İzlediğim en iyi video. Hem anlaşılır bir konuşma. Hem hiç bir detayı atlamadan sırasıyla, sade ve herkesin anlayabileceği bir sunum. İlgili kaynaklarıyla beraber desteklenmiş. Baştan sona eksiksiz. Teşekkür ederim.
Çok teşekkür ediyorum. Mutlaka eksikleri vardır ancak değerli yorumlarınızı almak, sonraki videolara teşvik açısından çok mutlu ediyor. Devamını getirmeyi planlıyoruz. Saygılarımla.
Estağfurullah. Teşekkür ediyorum. Evet, normal dağılım bu işin temeli. Çok da keyif veren bir konu. z=+-1,96 olduğunda %95 normal dağılım içinde olunması gibi bilgiler bence çok ilginç bilgiler. Bu konuyu teorik olarak anlatmaya çalıştığım videolara göz atmadıysanız bakmanızı öneririm.
@@TezYardımPlatformu Izledim hocam. 4 metodu da. Machine ogrenmesinde bunu hipotez testi ile kodlayip , Normallligi olcuyoruz . Ama şu bir gerçek ki , Veri ve Makine öğrenmesini öğrenmeye çabalayanlarin yüzde çoğunluğu , bu işin temelinde Istatistigi bilmekten geçtiğini maalesef algilayamiyor henüz .
Hiçbir detay eksik veya fazla değildi. Verilen bütün bilgiler analizde kullanıldığı için daha akılda kalıcı oldu. Çok güzel düzenlenmiş bir video, istatistik konusunda nadir bulunabilen anlaşılır bir anlatım. Ellerinize sağlık!
emeğinize sağlık hocam🙏 ufak bir sorum olacaktı örneğin hipotezim iş tatminin unvana göre anlamlı farklılık göstermesi. iş tatmininin toplam puanı üzerinden normalliğine baktım, normal çıktı. test biçimine karar vermek için ayrıca unvana göre de normalliğine bakmalı mıyım? umarım sorum anlaşılmıştır.
Öncelikle bağışınız için teşekkür ediyorum. Prensip olarak bunları ihtiyacı olan bir öğrenciye ulaştırıyorum. // Sorunuza gelince, hayır ünvan, cinsiyet, yaş grubu gibi kategorik değişkenlerde normal dağılım tespit yapılmıyor. Çünkü bunlar zaten kategorik ve bunlar bağımsız değişkenlerimiz oluyor. Normal dağılması gereken bağımlı değişkenimiz yani iş tatmini. Bu da kategorik değişkenin her grubunda normal dağılırsa süper olur.
@ ne güzel düşünmüşsünüz🙏 hocam bir sorum daha olacak, regresyon analizi normal dağılmayan verilerde yapılmıyor anladığım kadarıyla. bu durumda ne yapmalıyım, korelasyon bakmam yeterli midir? ✨
Sizden sahiden Allah razı olsun.. bir sürü video izledim ve içlerinden sizinkisi o kadar tane tane anlaşılır ki analizimi yapabiliyorum sayenizde. Gerçekten ne kadar teşekkür etsem az. Sayenizde yaptığım yanlışları dahi düzeltebildim. İyi ki varsınız..
Hocam bu videonuz butun videolariniz arasinda , istatistige baslamak icin en temel konu olmus... benim gibi istatistik konusunda acemi olan birisinin mutlaka baslangic seviyesinde bu konuyu dinlemesi lazim... Videolarinizin devaminin gelmesini isterim. Cok tesekkurler katkilarinizdan dolayi.
Haklısınız, bu konu gerçekten çok temel ve önemli bir konu. Bundan dolayı da zannediyorum kanaldaki en fazla izlenen videolardan birisi. Aslında istatistik ile ilgili çok temel konuların da mutlaka izlenmesi gerekiyor. Kanaldaki teorik videolara da mutlaka bakılmalı diye düşünüyorum. Örneğin ölçme düzeyini bilmediğiniz zaman bazı şeyleri daha sonra anlamak zor olabiliyor. Değerli görüşleriniz için gerçekten teşekkür ediyorum.
Yarin biyoistatistik sinavim var kac saattir anlamaya calisiyordum hocam allah karsima seni cikardi seninde karsina iyi insanlari cikarsin insallah sinavim guzel gecer mukemmel anlatmissiniz cok cok tesekkur ederim
Rica ederim. Aslında anlatımım normal dağılım sınırları içerisinde, ekstra bir durum değil ama teşekkürler. Başarılar diliyorum. Allah yardımcınız olsun...
Tabi ki eksikleri vardır ama beğenmenizden dolayı çok mutlu oldum. Beğeninizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Çünkü bu anlatımları sürdürme konusunda motive ediyor. Saygılarımla.
Rica ederim. Bir faydam dokunduysa ne mutlu bana. Bu arada ayrıca teşekkür ile bağış/destek yapmışsınız. Mahcup ettiniz. Teşekkür ediyorum. Bunları çok güzel bir yerde kullandığımızdan emin olabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu eminim hocam ☺️ ayrıca bu işe gönül verdiğiniz işinizi aşkla yapıp bizlere aktarmaya çalıştığınız için tekrar tekrar sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Bilimin sizlere ihtiyacı var eksik olmayın
n0.05 olduğu durumlar nadir de olsa vardır. Bu şekilde koşullar sağlanırsa örneklem küçük bile olsa parametrik testler kullanılabilir. Çalışmanın içeriği ve detayına göre koşullar farklılık gösterebilir. n
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Evet yazdıklarınızın tamamı doğru. Merkezi limit teoremine göre birim sayısından farklı olarak her zaman normal dağılım olabilir. Ancak genel olarak bu şekilde kabul edildiği için bu detaylara girmeyi tercih etmedim. Tekrar teşekkür ediyorum.
Geri dönüşünüz için ben teşekkür ederim hocam. bazen gerçekten bazı çalışmalarda örneklem sayısından ziyade çalışmanın içeriği detay olduğu için farklı çözümler sunmak gerekiyor. Genel hatlarıyla sizin verdiğiniz bilgiler de çok değerli. Çok teşekkür ederim
Merhabalar. Doktora tezimde 4 farklı ölçek ile YEM yapıyorum. Normallik için her bir ölçeğin hatta ölçeğin faktörlerinin ayrı ayrı normallik ve açıklık basıklık değerlerine bakmak mı daha doğru olur, yoksa 4 ölçeğin ortalamasının normallik ve açıklık basıklık değerlerine bakmak daha doğru olur? Buna uygun yazılan bildiğiniz makale var mı acaba atıf verebileceğim,teşekürler
@TezYardımPlatformu carpiklik ve basıklik değerlerini bir kaç faktör saglamiyor, sağlamayan değerleri çıkarmak diğer ölceklerde normallik şartını sağlıyorsa sorun oluşturmaz mı
@TezYardımPlatformu bir ölcegim 6 faktörlü, 2 faktörü carpiklik ve basiklik değerini sağlamıyor 1.6 ile 1,5 civarindalar. Ama 6 faktörün ortalamasını alıp baktığımda sağlıyor. Sizce normallik vardır diyebilirmiyiz
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Önerdiğiniz herhangi bir video varsa önerinizi alabilirim. İyi çalışmalar.
@@TezYardımPlatformu Üstad sosyal bilimlerde örnek bir çalışmayı örnek alıp baştan sona adım adım yapılması gerekenleri gösteren bir video bekliyoruz. Genelde çalışmalar artık 2 ölçekli oluyor Çalışanların stress düzeylerinin iş doyumuna etkisi şeklinde bir araştırmanın baştan sona yapılması gereken tüm adımlarını ve testlerini gösterirsen çok faydalı olacaktır bizlere
@@TezYardımPlatformu Evet hocam onun farkındayım hepsi var lakin bu hepsini tek bir yerde örnek üzerinde gösterirseniz Excellden veri çekiminden başlayıp Bulgular kısmına nasıl yazılacağına kadar örneklendirirseniz camiayaya büyük katkısı olacağını düşünüyorum zira şu ana kadar 15 farklı kişiden dinledim bu dersi sizin gibi akıcı anlatan kimse yok bu platformda
Hocam emekleriniz için çok teşekkür ederiz. Çok açıklayıcı ve anlaşılır. Bilim dünyasına ışık oldunuz. Kaynakçaya ulaşamadım, hangi kaynakları belirtebiliriz.
Cevabım biraz gecikti ama henüz 24 saat olmamış. Kaynaklar videonun altında yazıyor. www.tezyardimplatformu.com/post/normal-da%C4%9Filim-nedi-r-normalli-k-testi-nasil-yapilir
Hocam detaylı anlatımınız için teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Benim çalışmamda çarpıklık-basiklik katsayısı -1.5 +1.5 arasında. Ancak boxplot grafiğinde bazı katılımcılar grafik dışında gözüküyor. Bunları silmem gerekir mi? Sildikçe daha fazla katılımcı çıktığı için tereddüt ettim.
