Suomen talous - Teoria ja käytäntö Jussi Lindgren

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 ноя 2024

Комментарии • 85

  • @jarvenpaajani8105
    @jarvenpaajani8105 Месяц назад +16

    Tuo väestörakenteen korjaus siirtolaisilla on niin hyvin istutettu ajatus että ei edes mainita vaihtoehdoksi suomalaisten lisääntymistä ja perhepolitiikkaa. Omat mukulat on helpompi integroida yhteiskuntaan kun maahanmuuttajat. Paljaalla vetäminen kunniaan!

    • @SweetandFullofGrace
      @SweetandFullofGrace Месяц назад +1

      Se on jopa niin hyvin että sitä voisi epäillä tarkoitukselliseksi, Saksassahan se on tehty tarkoituksella ei vaan koska tarvittiin työmiehiä mutta käytännössä estämään etno-nationalismin nousu uudestaan. Suomessa se ongelma on että naisita on viety se että äityis ei ole tärkeää, paitsi sitten 40v (yksi syy miksi lapset ovat autisteja on myöhäinen synnytys, ratkaisu tähän olisi edes että 20v naiset jäädyttäisivät munasoluja, tosin sekään ei täysin korjaa ongelmaa).

    • @katriinareponen1689
      @katriinareponen1689 Месяц назад +1

      Vanhapiika vero takas 😅

    • @MrShoseki
      @MrShoseki Месяц назад +1

      Helppo ratkaisu tähän on se että muutetaan verotus ja maksut siten että lapsen hankinta ei syökse taloutta automaattisesti syöksykierteeseen. Ainakin näin keskituloisena kahden lapsen isänä tuntuu että yhteiskunta rankaisee siitä että on hankkinut lapsia.

    • @SweetandFullofGrace
      @SweetandFullofGrace Месяц назад

      @@MrShoseki Se voi tuntua siltä harrastuksineen mutta fakta on se että sinkkuna saat verorahoillesi vähiten vastinetta jos joku muistaa lama ajan niin silloin oli huonompi aika hankkia lapsia ja silti ihmiset hankki enemmän. Perhevero ei kelpaa feministeille koska naisia jäisi kotiin, mutta niin niitä vauvoja tulisi.

  • @HK-jf3dx
    @HK-jf3dx Месяц назад +25

    Velka-ongelma on tulevien vaalien kannalta kohtalonkysymys. Olis syytä alkaa löytää ratkaisuja jo.

    • @omonkkonen6676
      @omonkkonen6676 Месяц назад +3

      Poliitikot on näyttämässä kasvojaan kun käyttävät sitä rahaa. Ei ne tule seuraavissakaan vaaleissa sanomaan mitä leikkaavat.

    • @SweetandFullofGrace
      @SweetandFullofGrace Месяц назад

      Ei siihen ole ratkaisuja, tai on mutta niitä ei tehdä, tää porsas vedetään loppuun asti. Esimerkkinä USA, maailman herra, talouskasvaa, ihmiset rikkaita, pääomamarkkinat
      toimivat sen velka bkt suhde on noin 116% tosin toisella tapaa laskettuna 130% (matemaattista kikkailua vähän kuin Suomessa työttömät lasketaan), 1990 muutos on tapahtunut
      ja velka voi tippua vähäsen väliaikaisesti mutta käytännössä se kumminkin jatkaa kasvuaan. Suomeen tarvittaisiin massiivinen rahantulo ja tuotot jotta velkaantuminen voitaisiin
      edes kääntää, mutta aivan kuten Nokia aika opetti, se vaan lisää valtion menoja, muista että viime hallitukselta se "Rahaa on". Suomella ei ole varaa esimerkiksi Turun junaan
      tai muihin. SOTE oli massiivinen virhe. Mitä tulee tapahtumaan? Velkabussi jatkaa matkaansa kunnessa jossain vaiheessa homma pamahtaa, homma resetoidaan (siksi ne puhuu
      tästä great resetistä, koska ne tietää että velkoja on mahdoton maksaa takaisin) tulee ehkä yksityinen ainakin osaksi oleva digi raha, homma alkaa alusta tosin, tässä pitää sitten
      luovuttaa varmaan jotain, maat, järvet yms. YKssakin on pankkiireja miettimässä miten luonto voitaisiin "rahastoida".

