Zeno paradoxu'nu ilk duyduğum anda en kısa mesafe olan planck uzunluğu olduğundan zaten kafamdan çözmüştüm. Yani demek istediğim; Şerefsizim benim aklıma gelmişti!
@@ultraslangstolga teknolojik fikirlerde bende de çok oluyor bu, böyle bir iş var sen bir teknolojik ürünü düşünüp patentini alıp sonra o patentleri satabilirsin
@@rzaaydogan5145 '' Ne diyorsun lan sen'' bayağı bayağı sert bir cümle. O yüzden olablir mi? Bak ben de sana '' lan '' ile başlayan cümle kurdum, lakin; '' la '' yazdım. Lan ile la nın arasındaki o incecik samimiyet çizgisini sen aşmışsın azıcık. Gene de umarım şaka yapmışsındır adama. ( ya da bayana her kimse) :))
@@utkunss3674 Meseleyi sadece mesafe problemi olarak gördüğümüzde bu sonuca varmamız doğal gelebilir. Fakat bir yerden bir yere gitmek sadece mesafe değil aynı samanda bir hız problemidir. Yani aslında ortada bir paradoks yok, hareket eden bir cisim hareketini engelleyecek bir kuvvet ile karşılaşmadığı müddetçe hareket ettiği yöne doğru hareketini devam ettirmeye meyillidir. A noktasından yarıçap mesafesi olan B noktasına örneğin 5 saniyede ulaşmış ise aynı hızla devam etmesi durumunda 2x5=10 saniye sonunda hedefe ulaşacak demektir. Sonuç olarak ulaşılıyor da nitekim :)
@@ercancul8840 bir yolu gitmek icin o yolun yarisini gitmemiz gerekir.bir yolun yarisina gelmeden yolu bitiremeyiz.ne kadar hizli olursak olalim sadece harcayacagimiz zaman azalir.olay mesafede degil her zaman onumuzdeki yolun bir yarisi olacagi ve o yariyi gitmedeb yolun bitmeyecegi.bunun tek bir mantikli aciklamasi olabilir o da planc uzunlugu
@@utkunss3674 Hocam newton hareket yasaları na bir göz atınız. Siz meseleyi sadece mesafe ve yolun yarısını kat etme sorunu olarak görmeye devam ederseniz Allah muhafaza tuvalete yetişmeniz mümkün olmayabilir.Bir hareket varsa o hareketin hızı da olmalıdır ve hız bir kuvvet tarafından engellenip sıfırlanmıyor ise ortada paradoks yok demektir. Siz her yarıçap sonunda kat edilen mesafe nisbetinde hareket hızını da yarıya indirme eğilimindesiniz.
12. sınıfım. Matematikte limit konusundayız ancak ondan önceki konu dizilerdi. dizilerde de bu konu kafama takılmıştı benim. Kesirler konusundada aynı şekilde kafama çok takılırdı. Bu konuda bir video yapılması çok iyi oldu. Ellerinize sağlık hocam.
Abi ilk yorum benim bu zeno paradoksu üzerine baya bi düşünmüşlüğüm var Allah razı olsun gerçekten barış abi sen,ruhi abi hepiniz youtube deki en iyi kanallardan birisiniz hep arkandayım
planck uzunluğunu bulmamız zenon paradoksunu çözmedi, sadece zamanın sürekli bölünemeyeceğini gösterdi lakin buda diğer bir sıkıntıyı beraberinde getiriyor. planck zamandaki en küçük kalınlık yani duvar ise. ilk hareket ettiğimizde plank sabitinin içindeki değerlerde biz var mıyız yok muyuz. yoksa bir duvarın iç yüzeyinden bir anda dış yüzeyinde mi oluyoruz. plank sabiti ışınlandığımızı kanıtlamış oldu plank sabitinin içinde bildiğin yok oluyoruz. Yani planck aslında zenon paradoksunu yani hareketin olmadığını kanıtlamıiş oldu. bir defterin ardışık iki sayfası arasında planck boşluğu kadar mesafe olduğunu varsayar ve her sayfayı sıfır kalınlıkta kabul edersek. ve defteride zaman olarak düşünürsek hareket dediğimiz şey sayfaların ardı ardına çevrilmesinden başka bişey olmaz. ve enteresan olanda ardışık iki sayfa arasında ne var diye size sorarsam sayfa olmadığını söyleyebilir lakin ne olduğunu söyleyemezsiniz. planck sabiti değerinin kalınlığında bir duvar yaparsak bu duvardan duvara zarar vermeden geçebilir miyiz?
Ayhan bey içeriklerinizi büyük bir muhabbetle dinliyorum, bu tür bilimsel konuların kanalın video tür oranında belirli bir yükselişi geçmesini arzu ederim. Teşekkürler.
Zeno paradoksu sürekli hareket ilizyondur diyor. Yani atlamalı hateket olabilir. Zeno paradoksu kuantum fiziğindeki plank ölçeğinde ışınlanma ile çözülür. Yani bildiğimiz evrendeki her hareket aslında kuantumdaki plank ölçeğinde ışınlanmalarla oluşuyor.(belki de ışınlanmıyor, aslında ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü plank ölçeğinden küçük mesafede kuantum dahil hiç bir fizik kuralı işlemiyor. Bu sebeple ışınlanma terimini kullandım. Bildiğimiz anlamdaki ışınlanma değil.) Bu ışınlanmanın nasıl olduğuyla ilgili iki ihtimal oluyor o da başka bir paradoks. Birbirinden bir plank mesafesi kadar uzakta iki nokta arasında ışık hızında hareket eden cisim 1.Bildiğimiz fizik kurallarına göre ışınlanırsa bu mesafeyi geçmesi için bir plank zamanı kadar süre gerekir. Bu durumda hareketine devam eden cisim ikinci bir plank mesafesi ilerlemek için duramaz. Çünkü duraklarsa ışık hızından yavaş ilerlemiş olurdu.(plank zamanı ışığın plank mesafesini geçmek için harcadığı zaman.) Yani bu cisim ışık hızında ilerlerse aslında uzak-zaman'ın uzay boyutunda hiç durmadan ışınlandığı için hiç gerçek anlamda var olamaz. Bu durumda bu cismi nasıl tesbit edebiliyoruz? Foton denen parçacığı tesbit etmemizi nasıl açıklayacağız? 2.bu cisim bilmediğimiz bir şekilde plank mesafesinde ışıktan hızlı(zaman harcamadan) hareket edebilir. Bu durumda ışık hızındaki bu cisim her plank mesafesi geçtiğinde bir plank zamanı kadar bekleme yapar. Yani uzayda bir plank zamanı kadar var olup hemen yok olarak aynı anda bir sonraki plank mesafesine geçip bir plank süresi daha duraklayarak ilerleyebilir. Bu durumda o plank süresinde bu cisim gerçek evrende var olduğu için bu cismi tesbit edebiliriz. Yani gerçekte bir hareket yok. Bu en basit şekilde şu örneğe benziyor: Bir kabloya takılı led ampullerin sırayla ard arda yanıp sönmesiyle, bir hareket ediyormuş hissi oluşturması. Ancak bu durumda o cisim iki plank mesafesi arası geçişi nasıl gerçekleştiriyor? Bu geçiş sırasında zaman kaybetmeksizin bir hareket yaptığı için aslında aynı anda iki noktada birden bulunmuş olmuyor mu? Ancak zaten plank mesafesinden küçük boyutlarda ne olduğunu bilmiyoruz demiştik. Bu belki de evren'in dokusuyla alakalı bir olgudur. Cisimler evrende bu ikinci hipotezdeki şekilde hareket ediyorsa bu kararsız geçişler kuantum fiziğindeki çoğu durumu açıklar. Örneğin neden bir cismin hızını ve konumunu aynı anda tesbit edemiyoruz? Bir elektron aynı anda iki delikten nasıl geçer? Dolanıklık nedir? Bunları bu hipotez daha kolay açıklıyor.