Rica ederim. Faydalı olduysam ne mutlu bana. Hayır silmeyin. Grafiği hiç dikkate almayın. Çalışmanızda sadece çarpıklık ve basıklık hakkında bilgi verin.
Antipsikotik ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı tourette sendromlu hastaların, tik sıklığına, bir parça nikotin sakızı çiğnemenin etkili olduğu bulunmuştur. 4 farklı durumda, 30 dakikalık süreçteki tik sıklıkları ölçülmüş ve ölçümler tourette.xls dosyasında verilmiştir. Tik sıklıklarının ortalamasının farklı durumlarda farklılık gösterip göstermediğini araştırınız. Bu soru için tüm videoyu izledim yaptım 🤔 ama hoca non parametrik de yap falan dedi. Sadece bu videodaki yetmiyor mu?
Bu videoda normal dağılımın tespitini anlatıyoruz. Normal dağıldıysa bir test dağılmadıysa onun karşılığı olan farklı bir test kullanmanız gerekiyor. Hangi testin kullanılacağına karar verebilmek için yapacağınız en güzel şey hangi testi kullanmalıyım başlıklı videomuzu izlemek. İzleyin bana hak vereceksiniz.
Hocam bir de verilerimi normallik analizine aldığımda çarpıklık ve basıklık istenilen aralıkta çıkıyor fakat diğer şartları sağlamıyor. Korelasyonel bir araştırma yapıyorum. Nasıl devam etmeliyim ?
Hocam mükemmel bir anlatım, emeğinize sağlık. Peki ön-test ve son-test arasında dağılım farklı olursa varsayımımız ne olmalı? Parametrik testler mi non-parametrik testler mi seçilmeli? Yoksa iki sonucun farklı alınıp farkın dağılımına mı bakılmalı?
Hocam merhaba, öncelikle emeklerinize sağlık, çok çok faydalı bir video olmuş. Benim sorum şu; çarpıklık değeri istenen referans aralığında olmasına rağmen basıklık değeri bu referans aralığının çok dışında ise normal dağılmıyor mu demeliyiz? Her ikisinin de mi normal referans aralığında olması gerekir?
hocam bir sorum olacak, videonun en sonunda örneklem sayısı 30 dan az ize normal dağılım testi yapmadan verilerin normal dağılmadığını varsayarız diye bir ifadeniz var. bununla ilgili bir kaynak söyleyebilir misiniz acaba, teşekkür ederim
@@TezYardımPlatformu merhaba hocam bu kaynağa erişemedim bu kaynak sizde mevcutsa ilgili yeri buradan paylaşabilirmisiniz geçen cümleyi.Doktora tezi yazıyorum atıf vermem gerekiyor. Teşekkür ederim.
Hocam bu normal dağılım analizlerini yazıya döktüğünüz bir videonuz var mı? Ve tez yazarken bu analizleri tam olarak nereye yerleştiriyoruz? Anketlerin geçerlik ve güvenirlik analizlerini baz aldığımızda verilerin normal dağılım analizlerini nereye yazacağız?
Maalesef yok. Bunları yöntem bölümünde veri analizi başlığı altında da verebilirsiniz, bulgular bölümünde buna özel bir başlık altında da verebilirsiniz.
Hocam Kolmogorov'a göre normal dağılım göstermeyen ama shapiro wilk'e göre normal dağılım gösteren değerlerde ne yapmalıyız ? Ayrıca ilk aşamadaki Basıklık ve çarpıklık değerleri normal dağılım aralığında olmasına rağmen kolmogorov'da normal değil. Bu durumda ne yapabiliriz ?
Hocam merhaba, normalliği ölçmek için kullandığımız dört farklı yoldan birinin normalliği sağlaması yeterli olur değil mi? Çarpıklık ve basıklık katsayısı -1 +1 arasında. Fakat ikinci yolu denediğimde sonuçlar -1,96 ve +1,96 dan büyük çıkıyor. Şimdiden çok teşekkür ederim
@@TezYardımPlatformu benim basıklık ve çarpıklık değerlerim uymuyor ama shapiro wilk e göre tüm guruplarım normal dağılım göstermiş. sizce bu durumda paramektik test mi kullanmalıyım yoksa non parametrik bir test mi kullanmalıyım? bu arada gurubun örnek büyüklüğü 6 kişi.
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim :), çarpıklık ve basıklık +-2,00 arasında olmasının normal dağılım için yeterli olduğuna dair kaynak paylaşmanız mümkün mü?
Hocam merhabalar, eğitime olan katkınız için teşekkürler. Benim sorum bu videonun içeriğinde kolmogorov smirnov un sosyal bilimlerde dogru sonuç vermeyeceği ile ilgili yayınlar var demiştiniz. Bu sağlık bilimleri için geçerlimidir? , sağlık bilimlerinde de basıklık çarpıklık değerlerine göre hareket edebilir miyiz yoksa öncelikli olan başka bir test midir
çok teşekkürler, yalnız kafamı karıştıran bir nokta var, karıştırdığım bir bilgiden olabilir: +/- 1.50 arasında olan değerlere baktığımızda aralarında 0 içermesi gibi bir kriter var mı? her iki değer de 0,.... şeklindeyse bu bize normal dağılım verir mi?
Belirttiğiniz noktaya hiç takılmayın derim. Artı eksi 2 arasında bile olsa yeter. Sıfır değeri varsa zaten bu mükemmel bir sonuç olduğunu gösterir.
2 месяца назад
merhaba hocam. video için tesekkurler. benim verilerim normal dağılım göstermiyor ve normalliği bozan verileri çıkartmamam gerekiyor. bu durumda regresyon analizi uygulamak mümkün müdür, tesekkürler
Maalesef regresyon analizi yapamazsınız. Rekreasyon analizi normal dağılımın olup olmamasına yani uç değerlere karşı çok hassas bir analizdir. Ayrıca bu uç değerlerin olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz. İlgili videoda bunu anlatıyoruz. Kolay gelsin.
2 месяца назад
@@TezYardımPlatformu çok sağolun hocam videoya göre uyguladım uç değerleri buldum ancak dediğim gibi 4 farklı yolla da test ettim aynı satırdaki değerler normalliği bozuyor. Ancak bu verileri çıkartamam. Bu arada korelasyon analizi için spearman uyguladım umarım doğru yapmışımdır.
Sn Hocam emeklerinize sağlık teşekkür ederim. Konu ile ilgili referans kaynakları yorum kısmına yazacağınızı belirtmişsiniz ama ben göremedim. Bilgi verirseniz sevinirim.İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar pazarlama araştırması dersim için bir anket hazırladık anketin verilerini kişilerin cevaplarına göre spss ekranına girdik.Hocamız 2.adım olarak aynı başlık altındaki soruları aynı kategoriye koymamızı istedi(örneğin marka duyarlılığıyla ilgili ankette cevaplanan 3 soru var)fakat nasıl gruplandırılacağını yapamıyoruz.Yardımcı olabilir misiniz?
Hocam merhabalar, tez için topladığım anketlerde sallayarak işaretleyenleri nasıl tespit edip eleyebilirim. Bunun için hangi test yöntemleri uygulanmalı?
Bu cevaplara dayalı ortalama puanları hesapladıktan sonra çarpıklık ve basıklık hesabı üzerinden bunu bozanları tespit edebilirsiniz. Bozanlar uçlu yer olacaktır. Yani sallayarak işaretleyenler.
Değerli hocam merhabalar, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol değerleri +3 ile -3 arasında Jondeau ve Rockinger (2003)’ e göre. siz en fazla +-2 değerden bahsetmişsiniz. Tabi ki değerler ne kadar küçük olsa iyi ama ben +3 ile -3 arasında alsam tezimde ciddi bir eleştiri vs. alır mıyım? Bu arada tüm videolarınız çok kıymetli bilgi dolu videolar olmuş, elinize emeğinize sağlık hocam.
Hocam merhabalar, normallik testlerinden 4 testten birinin normal dağılım göstermemesi (3 test normal 1 test değil) parametrik testlerimi uygulayacağız yoksa non parametrik testlerimi uygulayacağız. Selamlar.
Bunlar daha güvenilirdir şeklinde doğrudan ifade eden bir kaynak ben görmedim. Ancak son yıllarda yapılan bir çok çalışma artık bunları tercih ediyor. Bu nedenle, bunları kullanmayı tercih ediyoruz.
Hocam tekrarlı bir verim var hem kontrol grubu hem de deney grubu için ön test-son test şeklinde Bu verilerin normallik testini nasıl yapacağım. Diğer normallik testleri gibi mi yapayım
Rica ederim. Maalesef bu videonun verileri mevcut değil. Ancak aynı konuyu anlattığımız sıfırdan spss serisi içerisinde de bir video var. Onun verilerini de indirebilirsiniz.
