Çok faydalı gerçekten tekrardan teşekkür ederim. Jamovi gibi programlarında videoları olsa keşke sizin gibi analizleri iyi anlatan bir hocadan Jamovi dinlemekte keyifli olacaktır. İyi çalışmalar
@@TezYardımPlatformu Evet Hocam oldukça oldu. Sonuç kısmındayım tezin fakat artık oldukça zorlanıyorum. Sanki herşey birbirine girmiş gibi geliyor. Videonuz beni rahatlattı ve aydınlattı ama fazlasıyla. Sizinle nasıl iletişime geçebilirim acaba?
Ne güzel. İnanın çok mutlu oldum. Bu dünya çok kısa, hiç tanımadığımız insanlar dahi olsa ne kadar faydalı olursak o kadar değerli. tezyardimplatformu@gmail.com adresine yazarsanız bana ulaştırırlar. Kolaylıklar diliyorum.
Hocam, öncelik ile eğitici ve öğretici videolarınız için sonsuz teşekkürler. 2:16' da belirttiğiniz 1. şartın nasıl sağlandığını kıssaca açıklaya bilir misiniz?
Kıymetli hocam İşTatmini ve ya örgütsel bağlılık Likert tipi bir ölçek değil mi? Yine sizin videolarınızdan bu tipteki ölçeklerin sıralayıcı bir ölçek olduğunu anladım. Dolayısı ile 2:16 daki şart sağlanmamış olduğu halde regresyon analizi yapmış olmadık mı?😅
Çok dikkatlisiniz. Evet haklısınız yalnız Likert tipi ölçekler sıralama belirtmesine rağmen çok güçlü oldukları için daha üst düzeyde kabul ediliyorlar. Zaten böyle kabul etmesek kimse akademik çalışa yapamaz :)
Hocam, harika ötesi bir anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim. nihayet neyin ne olduğunu anlayabildim. Birde tez için word yazım kısmı hakkında destek verirseniz memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim.
@@TezYardımPlatformu Metin olarak yazımı. Teze metin olarak nasıl yazacağız? Bunu sormak istemiş. Konuşmalarınızdan yakalanıyor ama ekstra kolaylık arıyoruz :)
@@TezYardımPlatformu hocam izledim ancak casewise diagnotik tablo işaretlememe rağmen analiz sonucunda çıkmadı. bu uç değerim olmadığı anlamına mı geliyor. çünkü eski analizimde cook's değeri ,114 geldi, ancak şuan bir türlü casewise diagnotis tablosu gelmiyor analizimde. ,114 yeterli mi yoksa?
hocam ağzınıza sağlık bir sorum olacaktı. bağımsız değişkeni 2li kategorik bağımlı değişkeni de süreksiz değiken (ölçek) olarak aldım. cook distance 1i geçmiyor 0,1lerde ancak std residual değeri 3,4lerde 3,2i geçiyor cook ta geömediği için uç değer yoktur diyebilir miyiz?
Normal dağılım göstermeyen değişkeni z skoruna dönüştürüp +-3 arasında olmayanları satır satır çıkarmalısınız. Normal dağılım videomuzda bunu anlatıyorum diye hatırlıyorum.
merhabalar hocam, benim veriler tüm şartları sağlamaktadır. yalnızca uç değer olarak iki yere bakıyoruz. cook için minimum ve maksimum değerler biri geçmiyor gayet güzel ama std resitual de +-3.26 şartı minimum için kabul görmüyor bende -4,26 ama maksimum 2,33 şeklinde. benim çalışmam için uç değer yoktur diyebilir miyim? ve regresyon analizini tezime koyabilir miyim?
Hocam merhaba. 4 farklı kitabı inceledim fakat hiçbirisinde homoskedastisite şartına yer verilmemiş. doğrusallık, hataların normal dağılımı şartlarına yer vermişler. Bu homoskedastisitenin kaynağı hangi kitapta geçiyor?
hocam anova testinde ve diğer testlerimde aynı adımları izliyorum ama sigma değerim her defasında 0,01 çıkıyor başında küçüktür ifadesi ve üzerinde b harfi ile bütün analizlerde aynı çıkması benim yaptığım bir hatadan mı oluyor anlamadım.
Elinize sağlık tüm kanal içerikleriniz çok profesyonelce ve çok faydalı. Lojistik regresyon ile ilgili videonuz var mı veya yok ise yapmanız mümkün mü?
Sayın hocam merhabalar. İş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans öğrencisiyim. Rüzgar enerji santrallarında meydana gelen riskleri literatür taraması sonucu 7'li likert önem ölçeğini kullanarak anket formuna dönüştürüp rüzgar enerji santrallerinde risk değerlendirmesinde bulunmuş iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına değerlendirmesine sundum. Katılımcıların risklerin önem derecelerine göre oluşan veri setinin normal dağılım göstermediği tespit edildi. Danışman hocam risk maddelerinin ortalamaları ile olan ilişkisini Regresyon analizi uygulamamı istiyor. Normal dağılım göstermeyen verilere regresyon uygulanamayacağını ifade etmişsiniz. Bu noktada normal dağılım göstermeyen verilere hangi regresyon yöntemi uygulanır. Genelleştirilmiş regresyon metodu veya ordinal regresyon uygulanır mı? Bir de ordinal regresyon ile hiyerarşik regresyon aynı metotlar mı?
Ordinal olarak belirttiğiniz regresyon evet hiyerarşik regresyon. Normal dağılımın sağlanmadığı durumda maalesef uç değerleri çıkarmanız gerekiyor. Bunun için ilgili maddeyi z skoruna dönüştürüp, +-3 aralığında olmayanları çıkarmalısınız. Normal dağılım videomuzda olması gerekiyor.
hocam bağımlı değişkenim sürekli değişkne, bağımsız değişkenim kategorik. ANOVA yerine neden basit doğrusal regresyon yapayım? Hangisini tercih etmeliyim? Yanıtlarsanız sevinirim
@@TezYardımPlatformu hocam umarım sabrınızı zorlamıyorumdur. Bir soru daha sormak isterim. Türkiyenin coğrafi bölgelerine göre 20 yıla ait sezeryan oranları (sürekli değişken) verim var. Hem yılın hem coğrafi bölgenin sezeryan oranına etkisine bakmak istiyorum. iki faktörlü ANOVA mı doğrusal regresyon mu önerirsiniz? Ya da başka test mi? Şimdiden çok teşekkürler.
Hocam öncelikle videolar için teşekkürler, benim bir sorum var. Videoda( 19.03 dakika) unstandardized Beta değerini alıyoruz ancak kendi hocam bulguları yazarken standardized beta değerini alıyor. Hangisini seçmemiz gerekiyor? ikinci sorum da R square değerini yazarken videoda adjust R aldık ancak ders hocam R square değerini alıyor.
Rica ederim. 1. İkisini de seçebilirsiniz. Farklı şeyler anlatırlar. 2. Basit doğrusalda adj alınmaz ama çokluda adj alınır. Ben bu videoda adj mi almışım? Bakamadım videoya...
Hocam, emeğinize ellerinize sağlık. Videolarınızın her biri tek tek değerli ve faydalı. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Hocam size sorum olacak. Bu videoda bağımlı değişkenin sürekli değişken olması zorunlu iken bağımsız değişkenin kategorik olabileceğini belirtmiştiniz. Bağımlı değişkenin iki kategoriden mi oluşması gerekiyor, yoksa daha fazla olabilir mi? Bağımsız değişken kategorik, bağımlı değişken sürekli değişken iken önerebileceğiniz başka regresyon analizi yöntemi var mı? Ayrıca kategorik değişkenlerde normallik analizi yapılabilir mi? Şimdiden cevaplarınız teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba, öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum. 1. Aslında bağımsız değişken kural olarak kategorik olamaz ama dummy (kukla) değişken gibi düşünüp yapsanız sorun olmaz. Örneğin 1 erkek 2 kadın olsun. Bununla da yapılabilir. Bir t testi ile aynı sonucu verir ama bunun üzerinden yapılan regresyon makalede veya tezde kabul görmez. 2. Kategori sayısı 2'den fazla da olabilir. 3. Farklı bir regresyon analizi aklıma gelmedi. 4. Kategorik değişkenlerde normallik analizi maalesef yapılamaz.
Videolar icin cok tesekkur ederim.isimi cok kolaylastirdi.ancak Bir sorum olacak.22 soruluk bir ölcek icin ortalamalari alarak ortalamalarinda korelasyon ve regresyo analizi yapiyoruz degil mi hocam.alt boyutlari olan bir olcek icin her boyitun kendi ortalamasini mi almamiz gerekiyor regresyon analizinde.
Rica ederim. Evet ölçek ortalamaları arasında korelasyon/regresyon yapıyorsunuz. Alt boyutlar amaçlarınız içinde varsa bu defa onların ortalamalarını kullanıyorsunuz.
F'nin bir aralığı yok. F'den p ye ulaşılıyor. Sadece p üzerinden değerlendirme yapın yeterlidir. Mantığını anlamak isterseniz bizim ANOVA'nın mantığı videosu size ilişki hakkında fikir verir.
