tuğberkin eskişehirde ilköğretim sınıf öğretmeniydim tesadüfen gördüm o zamandan gözleri ışık saçan zeki bir öğrencimdi tebrikler 436 tuğberk başarıların devamını dilerim
Einstein'ın ''Bir şeyi basit olarak anlatamıyorsanız, konuyu tam olarak anlamamışsınız demektir'' sözünün canlı örneğisiniz. Karmakarışık şeyleri harika anlaşılır anlatıyorsunuz. Bu arada Tuğberk hocam bir ay sonra fiesta red alacak olmamdaki en büyük pay senin araban :)
Bir şey daha ekleyeyim.Uçagı durdururken iniş esnasında spoilerlar ve frenlerin yanı sıra reverse thrust kuvvetinden de yardım alınır.Buda kabaca motorun havayi tersine dondurmesidir.
Eski buharlı trenlerin çalışma prensibini buharlı motorların nasıl bu kadar güçlü olduğunu ve bu kadar fazla ağırlığı nasıl çektiğini anlatırmısınız (beğenin öne çıksın)
Mantık şuydu suyu ısıttığınız zaman ortaya çıkan buhar motor için gerekli basıncı sağlayıp pistonları hareket ettiriyordu.Mesela aynı taktik uçak gemilerinde uçakların kalkış desteklerindede kullanılıyor.Kapalı haznedeki su kaynatıldıkça çıkan buhar bir basınç oluşturuyor.Bu basıncı serbest bıraktığınız zamanda uçağı 250km+ hıza çıkartıcak bir güç ortaya çıkıyor.
Airfoil yapı sayesinde, kanadın üzerindeki hız artışı tutunmayı artırırken, altındaki basınç artışı yükselmesini sağlıyor. Ek olarak inişte, süzülmede, kanat yüzeyini artırmak için slat ve flaplar tam olarak açılır. Piste indikten sonra frenleme için spoiler ile birlikte motorun thrust reverser kapakları açılarak motorun itki kuvvetini ters yöne uygulayarak esas frenlemeyi sağlar. Bu arada 10 dakikada ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi teşekkürler.
Son derece yalın bir şekilde anlatılmasına rağmen açık ve net bir şekilde anlaşılıyor. Gerçekten çok güzel olmuş. Herkesin anlayabileceği şekilde olmuş. Tebrikler. Tek bir itirazım var. Rudder'ın türkçe karşılığı dümen, eleron ise kanatçık denir. Elevator'a da yanlış bilmiyorsam "irtifa dümeni" deniyor.
uçak teknisyeni olarak anlatmanızı cok begendim bana anlat desen herkese hitap edecek şekilde anlatamazdım. ufak tefek hatalar var ama onuda bilemeyebilirsiniz emeginize saglık
Lift in oluşumunu eş zamanlılık kuramına göre açıklamışsınız (4:02) . Ki bu kuramın yanlış olduğu ispatlanmıştır. Airfoille aşağıdan ve yukarıdan ayrılan akışlar aynı anda kesinlikle birleşmezler. Bunun yanında Bernoulli denklemi iki ayrı streamline da uygulanamaz(4:20). Umarım bu hatalarınızı düzeltirsiniz.
Uçaklar neden uçarlar, nereye uçarlar, uçmazlarsa ne olur , uçak mı uçmayak mı ... :) Yaptığınız işe saygı duyuyorum, bir dalga geçme falan yok yani; yalnızca serbest çağrışım. :)
Anlatılanların çoğunu biliyor olsam da zevkle kesintisiz seyrettim elinize sağlık güzel bir video olmuş. Tarihi gelişmini biraz daha açarak, 1.Sesten hızlı gidebilen üretilmiş yolcu uçakları ve yapısı... 2.Jet uçağın ani manevra ihtiyacını karşılayabilen kanat yapısı... 3.Atmosferin Üstüne çıktıkça oluşan sorunlar ve bunu aşabilen uçaklar... 4. Yük taşımak için üretilmiş uçakların yapısı gibi sizin akıcı anlatımınız eşliğinde izlemek isterim.