Çok ama çok güzel anlaşılır bir anlatım tarzı emeğiniz büyük:) Sayenizde bir çok analizi videolarınızı izleyerek ve sizden aldığım cevaplarla yaptım. Bir sorum daha olacaktı geri dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim. Veriler normal dağılmadı normal dağılım gösterseydi korelasyon ve regresyon analizi yapacaktım. Şuan sadece faktör analizi ve Spearman's rho korelasyonu yaptım danışmanım regresyon yapabileceğimi de söylüyor bu mümkün mü acaba ?
Öncelikle tüm emekleriniz, detaylı anlatımlarınız için teşekkür ederim, tüm sorulara yanıt vermiş olmanıza güvenerek bir soru da ben sormak istedim. 4lü likert ölçek ile 5li likert ölçek arasında ki ilişkinin incelenmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor acaba, bilgisi acil lazım diyebilirim. Tekrardan teşekkür ederim.
Merhaba, rica ederim. Ben teşekkür ediyorum, sorunuz için. Eğer bu ölçeklerin toplam (ya da ortalama) puanları arasındaki ilişkiye bakacaksanız Likert seçenek sayısının bir önemi yok. Korelasyon analizi yapacaksınız.
@@TezYardımPlatformu Ben o şekilde bakmam gerektiğini düşünüyorum ancak diğer ihtimal nedir acaba? Çok detaylı değilse kısa bir açıklama talep edebilir miyim? Ölçeklerin diğer özelliklerine mi bağlı acaba bu durum?
@@TezYardımPlatformu 'Eğer' ve 'bakacaksanız' diye ibareler kullanmışsınızya, başka bir ihtimalimiz de mi oluyor demek istemiştim. Vaktinizi alıyorum kusura bakmayın. Detay vermeyim demiştim ama konu özetle şu; 4lü likert öğrencilerin sahip olduğu değerler ile 5li likert toplumsal değerler arasında ki ilişkiyi ortaya koyacağım, korelasyon yeterli midir?
Hocam merhaba, öncelikle açık ve anlaşılır anlatımınız için çok teşekkür ederiz. Benim iki sorum olacaktı; 1) ben kendim ölçek geliştirmiştim de normal dağılım veya uç veri tespiti analizi AFA ve DFA'dan önce mi yapılmalı, yani böyle bir sıralama var mı? 2) bahsi geçen bu analizleri yaparken, alt boyutları tek tek mi analize dahil etmeliyiz yoksa ortalamalarını alıp da mı analiz yapmalıyız, örneğin yaşam tatminini ölçen 5 ifade var diyelim bunların hepsini tek tek mi yoksa 5 ifadenin ortalamasını alarak mı yapılmalı sizce? Şimdiden teşekkür ederim...
Merhaba, rica ederim. Faydam dokunuyorsa ne mutlu bana. Sorularınıza gelince 1) Bu konuda her kaynak farklı bir şey söylüyor. Bence AFA ve DFA'dan önce yapılmalı. Çünkü bence uç değerler çalışmamızı etkilememeli. 2) Bence genel olarak bakılsa yeterli olur.
Hocam detaylı anlatım için çok teşekkür ederim. Normallik incelemesini örneğin a ölçeğinin ortalamasına mi, yoksa a ölçeği 4 alt boyuttan oluşuyorsa 4 alt boyuta göre mi degerlendirmek gerekir. Benim çalışmamda 3 ayrı olcek ve toplamda 9 alt boyut var, kafam baya karıştı 😄
Yapacağınız analizlere alt boyutları da dahil edecekseniz, bu durumda bu alt boyutların da normal dağılıp dağılmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, iş tatmininin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğine bakacaksınız. Ayrıca içsel tatmin ve dışsal tatmine de bakacaksanız (bunlar alt boyutlar) bunların da normalliğe bakmak zorundasınız. Alt boyutlara ayrıca bakmayacak, sadece iş tatmini üzerinden gidecekseniz o zaman gerek yok. Kolay gelsin :)
@TezYardimPlatformu Hocam içsel tatmin ve dışsal tatmin ifadelerini tek tek mi alıp dağılıma bakıyoruz yoksa içsel tatmin ifadelerinin toplamını ya da ortalamasını ve dışsal ifadelerin toplamını ya da ortalamasını mı alıp dağılıma bakıyoruz.
hocam merhaba öncelikle elinize emeğinize sağlık. Benim de bir sorum olacak. Likert tipi ölçeklerde her madde için ayrı ayrı normallik testi mi yapılması gerekiyor? likert tipte nasıl yapacağımıza dair bir çıkarımda bulunamadım videodan :(
Hayır her maddeye ayrı ayrı bu test yapılmaz. Maddeler bir araya gelerek ya alt boyut puanlarını ya da toplam puanı oluştururlar. Bunlardan hangilerini daha sonraki testlerde kullanacaksanız onların normal dağılıp da almadığına bakmanız gerekir.
Gerçekten sadece sizin videolarınızla çok şey öğrendim. Duru bir Türkçe ve ayrıntılı anlatım için çok teşekkür ediyorum. Emeğinize, ağzınıza sağlık sayın hocam. Küçük bir sorum olacaktı. 919 verim var. Çarpıklık ve basıklık değerleri -1,+1 sınırları içinde fakat Kolmogorov-Smirnov testine göre normal dağılım göstermiyor. Bu durumda parametrik testleri kullanmak doğru mudur?
Merhaba, yüz yüze tanışmasak da bir faydam dokunuyorsa inanın çok mutlu oluyorum. Dünya böyle daha güzel... Veri sayınız oldukça yüksek ve çarpıklık/basıklık değerleriniz harika. Bu değerlerin +-2 arasında olması dahi yeterli görülürken sizde +-1 aralığında. Kolmogorov-Smirnov testine hiç gerek yok. Kesinlikle parametrik testler ile devam etmelisiniz. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu hocam fayda ne demek. Eminim birçok insan sizin videolarınız sayesinde araştırmasını/tezini bitiriyordur. Gerçekten takdir edilesi bir iş yapıyorsunuz. Saygılar.
Hocam merhaba, eğer uç değer kontrolünden sonra 2 veri grafiklerle uç değerse ama z puanları -3 +3 arasında ise o uç değerleri çıkarmasak olur mu? Çan eğrisi de var.
Hocam merhaba, +- 1,5 için paylaştığınız kaynakta sayfa vermeniz mümkün mü? Ben internette o kaynağın pdf'ini bin sayfa olarak buldum, taradım ama öyle bir bilgi bulamadım.
Bunu daha önce de yorumlar içerisinde yazmıştım. Ben de bir gün sizin gibi o kitabı taradım ve o bilgiyi bulamadım. Ama bununla ilgili size 100 farklı makale gösterebilirim. Abartmıyorum. Bu kadar makale bu bilgiyi veriyor. Bundan dolayı ben artık bunu kullanmıyorum. Bunun yerine George ve Mallery nin artı eksi 2 ölçüsünü kullanıyorum. O bilgi doğru bir bilgi.
Merhaba öncelikle güzel anlatım için teşekkürler. Sormak istediğim bir soru var bazen çarpıklık ve basıklık değerine göre normal dağılım gösterirken, diğer 3 yöntemin tamamında veya bazılarında normal dağılmadığı gözüküyor. Bu durumda hangi yöntemin seçileceği konusunda bir kriter var mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
Hangi yöntemin seçileceği konusunda kesin bir yönlendirme yok. Siz kendi kararınıza göre seçebilirsiniz. Hangisini seçerseniz onun atıfını verirsiniz. Benim tercihim çarpıklık ve basıklık.
Öncelikle emeğiniz için çok teşekkürler. 2.22. dakikada factor list kısmına demografik değişkenlerin atılarak alt guruplar içinde dağılımın normalliğini test edilebileceğini lakin sizin buna bakmayacağınızı belirtmişsiniz. Normallik bakarken alt gruplara göre veri setinin dağılımına mı bakmak lazım yoksa video da sizin yaptığınız gibi factor list kutusunu boş bırakıp sadece bağımlı değişken olan ölçek toplam puanlarını dependent list kısmına atarak normallik bakmak yeterli midir?
Çok detaylı, kurallara tamamen uygun bir çalışma yapmak istiyorsanız her alt grupta bakmanız gerekiyor. Ben burada bir anlatım yaptığım için detaylara çok girmek istemedim. Yalnız bu şartları sağlamak maalesef biraz zor. Ben şahsen gruplara girmeden normal dağılımın sağlanmasını yeterli görürüm.