Bu "paradoks"u 2 sene önce okumuştum ve kendi başıma çözmem sadece 3 saniye sürmüştü. Okumayı bitirdikten sonra bir saniye durakladım ve "Ee Planck Sabiti diye bir şey var... Eninde sonunda bununla karşılaşacak..." demiştim.
Ayhan bey ufak bir bilgiyle eğer anlatabilirsen; önünüzdeki mesafe tam planck uzunluğu kadar kaldığında ve o mesafenin yarısını almak da mümkün olmuyorsa; neden bir kaç yıl içinde o mesafeyi tamamlayabiliyorsunuz? Yani o kısacık mesafede ilerlemek neden minicik bir zaman diliminde gerçeklemiyor ya da mesafenin yarısını alamadığınızdan dolayı nasıl oluyor da ilerleyerek hedefe ulaşabiliyorsunuz? Farklı bir bakış açısıyla burada Zeno'da haklı olamaz mı, mesafenin yarısı da ilerleyemeyeceği için?
Ama Zeno sonsuz kez hareket etseniz de hedefe ulaşamayacaksınız diyordu, burada büyü bozuluyor, hareket duruyor ve önünüzde bir planck uzunluğu mesafe kalıyor. Ve siz durmuş oluyorsunuz çünkü hareket mümkün değil, Zeno'nun da burada kafası karışıyor tabi. Tamam kardeşim hareket durmuş olabilir ama sen de hedefe ulaşamadın diyebilir Zeno. Buradan sonra iş çirkinleşir.
@@alparslanyazar Zaman; Evrensel Bir Boyut'u Olmayan Bir Sürekliliktir. Süreklilik Derken Matematiksel Değil Fonksiyonel Olarak İlerleyen Bir Şeydir. Zaman Bir Varlık İçin Görecelidir. Bu doğru Çünkü Gerçekten Bazen Banada Olabiliyor. Nesnesel Olarak Zaman Görecelidir. Fakat Objektif Olarak Mutlaktır. Mesela Kardeş Kuran'a İnanıyorsan Allah (c.c)'nin Bir Günü Bize Göre 50.000 Yıldır. He Ben Kuran'a İnanmıyorum Bilimsel Olarak Söyle Kardeş Dersen, Şimdi Günlük Zamanda Her vakit Zaman Aynı Geçer. Rüyanda 3 Günlük Macera Yaşarsın Çıkar Sana Toplam 3-5 Saniye Hadi Max. 5 Dakika Mesela Zaman Göreceli Kavramdır Doğru Fakat Işık Hızı'na Yaklaşan Bir Nesne Göreceli Olarak Zaman Yavaşlar. Işık Hızına Gelince Zaman Durur. Işık Hızını Geçince Zaman Geri Akmaya Başlar. Işık Hızını Geçen Nesnelerde Vardır •Solucan Deliği •Manyetik Alana Enerji Aktarımı •Kuantum Dolanıklılık Bunları Bilmiyorsan Açıklayabilirim. Manyetik Alana Enerji Uzayda Boötes Void Denilen Manyetik Alana Aktarıldığı Zaman tamamen Enerjinin Dağılması 1,2 Saniye Sürdü Orasıda 330,000,000 Işık Yılı (Çapı) Biliyorsun Kuantum Dolanıklılık'da Bir Parçacığı Evrenin Bir Ucuna Diğerini'de Evren'in Diğer Ucuna Koy, Birine Etki Yaptığın Zaman Aynı Etki Diğer Parçacıkta Eşzamanlı Ya da Bir Kaç Salisede Gerçekleşiyor.Fizik Hareket Kavramında Yanılır. Çünkü Hareketi Zaman'a Oranlıyor. Yani Şöyle *M/S* Yada *Km/S* Orta Okulda Veya Fizikte İllâ Çıkmıştır Karşına. Zamansız Yani Kıyamet Günü Veya Evren'in Sonu Geldiğimizde Cennet Veya Cehennem'de Sonsuz Kalıcaz. Çünkü Kıyamet Gününde Veya Evren'in Sonu Geldiğinde Zaman Duracaktır. Ve Bir Daha Hiç Zaman Geçmeyecek. Cennet'e Veya Cehennem'de Zaman Durduğu İçin Ne Gün, Ne Ay, Ne Yıl Geçiceğinden Dolayı Hiç Yaşlanmayacağız. İnsanların En Olgun Olduğu Yaş 33 Olduğundan Dolayı Ve Zaman Kavramı Olmadığı İçin Mutlak Sonsuzluk'ta Kalıcaz. Her Zaman 33 Yaşında Diyicenki Bunu Bilimsel Olarak İspatla Evren'in Sonu Geldiğinde Biz Birer Madde Olduğumuz İçin Enerjiye Dönüşüceğiz. Enerji Olduğumuz Zaman'da Zaman Kavramı Olmayacağından (Zamansız) Her Zaman Var Olucaksın. Madde=Enerji *E=MC²* İle Öldüğün Zaman Kesinlikle Yok Olmuyacaksın. Neyse Onu Bunu Bırakalım Zamansızlıkta Mutlak Sonsuzluk Olduğu İçin Zamansızlık Kavramında'da Hareket Mevcuttur Bu Da Benim İspatım. He Bu Arada E=MC² Kanıtlanmış Bir Şey. Benim Deyişimle Ruh Senin Deyişinle Enerji Fakat Şunu Unutma *"Zamansızlıkta Hareket Mevcuttur."