Hocam merhaba. Std.Residual hesaplaması >3,29 çıkmasına rağmen diğer şartlar sağlanıyor. Tek bir şartın sağlanmaması kabul edilebilir mi ? Kabul edilemez ise uç örneği çıkarmak gerekli dediğiniz gibi ama bağımlı/bağımsız değişkenden hangisi olduğunu nasıl anlayabiliriz ?
Bence sorun değil. Benim temel kaynak olarak kabul ettiğim Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS. London: SAGE. de her şartın sağlanması gerçek hayatta mümkün değildir diyor. Bazen esnetilebilir.
Hocam merak ettiğim bir konu var benim 52 tane tablom var bunlardan 3 tanesi anlamsız yani p değeri 0.05 den büyük çıktı ama R squere değeri ise 0.000 çıktı verilerim de hata yok hepsini girdim bu normal bir durum mu yoksa hatalı bir regresyon mu oluyor ya da şu şekilde sorumu iletiyim bu anlamlı durumda R squere değeri 0.000 çıkması mı normal olur ya da anlamsız durumda R squere değeri 0.000 çıkması mı normal olarak karşılanır son olarak bu regresyon analizinin tez için örnek raporlaması mevcut mu hocam sizde?
hocam bana regresyon analizinin R kare değerini yükseltmem için bağımsız kısma birkaç değer atabileceğim söylemdi fakat o zaman videodaki gibi yorum yapamıyorum tablolar biraz değişiyor ne önerirsiniz?
Önce grafik üzerine çift tıklayın. Sonra sadece çizgi üzerine sağ tıklayın ve en üstten properties window'u seçin. Ekranda bir kutu açılacak. Fit line sekmesini açın. En altta attach label to line göreceksiniz.
Merhaba Sayın Hocam, çok kaliteli video içerikleri hazırlamışsınız. İstediğim bilgiye öz ve kolay bir şekilde ulaşabiliyorum. SPSS programına işlenen değişkenler hangi bilimsel araştırmanın verileri ismini paylaşabilir misiniz?
Hocam tekrardan emeğinize sağlık. Size bir başka soru daha yöneltmek isterim. Acaba makalelerde basit doğrusal regresyon analizi tablolarını oluştururken her analizi ayrı ayrı mı tablo yapmak gerekir yoksa aynı tabloda sunum yapabilir miyiz? Örn: İş tatminin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunun altına, iş tatminin kazanca etkisini ekleyebilir miyiz? ya da iş tatminin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunun altına mobbingin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunu ekleyebilir miyiz? Bir de hocam makalelerde model summary, anova ve coefficient tablolarının üçünü de koymalı mıyız? Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Tek bir tabloda gösterebilirsiniz. Yalnız bağımsız ve bağımlı değişkenleri, katsayıları vs. ayrı ayrı göstermelisiniz. Model summary vs. bunları ayrı tablolar halinde göstermenize gerek yok. Bir tabloda F değerini, r2 değerini, katsayıları verebilirsiniz. Tezlerde veya makalelerde örneklerini bulabilirsiniz.
Şunlara atıf yapabilirsiniz: Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., Köklü, N. (2011). Sosyal Bilimler için İstatistik (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. George, D., Mallery, M. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference (10a Ed.). Boston: Pearson.
merhaba hocam, regresyon analizi yapmak için bağımlı ve bağımsız değişkenlerin ikisinin de nicel veri mi olması gerekiyor? nitel verilerde yapılması mümkün müdür?
merhaba Hocam, verilerim non parametrik olduğu durumda regresyon yapılmaz mı, anket sonuçlarımı sadece non parametrik testlerle mi test etmem gerek, regresyon yapamaz mıyım
Hocam emeklerinize sağlık. Regresyon şartlarını verilerimiz sağladı. Bağımlı değişken: (Ölçek toplam puan / Bağımsız değişken: Sınıf düzeyi(kategorik)) Derste anlattığınız üzere coefficients tablosundaki Sig. değer, 0.098 çıktı. Bu sonuca göre regresyon nasıl yorum yapmalıyım?
Sana diyorum korelasyon değil regresyonu nasıl yorumlamalıyım şeklinde soruyorsunuz. Yorum yapılacak kriterler bellidir. 0.05'i geçtiyse anlamlı etki yoktur.
Hocam merhabalar. Etki büyüklüğü için videonuzu izliyorum, gene çok başarılı anlatım. Bir sorum olacak. +-3.29 çıkmadı. Sadece bu analiz için 2 tane uç değer attım problem olur mu ? Bir de durbin watson sizin videodaki gibi 1-3 arasında çıkmadı. 0-1 arasında çıktı ne yapmam gerekir? Görmezden mi gelsem acaba veya nasıl yorumlayabilirim
Orada anlattıklarımız kitabi yani teorik olan kurallar. Belirtilen şartlar sağlansa iyi olur ama mutlaka sağlanacak diye bir şey de her kural için söz konusu değil. Bu konuları anlatan field da kitabında bundan bahsediyor. Ama son karar sizindir ben maalesef kesin bir şey söyleyemem.
teşekkürler hocam. Bir de iki ölçeğin birbirine etkisini buldum . cohend nasıl hesaplayacağım ? genelde cohend t testi ile hesaplamışlar ama iki ayrı ölçek olur mu bilemedim
Bir ölçeğin başka bir ölçek üzerindeki etkisi daha doğrusu bir puanın başka bir puanı üzerindeki etkisi regresyon ile tespit edilir. Regresyon katsayısı zaten bu etkinin gücünü verir. Ayrıca etki büyüklüğü hesaplamanıza gerek yok.
Hocam merhaba. Videolardaki emeğiniz için çok teşekkür ederim. Benim örneklem sayım 317. Uç değerleri çıkarırsam örneklem sayım kritik bir duruma gelecek. Fakat regresyon analizi yapmam istenmekte. Bu nedenle regresyon analizini ararştırırken literatürde nonparametrik regresyon adı altında bir analiz yöntemi ile karşılaştım. Daha önceki yorumlarda böyle bir analiz yöntemi olmadığından söz etmişsiniz. Fakat güncel kaynaklarda bu tanım bulunmaktadır ve hatta parametrik ve parametrik olmayan regresyonun karşılaştırılması ile ilgili makale de mevcut. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Nonparametrik regresyon diye bir analiz olabilir mi?
Evet nonparametrik regresyonlar da var. Ancak ben bunların bizim çalışmalarımız için uygun olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla hiç girmiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Bu çalışmada yapmanız gereken yeni veri toplamak.
Hocam merhaba öncelikle sizlerden çok destek alıyorum videolar için teşekkür ediyorum. Bir sorum olacaktı benim alt problemlerim “Genç yetişkinlerin yaşam boyu kardeş ilişkileri cinsiyet açısından anlamlı düzeyde yordanmakta mıdır?“ şeklinde yaş, medeni hal vs. Diye sırayla gidiyor bu alt problemler için hangi analizi kullanmam gerek. Danışmanım stepwise istiyor Scale değişkenlerimle bu analizi uygulayıp yorumladım fakat nominal ve ordinal değişkenlerle bu analizi kullanmayı bilemedim ne yapmam gerektiği konusunda yardım rica edecektim. Bu alt problem için regresyon kullanabilir miyim? Cevap verirseniz çok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim
Hocam merhaba, bir makalede hakem anlamlı çıkan sonuçların regresyon ile ileri analizini istemiş. Ancak regresyon istediği verilerden bazıları normal dağılıma sahip değil. Bu durumda sizin anlatımınıza göre regresyon yapılamamıştır demek zorunda kalacağım. Bu şartlar için kaynak var mı ?
Bence regresyon yapılamamıştır demektense normal dağılımı bozan bazı uç verileri çıkartarak regresyon analizi yapın derim. Kaynak olarak küçük bir araştırma ile her türlü istatistik kitabını gösterebilirsiniz. Çünkü regresyon çok temel bir konu regresyonu anlatıyorlarsa mutlaka bu konuda benim anlattıklarımı yazmışlardır.
Hocam merhaba. Emeklerinize sağlık, çok güzel bir anlatım olmuş. Size tezimle ilgili bir şey danışacağım. 1) 3 farklı şekilde bir tadım testi çalışması gerçekleştirdim. Her bir testte elde edilen tat algısına ilişkin puanların, algılanan kalite ve marka bilinirliği üzerine etkisini inceliyorum. Veriler normal dağılıyor ancak doğrusallık şartı yerine getirilmiyor. Ne yapabilirim? 2) Marka bilinirliğinin, elde edilen toplam puanlar üzerindeki etkisini ölçmek için hangi testi kullanmam gerekiyor? Regresyon ise yine doğrusal dağılmıyor çünkü... Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar🌸
Sayın hocam, regresyon analizini gerçekleştirme ön koşullarının 6 tanesi uygun olmasına rağmen sadece normal dağılım şartındaki residual değerleri bu şartı sağlamıyor. Bu durumda regresyon analizi gerçekleştirilebilir mi?
Alt faktorleri olan bir olcek bagimsiz degiskenimiz iken basit regresyon analizi yapabilir miyiz hocam? Yoksa alt faktorleri olan bi olcek varsa bagimli bagimsiz degisken arasinda coklu reg. Olmak zorunda?
