#12 - Παραδείγματα Διαστασιολόγησης Φωτοβολταϊκού Συστήματος για Εξοχική Κατοικία

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024
  • • Τρία Παραδείγματα για Διαστασιολόγηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος για Εξοχική Κατοικία.
    • Δύο Παραδείγματα Επιλογής Inverter
    • Πόσες ώρες θα αντέξουν οι Μπαταρίες ανά περίπτωση
    • Πόσες ώρες χρειάζονται οι Μπαταρίες για να φορτίσουν από τον Ήλιο ανά περίπτωση

Комментарии • 28

  • @GYSHellenicEngines
    @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +4

    Προσοχή! Στο 15:50, σας ανέφερα εκ παραδρομής, Ελεγκτή Φόρτισης με Τάση Εισόδου 150V. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα όμως, χρειάζεται ίσως λίγο πάνω από 50V μόνο, γιατί τα Πάνελς είναι συνδεδεμένα σε Παραλληλία, οπότε οι Τάσεις τους ΔΕΝ αθροίζονται!

  • @georgoskefalas5860
    @georgoskefalas5860 8 месяцев назад +2

    Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε για τά φώτα σου

  • @exEpirou
    @exEpirou 8 месяцев назад +2

    Αγαπητέ φίλε και δάσκαλε. Αν μπορείς, παρουσίασε ένα φ/β 1kw και ανέλυσε τις εντάσεις ρεύματος που διαμορφωνονται σε κάθε στάδιο, προκειμένου να γνωρίζουμε τις διατομές των καλωδίων που θα χρησιμοποιησουμε καθώς και τους απαιτούμενους διακόπτες-ασφάλειες. Σ ευχαριστώ!

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +3

      Αμέ. Δύο βίντεο μάλλον θα ανέβουν σήμερα. Ένα με το θέμα αυτό, και ένα με την διαφορά μεταξύ Ελεγκτών Φόρτισης PWM και MPPT που σας έχω υποσχεθεί.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +1

      Το βίντεο #13 είναι αποκλειστικά για εσάς! Απολαύστε ελεύθερα!

  • @reoproedros
    @reoproedros 6 месяцев назад

    αν μια μπαταρια ειναι c50 , 200 αμπερ, 12 βολτ , αυτο δεν σημαινει λογο του προτεινομενου ρυθμου αποφορτισης για να αποδωσει την χωρητικοτητα (και την διαρκεια ζωης των προδιαγραφων ) , οτι θα πρεπει να αποφορτιστει σε 50 ωρες ; δηλαδη 2400 βατ /50 = 48 βατ ανα ωρα ο μεγιστος ρυθμος (για λειτουργια εντος προδιαγραφων ) , που σημαινει στους υπολογισμους παγιας καταναλωσης οτι ετσι πρεπει να την μετρησουμε , και τα βαρια φορτια οπως 1-2-3kw να αποφυγουμε να τα οδηγησουμε σε τετοιες εγκαταστασεις ;
    το ιδιο και με την φορτιση ,δεν σημαινει οτι επειδη παραγουμε οσο ρευμα λειπει απο τις μπαταριες σε μια ωρα, οτι μπορουμε να τις φορτισουμε και σε τοσο .

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  6 месяцев назад +1

      Έχεις απόλυτο δίκιο! Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να ακολουθήσεις πάντα αυτές τις οδηγίες, και ιδιαίτερα σε αυτές των Φωτοβολταϊκών. Δυστυχώς, η Μπαταρία θα "τραβήξει" το μέγιστο των Ampere που θέλει η ίδια, δεδομένης της Τάσης με την οποία τροφοδοτείται και της Χωρητικότητάς της. Και εμείς με την σειρά μας, κατά την Εκφόρτιση, θα της ζητήσουμε πολλές φορές Ampere με μικρότερο C από αυτόν που αναγράφει. Γιατί έτσι είναι οι ανάγκες μας. Στην μεν εκφόρτιση θα απολαύσουμε μικρότερη Χωρητικότητα από αυτήν που πραγματικά έχει η Μπαταρία, στην δε Φόρτιση προκαλούμε Ηλεκτρόλυση και πρόωρη γήρανση. Βέβαια, όσο μια Μπαταρία πληρούται, τόσο λιγότερα Ampere θα "τραβάει" κατά την Φόρτιση, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό για να αποδώσει τα μέγιστα στο φάσμα της "ζωής" της. Αν είχαμε την πολυτέλεια να φορτίζουμε τις Μπαταρίες με όσο το δυνατόν λιγότερα Ampere, θα βλέπαμε διπλάσια και τριπλάσια ζωή σε αυτές, από αυτό που παίρνουμε στην πραγματικότητα.