Bu paradoksu duyduğumda verdiğim cevap ne kadar doğrudur bilmiyorum ama bana göre, burada olan şey A noktasından B noktasını giderken zamanın sonsuza dek yavaşlatılması. Nasıl yapacaksınız bilmiyorum ama zamanı sonsuza dek yavaşlatırsanız kimse gittiği yere ulaşamaz. Yani güzel fantaziymiş.
Hocam bir noktada yaniliyorsunuz dk 8.00 da bir kac yılda hareketimi tamamlarım yine tamamlarim dediniz ama yine ayni surede tamamlanır eger ideal sistemse yani sonsuza gidiyor gibi durabilir asamalar ama zaman sonsuza gitmiyor yol kisaldi diye demek istedigim şu x=vt oldugu için hizim sabit oldugu surece x ile t oranı sabit kalır yani x azaldigi icin t de azalir ve yine ayni surede tamamlarim yolumu planc sabitini de kattiktan sonra...
Ayhan abi çözülmemiş paradoksları toplayan bir video yapabilirmiyiz. Plank sabitinin ne olduğunu bilmeden paradoksa bu yorumu yapmıştım. Belki çözülmemiş bir tanesini çözeriz 😀
sanırım da limit ve türevden de bi sonuç bulunabiliyordu, hafızam beni yanıltmıyorsa. ln'li (doğal logaritmalı) bi formül geliyordu ve bi sayısal değer bulailiyordun
Hocam, size bir sorum olacak. Bulunduğum noktadan B noktasına doğru her seferinde yarısı kadar gidiyorum. Sonunda ise durmak zorunda kalıyorum. Çünkü, artık yarısı kadar hareket edecek boyuttan büyük bir boyutum var. Şimdi kendimizi Ant Man gibi küçültebildiğimizi varsayarak yarısı kadar mesafe yol aldığımızı düşünelim. Her duracak gibi olduğumuzda küçüldüğümüzü, her küçüldüğümüzde ise yarısı kadar yol alabildiğimiz gerçeği ortaya çıkıyor. Plank sabitine geldik. Plank sabitindeki maddelerden daha küçük maddeler var mı ? Varsa yine küçülerek yarısı kadar yol almaya devam edebileceğiz. Sonsuz bir küçülme gibi sanki. Bence mesafeyi kısıtlayan şey maddenin boyutu. Evrenin büyüklüğünün sonunu görebilseydik, ne kadar küçülebileceğimizi ve bu plank sabitinin de en son nokta olduğunu kanıtlanabiliriz. (Anlattığınız şeyler kafamda böyle sorular oluşturdu. Pek bir şey araştırmadım)
Bu bilimsel atılımı ailecek hayretler ve huşu içinde seyrediyoruz, hatta teyzemgil'e "gel bak, Zeno Paradoksları çözülmüş!" dediğimde kocaman bir OMG! Patlatıp dolma sarmayı bıraktı, ekranın başına çöktü ... o derece yani.
plank sabiti kadar mesafeyi kat edebilmek için de belli bir zaman gerekmiyor mu? Bu işin neresinde zaman kavramı var? hareket edince mi zaman oluşuyor? Yoksa zaman dediğimiz şey geçtikçe mi hareket ediyoruz?
Emeğine sağlık abi hep merak ettiğim bir konu vardır radyasyonun temizlenmesi ne kadar mümkün veya nasıl temizlenir bu konuyu anlatırsan minnettar kalırım
Bu kadar detaylı , ön bilgi ve araştırma isteyen , dallı budaklı bir konu ancak bu kadar net ve rafine anlatılabilirdi.Resmen cümlesi cümlesine aklıma kazındı dedikleriniz.Bravo gerçekten , emeğinize sağlık Ayhan Bey.Oğlum olursa Ayhan koyacam ya adını , Tarakçı'sı Sicimoğlu'su hep mi örnek olur topluma :)
Abi bir çok deney yapmışlar dedin de o deneyler neler bu sabit bu rakamlar nasıl bulundu keşke bunu da videonda yer verseydin Videon çok güzel olmuş ona bir şey demiyorum zaten Deneyler kısmında da örnek versen çok daha güzel olur abi
Bizim matematik anlayışımıza göre evet sonsuz zaman da geçse ulaşamazsın (çünkü sayılar sonsuza kadar bölünebilir) Ama gerçek evrende sonsuz diye birşey olmaz ve en sonunda bölünemeyen bir boyuta ulaşırız (belki planck) Atıyorum x olsun bu,x in yarısı şeklinde DÜŞÜNEBİLİRİZ ama gerçekte; asla yarıya bölünmez.
Gidilebilecek en kısa mesafe arasında ışınlanmıyor muyuz teknik olarak? Arada bir bölge olsa o kısım doldurulabilir olurdu ve o noktada mesafe bölünebilirdi. Yani aslında hareket bir çeşit illüzyon olmuyor mu? 🤔
"Birkaç yılda da olsa alırım" Yanlış söylediniz hocam, mesafe küçüldükçe kat etme hızınız da giderek artar. Kaldı ki bu kural hareketin en başında da geçerli olduğundan zaten daima planck-planck hareket etmiyor muyuz?
Peki bu planck sabiti zamanın akışı için de geçerli mi? Örneğin 1 dakikanın geçebilmesi için önce 1/2 dakikanın geçmesi gerekir ve bu böylece devam eder. Dolayısıyla ''zaman yoktur, sadece an vardır'' şeklinde bir sonuca ulaşırız. Zaman da mı plack sabitinden daha kısa akamaz?
bu paradoks da kalan yolun yarısına gelindiği zaman hızında yarıya inmesi gerekmiyomuydu benmi yalnış hatırlıyorum eğer öyleyse işin içinden çıkmak zor çünki plank sabitinde hareket etmek için bile çok azda olsa zamana ihtiyaç duyulacak ve o sabiti yarım zamanda yapmak zorunda kalacak bu da imkansızdır.
