunt o doamna singura cu 2 copii deja mari. Copiii mei obișnuiesc a spala orice haina îmbrăcată numai o singura data. Deci mașina de spălat merge într. Una
Solutia cea mai buna ar fo o pompa de caldura aer-apa si panouri fotovoltaice. Am inteles ca pompele de caldura au scazut la pret, in jur de 3000 euro.
Este bine sa vorbiti cu un specialist care sa va recomande o putere instalata im functie de consumul estimat.
Eu am montat cu EcoAlternativ si puteti discuta cu ei. Am inteles ca tot ei va pot recomanda si pompa de caldura.
Nu înțeleg cifrele, ce reprezinta 1200 KW? Factura mea este de aprox 300 KW, am toate electricele posibile. Ce înseamnă 1200 KW?
Factura uzuala pentru o locuinta din Romania este in jur de 300 kWh/luna.
Eu am un consum de aproximativ 1000 kWh/ luna vara dar incarc si doua masini electrice.
Iarna am un consum de 2000 kWh/luna pentru ca pe langa masini am si incalzirea electrica. O incalzire mai eficienta ar fi fost cu pompa de caldura dar tot as fi avut un consum de aproximativ 1500kWh/luna