olabilecek en güzel şekilde anlatmışsınız tebrik ederim. Bir noktada açıklama yapmak isterim. 7:50 de bahsettiğiniz elevator işlevini biz genellikle trim ile yapıyoruz. elevator, bahsettiğiniz gibi arka yan kanatçığın ucunda olan kontrol yüzeyidir. ve birincil uçuş kontrol yüzeyi olarak geçer. Trim ise , yan arka kanatçığın tamamını hareket ettirir ve ikincil kontrol yüzeyidir. Trim kulanılır ise , daha konforlu bir uçuş sağlanabilir. Ancak kalkış gibi ani LPM değişiklerinde elevator kullanılır. Bir seyrüseferde dikey hareketlerin yüzde 95'i trim ile yapılır. İyi ve güvenli uçuşlar.. Saygılarımla...
Makine mühendisliği okuyup otomotivde ilerlemek istiyordum bu konuda idolümdü bu ikili fikrim değişti uçak mühendisliği kazandım ve hâlâ idollerim değişmedi seviliyorsunuz abiler .
video içeriklerinizin iyi olduğundan daha izlemeden eminim hatta 0:06 saniyesinde durdurup yazıyorum bu yorumu. videonun başlığı iyi değil. bunu yapıcı bir eleştiri olarak söylüyorum. dikkat çekici değil ve biraz alaycı duruyor. SEVİYORUM SİZİ, SAYEENİZDE ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM. KOLAY GELSİN.
Abi frenleme konusunda motorlarda büyük rol oynar rivörs denilen geri itme eylemini yaparak fanlar bir anda çalıştığı yönün tersine dönüp uçağı büyük oranda yavaşlatır eklemek istedim. Biraz geç oldu ama olsun. Seviyoruz sizleri kralsınız
Anlatmanızı istediğimiz videoları size söylüyoruz siz bunları şarap yıllandırıp sonra anlatıyosunuz 😏 Lütfen artık eskisi gibi her hafta video gelsin istiyoruz
Çok güzel bilimsel bir kanala evriliyorsunuz şahsi görüşüm Bernoulli, newton, leibniz, gibi daha nicelerini gerek mekanik gerek matematiksel olarak burda bernoulli denkleminde oldugu gibi uygulaması ve izahıyla beraber anlatırsanız ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum. Kısacası böyle fizik yasalarını uygulama alanlarıyla beraber anlatılması hoşumuza gidiyor.
Ayrıyetten incelemek isterseniz yüzen kanat tasarımlarına da bi göz atmanızı tavsiye ederim. 1950li yıllarda ülkemizde bunun için çalışmalar yapılmış ve prototipler bile üretilmiş. Yüzen kanat nedir derseniz B-2 spirit uçağını örnek verebilirim zira amerikalılar da bunu alman yapımı horten ho-229'un prototipinden esinlenerek yaptılar
Hocam on numara bir video olmuş fakat bir yer ufaktan yanlış olmuş. Uçak dönerken rudder ile aileron kombineli kullanılır. Buna da lövye-direksiyon veya koordineli kumanda denir. Sadece aileron ile verilen kumanda uçağın yatış yapmasını fakat dönüşe başlamamasına neden olur. Yani rudder nadiren değil her dönüşte kullanılır.
Üç adet soru sorabilir miyim? 1-Savaş uçaklarında bu bahsettiğiniz kanat profili yok. Herhangi bir savaş uçağının kanatlarına yandan bakın jilet gibi dümdüz olduklarını görürler. Bu su damlası şeklindeki kanat profili onlarda yoksa basınç farkını nasıl oluşturuyorlar. 2-Planörlerin havalanması bu kanat profilinin onlara sağladığı kanadın altı ile üstü arasındaki basınç farkıyla oluyor ama motorları yok. Motoru olmadığına göre itki kuvvetini kim sağlıyor planöre? İtki kuvveti var ki ileri doğru mesafe alabiliyor. 3-Savaş uçakları keskin dönüş yaparken (örneğin asgari kutur/en küçük yarıçap dönüşü gibi) kanatlarının gövdeye yakın olan kısmında meydana gelen hava buharı neden olur? Bu buhar yolcu uçaklarının nozül (motor çıkışı-ezgoz) kısmından çıkan buhardan biraz daha farklı oluyor. Teşekkürler.