Max Planck, bu sabit ile maddenin kat edebileceği en küçük mesafeyi bulmuştur. Ancak bu sabiti ikiye bölebilirsiniz ve bir maddenin a noktasından b noktasına ulaşması için gereken zamanı bulamazsınız, bir madde fiziki mesafenin sonuna gelemez yani "0" başka bir fiziki etki ona başka bir mesafe tayin eder. Planck sabiti kalan en küçük yarı mesafa olabilir.
Videoyu açar açmaz beğeniyorum sonra video biterken beğendiğimi unutuyorum ve tekrar beğenmeye çalışıyorum ama iki kere dekendiğimden beğeni kalkıyor ve tekrar beğeniyorum yani bir videonu abi 3 kere beğenmiş oluyorum
planc sabitiyle ilgili söylediğiniz kısımda similasyon evren geldi aklıma yani ekrandaki bir noktayı ele alalım iki pixelin arasında olamaz hareket edicekse pixel pixel hareket eder
Zeno paradoxu'nu ilk duyduğum anda en kısa mesafe olan planck uzunluğu olduğundan zaten kafamdan çözmüştüm.
Yani demek istediğim;
Şerefsizim benim aklıma gelmişti!
ok
@@ultraslangstolga teknolojik fikirlerde bende de çok oluyor bu, böyle bir iş var sen bir teknolojik ürünü düşünüp patentini alıp sonra o patentleri satabilirsin
benimde direk aklıma geldi aslında ama sakalımız yok kral =D
Tamam kardeşim en bilgemiz sensin inandık iyi geceler.
@@foktordou3299 ALOOO adam bişi biliyor bari ben 2 le 2 yi zor topluyorum hayranım matematik bilen siz uzaylılara XD
sonunda mutfağa gidebilirim
acıktıydım
a tip: you can watch movies on flixzone. Me and my gf have been using them for watching a lot of movies during the lockdown.
@@emiliokasen4553 you are everywhere
@@emiliokasen4553 because you are bot
@Emilio Kasen Definitely, been watching on flixzone for since november myself :)
Başkaları gibi İngilizceden çevirip anlaşılıp anlaşılmayacağına bakmadan video yapmayıp, kendiniz anlayıp bize anlattığınız için teşekkürler.
Kimin gibi
selam kanalımda ilgi çekici bilimsel videolar mevcut eğer ilginiz varsa kanalıma göz atmayı unutmayın
rahatsız ettiysem özür dilerim
Ayhan Tarakçının bilmem neyi olan adamlar gelmeden geldim sonundaa! (15 sn önce yayınlanmış)
@@rzaaydogan5145 la adam şaka yapmış espri yazmış sen de...
ok
@@rzaaydogan5145 '' Ne diyorsun lan sen'' bayağı bayağı sert bir cümle. O yüzden olablir mi? Bak ben de sana '' lan '' ile başlayan cümle kurdum, lakin; '' la '' yazdım. Lan ile la nın arasındaki o incecik samimiyet çizgisini sen aşmışsın azıcık. Gene de umarım şaka yapmışsındır adama. ( ya da bayana her kimse) :))
6 saniyeyle kazandılar
@@turkishlornemalvo5917 şaka yapıyo işte besbelli ciddi yazacak degil ya detaylara takılma büyük resmi gör
Ellerine sağlık Ayhan Abim.
ok
@@huseyindincer3185 Eski veya yeni ne farkeder.
Sonuçta hedefemize ulaşıyoruz. Çokta şeyyapmamak lazım :)
Ulaşmak fiziğe göre imkansız.bu da ya aklımızın alamadığı bir fiziğin olduğunu,ya da açığı olan bir fiziği olan simülasyonda olduğumuzu gösterir
@@utkunss3674 Meseleyi sadece mesafe problemi olarak gördüğümüzde bu sonuca varmamız doğal gelebilir. Fakat bir yerden bir yere gitmek sadece mesafe değil aynı samanda bir hız problemidir. Yani aslında ortada bir paradoks yok, hareket eden bir cisim hareketini engelleyecek bir kuvvet ile karşılaşmadığı müddetçe hareket ettiği yöne doğru hareketini devam ettirmeye meyillidir. A noktasından yarıçap mesafesi olan B noktasına örneğin 5 saniyede ulaşmış ise aynı hızla devam etmesi durumunda 2x5=10 saniye sonunda hedefe ulaşacak demektir. Sonuç olarak ulaşılıyor da nitekim :)
@@ercancul8840 bir yolu gitmek icin o yolun yarisini gitmemiz gerekir.bir yolun yarisina gelmeden yolu bitiremeyiz.ne kadar hizli olursak olalim sadece harcayacagimiz zaman azalir.olay mesafede degil her zaman onumuzdeki yolun bir yarisi olacagi ve o yariyi gitmedeb yolun bitmeyecegi.bunun tek bir mantikli aciklamasi olabilir o da planc uzunlugu
@@utkunss3674 Hocam newton hareket yasaları na bir göz atınız. Siz meseleyi sadece mesafe ve yolun yarısını kat etme sorunu olarak görmeye devam ederseniz Allah muhafaza tuvalete yetişmeniz mümkün olmayabilir.Bir hareket varsa o hareketin hızı da olmalıdır ve hız bir kuvvet tarafından engellenip sıfırlanmıyor ise ortada paradoks yok demektir. Siz her yarıçap sonunda kat edilen mesafe nisbetinde hareket hızını da yarıya indirme eğilimindesiniz.
Ama eşit güçteyiz iki büyük güç birbiriyle savaşıyor.
Ayhan hocam Ellerine SAĞLIK
Daha çok Daha çok video lütfen Ayhan abimm :) Seviliyorsun.
12. sınıfım. Matematikte limit konusundayız ancak ondan önceki konu dizilerdi. dizilerde de bu konu kafama takılmıştı benim. Kesirler konusundada aynı şekilde kafama çok takılırdı. Bu konuda bir video yapılması çok iyi oldu. Ellerinize sağlık hocam.
0dan sonsuza kadar 1/2^x toplamı 2 yapıyor
Abi 100 yıllık çözümü dün bulunmuş gibi başlık atmışsın. Heyecanlanıp açtım... Keşke Paradoksun Çözümü diye filan başlık atsaydın.
Hocam çok kral bir adamsınız. Daha çok video yükleyin lütfen.