Hocam emeğinize sağlık, çok güzel bir anlatım. Size sormak istediğim: veriler normal dağılmamış ise verilerin log10 ile logaritmasını alıp normalleştirmek doğru mu, bunu önerir misiniz?
Yararlandığım bir video oldu. Videonun sonunda belirttiğiniz örneklemin 30'dan küçük olması durumunda parametrik olmayan testler kullanmak doğru olur söyleminiz için kaynak belirtebilir misiniz. Atıfta bulunmak istiyorum. Teşekkürler.
Rica ederim, çok mutlu oldum. Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., Köklü, N. (2011). Sosyal Bilimler için İstatistik (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Sayfa 63.
Sayın hocam teşekkür ederim çok faydalandım. Normal dağılımın +- 1,50 değerleri arasında olmasının belirtildiği kaynakta (Tabachnick, B.G., Fidell, L.S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th Ed.). Boston: Allyn & Bacon.) ilgili bölümü bulamadım acaba sayfa numarası belirtmeniz mümkün olur mu?
Bu kaynakta maalesef bu belirttiğimiz bilgi yok. En az 100'den fazla makale akademik çalışma bu atıfı veriyor ama ben de baktığımda bulamadım. Birkaç defa da sorulmuştu ve aynı cevabı vermiştim. Bu atıfa dikkate almayın. Bunun yerine artı eksi 2 kriterini kullanabilirsiniz. Onu kontrol ettim sorun yok.
+2.0 -2.0 için kaynak: George, D., & Mallery, M. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference, 17.0 update (10a ed.) Boston: Pearson Doğrumudur hocam?
"Pandemi dönemindeki izolasyon tedbirlerinin bankacılık sektörüne kazandırdıkları ve sektörün geleceği için öneriler" şeklinde nicel veya nitel bir çalışma yapabilirsiniz.
İzlediğim en iyi video. Hem anlaşılır bir konuşma. Hem hiç bir detayı atlamadan sırasıyla, sade ve herkesin anlayabileceği bir sunum. İlgili kaynaklarıyla beraber desteklenmiş. Baştan sona eksiksiz. Teşekkür ederim.
Rica ederim. Yorumunuz ile gerçekten motive oldum. Yakında yeni videolar ekleyeceğim. Saygılar.
Sonunda süper bir Türkçe, orjinal bir ölçek ve süper bir anlatım ile öğreten bir eğitimci bulabildim. Teşekkür ediyorum hocam.
Rica ederim.
Şu ana kadar izlediğim en detaylı ve anlaşılır video. Videoların devamını bekler, başarılar dilerim.
Çok teşekkür ediyorum. Mutlaka eksikleri vardır ancak değerli yorumlarınızı almak, sonraki videolara teşvik açısından çok mutlu ediyor. Devamını getirmeyi planlıyoruz. Saygılarımla.
Teşekkürler.
Biz teşekkür ediyoruz.
Bütün testlere ulaşmak için ilk yapılması gereken test. Araştırmanızı yön veren test.
Yine harikasınız.
Estağfurullah. Teşekkür ediyorum. Evet, normal dağılım bu işin temeli. Çok da keyif veren bir konu. z=+-1,96 olduğunda %95 normal dağılım içinde olunması gibi bilgiler bence çok ilginç bilgiler. Bu konuyu teorik olarak anlatmaya çalıştığım videolara göz atmadıysanız bakmanızı öneririm.
@@TezYardımPlatformu Izledim hocam. 4 metodu da.
Machine ogrenmesinde bunu hipotez testi ile kodlayip , Normallligi olcuyoruz .
Ama şu bir gerçek ki , Veri ve Makine öğrenmesini öğrenmeye çabalayanlarin yüzde çoğunluğu , bu işin temelinde Istatistigi bilmekten geçtiğini maalesef algilayamiyor henüz .
Hiçbir detay eksik veya fazla değildi. Verilen bütün bilgiler analizde kullanıldığı için daha akılda kalıcı oldu. Çok güzel düzenlenmiş bir video, istatistik konusunda nadir bulunabilen anlaşılır bir anlatım. Ellerinize sağlık!
Rica ederim. Faydalı olmasından dolayı mutlu oldum. Detaylı yorumunuz için teşekkür ediyorum.
emeğinize sağlık hocam🙏 ufak bir sorum olacaktı örneğin hipotezim iş tatminin unvana göre anlamlı farklılık göstermesi. iş tatmininin toplam puanı üzerinden normalliğine baktım, normal çıktı. test biçimine karar vermek için ayrıca unvana göre de normalliğine bakmalı mıyım? umarım sorum anlaşılmıştır.
Öncelikle bağışınız için teşekkür ediyorum. Prensip olarak bunları ihtiyacı olan bir öğrenciye ulaştırıyorum. // Sorunuza gelince, hayır ünvan, cinsiyet, yaş grubu gibi kategorik değişkenlerde normal dağılım tespit yapılmıyor. Çünkü bunlar zaten kategorik ve bunlar bağımsız değişkenlerimiz oluyor. Normal dağılması gereken bağımlı değişkenimiz yani iş tatmini. Bu da kategorik değişkenin her grubunda normal dağılırsa süper olur.
@ ne güzel düşünmüşsünüz🙏 hocam bir sorum daha olacak, regresyon analizi normal dağılmayan verilerde yapılmıyor anladığım kadarıyla. bu durumda ne yapmalıyım, korelasyon bakmam yeterli midir? ✨
Regresyon gerektiren bir çalışmanız varsa mecburen yapacaksınız. Bunun için ise norma dağılımı bozan verileri çıkarmalısınız.
İyi ki bu videoya rastladım, gerçekten en anlaşılır şekilde anlatmışsınız, emeğinize sağlık..
Rica ederim. Yorumunuz ile verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum.
Sizden sahiden Allah razı olsun.. bir sürü video izledim ve içlerinden sizinkisi o kadar tane tane anlaşılır ki analizimi yapabiliyorum sayenizde. Gerçekten ne kadar teşekkür etsem az. Sayenizde yaptığım yanlışları dahi düzeltebildim. İyi ki varsınız..
Çoook teşekkür ediyorum. Video işinize yaradıysa gerçekten çok mutlu oldum. Allah hepimizden razı olsun. 🙏
Hocam bu videonuz butun videolariniz arasinda , istatistige baslamak icin en temel konu olmus... benim gibi istatistik konusunda acemi olan birisinin mutlaka baslangic seviyesinde bu konuyu dinlemesi lazim... Videolarinizin devaminin gelmesini isterim. Cok tesekkurler katkilarinizdan dolayi.
Haklısınız, bu konu gerçekten çok temel ve önemli bir konu. Bundan dolayı da zannediyorum kanaldaki en fazla izlenen videolardan birisi. Aslında istatistik ile ilgili çok temel konuların da mutlaka izlenmesi gerekiyor. Kanaldaki teorik videolara da mutlaka bakılmalı diye düşünüyorum. Örneğin ölçme düzeyini bilmediğiniz zaman bazı şeyleri daha sonra anlamak zor olabiliyor. Değerli görüşleriniz için gerçekten teşekkür ediyorum.
Yarin biyoistatistik sinavim var kac saattir anlamaya calisiyordum hocam allah karsima seni cikardi seninde karsina iyi insanlari cikarsin insallah sinavim guzel gecer mukemmel anlatmissiniz cok cok tesekkur ederim
Rica ederim. Aslında anlatımım normal dağılım sınırları içerisinde, ekstra bir durum değil ama teşekkürler. Başarılar diliyorum. Allah yardımcınız olsun...
en iyi anlatımdi diyebilirim. teşekkürler. gerçekten her detay anlaşılır şekilde izah edilmiş. 👋
Yorumunuz çok değerli, teşekkür ediyorum.
Çok güzel ve detaylı bir anlatım olmuş. Aşağıda kaynak da belirtmişsiniz üstelik. Emeklerinize sağlık.
Yorumunuz ile destek olduğunuz için çok teşekkürler...
videolara ciddi emek verildiği çok aşikar. teşekkür ediyorum
Rica ederim. Başarılar diliyorum.
Çok açık anlatmışsınız, çok beğendim.
Tabi ki eksikleri vardır ama beğenmenizden dolayı çok mutlu oldum. Beğeninizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Çünkü bu anlatımları sürdürme konusunda motive ediyor. Saygılarımla.
gerçekten çok güzel anlaşılır bir anlatım tarzı. teşekkürler.
Rica ederim. Faydalı olduysa ne mutlu bana. İyi çalışmalar.
Gerçekten emeğinize ağzınıza sağlık. Tek kelime ile mükemmel bir anlatım.
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. İyi çalışmalar.
Çok akıcı ve faydalı bir video olmuş. Emekleriniz için teşekkürler:)
Rica ederim. Yorumunuz ile verdiğiniz destek için teşekkürler.