beğendim beğendim o kadar beğendim ki zaten uçağa binmeyi düşünmüyordum şimdi hiç düşünmüyorum allah vergisi değil kul yapımı bişey olacak çalışmıyacak düşecek aşa
Eminim ülkemizde sizin gibi bilgili insanlardan çok vardır, ee madem tv'lerde neden saçma sapan programlar var? Her kanal günde 1 saat bu adamların kanalındaki konuları işlese veya genel kültür alanında programlar yapılsa yeni nesil daha donanımlı,vatanına ve milletine daha faydalı olur...Ama nerdeee?
Üstad Gemilerin nasıl yüzdüğünü ve günümüz de ki modern gemilerde ki motorların çalışma prensibini animasyonlar eşliğinde izah ettiğiniz bir video lütfen şimdiden teşekkürler selamlar saygılar...
dörtçeker araçların akıllı (!) dörtçeker olmasıyla ilgili bir paylaşım yapabilir misiniz abiler? belli bir hızdan sonra iki çekere düşmeleri gibi söylentilere açıklık gelmesi manasından.
o reklam zımbırtısından bıktık ve dinlemiyoruz o kısımları. Reklam veren duysun. Sizler için ürün yerleştirme öneririm ismi duyunca videoyu kapatıyordum nerdeyse. Video güzel olmuş. .
bunları zaten biliyordum yinede izledim uçaklara karşı merakım var ama diğer ve daha önemli olan konu uçak yada jet motoru nasıl çalışır bunuda anlatırmısınız
Abi motosiklet ve otomobil motorlari arasindaki farki anlattiniz. Ona benzer büyük otobüsler var mesela safir , prenses gibi bunların motorları 11.000cc felan bunları da bi anlatıverin çok merak ediyorum
Benim de size bi ricam olacak biliyorsunuz paletli araçlarda şanzıman mekanizması biraz farklı dolayısıyla işler biraz farklı işliyor bu konuyu da işlemenizi rica ediyorum.
Gazın hızla genleşmesi. Buharlı motorla aynı prensip :)) Hava çekilir, yakıtla karışır, patlamayla yüksek basınçlı ısı ortaya çıkar. Bu, pervanelerle (jet motoru bi boru gibi) borunun çeperi arasında sıkışır. Sıkıştıkça daha çok enerji kazanır bu da egzosdan çıkarken büyük bir tepkiye neden olur. Tepki doğal olarak itkiye dönüşür.
Merhabalar. Arabalarda veya enerjisini yakıt ile sağlayan motora sahip araçlarda, silindire yakıt ve hava karışımı yerine yakıt ve oksijen (harici bir kaynaktan, örn; oksijen tüpü) karışımı vermek enerji verimini ve performansı arttırır mı? Deponun bir oksijen tüpü olduğunu düşünürsek, turbo ve ona bağlı sistemleri devreden çıkartabilecek kadar basınç sağlar mı? Eğer oksijen kullanımı daha verimli bir yol ise bunun maliyetleri daha mı fazladır? Bu konu mantıklıysa işlerseniz çok sevinirim yada kısa bir cevap da işimi görür :)
İyi çalışmalar , tşk ederim ; aklımdaki çoğu soru işaretini videolarınızla giderdim . 1.6cc 272 derece egzantrik, Atmosferik araca lpg takıcam kısmetse. + ve - neler olur ?
