Is Screen Time Really Bad for Your Kids? Ekranlar Gerçekten Çocuklar için Zararlı mı?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 июл 2024
  • Is screen time really bad for your kids? Think again, says Dr. Jan L. Plass. He is is the founding director of the CREATE Consortium for Research and Evaluation of Advanced Technology in Education and co-director of the Games for Learning Institute at New York University.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 37

  • @sametkarahuseyin8710
    @sametkarahuseyin8710 3 года назад +9

    Selçuk bey yayın için teşekkürler. 35 yaşındayım ve çocukluk yıllarımdan beri oynadığım bilgisayar oyunlarının bana kattığı iki temel becerinin hem günlük hem iş hayatımda bana çok faydası olduğunu görebiliyorum. Birincisi sorunu anlama ve çözme becerisi, ikincisi kriz yönetimi.

  • @MeteInancli
    @MeteInancli 3 года назад +9

    Biz çocukken anne babamız dönem dönem oyunlarımıza katılırdı. Evcilik, Top oyunları,saklambaç, körebe, masa oyunları...vs günümüzde çocukların oyun ve sosyalleşme alanı dijital oyun mahallesi. Nasıl mahallede oynadıklarını merak ettiğimiz için biz de Online oyunlara dahil olduk. İlk başta şaşırdı çocuklar. Bize oynadıkları Oyunları öğretmek için bir çabaya giriştiler. Ardından aşırı acemi olduğumuz için bir dönem bizi desteklediler. Şimdi PUBG mobile turnuvası yapıyoruz arada. Hal böyle olunca kendilerinin neyle uğraştığını; Minecraft, fortenite, Roblox ve amongus gibi oyunlarda kimlerle konuştuklarını, Discord ortamının mantığını anlayabildik. Aynı zamanda fark ettim ki dijital para birimleri aktif bir şekilde çocuklara alıştırılmış durumda. Doğum günlerinde çocuklar attık oyunda kullanılabilecek digital para yada oyun kıyafetleri, oyunda kullanılan materyaller istiyorlar. Online oyunlarına katıldığımızdan beri çocuklarım kendilerini daha iyi anladığımızı düşündüklerinden bizimle daha iyi iletişim içindeler. Tamamen yasaklama gerekmeden ekran süresi ve içeri üzerinde konuşabilir hale geldik. Daha neler deneyimleyeceğiz kim bilir.
    Video oyunlarının dünyada icadı ve yaygınlaşmaya başladığı bir çağda çocuktum. İnternet Türkiye’ye geldiğinde lisedeydim. Video oyunlarla oynamış olmanın avantajını endoskopik cerrahi girişimlerde bizzat yaşadım. Bilgisayar oyunlarının mesleki katkısı olabileceğini çok sonra fark ettim. Daha önce hiç video oyunu oynamamış cerrahların endoskopik cerrahiyi öğrenme süresi uzun ve beceri kapasitesi oldukça sınırlı. Fakat bilgisayar, ekran ve oyun konsolu aşinası bir cerrahın öğrenme süresi kısa ve cerrahi etkinliği oldukça iyi düzeyde oluyor. Bu yönleri ile yasaklamaktansa iyi yönlendirmenin gelecekleri için çocuklara ve gençlere çok faydalı olacağını düşünüyorum.

    • @MeteInancli
      @MeteInancli 3 года назад +2

      Azı karar, çoğu zarar. Oyunla alınan haz duygusu kontrolsüz saatlere yayıldığında oldukça azalıyor. Çocuklar oyunda dikkatleri dağıldığı için düşük skorlarda kalıyor ve agresif hale geliyorlar. Gün içinde saat sınırlamakta zorlandığımızda en yüksek skorunda oyuna ara vermeyi teklif etmek etkili oluyor. Online oyunların bir çoğu aslında kendinden süre kısıtlı. Yani oyun en fazla 25-30dk sürüyor ve bitiyor. Çocuk tekrardan yeni bir oyunu başlatıyorsa bu uzun saatler devam ediyor.

  • @zehrasolmaz3123
    @zehrasolmaz3123 3 года назад +1

    Öz denetim, içerik, bilinçli teknoloji kullanımı. Bilişim teknolojileri dersinin önemi bir kere daha anlaşılmalı. Teşekkürler Selçuk hocam çok yararlı bir yayındı.