@@TezYardımPlatformu ornegin;”tutumun satin almaya etkisi vardir” diye bi hipotez kurdugumda alt faktorleri olan tutum olcegi ile satin alma arasinda coklu reg. mu yapmak zorunda kaliyorum? Tutumun alt faktorleri ile satin alma arasinda tek tek basit regresyon yapip sonrasinda toplam sonuca ulasma gibi bir islem yapilamiyor o zaman? Cevabiniz icin cok tesekkur ederim🌸
Hocam merhaba, Öncelikle teşekkür ederim. Şahsım adına çok faydalı bir video oldu. 2 adet sorum var: - Anova tablosundaki F değerini, - Coefficient tablosundaki t değerini nasıl yorumlayabiliriz? kısa cevaplarınız bile çok faydalı olacak. Tekrardan teşekkürler, saygılar,
Merhaba, öncelikle faydalı olmasına sevindim. Bunları yorumlamanıza gerek yok. Sadece anlattıklarımız üzerinden gitmeniz yeterlidir. Ancak yine de ne olduklarını söylemek gerekirse; F değeri o tablodaki p değerine gidilen yolda kullanılyor. t değeri de o tablodaki p değerine gidilen yolda. Şu video size fikir verecektir: ruclips.net/video/5artjguik8w/видео.html
F değeri, ANOVA'nın hesapladığı bir istatistik. F değerinden p değerine ulaşıyoruz. Bunu bilmenize çok gerek yok ama meraklıysanız şunu izleyin derim: ruclips.net/video/gkQa01WPquY/видео.html Bence çok önemli bir video ama çok rağbet görmüyor.
Merhaba hocam; emeğinie sağlık öncelikle :) şimdi benim sorum şu şekiilde coefficients regresyon tablosu için bende iki satırdaki sig değeri de anlamlı çıktı bağımsız değişkenin olduğu satır için (2. satır yani sig değeri anlamlı ,000 sizin tablonuzdan farklı olarak coefficients tablsounda sabiti olduğu satırdaki sig değeri de ,000 buldum. Sizinkinde öyle değildi. Ordaki (Coefficients tablsu 1. satır sabitin karşısındaki sig değeri) çokdeğinmedik :( bu sig in bir etkisi var mıdır ? teşekkür ederim şimdiden :))
@@TezYardımPlatformu peki hocam teşekkür ederim :)) hiyerarşik regresyona dair bir anlatım gelir mi peki yakın zamanda ? regresyona dair son 1 videonz kaldı izleyip uygulamaya yapmadığım :)
Teşekkür ediyorum. Şu anda önce daha çok kişinin kullandığı konular üzerinden gidiyorum. Bir de bazı konuların mantığını ekleyerek, konuları tamamlıyorum. Evet, hiyerarşik ve lojistik regresyonu kısa bir süre içinde anlatmayı düşünüyorum. Programım içerisinde yer alıyor.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ediyorum hocam :) takipteyim :) ben aylar öncesinde başka bir konu ile ilgili de yazmıştım size; o tezim iptal oldu analizler yani aslında veriler çok absürt olduğu için :((( ikinci kez yeni bir konuda tez çalışması yürütüyorum ve zamanım kısıtlı :(( çok gecikme olmadan izleyebilirim inşallah :)
Hocam videolar çok faydalı gerçekten çok teşekkürler. Hocam izninizle şunu sormak istiyorum, ben veri grubuma tek örneklem t testi uyguladım ve sonuçlarını aldım, sonrasında ortaya yeni bir model çıkarmak için regresyon analizi yapsam bu doğru olur mu? regresyon analizinden elde ettiğim katsayı ve sabitle yeni bir formül ortaya koyabilir miyim?
@@TezYardımPlatformu peki hocam regresyon analizi sonucunda elde ettiğim R square değeri benim hali hazırda olan verilerimin sonucunda bir değer mi yoksa üretilen yeni modelin sonucunda bir değer mi?
Hocam öncelikle elinize sağlık. Ben ön şartlarla ilgili bir soru sormak istiyorum. Elimdeki kitaplarda Dublin Watson'un olması gereken aralık değerleri, standart residuals değerleri, cooks değerleri ile ilgili bir kriter göremedim. Bunların kaynakları nedir? Kime atıf yapmamız lazım? george ve malleryde bunları göremedim
Merhabalar. Bir çalışmada aynı bağımlı değişkeni birden fazla bağımsız değişkenle yordamak için basit regresyon analizi yaptığımızda sanırım tip 1 hatası artıyor. Çoklu regresyon şartları sağlanmadığı için mecburen basit regresyon yaptığımızda bu tip 1 hatayı azaltmak için bir hesaplama yapılıyor diye biliyorum. Ancak ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bununla ilgili bir videonuz var mı? Yoksa tarif etmeniz mümkün olur mu? Çok teşekkür ederim.
Öncelikle basit ve çoklu regresyon birbirinden kullanım yeri olarak farklıdır. Bir bağımlı değişkeni birden fazla değişken "birlikte" etkiliyorsa çoklu kullanmak zorundasınız. Çoklu bağlantılılık vs. problemler varsa bunları çözmelisiniz. Basit yapamazsınız. Belirttiğiniz hata ANOVA ve t-testi için doğru. Neden ANOVA yerine t testi yapmıyoruz'u anlattığım videoda bundan bahsediyorum. Belirttiğiniz hesaplamayı maalesef hatırlayamadım. Rica ederim.
@@TezYardımPlatformu Ben çoklu regresyon şartları sağlanmadığı için değişkenlerle tek tek basit regresyon yaptım. Ancak tip 1 hata muhtemelen arttı, kaynaklarda böyle bir şeye rastlamasam da basit korelasyondan yola çıkarak tahmin ediyorum. Sanırım siz de nasıl düzeltme yapılması gerektiğine dair bir kaynak hatırlayamadınız. Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
@TezYardımPlatformu regrasyon/curve estimation dan doğrusal olmayan analiz testlerini uygularsam anlamlı sonuçlar elde etmez miyim? Tez yazım sürecinde araştırma sorularımdan biri regrasyon analizi yapmam lazım nasıl bir yol izleyebilirim
Bu videoları çekerken aynı veri seti üzerinde değişiklikler yaparak yeni videolar çekmiştim. Maalesef eski halleri elimde yok. Üzgünüm. Kendiniz sayılar atayarak da yapabilirsiniz aslında.
Hocam merhaba, normal dağılım koşulu sağlanmayan durumlarda kullanabileceğimiz regresyon analizinin non parametrik karşılığı var mıdır? Yoksa hipotezleri korelasyon analizine uygun şekilde yazıp bu şekilde yorumlamam da doğru olur mu? İzlediğim videolarda bu detay varsa ve atladıysam kusura bakmayın.
Koralasyonla regresyonun amaçları farklıdır. İlki ilişkiyi, ikincisi etkiyi tespit eder. Amacınız etki tespiti ise yapmanız gereken normal dağılımı bozan verileri çıkarıp regresyon yapmak.
Hocam kontrol ve deney gruplarının tutum son test puanları arasında manidar farka bakacağım. Regreston analizi mi yapmam lazım? Bu arada iki deney grubum var.
@@TezYardımPlatformu anova yapmadan normallik testi uyguladım hocam iki tane uç değer çıktı diğer veriler de normalliği sağlamadı. Şimdi uç değeri atıp yeniden mi denesem? Onunla ilgili bir videonuz var mı?
@@TezYardımPlatformu hocam öğrencilerin ön test puanlarının kovareyt değişken alarak Kontrol ve deney gruplarının tutum son test puan ortalamaları arasındaki manidarlığa bakmam lazım. Bu kovareyt değişkeni anlamdım?? Burada tam olarak hangi analizi yapmam lazım??
Hocam merhaba. Videolarınız şahane ellerinize sağlık. Ben birşey danışmak istiyorum müsadeniz olursa: Makalemi yazarken, çalıştığım molekül ile ölçeğim arasında doğrusal regresyon analizinde, molekülüm için coefficiency bölümünde sig değeri:0,00 çıkmasına rağmen unstandardized coefficient B:0,00 Std error:0,00 olarak buluyorum. Acaba hata mı yapıyorum yoksa nasıl yorumlarım? Ek olarak oluşan formülüm y=0,54 + 1,71E - 4X olarak çıktı. Anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ediyor iyi çalılşmalar diliyorum.
Hocam anlatımınız ve her şeyi birbirine bağlayarak gitmeniz çok güzel. Emeğinize sağlık. Benim iki sorum olacak: birinci sorum hocam regresyon analizine toplam puanları mı dahil edelim yoksa puanların ortalamasını mı?. İkinci sorum ise normallik ile ilgili: hocam normalde ölçeklerimin toplam puanlarını z skoruna dönüştürüp -+3 aralığı dışında olanları çıkardığımda çarpıklık ve basıklık değerlerim uygun bir noktaya geliyor fakat regresyon analizi yapınca Durbin Watson kat sayısı 0'a çok yakın çıkıyor. Aslında dönüp verilere baktığımda uç değer gibi görünen ama z skoruna göre öyle olmayan neredeyse 50 katılımcı daha görünüyor. Ne yapmalıyım? Katılımcı sayım 357 bu areada hocam. Saygılarımla :)
Rica ederim. 1. Hiç fark etmez. 2. Durbin Watson'ın altındaki tabloda uç değerler olarak görünenler varsa onları da çıkarın derim. Evet katılımcı sayısınız biraz kritik ama çıkarılacak çok sayıda olmaması gerekir. Ya da bunu dikkate almayın analize devam edin. Field (2009) kitabında (temel olarak aldığım kaynak budur) kendisi gerçek hayatta tüm şartların sağlanmasının çok zor olacağını söylüyor.