Hocam çok araştırdım da bulamadım, bu uçağın kanatları hem çok uzun oluyo hem de binlerce beygir üreten motorun itme gücünü ve uçağın ağırlığını taşıyabiliyor. Bunlar hangi malzemeden yapılıyo da bu kadar dayanıklı?
tuğberkin eskişehirde ilköğretim sınıf öğretmeniydim tesadüfen gördüm o zamandan gözleri ışık saçan zeki bir öğrencimdi tebrikler 436 tuğberk başarıların devamını dilerim
tır motorlarını anlatın anlatan adamlar be yine anlattılar adam gib
Einstein'ın ''Bir şeyi basit olarak anlatamıyorsanız, konuyu tam olarak anlamamışsınız demektir'' sözünün canlı örneğisiniz. Karmakarışık şeyleri harika anlaşılır anlatıyorsunuz. Bu arada Tuğberk hocam bir ay sonra fiesta red alacak olmamdaki en büyük pay senin araban :)
Adamlar mütevazılıktan 10 dakika bile yapmamış videoyu :) Kralsınız ❤️
Videoyu reklama boğmak için gereksiz goruntulerle 10 dakika yapmaya calismak bizim de hic sevmedigimiz bir olay :)
Anlatan Adamlar Cansınız ama para kazanmanız için yapsanız bir şey demezdik :) Hakkını sonuçta ✋️
World War İstediğin dakikaya ya da istediğin sayıda reklam koyabiliyorsun videoya kardeşim
Pablo Emilio Escobar Gaviria 👍
Zaten sponsorlu video daha ne reklami koyacaklar
Bir şey daha ekleyeyim.Uçagı durdururken iniş esnasında spoilerlar ve frenlerin yanı sıra reverse thrust kuvvetinden de yardım alınır.Buda kabaca motorun havayi tersine dondurmesidir.
Eski buharlı trenlerin çalışma prensibini buharlı motorların nasıl bu kadar güçlü olduğunu ve bu kadar fazla ağırlığı nasıl çektiğini anlatırmısınız (beğenin öne çıksın)
pistonlarin hareket mesafesi uzun ve vitesleri tork odakli
Yarar
+1
Mantık şuydu suyu ısıttığınız zaman ortaya çıkan buhar motor için gerekli basıncı sağlayıp pistonları hareket ettiriyordu.Mesela aynı taktik uçak gemilerinde uçakların kalkış desteklerindede kullanılıyor.Kapalı haznedeki su kaynatıldıkça çıkan buhar bir basınç oluşturuyor.Bu basıncı serbest bıraktığınız zamanda uçağı 250km+ hıza çıkartıcak bir güç ortaya çıkıyor.
Airfoil yapı sayesinde, kanadın üzerindeki hız artışı tutunmayı artırırken, altındaki basınç artışı yükselmesini sağlıyor. Ek olarak inişte, süzülmede, kanat yüzeyini artırmak için slat ve flaplar tam olarak açılır. Piste indikten sonra frenleme için spoiler ile birlikte motorun thrust reverser kapakları açılarak motorun itki kuvvetini ters yöne uygulayarak esas frenlemeyi sağlar. Bu arada 10 dakikada ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi teşekkürler.
Son derece yalın bir şekilde anlatılmasına rağmen açık ve net bir şekilde anlaşılıyor. Gerçekten çok güzel olmuş. Herkesin anlayabileceği şekilde olmuş. Tebrikler.
Tek bir itirazım var. Rudder'ın türkçe karşılığı dümen, eleron ise kanatçık denir. Elevator'a da yanlış bilmiyorsam "irtifa dümeni" deniyor.
Maket uçağım için faydalı oldu kaldırma kuvvetini nasıl oluşturduğunu öğrenmem.