  • @cankara1999
    @cankara1999 3 года назад +1

    Bilmedigimiz her seyden korkuyoruz dogal olarak... biz sanal oyunlarla buyumedik dolayisiyla endiseleniyoruz cocuklarimiz icin... Bu video sayesinde kaygilarim azaldi, icime su serptiniz. Sagolun, varolun, takipciniz bol, isiniz gucunuz rast gitsin. Tesekkurler❤🙋‍♀️

  • @TheMustekin
    @TheMustekin 3 года назад +1

    Teşekkürler hocam

  • @curcu37
    @curcu37 3 года назад +1

    Merhaba Selcuk hocam, cok tesekkurler, yine cok guzel bir konu secmissiniz. Sizi zevkle takip ediyorum.
    Teknoloji alaninda calisan biri olarak, icerigin sureden onemli olduguna en basindan beri inaniyorum ancak sure siniri hic mi onerilmiyor?. Icerigi ne kadar iyi olursa olsun, oglum (10 yasinda) biraksam sabahtan aksama ekran basinda kalabilir. Acikcasi bunu da cok dogru bulmayarak yaniliyor muyum?
    Benim yaklasimim oglumun oto kontrolunu gelistirmek yonunde. Suresini kendisinin belirlemesini ve sure bittiginde kendi kendine kapatmasini tesvik etmeye calisiyorum. Ekran disinda da yapabilecegi ve eglenebilecegi seyler oldugunu, bizimle beraber oyun oynamasinin mumkun oldugunu vb asilamaya gayret ediyorum.. Ama isin icinde yine bi sure mevcut, sizce dogru bir yaklasim mi?

  • @veyselkarakas4174
    @veyselkarakas4174 3 года назад +1

    Thanks

  • @hulyagulec4198
    @hulyagulec4198 3 года назад +1

    Öncelikle faydalı bir paylaşım olmuş, çok teşekkür ederim. Ayrıca bu konuda kişisel fikrim de benzer yönde idi. Şöyle ki ben hep derim ki TV karşısında geçirilen sürenin kalitesi ile oyun için geçirilen sürenin kalitesi farklıdır. Oyun oynayan çocuk beynini çalıştırmak, anlamak, strateji geliştirmek, problem çözmek vb birçok şeyi yapmak durumundadır. Tv izlerkense pasif konumda. Yine de kısıtlıyorum süre olarak çünkü gerçekten durmak bilmiyorlar 🤣

  • @mskahvebahane
    @mskahvebahane 3 года назад

    İçerik fikri elbette daha önemli, ancak kişinin motor hareketleri açısından süre de çok önemlidir. İçerik kaliteli dahi olsa ekran başında vakit geçirmekten keyif alan bir neslin yetişmesinin önü açık.

  • @sevilturker6801
    @sevilturker6801 3 года назад +1

    Harika👏🏻 küçük çocuklar için olan bir kısmı olmasını öyle çok isterdim ki, keşke öyle bir bölümde çekebilme şansınız olsa 🙏🏻 sevgiler 🎈

    • @NurAlptekin
      @NurAlptekin 3 года назад +1

      Yetişin çocuklar kitabında yaş guruplarının ekran sürelerini belirtmiş kesinlikle okumanızı tavsiye ederim

    • @sevilturker6801
      @sevilturker6801 3 года назад +1

      @@NurAlptekin çok teşekkürler evet sipariş verdim muhakkak okumak istiyorum bende 🥰🙏🏻

  • @sosyolognurdoganarkis
    @sosyolognurdoganarkis 3 года назад

    Hocam selamlar. Başlık bana yanlış yönlendiriyor gibi geldi. İçeriği tam yansıtmıyor gibi. Bilgiler çok değerli. Selamlar.

  • @3418hakan
    @3418hakan 3 года назад

    So the tiping point is the content, content, content.
    Thanx Dr. Şirin. Very helpful.

  • @tematubitak6258
    @tematubitak6258 3 года назад

    Hocam iki hafta önce size yazdığım mektupta dile getirdiğim şeyi yapmış olmanız güzel bir tesadüf. İngilizce yayınınız Türkçe olanlardan 3-4 kat daha fazla izlenmiş. Ancak yorumların sadece Türklerden gelmesine şaşırdım. Acaba izleyenlerin çoğunluğu yine Türkiye’den mi yoksa Amerika'dan mı?
    Sizin tavvsiyenizle okuduğum Karşı konulmaz Kitabında çok daha endişe verici bir tablo çiziliyor. Demek ki bilim dünyası da henüz ortak bir kanıya sahip değil. Biz ekran süresini bedensel bir aktiviteye dönüştürmek için eski wii konsolumuzu yeniden kurduk. Günde 1 saat de olsa evde spor yapma imkanına kavuştuk. Diğer oyun konsolunu da yasaklamadık.