    • @reoproedros
      @reoproedros 6 месяцев назад

      @@GYSHellenicEngines ισως ενα υβριδικο συστημα με ιοντων λιθιου για υψηλες καταναλωσεις και μολυβδου για παγιες καταναλωσεις να μπορει να προσφερει καποια προσωρινη λυση . πχ ελενκτης συνθηκης :
      if ampere ac > 1 then source = li-ion else source= lead

  • @ΒαγγέληςΣκουρουλιακος
    @ΒαγγέληςΣκουρουλιακος 8 месяцев назад +2

    Συγχαρητήρια και ευχαριστώ για την εξήγηση. Μια απορία σχετικά με το 12 ν σύστημα, χρησιμοποιώντας πανελ 42ν πως γίνεται;υπάρχει ρυθμιστής φόρτισης, να παίρνει 42ν και να φορτίζει πανταρια 12ν ;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +2

      Εγώ ευχαριστώ! Βεβαίως. Οι περισσότεροι Ελεγκτές Φόρτισης έχουν ένα μεγάλο εύρος ως προς την Τάση Εισόδου, και είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα, αναγνωρίζεται η Τάση του Μπαταριοσυστήματος. Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε Πάνελς με μεγαλύτερη Τάση από αυτή του Μπαταριοσυστήματος. Βέβαια, για μεγάλες διαφορές σε Τάση Εισόδου στον Ελεγκτή και Τάση που θα δώσει αυτός στις Μπαταρίες, οι περισσότεροι PWM δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Έτσι, καταφεύγουμε στους MPPT, οι οποίοι είναι και οι πλέον αποδοτικοί. Το επόμενο Βίντεο εδώ θα είναι για την επεξήγηση λειτουργίας PWM και MPPT Ελεγκτών Φόρτισης.

    • @ΒαγγέληςΣκουρουλιακος
      @ΒαγγέληςΣκουρουλιακος 8 месяцев назад +1

      @@GYSHellenicEngines ευχαριστώ

  • @Ivan60381
    @Ivan60381 3 месяца назад

    Μονοκρυσταλλικά ή Πολυκρυσταλλικά πάνελ. τί να επιλέξω; παλαιότερα έλεγαν ότι τα Πολυκρυσταλλικά ήταν ιδανικά και σε συννεφιά, σήμερα δεν τόσο ακούγεται αυτό, επειδή με ενδιαφέρει να υπάρχει παραγωγή σε συννεφιά εσύ τι μου προτείνεις;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  Месяц назад +1

      Είναι αλήθεια. Καμιά φορά τα Πολυκρυσταλλικά αποδίδουν καλύτερα σε Συννεφιά. Όμως τα Μονοκρυσταλλικά είναι καλύτερα από πολλές απόψεις. Συν τοις άλλοις, δεν θα βρεις Πολυκρυσταλλικά με μεγάλη Ισχύ.