Teşekkür ederim.
uçak teknisyeni olarak anlatmanızı cok begendim bana anlat desen herkese hitap edecek şekilde anlatamazdım. ufak tefek hatalar var ama onuda bilemeyebilirsiniz emeginize saglık
İlk defa bir videonuzda anlattığınız herşeyi biliyorum :D Olsun yine de keyifliydi, elinize sağlık :)
OnurEGN uçak teknisyenimisin
reklam dahil 😁
Hayır, eskiden bir ansiklopediden öğrenmiştim :)
Lift in oluşumunu eş zamanlılık kuramına göre açıklamışsınız (4:02) . Ki bu kuramın yanlış olduğu ispatlanmıştır. Airfoille aşağıdan ve yukarıdan ayrılan akışlar aynı anda kesinlikle birleşmezler. Bunun yanında Bernoulli denklemi iki ayrı streamline da uygulanamaz(4:20). Umarım bu hatalarınızı düzeltirsiniz.
harikasınız teşekkürler
aradığım yorum ya krall
Teşekkürler. Bu videoları okulda derslerimde de izletiyorum. Çocuklar çok seviyorlar. Derslerin anlamsız olmadığını anlıyorlar biraz
Uçaklar neden uçarlar, nereye uçarlar, uçmazlarsa ne olur , uçak mı uçmayak mı ... :)
Yaptığınız işe saygı duyuyorum, bir dalga geçme falan yok yani; yalnızca serbest çağrışım. :)
Anlatılanların çoğunu biliyor olsam da zevkle kesintisiz seyrettim elinize sağlık güzel bir video olmuş.
Tarihi gelişmini biraz daha açarak,
1.Sesten hızlı gidebilen üretilmiş yolcu uçakları ve yapısı...
2.Jet uçağın ani manevra ihtiyacını karşılayabilen kanat yapısı...
3.Atmosferin Üstüne çıktıkça oluşan sorunlar ve bunu aşabilen uçaklar...
4. Yük taşımak için üretilmiş uçakların yapısı gibi sizin akıcı anlatımınız eşliğinde izlemek isterim.
olabilecek en güzel şekilde anlatmışsınız tebrik ederim. Bir noktada açıklama yapmak isterim. 7:50 de bahsettiğiniz elevator işlevini biz genellikle trim ile yapıyoruz. elevator, bahsettiğiniz gibi arka yan kanatçığın ucunda olan kontrol yüzeyidir. ve birincil uçuş kontrol yüzeyi olarak geçer. Trim ise , yan arka kanatçığın tamamını hareket ettirir ve ikincil kontrol yüzeyidir.
Trim kulanılır ise , daha konforlu bir uçuş sağlanabilir. Ancak kalkış gibi ani LPM değişiklerinde elevator kullanılır. Bir seyrüseferde dikey hareketlerin yüzde 95'i trim ile yapılır. İyi ve güvenli uçuşlar..
Saygılarımla...
Abi gerçekten harika anlatıyosun, senin anlatımınla birçok şeyi öğrenebiliyorum
Hezarfen Ahmet Galata köprüsünden değil Galata Kulesinden uçtu. Tebrikler ve teşekkürler anlatım için.
O kadar uçakçıyım diyen kanallar var, hepsi kelime oyunu yapıyor, hiç biri bu arkadaş gibi detaylı ve anlaşılır bir şekilde açıklamamış
Makine mühendisliği okuyup otomotivde ilerlemek istiyordum bu konuda idolümdü bu ikili fikrim değişti uçak mühendisliği kazandım ve hâlâ idollerim değişmedi seviliyorsunuz abiler .
Helal be bekledigim video. Arabalari yaladik yuttuk artik havaciligi da sizden dinlemek cok keyifli olacak bu videolarin devamini bekliyoruz.👏👏
video içeriklerinizin iyi olduğundan daha izlemeden eminim hatta 0:06 saniyesinde durdurup yazıyorum bu yorumu. videonun başlığı iyi değil. bunu yapıcı bir eleştiri olarak söylüyorum. dikkat çekici değil ve biraz alaycı duruyor. SEVİYORUM SİZİ, SAYEENİZDE ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM. KOLAY GELSİN.
