"Παίζει ο Θεός ζάρια με τον κόσμο;" Τι πίστευε ο Albert Einstein;

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 янв 2025

Комментарии • 136

  • @TSAKALIS
    @TSAKALIS Год назад +5

    Ελπίζω τα παιδιά μου να συναντήσουν ανθρώπουσ σαν εσένα στην πορεία τους! Απλά λυτά που θα κάνουν ένα σφουγγάρι να θέλει και άλλο! Πολλά μπράβο! *Αυτά τα γράφει ένα που θεωρούσε περιττά κάποια πράγματα! Τίποτα δεν είναι περιττό!

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +2

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια!! Να είστε καλά!

  • @petroskeepitolschool
    @petroskeepitolschool Год назад +2

    Ωραια δουλεια,ευχαριστουμε

  • @SeetheWithin
    @SeetheWithin 2 месяца назад

    Πανέμορφο βίντεο!!!!!!! Μου άρεσε παρα πολύ!!!! Spooky action at a distance!!!!!

  • @LikeButtonOfficial
    @LikeButtonOfficial Год назад +3

    6:13 Αυτό το "Αλλά τυχαία" ήταν πολύ απειλητικό! 😂🤣
    Μπράβο, πολύ καλός!

  • @ΓιώργοςΣωτηρχος-ν4ε

    Μπράβο Χρήστο τρομερή δουλειά!!!! Όχι μόνο ο Θεός παίζει ζάρια αλλά φέρνει και άσους πολλές φορές . (Δεν μας εξηγείς και τον Wilson - Sommerfeld 😂)

  • @georgiosdrakopoulos8984
    @georgiosdrakopoulos8984 Год назад +2

    Πολύ ωραίο video! Για την ιστορία η απάντηση του Bohr ήταν "Einstein σταμάτα να λες στον θεό τι να κάνει". Επίσης από την εξίσωση που δείχνετε στο 12:50 για να εξηγήσετε το πως καταρρέει η υπέρθεση όταν γίνεται η μέτρηση νομίζω πως απουσιάζουν τα πλάτη πιθανότητας για τις δύο δυνατές καταστάσεις

  • @dimitriskalamaras5903
    @dimitriskalamaras5903 Год назад

    Εξαιρετικό βίντεο, Χρήστο έχεις να προτείνεις κάποιο εκλαικευμένο βιβλιο για σύγχρονη-κβαντική φυσική;

  • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης

    Όλο και καλύτερος. Μπράβο

  • @Arucard.Hellsing
    @Arucard.Hellsing Год назад +9

    Πάρα πολύ ωραίο βίντεο Χρήστο! Μακάρι να γινόταν τόσο λεπτομερές και το μάθημα στα σχολεία, αλλά δυστυχώς σπανίζουν αυτοί που από τις δικές μας γενιές μέχρι και τις νεότερες που το κάνουν. Συνέχισε την καλή δουλειά...

  • @ΣτέργιοςΓούσιος
    @ΣτέργιοςΓούσιος Год назад +1

    Για άλλη μια φορά καταπληκτική δουλειά και παρουσίαση! Σ' ευχαριστούμε αγαπητέ Χρήστο!

  • @panosdanikas6590
    @panosdanikas6590 Год назад +2

    Τέλειες και κατανοητές εξηγήσεις! Μόνο που στο 10:38 θέλω να διορθώσω ότι για να λάβεις την πληροφορία για το χρώμα της μπάλας πρέπει το φως να διανύσει απόσταση ίση με 2 φορές της απόστασης του παρατηρητή από την μπάλα γιατί το φως πρέπει χτυπήσει πάνω της και μετά να επιστρέψει στα μάτια μας.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +2

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και φυσικά για την σωστή παρατήρηση!

  • @ChristosAndrikopoulos
    @ChristosAndrikopoulos Год назад +2

    Πολύ ωραίο video. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση.
    Προσωπικά υποστηρίζω Einstein και Ντετερμινισμό. 😊
    Και ναι, στο τάβλι έχω ξεπαστρέψει τον Ύψιστο πολλάκις... κι ας έφερνε 7αρες που και που..

  • @giannis19400
    @giannis19400 Год назад

    Κε ΧΡΗΣΤΟ δεν βρίσκω λόγια να σε ευχαριστήσω για τα εφευρετικότατα βίντεο, και τρόπος που τα παρουσιάζεις !!! Αν υπάρχει κάποιος- Μαθηματικός τύπος να μπορεί να μας εξηγήσει τα κάτωθι"...Πριν από χρόνια,- Αδαής & πρωτάρης βρέθηκα στο Καζίνο - Κέρκυρας Έπαιξα δια πρώτη μου φορά στη ΡΟΥΛΕΤΑ 100 δραχ. στο ΜΑΥΡΟ - Κοκ .-που διπλασιάζει Γεωμετρικά - Προοδευτικά - τα χρήματα, και - ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - 20 - συνέχεια φορές έβγαινε το ΜΑΥΡΟ μαζεύτηκαν στήλες από πλαστικές Μάρκες. Δεν το άλλαζα το - Μαύρο - όσο και αν οι γύρο μου φώναζαν. Την - 21η - φορά έκανα την αλλαγή και πάλι ( Ξανά - έπεσε Μαύρο ). Ένα α α α α χ χ !!!??? απόγνωσης...ακούστηκε μέσα στην αίθουσα, δεν πήρα, ούτε μια μάρκα για σουβενίρ...Συνέχισε το δικό σου μεγαλείο είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο ...