  • @cigomourinho7319
    @cigomourinho7319 3 года назад +4

    Hocam selamlar, 6 - 10 ve ergenlik yas gruplarindan bahsettiniz daha cok. 0-3 yas ve 3-6 yas cocuklar icin ekran zamani kalitesini nasil belirleyebiliriz ve suresi ne kadar olmali sonucta cok iyi icerikler bulsakta saatlerce başında tutamayiz. Bunun icin onerileriniz varmidir?

    • @edanurerbas4264
      @edanurerbas4264 3 года назад +3

      Merhabalar🙏🏻 Selçuk hocamıza sorulan bir soruya yanıt vermek haddime değil ama okul öncesi öğretmenliği eğitimi almış ve halen de almakta olan biri olarak ve hakim olduğum bir konu olduğu için size yanıt vermek istiyorum.
      Öncelikle 0-3 yaş çocuğunu asla ama asla ekrana maruz bırakmayın, tavsiye etmiyoruz. Bakın dikkatinizi çekerim telefon, tablet, tv, bilgisayar demedim. Direkt EKRAN dedim. Hiçbir şekilde 0-3 yaş çocuğu ekrana maruz bırakılmamalı çünkü zihinsel, sosyal, dil gelişimi, motor gelişimi açısından çok zararlıdır.
      Çocuğun beyni televizyondan geçen hızlı kareleri yakalamakta zorlanır ve beyni şoka girer, bu durum da çocuğun zihnini olumsuz yönde etkiler. Özellikle sosyalleşmenin çok önemli olduğu 0-3 yaş hatta 4 yaşı da katabiliriz, bu dönemde çocuk ekrana maruz kalırsa sosyalleşme sürecinde zorluk yaşayabilir. Çocuğun dil gelişiminde gecikme ya da gerileme görülebilir. Ayrıca çocuk uzun süre hareketsiz bir şekilde ekrana maruz kalırsa motor yani büyük/küçük kas gelişimi de olumsuz etkilenebilir.
      Çocuklar sınırları, kuralları severler. O yüzden çocuğa mutlaka kural koyulmalı ve bu koyduğunuz kuralda da kararlı olduğunuzu çocuğa hissettirmelisiniz. Çocuk belki kendisini yerlere atacaktır, "Daha fazla oynamak istiyorum!" diye, fakat siz kararlı ve tutarlı duruşunuzu asla bozmamalısınız. Çocuk sizin kararlı olduğunuzu gördüğünde, o da artık bu durumu kabullenecektir. 🙏🏻
      Mutlaka çocuğunuzun ne izlediğini kontrol edin. Gerekirse gelsin sizin yanınızda izlesin ne izleyecekse. Biliyoruz ki sosyal medyada karşımıza her şey çıkabiliyor. O yüzden ne izlediğini lütfen konrtol edin, yalnız bırakmayın. Ve unutmayalım ki tv, tablet, telefon oyuncak değildir. Çocuk zaman geçirsin diye ya da bazı ebeveynler gibi biraz kafa dinlemek için çocuğun eline telefon, tablet vermek kesinlikle doğru bir davranış değil. Ebeveynlerinde iyi birer rol model olması, yine çok büyük bir önem taşıyor. Siz eğer telefon, tablet vs bunlarla az ilgilenirseniz, çocuğunuz da sizi örnek alacaktır ve artık ilgilenmemeye başlayacaktır.
      4-6 yaş çocuğuna eğitici videolar izletmenizi tavsiye ederim. Renkleri, sayıları, şekilleri şarkı halinde öğreten videolar var. Hem öğretici hem de gayet eğlenceli. Bunlara bakabilirsiniz. Ve mentalup adında bir uygulama bulunuyor. Gayet eğitici ve özellikle çocuğun bilişsel gelişimini destekliyor. Ona da bakabilirsiniz. Ekran süresini aşmamak kaydıyla çocuk mentalup oynayabilir. Ücretli ya da ücretsiz paketleri bulunuyordu sanırım, yanlış olmasın, siz bakarsınız. Dr. Yavuz Samur hocamızın RUclips kanalına mutlaka bakmanızı tavsiye ederim.
      Biraz uzun bir yorum oldu ama umarım sorduğunuz soruya biraz da olsa cevap bulabilmişsinizdir. Son olarakta Türk Pediatri Derneği'nin çocuklar için belirlediği ekran sürelerini buraya bırakıyorum:
      0-3 yaş: Olabildiğince ekrandan uzak tutulmalıdır. Ekran başında vakit geçirmemelidir.
      3-6 yaş: Günlük toplam süre 20-30 dakikayı geçmemelidir.
      6-9 yaş: Günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir.
      9-12 yaş: Günlük toplam süre 60-70 dakikayı geçmemelidir.
      12 yaş üzeri: Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir.