  • @ΟΔΗΓΟΣΦΥΣΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣΟΜΟΡΦΙΑΣ

    Καλησπέρα θα ήθελα τις συμβουλές σου για κάτι πάνελ και όλα τα σχετικά που θα σου τα αναλύσω : Διαθέτω προς το παρόν τα υλικά που έχω με την σειρά που τα απέκτησα - 1 πάνελ 40w - 1 πάνελ 200W- 1 πάνελ 450W - 1πάνελ 665W - 1 πάνελ 190w παλιό με θρυμματισμένο τζάμι, μου το έκαναν δώρο-κατεβάζει τα μισά από το 200άρι, Επίσης έχω και 2 μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης για F/V 250 A ,- 2 ρυθμιστές φόρτισης των 20 Α και - 1 των 60Α (όλα μάρκας MPPT 12-24 V - 1 inverter καθαρού ημιτόνου των 3000W 24V μάρκας TBE . Για να μην σου αναλύω τώρα πως τα έχω συνδέσει , σου αναφέρω χονδρικά πως τώρα μου σηκώνουν μέχρι 1300 W οριακά την κατανάλωση του σπιτιού (όταν έχει ήλιο. Επειδή θέλω να το αναβαθμίσω το σύστημα σε 24βολτο από 12βολτο που ήταν ως τώρα , με την προσθήκη ενός υβριδικού πιθανώς Inverter στα 24v -(εκτός αν σηκώνει και αυτός που έχω έως 2.400W- πιθανώς σηκώνει το πλυντήριο ρούχων το οποίο είναι ινβέρτερ κλάσης Α ). Αυτό που θέλω από εσένα φίλε μου είναι πως να κάνω τους συνδυασμούς με τα υπάρχοντα υλικά για να σηκώσω πλυντήριο πιάτων, και ρούχων (ξεχωριστά βέβαια εξυπακούεται) αν και εφόσον γίνεται -που από ότι ξέρω ζητάνε το καθένα -ξεχωριστά - από 2000 έως 2200W - μοτέρ και αντίσταση μαζί- όπως το μέτρησα με το Βατόμετρο, παραμένοντας πάντα στο 24v σύστημα, με την διαφορά να αγοράσω το πολύ ακόμη ένα μεγάλο πάνελ , αλλά μέχρι εκεί, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω αναβάθμιση! Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου. Είσαι κατατοπιστικός και στα βίντεο που ανεβάζεις, αλλά και οι συμβουλές σου είναι πολύτιμες για μένα, και φαντάζομαι για όλους που σε παρακολουθούν!