  • @Losentetre
    @Losentetre Год назад +2

    Ένα ακόμα όμορφο βίντεο από το κύριο Κυριακίδη! Έχω όμως μια απορία και όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Αφορά την τοπικότητα. Έστω ότι έχω δύο μπάλες, μία μπλε και μία κόκκινη σε ένα κουτί. Χωρίς να γνωρίζω ποια απ' τις δύο πιάνω, την εκτοξεύω σε ένα άλλο παρατηρητή που είναι στο άλλο άκρο του Γαλαξία (sic). Μόλις αυτός ο δεύτερος παρατηρητής δει το χρώμα της μπάλας που του έφτασε είναι πχ μπλε, θα γνωρίζει ακαριαία ότι η μπάλα που έμεινε μέσα στο κουτί στο άλλο άκρο του Γαλαξία είναι κόκκινη. Με άλλα λόγια θα είναι σαν να έχουμε κβαντική συσχέτιση χωρίς να έχουμε κβαντικά αντικείμενα. Κάνω κάποιο λάθος στη σκέψη μου;

    • @kosdas
      @kosdas Год назад

      Τίποτα δεν συμβαίνει ακαριαία στο παράδειγμά σου. Εκείνος που θα ελέγξει το χρώμα μιας μπάλας, θα πάρει μονάχα ο ίδιος την πληροφορία. Δεν θα γίνει καμία ακαριαία μεταφορά πληροφορίας. Ούτε από τη μία μπάλα στην άλλη, ούτε από τον ένα παρατηρητή στον άλλο. Δεν υπάρχει τρόπος για να μάθεις εσύ ότι εκείνος μόλις τώρα έλεγξε το χρώμα της μπάλας. Θα χρειαστεί να σε ενημερώσει. Αλλά αυτό θα του πάρει πολύ χρόνο γιατί η πληροφορία που θα σου στείλει θα ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός. Και κάτι ακόμα: Για να "γνωρίζει ακαριαία ότι η μπάλα που έμεινε στο άλλο κουτί είναι κόκκινη", θα πρέπει να του το πεις εσύ. Αλλιώς δεν μπορεί να το μάθει ακαριαία. Εσύ πρέπει να του γράψεις πάνω στην μπλε μπάλα, ότι η άλλη που έμεινε πίσω είναι κόκκινη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το μάθει ακαριαία. Αν για παράδειγμα εσύ αλλάξεις την κόκκινη μπάλα με μια πράσινη, ενώ η μπλε ακόμα ταξιδεύει προς εκείνον, δεν θα το μάθει ποτέ αν δεν τον ενημερώσεις.

  • @giannisdaskalakis8874
    @giannisdaskalakis8874 Год назад +2

    Μπράβο Χρήστο, ένα ερώτημα έχω, με ποιον τρόπο παρατηρείται ένα ηλεκτρόνιο για να μας δώσει μια τιμή θέσης. Θέλω να πω μήπως η εξωτερική ενέργεια που δημιουργούμε για την παρατήρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα.

  • @demis_ziak
    @demis_ziak Год назад +17

    Πολύ ωραίο βίντεο. Όμως, καλό θα ήταν να μη μένουν μετέωρα διλλήματα, σχετικά με τη θεολογία και την επιστήμη, που έχουν συνήθως ως στόχο να εξανδραποδίσουν και να αποπροσανατολίσουν ακούσια βέβαια τους ανθρώπους, διότι η επιστήμη μελετάει αυτά που δημιούργησε ο Θεός. Ας λάβουμε υπόψιν αγίες κι αγίους, οι οποίες/οι μέσω της επιστήμης βοηθούσαν τον κόσμο. Άρα, οφείλουμε να καταλάβουμε πως θεολογία κι επιστήμη δεν είναι έννοιες διαφορετικές, αλλά έννοιες συμπληρωματικές. Άλλωστε, ο Δημόκριτος δεν είπε τυχαία τη φράση «Αρχάς είναι των όλων ατόμους και κενόν, τα δ’ άλλα πάντα νενομίσθαι.» Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    • @sectus0107
      @sectus0107 Год назад +5

      Έχετε κ ιντερνέτ στον μεσαίωνα?

    • @ΘεόδωροςΤσαφαρίδης
      @ΘεόδωροςΤσαφαρίδης Год назад +2

      Νομίζω ότι η παρουσίαση ήταν πολύ καλή. Το θέμα με τη Θεολογία και την επιστήμη, είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον. Τελικά όμως, εκείνο που έχει σημασία είναι οι προσλαμβάνουσες του κάθε ανθρώπου. Οι διαφορετικές ερμηνείες σε αυτό το κορυφαίο θέμα, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σημαντικότερη ιδιότητα του ανθρώπου. Εννοώ την ελευθερία. Από τον πυρήνα της ανθρώπινης ελευθερίας, εκπορεύονται ως κυματοσυναρτήσεις οι διαφορές ερμηνείες μας. Αυτές μετρούνται και καταγράφονται. Οπότε Θεολογία και επιστήμη, δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε μεταξύ τους αγώνα. Μάλλον η συνεργασία τους, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

  • @michaelvalsamis716
    @michaelvalsamis716 Год назад +1

    Εξαιρετικός Χρίστο! Συνέχισε έτσι!

