Geleide meditatie: afwijzingsgevoeligheid (loslaten van pijn en overlevingsstrategieën)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Deze geleide meditatie ondersteunt jou bij het overwinnen van afwijzingsgevoeligheid en het loslaten van overlevingsstrategieën en pijn uit het verleden.
    Uit de opiniepeiling die ik deed in aanloop naar deze video blijkt dat 93% (best veel toch!) van mijn publiek zich absoluut herkende in volgende vragen:
    - waarom lukt het zo moeilijk om voor mezelf op te komen?
    - waarom heb ik de neiging om mezelf aan te passen of weg te cijferen?
    - waarom laat ik zo vaak over mijn grenzen gaan?
    - waarom durf ik mezelf niet te zijn?
    - waarom komt kritiek zo hard aan?
    Slechts 5 % herkende zich er een beetje in en 2 % (dus enkelingen) totaal niet.
    Link naar Ted Talk van Jia Jiang "What I learned from 100 days of rejection": • What I learned from 10...
    Wanneer je hooggevoelig bent, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je ook afwijzingsgevoelig bent. Maar als je weet dat HSP's een hogere emotionele reactiviteit vertonen en dat zij gevoelig zijn voor bevestiging vanwege de grotere dopaminegevoeligheid in het brein, dan begrijp je vast waarom vele HSP's last hebben van afwijzingsgevoeligheid.
    De oorsprong van deze afwijzingsgevoeligheid ligt in de kindertijd door vroege, langdurige of acute ervaringen van afwijzing.
    Als hoogsensitief kind neem je meer prikkels waar én verwerk je deze diepgaander. Negatieve ervaringen krijgen daardoor meer gewicht, wat de perfecte voedingsbodem vormt voor het ontstaan van afwijzingsgevoeligheid.
    Het HSK is "anders" en vele kinderen ervaren dit als "niet oké". Vaak omdat ouders en/of zorgdragers hoogsensitiviteit niet (h)erkennen en er niet correct mee (kunnen) omgaan.
    Gedurende het leven ontwikkel je zo coping strategieën om met het gevoel van anders zijn om te gaan. Een coping strategie die vaak voorkomt is aanpassingsgedrag dat jou een manier geeft om met ongemakkelijke gevoelens als angst voor afwijzing om te gaan. Je gaat jezelf wegcijferen en/of aanpassen.
    In het begin werkt zo'n beschermlaag goed, maar het kost je op termijn veel te veel energie om dit mechanisme in stand te houden.
    Wanneer je in je kindertijd niet gehoord, gezien en/of gewaardeerd werd voor wie je was (ontwikkelingstrauma), heeft dit impact op ons zenuwstelsel in de vorm van een aanhoudende toestand van arousal. Dit wordt een bron van angst, een blijvend gevoel van naderend onheil.
    De bedrading van een hoogsensitief brein en het fijngevoeliger zenuwstelsel versterkt dit alleen maar.
    Afwijzingsgevoeligheid is gebaseerd op angst: je eerdere ervaringen doen je opnieuw hetzelfde vrezen. Afwijzingsgevoelige mensen verwachten afgewezen te worden. Ze zijn constant op zoek naar signalen die dit bewijzen. De hyperfocus op deze signalen leidt tot overprikkeling, waardoor de prefrontale cortex niet meer optimaal functioneert. En dat is precies het gebied in het brein dat zich bezighoudt met het verwerken van opmerkingen en het correct interpreteren ervan. Het is dus niet zo vreemd dat er een breincyclus ontstaat van voorspellingen, onjuiste interpretaties en conclusies: een partner die niet meteen antwoordt op een berichtje, kan hevige emotionele reacties uitlokken.
    Als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid beland je in een emotionele loop die je gedrag bepaalt: je ervaart de angst om afgewezen te worden of het niet goed genoeg te doen. Om die angst te vermijden gaan vele HSP's aanpassingsgedrag vertonen zoals perfectionisme/prestatiedrang, pleasen, sterk zijn, controle...
    Wat kan je wel doen bij afwijzingsgevoeligheid?
    1. Herken je triggers
    Merk je dat je veel heviger reageert dan een situatie vereist? Heus, je partner die niet onmiddellijk reageert op een berichtje vereist geen paniekaanval! Word je dan bewust dat deze situatie jouw afwijzingsgevoeligheid triggert. Leer jezelf aan om niet alle gedachten en emoties te geloven. Weet dat ze van jouw innerlijk gekwetste kind komen en dat ze nu niet meer nodig zijn. Je bent als volwassene veilig.
    Tip: innerlijk kind therapie kan nuttig zijn.
    2. Reguleer je zenuwstelsel
    3. Verwerk je (lichte) trauma's
    Tip: wist je dat EMDR de meest aangewezen methode is om trauma en ontwikkelingstrauma te verwerken? EMDR neutraliseert de pijn en zorgt ervoor dat jij uit die emotionele loop geraakt, het leert het brein dat toekomstige situaties veilig zijn.
    4. Creëer een veilige omgeving
    5. Verander je mindset
    Je bent te veel bezig met de vraag "Vind de ander mij oké?" en te weinig met de vraag "Vind ik de ander en wat hij/zij doet wel oké?". Verander je mindset in: ik geef niet om wat jij van mij vindt!
    6. Kies voor zelfcompassie
    Lukt het jou echt niet alleen? Zoek professionele hulp. Mijn praktijk is gelegen te Sinaai, België en ik werk ook samen met vzw Interno te Aalst, België. Steeds van harte welkom.

Комментарии • 31