Max planla fizik öğretmeni demişki: fizik bölümünü seçme her şey bulundu keşfedildi. Adam kuantum fiziğini bulmuş. 😃
selam kanalımda ilgi çekici bilimsel videolar mevcut eğer ilginiz varsa kanalıma göz atmayı unutmayın
rahatsız ettiysem özür dilerim
@@ibrahimakgoz8846 bilim emekçilerini severim 👍🏽
@@Mbarism38 çok sağolun
Abi ilk yorum benim bu zeno paradoksu üzerine baya bi düşünmüşlüğüm var Allah razı olsun gerçekten barış abi sen,ruhi abi hepiniz youtube deki en iyi kanallardan birisiniz hep arkandayım
ok
@@Finuls yok,bilgilendirici,en azından baktığımızda buda böyleymiş diyebileceğimiz şeyleri bize öğretiyoralr yani birçok saçma kanaldan iyiler
sıçtırmalı acı biber yeme çelınç ( çok riski oldu ) videolarından iyidir
@@SOKARYUSS aynen
Emeğine sağlık Ayhan Abim ❤️
*Bu kanal hiçbir zaman kötü içerik çıkarmıyor diyenler +1🤘🏾🔥*
👇
ok
Ok
Çok güzel olmuş eline sağlık abi
Sizi seviyoruz hocam. Oldukca net , alçakgönüllü ve anlasilir anlatiyorsunuz. Cok iyi bir insan oldugunuz yuzunuzden anlasiliyor. Basarilar dilerim.
Ellerine sağlık Ayhan abim
Aydınlattığın için teşekkürler. Sayende genel kültürümüz gelişiyor.
Daha çok bilim videosu gelsin Ayhan Hocam.
Emeğinize sağlık Ayhan Hocam
Yine muhteşem bir video ellerine sağlık ayhan abim
Gelecekte Zeno'yu tekrar diriltebilirsek bu bilgileri suratına çarpalım "al sana hareket hani yoktu noldu paket oldun mu" diyelim :D
Bu ama adamın bir sorusunun 2000 yıldan fazla ve binlerce düşünürün bir soru üzerinde durmasını değiştirmez.tabi demem odur adama sağlam sormuş. :))
selam kanalımda ilgi çekici bilimsel videolar mevcut eğer ilginiz varsa kanalıma göz atmayı unutmayın
rahatsız ettiysem özür dilerim
ya o dönem adamların bilim ufku o kadar nereden bilecek atom var onun içinde çekirdeği varda fötonları quatrzları bence alakasız bi yaklaşım.
Adam kaç yüzyıldır çözülemeyen bi paradoks atmış ortaya bence çok taş*klıymış kaldı ki nerden bilsin planck uzunluğunu
Adamın niyeti kötü değil ki ama.
Okullarda maalesef paradokslar hakkında tartışmıyoruz
G
❤️Seviyorum bu kanalı
Yani şu anki bilgimize göre : planck sabiti
İki çeşit insan vardır:
Başlığı okuyunca
-Zeno kim ola ki
veya
-Hangisi der
planck uzunluğunu bulmamız zenon paradoksunu çözmedi, sadece zamanın sürekli bölünemeyeceğini gösterdi lakin buda diğer bir sıkıntıyı beraberinde getiriyor. planck zamandaki en küçük kalınlık yani duvar ise. ilk hareket ettiğimizde plank sabitinin içindeki değerlerde biz var mıyız yok muyuz. yoksa bir duvarın iç yüzeyinden bir anda dış yüzeyinde mi oluyoruz. plank sabiti ışınlandığımızı kanıtlamış oldu plank sabitinin içinde bildiğin yok oluyoruz. Yani planck aslında zenon paradoksunu yani hareketin olmadığını kanıtlamıiş oldu. bir defterin ardışık iki sayfası arasında planck boşluğu kadar mesafe olduğunu varsayar ve her sayfayı sıfır kalınlıkta kabul edersek. ve defteride zaman olarak düşünürsek hareket dediğimiz şey sayfaların ardı ardına çevrilmesinden başka bişey olmaz. ve enteresan olanda ardışık iki sayfa arasında ne var diye size sorarsam sayfa olmadığını söyleyebilir lakin ne olduğunu söyleyemezsiniz. planck sabiti değerinin kalınlığında bir duvar yaparsak bu duvardan duvara zarar vermeden geçebilir miyiz?
Konuyu gayet açık bir şekilde, herkesin anlamsı için açıklamışsınız, teşekkür ediyorum.
O nasıl bir arkadaş ortamı zeno paradoxu konuşuluyor 🤣🤣
Harbiden. :dd
Ayhan bey içeriklerinizi büyük bir muhabbetle dinliyorum, bu tür bilimsel konuların kanalın video tür oranında belirli bir yükselişi geçmesini arzu ederim. Teşekkürler.
yıllardır 1. sınıf fizik dersinde yapılan bir şakadır bu. :(
Nasil yani
Valla ders kaynasın diye kuantum fiziğini sorardım hocaya.
@@bozkurt0036 ahahahh
selam kanalımda ilgi çekici bilimsel videolar mevcut eğer ilginiz varsa kanalıma göz atmayı unutmayın
rahatsız ettiysem özür dilerim
Zeno paradoksu sürekli hareket ilizyondur diyor. Yani atlamalı hateket olabilir. Zeno paradoksu kuantum fiziğindeki plank ölçeğinde ışınlanma ile çözülür. Yani bildiğimiz evrendeki her hareket aslında kuantumdaki plank ölçeğinde ışınlanmalarla oluşuyor.(belki de ışınlanmıyor, aslında ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü plank ölçeğinden küçük mesafede kuantum dahil hiç bir fizik kuralı işlemiyor. Bu sebeple ışınlanma terimini kullandım. Bildiğimiz anlamdaki ışınlanma değil.)
Bu ışınlanmanın nasıl olduğuyla ilgili iki ihtimal oluyor o da başka bir paradoks. Birbirinden bir plank mesafesi kadar uzakta iki nokta arasında ışık hızında hareket eden cisim
1.Bildiğimiz fizik kurallarına göre ışınlanırsa bu mesafeyi geçmesi için bir plank zamanı kadar süre gerekir. Bu durumda hareketine devam eden cisim ikinci bir plank mesafesi ilerlemek için duramaz. Çünkü duraklarsa ışık hızından yavaş ilerlemiş olurdu.(plank zamanı ışığın plank mesafesini geçmek için harcadığı zaman.) Yani bu cisim ışık hızında ilerlerse aslında uzak-zaman'ın uzay boyutunda hiç durmadan ışınlandığı için hiç gerçek anlamda var olamaz. Bu durumda bu cismi nasıl tesbit edebiliyoruz? Foton denen parçacığı tesbit etmemizi nasıl açıklayacağız?