  • @ΧρυσοβαλαντηςΤασιοπουλος

    Συγχαρητήρια για την παρουσίαση! Αν και δογματικη η τοποθετηση του αλβερτου !, Οστοσω διαισθητικα ειναι σωστη ! μένει η ιστορια, δηλαδή ο χρονος να τον δικαιώσει!! ή να τον διαψεύσει!

    • @kosdas
      @kosdas Год назад

      Πάνε δεκαετίες που έχει διαψευστεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία αφού έχουν γίνει αμέτρητα πειράματα.

  • @kostasargiris748
    @kostasargiris748 Год назад

    Χαίρεται και ευχαριστούμε για τα βίντεο που ανεβάζεται. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Στον τύπο του de Broglie το λ σε ποιό κύμα αναφέρεται; Στη διακύμανση της ενέργειας του σώματος ή του σωματιδίου, της ταχύτητάς του της πιθανότητας της θέσης του; ή τι άλλο;. Ευχαριστώ πολύ

  • @Tebie2
    @Tebie2 Год назад +1

    Χρήστο, ευχαριστώ πολύ για το βίντεο και την γνώση που μοιράζεις, επί αυτού του φοβερού θέματος που ονομάζεται Κβαντομηχανική. Ξεκινώ, σύντομα, τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Κβαντική Πληροφορική.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +2

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αλέξανδρε! Να είσαι καλά και καλή επιτυχία και ευκολία στο μεταπτυχιακό σου!

  • @xristosvsd7780
    @xristosvsd7780 Год назад +8

    Το βίντεο κατά την ταπεινή μ γνώμη είναι πάρα πολύ καλο.. Είναι καλά οργανωμένο και συνδιαζει βαθιά γνώση με όσο το δυνατόν απλούστερη εξήγηση. Λείπει νομίζω μια μικρή πρόταση μόνο, π λογικά παρέλειψε ο κ κυριακιδης πάνω στη βιασύνη του να εξήγησει άψογα όλα τα υπόλοιπα.. Για να δω την μπάλα στο σκοτάδι πρέπει να πέσει φως από το φακό στην μπάλα ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΦΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΈΨΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ..Σωστά?

    • @ΑλέξανδροςΞέστερνος
      @ΑλέξανδροςΞέστερνος Год назад +5

      Σωστά. Πιστεύω βέβαια, οτι έγινε για χάρη της απλότητας του παραδείγματος.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +1

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και φυσικά για την σωστή παρατήρηση!

  • @ΑΝΔΡΕΑΣΣΩΚΟΣ
    @ΑΝΔΡΕΑΣΣΩΚΟΣ Год назад +3

    Ο Ηράκλειτος είπε: «Αιών, παις εστί, παίζων, πεσσεύων, παιδός η Βασιλίη»!

  • @zevul7870
    @zevul7870 Год назад +1

    Πολύ ωραίος τίτλος... Με κάνει να θέλω να δω όλο το βίντεο! Δυνατός! 💪

  • @tnarch
    @tnarch Год назад +1

    Καταπληκτικο!

  • @kostas506
    @kostas506 Год назад +1

    Φοβερός

  • @user-kouritis-o-minoitis
    @user-kouritis-o-minoitis Год назад +3

    Η κυματοσυναρτηση δεν καταρεει στην ουσία ποτε .Μόνο οι παρατηρητές βλέπουν την μια εκδοχή και οι άλλοι την άλλοι άρα μιλάμε για παράλληλα σύμπαντα και παράλληλες πραγματικότητες

  • @anikaloumi3737
    @anikaloumi3737 Год назад +1

    Ο Θεός ΔΕΝ παίζει ζαριά με το κόσμο KEEP THAT in mind and be careful ❗️

    • @anikaloumi3737
      @anikaloumi3737 Год назад

      Στον Αλαχ που θα έρθει να σας πάρει 😂😂😂😂😂😂😂😂

  • @ΕυάγγελοςΤσισλιάνης-ρ1ζ

    Για την διεμπλοκη θα πρέπει να μας πείτε και άλλα πράγματα ιδίως αυτό με την ταχύτητα του φωτός. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ζήτημα συμβατότητας με την σχετικότητα έτσι δεν είναι;

  • @johnphilippatos
    @johnphilippatos Год назад +5

    Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Niels Bohr, ο οποίος συνδεόταν με τον Αϊνστάιν με βαθιά φιλία, του είχε απαντήσει: "Ο Θεός, όχι μόνο παίζει ζάρια με τον κόσμο, αλλά δεν ξέρει και που τα ρίχνει". Αν δεν κάνω λάθος, το αναφέρει ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης στην "Αυτοβιογραφία του Φωτός".

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis Год назад +1

      Ο Θεός ούτε παίζει ζάρια ούτε τα ρίχνει όλες οι πιθανές ζαριές υπάρχουν μόνο οι παρατηρητές βλέπουν εκδοχές του με την παρατήρηση

    • @averkioskarantinos161
      @averkioskarantinos161 Год назад

      Μια άλλη εκδοχή είναι
      Όχι μόνον παίζει αλλά τού φεύγουν και από τα χέρια ...!!!!