Millet bi video yapıyor yarım saat siz 5 10 dk da bitiriyorsunuz kısa öz vakit kaybı yok tşk süpersiniz👍😉😊
Bugün derstede bu konuları işletmiştik üstüne bu video çok güzel oldu .
keşke tr de böyle kanallar daha fazla olsa çok güzel video olmuş
Abi frenleme konusunda motorlarda büyük rol oynar rivörs denilen geri itme eylemini yaparak fanlar bir anda çalıştığı yönün tersine dönüp uçağı büyük oranda yavaşlatır eklemek istedim. Biraz geç oldu ama olsun. Seviyoruz sizleri kralsınız
Fanların yönü değişmez motordaki kapakciklar itkinin yönünü 135 derece değiştirirek yavaşlama sağlar
Anlatmanızı istediğimiz videoları size söylüyoruz siz bunları şarap yıllandırıp sonra anlatıyosunuz 😏
Lütfen artık eskisi gibi her hafta video gelsin istiyoruz
Özlemisiz anlatanadamlar. Bu tarz farkli paylasimlarinizi heyecanla bekliyoruz. Basarilar
Çok güzel bilimsel bir kanala evriliyorsunuz şahsi görüşüm Bernoulli, newton, leibniz, gibi daha nicelerini gerek mekanik gerek matematiksel olarak burda bernoulli denkleminde oldugu gibi uygulaması ve izahıyla beraber anlatırsanız ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum. Kısacası böyle fizik yasalarını uygulama alanlarıyla beraber anlatılması hoşumuza gidiyor.
Çok teşekkür ederim😊Bilgilendirici bir video olmuş.Bu tarz videolarin devami olsa çok güzel olur:)
Ayrıyetten incelemek isterseniz yüzen kanat tasarımlarına da bi göz atmanızı tavsiye ederim. 1950li yıllarda ülkemizde bunun için çalışmalar yapılmış ve prototipler bile üretilmiş. Yüzen kanat nedir derseniz B-2 spirit uçağını örnek verebilirim zira amerikalılar da bunu alman yapımı horten ho-229'un prototipinden esinlenerek yaptılar
Zamanında akışkanlar üzerine çalışmış bir amcamız Bernoulli!!! :D :D :D Çok güzel bir anlatım. Çok beğendim. :D
Süper olmuş. Umarım uçakları anlatmaya ve daha fazla detay vermeye devam ederseniz seviniriz. :)
dizel trenlerin çalışma prensiplerini anlatırsanız sevinirim (bu arada her videonuzdan aşırı keyif alıyorum lütfen eskisi gibi haftada 2 video atın)
Hocam on numara bir video olmuş fakat bir yer ufaktan yanlış olmuş. Uçak dönerken rudder ile aileron kombineli kullanılır. Buna da lövye-direksiyon veya koordineli kumanda denir. Sadece aileron ile verilen kumanda uçağın yatış yapmasını fakat dönüşe başlamamasına neden olur. Yani rudder nadiren değil her dönüşte kullanılır.
Çook iyi bir anlatım. Teşekkürler verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı! :)
Anlatan Adamlar siz kralsınız kral.
Adı üstünde adamsınız.....😉😉😉
2:14 galata köprüsü güzelmiş
Üç adet soru sorabilir miyim?
1-Savaş uçaklarında bu bahsettiğiniz kanat profili yok. Herhangi bir savaş uçağının kanatlarına yandan bakın jilet gibi dümdüz olduklarını görürler. Bu su damlası şeklindeki kanat profili onlarda yoksa basınç farkını nasıl oluşturuyorlar.
2-Planörlerin havalanması bu kanat profilinin onlara sağladığı kanadın altı ile üstü arasındaki basınç farkıyla oluyor ama motorları yok. Motoru olmadığına göre itki kuvvetini kim sağlıyor planöre? İtki kuvveti var ki ileri doğru mesafe alabiliyor.
3-Savaş uçakları keskin dönüş yaparken (örneğin asgari kutur/en küçük yarıçap dönüşü gibi) kanatlarının gövdeye yakın olan kısmında meydana gelen hava buharı neden olur? Bu buhar yolcu uçaklarının nozül (motor çıkışı-ezgoz) kısmından çıkan buhardan biraz daha farklı oluyor.