Y=2.569+0.909*x1 burada sabit katsayımız anlamsız bunu nasıl yorumluyoruz yani bu denklemde sadece anlamlı olanı yorumlayıp şunu mu diyebiliriz x1 bir birim arttığında bağımlı değişkenimiz 0.909 birim artmaktadır o halde şunu diyemeyiz x1 0 olduğunda bağımlı değişkenim 2.569 dur çünkü anlamsız
Anlamlı da olsa anlamsız da olsa x=0 olduğunda y=2.569 olacaktır. Sabitin anlamlı olup olmaması önemli değil. Oraya hiç girmeyin. Bizim bakacağımız yer 2. satır.
Hocam merhaba, sayenizde tez çalışmamda ne yapmam gerektiğini tek tek buldum. Fakat aklıma takılan bir şey var normallik testlerine göre normal dağılımlarda çıkan bir bağımlı bir bağımsız değişkenim mevcut. Olumlu yönde aralarında anlamlılık ilişkisi olduğunu düşünüyorum ve hipotezim bu yönde. Korelasyon ve regresyon analizi yapmam doğru mudur ? Yapılan örnek ve benim konuma benzer çalışmalarda korelasyon anlamlılığı üzerine regresyon analizi yapılmış. Tek yönlü bir analiz olduğu için başka kaynaklarda anova uygulamam gerektiği yazıyor. Bu konuda kafam karışık, nasıl bir yorumda bulunursunuz ? Şimdiden teşekkürler.
Öncelikle rica ederim, çok mutlu oldum. Sorunuzun cevabı için aslında hangi testi seçmeliyim videolarımızı izleseniz çok daha güzel olur. Sarı kapaklı videolar. Ancak şöyle söyleyeyim: *Değişkenlerinizden birisi kategorik değilse ANOVA kullanamazsınız. *İki değişkenin sadece ilişkisine bakacaksınız korelasyon kullanacaksınız. *Birinin diğeri üzerindeki etkisine bakacaksanız regresyon kullanacaksınız.
İzdeliğim en anlaşılır ve detaylı B.D.Regresyon Analizi eğitim videosuydu, çok teşekkürler. 👏👏
Rica ederim. Faydalı olduysa ne mutlu :)
Allah bin kere razı olsun Adım adım tane tane açıklayıcı anlatım olmuş. Emeğinize, ağzınıza sağlık🙏🌸
Çok teşekkür ediyorum. Söylenebilecek en güzel şeyi söylemişsiniz. Allah hepimizden razı olsun.
Gerçekten mükemmel anlatıyorsunuz, mükemmel ötesi.
O kadar da değil :) Teşekkürler.
Hocam bu kadar açık net anlatan görmedim teşekkürler
Çok teşekkür ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum.
Hocam merhabalar. Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Dersleriniz çok faydalı. Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.🙂
Rica ederim. Ben teşekkür ediyorum. Faydalı olmasına çok sevindim.
RUclips yazıyorum ilk sizin kanalınızı izliyorum. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
Rica ederim. Yorumunuz için ben teşekkür ediyorum.
Çok teşekkürler elinize emeğinize sağlık
Rica ederim. Teşekkür ediyorum.
Gerçekten süper bir anlatım, emeklerinize sağlık :)
Rica ederim. Vakit ayırıp yorum yaptığınız için teşekkür ediyorum. Bir faydam dokunduysa en büyük mutluluk bu. İyi çalışmalar.
Çok faydalı gerçekten tekrardan teşekkür ederim.
Jamovi gibi programlarında videoları olsa keşke sizin gibi analizleri iyi anlatan bir hocadan Jamovi dinlemekte keyifli olacaktır. İyi çalışmalar
Çok iyi bir anlatım. Teşekkürler.
Rica ederim. İyi çalışmalar.
Hocam anlatımlar çok kaliteli. Çok teşekkürler
Rica ederim. Yorumunuz için çok teşekkürler.
Çok faydalıydı. Emeğinize sağlık.
Rica ederim, çok mutlu oldum.
ağzınıza sağlık sayın hocam
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Umarım faydalı olmuştur.
Hocam çok iyi anlatmışsınız. Teşekkürler
Rica ederim. İyi çalışmalar...
@@TezYardımPlatformu Sağolun hocam
çok teşekkürler
Rica ederim.
hocam öncelikle teşekkürler çok iyi anlatıyorsunuz. Son anlattığınız grafiği excel de nasıl oluşturabiliriz apa raporlama için
Rica ederim. Excel'e gerek yok bence. Word'e yapıştırın ardından orada küçük düzeltmeler yapın.
Emeğinize sağlık, Hocam.
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olduysa ne mutlu.
@@TezYardımPlatformu Evet Hocam oldukça oldu. Sonuç kısmındayım tezin fakat artık oldukça zorlanıyorum. Sanki herşey birbirine girmiş gibi geliyor. Videonuz beni rahatlattı ve aydınlattı ama fazlasıyla. Sizinle nasıl iletişime geçebilirim acaba?
Ne güzel. İnanın çok mutlu oldum. Bu dünya çok kısa, hiç tanımadığımız insanlar dahi olsa ne kadar faydalı olursak o kadar değerli. tezyardimplatformu@gmail.com adresine yazarsanız bana ulaştırırlar. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu Teşekkür ederim, Hocma. İyi çalışmalar dilerim.
Hocam, öncelik ile eğitici ve öğretici videolarınız için sonsuz teşekkürler. 2:16' da belirttiğiniz 1. şartın nasıl sağlandığını kıssaca açıklaya bilir misiniz?
Bunun için ölçme düzeyleri konulu videolarımızı izlemelisiniz. En azından şu kısa videoyu izleyin derim: ruclips.net/video/5xBeRoAzWsI/видео.html
Kıymetli hocam İşTatmini ve ya örgütsel bağlılık Likert tipi bir ölçek değil mi? Yine sizin videolarınızdan bu tipteki ölçeklerin sıralayıcı bir ölçek olduğunu anladım. Dolayısı ile 2:16 daki şart sağlanmamış olduğu halde regresyon analizi yapmış olmadık mı?😅
Çok dikkatlisiniz. Evet haklısınız yalnız Likert tipi ölçekler sıralama belirtmesine rağmen çok güçlü oldukları için daha üst düzeyde kabul ediliyorlar. Zaten böyle kabul etmesek kimse akademik çalışa yapamaz :)
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi. bu kitabın pdfini nasıl bulabilirim çok acil lazım
Telif hakkı olan bir kitap. Bulsanız bile doğru olmaz.
şahane bir videooooo
Teşeeeeekkürler.
hocam süpersiniz
Estağfurullah. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Kolaylıklar diliyorum :)
merhaba hocam, tez için word özet aktarım kısmını açıklarmısınız.
Maalesef sorunuzu anlayamadım.
Hocam, harika ötesi bir anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim. nihayet neyin ne olduğunu anlayabildim. Birde tez için word yazım kısmı hakkında destek verirseniz memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim.
Rica ederim. Word kısmından kastınız nedir? Anlayamadım.
@@TezYardımPlatformu Metin olarak yazımı. Teze metin olarak nasıl yazacağız? Bunu sormak istemiş. Konuşmalarınızdan yakalanıyor ama ekstra kolaylık arıyoruz :)
öncelikle harika anlatımınız için teşekkürler, acaba basit regresyon analizini makalemizde nasıl tablolaştırıp açıklamalarını yazabiliriz
Rica ederim. Elimden geldiğince anlatıyorum. Zannediyorum bunun yazımını anlatmadık. Yakında anlatacağım.
@@TezYardımPlatformu MErhaba anlatımınız şahane. Ama tablolaştırıp teze nasıl aktarabilirim? Lütfen dönüş sağlayın çok sevinirim, çok teşekkürler
hocam kolay gelsin. cook's değerim 1'i geçti ne yapmam lazım
Şu videoyu izleyerek, buna neden olanları çıkarmalısınız: ruclips.net/video/ultm-xDDHTo/видео.html
@@TezYardımPlatformu hocam izledim ancak casewise diagnotik tablo işaretlememe rağmen analiz sonucunda çıkmadı. bu uç değerim olmadığı anlamına mı geliyor. çünkü eski analizimde cook's değeri ,114 geldi, ancak şuan bir türlü casewise diagnotis tablosu gelmiyor analizimde. ,114 yeterli mi yoksa?
Evet, bir sorun yokmuş. Devam edebilirsiniz.
hocam ağzınıza sağlık bir sorum olacaktı. bağımsız değişkeni 2li kategorik bağımlı değişkeni de süreksiz değiken (ölçek) olarak aldım. cook distance 1i geçmiyor 0,1lerde ancak std residual değeri 3,4lerde 3,2i geçiyor cook ta geömediği için uç değer yoktur diyebilir miyiz?