    • @johnphilippatos
      @johnphilippatos Год назад

      @@user-kouritis-o-minoitis Ε ναι, αυτή είναι η κατάρρευση της κυμματοσυνάρτησης.

    • @astasuleo
      @astasuleo Год назад

      @@user-kouritis-o-minoitis αν θεωρήσεις οτι δημιούργησε τον άνθρωπο, έχει κάνει πολλά και σημαντικά ανατομικά λάθη. Φυσικά προσπάθησε να φτιάζει ενα τέλειο όν, αλλά οταν είσαι επιστήμονας και έχεις μια ομάδα 'ελιτ' που θα ακολουθήσει την ιδέα και θα υλοποιήσει το σχέδιο σου, τότε στην πορεία θα γίνουν και κατασκευατικά λάθη, όπως επίσης και λάθη στον κώδικα.

    • @kosdas
      @kosdas Год назад

      @@astasuleo Τί θα πει "προσπάθησε"? Αφού είναι εξ ορισμού τέλειος, δεν γίνεται να προσπαθήσει κάτι και να μην το καταφέρει. Εκτός κι αν αλλάξουμε τον ορισμό, αλλά τότε καταρρέει όλο το παραμύθι.

  • @Xalasis715
    @Xalasis715 Год назад +1

    μας αρεσε το βιντεο ..... πατάμε λαικ😉

  • @charifyks2500
    @charifyks2500 Год назад +1

    Όλα στο σύμπαν γίνονται αυθόρμητα κ χωρίς αιτία, έτσι όπως ορίζουν τα κβαντικά πεδία.

  • @ΜατθαίοςΟρφανιώτης

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΗΣΤΟ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!

  • @kostastatsis3163
    @kostastatsis3163 Год назад +1

    One take?! Wow

  • @antreps
    @antreps Год назад

    Και τελικά πώς διαδίδεται αυτή η πληροφορία στην άλλη άκρη του γαλαξία?! Μέσα από κάποια άλλη διάσταση; Μας είναι άγνωστος ο μηχανισμός;

  • @renatotafaj1507
    @renatotafaj1507 Год назад +29

    Δν φταίω εγώ αν γράφω 10 αρχαια, η κυματοσυναρτηση φταίει που καταρρέει σε αυτό το αποτέλεσμα 😂😂

    • @xristosvsd7780
      @xristosvsd7780 Год назад +13

      Φταις λίγο φίλε γτ αν δε διαβάζεις αρχαία αυξάνεις πολύ την πιθανότητα να κατάρρευσει η κυματοσυναρτηση σε βαθμό κοντά στη βάση 😊. Αρα αν της αφήνεις πιθανότητα μόνο 5 % να βγάλει βαθμό 18, τι να σου κάνει η καημένη η κυματοσυναρτηση.. Διάβασμα! 😂

    • @PAULME_CH
      @PAULME_CH Год назад

      😂😊

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад

      χααχαχαχαα! Γεία σου Renato!

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +4

      Δεν φταίει η κυματοσυνάρτηση που καταρρέει, φταίει η κυματοασυναρτησία του σχολικού προγράμματος σπουδών που καταρρέει.

  • @user-kouritis-o-minoitis
    @user-kouritis-o-minoitis Год назад +2

    Ο Θεός δεν παίζει ζάρια γιατί δεν υπάρχουν ζάρια να παίξει.δηλαδη όλα τα πιθανά σενάρια είναι εξίσου πραγματικά.ο κάθε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΣ απομονώνει μόνο 1 τελικό αποτέλεσμα της συνάρτησης στην ουσία της η συνάρτηση δεν καταρεει ποτε .όλοι οι πιθανοί παρατηρητές με την παρατήρηση τους δημιουργούν 1 και μόνο πραγματικότητα τους. οι πραγματικές συνθήκες του σύμπαντος δεν περιλαμβάνουν παρατήρηση.η παρατήρηση είναι μια ψευδαίσθηση που μας δίνει την εντύπωση της δικιάς μας πραγματικότητας.

  • @nikoskousparis5171
    @nikoskousparis5171 11 месяцев назад

    ευγε...ΕΥΓΕ....

  • @Sakis-fj4sb
    @Sakis-fj4sb Год назад +2

    Έχει αποδειχθεί ότι ο Θεός όντως παίζει ζάρια...ο Αϊνστάιν είχε άδικο εδώ..ανέτρεξε σε νεότερη βιβλιογραφία.

  • @panagiotispanos4302
    @panagiotispanos4302 Год назад +1

    τελικά είχε δίκαιο ο αισταιν η όχι;

    • @xristosvsd7780
      @xristosvsd7780 Год назад +2

      Πληθώρα πειραμάτων επαληθεύουν την " τυχαιότητα" που βγαίνει το αποτέλεσμα σε μια μέτρηση αρα με τα όσα ξερουμε αυτή τη στιγμή δεν είχε δικιο

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis Год назад

      @@xristosvsd7780 είναι τυχαιοτητα για τον παρατήρητη .Για αυτόν που μπορεί και βλέπει όλα τα πιθανά σενάρια είναι τυχαιότητα η προβολή όλων των πιθανοτήτων .Εάν μπορούσε να γίνει το πείραμα σε άλλη διάσταση την 5 με την παρατήρηση μας δεν θα βλέπαμε όλα τα πιθανά σενάρια το ίδιο πραγματικά δηλαδή παράλληλα σύμπαντα. ΑΡΑ μήπως δεν είναι τυχαιότητα .