2.bu cisim bilmediğimiz bir şekilde plank mesafesinde ışıktan hızlı(zaman harcamadan) hareket edebilir. Bu durumda ışık hızındaki bu cisim her plank mesafesi geçtiğinde bir plank zamanı kadar bekleme yapar. Yani uzayda bir plank zamanı kadar var olup hemen yok olarak aynı anda bir sonraki plank mesafesine geçip bir plank süresi daha duraklayarak ilerleyebilir. Bu durumda o plank süresinde bu cisim gerçek evrende var olduğu için bu cismi tesbit edebiliriz. Yani gerçekte bir hareket yok. Bu en basit şekilde şu örneğe benziyor: Bir kabloya takılı led ampullerin sırayla ard arda yanıp sönmesiyle, bir hareket ediyormuş hissi oluşturması. Ancak bu durumda o cisim iki plank mesafesi arası geçişi nasıl gerçekleştiriyor? Bu geçiş sırasında zaman kaybetmeksizin bir hareket yaptığı için aslında aynı anda iki noktada birden bulunmuş olmuyor mu? Ancak zaten plank mesafesinden küçük boyutlarda ne olduğunu bilmiyoruz demiştik. Bu belki de evren'in dokusuyla alakalı bir olgudur. Cisimler evrende bu ikinci hipotezdeki şekilde hareket ediyorsa bu kararsız geçişler kuantum fiziğindeki çoğu durumu açıklar. Örneğin neden bir cismin hızını ve konumunu aynı anda tesbit edemiyoruz? Bir elektron aynı anda iki delikten nasıl geçer? Dolanıklık nedir? Bunları bu hipotez daha kolay açıklıyor.
Seni seviyoruz ayhan hocam
Yine süper olmuş hocam 🖤
RUclipsda bu kadar kaliteli içerik üreten birine gerçekten ilk kez rastlıyorum.
Ayhan abi canlı yayın açmayı düşünüyormusun Dlive gibi platformlarda?
Bu "paradoks"u 2 sene önce okumuştum ve kendi başıma çözmem sadece 3 saniye sürmüştü. Okumayı bitirdikten sonra bir saniye durakladım ve "Ee Planck Sabiti diye bir şey var... Eninde sonunda bununla karşılaşacak..." demiştim.
asıl olay o planck sabitini keşfetmek ayrıca tebrik ederim seni
Yıllardır kafamızı meşgul ediyordu. Rahatladım. Teşekkürler :)
Harika bir video olmuş Planck hakkında az buçuk bilgim olmasına rağmen hiç bu iki durumu bağdaştırmamıştım. Elinize sağlık çok faydalı olmuş.
Çok babacansın seni çok seviyoruz (💗)
Keşke başlığı:
Zeno GG,Max Plank olayı (istemeden) çözdü.
yapdaydın.Hem clickbait değil hemde daha çok izlenirdi.
Başka bu tarz paradoksları bekliyoruz
Bu zeno paradoksu mutlulukta çalışıyor insan hiç bir zaman tam mutlu olamıyor.
Biraz üzüntü katalım işe😋
Ayhan hocam bilim vidyolarını daha uzun yapmanı istiyoruz senden. Çünkü öyle sürükleyici oluyorki bir anda bitiyor vidyo.
devam ağabey ayne böyle, içeriklerin hala çok kaliteli
Ben bu konuyu ilk kez gördüm elinize sağlık Ayhan hocam.
Ayhan bey ufak bir bilgiyle eğer anlatabilirsen; önünüzdeki mesafe tam planck uzunluğu kadar kaldığında ve o mesafenin yarısını almak da mümkün olmuyorsa; neden bir kaç yıl içinde o mesafeyi tamamlayabiliyorsunuz? Yani o kısacık mesafede ilerlemek neden minicik bir zaman diliminde gerçeklemiyor ya da mesafenin yarısını alamadığınızdan dolayı nasıl oluyor da ilerleyerek hedefe ulaşabiliyorsunuz? Farklı bir bakış açısıyla burada Zeno'da haklı olamaz mı, mesafenin yarısı da ilerleyemeyeceği için?
Ama Zeno sonsuz kez hareket etseniz de hedefe ulaşamayacaksınız diyordu, burada büyü bozuluyor, hareket duruyor ve önünüzde bir planck uzunluğu mesafe kalıyor. Ve siz durmuş oluyorsunuz çünkü hareket mümkün değil, Zeno'nun da burada kafası karışıyor tabi. Tamam kardeşim hareket durmuş olabilir ama sen de hedefe ulaşamadın diyebilir Zeno. Buradan sonra iş çirkinleşir.
sesli düşünüyordum.
@@alparslanyazar Zamanın hareketle bir âlakası yoktur.
@UCXp8B1GgJly5EGYfvY4jlWQ Neden öyle dedin ki? Zaman ile hareket birbirine her zaman bağlı değil midir?