  • @juhasipinen3232
    @juhasipinen3232 Месяц назад +2

    Sami, tätä kaveria lisää!!

  • @samimiettinen
    @samimiettinen  Месяц назад +8

    Jes,sain editoitua tauon pois!🎉
    Puuttuvat sanat:"Joo ja tää jakso lähti siitä liikkeelle kun meidän yhteinen tuttu Pentti Pikkarainen oli arvionut sun kirjan"

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +1

      Koitan leikata ton osan pois, saas nähdä toimiiko

  • @kuolemansoturi6581
    @kuolemansoturi6581 Месяц назад +1

    Aivan timanttista settiä! Lisää!

  • @jamieskelinen5543
    @jamieskelinen5543 Месяц назад +4

    Hyvä ja mielenkiintoinen jakso. Luin tuon Lindgrenin kirjan aiemmin syksyllä ja oli hyviä pointseja mm. EUsta. Sitä jäin miettimään, että miten nämä valtiovarainministeriön hemmot ehtivät kirjoittamaan kirjoja, kun valtion talous on kuralla ja säästöjä pitäisi etsiä tiheämmällä kammalla. Ehkä se verojen nostaminen on helpompaa, niin ehtii käyttämään ajan mielekkäämpiin askareisiin.

    • @effexon
      @effexon Месяц назад +2

      luulisin että isomman firman tapaan se aika kuluu loputtomiin palavereihin ja byrokratiaan vaikka hommat ovat täysin selviä kaikille... jolloin 1-2 vuotta vain katsellaan miten prosessi etenee. fiksulle kaverille on parempi sitten purkaa luovuus ja turhautuminen vaikka kirjan kirjoittamiseen ettei pää hajoa tuollaisessa koneistossa.

  • @Maissiz
    @Maissiz Месяц назад +13

    Siis eikö tuo maahanmuuton saaminen väestön ikääntymisen ongelmiin korjaamiseksi vain siirrä ongelmaa? Pakkohan siihen joskus joku kestävä ratkaisu keksiä. En muista oliko Teemu Keskisarja vai kuka sanoi että kyllähän se väestönrakenne korjaa itsensä jossain vaiheessa. Saattaa ehkä kipeää tehdä hetken, mutta sitten se normalisoituu. Näin se vaan menee? EDIT: Noniin, Jussi fiksuna miehenä tämän tavalla tai toisella sanoikin kymmenen sekunnin päästä kun kirjoitin tämän.

    • @SweetandFullofGrace
      @SweetandFullofGrace Месяц назад +1

      Maahanmuutto perustuu ajatukseen että se on automaattisesti nettopositiivinen, näin ei ole hyvinvointiyhteiskunnissa on huomattu että varsinkin tietty maahaan muutto tietyistä
      paikoista ei itseasiassa muutu monissa sukupolvissa positiiviseksi se jatkuu rasitteena ja rasitteen päälle. Näin ei tietysti saa sanoa, koska sitten pitää ottaa se "humanitaarinen"
      näkökulma. En tosin tiedä mikä on humanitaarisempaa ajattelua kuin se että haluaa oman maan ja kansan kestävyyttä ja olojen parantumista (ei huononemista).
      Tietysti huoltosuhde olettaa että väkiluku kasvaa ikuisesti (siksi se on pyramidi), tietysti jokainen teitää ettei se ole kestävää ja poliitikot valehtelevat sekä odottavat jotain
      maagista keksintöä joka siirtäisi heiltä ongelmat pois.

  • @heikkisalmela
    @heikkisalmela Месяц назад +6

    Jussi Lindgren sanoi aivan oikein miten yrittäjä tekee ja toimii kun luo hyödykkeitä, mutta jos on luotu keinotekoista ostovoimaa ostajille painamalla rahaa ilman työn tuottamaa voimaa niin ollaan"metsässä". Joka on nyt nähty totena tänä päivänä.