Valla ağzınıza emeğinize sağlık yarın sınava gireceğim sayenizde hocanın anlattığında anlayamadığım konuyu anladım. Çooook teşekkürler 🙏🏻
Rica ederim. Bir faydam dokunduysa ne mutlu bana. Bu arada ayrıca teşekkür ile bağış/destek yapmışsınız. Mahcup ettiniz. Teşekkür ediyorum. Bunları çok güzel bir yerde kullandığımızdan emin olabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu eminim hocam ☺️ ayrıca bu işe gönül verdiğiniz işinizi aşkla yapıp bizlere aktarmaya çalıştığınız için tekrar tekrar sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Bilimin sizlere ihtiyacı var eksik olmayın
Tek kelime ile harikasınız. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ediyorum.
n0.05 olduğu durumlar nadir de olsa vardır. Bu şekilde koşullar sağlanırsa örneklem küçük bile olsa parametrik testler kullanılabilir. Çalışmanın içeriği ve detayına göre koşullar farklılık gösterebilir. n
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Evet yazdıklarınızın tamamı doğru. Merkezi limit teoremine göre birim sayısından farklı olarak her zaman normal dağılım olabilir. Ancak genel olarak bu şekilde kabul edildiği için bu detaylara girmeyi tercih etmedim. Tekrar teşekkür ediyorum.
Geri dönüşünüz için ben teşekkür ederim hocam. bazen gerçekten bazı çalışmalarda örneklem sayısından ziyade çalışmanın içeriği detay olduğu için farklı çözümler sunmak gerekiyor. Genel hatlarıyla sizin verdiğiniz bilgiler de çok değerli. Çok teşekkür ederim
Emekleriniz için teşekkürler detaylıca anlatılmış
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum.
Hocam çok anlaşılır net Keşke bütün hocalar bende dahil olmak üzere böyle anlatımım olsaydı 😊sıfırdan dan başladım hangi sılaytan başlayım hocam
Estağfurullah,çok teşekkür ediyorum güzel düşünceleriniz için sayın hocam. Sıfırdan serisinin ilk videosundan başlayın derim. Kolay gelsin.
Gerçekten cok teşekkür ederim . Bu işi cok iyi biliyor ve yapıyorsunuz . Ağzınıza sağlık emekleriniz için tekrar tekrar cok teşekkür ederim.
Rica ederim. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Sadece elimden geldiğince bildiklerimi anlatıyorum.
Merhabalar. Doktora tezimde 4 farklı ölçek ile YEM yapıyorum. Normallik için her bir ölçeğin hatta ölçeğin faktörlerinin ayrı ayrı normallik ve açıklık basıklık değerlerine bakmak mı daha doğru olur, yoksa 4 ölçeğin ortalamasının normallik ve açıklık basıklık değerlerine bakmak daha doğru olur? Buna uygun yazılan bildiğiniz makale var mı acaba atıf verebileceğim,teşekürler
Ayrı ayrı bakmak lazım bence. Atıf konusunu araştırmanızı rica ediyorum.
@TezYardımPlatformu carpiklik ve basıklik değerlerini bir kaç faktör saglamiyor, sağlamayan değerleri çıkarmak diğer ölceklerde normallik şartını sağlıyorsa sorun oluşturmaz mı
Diğerlerinde bozmayacak şekilde çıkarmak gerekiyor. En uygun durum bulunmalı.
@TezYardımPlatformu bir ölcegim 6 faktörlü, 2 faktörü carpiklik ve basiklik değerini sağlamıyor 1.6 ile 1,5 civarindalar. Ama 6 faktörün ortalamasını alıp baktığımda sağlıyor. Sizce normallik vardır diyebilirmiyiz
Elinize ağzınıza emeğinize sağlık , çok anlaşılır anlattınız devamını bekliyoruz.. çok teşekkürler..
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Önerdiğiniz herhangi bir video varsa önerinizi alabilirim. İyi çalışmalar.
Sayenizde istatistiğimi kendim yaptım, elinize sağlık süpersiniz !
Rica ederim. Çok mutlu oldum.
Muhtesem anlatim. Allah ne dileginiz varsa kabul etsin 😄
Estağfurullah. Duanız için çok teşekkür ediyorum. Allah hepimize huzur ve mutluluk içinde yaşayacağımız bir dünya nasip etsin. Dileğim bu 🌍
Vallaha herkese yorum atmam ama on numara anlatım. Helal olsun
Estağfurullah. Teşekkür ediyorum.
@@TezYardımPlatformu Üstad sosyal bilimlerde örnek bir çalışmayı örnek alıp baştan sona adım adım yapılması gerekenleri gösteren bir video bekliyoruz.
Genelde çalışmalar artık 2 ölçekli oluyor
Çalışanların stress düzeylerinin iş doyumuna etkisi şeklinde bir araştırmanın baştan sona yapılması gereken tüm adımlarını ve testlerini gösterirsen çok faydalı olacaktır bizlere
Yapmanız gerekenlerin tamamı farklı videolarda analizler olarak ayrılmış biçimde var aslında. Bunu not ediyorum, bir bakalım.
@@TezYardımPlatformu Evet hocam onun farkındayım hepsi var lakin bu hepsini tek bir yerde örnek üzerinde gösterirseniz
Excellden veri çekiminden başlayıp
Bulgular kısmına nasıl yazılacağına kadar örneklendirirseniz camiayaya büyük katkısı olacağını düşünüyorum zira şu ana kadar 15 farklı kişiden dinledim bu dersi sizin gibi akıcı anlatan kimse yok bu platformda
Teşekkürler. İlgileneceğim.
Harika bir video olmus Tesekkurler
Rica ederim. Bir faydam dokunduysa ne mutlu. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
Ellerinize sağlık hocam, son derece anlaşılırdı. Minnettarım
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. İyi çalışmalar...
Süpersiniz hocam, çok teşekkürler!
Estağfurullah
en sevdiğim kanal
Teşekkürler 🙂
Harika bir anlatım. Teşekkürler:)
Rica ederim.
çok güzel bir çalışma olmuş. çok net
Teşekkür ediyorum
Çok güzel anlatılmış. Tebrikler
Teşekkürler.
gayet anlaşılır teşekkürler hocam.
Rica ederim
emeklerinize sağlık teşekkürler
Rica ederim
Allah sizden razı olsun hocam...
Dünyadaki her şeyden, ünvanlarımızdan vs. hepsinden daha önemli bir noktaya temas ettiniz, teşekkür ediyorum, hepimizden...
Emeğinize sağlık.. Anlaşılır, net.... başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim, saygılarımla...
Hocam emekleriniz için çok teşekkür ederiz. Çok açıklayıcı ve anlaşılır. Bilim dünyasına ışık oldunuz. Kaynakçaya ulaşamadım, hangi kaynakları belirtebiliriz.
Cevabım biraz gecikti ama henüz 24 saat olmamış. Kaynaklar videonun altında yazıyor. www.tezyardimplatformu.com/post/normal-da%C4%9Filim-nedi-r-normalli-k-testi-nasil-yapilir
bulamamıştım hocam çok teşekkür ederim. @@TezYardımPlatformu
Anlatımınız için teşekkür ediyorum hocam çok yardımcı oldunuz :)
Rica ederim. Ne mutlu bana.
Çok iyi 👌
Rica ederim
emeğinize çok teşekkürler
Rica ederim, çok mutlu oldum.
Hocam detaylı anlatımınız için teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Benim çalışmamda çarpıklık-basiklik katsayısı -1.5 +1.5 arasında. Ancak boxplot grafiğinde bazı katılımcılar grafik dışında gözüküyor. Bunları silmem gerekir mi? Sildikçe daha fazla katılımcı çıktığı için tereddüt ettim.
Rica ederim. Faydalı olduysam ne mutlu bana. Hayır silmeyin. Grafiği hiç dikkate almayın. Çalışmanızda sadece çarpıklık ve basıklık hakkında bilgi verin.
Antipsikotik ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı tourette sendromlu hastaların, tik sıklığına, bir parça nikotin sakızı çiğnemenin etkili olduğu bulunmuştur. 4 farklı durumda, 30 dakikalık süreçteki tik sıklıkları ölçülmüş ve ölçümler tourette.xls dosyasında verilmiştir. Tik sıklıklarının ortalamasının farklı durumlarda farklılık gösterip göstermediğini araştırınız. Bu soru için tüm videoyu izledim yaptım 🤔 ama hoca non parametrik de yap falan dedi. Sadece bu videodaki yetmiyor mu?
Bu videoda normal dağılımın tespitini anlatıyoruz. Normal dağıldıysa bir test dağılmadıysa onun karşılığı olan farklı bir test kullanmanız gerekiyor. Hangi testin kullanılacağına karar verebilmek için yapacağınız en güzel şey hangi testi kullanmalıyım başlıklı videomuzu izlemek. İzleyin bana hak vereceksiniz.