@@alparslanyazar Zaman; Evrensel Bir Boyut'u Olmayan Bir Sürekliliktir. Süreklilik Derken Matematiksel Değil Fonksiyonel Olarak İlerleyen Bir Şeydir. Zaman Bir Varlık İçin Görecelidir. Bu doğru Çünkü Gerçekten Bazen Banada Olabiliyor. Nesnesel Olarak Zaman Görecelidir. Fakat Objektif Olarak Mutlaktır. Mesela Kardeş Kuran'a İnanıyorsan Allah (c.c)'nin Bir Günü Bize Göre 50.000 Yıldır. He Ben Kuran'a İnanmıyorum Bilimsel Olarak Söyle Kardeş Dersen, Şimdi Günlük Zamanda Her vakit Zaman Aynı Geçer. Rüyanda 3 Günlük Macera Yaşarsın Çıkar Sana Toplam 3-5 Saniye Hadi Max. 5 Dakika Mesela Zaman Göreceli Kavramdır Doğru Fakat Işık Hızı'na Yaklaşan Bir Nesne Göreceli Olarak Zaman Yavaşlar. Işık Hızına Gelince Zaman Durur. Işık Hızını Geçince Zaman Geri Akmaya Başlar. Işık Hızını Geçen Nesnelerde Vardır
•Solucan Deliği
•Manyetik Alana Enerji Aktarımı
•Kuantum Dolanıklılık
Bunları Bilmiyorsan Açıklayabilirim. Manyetik Alana Enerji Uzayda Boötes Void Denilen Manyetik Alana Aktarıldığı Zaman tamamen Enerjinin Dağılması 1,2 Saniye Sürdü Orasıda 330,000,000 Işık Yılı (Çapı) Biliyorsun Kuantum Dolanıklılık'da Bir Parçacığı Evrenin Bir Ucuna Diğerini'de Evren'in Diğer Ucuna Koy, Birine Etki Yaptığın Zaman Aynı Etki Diğer Parçacıkta Eşzamanlı Ya da Bir Kaç Salisede Gerçekleşiyor.Fizik Hareket Kavramında Yanılır. Çünkü Hareketi Zaman'a Oranlıyor. Yani Şöyle *M/S* Yada *Km/S* Orta Okulda Veya Fizikte İllâ Çıkmıştır Karşına. Zamansız Yani Kıyamet Günü Veya Evren'in Sonu Geldiğimizde Cennet Veya Cehennem'de Sonsuz Kalıcaz. Çünkü Kıyamet Gününde Veya Evren'in Sonu Geldiğinde Zaman Duracaktır. Ve Bir Daha Hiç Zaman Geçmeyecek. Cennet'e Veya Cehennem'de Zaman Durduğu İçin Ne Gün, Ne Ay, Ne Yıl Geçiceğinden Dolayı Hiç Yaşlanmayacağız. İnsanların En Olgun Olduğu Yaş 33 Olduğundan Dolayı Ve Zaman Kavramı Olmadığı İçin Mutlak Sonsuzluk'ta Kalıcaz. Her Zaman 33 Yaşında Diyicenki Bunu Bilimsel Olarak İspatla Evren'in Sonu Geldiğinde Biz Birer Madde Olduğumuz İçin Enerjiye Dönüşüceğiz. Enerji Olduğumuz Zaman'da Zaman Kavramı Olmayacağından (Zamansız) Her Zaman Var Olucaksın. Madde=Enerji *E=MC²* İle Öldüğün Zaman Kesinlikle Yok Olmuyacaksın. Neyse Onu Bunu Bırakalım Zamansızlıkta Mutlak Sonsuzluk Olduğu İçin Zamansızlık Kavramında'da Hareket Mevcuttur Bu Da Benim İspatım. He Bu Arada E=MC² Kanıtlanmış Bir Şey. Benim Deyişimle Ruh Senin Deyişinle Enerji Fakat Şunu Unutma *"Zamansızlıkta Hareket Mevcuttur."
Başkası olsa 1 saat yaprdı videoyu ama
Sen bizi hiç sıkmadan kısadan böyle varya adamsin.
İşte buuuu. Her arkadaşıma paylaşıyom seniii.
Bu paradoksu duyduğumda verdiğim cevap ne kadar doğrudur bilmiyorum ama bana göre, burada olan şey A noktasından B noktasını giderken zamanın sonsuza dek yavaşlatılması. Nasıl yapacaksınız bilmiyorum ama zamanı sonsuza dek yavaşlatırsanız kimse gittiği yere ulaşamaz. Yani güzel fantaziymiş.
Hocam bir noktada yaniliyorsunuz dk 8.00 da bir kac yılda hareketimi tamamlarım yine tamamlarim dediniz ama yine ayni surede tamamlanır eger ideal sistemse yani sonsuza gidiyor gibi durabilir asamalar ama zaman sonsuza gitmiyor yol kisaldi diye demek istedigim şu x=vt oldugu için hizim sabit oldugu surece x ile t oranı sabit kalır yani x azaldigi icin t de azalir ve yine ayni surede tamamlarim yolumu planc sabitini de kattiktan sonra...
Teşekkürler Ayhan hocamm
sayende önemli bir şey daha öğrendik
Hocam bir tersine mühendislikle ilgili video gelirmi
Güzel bir video olmuş emeğine sağlık
Ayhan abi çözülmemiş paradoksları toplayan bir video yapabilirmiyiz. Plank sabitinin ne olduğunu bilmeden paradoksa bu yorumu yapmıştım. Belki çözülmemiş bir tanesini çözeriz 😀
A
bu videodaki düşüncelerini ben de düşünmüştüm
Ayhan hocam elinize sağlık
Calculis veya Lise 4. sınıf matematik derslerinde limit konusu anlatılırken bu paradoxtan bahsedilirdi mutlaka. Her sayısal öğrencisi bilirdi.
sanırım da limit ve türevden de bi sonuç bulunabiliyordu, hafızam beni yanıltmıyorsa. ln'li (doğal logaritmalı) bi formül geliyordu ve bi sayısal değer bulailiyordun
Matematik okumadım ama çok iyi matematik yapardım bu pardoxu duyar duymaz direkt limit geldi aklıma. Limit yaklaşır a'dan b'ye = sonsuz zaman 😄
Videonun konusunu bilmiyorum ama senin yaptığın videolar hep kaliteli olduğu için anlarım şimdi
Hocam, size bir sorum olacak. Bulunduğum noktadan B noktasına doğru her seferinde yarısı kadar gidiyorum. Sonunda ise durmak zorunda kalıyorum. Çünkü, artık yarısı kadar hareket edecek boyuttan büyük bir boyutum var. Şimdi kendimizi Ant Man gibi küçültebildiğimizi varsayarak yarısı kadar mesafe yol aldığımızı düşünelim. Her duracak gibi olduğumuzda küçüldüğümüzü, her küçüldüğümüzde ise yarısı kadar yol alabildiğimiz gerçeği ortaya çıkıyor. Plank sabitine geldik. Plank sabitindeki maddelerden daha küçük maddeler var mı ? Varsa yine küçülerek yarısı kadar yol almaya devam edebileceğiz. Sonsuz bir küçülme gibi sanki. Bence mesafeyi kısıtlayan şey maddenin boyutu. Evrenin büyüklüğünün sonunu görebilseydik, ne kadar küçülebileceğimizi ve bu plank sabitinin de en son nokta olduğunu kanıtlanabiliriz. (Anlattığınız şeyler kafamda böyle sorular oluşturdu. Pek bir şey araştırmadım)
Ellerine sağlık çok güzel olmuş
Hocam çok güzel açıkladınız ve hakikaten aklıma yattı dediğiniz.