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +1

      Καλησπέρα.
      Απ ό,τι κατάλαβα, το Inverter σας δέχεται ήδη 24V Μπαταριοσύστημα στην Είσοδό του.
      Τα Πάνελς σας, αθροιζομένης της Ισχύος τους, είναι λογικό να σας καλύπτουν ίσα ίσα, για την κατανάλωσή σας, αφού δίνουν μόλις 100w παραπάνω Ισχύ από τις ανάγκες σας (και αυτό υπό ιδανικές συνθήκες). Οπότε Παράλληλα θα "τραβάτε" και ρεύμα από τις Μπαταρίες σας, όταν ξεπερνάτε την Ισχύ τους.
      Φαντάζομαι πως όλα τα Πάνελς σας είναι συνδεδεμένα σε Παραλληλία (οπότε και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν καεί, καθώς είναι διαφορετικής Ισχύος το καθένα).
      Δεν ξέρω γιατί με Μπαταρίες πλήρως φορτισμένες, δεν μπορείτε να πάρετε πάνω από 1.300 Watt Ισχύ, (θα έπρεπε αν η κατάσταση τους είναι καλή αφού 24V × 250 Ah = 6.000 Watt συνολική Ισχύ στο Μπαταριοσύστημα, εκτός και αν δεν έχω καταλάβει εγώ κάτι καλά).
      Θα χρειαστείτε σίγουρα μερικά Πάνελς ακόμα, αν θέλετε τα 2.200 Watt να τα παίρνετε απευθείας από τον Ήλιο χωρίς να αποφορτίζετε τις Μπαταρίες κατά τις ώρες αυτής της Κατανάλωσης (θα συνδεθούν και αυτά σε Παραλληλία).
      Δεν γνωρίζω τα στοιχεία των Ελεγκτών Φόρτισης (Πάνελς διαφορετικής Ισχύος πάντως, ακόμη και σε Παραλληλία, ενδέχεται να μπερδεύουν τους MPPT και αυτοί με την σειρά τους να μην μπορούν να κάνουν σωστό Tracking στις "Καμπύλες" των Πάνελς). Αν τα γνώριζα, θα σας έλεγα και πόσα ακόμα Πάνελς μπορείτε να συνδέσετε ακόμα στους Ελεγκτές.
      Οι Ελεγκτές είναι δύο και δεν γνωρίζω πόση Ισχύ, και από ποιά Πάνελς, την δέχεται ο καθένας.
      Ένας Inverter 3.000 Watt, θεωρητικά θα σηκώσει οριακά την κατανάλωση των 2.200 Watt του πλυντηρίου, ειδικά αν ο Inverter δεν γράφει επάνω 3.000 Watt αλλά 3.000 VA ή 3KVA. Και αυτό το λέω, διότι ένα πλυντήριο, ακόμη και Inverter, χρησιμοποιεί πυκνωτές και εδώ μιλάμε για Χωρητικά Φορτία, αλλά ανάλογα τον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών του, ίσως τα φορτία να είναι και Επαγωγικά, οπότε υπολογίστε 2.200 × 1.2 (χοντρικά) στα Watt του πλυντηρίου ρούχων ώστε να "είστε μέσα".
      Πλησιάζουμε κατά πολύ την Συνολική Ισχύ του Inverter, οπότε προγράμματα με μικρότερη θερμοκρασία, θα κρατούν την αντίσταση αναμένη για λιγότερο χρόνο, άρα και ο Inverter θα καταπονείται για λιγότερο χρονικό διάστημα σε σχεδόν Πλήρη Ισχύ.
      Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας δώσω περαιτέρω συμβουλές για την συνδεσμολογία, πέραν του τα νέα Πάνελς να συνδεθούν και αυτά σε Παραλληλία, καθώς δεν γνωρίζω την υπάρχουσα συνδεσμολογία στο σύστημά σας.
      Η συμβουλή μου πάντως είναι, ακόμη και σε Παραλληλία, να μην συνδέετε Πάνελς διαφορετικής Ισχύος, Τάσης και Έντασης. Και αυτό, διότι ανάλογα την διαφορά Τάσης του ενός με του άλλου, αλλά και τις διαφορετικές σκιάσεις που ενδέχεται να δέχονται ανά την ημέρα (νέφη, ανατολή και δύση) να προκληθεί ζημία στα Bypass Diodes και στα Blocking Diodes που ενδέχεται να χρησιμοποιεί το καθένα.
      Ελπίζω να βοήθησα.

    • @ΟΔΗΓΟΣΦΥΣΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣΟΜΟΡΦΙΑΣ
      @ΟΔΗΓΟΣΦΥΣΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣΟΜΟΡΦΙΑΣ 8 месяцев назад

      Καλημέρα τα πάνελ επειδή είναι διαφορετικού μεγέθους ισχύος τα έχω συνδέσει σε τρεις ρυθμιστές δηλ. 665w+450w σε σειρά = 1115w στον ρυθμιστή των 60 Α - στο δεύτερο ρυθμιστή των 20Α έχω συνδέσει 200w+ 40w σε σειρά =240 w τα οποία αυτά κοιτάζουν την δύση γιατί όταν δύει ο ήλιος έχανα ενέργεια, ενώ τα άλλα είναι μεταξύ ανατολής και νότου - και στον τρίτο ρυθμιστή των 20Α έχω συνδέσει το χαλασμένο - μεταχειρισμένο πάνελ των 190w μόνο του. Γνωρίζω ότι δεν παντρεύονται τα μεγάλα με τα μικρά πάνελ διότι υπάρχει πρόβλημα στις διόδους , αλλά αφού όταν ξεκίνησα πήρα πρώτα των 40 w και ακολούθησαν των 200 των 450 και προχθές ήλθε και των 665w, και προσανατολίζομαι να πάρω ακόμη ένα μεγάλο των 665w. Oπότε βάσει αυτών των διατάξεων ήθελα μια ανάλυση πως θα πορευθώ από εδώ και στο εξής για να σηκώσει το πλυντήριο επειδή η αντίσταση κρατάει πολύ ώρα για να ζεστάνει το νερό. Μπορώ να πάρω και τώρα ενέργεια πάνω από 1300w αλλά γονατίζει το μπαταριοσύστημα, έχω πάρει για λίγη ώρα και 1800w δοκιμαστικά σε πιστολάκι μαλλιών η αερόθερμο των 2000w , αλλά ζεσταίνεται ο ινβέρτερ και ξεκινάνε οι ανεμιστήρες του. O ινβέρτερ γράφει πάνω 3000w 24v μόνο και pic 5.000w.