TEŞEKKÜRLER...
Rica ederim.
emeğinize sağlık hocam
Rica ederim, teşekkürler.
çok faydalı tebrikler.
Teşekkürler
Hocam bir de verilerimi normallik analizine aldığımda çarpıklık ve basıklık istenilen aralıkta çıkıyor fakat diğer şartları sağlamıyor. Korelasyonel bir araştırma yapıyorum. Nasıl devam etmeliyim ?
Diğer ölçülere gerek yok. Onları detay olarak anlattık. Hepsinin sağlanması biraz zor.. Çarpıklık ve basıklık yeterlidir.
Çok teşekkür ederim hocam
Hocam mükemmel bir anlatım, emeğinize sağlık. Peki ön-test ve son-test arasında dağılım farklı olursa varsayımımız ne olmalı? Parametrik testler mi non-parametrik testler mi seçilmeli? Yoksa iki sonucun farklı alınıp farkın dağılımına mı bakılmalı?
Her iki test de normal dağılım göstermiyorsa ya da farkları normal dağılım göstermiyorsa nonparametrik testler kullanmanız gerekecek.
Hocam videoyu sonuna kadar izledim. 30 verinin olması gerektiğini en sonda söylemişsiniz ya :D
Olsun, yine de faydası olacaktır :)
Hocam merhaba, öncelikle emeklerinize sağlık, çok çok faydalı bir video olmuş. Benim sorum şu; çarpıklık değeri istenen referans aralığında olmasına rağmen basıklık değeri bu referans aralığının çok dışında ise normal dağılmıyor mu demeliyiz? Her ikisinin de mi normal referans aralığında olması gerekir?
Rica ederim. Evet her ikisi de referans aralığında olmalı.
hocam basıklık çarpıklık katsayıları kaynaklarını açıklamaya ekleyeceğim demişsiniz bulamadım. Bilgi verir misiniz?
Videonun açıklamalarında bilgi zaten mevcut. Dikkatli bakmanızı rica ediyorum.
hocam peki kolmogrov-smirov testi ile çarpıklık basıklık testi çelişirse hangisini seçelim
Bence çarpıklık ve basıklık doğru.
hocam bir sorum olacak, videonun en sonunda örneklem sayısı 30 dan az ize normal dağılım testi yapmadan verilerin normal dağılmadığını varsayarız diye bir ifadeniz var. bununla ilgili bir kaynak söyleyebilir misiniz acaba, teşekkür ederim
Bu konu tartışmalı. Hiç söylemedim varsayın. İyi çalışmalar.
Merhaba hocam, basıklık ve çarpıklık +2-2 değer aralığını veren kısmı hangi kaynakta geçiyorsa sayfa sayısı ile burada paylaşabilir misiniz?
Videonun altındaki açıklamalarda gerekli bilgiyi bulabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu merhaba hocam bu kaynağa erişemedim bu kaynak sizde mevcutsa ilgili yeri buradan paylaşabilirmisiniz geçen cümleyi.Doktora tezi yazıyorum atıf vermem gerekiyor. Teşekkür ederim.
İnternetten kaynağı bulup çok rahat bu bilgiyi bulabilirsiniz.
çok teşekürler
Rica ederim, teşekkürler...
hocam kolay gelsin uç değerlerin kontrolü ve histogram için kaynak ne gösterebiliriz acaba ?
Hemen her istatistik kitabında vardır. Net bir kaynak maalesef veremeyeceğim.
Hocam bu normal dağılım analizlerini yazıya döktüğünüz bir videonuz var mı? Ve tez yazarken bu analizleri tam olarak nereye yerleştiriyoruz? Anketlerin geçerlik ve güvenirlik analizlerini baz aldığımızda verilerin normal dağılım analizlerini nereye yazacağız?
Maalesef yok. Bunları yöntem bölümünde veri analizi başlığı altında da verebilirsiniz, bulgular bölümünde buna özel bir başlık altında da verebilirsiniz.
Hocam Kolmogorov'a göre normal dağılım göstermeyen ama shapiro wilk'e göre normal dağılım gösteren değerlerde ne yapmalıyız ? Ayrıca ilk aşamadaki Basıklık ve çarpıklık değerleri normal dağılım aralığında olmasına rağmen kolmogorov'da normal değil. Bu durumda ne yapabiliriz ?
Ben olsam sadece çarpıklık ve basıklık değerlerini dikkate alırım.
@TezYardımPlatformu Sağolun hocam 🙏🙏🙏🙏🙏
Hocam merhaba, normalliği ölçmek için kullandığımız dört farklı yoldan birinin normalliği sağlaması yeterli olur değil mi? Çarpıklık ve basıklık katsayısı -1 +1 arasında. Fakat ikinci yolu denediğimde sonuçlar -1,96 ve +1,96 dan büyük çıkıyor. Şimdiden çok teşekkür ederim
Evet, çarpıklık ve basıklık kriteri yeterlidir. Çünkü çok güçlü bir kriterdir. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu Hocam çok sağ olun, iyi ki varsınız.
Rica ederim. Ne demek, bir faydamız dokunduysa ne mutlu...
@@TezYardımPlatformu benim basıklık ve çarpıklık değerlerim uymuyor ama shapiro wilk e göre tüm guruplarım normal dağılım göstermiş. sizce bu durumda paramektik test mi kullanmalıyım yoksa non parametrik bir test mi kullanmalıyım? bu arada gurubun örnek büyüklüğü 6 kişi.
6 kişilik bir grup olduğu için parametrik kullanmak çok doğru olmaz.
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim :), çarpıklık ve basıklık +-2,00 arasında olmasının normal dağılım için yeterli olduğuna dair kaynak paylaşmanız mümkün mü?
George, D., & Mallery, P. (2019). IBM SPSS statistics 26 step by step: A simple guide and reference. Routledge.
@@TezYardımPlatformu hocam merhaba sayfa numarası varmı??
Hocam merhabalar, eğitime olan katkınız için teşekkürler. Benim sorum bu videonun içeriğinde kolmogorov smirnov un sosyal bilimlerde dogru sonuç vermeyeceği ile ilgili yayınlar var demiştiniz. Bu sağlık bilimleri için geçerlimidir? , sağlık bilimlerinde de basıklık çarpıklık değerlerine göre hareket edebilir miyiz yoksa öncelikli olan başka bir test midir
Rica ederim. Evet sağlık bilimlerinde de aynı düşünebilirsiniz. Çarpıklık ve basıklık çok sağlam bir yol.
çok teşekkürler, yalnız kafamı karıştıran bir nokta var, karıştırdığım bir bilgiden olabilir: +/- 1.50 arasında olan değerlere baktığımızda aralarında 0 içermesi gibi bir kriter var mı? her iki değer de 0,.... şeklindeyse bu bize normal dağılım verir mi?
Belirttiğiniz noktaya hiç takılmayın derim. Artı eksi 2 arasında bile olsa yeter. Sıfır değeri varsa zaten bu mükemmel bir sonuç olduğunu gösterir.
merhaba hocam. video için tesekkurler. benim verilerim normal dağılım göstermiyor ve normalliği bozan verileri çıkartmamam gerekiyor. bu durumda regresyon analizi uygulamak mümkün müdür, tesekkürler
Maalesef regresyon analizi yapamazsınız. Rekreasyon analizi normal dağılımın olup olmamasına yani uç değerlere karşı çok hassas bir analizdir. Ayrıca bu uç değerlerin olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz. İlgili videoda bunu anlatıyoruz. Kolay gelsin.
@@TezYardımPlatformu çok sağolun hocam videoya göre uyguladım uç değerleri buldum ancak dediğim gibi 4 farklı yolla da test ettim aynı satırdaki değerler normalliği bozuyor. Ancak bu verileri çıkartamam. Bu arada korelasyon analizi için spearman uyguladım umarım doğru yapmışımdır.
Merhaba ölçekte alt faktörlerinde ortalamasının alınması ve yorumlanması gerekiyor mu?
Eğer bunları da ayrı ayrı, t-testi, ANOVA, korelasyon, regresyon gibi testlerde kullanacaksanız evet.
Merhabalar hocam, kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Bu analizde ölçek puanının toplamını mı ortalamasını mı tabloya atıyoruz?
Rica ederim. Hiçbir farkı yok ama ölçek hangisini söylemişse onu yapmak lazım.
@@TezYardımPlatformu Hocam çok teşekkür ediyorum, emeklerinizin karşılığını kat kat almanızı dilerim...
Sn Hocam emeklerinize sağlık teşekkür ederim. Konu ile ilgili referans kaynakları yorum kısmına yazacağınızı belirtmişsiniz ama ben göremedim. Bilgi verirseniz sevinirim.İyi çalışmalar dilerim.
