Bakfiets als alternatief voor de bestelbus? Hier doen ze dat | RTV Utrecht

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Kinderen, meubels, pakketjes: alles wordt tegenwoordig met de bakfiets vervoerd. Vanaf volgend jaar zijn nieuwe vervuilende bestelbusjes niet meer welkom in de stad, maar een fiets met aanhanger is ook geschikt voor het bezorgen van bestellingen van de bakker, vindt KEEK-directeur Floran van der Harst. ‘Met de fiets in de stad is zoveel makkelijker.'
    De bakkers van KEEK rijden al jaren op de fiets door de stad. “Het is makkelijk en iedereen kan erop. Er is geen rijbewijs nodig, zoals bij een auto”, aldus Van der Harst. Enige voorwaarde is dat je langer dan 1.60 meter moet zijn. Bij de bakkerij werken een paar internationals, en “die zijn het niet zo gewend om te fietsen”, lacht ze. “Zij moesten er wel echt even aan wennen om met de fiets te gaan.”
    Twee keer per dag rijdt iemand met een aanhanger met broden, croissantjes en focaccia’s van de Springweg naar de andere locaties. “Vooral in de ochtend zit die helemaal vol”, vertelt de ondernemer. “De bakkers bakken alle broden vanaf 6 uur in de ochtend en om 8 uur fietst iemand met alles weg.”
    Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelbusjes in de zogeheten emissievrije zone in de stad uitstootvrij zijn. Bestaande busjes met een uitlaat mogen nog doorrijden tot 2028. Vanaf dan moet elke bestelauto emissievrij zijn.
    In de bakkerij staan kratten al te wachten in een hoek. Van der Harst zet de fiets klaar en tilt alles erin. “Alles is op kleurcode”, vertelt ze met de blauwe kratten in haar armen. De gele kratten staan al in de bak. “Zo weten we wat naar welke locatie moet.”
    “Ik heb er niet eens over nagedacht om alles met de auto rond te brengen”, vertelt de eigenaar. “Het fietsen past veel beter bij het zo duurzaam mogelijk ondernemen."
    Omdat het zo'n kleine afstand is die ze elke dag afleggen, is het een stuk gemakkelijker met de fiets, vindt ze. Voor ondernemers die echt grote afstanden moeten afleggen, is het een stuk ingewikkelder. Van der Harst: “Maar in de stad is het met een auto echt niet te doen.” En dat kan ze weten: vorige maand was de fiets een tijdje stuk en moesten ze noodgedwongen met de auto.
    “Kijk maar”, zegt ze terwijl ze wegfietst bij de bakkerij. De route die normaal wordt gereden met de fiets is afgezet. De fiets mag overal komen en kan er zo omheen. “Het enige waar ik over na moet denken, is dat ‘ie niet achteruit kan, omdat de fiets daar te groot voor is”, lacht ze. “Dus dan maar een extra rondje.”
    Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma's uit de stad en provincie Utrecht op www.rtvutrecht.nl
    Wil je niets missen? Abonneer hier: bit.ly/2plk1Yp
    Meer video's kijken? Klik hier: bit.ly/2opWc15
    (C) RTV Utrecht

Комментарии • 5

  • @duckman7593
    @duckman7593 3 месяца назад +3

    mooie ontwikkeling. Utrecht is al eens een keer bijna gesloopt voor en door de auto. |Historische panden zijn gesloopt voor een vierbaansweg de singel was ooit ook een snelweg (gelukkig nu weer singel. We moeten ons gaan realiseren dat oude binnen steden (en dorpen) niet bedoelt zijn voor zwaar auto verkeer.

  • @Hemp1972
    @Hemp1972 3 месяца назад

    Mooie aanhanger.
    🔆

  • @Mental_Illboy
    @Mental_Illboy 3 месяца назад +1

    Walgelijk hoe het volk gedwongen wordt "emissie vrij" te ondernemen.