    • @effexon
      @effexon Месяц назад +1

      valtio on myös luonut päinvastaista kummallisuutta, lähes nollan hintaista työtä josta ei kerry ostovoimaa mutta jolla korvataan maksettua työtä (kunnallispuolella paljon käytössä, myös järjestöissä, vaikka rahoitusta nekin saa mutta ilmeisesti kahmitaan sitten "hallintoon" se jäävä raha)

  • @SweetandFullofGrace
    @SweetandFullofGrace Месяц назад +2

    Ihmiset voivat unohtaa fixitit ja euro erot. Se on niin että liittovaltio tulee ja euro jatkaa liitoaan tai hajoaa. Jos uskoo historiaa niin velkoja ei tulla maksamaan vaan järjestelmä hajoaa.
    Se korvataan varmaan jollain yksityisellä&julkisella digirahalla, se "great reset" (tosin et ole onnellinen), jossa luontokin "rahastoidaan".
    itselläni oli mielessä miten Suomen nuorten osaaminen saataisiin kasvuun, mutta se tyrmättiin, koska saattaisi korvata opettajat tai ainakin laittaa heidät huonoon näköön sekä laittaa eriarvoiseen asemaan ihmisiä koska aluksi se maksaisi vanhemmille. Oma osaaminen ei sen lopulliseen rakentamiseen riitä eikä siihen haluta laittaa rahoja, ei Suomessa kannata
    innovoida, ehkä sit vielä muutan jenkkeihin, nykyfirma myyty ja on aikaa.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 Месяц назад +2

    Pikkuinen pähkinä purtavaksi: Mille perustui saksan talouden elpyminen kolkytluvulla hyperinflaatiosta sodan mahtimaaksi. Sota ei ole tyhjätaskujen hommaa. Olisiko siinä talousmallissa jotain lainattavaa?

  • @m4kk3l14
    @m4kk3l14 Месяц назад +9

    Eläkejärjestelmä pitäisi purkaa kokonaan. Pyramidihuijaus koko roska.

  • @jussim.konttinen4981
    @jussim.konttinen4981 Месяц назад +7

    En aivan allekirjoita "ilmaisen" koulun ihanuutta. Onhan meillä internet. Venezuelassa on hyvä syntyvyys ja miehekkäät puolustusvoimat.

  • @effexon
    @effexon Месяц назад +4

    voiko tarkentaa missä kontekstissa ALV on vähiten haitallisia veroja? Puopolo teki laskelmavideon jossa ALV oli osana sitä isoa kakkua joka työstä otettiin pois ennen nettopalkkaa.
    (lyhyesti, karkeasti henkilö A joutui tienaaman 3000e bruttona jotta henkilö B sai 300 euroa tilille työsuorituksesta)

    • @Maissiz
      @Maissiz Месяц назад

      Itsekin toki haluaisin kuulla ilman muuta. Mutta pakko aina muistaa vaikka kuinka jotain Puopoloa fanittaa, hän on silti pelkkä hessu joka ei huutele edes oppositiosta. Ilman mitään koulutusta tai muuta kunhan huutelee RUclips-kanavallaan bombastikkeja väitteitä kun niillä saa tuloja. Kannattaa muistaa tämä minkä itse juuri opin äskettäin pari päivää sitten, Ivan Puopolo on todella idealistinen anarkokapitalisti.

    • @Maissiz
      @Maissiz Месяц назад

      Puopolo sanoi että on ihan fiksua ottaa työnhakuun Afrikasta miljardi neekeriä, tiedätkö kuka oli ensimmäinen afrikkalainen avaruudessa? Joo, odotetaan kun Puopolo on miljardin neekerin työhakemukset katsonut ja onko edes sen jälkeen neekeriä siellä Puopolon työntekijänä. _DDDDDDDDD

    • @Maissiz
      @Maissiz Месяц назад

      Tuntuu että tässä on aivan täysin identtinen homma sen kanssa mitä white flightin suhteen Amerikassa, Ruotissa, Suomessa tai ihan missä tahansa tapahtuu. Ruotsissahan tuli yksityiset koulut sen takia kun muistaakseni busseilla alettiin kuljettamaan neekereitä hevon helvetistä joihinkin hyviin kouluihin. Edes minä en ole näin rasisti mitä väestö on. Kyllä meikäläisen lapset voisi olla neekereiden kanssa samassa koulussa.