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +1

      όχι

  • @nikolaos333
    @nikolaos333 Год назад +3

    Είσαι πάρα πολύ καλός, αλλά μιλάς πολύ γρήγορα. Λίγο πιο αργά και θα γίνεις ΘΑΥΜΆΣΙΟΣ!

  • @kosdas
    @kosdas Год назад

    Χρήστο, είναι πολύ νωρίς για την Ελλάδα να γράψεις την λέξη με το θήτα στον τίτλο, γιατί θα το καταλάβουν σωστά μονάχα οι φυσικοί. (και αν)

    • @devetzi472
      @devetzi472 Год назад

      Γεια σας. Λίγο καθυστερημένα βέβαια, γιατι βλεπω το σχόλιό σας 2 μήνες πριν, αλλα να σας πω οτι κι εμεις που πιστεύουμε κατανοουμε τη λεξη Θεος όπως κι εσείς. Βεβαια οι συστιμικοί πλεον ιερεις και θεολόγοι είναι για τα μπαζα, για χειραγωγηση και αλλα τετοια παιχνιδια, ομως υπαρχουν και πνευματικοι πατερες που εξηγουν στον απλο πιστό την έννοια του Θεού. Σωστά. Οπως φαντάζομαι απο το σχόλιό σας την εννοείτε κι εσείς. Παντως ίσως να έχετε δίκιο οτι είναι νωρίς, αλλά μην κλείνετε τα ενδεχόμενα να υπαρχουν άνθρωποι (μη φυσικοι) που να συμμερίζονται την αποψη σας. 😊

  • @Fan-jt4bu
    @Fan-jt4bu Год назад

    Γιατι υψωνουμε την απολυτη τιμη της κυματοσυναρτησης στο τετρταγωνο και οχι την ιδια της την τιμη αφου καθε αριθμος σε αρτια δυναμη ειναι θετικος

  • @nitsosgr
    @nitsosgr 6 месяцев назад +1

    δεν παίζει γιατί δεν υπάρχει

  • @xristoskaiti
    @xristoskaiti Год назад +3

    ακουγονται πολυ ωραια ολα αυτα,
    βεβαια δεν καταλαβα τιποτα.....😀

  • @costascostas12121212
    @costascostas12121212 Год назад

    Για να δούμε το χρώμα της μπάλας χρειαζόμαστε 2πλασιο χρόνο από αυτόν που λέτε . Το χρόνο που κάνει η δέσμη από το φακό να φτάσει στη μπάλα και το χρόνο που κάνει η αντανάκλαση να γυρίσει στο μάτι μας. Που συνήθως είναι πίσω από το φακό, οπότε παραπάνω από διπλάσιο χρόνο. 😅

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +1

      Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!

  • @constantineandcon9021
    @constantineandcon9021 Год назад

    🔦🌍🥇🏆Και τελικά είχε δίκιο ο Αϊνστάιν;

  • @V2000-t8v
    @V2000-t8v Год назад +1

    Mόνο τάβλι ! 😁

  • @devetzi472
    @devetzi472 Год назад

    Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι! Το είδα όλο το βίντεο. Άκουσα προσεκτικά τα όσα είπατε, κατανόησα τα περισσότερα, μου χρησίμευσε μόνο ένα: "Το συμπέρασαμα οτι ξεκινάμε μια σειρά σκέψεων και επιστημονικών συμπερασμάτων με δεδομένη την ύπαρξη του Θεού" ❤❤❤❤
    Εγώ που πιστεύω το "τα παντα με σοφία εποίησεν" εντυπωσιάζομαι με τις θεωρίες των παλαιότερων και σύγχρονων συναδέλφων σας, αλλά δεν μπορώ να δω τη χρησιμότητα. Για παράδειγμα, όταν αρρωσταίνω, πάω στο γιατρό και λέω δόξα τω Θεώ που μας έδωσε την επιστήμη. Και επαναπαύομαι στη δικαιοσύνη Του, που με δοκιμαζει με την ασθενεια και δυναμωνω, ξεπερναω, μαθαινω.
    Τα συμπεράσματα για το αν η φύση ή ο Θεός λειτουργούν τυχαία ή όχι, πού ακριβώς βοηθάνε; Δεν ρωτάω ειρωνικα, ρωτάω πολύ σοβαρά και θα ήθελα την άποψή σας.
    Πάντως τυχαία ή μη, οσες φορες έπαθα κατι καλό ή κακό, στο τέλος όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε. Πιστεύω πως τα 39 μου χρόνια είναι αρκετό δείγμα για το οτι ολα λειτουργουν σωστα. Αρκεί να έχουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης.