    • @cigomourinho7319
      @cigomourinho7319 3 года назад

      @UCc3RkOLDO4v6d3MpC67i99g oncelikle zahmet edip detayli cevap verdiginiz icin tesekkurler. Yazdiginiz bütün bu bilgileri böyle bir donemde uygulayabilmek cidden cok zor. Benim cocugum 2.5 yasinda ve butun gun maalesef evdeyiz. Anne baba da evde. 24 saat birlikte her gun yapılacak aktiviteler yetiskinler icin bir sure sonra cekilmez oluyor. Normalde calisan bir anne baba eve aksam saati gelip cocugunu 4 5 saat gorup vakit geçirip oynayıp sonra tekrar isine gucune donuyor. Ancak su zamanda ve bu pandemi kosullarinda cocuklara alternatif seyler sunamadigimiz icin mecbur ekrana maruz birakiyoruz. Bizimki 30-45 dkyi gecmiyor gunde ve icerikleri egitici ogretici seylerden seçmeye çalışıyoruz.
      Asil deginmek istedigim anormal kosullarda bulundugumuz su dönemde normaldr olmasi gereken şeylerden bahsetmek yerine sartlara uygun modeller gelistirmek daha dogru olmazmi?
      Sizin yukarda yazdiklariniz disinda ozel koşullara uygun farkli bir yaklasim olabilirmi. Olursa cocuklari ne yonde ve ne derece etkileriz asil merak ettigim bu.

    • @edanurerbas4264
      @edanurerbas4264 3 года назад +2

      @@cigomourinho7319 Kesinlikle size katılıyorum yani şu an çok zor bir dönemden geçiriyoruz. Evet çok sıkıldık fakat emin olun çocuklar daha da çok sıkıldılar. 3-6 yaş aralığını biz ilk çocukluk - oyun dönemi olarak adlandırırız ve maalesef şu an çocuklarımız parka gidemiyorlar, arkadaşlarıyla görüşemiyorlar, oyun oynayamıyorlar ve dahası...
      Şu an çocuklarımız derslerini online olarak görüyorlar yani ekrana olduğundan fazla maruz kalıyorlar. O yüzden bu ekran sürelerinin de güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum.
      Evet gerçekten çok farklı bir dönemden geçiyoruz ve çocuklara her gün farklı alternatifler sunmak yerine ekrana maruz bırakıyorsunuz fakat ekrana maruz bırakmak yerine, bu farklı dönemi kolaylaştırmak adına çocuğu da yaptığınız şeye onun yaş ve gelişim seviyesine uygun olarak katabilirsiniz. Mesela yemek yapıyorsanız ondan tabakları masaya götürmesini isteyebilirsiniz ya da çiçekleri beraber sulayabilirsiniz. Yani demek istediğim eğer aile çocukla işbirliği içerisinde olursa hem güzel bir aile etkileşimi içerisinde hem de daha sağlıklı bir şekilde bu sürecin kolaylaşacağını düşünüyorum.
      3-4 yaş ve 4-5 yaş çocuğunun birlikte oyun ve örgütlü oyun zamanı gelmiştir yani bu yaş aralığındaki çocuklar arkadaşlarıyla birlikte oynayabilir ve işbirliği içinde hareket edebilir. Ama şu an içinde bulunduğumuz durum dolayısıyla bu pek mümkün olmuyor ve çocuklarımızla mutlaka ama mutlaka oyun oynamalıyız.
      0-6 yaş çocuğunun en önemli işi kesinlikle oyundur. Her şeyi oyunlaştırabilirsiniz yani illa özel bir şey yapmanıza gerek yok zaten çocuklar en iyi oyun yoluyla öğreniyor mesela depremin nasıl oluştuğunu bile oyunlaştırarak öğretebilirsiniz. :) Kendiniz çocuğunuzla beraber oyun kurabilirsiniz, üretebilirsiniz. En basitinden saklambaç, körebe, kutuları dizip devirmece, bowling gibi basit ama çocuğun gelişimine faydalı olacak oyunlar oynayabilirsiniz. Yeter ki evde OYUN oynansın ve dediğim gibi çocuğu da yaptığınız şeye dahil ederek bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Lütfen elinizden geldiğince ekrana maruz bırakmamaya çalışın.