    • @mikaptk
      @mikaptk Месяц назад

      Niin ja tässä Puopolon videossa henkilön A ja B työnantajat eivät saaneet senttiäkään työntekijänsä tekemästä työstä, toki se näkyy sitten liikevaihdossa. Olisi mielenkiintoista nähdä paperilla euromäärät mihin se raha katoaa tuossa kahden työntekijän tekemän työn ketjussa. Mutta eikö yrittäjäkin (osakeyhtiössä) joudu tienaamaan siis tekemään yritykselle liikevaihtoa 10000e jotta voi maksaa itselleen nettona 2500e? Ja tämäkin toimii vain konsultointi tms. aloilla ettei ole muita kuluja eikä ostoja. Noin siis suurinpiirtein...

  • @arnotornberg
    @arnotornberg Месяц назад +3

    Mites Viro saa ja Suomi maksaa EU:ssa ?

  • @nikijoe100
    @nikijoe100 Месяц назад +6

    Voitko Sami laittaa videon alun teaser klippeihin merkin tai mustavalkosävyn tai ohituspainikkeen tai jonkun indikaation, kun haluaisin skipata ne, että en spoilaisi koko videon punch lineja kättelyssä.

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +3

      Tuntiin mahtuu monta kulmaa. Jossain vaiheessa tein sisällysluettelon juuri noin eli oli intro ja pääjakso mut siitä sitten kettuiltiin että ei voi olla vain kahta timestampia, buu!
      Pitääpä miettiä

    • @nikijoe100
      @nikijoe100 Месяц назад +1

      Voeee...

  • @effexon
    @effexon Месяц назад +3

    Miten Suomi voi välttää tuon mainitun Saksan ansan kun meillä on paljon samaa ajattelua joka siellä siihen johti umpikujaan. Nykyisellään tuo ajattelu johtaa nettotukeen muille EU-maille missä ei ole järkeä. (Ts ihanne halvoista palkoista, pääomaa paljon joka nostaa hintoja, korkeat verot)

  • @sara-eb6lc
    @sara-eb6lc Месяц назад

    Kenellä virkamiehellä on vastuu nykyisin, ei ainollakaan tekevät mitä huvittaa, ei suinkaan mitä pitäisi.

  • @pekkatervonen6613
    @pekkatervonen6613 23 дня назад

    Eikö taloustieteellistä keskustelua voida käydä ilman jatkuvaa niinku ja tota hokemista. Aidosti häiritsee.

  • @80travisbickle
    @80travisbickle Месяц назад +2

    Sami, ota Patrizio Laina vieraaksi!

  • @sampsa_4
    @sampsa_4 Месяц назад +1

    Eli vois todeta et VM:n ennusteet on osa syytä miksi Suomi on toimeton

  • @johannesvaasalainen7075
    @johannesvaasalainen7075 Месяц назад +3

    siis että euroon liittymisen virheellisyys näkyy siinä, että meillä on liian korkeat korot? Ei taida tekniikan tohtori enää muistaa markka-aikaa...

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +4

      Taisi Jussi meinata että juuri nyt Suomella on korkeammat korot ja vahvempi valuutta kuin taantuma-Suomi tarvitsisi. Eli on myötäsyklinen riippakivi tuo euro juuri nyt.
      Oma markkinahintainen valuutta tarjoaisi vastasyklistä menoa.