  • @Krodys
    @Krodys 11 месяцев назад

    Παντός εχω να πω πως ο καθένας μας που γεννηθήκαμε ανάμεσα σε 30.000.000 σπερματοζωάρια ειναι τυχη η επιλογή;

  • @NIKOSCEM
    @NIKOSCEM Год назад

    Το παρασυμπέρασμα: Άρα οι πιθανότητες δεν είναι τυχαίες 😊

    • @iliassideropoulos6008
      @iliassideropoulos6008 Год назад +1

      Ο παράγοντας Τύχη όπως το ονόμασαν υπάρχει και αυτό γιατί δεν ξέρει κανένας το αποτέλεσμα που θα έρθει μόνο ο Θεός το ξέρει. Αν ανακατέψουμε μια τράπουλα και τραβήξεις τυχαία ένα φύλλο κανένας υπερυπολογιστης δεν μπορεί να το πει με ακρίβεια. Εκτός αν το παιχνίδι είναι στημένο

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis Год назад

      @@iliassideropoulos6008 δεν υπάρχει τυχαιότητα.Η κυματοσυναρτηση δεν καταρεει ποτε ειναξ ψευδαίσθηση του παρατήρητη όλες πι πιθανότητες υπάρχουν και όλοι οι παράλληλοι παρατηρητές θεωρούν πως μόλις το παρατηρήσουν θα τους δώσει το τελικό αποτέλεσμα. ΆΛΛΑ Για κάθε παρατηρητή το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό άρα υπάρχουν όλες οι πιθανότητες την ίδια στιγμή άρα δεν είσαι μόνο εσύ ο παρατήρητης αλλά και οι άλλοι παράλληλοι παρατηρητές. Δηλαδή με την παρατήρηση δημιουργούνται παράλληλα αποτέλεσμα ή πραγματικότητες που ο καθένας της νομίζει ότι μόνο αυτός παρατηρει

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +1

      Οι λέξεις "τύχη" και "πιθανότητες" που έγραψες, είναι ταυτόσημες. Περιγράφουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οτιδήποτε θεωρείς ότι έγινε "στην τύχη", σημαίνει ότι ακολούθησε πιστά τις πιθανότητες που είχε για να γίνει. Αν για παράδειγμα ένα τυχαίο γεγονός έχει πιθανότητες 10% για να συμβεί, τότε μετά από 100.000 παρατηρήσεις, θα έχει συμβεί "τυχαία" 10.000 φορές ακριβώς. (σχεδόν ακριβώς)

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis Год назад

      @@kosdas για μένα οι πιθανότητες δηλώνουν με βάση συγκεκριμένους νόμους της φυσης μας ποσες φορές θα δημιουργηθεί η πιθανότητα να γίνει κάτι σε υπαρκτό κόσμο παράλληλα με εμάς για αυτό λέμε ότι καταρεει η συνάρτηση.στην ουσία δεν καταρεει για διαιρείται με την παρατήρηση μας την ατομική. Και έτσι λεμε να η πραγματικότητα μας.η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ περιλαμβάνει όλες τις πιθανότητες

    • @kosdas
      @kosdas Год назад

      ​@@user-kouritis-o-minoitis Και στην κορφή... κανέλα.

  • @εφτάψυχος
    @εφτάψυχος Год назад

    μαγκας !!

  • @heraclitop7904
    @heraclitop7904 Год назад

    Καλησπερα, διορθωσε με εαν κανω λαθος. Στο παραδειγμα σου, ο χρονος που θα περασει μεχρι να δεις την μπαλα ειναι, ο χρονος που χρειαζεται η δεσμη φωτος απο τον φακο μεχρι την μπαλα, αλλα και επιπροσθετως, απο την ανασκλαση πανω στην μπαλα και πισω στα ματια του θεατη... Δηλαδη η σουμα των δυο διαδρομών.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад +2

      Καλημέρα! Πολύ σωστά. Ήταν δικό μου το λάθος στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

    • @heraclitop7904
      @heraclitop7904 Год назад

      @@ChristosKiriakidis Σ ευχαριστω.

  • @piratebasscaptain
    @piratebasscaptain Год назад

    Spooky action in a distance.. Εσυ χρηστο τι πιστεύεις; Εχει δικιο ο Αϊνστάιν τελικά, μας λειπουν παράμετροι στην κβαντικη φυσικη η τελικα ετσι ειναι η φυση, χωρισμένη στον μάκρο και μικρόκοσμο;

  • @nikn2621
    @nikn2621 Год назад

    αρκετές ασάφειες, αλλά και ελλιπείς εξηγήσεις. Μεγάλο πρόβλημα ο γρήγορος λόγος.

  • @jb5jimko938
    @jb5jimko938 Год назад

    Ξερατε πως τα παιδια του schrodinger ζουνε!!!!??

  • @kostaspanayiotakis
    @kostaspanayiotakis Год назад

    Ενω την αρχη, δεν καταλαβαινα Χριστω απο οτι ελεγες, εξακολουθουσα να το παρακολουθω,... Δεν γνωριζω γιατι... Ισως επειδη δεν εκανες σαρδαμ και ειχες μια παρουσια καταπληκτικη,,... Εξακολουθουσα να σε παρακολουθω χωρις να καταλαβαινω Χριστω,... Ε στο τελος κατι καταλαβα;. Οτι η εννοια του ακαριαιαου υπαρχει στον κοσμο. Και ο κοσμος ειναι παρα πολυ πολυπλοκος και φαντασμαγορικος... Μα το Χριστο,.. της Πουτ@νας γινεται και δεν το εχουμε παρι χαμπαρι,.. Τοσο εκλεπτισμενες περιγραφες,.. εχεις κοινο βρε λεβεντη?!?!? Βλεπω 25 χιλιαδες βιους και 129 σχολεια,.. Αρα υπαρχει κοινο που διψαει για γνωση. Πολυ ελπιδοφορο αυτο!!! Μπραβο λεβεντη.