Şimdi baktım. Videonun kaynakları için şuraya tıklayınız diye bir not bulunuyor.
Merhabalar pazarlama araştırması dersim için bir anket hazırladık anketin verilerini kişilerin cevaplarına göre spss ekranına girdik.Hocamız 2.adım olarak aynı başlık altındaki soruları aynı kategoriye koymamızı istedi(örneğin marka duyarlılığıyla ilgili ankette cevaplanan 3 soru var)fakat nasıl gruplandırılacağını yapamıyoruz.Yardımcı olabilir misiniz?
Çalışmanızı detaylı olarak görmeden maalesef mümkün değil. Üzgünüm.
Sayın Hocam Merhabaar, videonun 2.15 kısmında ki değişkenin ortalamasını nasıl alıyoruz?
Sıfırdan serisi 4. dersi izlemelisiniz.
Hocam merhabalar, tez için topladığım anketlerde sallayarak işaretleyenleri nasıl tespit edip eleyebilirim. Bunun için hangi test yöntemleri uygulanmalı?
Bu cevaplara dayalı ortalama puanları hesapladıktan sonra çarpıklık ve basıklık hesabı üzerinden bunu bozanları tespit edebilirsiniz. Bozanlar uçlu yer olacaktır. Yani sallayarak işaretleyenler.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim
Değerli hocam merhabalar, verilerin normal dağılım
gösterip göstermediğini belirlemek için verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol
değerleri +3 ile -3 arasında Jondeau ve Rockinger (2003)’ e göre. siz en fazla +-2 değerden bahsetmişsiniz. Tabi ki değerler ne kadar küçük olsa iyi ama ben +3 ile -3 arasında alsam tezimde ciddi bir eleştiri vs. alır mıyım? Bu arada tüm videolarınız çok kıymetli bilgi dolu videolar olmuş, elinize emeğinize sağlık hocam.
Bu kaynak +-3 diyorsa buna atıf yaparsanız kimse bir şey söyleyemez. Bu kaynağa ben de bakacağım. Videoları beğenmenize sevindim.
Merhaba tam kaynağı paylaşabilrmisiniz rica etsem
Hocam merhabalar, normallik testlerinden 4 testten birinin normal dağılım göstermemesi (3 test normal 1 test değil) parametrik testlerimi uygulayacağız yoksa non parametrik testlerimi uygulayacağız. Selamlar.
Dört testi de aynı anda kullanmanız gereken bir analiz yapıyorsanız bu durumda teorik şart olarak parametrik test kullanamıyorsunuz.
Teşekkür ederim hocam.
Sosyal Bilimlerde Çarpıklık ve basıklık katsayılarının diğer testlere göre daha güvenilir olduğunu ifade eden kaynakları da ekleyebilir misiniz hocam
Bunlar daha güvenilirdir şeklinde doğrudan ifade eden bir kaynak ben görmedim. Ancak son yıllarda yapılan bir çok çalışma artık bunları tercih ediyor. Bu nedenle, bunları kullanmayı tercih ediyoruz.
Hocam tekrarlı bir verim var hem kontrol grubu hem de deney grubu için ön test-son test şeklinde
Bu verilerin normallik testini nasıl yapacağım. Diğer normallik testleri gibi mi yapayım
Evet
merhaba öncelikle çok çok teşekkür ederim harika olmuş. Örnekte kullandığınız datayı gönderme gibi bir şansınız var mı acaba?
Rica ederim. Maalesef bu videonun verileri mevcut değil. Ancak aynı konuyu anlattığımız sıfırdan spss serisi içerisinde de bir video var. Onun verilerini de indirebilirsiniz.
Çok ama çok güzel anlaşılır bir anlatım tarzı emeğiniz büyük:) Sayenizde bir çok analizi videolarınızı izleyerek ve sizden aldığım cevaplarla yaptım. Bir sorum daha olacaktı geri dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim. Veriler normal dağılmadı normal dağılım gösterseydi korelasyon ve regresyon analizi yapacaktım. Şuan sadece faktör analizi ve Spearman's rho korelasyonu yaptım danışmanım regresyon yapabileceğimi de söylüyor bu mümkün mü acaba ?
Teşekkür ediyorum. Uç değerleri temizleyerek yapabilirsiniz. Z skoruna çevirdiğinizde +-3 dışında kalan katılımcıları çıkarın. Videoda anlatıyorum zannediyorum.
@@TezYardımPlatformu Tamam hocam bir de o şekilde deneyeyim 🙏🏻
Öncelikle tüm emekleriniz, detaylı anlatımlarınız için teşekkür ederim, tüm sorulara yanıt vermiş olmanıza güvenerek bir soru da ben sormak istedim.
4lü likert ölçek ile 5li likert ölçek arasında ki ilişkinin incelenmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor acaba, bilgisi acil lazım diyebilirim. Tekrardan teşekkür ederim.
Merhaba, rica ederim. Ben teşekkür ediyorum, sorunuz için. Eğer bu ölçeklerin toplam (ya da ortalama) puanları arasındaki ilişkiye bakacaksanız Likert seçenek sayısının bir önemi yok. Korelasyon analizi yapacaksınız.
@@TezYardımPlatformu Ben o şekilde bakmam gerektiğini düşünüyorum ancak diğer ihtimal nedir acaba? Çok detaylı değilse kısa bir açıklama talep edebilir miyim? Ölçeklerin diğer özelliklerine mi bağlı acaba bu durum?
Sorunuzu anlayamadım. Durum derken neyi kastediyorsunuz. Yapmanız gereken korelasyon. @@1zynp
@@TezYardımPlatformu 'Eğer' ve 'bakacaksanız' diye ibareler kullanmışsınızya, başka bir ihtimalimiz de mi oluyor demek istemiştim. Vaktinizi alıyorum kusura bakmayın. Detay vermeyim demiştim ama konu özetle şu; 4lü likert öğrencilerin sahip olduğu değerler ile 5li likert toplumsal değerler arasında ki ilişkiyi ortaya koyacağım, korelasyon yeterli midir?
"If you are going to look at the relationship" diyorum, yani bunu yapacaksanız bunu kullanacaksınız :) Evet korelasyon yeterli.
Hocam merhaba, öncelikle açık ve anlaşılır anlatımınız için çok teşekkür ederiz. Benim iki sorum olacaktı; 1) ben kendim ölçek geliştirmiştim de normal dağılım veya uç veri tespiti analizi AFA ve DFA'dan önce mi yapılmalı, yani böyle bir sıralama var mı? 2) bahsi geçen bu analizleri yaparken, alt boyutları tek tek mi analize dahil etmeliyiz yoksa ortalamalarını alıp da mı analiz yapmalıyız, örneğin yaşam tatminini ölçen 5 ifade var diyelim bunların hepsini tek tek mi yoksa 5 ifadenin ortalamasını alarak mı yapılmalı sizce? Şimdiden teşekkür ederim...
Merhaba, rica ederim. Faydam dokunuyorsa ne mutlu bana. Sorularınıza gelince 1) Bu konuda her kaynak farklı bir şey söylüyor. Bence AFA ve DFA'dan önce yapılmalı. Çünkü bence uç değerler çalışmamızı etkilememeli. 2) Bence genel olarak bakılsa yeterli olur.
Hocam merhaba tezim deneysel bir çalışma. Verilerimin normal dağılım gösterip göstermediğine bakacagım verileri nasıl gireceğim
Kanalımızda veri girişi ile ilgili videolarımız var. Bakmanızı rica ediyorum.
Hocam detaylı anlatım için çok teşekkür ederim. Normallik incelemesini örneğin a ölçeğinin ortalamasına mi, yoksa a ölçeği 4 alt boyuttan oluşuyorsa 4 alt boyuta göre mi degerlendirmek gerekir.
Benim çalışmamda 3 ayrı olcek ve toplamda 9 alt boyut var, kafam baya karıştı 😄
Yapacağınız analizlere alt boyutları da dahil edecekseniz, bu durumda bu alt boyutların da normal dağılıp dağılmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, iş tatmininin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğine bakacaksınız. Ayrıca içsel tatmin ve dışsal tatmine de bakacaksanız (bunlar alt boyutlar) bunların da normalliğe bakmak zorundasınız. Alt boyutlara ayrıca bakmayacak, sadece iş tatmini üzerinden gidecekseniz o zaman gerek yok. Kolay gelsin :)
@@TezYardımPlatformu anladım hocam, tesekkur ederim. Yapılacak iş çok o halde. O kadar normalligi sağlayabilirsem artık 🤣
@TezYardimPlatformu Hocam içsel tatmin ve dışsal tatmin ifadelerini tek tek mi alıp dağılıma bakıyoruz yoksa içsel tatmin ifadelerinin toplamını ya da ortalamasını ve dışsal ifadelerin toplamını ya da ortalamasını mı alıp dağılıma bakıyoruz.