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +3

      Καλησπέρα. Ο Inverter απ όσο βλέπω δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η Σύνδεση σε Σειρά των διαφορετικών Πάνελς. Το μικρότερο "στραγγαλίζει" το μεγαλύτερο, και έτσι κατεβαίνουν λίγα Ampere προς τις Μπαταρίες. Γι αυτό γονατίζει το Μπαταριοσύστημα. Πιθανότατα είναι συνεχώς αποφορτισμένο. Ίσως στα τρία μεγάλα Πάνελς να δοκιμάσετε να κάνετε σύνδεση σε Παραλληλία. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει το κάθε ένα από αυτά να σας βγάζει Τάση Κλειστού Κυκλώματος κοντά στα 30V, ώστε να μπορέσετε να φορτίσετε 24V Μπαταριοσύστημα. Δυστυχώς, όπως και εσείς γνωρίζετε, η Σύνδεση σε Σειρά διαφορετικών Πάνελς επιφέρει πολλά προβλήματα, πέραν του ότι μπορεί να συντομεύσει κατά πολύ την "ζωη" τους. Σε αυτό το σύστημα, υπάρχει τέτοιος "στραγγαλισμός" που μόνο με Trial and Error, θα μπορούσε κανείς να βρει τον τρόπο σύνδεσης για την μέγιστη Ισχύ, ή διαφορετικά, με πολλές πολλές μαθηματικές πράξεις και μετρήσεις, ώστε να δούμε πόσο "στραγγαλίζει" το ένα Πάνελ το άλλο. Πάντως κρατήστε αυτό. Ότι αν τα τρία μεγάλα Πάνελς δίνουν το καθένα κοντά στα 30V Τάση Κλειστού Κυκλώματος, τότε δοκιμάστε να τα συνδέσετε σε Παραλληλία μεταξύ τους. Ίσως έτσι ανακτήσετε αρκετή χαμένη Ισχύ. Για τους ανεμιστήρες του Inverter που εργάζονται κοντά στην πλήρη Ισχύ του, δεν θα ανησυχούσα. Είναι λογικό να παράγεται μεγάλη θερμότητα.

    • @ΟΔΗΓΟΣΦΥΣΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣΟΜΟΡΦΙΑΣ
      @ΟΔΗΓΟΣΦΥΣΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣΟΜΟΡΦΙΑΣ 8 месяцев назад

      Καλησπέρα και πάλι σε κουράζω λίγο, αλλά κοίτα να δείς τι σκέφτηκα : Να κάνω δύο συστήματα , να συνδέσω τα δύο μεγάλα πάνελ των 665 και των 450 παράλληλα - και τα δυο πάνελ των 200 και 190 σε σειρά , και να τα συνδέσω ΄στον ίδιο ρυθμιστή των 60 Α 24V MPPT - ΠΙΣΤΕΥΩ να τα σηκώσει. Ολα μαζί μας κάνουν 1505w 39 A και 104V .Σήμερα έκανα παραλληλία τα δύο μεγάλα πάνελ όπως μου είπες , αλλά λόγω ότι είχε συνεφιά δεν μπόρεσα να τα αξιολογήσω, οπότε περιμένω καλή ηλιοφάνεια γι αυτό σου γράφω και την παραπάνω εκδοχή μήπως είναι καλύτερα. Καλό σου βράδυ!!!!!! @@GYSHellenicEngines