Bence diyebiliriz.
video için teşekkürler varsayımlardan bir ya da bir kaçının sağlanamaması durumunda ne yapılabilir acaba
Şartları sağlayacak veri silme, dönüştürme vb. işlemler yapmaktan başka çare bulunmuyor.
Hocam kolay gelsin. Veri setimiz normal dağılım gostermiyorsa ne yapmalıyım?
Normal dağılım göstermeyen değişkeni z skoruna dönüştürüp +-3 arasında olmayanları satır satır çıkarmalısınız. Normal dağılım videomuzda bunu anlatıyorum diye hatırlıyorum.
merhabalar hocam, benim veriler tüm şartları sağlamaktadır. yalnızca uç değer olarak iki yere bakıyoruz. cook için minimum ve maksimum değerler biri geçmiyor gayet güzel ama std resitual de +-3.26 şartı minimum için kabul görmüyor bende -4,26 ama maksimum 2,33 şeklinde. benim çalışmam için uç değer yoktur diyebilir miyim? ve regresyon analizini tezime koyabilir miyim?
Bence std res. kısmına hiç girmeyin. Çalışmanıza devam edin, analizi yapın. O kadar olur :)
@TezYardımPlatformu teşekkür ederim ☺️
Hocam merhaba. 4 farklı kitabı inceledim fakat hiçbirisinde homoskedastisite şartına yer verilmemiş. doğrusallık, hataların normal dağılımı şartlarına yer vermişler. Bu homoskedastisitenin kaynağı hangi kitapta geçiyor?
Şu kitapta bulabilirsiniz: Field, A. (2024). Discovering statistics using IBM SPSS statistics. Sage.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam.
hocam merhaba, degıskenlere nasıl karar verdık? dıger degıskenler neden olmadı?
Tamamen senaryo olarak yaptık.
hocam anova testinde ve diğer testlerimde aynı adımları izliyorum ama sigma değerim her defasında 0,01 çıkıyor başında küçüktür ifadesi ve üzerinde b harfi ile bütün analizlerde aynı çıkması benim yaptığım bir hatadan mı oluyor anlamadım.
Maalesef anlayamadım ama bence sorun yoktur. Sonuç budur.
Elinize sağlık tüm kanal içerikleriniz çok profesyonelce ve çok faydalı. Lojistik regresyon ile ilgili videonuz var mı veya yok ise yapmanız mümkün mü?
Teşekkür ediyorum. Maalesef yok. Kısa sürede yapmamız çok mümkün değil gibi maalesef.
MERAHAB HOCAM BEN VERILERI NASIL ALABILIRM SAV DOSYASINI ATMA SANSINIZ VARMI
Maalesef veriler mevcut değil. Sıfırdan serisinde veriler mevcut.
sayın hocam tüm bu ön şartlar için atıf olarak tabachnick ve fidell mi ya da başka atıflar var mıdır
Vardır.
Hocam bu bilgileri nasıl raporlandıracağımızı da ekleyebilir misiniz?Çok faydalı bir video oldu. Çok teşekkürler.
Rica ederim. Evet, kendim yazabilirim serisi için bu videoyu da anlatacağım yalnız biraz vakte ihtiyaç var.
@@TezYardımPlatformuhocam basit regresyon analizi için kendim hazırlayabilirim serisinde bulamadım. Hazırladınız mı?
Zannediyorum anlatmadım. İlk anlatacağım video bu olsun.
Merhabalar, joinpoint regresyon analizini anlatabilir misiniz? Teşekkürler.
Kısa vadede maalesef mümkün değil. Üzgünüm.
@@TezYardımPlatformuYayınlamış olduğunuz videolardan faydalandığımı belirtmek isterim. Emeklerinize sağlık hocam. Saygılarımla.
Çok mutlu oldum. Rica ederim.
Sayın hocam merhabalar. İş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans öğrencisiyim. Rüzgar enerji santrallarında meydana gelen riskleri literatür taraması sonucu 7'li likert önem ölçeğini kullanarak anket formuna dönüştürüp rüzgar enerji santrallerinde risk değerlendirmesinde bulunmuş iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına değerlendirmesine sundum. Katılımcıların risklerin önem derecelerine göre oluşan veri setinin normal dağılım göstermediği tespit edildi. Danışman hocam risk maddelerinin ortalamaları ile olan ilişkisini Regresyon analizi uygulamamı istiyor. Normal dağılım göstermeyen verilere regresyon uygulanamayacağını ifade etmişsiniz. Bu noktada normal dağılım göstermeyen verilere hangi regresyon yöntemi uygulanır. Genelleştirilmiş regresyon metodu veya ordinal regresyon uygulanır mı? Bir de ordinal regresyon ile hiyerarşik regresyon aynı metotlar mı?
Ordinal olarak belirttiğiniz regresyon evet hiyerarşik regresyon. Normal dağılımın sağlanmadığı durumda maalesef uç değerleri çıkarmanız gerekiyor. Bunun için ilgili maddeyi z skoruna dönüştürüp, +-3 aralığında olmayanları çıkarmalısınız. Normal dağılım videomuzda olması gerekiyor.
Merhabalar, normal dağılım göstermeyen veri setinde regresyon analizi yerine hangi analizi kullanabiliriz ?
Önceki cevabıma ek olarak: Her madde için değil ortalamalar için belirttiğim işlemi yapın.
Hocam standart rezidual değerleri istenen aralıkta değilse ne yapmalıyız
Normal dağılımı sağlaması için veriler içinden bazıları çıkartılabilir. Ya da çok büyük bir sorun yoksa analize devam edin derim. Kolay gelsin.
@@TezYardımPlatformu hocam çok büyük bir sorun yoksadan kastınız nedir acabayani 3,29'dan çok büyük değilse mi
Evet, onu kastetmiştim.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam
hocam bağımlı değişkenim sürekli değişkne, bağımsız değişkenim kategorik. ANOVA yerine neden basit doğrusal regresyon yapayım? Hangisini tercih etmeliyim? Yanıtlarsanız sevinirim
Regresyon olmaz. ANOVA kullanmalısınız.
@@TezYardımPlatformu hocam umarım sabrınızı zorlamıyorumdur. Bir soru daha sormak isterim. Türkiyenin coğrafi bölgelerine göre 20 yıla ait sezeryan oranları (sürekli değişken) verim var. Hem yılın hem coğrafi bölgenin sezeryan oranına etkisine bakmak istiyorum. iki faktörlü ANOVA mı doğrusal regresyon mu önerirsiniz? Ya da başka test mi? Şimdiden çok teşekkürler.
İki faktörlü ANOVA daha uygun olabilir. Daha detaylı bilgi için hangi testi kullanmalıyım videolarımızı izleyebilirsiniz.
@ çok teşekkürler iyi ki varsınız 😊
Hocam öncelikle videolar için teşekkürler, benim bir sorum var. Videoda( 19.03 dakika) unstandardized Beta değerini alıyoruz ancak kendi hocam bulguları yazarken standardized beta değerini alıyor. Hangisini seçmemiz gerekiyor?
ikinci sorum da R square değerini yazarken videoda adjust R aldık ancak ders hocam R square değerini alıyor.
Rica ederim. 1. İkisini de seçebilirsiniz. Farklı şeyler anlatırlar. 2. Basit doğrusalda adj alınmaz ama çokluda adj alınır. Ben bu videoda adj mi almışım? Bakamadım videoya...
@@TezYardımPlatformu Pardon hocam siz dediğiniz gibi almışsınız videoda. Cevap için teşekkür ederim.
Rica ederim
Hocam, emeğinize ellerinize sağlık. Videolarınızın her biri tek tek değerli ve faydalı. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Hocam size sorum olacak. Bu videoda bağımlı değişkenin sürekli değişken olması zorunlu iken bağımsız değişkenin kategorik olabileceğini belirtmiştiniz. Bağımlı değişkenin iki kategoriden mi oluşması gerekiyor, yoksa daha fazla olabilir mi? Bağımsız değişken kategorik, bağımlı değişken sürekli değişken iken önerebileceğiniz başka regresyon analizi yöntemi var mı? Ayrıca kategorik değişkenlerde normallik analizi yapılabilir mi? Şimdiden cevaplarınız teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba, öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum. 1. Aslında bağımsız değişken kural olarak kategorik olamaz ama dummy (kukla) değişken gibi düşünüp yapsanız sorun olmaz. Örneğin 1 erkek 2 kadın olsun. Bununla da yapılabilir. Bir t testi ile aynı sonucu verir ama bunun üzerinden yapılan regresyon makalede veya tezde kabul görmez. 2. Kategori sayısı 2'den fazla da olabilir. 3. Farklı bir regresyon analizi aklıma gelmedi. 4. Kategorik değişkenlerde normallik analizi maalesef yapılamaz.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam değerli bilgileriniz için. Saygılarımla.
Videolar icin cok tesekkur ederim.isimi cok kolaylastirdi.ancak Bir sorum olacak.22 soruluk bir ölcek icin ortalamalari alarak ortalamalarinda korelasyon ve regresyo analizi yapiyoruz degil mi hocam.alt boyutlari olan bir olcek icin her boyitun kendi ortalamasini mi almamiz gerekiyor regresyon analizinde.