    • @ChristosKiriakidis
      @ChristosKiriakidis  Год назад

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μεγάλη μου χαρά!

  • @sliamp
    @sliamp Год назад

    Πολύ ωραία τοποθέτηση. Αλλά όταν φτάσει ακόμα πιο πέρα η κβαντική! Θα δούμε ότι ο (θεός) ΔΕΝ παίζει ζάρια........

    • @user-kouritis-o-minoitis
      @user-kouritis-o-minoitis Год назад

      Ο Θεός δεν παίζει ζάρια γιατί δεν υπάρχουν ζάρια να παίξει.δηλαδη όλα τα πιθανά σενάρια είναι εξίσου πραγματικά.ο κάθε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΣ απομονώνει μόνο 1 τελικό αποτέλεσμα της συνάρτησης στην ουσία της η συνάρτηση δεν καταρεει ποτε .όλοι οι πιθανοί παρατηρητές με την παρατήρηση τους δημιουργούν 1 και μόνο πραγματικότητα τους

  • @victoriabourlakou2532
    @victoriabourlakou2532 Год назад

    Τα παιχνίδια τύχης και ό Θεός δεν πάνε μαζί 😅😂😂

  • @maaria999papa5
    @maaria999papa5 Год назад

    οτι πει ο αινσταιν,,,ο ανθρωποσ ηταν ιδιοφυια,,τι να λεμε τωρα,,,,,,,,,,,,,παντα οτι λεει ο δασκαλοσ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    • @johnphilippatos
      @johnphilippatos Год назад +1

      Δεν ήταν μόνο ο Αϊνστάιν ιδιοφυία. Και ο Srodinger, και ο Heissenberg, αντιστοίχου βεληνεκούς μυαλά ήταν και πίστευαν στην κβαντική φυσική. Άσε που πλέον επαληθεύονται οι θεωρίες τους από κάθε ηλεκτρονική συσκευή όπως ένα απλό smartphone. Η κβαντική φυσική είναι πλέον παντού στη ζωή μας, άσχετα αν εμείς δεν το γνωρίζουμε.

  • @fnakos
    @fnakos Год назад

    Φοβερή μεταδοτικότητα 😂😂😂😂 ή απλά έλλειψη γνώσης
    Η διδασκαλία είναι ΤΈΧΝΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ φίλε.. είναι μια δεξιότητα που εσύ ΔΕΝ ΤΗΝ ΈΧΕΙΣ..
    Ασχολησου με κάτι πιο απλό που μπορείς να το ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ πρώτα εσύ, για να μπορέσεις να το μεταδώσεις ..

    • @ΜατθαίοςΟρφανιώτης
      @ΜατθαίοςΟρφανιώτης Год назад

      ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΝΕΙ ΗΔΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ Κ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ! Κ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 Год назад

    Ακόμη και το μπαλάκι του τένις, αν το δεις κάτω από το πρίσμα του πειράματος του Φουκό, τι γνώμη έχετε; Ναι θα πέσει προς τα κάτω, αλλά αφού η γή κινείται μπορείτε με απόλυτη ακρίβεια του 100%, να προβλέψετε σε ποιο ακριβώς σημείο του εδάφους θα βρεθεί, πριν το γεγονός ολοκληρωθεί;

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 Год назад

    Λάθος, για τον υπερυπολογιστή. Γιατί από την στιγμή που θα του εισάγετε τα δεδομένα για το κορώνα ή γράμματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχουν λάβει χώρα άπειρες αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο, που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα! Τέτοια απόλυτη πρόβλεψη με 100% βεβαιότητα μπορεί να συμβεί μόνο έξω από το Σύμπαν όπου δεν θα υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 Год назад

    Όπως έχω γράψει Δαναγκαίο Χ Δτυχαίο>ή = του h/4π!

  • @γιαννηςλαμπροπουλος-τ9υ

    Απλά είναι τα πράγματα, εάν δεν θέλεις να τραγουδάς το γνωστό άσμα.....ριξε μια ζάρια καλή και για μένα βρε ζωή.... καλύτερα εκζήτησε τον Κυριο να Τον γνωρίσεις.... να γίνεις ευτυχισμένος.... και ασε τον κόσμο και τη κβαντική να πεζούνε ζάρια και να φέρνουν συνέχεια ασοδυο και ντορτια.

    • @γιαννηςλαμπροπουλος-τ9υ
      @γιαννηςλαμπροπουλος-τ9υ 11 месяцев назад

      @@DimitriosNik. Δεν είναι έτσι όπως το λες. Ο Κυριος είναι πάντα δίπλα σου, περιμένοντας εσένα. Εαν θέλεις πάρε ένα μαξιλάρι, γονατισε μονος σου στο δωματιο σου και ζητησε του με όλη σου την καρδιά να έρθει να τον γνωρίσεις. Μετά θα χαρώ να μου γράψεις τα νέα σου.