Bunu bizim patrona anlatsam "işe bile gelemeyen adamı ne yapayım ben" diyerek beni işten atar :)
Bu bilimsel atılımı ailecek hayretler ve huşu içinde seyrediyoruz, hatta teyzemgil'e "gel bak, Zeno Paradoksları çözülmüş!" dediğimde kocaman bir OMG! Patlatıp dolma sarmayı bıraktı, ekranın başına çöktü ... o derece yani.
abi her zamanki gibi mükemmel 1 video olmuş ellerine sağlık seviyoruz seni Ayhan abi
1 kalbini alabilirim
@@matematikmatamatik9163 su 1 i rakamla yazma cok gıcık oldum
bu arada kalp almama rağmen 1 şey değişmedi ama Ayhan Abiyi Çok Seviyorum
Wideo bitmeden yorum yaptık meğerse sonunda dediğime değiniliyomuş 👏
plank sabiti kadar mesafeyi kat edebilmek için de belli bir zaman gerekmiyor mu? Bu işin neresinde zaman kavramı var? hareket edince mi zaman oluşuyor? Yoksa zaman dediğimiz şey geçtikçe mi hareket ediyoruz?
İsterse evren sonsuz parçaya bölünsün yine de limit ve sonsuz serilerin toplamından Zeno Paradoks’unu çözebilirsiniz.
Sonsuzun toplamı nasıl olsun?
Emeğine sağlık abi hep merak ettiğim bir konu vardır radyasyonun temizlenmesi ne kadar mümkün veya nasıl temizlenir bu konuyu anlatırsan minnettar kalırım
Bu kadar detaylı , ön bilgi ve araştırma isteyen , dallı budaklı bir konu ancak bu kadar net ve rafine anlatılabilirdi.Resmen cümlesi cümlesine aklıma kazındı dedikleriniz.Bravo gerçekten , emeğinize sağlık Ayhan Bey.Oğlum olursa Ayhan koyacam ya adını , Tarakçı'sı Sicimoğlu'su hep mi örnek olur topluma :)
Senin video atmanî beklemek
Zeno hareketinin bitmesini beklemek gibi be usta
İyiki varsınız 🌱
Nasıl tak diye burdayım
Abi bir çok deney yapmışlar dedin de o deneyler neler bu sabit bu rakamlar nasıl bulundu keşke bunu da videonda yer verseydin
Videon çok güzel olmuş ona bir şey demiyorum zaten
Deneyler kısmında da örnek versen çok daha güzel olur abi
Bizim matematik anlayışımıza göre evet sonsuz zaman da geçse ulaşamazsın (çünkü sayılar sonsuza kadar bölünebilir) Ama gerçek evrende sonsuz diye birşey olmaz ve en sonunda bölünemeyen bir boyuta ulaşırız (belki planck) Atıyorum x olsun bu,x in yarısı şeklinde DÜŞÜNEBİLİRİZ ama gerçekte; asla yarıya bölünmez.
Gidilebilecek en kısa mesafe arasında ışınlanmıyor muyuz teknik olarak? Arada bir bölge olsa o kısım doldurulabilir olurdu ve o noktada mesafe bölünebilirdi. Yani aslında hareket bir çeşit illüzyon olmuyor mu? 🤔
teşekkürler aydınlatıcı olmuş
Ayhan hocamın en sevdiğim yüz hareketi
5:47 ve 5:50 arasında...
Ben de teorileri curuturken sağdan soldan kulaktan duyma şeyleri anlatirkenki haraketlerine bayılıyorum 😂
@@aliaktug7153 Onların heyacanı başka 😂😂
Ellerine Sağlık Ayhan Hocam #YANINDAYIZAYHANHOCAM
ok
teşekkürler dostum harika anlattın
Super açıklama 👍
Hoşgeldin Büyük Şef!!!
"Birkaç yılda da olsa alırım"
Yanlış söylediniz hocam, mesafe küçüldükçe kat etme hızınız da giderek artar. Kaldı ki bu kural hareketin en başında da geçerli olduğundan zaten daima planck-planck hareket etmiyor muyuz?
ok
Eğer yarısını giderek ulaşıldıysa. ve mesafe sıfır olduysa tersten düşünürsek sıfırın ıkı katı nedir? Yani olmayanın iki katı olur mu?
Hocam geç kaldım af buyurun ders çalışıyordum.
Tesafüfe bak daha bu gün bu soruyu bi hocaya sormuştum
O zaman çember paradoksunu araştırmanı tavsiye ederim senin bakış açından izlemek isterim
Peki bu planck sabiti zamanın akışı için de geçerli mi? Örneğin 1 dakikanın geçebilmesi için önce 1/2 dakikanın geçmesi gerekir ve bu böylece devam eder. Dolayısıyla ''zaman yoktur, sadece an vardır'' şeklinde bir sonuca ulaşırız. Zaman da mı plack sabitinden daha kısa akamaz?
Çok güzel bir video olmuş teşekkür ederim.
Güzelmiş, yeni birşey öğrendim. Teşekkürler 👍🏼👍🏼
7:20 KIRK YAPAAaAAR
bu paradoks da kalan yolun yarısına gelindiği zaman hızında yarıya inmesi gerekmiyomuydu benmi yalnış hatırlıyorum eğer öyleyse işin içinden çıkmak zor çünki plank sabitinde hareket etmek için bile çok azda olsa zamana ihtiyaç duyulacak ve o sabiti yarım zamanda yapmak zorunda kalacak bu da imkansızdır.
Max Planck, bu sabit ile maddenin kat edebileceği en küçük mesafeyi bulmuştur. Ancak bu sabiti ikiye bölebilirsiniz ve bir maddenin a noktasından b noktasına ulaşması için gereken zamanı bulamazsınız, bir madde fiziki mesafenin sonuna gelemez yani "0" başka bir fiziki etki ona başka bir mesafe tayin eder. Planck sabiti kalan en küçük yarı mesafa olabilir.
eğer ortaya atılan sorun zaman ise zaten mesafe azaldıkça süre de limit olarak 0'a yakınsar.Paradoks başlıca saçma geliyor.
Oha olm lan sen...sen cem yılmaz mısın lan
Ayhan Hocam Landkreuzer P. 1000 hakkında da bir video güzel olurdu.
Videoyu açar açmaz beğeniyorum sonra video biterken beğendiğimi unutuyorum ve tekrar beğenmeye çalışıyorum ama iki kere dekendiğimden beğeni kalkıyor ve tekrar beğeniyorum yani bir videonu abi 3 kere beğenmiş oluyorum
Adamın paradoxunun çözülme süresine bakılcak olursa plank sabitinden daha küçük ölçeği bulabilirsiniz
Ağaca çıkmak istiyorsan yıldızları hedefle :)
planc sabitiyle ilgili söylediğiniz kısımda similasyon evren geldi aklıma yani ekrandaki bir noktayı ele alalım iki pixelin arasında olamaz hareket edicekse pixel pixel hareket eder
planck sabiti sonadan h/2π x 1,5 x kg x m^2/sn olarak değiştirilmemiş miydi?