Smart Beyoğlu - Çiçek Pasajı 2017

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 апр 2017
  • Çiçek Pasajı, 1870’teki büyük Beyoğlu yangınında yok olan Naum Tiyatrosu’nun yerine 1874-1876 arasında Cité de Pera adıyla inşa ettirildi.
    Yakın geçmişte yapılan bir ankette "Beyoğlu denilince akla ilk ne geliyor?" sorusuna verilen cevaplarda Çiçek Pasajı birinciliği almıştır. İçindeki meyhaneler ve buraların müdavimi olmuş ünlü kişiler dolayısıyla popüler olan pasajın, uzun ve zengin bir geçmişi vardır.
    Bina, 1870’teki büyük Beyoğlu yangınında yok olan Naum Tiyatrosu’nun arsasına Banker Hıristaki Zografos Efendi tarafından 1874-1876 yılları arasında inşa ettirilir. Yapının mimarı Cleante Zanno’dur. Bir çarşı binası olarak planlanan yapı İstiklâl Caddesi’ne ve Sahne Sokağı’na açıldığı için pasaj niteliğindedir.“Cité dePera” adıyla yaptırılan çarşının ilk yıllarında Valaury’nin pastanesi, Schumahr’ın fırını, Papadopulos’un mücellithanesi, Sideridis’in kürkçü dükkânı, Pandelis’in çiçekçi dükkanı, Nakumara’nın Japon mağazası, Yorgo’nun meyhanesi ve daha niceleri bulunuyordu. Meşhur Degustasyon lokantası da ilk kez burada, Maison Paris adıyla açılmıştı.
    Toplam 24 dükkân ve 18 dairenin yer aldığı üç bölümden oluşan yapının mülkiyeti 1908’de Sadrazam Küçük Said Paşa’ya geçti. 1930’larda Degustasyon lokantası avluya masa koymaya başlayınca, pasajın meyhaneler dönemi başladı. O yıllara kadar halk arasında daha çok Hıristaki Pasajı olarak anılan çarşı, çiçek satış kooperatifinin buraya taşınması ve çiçek mezatlarının burada yapılmaya başlamasıyla Çiçek Pasajı adını adlı.
    1950’lerde çiçekçiler buradan ayrılınca başka meyhaneler de açıldı ve pasaj bugünkü kimliğine büründü. 1978’de bir gece çöken pasaj binası, 1988’de belediyenin ve pasajı kurtarmak için kurulan derneğin girişimleriyle onarıldı ve hizmete sokuldu. Eski işletme sahiplerinin, meyhane müdavimlerinin ve pasajın simgesi haline gelmiş akardeoncu Madam Anahit'in resimleri bugün üst kat pencerelerini süslemektedir.

Комментарии • 3