    • @γιαννηςλαμπροπουλος-τ9υ
      @γιαννηςλαμπροπουλος-τ9υ 11 месяцев назад

      @@DimitriosNik. Απλα σε διευκολύνει το μαξιλάρι όταν γονατίζεις για να μην σε πονούν τα γόνατα. Τωρα ότι γνωρίζεις απλά και μόνο ότι υπάρχει ο Θεος, αυτό δεν λέει κάτι. Για να σωθεί η ψυχή σου (και όλων μας), πρεπει αυτόν τον Θεό που σε αγάπησε τόσο ώστε άφησε την ουράνια δόξα του και ταπεινωθηκε τόσο ώστε να έρθει να αγωνισθεί σαν άνθρωπος ενάντια σε όλες τις σατανικές δυνάμεις μέχρι και να βασανισθει και τελικά να πεθάνει για σένα..( πρέπει για πάρεις την μαρτυρία την προσωπική και να πιστέψεις Δημήτρη ότι ο Θεός όλο αυτό το έκανε για ΕΣΕΝΑ )... αυτόν τον Θεό να γνωρίσεις και να διαβάσεις τους όρους της διαθήκης Του που άφησε πριν πεθάνει (και αναστηθεί) και τη σφράγισε με το ίδιο το Αγιο αίμα Του για να κληρονομισεις αιωνια ζωη. Εαν θέλεις φίλε να μάθεις τι έκανε στην δική μου τη ζωή, χτυπα στο ίντερνετ ομολογιες πιστεως και το ονομα μου Λαμπρόπουλος Γιάννης. Σε χαιρετώ.... ελπίζοντας να γνωρίσεις προσωπικά επιτέλους τον καλύτερο φίλο σου δηλαδή τον Χριστο.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 Год назад

    Κάνεις ένα μεγάλο λάθος, αν μου επιτρέπεις! Η Σχετικότητα, είναι ντετερμινιστική όσο αναφέρεται σαν ένας μαθηματικός νόμος που αντανακλά την σχετικότητα της φύσης αλλά για ένα μόνο υποκειμενικό σύστημα αναφοράς. Πόσα όμως συστήματα αναφοράς, μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα για την μελέτη ενός φυσικού φαινομένου; Άπειρα. Π.χ, τώρα που σας γράφω, για ένα σύστημα αναφοράς, είμαι ακίνητος στον καναπέ, αλλά για ένα άλλο είμαι σε διαρκή ατομικού επιπέδου κίνηση, το ίδιο και για ένα έξω πλανητικό σύστημα αναφοράς. Άρα το αποτέλεσμα της σχετικότητας είναι ντετερμινιστικό, αλλά ταυτόχρονα και τυχαίο. Να γιατί ο Αϊνστάιν έχει και κάποια δόγματα στις θεωρίες του, όταν λέει ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι η ίδια σταθερά για όλα τα συστήματα αναφοράς, όπως και το ότι ο χωροχρόνος σε απουσία μάζας, την ταυτίζει δε λανθασμένα με την ύλη, είναι δογματικά επίπεδος και ένα απόλυτο ιδανικό σύστημα αναφοράς. Δεν μπορείς να μιλάς για την σχετικότητα του κόσμου, που οφείλεται ακριβώς ότι λόγο της υλικής κίνησης δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτο σύστημα αναφοράς, και να παραγνωρίζεις το τυχαίο που προκαλεί η κίνηση. Απλά ο Αϊνστάιν κατάκλεψε ιδέες που δεν ήταν δικές του και που ποτέ του δεν κατανόησε! Ο Κόσμος θα είναι είτε σχετικός, είτε απόλυτα ντετερμινιστικός είτε και τα δύο!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 Год назад

    Το κλασικό λάθος λογικής με το σπιν των συζευγμένων σωματιδίων. Για να είναι αυτά συζευγμένα, σημαίνει ότι πολύ πριν την μεταξύ τους απομάκρυνση τα σπιν των δύο σωματιδίων ήταν το ένα αντίθετο από το άλλο, αυτό σημαίνει σύζευξη, απλά εμείς δεν έχουμε μετρήσει μέχρι αυτή την στιγμή τα σπιν τους, όμως ήδη τα σωματίδια αφού είναι συζευγμένα ξέρουν το ένα τα σπιν του άλλου, οπότε όσο και να τα απομακρύνεις, δεν θα χάσουν το πρωταρχικό τους σπιν, της μεταξύ τους σύζευξης οπότε αν ποτέ τα μετρήσουμε θα τα βρούμε να έχουν το ίδιο άθροισμα 0. Όλο αυτό το ιδεατό πείραμα του Αϊνστάιν λοιπόν είναι μια ανοησία που αναπαράγεται στις δεκαετίες, από ανθρώπους που δεν σκέφτονται, απλά γιατί το είπε ο Αϊνστάιν. Ορίστε, ακούω αντιρρήσεις!

  • @panosnikoloutsopoulos5793
    @panosnikoloutsopoulos5793 Год назад +1

    καμενος γεννήθηκες,

  • @ΕυάγγελοςΤσισλιάνης-ρ1ζ

    Για την διεμπλοκη θα πρέπει να μας πείτε και άλλα πράγματα ιδίως αυτό με την ταχύτητα του φωτός. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ζήτημα συμβατότητας με την σχετικότητα έτσι δεν είναι;