Teşekkürler.
hava soğutmalı ve normal su soğutmalı motorlar arasındaki farkları ve çalışma prensiplerini anlatabilirmisiniz
Günümüzde yollarda gördüğümüz araçların prototip hallerini ve doğuşlarını anlatabilir misiniz ? teşekkürler
Sonunda uçaklarla ilgili 2. video harikasınız
Merhaba sizden asın af40 şanzıman hakkında ki düşüncelérinizi anlatmanızı istiyorum şimdiden teşekkür ederim
Türkiye üzerinde bulunan en Kaliteli Kanallardan Birisiniz 😊😊
Silahlar hakkında da kısa bir tanıtım ve mekanizmalarını anlatır mısınız ?
beğendim beğendim o kadar beğendim ki zaten uçağa binmeyi düşünmüyordum şimdi hiç düşünmüyorum allah vergisi değil kul yapımı bişey olacak çalışmıyacak düşecek aşa
Eminim ülkemizde sizin gibi bilgili insanlardan çok vardır, ee madem tv'lerde neden saçma sapan programlar var? Her kanal günde 1 saat bu adamların kanalındaki konuları işlese veya genel kültür alanında programlar yapılsa yeni nesil daha donanımlı,vatanına ve milletine daha faydalı olur...Ama nerdeee?
süper anlatiyorsun herkes anlar+10
Araclardaki iç ısıtma soğutma sistemi petek temizliği nedir yapilmalimi zararı var mı?
Harika videolar ve harika anlatımlar 👍🏻
GÜZEL PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER FAYDALI BİLGİLERİ SEVERİM-
Üstad Gemilerin nasıl yüzdüğünü ve günümüz de ki modern gemilerde ki motorların çalışma prensibini animasyonlar eşliğinde izah ettiğiniz bir video lütfen şimdiden teşekkürler selamlar saygılar...
dörtçeker araçların akıllı (!) dörtçeker olmasıyla ilgili bir paylaşım yapabilir misiniz abiler? belli bir hızdan sonra iki çekere düşmeleri gibi söylentilere açıklık gelmesi manasından.
Pist otomobillerindeki roll cage veya bazı markaların opsiyon olarak sundukları yarım roll cage ne işe yarar ?
abi emeğine sağlık çok iyi video. pilotaj mülakatında lazım olur :D
En iyi anlatım bu
Basit anlaşılır 👏👍
Cvt şanzımanlarda kavrama tork konventörüyle mi oluyor? Teşekkürler
Çok faydalı bir video olmuş gerçekten sizi seviyoruz helal olsun
Gözümüz yollarda kaldı özlemişiz
helal olsun arkadas tam olarak anladim ben!!!!
Daha fazla video herşeyi anlatın efsnaesiniz siz aerodinami yi daha detaylı anlatın f1 de isteriz 👍👍👍
o reklam zımbırtısından bıktık ve dinlemiyoruz o kısımları. Reklam veren duysun. Sizler için ürün yerleştirme öneririm ismi duyunca videoyu kapatıyordum nerdeyse. Video güzel olmuş. .
bunları zaten biliyordum yinede izledim uçaklara karşı merakım var ama diğer ve daha önemli olan konu uçak yada jet motoru nasıl çalışır bunuda anlatırmısınız
Kanalda videosu var zaten jet motorlarinin :)
@@AnlatanAdamlar tamam izledim ama şu uaçaklara agırlık verseniz iyi olabilir mesela f16 lar hakkında bi video bekleriz
Abi motosiklet ve otomobil motorlari arasindaki farki anlattiniz. Ona benzer büyük otobüsler var mesela safir , prenses gibi bunların motorları 11.000cc felan bunları da bi anlatıverin çok merak ediyorum
Slm, motor flush konulu video bekliyoruz sizden Teşekkürler
Drift ile ilgili güzel up uzun bir video bekliyoruz 😀😀
Break Specific Fuel Comsuptionu anlatabilirmisiniz.
yanlışın var hocam kanadın altında daha hızlı üstünde daha yavaş rüzgar oluşur. senin dediğin gibi uçak yere çakılır:D
GÜZEL OLMUŞ VİDEO ELİNE SAĞLIK...
jet motorları hakkında bi video gelebilir
Otomotiv mühendisliği ile ilgili video yapar mısınız
Tramvay ve metroların çalışma prensibini özellikle yürüyen aksamını anlatabilirimisiniz teşekkürler.