    • @NurAlptekin
      @NurAlptekin 3 года назад

      Yetişin çocuklar kitabında yaş guruplarının ekran sürelerini belirtmiş kesinlikle okumanızı tavsiye ederim

  •  3 года назад +1

    Beyefendinin velilere önerdiği site, common sense media, küçük bir ücreti var, ilgilenenlere

  • @sevdataskiran7743
    @sevdataskiran7743 3 года назад

    hocam kizim 2.5 yasinda ve daha da kucuklukten beri ekran acacaksam ingilizce gibi farkli dillerde cizgifilmler actim. simdi tam konusamiyor ama sadece ingilizce kelimelerin tekrarini soyluyor. hic bir sekilde turkce soyletemiyorum. dil öğrenmesini ya da bu farkindaliga sahip olmasini önemsiyorum. bu süreci nasil yönetmeliyim?

    • @gulsahparmaksz2681
      @gulsahparmaksz2681 3 года назад

      Türkçe söyletememek kısmını Anlamadım 😔 hocamın yerine konuşmak haddim değil ama ingilizce öğretmeni olarak söyleyebilirim ki dil öğrenme sürecinde sessiz dönemler olur . Biriktirir ve sonrasında konuşmaya başlar . Aynı yaşta oğlum var Türkçe konuşuyor ama İngilizce anlasa da konuşmuyor. Ekrana izin vermiyorum ama veriyor olsam sanırım İngilizce peppa açar ya da lingokids indirirdim 😀

    • @ozlemkanakarslan8861
      @ozlemkanakarslan8861 3 года назад +1

      Ben de haddim olmayarak ama bu konuyu araştırmış biri olarak şunu söyliyim, uzmanlar 3 yaş öncesi ikinci bir dil öğretiminie karşılar çizgifilm izletmek yerine nesler, oyuncaklar üzerinden onunla sürekli konuşabilirsiniz, şarkı söylemek de çok faydalı olur, her çocuğun gelişimi farklı ilerler ama ana dilinde konuşmaya başlamadan ingilizceye maruz bırakmayın derim nacizane

    • @sevdataskiran7743
      @sevdataskiran7743 3 года назад

      mesela kopek dedirtemiyorum ama dog diyor. kuş demiyor bird diyor. yes no diyor evet hayir hic demiyor. kendince bir dili var anliyorum ama tam konusmuyor. anne bile daha 1 ay once demeye basladi. kreş iyi gelmisti kapandi. artik pandemiden dolayi zaman gecsin beklemekteyiz bi uzmana goturmek icin.

    •  3 года назад

      Böyle bir örnek vardı haberlere çıkmıştı, çocuk sadece ingilizce videolara maruz kaldığı için ingilizce öğrenmişti ama bir noktadan sonra anne babayla ve çevresiyle Türkçe konuşamadığı için sorun olmuştu, ingilizce bir şeyler izletin tabi ama yanında olun Türkçe geri dönütler verin, ingilizce ye rürkçeden daha fazla maruz kalırsa Türkçe geri kalır ama bilinmez tabi Bi bekleme döneminden sonra Türkçe de ilerleyebilir.

    • @sevdataskiran7743
      @sevdataskiran7743 3 года назад +1

      gunde en az 4 turkce hikaye kitabimiz var aslinda ben hic ingilizce konusma ve okuma olarak maruz birakmiyorum. sadece ekran acacaksam ingilizce aciyordum. baktik turkce konusmuyor onu da kestim aslinda ama garip sekilde kelime tekrarlarinda yabanci dili yapiyor turkce yapmiyor.

  • @betulbalkan
    @betulbalkan 3 года назад +1

    Very counter-intuitive and contraversial!

  • @mskahvebahane
    @mskahvebahane 3 года назад

    Türklerin neden İngilizce yazdığını bilen var mı? :)

    • @HERKELMERKEL
      @HERKELMERKEL 3 года назад

      O da birşey mi biz 5 yıl üni de türk hocalardan İngilizce ders aldık.. Biz türk hoca türk hocaların da İngilizcesi yetersiz.bizimki zaten yetersiz.. Körler sağırlar birbirini ağırladı agahahaj