    • @jopoviz
      @jopoviz Месяц назад +5

      Markka-aikana asuntolaina maksettiin muutamassa vuodessa, osa-maksuja ei käytännössä käyttänyt kukaan, ei ainakaan perushyödykkeiden ostoissa, koska ostovoimaa ja realistista rahaa oli kaikilla työssäkäyvillä. Joten todellakin toivon että kaikki muistaisi millaista oli markka-aika. Se oli velatonta aikaa.

    • @jussilindgren4670
      @jussilindgren4670 Месяц назад +1

      Korkotaso, mm. heliborit yms. nousivat korkealle, koska kiinteän kurssin regiimissä Suomen Pankki joutui puolustamaan markkaa valuuttavarannon ehtyessä. Korkopariteettiteorian mukaisesti lyhyt korko sitten pilviin. Kirjassani selitetty tämä tarkoin.

    • @johannesvaasalainen7075
      @johannesvaasalainen7075 Месяц назад

      @@samimiettinen Suora sitaatti: "Taloudellisesta näkökulmasta euro oli virhe. Se on niiku selvä, mun mielestä. Jokainen näkee sen vaikka nyt Suomessa et meil on liian korkeat korot, ja näin päin pois."

    • @Maissiz
      @Maissiz Месяц назад

      Itse en näissä talousasioissa kuuntele jotain aivan random hessuja. Kaikki voi pyytää varmaan vaikka pääsisikö Samille vieraaksi tuohoamaan kaikki nämä väitteet.

  • @soomad
    @soomad Месяц назад +1

    joku videon asetus estää tän kuuntelun näyttö sammutettuna

  • @m4kk3l14
    @m4kk3l14 Месяц назад +5

    Eikös nämä sykliset velkakuplat johdu keskuspankeista ja virallisista valuutoista joita luodaan tyhjästä miten sattuu?
    2008 vuodesta ei opittu mitään.

    • @effexon
      @effexon Месяц назад

      nähdäkseni ei ole intressiä "oppia" kun tuon systeemin mukaan on mahdollista mm soten järjettömän isot johtajien palkat jotka eivät perustu mihnkään. talous toki kärsii mutta eliitti joka pääsee tuohon rahaan käsiksi nauttii luksuselämää.

  • @johannesvaasalainen7075
    @johannesvaasalainen7075 Месяц назад +2

    Siis te ette, ihan heti alussa, tiedä mistä puhutte. Nimen oman dsge-malli on yleinen kehikko, jonne voi leipoa sisään erilaisia oletuksia (esim hintajäykkyydet) ja erilaisia rakenteita.. Siis niin keynesiläisiä kuin reaalisuhdannemallin oletuksia. Ja siksi sitä voisi ehkä kutsua konsensusmalliksi.
    Mitä tulee agregointiin, niin korvaan otti tuo, että ei ole suunnittelijaa, joka voisi tehdä "jaon samilta otetaan jussille annetaan oikein koska ei tiedetä niitä yksilöllisiä hyötyjä. No varmaan olekaan (tosin tässä pitäisi määritellä monta asiaa), mutta mitä sitten? Jos samilta otetaan satanen ja annetaan se jussille, niin talouskasvun kannalta on ihan sama kumpi sen rahan kuluttaa. Se on sama satanen riippumatta yksilön hyötyfunktiosta. Hyötyfunjktiohan ei ole muuta kuin nimilappu sille mitä hyödykeyhdistelmää pidetään parempana. Tietenkin hyötyfunktiot säästämisen ja kuluttamisen suhteen voivat myös olla erilaisia, jolloin voisi olla jokin vaikutus lyhytaikaiseen tuotantoon, mutta keskiarvoisesti jussi käyttäytyy samalla tavalla kuin sami (taloustieteellisessä mielessä).

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +2

      Hmm. Ei kai me muuta DSGE:ssä kritisoitu kuin että
      1) lähes kukaan ei käytä realistista liikepankkirahaa ja pääomamarkkinoita siinä. Ne oletetaan ”neutraaleina” eli käytännössä ei oleteta ollenkaan.
      2) Utiliteettifunktiot ovat henkilökohtaisia. Toki monet niistä ovat samanlaisia.
      Vai ymmärsinkö väärin?