Rica ederim. Evet ölçek ortalamaları arasında korelasyon/regresyon yapıyorsunuz. Alt boyutlar amaçlarınız içinde varsa bu defa onların ortalamalarını kullanıyorsunuz.
@@TezYardımPlatformu cok tesekkur ederim
Hocam F değeri anlamlılığı belirlemede p değeri kadar önemli midir ? ve de F değeri aralığı ne olmalıdır ?
F'nin bir aralığı yok. F'den p ye ulaşılıyor. Sadece p üzerinden değerlendirme yapın yeterlidir. Mantığını anlamak isterseniz bizim ANOVA'nın mantığı videosu size ilişki hakkında fikir verir.
hocam bağımlı değişkenin alt ölçekleri varsa her bir alt ölçek bağımsız değişkenle ayrı ayrı mı analize alınır?
Amacınız içinde bunların da tespiti varsa, evet.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim hocam, içerikleriniz ve yanıtlarınız çok faydalı.
Hocam merhaba. Std.Residual hesaplaması >3,29 çıkmasına rağmen diğer şartlar sağlanıyor. Tek bir şartın sağlanmaması kabul edilebilir mi ? Kabul edilemez ise uç örneği çıkarmak gerekli dediğiniz gibi ama bağımlı/bağımsız değişkenden hangisi olduğunu nasıl anlayabiliriz ?
Bence sorun değil. Benim temel kaynak olarak kabul ettiğim Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS. London: SAGE. de her şartın sağlanması gerçek hayatta mümkün değildir diyor. Bazen esnetilebilir.
Hocam merak ettiğim bir konu var benim 52 tane tablom var bunlardan 3 tanesi anlamsız yani p değeri 0.05 den büyük çıktı ama R squere değeri ise 0.000 çıktı verilerim de hata yok hepsini girdim bu normal bir durum mu yoksa hatalı bir regresyon mu oluyor ya da şu şekilde sorumu iletiyim bu anlamlı durumda R squere değeri 0.000 çıkması mı normal olur ya da anlamsız durumda R squere değeri 0.000 çıkması mı normal olarak karşılanır son olarak bu regresyon analizinin tez için örnek raporlaması mevcut mu hocam sizde?
Anlamsız sonuç bulduğunuzda r2 değerinin sıfır çıkması gayet normal bir durum. Bunda bir hata yok. Yazım ile ilgili ayrı bir video olması lazım.
hocam bana regresyon analizinin R kare değerini yükseltmem için bağımsız kısma birkaç değer atabileceğim söylemdi fakat o zaman videodaki gibi yorum yapamıyorum tablolar biraz değişiyor ne önerirsiniz?
Çoklu regresyon videomuzdaki yorumlara bakabilirsiniz.
hocam merhabalar. Grafiğin üzerinde regresyon denklemi yazmıyor ben de.
Merhaba, çizginin üzerine sağ tıklayın. Özelliklere gidin, add fit line gibi bir seçenek olacaktı. Açılan kutunun sol altında olması lazım. :)
@@TezYardımPlatformu yok hocam olmuyor. Bağımlı ve bağımsız değişkenlerimde bir sıkıntı olabilir mi acaba?
Önce grafik üzerine çift tıklayın. Sonra sadece çizgi üzerine sağ tıklayın ve en üstten properties window'u seçin. Ekranda bir kutu açılacak. Fit line sekmesini açın. En altta attach label to line göreceksiniz.
@@TezYardımPlatformu sagolun hocam tek tek aciklamissiz. Benim programımla alakalı sanirim. En altta böyle bir seçenek yok bende. %95 yaziyor sadece.
Öncelikle emeğinize sağlık. Çok detaylı ve açıklayıcı olmuş. İmkan varsa tablo şeklinde raporlanmasını da gösterebilir misiniz acaba?
Değerli yorumunuz için çok teşekkürler. En kısa sürede bu konuda bir çalışma yapalım. Saygılarımla.
@@TezYardımPlatformu desteğiniz için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim
@@TezYardımPlatformuhocam merhaba, basit regresyon analizi sonuçlarını tabloya aktarım videosu çektiniz mı?
Zannediyorum bu videoyu çekmedik.
Merhaba Sayın Hocam, çok kaliteli video içerikleri hazırlamışsınız. İstediğim bilgiye öz ve kolay bir şekilde ulaşabiliyorum. SPSS programına işlenen değişkenler hangi bilimsel araştırmanın verileri ismini paylaşabilir misiniz?
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Veriler bir araştırmaya ait değil. Video için hazırlamıştım.
Hocam tekrardan emeğinize sağlık. Size bir başka soru daha yöneltmek isterim. Acaba makalelerde basit doğrusal regresyon analizi tablolarını oluştururken her analizi ayrı ayrı mı tablo yapmak gerekir yoksa aynı tabloda sunum yapabilir miyiz? Örn: İş tatminin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunun altına, iş tatminin kazanca etkisini ekleyebilir miyiz? ya da iş tatminin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunun altına mobbingin örgütsel bağlılığa etkisi tablosunu ekleyebilir miyiz? Bir de hocam makalelerde model summary, anova ve coefficient tablolarının üçünü de koymalı mıyız? Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Tek bir tabloda gösterebilirsiniz. Yalnız bağımsız ve bağımlı değişkenleri, katsayıları vs. ayrı ayrı göstermelisiniz. Model summary vs. bunları ayrı tablolar halinde göstermenize gerek yok. Bir tabloda F değerini, r2 değerini, katsayıları verebilirsiniz. Tezlerde veya makalelerde örneklerini bulabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim hocam. Saygılarımla.
Merhaba Hocam, video için teşekkürler. Ön şartlar ile ilgili atıf yapabileceğimiz referansları söyler misiniz?
Şunlara atıf yapabilirsiniz:
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., Köklü, N. (2011). Sosyal Bilimler için İstatistik (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
George, D., Mallery, M. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference (10a Ed.). Boston: Pearson.
Hocam merhaba. Elinize emeğinize sağlık. Çok istifade ediyorum. Basit doğrusal regresyon analizi yapıyorum. ZSkoru (Std Residuals) -3,633 + 1,920 değerine sahip. Cook's ise 0 ve 0,055. Cook değerine bakıp ilerleyebilir miyim? Yoksa burada Zskorunu baz alıp aykırı değerleri mi çıkartmalıyım. Teşekkür ederim.
Bence cooks yeterlidir. Sadece Cooks'u gösterip devam edin derim.
Teşekkür ederim hocam. @@TezYardımPlatformu
merhaba hocam, regresyon analizi yapmak için bağımlı ve bağımsız değişkenlerin ikisinin de nicel veri mi olması gerekiyor? nitel verilerde yapılması mümkün müdür?
Maalesef mümkün değil.
merhaba Hocam, verilerim non parametrik olduğu durumda regresyon yapılmaz mı, anket sonuçlarımı sadece non parametrik testlerle mi test etmem gerek, regresyon yapamaz mıyım
Uç değerleri atarak regresyon yapabilirsiniz. Bununla ilgili normal dağılım videomuzu ve buna özel farklı bir videomuzu izleyebilirsiniz.
Hocam emeklerinize sağlık. Regresyon şartlarını verilerimiz sağladı. Bağımlı değişken: (Ölçek toplam puan / Bağımsız değişken: Sınıf düzeyi(kategorik)) Derste anlattığınız üzere coefficients tablosundaki Sig. değer, 0.098 çıktı. Bu sonuca göre regresyon nasıl yorum yapmalıyım?
Sana diyorum korelasyon değil regresyonu nasıl yorumlamalıyım şeklinde soruyorsunuz. Yorum yapılacak kriterler bellidir. 0.05'i geçtiyse anlamlı etki yoktur.
Hocam merhabalar. Etki büyüklüğü için videonuzu izliyorum, gene çok başarılı anlatım. Bir sorum olacak. +-3.29 çıkmadı. Sadece bu analiz için 2 tane uç değer attım problem olur mu ? Bir de durbin watson sizin videodaki gibi 1-3 arasında çıkmadı. 0-1 arasında çıktı ne yapmam gerekir? Görmezden mi gelsem acaba veya nasıl yorumlayabilirim
Orada anlattıklarımız kitabi yani teorik olan kurallar. Belirtilen şartlar sağlansa iyi olur ama mutlaka sağlanacak diye bir şey de her kural için söz konusu değil. Bu konuları anlatan field da kitabında bundan bahsediyor. Ama son karar sizindir ben maalesef kesin bir şey söyleyemem.
teşekkürler hocam. Bir de iki ölçeğin birbirine etkisini buldum . cohend nasıl hesaplayacağım ? genelde cohend t testi ile hesaplamışlar ama iki ayrı ölçek olur mu bilemedim
Bir ölçeğin başka bir ölçek üzerindeki etkisi daha doğrusu bir puanın başka bir puanı üzerindeki etkisi regresyon ile tespit edilir. Regresyon katsayısı zaten bu etkinin gücünü verir. Ayrıca etki büyüklüğü hesaplamanıza gerek yok.