@@tugbahoca7086 içsel tatmine yönelik ifadelerin ortalamasına bakacaksınız hocam.
Hocam çarpıklık ve basıklığı standart hataya bölümünün +-1.96 arasında olması gerektiğiyle alakalı hangi kaynağa referans gösterebiliriz.
Field, A., (2009). Discovering statistics using SPSS. London: SAGE.
hocam merhaba öncelikle elinize emeğinize sağlık. Benim de bir sorum olacak.
Likert tipi ölçeklerde her madde için ayrı ayrı normallik testi mi yapılması gerekiyor? likert tipte nasıl yapacağımıza dair bir çıkarımda bulunamadım videodan :(
Hayır her maddeye ayrı ayrı bu test yapılmaz. Maddeler bir araya gelerek ya alt boyut puanlarını ya da toplam puanı oluştururlar. Bunlardan hangilerini daha sonraki testlerde kullanacaksanız onların normal dağılıp da almadığına bakmanız gerekir.
Hocam normallik dağılımının (+1 -1) kabul eden kaynakları lütfen paylaşırmısınız?
Videonun altında bilgi mevcut.
İyi günler hocam normal dağılım ve anova konularını uygulamalı olarak anlatacağım bu sebeple örnek veri seti lazım nasıl erişebilirim
Bu veri seti maalesef mevcut değil.
Hocam merhaba,
Normal dağılım olmadığına karar verdiğimiz bir veri setinin hangi dağılım eğrisine fit olduğunu nasıl test edebiliriz?
Sorumuzu maalesef tam olarak anlayamamış olabilirim. Böyle bir şeyle daha önce hiç karşılaşmadım. Tam olarak anlatmak istediğiniz nedir?
Ağzınıza sağlık. Aynı grupta tedavi öncesi ve tedavi sonrası bakılacak değişkenler için ikisine de ayrı ayrı normallik testi mi yapmak gerekiyor
Evet her iki ölçüm zamanına ait verilerin de normal dağılması gerekiyor.
sayın hocam çok teşekkürler. Normal dağılımı incelerken aldığınız değişken(ölçek) toplam puanlardan mı oluşuyor.
Rica ederim. Bunun hiçbir önemi yok. Ortalamasını veya toplamını almanız analizi etkilemez. İkisinde de aynı sonuçları bulursunuz.
Gerçekten sadece sizin videolarınızla çok şey öğrendim. Duru bir Türkçe ve ayrıntılı anlatım için çok teşekkür ediyorum. Emeğinize, ağzınıza sağlık sayın hocam. Küçük bir sorum olacaktı. 919 verim var. Çarpıklık ve basıklık değerleri -1,+1 sınırları içinde fakat Kolmogorov-Smirnov testine göre normal dağılım göstermiyor. Bu durumda parametrik testleri kullanmak doğru mudur?
Merhaba, yüz yüze tanışmasak da bir faydam dokunuyorsa inanın çok mutlu oluyorum. Dünya böyle daha güzel... Veri sayınız oldukça yüksek ve çarpıklık/basıklık değerleriniz harika. Bu değerlerin +-2 arasında olması dahi yeterli görülürken sizde +-1 aralığında. Kolmogorov-Smirnov testine hiç gerek yok. Kesinlikle parametrik testler ile devam etmelisiniz. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu hocam fayda ne demek. Eminim birçok insan sizin videolarınız sayesinde araştırmasını/tezini bitiriyordur. Gerçekten takdir edilesi bir iş yapıyorsunuz. Saygılar.
Hocam merhaba, eğer uç değer kontrolünden sonra 2 veri grafiklerle uç değerse ama z puanları -3 +3 arasında ise o uç değerleri çıkarmasak olur mu? Çan eğrisi de var.
Bence çıkarılmayabilir. Z skoru uç değer olmadıklarını gösteriyor.
Sayın hocam sınıflayıcı veya kategorik verilere normal dağılım testleri uygulanır mı yoksa sadece eşit aralık veya eşit oranlı veriler üzerinde mi?
Uygulanmaz.
Hocam merhaba, +- 1,5 için paylaştığınız kaynakta sayfa vermeniz mümkün mü? Ben internette o kaynağın pdf'ini bin sayfa olarak buldum, taradım ama öyle bir bilgi bulamadım.
Bunu daha önce de yorumlar içerisinde yazmıştım. Ben de bir gün sizin gibi o kitabı taradım ve o bilgiyi bulamadım. Ama bununla ilgili size 100 farklı makale gösterebilirim. Abartmıyorum. Bu kadar makale bu bilgiyi veriyor. Bundan dolayı ben artık bunu kullanmıyorum. Bunun yerine George ve Mallery nin artı eksi 2 ölçüsünü kullanıyorum. O bilgi doğru bir bilgi.
Merhaba öncelikle güzel anlatım için teşekkürler. Sormak istediğim bir soru var bazen çarpıklık ve basıklık değerine göre normal dağılım gösterirken, diğer 3 yöntemin tamamında veya bazılarında normal dağılmadığı gözüküyor. Bu durumda hangi yöntemin seçileceği konusunda bir kriter var mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
Hangi yöntemin seçileceği konusunda kesin bir yönlendirme yok. Siz kendi kararınıza göre seçebilirsiniz. Hangisini seçerseniz onun atıfını verirsiniz. Benim tercihim çarpıklık ve basıklık.
Hocam cinsiyet, medeni hal ,egitim durumu gibi nominal parametrelere normal dagilim testi yapılir mı direkt parametrik analizler mi uygulanir?
Hayır yapılmaz. Sürekli değişkenlere göre testlere karar verilir.
Öncelikle emeğiniz için çok teşekkürler. 2.22. dakikada factor list kısmına demografik değişkenlerin atılarak alt guruplar içinde dağılımın normalliğini test edilebileceğini lakin sizin buna bakmayacağınızı belirtmişsiniz. Normallik bakarken alt gruplara göre veri setinin dağılımına mı bakmak lazım yoksa video da sizin yaptığınız gibi factor list kutusunu boş bırakıp sadece bağımlı değişken olan ölçek toplam puanlarını dependent list kısmına atarak normallik bakmak yeterli midir?
Çok detaylı, kurallara tamamen uygun bir çalışma yapmak istiyorsanız her alt grupta bakmanız gerekiyor. Ben burada bir anlatım yaptığım için detaylara çok girmek istemedim. Yalnız bu şartları sağlamak maalesef biraz zor. Ben şahsen gruplara girmeden normal dağılımın sağlanmasını yeterli görürüm.
Hocam emeğinize sağlık, çok güzel bir anlatım. Size sormak istediğim: veriler normal dağılmamış ise verilerin log10 ile logaritmasını alıp normalleştirmek doğru mu, bunu önerir misiniz?
Mutlaka böyle bir şey yapmak istiyorsanız kolayca z skoruna dönüştürüp kullanmanızı öneririm.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim 🙏
Yararlandığım bir video oldu. Videonun sonunda belirttiğiniz örneklemin 30'dan küçük olması durumunda parametrik olmayan testler kullanmak doğru olur söyleminiz için kaynak belirtebilir misiniz. Atıfta bulunmak istiyorum. Teşekkürler.
Rica ederim, çok mutlu oldum.
Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., Köklü, N. (2011). Sosyal Bilimler için İstatistik (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Sayfa 63.
Sayın hocam teşekkür ederim çok faydalandım. Normal dağılımın +- 1,50 değerleri arasında olmasının belirtildiği kaynakta (Tabachnick, B.G., Fidell, L.S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th Ed.). Boston: Allyn & Bacon.) ilgili bölümü bulamadım acaba sayfa numarası belirtmeniz mümkün olur mu?
Bu kaynakta maalesef bu belirttiğimiz bilgi yok. En az 100'den fazla makale akademik çalışma bu atıfı veriyor ama ben de baktığımda bulamadım. Birkaç defa da sorulmuştu ve aynı cevabı vermiştim. Bu atıfa dikkate almayın. Bunun yerine artı eksi 2 kriterini kullanabilirsiniz. Onu kontrol ettim sorun yok.
+2.0 -2.0 için kaynak:
George, D., & Mallery, M. (2010). SPSS for Windows Step by Step: A Simple Guide and Reference, 17.0 update (10a ed.) Boston: Pearson
Doğrumudur hocam?
Evet doğru
Hocam merhabalar pandemi dönemi banka çalışanları ile ilgili bir tez konusu önerisi alabilir miyim.
"Pandemi dönemindeki izolasyon tedbirlerinin bankacılık sektörüne kazandırdıkları ve sektörün geleceği için öneriler" şeklinde nicel veya nitel bir çalışma yapabilirsiniz.