    • @jussilindgren4670
      @jussilindgren4670 Месяц назад +3

      DSGE perustuu yleiseen tasapainoteoriaan, yleinen tasapaino ei ole stabiili yleisesti. Eli koko kehikko on heikolla pohjalla.

    • @johannesvaasalainen7075
      @johannesvaasalainen7075 Месяц назад

      @@jussilindgren4670 Nämä molemmat vastaukset (sinä + miettinen) vain vahvistavat käsitystä, että ette ihan tiedä mistä puhutte. dsge -mallit ovat ikään kuin kehikko jonka "sisään" voi leipoa monenlaisia oletuksia. Tehdyt oletukset määrittävät minkä luonteinen analyysi on (esim keynesiläinen, tai ehkä paremminkin uuskeynesiläinen, RBC). Ja kyllä, rahaa ei oleteta neutraaliksi lyhyellä aikavälillä. DSGE malli on nimen omaan tarkoitettu analyysivälineeksi jolla erilaisten shokkien (esim rahapoliittiset päätökset) vaikutusta voidaan analysoida dynaamisesti. Lisäksi ei edes ole ihan itsestään selvää mitä tarkoitetaan tasapainon stabiilisuudella.

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +2

      @johannesvaasalainen7075 onpas hiukan arroganttia puhetta.
      DSGE malleja on monenlaisia ja ”rahaa ei viitsitä mallintaa kunnolla”- on valtaosa.
      Myös veroja ei mallinneta usein kunnolla vaan verojoustot ovat mitä sattuu.
      Tuntuu oudolta että näkökulmasi on ”kaikki/suurin osa DSGE-malleista ovat tällaisia ja te ette tiedä sitä”🙄

    • @johannesvaasalainen7075
      @johannesvaasalainen7075 Месяц назад

      @@samimiettinen Ei vaan, näkökulmani on se, että kuvittelette jonkin yksinkertaisen esimerkki mallin (kuka tahansahan voi sellaisen rakennella) jostain vuosikymmenten takaa olevan jotenkin relevantti. Suomen Pankin rakentelemassa Aino-mallissa (jota siis käytetään talouden mallintamiseen) on raha ja rahapolitiikka mallinnetaan melkoisen huolellisesti juurikin rahapoliittista analyysiä silmällä pitäen.
      Myös verotuksen mallintaminen on keskeinen osa Aino-mallin julkisen sektorin dynamiikkaa.
      Joskus DSGE-maaleissa tehdään yksinkertaistuksi käytännön syistä mutta tarvittaessa ne voidaan mallintaa mukaan erityisesti kun tutkitaan finanssipolitiikan vaikutuksia ja kalibroida tarkasti.
      Joten esittämänne väitteet eivät pidä paikkaansa yleisesti ottaen, eikä sen sanominen ole millään tavalla arroganttia.

  • @mkangas2264
    @mkangas2264 Месяц назад

    Tohtori tai maisteri on merkityksetonta, jollei kykene ajattelemaan talonpoikaismallin mukaisesti!

  • @j.j.k2073
    @j.j.k2073 Месяц назад +1

    Mitä se Sami perseilee

  • @kkona9257
    @kkona9257 Месяц назад +1

    Se sanotaan LUT EI L-U-T

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад +2

      Mikä LUT?

    • @kkona9257
      @kkona9257 Месяц назад +1

      @@samimiettinen LUT-yliopisto, josta joku proffa oli siellä Metsä groupin podcastissa, jota mainostit.

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  Месяц назад

      Ok. Kiitos. Lappeenranta University of Technology vissiin

  • @Mikaelaxo1
    @Mikaelaxo1 Месяц назад +1

    Vertailupohjaa kuulalaakeriin, sitä mekaniikkaa voi viilata juuri niin pitkälle kunnes tulee puoli ja täys-johteet.
    Raha / valuutta on anonyymiä koska niin on päätetty, kunnes muutkin tajuaa että vain korruptoituneet hyötyy sen jatkumisesta.