Hocam merhaba. Videolardaki emeğiniz için çok teşekkür ederim. Benim örneklem sayım 317. Uç değerleri çıkarırsam örneklem sayım kritik bir duruma gelecek. Fakat regresyon analizi yapmam istenmekte. Bu nedenle regresyon analizini ararştırırken literatürde nonparametrik regresyon adı altında bir analiz yöntemi ile karşılaştım. Daha önceki yorumlarda böyle bir analiz yöntemi olmadığından söz etmişsiniz. Fakat güncel kaynaklarda bu tanım bulunmaktadır ve hatta parametrik ve parametrik olmayan regresyonun karşılaştırılması ile ilgili makale de mevcut. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Nonparametrik regresyon diye bir analiz olabilir mi?
Evet nonparametrik regresyonlar da var. Ancak ben bunların bizim çalışmalarımız için uygun olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla hiç girmiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Bu çalışmada yapmanız gereken yeni veri toplamak.
Teşekkür ederim hocam çok sağolun.
Hocam merhaba öncelikle sizlerden çok destek alıyorum videolar için teşekkür ediyorum. Bir sorum olacaktı benim alt problemlerim “Genç yetişkinlerin yaşam boyu kardeş ilişkileri cinsiyet açısından anlamlı düzeyde yordanmakta mıdır?“ şeklinde yaş, medeni hal vs. Diye sırayla gidiyor bu alt problemler için hangi analizi kullanmam gerek. Danışmanım stepwise istiyor Scale değişkenlerimle bu analizi uygulayıp yorumladım fakat nominal ve ordinal değişkenlerle bu analizi kullanmayı bilemedim ne yapmam gerektiği konusunda yardım rica edecektim. Bu alt problem için regresyon kullanabilir miyim? Cevap verirseniz çok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim
Bence bunlarda regresyon uygun değil. t testi, ANOVA gibi testler kullanılmalı. Hangi testi kullanmalıyım videolarımızı izlemelisiniz.
Çok teşekkür ederim 💐
Hocam merhaba, bir makalede hakem anlamlı çıkan sonuçların regresyon ile ileri analizini istemiş. Ancak regresyon istediği verilerden bazıları normal dağılıma sahip değil. Bu durumda sizin anlatımınıza göre regresyon yapılamamıştır demek zorunda kalacağım. Bu şartlar için kaynak var mı ?
Bence regresyon yapılamamıştır demektense normal dağılımı bozan bazı uç verileri çıkartarak regresyon analizi yapın derim. Kaynak olarak küçük bir araştırma ile her türlü istatistik kitabını gösterebilirsiniz. Çünkü regresyon çok temel bir konu regresyonu anlatıyorlarsa mutlaka bu konuda benim anlattıklarımı yazmışlardır.
çok teşekkür ederim hocam
@@TezYardımPlatformu
Hocam merhaba. Emeklerinize sağlık, çok güzel bir anlatım olmuş. Size tezimle ilgili bir şey danışacağım.
1) 3 farklı şekilde bir tadım testi çalışması gerçekleştirdim. Her bir testte elde edilen tat algısına ilişkin puanların, algılanan kalite ve marka bilinirliği üzerine etkisini inceliyorum. Veriler normal dağılıyor ancak doğrusallık şartı yerine getirilmiyor. Ne yapabilirim?
2) Marka bilinirliğinin, elde edilen toplam puanlar üzerindeki etkisini ölçmek için hangi testi kullanmam gerekiyor? Regresyon ise yine doğrusal dağılmıyor çünkü... Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar🌸
Doğrusal dağılım mutlaka vardır. Bugüne kadar hiç böyle bir şeye rastlamadım.
Sayın hocam, regresyon analizini gerçekleştirme ön koşullarının 6 tanesi uygun olmasına rağmen sadece normal dağılım şartındaki residual değerleri bu şartı sağlamıyor. Bu durumda regresyon analizi gerçekleştirilebilir mi?
Bence normal dagılım için çarpıklık ve basıklık yeterli. Bunlar sağlanıyorsa bu kadar detaya girmeyin ve analizi yapın.
@@TezYardımPlatformu tam o noktada sorunum var hocam 🙂 değişkenlerimden biri normal dağılım göstermiyor, diğeri ise gösteriyor
O zaman regresyon yapamazsınız. Z skoruna çevirin +-3 dışında kalanları silin.
Alt faktorleri olan bir olcek bagimsiz degiskenimiz iken basit regresyon analizi yapabilir miyiz hocam? Yoksa alt faktorleri olan bi olcek varsa bagimli bagimsiz degisken arasinda coklu reg. Olmak zorunda?
Eğer ölçeğin alt boyutlarını analize dahil etmeden analiz yapıyorsanız basit yapacaksınız. Alt boyutları da dahil ediyorsanız çoklu yapacaksınız.
@@TezYardımPlatformu ornegin;”tutumun satin almaya etkisi vardir” diye bi hipotez kurdugumda alt faktorleri olan tutum olcegi ile satin alma arasinda coklu reg. mu yapmak zorunda kaliyorum? Tutumun alt faktorleri ile satin alma arasinda tek tek basit regresyon yapip sonrasinda toplam sonuca ulasma gibi bir islem yapilamiyor o zaman? Cevabiniz icin cok tesekkur ederim🌸
Hocam merhaba,
Öncelikle teşekkür ederim. Şahsım adına çok faydalı bir video oldu. 2 adet sorum var:
- Anova tablosundaki F değerini,
- Coefficient tablosundaki t değerini nasıl yorumlayabiliriz?
kısa cevaplarınız bile çok faydalı olacak. Tekrardan teşekkürler, saygılar,
Merhaba, öncelikle faydalı olmasına sevindim. Bunları yorumlamanıza gerek yok. Sadece anlattıklarımız üzerinden gitmeniz yeterlidir. Ancak yine de ne olduklarını söylemek gerekirse; F değeri o tablodaki p değerine gidilen yolda kullanılyor. t değeri de o tablodaki p değerine gidilen yolda. Şu video size fikir verecektir: ruclips.net/video/5artjguik8w/видео.html
Alova tablosunda F ne oluyordu hocam
F değeri, ANOVA'nın hesapladığı bir istatistik. F değerinden p değerine ulaşıyoruz. Bunu bilmenize çok gerek yok ama meraklıysanız şunu izleyin derim: ruclips.net/video/gkQa01WPquY/видео.html Bence çok önemli bir video ama çok rağbet görmüyor.
Merhaba hocam; emeğinie sağlık öncelikle :) şimdi benim sorum şu şekiilde
coefficients regresyon tablosu için bende iki satırdaki sig değeri de anlamlı çıktı
bağımsız değişkenin olduğu satır için (2. satır yani sig değeri anlamlı ,000
sizin tablonuzdan farklı olarak coefficients tablsounda sabiti olduğu satırdaki sig değeri de ,000 buldum. Sizinkinde öyle değildi. Ordaki (Coefficients tablsu 1. satır sabitin karşısındaki sig değeri) çokdeğinmedik :( bu sig in bir etkisi var mıdır ?
teşekkür ederim şimdiden :))
Rica ederim. Sabitin olduğu satırdaki p değerinin bir önemi yok. Dikkate almayabilirsiniz. Kolay gelsin.
@@TezYardımPlatformu peki hocam teşekkür ederim :)) hiyerarşik regresyona dair bir anlatım gelir mi peki yakın zamanda ?
regresyona dair son 1 videonz kaldı izleyip uygulamaya yapmadığım :)
Teşekkür ediyorum. Şu anda önce daha çok kişinin kullandığı konular üzerinden gidiyorum. Bir de bazı konuların mantığını ekleyerek, konuları tamamlıyorum. Evet, hiyerarşik ve lojistik regresyonu kısa bir süre içinde anlatmayı düşünüyorum. Programım içerisinde yer alıyor.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ediyorum hocam :) takipteyim :) ben aylar öncesinde başka bir konu ile ilgili de yazmıştım size; o tezim iptal oldu analizler yani aslında veriler çok absürt olduğu için :((( ikinci kez yeni bir konuda tez çalışması yürütüyorum ve zamanım kısıtlı :(( çok gecikme olmadan izleyebilirim inşallah :)
Hocam videolar çok faydalı gerçekten çok teşekkürler. Hocam izninizle şunu sormak istiyorum, ben veri grubuma tek örneklem t testi uyguladım ve sonuçlarını aldım, sonrasında ortaya yeni bir model çıkarmak için regresyon analizi yapsam bu doğru olur mu? regresyon analizinden elde ettiğim katsayı ve sabitle yeni bir formül ortaya koyabilir miyim?
Çalışmanızın detaylarını bilmiyorum ama niye olmasın.
@@TezYardımPlatformu peki hocam regresyon analizi sonucunda elde ettiğim R square değeri benim hali hazırda olan verilerimin sonucunda bir değer mi yoksa üretilen yeni modelin sonucunda bir değer mi?
R² değeri mevcut verilerinize dayanarak hesaplanır ve modelin bu veriler üzerindeki uyumunu ölçer.