Thrust Reverse bekliyoruz :D:D
Benim de size bi ricam olacak biliyorsunuz paletli araçlarda şanzıman mekanizması biraz farklı dolayısıyla işler biraz farklı işliyor bu konuyu da işlemenizi rica ediyorum.
Selamın Aleyküm... Ağabey dizel motorlar benzinli motorlara oranla neden daha az devir çevirir bunu anlatırmısınız
Kardeşim uçakların iniş takımlarında güç var mı? Yoksa yerdeyken de jet motorlar ve hava akımı sayesinde mi hareket ediyorlar?
mercedes in air matic sistemiyle citroen in süspansiyonlarını karşılaştırın abi
ne alaka ??
videolariniz altyazili olsa cok iyi olurdu )
Abi vtg diye yakit tasaruf cihazi var diyolar lutfen bunun hakkinda bir bilgi verirmisin inasnlar cok muallakta
Bu bilgilerden sonra evimde bir uçak yapabilirim :)
Elinize emeğinize sağlık
İyiki varsiniz
Hondanın i-vtecği anlatırmısınız? Lütfen
Daha çok video istiyoruz :)
Çok yararlı video
Abi lütfen direksiyon sistemini anlatınız. Hidrolik vb.
Crossplane motorun normal motordan farkini anlatabilir misiniz ?
Degerli odtü lü hocamlar gardaşlarim, calismalarinizi yakindan takip ediyorum, guzel isler yapiyosunuz, elinize saglik. Odtü kkk dan selamlar.
yine çok başarılı yine harika bi v i d e o
Harikasınız. , Her zamanki gibi :)
Geçenlerde fındık motor diye birşey duydum eski doch V8 lerde varmış tam olarak nedir anlatırmısınız
Abi roketler nasıl çalişir ? bunla ilgili bir video cekebilirmisiniz ?
Gazın hızla genleşmesi. Buharlı motorla aynı prensip :)) Hava çekilir, yakıtla karışır, patlamayla yüksek basınçlı ısı ortaya çıkar. Bu, pervanelerle (jet motoru bi boru gibi) borunun çeperi arasında sıkışır. Sıkıştıkça daha çok enerji kazanır bu da egzosdan çıkarken büyük bir tepkiye neden olur. Tepki doğal olarak itkiye dönüşür.
Merhabalar. Arabalarda veya enerjisini yakıt ile sağlayan motora sahip araçlarda, silindire yakıt ve hava karışımı yerine yakıt ve oksijen (harici bir kaynaktan, örn; oksijen tüpü) karışımı vermek enerji verimini ve performansı arttırır mı? Deponun bir oksijen tüpü olduğunu düşünürsek, turbo ve ona bağlı sistemleri devreden çıkartabilecek kadar basınç sağlar mı? Eğer oksijen kullanımı daha verimli bir yol ise bunun maliyetleri daha mı fazladır? Bu konu mantıklıysa işlerseniz çok sevinirim yada kısa bir cevap da işimi görür :)
Daha sık vidio atın abi
Amortisörler, kaktüs yada yeni c200lerde olanlar, bunlar başka arabalara takılabilir mi
İyi çalışmalar , tşk ederim ; aklımdaki çoğu soru işaretini videolarınızla giderdim . 1.6cc 272 derece egzantrik, Atmosferik araca lpg takıcam kısmetse. + ve - neler olur ?
Hocam çok araştırdım da bulamadım, bu uçağın kanatları hem çok uzun oluyo hem de binlerce beygir üreten motorun itme gücünü ve uçağın ağırlığını taşıyabiliyor. Bunlar hangi malzemeden yapılıyo da bu kadar dayanıklı?
Tork konvertörü normal balatalı sisteme göre güç kaybı yaratır mı?
Usta gemi isine de girelim zevkli konular onlar da