Hocam öncelikle elinize sağlık. Ben ön şartlarla ilgili bir soru sormak istiyorum. Elimdeki kitaplarda Dublin Watson'un olması gereken aralık değerleri, standart residuals değerleri, cooks değerleri ile ilgili bir kriter göremedim. Bunların kaynakları nedir? Kime atıf yapmamız lazım? george ve malleryde bunları göremedim
Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS. London: SAGE. yazabilirsiniz. Bunların hepsi ile ilgili bilgi var.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkürler hocam
Sayfa sayıları sırasıyla uç değerler için 577 ve 578, D.w için 582 :))
@@tugbahoca7086 Çok teşekkür ederim hocam 🙂
Merhabalar. Bir çalışmada aynı bağımlı değişkeni birden fazla bağımsız değişkenle yordamak için basit regresyon analizi yaptığımızda sanırım tip 1 hatası artıyor. Çoklu regresyon şartları sağlanmadığı için mecburen basit regresyon yaptığımızda bu tip 1 hatayı azaltmak için bir hesaplama yapılıyor diye biliyorum. Ancak ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmiyorum. Bununla ilgili bir videonuz var mı? Yoksa tarif etmeniz mümkün olur mu? Çok teşekkür ederim.
Öncelikle basit ve çoklu regresyon birbirinden kullanım yeri olarak farklıdır. Bir bağımlı değişkeni birden fazla değişken "birlikte" etkiliyorsa çoklu kullanmak zorundasınız. Çoklu bağlantılılık vs. problemler varsa bunları çözmelisiniz. Basit yapamazsınız. Belirttiğiniz hata ANOVA ve t-testi için doğru. Neden ANOVA yerine t testi yapmıyoruz'u anlattığım videoda bundan bahsediyorum. Belirttiğiniz hesaplamayı maalesef hatırlayamadım. Rica ederim.
@@TezYardımPlatformu Ben çoklu regresyon şartları sağlanmadığı için değişkenlerle tek tek basit regresyon yaptım. Ancak tip 1 hata muhtemelen arttı, kaynaklarda böyle bir şeye rastlamasam da basit korelasyondan yola çıkarak tahmin ediyorum. Sanırım siz de nasıl düzeltme yapılması gerektiğine dair bir kaynak hatırlayamadınız. Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Regrasyon analizi ön şartlarından doğrusallık sağlanmazsa nasıl bir yol izlenmeli
Bu durumda çok üst düzey analizler gerekiyor. Bizim anlattıklarımızın kapsamı dışında.
@TezYardımPlatformu regrasyon/curve estimation dan doğrusal olmayan analiz testlerini uygularsam anlamlı sonuçlar elde etmez miyim? Tez yazım sürecinde araştırma sorularımdan biri regrasyon analizi yapmam lazım nasıl bir yol izleyebilirim
Bu konuda maalesef net bir şey söyleyemeyeceğim.
@@TezYardımPlatformu teşekkürler hocam çok sağolun
hocam bizimde uygulayabilmemiz adına veri etini bizimle paylaşabilir misiniz çok teşekkür ederim:)
Bu videoları çekerken aynı veri seti üzerinde değişiklikler yaparak yeni videolar çekmiştim. Maalesef eski halleri elimde yok. Üzgünüm. Kendiniz sayılar atayarak da yapabilirsiniz aslında.
Hocam merhaba, normal dağılım koşulu sağlanmayan durumlarda kullanabileceğimiz regresyon analizinin non parametrik karşılığı var mıdır? Yoksa hipotezleri korelasyon analizine uygun şekilde yazıp bu şekilde yorumlamam da doğru olur mu? İzlediğim videolarda bu detay varsa ve atladıysam kusura bakmayın.
Koralasyonla regresyonun amaçları farklıdır. İlki ilişkiyi, ikincisi etkiyi tespit eder. Amacınız etki tespiti ise yapmanız gereken normal dağılımı bozan verileri çıkarıp regresyon yapmak.
Hocam kontrol ve deney gruplarının tutum son test puanları arasında manidar farka bakacağım. Regreston analizi mi yapmam lazım? Bu arada iki deney grubum var.
Hayır grup sayısı 3 ise Anova yapmalısınız. Hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımız var. İzlemenizi öneririm.
@@TezYardımPlatformu anova yapmadan normallik testi uyguladım hocam iki tane uç değer çıktı diğer veriler de normalliği sağlamadı. Şimdi uç değeri atıp yeniden mi denesem? Onunla ilgili bir videonuz var mı?
Normal dağılım videomuzda nasıl olduğu olması gerekiyor. z skoru +-3 dışında kalanları veri setinden çıkararak analizi tekrarlamanız gerekiyor.
@@TezYardımPlatformu hocam öğrencilerin ön test puanlarının kovareyt değişken alarak Kontrol ve deney gruplarının tutum son test puan ortalamaları arasındaki manidarlığa bakmam lazım. Bu kovareyt değişkeni anlamdım?? Burada tam olarak hangi analizi yapmam lazım??
Kovaryans analizi yapmanız gerekiyor. Videosu mevcut.
Hocam merhaba. Videolarınız şahane ellerinize sağlık.
Ben birşey danışmak istiyorum müsadeniz olursa: Makalemi yazarken, çalıştığım molekül ile ölçeğim arasında doğrusal regresyon analizinde, molekülüm için coefficiency bölümünde sig değeri:0,00 çıkmasına rağmen unstandardized coefficient B:0,00 Std error:0,00 olarak buluyorum. Acaba hata mı yapıyorum yoksa nasıl yorumlarım?
Ek olarak oluşan formülüm y=0,54 + 1,71E - 4X olarak çıktı. Anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ediyor iyi çalılşmalar diliyorum.
Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Belirttiğiniz konuda maalesef bilgim yok. Bilemiyorum.
Hocam anlatımınız ve her şeyi birbirine bağlayarak gitmeniz çok güzel. Emeğinize sağlık. Benim iki sorum olacak: birinci sorum hocam regresyon analizine toplam puanları mı dahil edelim yoksa puanların ortalamasını mı?. İkinci sorum ise normallik ile ilgili: hocam normalde ölçeklerimin toplam puanlarını z skoruna dönüştürüp -+3 aralığı dışında olanları çıkardığımda çarpıklık ve basıklık değerlerim uygun bir noktaya geliyor fakat regresyon analizi yapınca Durbin Watson kat sayısı 0'a çok yakın çıkıyor. Aslında dönüp verilere baktığımda uç değer gibi görünen ama z skoruna göre öyle olmayan neredeyse 50 katılımcı daha görünüyor. Ne yapmalıyım? Katılımcı sayım 357 bu areada hocam. Saygılarımla :)
Rica ederim.
1. Hiç fark etmez. 2. Durbin Watson'ın altındaki tabloda uç değerler olarak görünenler varsa onları da çıkarın derim. Evet katılımcı sayısınız biraz kritik ama çıkarılacak çok sayıda olmaması gerekir. Ya da bunu dikkate almayın analize devam edin. Field (2009) kitabında (temel olarak aldığım kaynak budur) kendisi gerçek hayatta tüm şartların sağlanmasının çok zor olacağını söylüyor.
@@TezYardımPlatformu Hocam Allah razı olsun. İyi ki sizin gibi hocalarımız var
Rica ederim.
Y=2.569+0.909*x1 burada sabit katsayımız anlamsız bunu nasıl yorumluyoruz yani bu denklemde sadece anlamlı olanı yorumlayıp şunu mu diyebiliriz x1 bir birim arttığında bağımlı değişkenimiz 0.909 birim artmaktadır o halde şunu diyemeyiz x1 0 olduğunda bağımlı değişkenim 2.569 dur çünkü anlamsız
Anlamlı da olsa anlamsız da olsa x=0 olduğunda y=2.569 olacaktır. Sabitin anlamlı olup olmaması önemli değil. Oraya hiç girmeyin. Bizim bakacağımız yer 2. satır.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim
Hocam merhaba, sayenizde tez çalışmamda ne yapmam gerektiğini tek tek buldum.
Fakat aklıma takılan bir şey var normallik testlerine göre normal dağılımlarda çıkan bir bağımlı bir bağımsız değişkenim mevcut. Olumlu yönde aralarında anlamlılık ilişkisi olduğunu düşünüyorum ve hipotezim bu yönde. Korelasyon ve regresyon analizi yapmam doğru mudur ? Yapılan örnek ve benim konuma benzer çalışmalarda korelasyon anlamlılığı üzerine regresyon analizi yapılmış. Tek yönlü bir analiz olduğu için başka kaynaklarda anova uygulamam gerektiği yazıyor. Bu konuda kafam karışık, nasıl bir yorumda bulunursunuz ? Şimdiden teşekkürler.
Öncelikle rica ederim, çok mutlu oldum. Sorunuzun cevabı için aslında hangi testi seçmeliyim videolarımızı izleseniz çok daha güzel olur. Sarı kapaklı videolar. Ancak şöyle söyleyeyim:
*Değişkenlerinizden birisi kategorik değilse ANOVA kullanamazsınız.
*İki değişkenin sadece ilişkisine bakacaksınız korelasyon kullanacaksınız.
*Birinin diğeri üzerindeki etkisine bakacaksanız regresyon kullanacaksınız.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkürler hocam, çok çok sağolun 🙏🏻