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  8 месяцев назад +2

      Ναι αμέ. Δοκίμασε έτσι. Ίσως να είναι καλύτερα. Πάντα βέβαια με την σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού ότι είναι διαφορετική η ισχύς για σύνδεση σε Σειρά. Δεν κουράζομαι καθόλου. Χαρά μου είναι να αλληλεπιδρώ με τους θεατές μου. Να σαι καλά.

  • @mototravel792
    @mototravel792 7 месяцев назад

    εξαιρετικη αναλυση φιλε μου συγχαρητηρια εγω που ειμαι ασχετος αρχισα να καταλαβαινω καποια πραματα γιτι δε τοχω με τα ηλεκτρικα ,μια αλλη ερωτηση τα πανελ πρπει να ειναι κοντα στο ιβερτερ και τη μπαταρια; η δεν παιζει ρολο;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  7 месяцев назад +1

      Γενικά όσο μικρότερο το μήκος των αγωγών, τόσο λιγότερες θερμικές απώλειες λόγω αντίστασης στην κίνηση των ηλεκτρονίων. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Γι αυτό και χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας αγωγούς χαλκού και όχι αλουμινίου, και ίσως και μια βαθμίδα μεγαλύτερης διατομής από αυτή που χρειαζόμαστε, για καλύτερη απόδοση.

  • @kostaskiarras7767
    @kostaskiarras7767 4 месяца назад

    Σε αυτό το παράδειγμα με αυτά τα wat τι ασφάλειες μπαίνουν μεταξύ φωτοβολταικων και inverter hybrid 24v,και τι παράλληλα η σε σειρά;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  4 месяца назад

      Οι ασφάλειες πάντα σε Σειρά στο Κύκλωμα για να μπορούν να το αποκόπτουν αν χρειαστεί.
      Επειδή δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα Amper έχω στο συγκεκριμένο βίντεο, γενικά σας αναφέρω σε Διατομή 1.5mm² ασφαλίζουμε με 10A, σε 2.5mm² με 16Α, σε 4mm² με 20A, σε 6mm² με 25A, σε 10mm² με 40A και σε 16mm² με 63A.
      Εν προκειμένω για το Συνεχές Ρεύμα, αν οι Ασφάλειες δεν είναι Τήξεως αλλά Αυτόματες, προσέχουμε να αναγράφεται ρητά από τον Κατασκευαστή τους ότι είναι κατάλληλες για DC. Και αυτό επειδή το Συνεχές δεν παρουσιάζει σημεία "Μηδενισμού" όπως το Εναλασσόμενο, οπότε πρέπει να είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μπορούν να διακόψουν το Τόξο το οποίο θα σχηματιστεί εντός τους σε περίπτωση που χρειαστεί να διακόψουν το Κύκλωμα.

    • @kostaskiarras7767
      @kostaskiarras7767 4 месяца назад

      Ευχαριστώ.Τα 3 πανελ 550wat θα μπουν σε σειρά στο combiner box; Είναι 120ah ο ινβερτερ 4,2 kw

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  4 месяца назад

      @@kostaskiarras7767 Αν δεν ξεπερνάνε την Τάση Ανοιχτού Κυκλώματος που μπορεί να διαχειριστεί ο Inverter, ναι, μπορείτε να τα βάλετε σε Σειρά. Μου γράφετε όμως 120Ah για τον Inverter. Εδώ πιθανόν κάτι άλλο θα θέλατε να γράψετε γιατί τα Ah είναι μονάδα Χωρητικότητας, άρα δεν ευσταθεί να αναγράφει Χωρητικότητα ο Inverter.

    • @kostaskiarras7767
      @kostaskiarras7767 4 месяца назад

      @@GYSHellenicEngines το mppt ευχαριστώ

  • @MrDeathinstict
    @MrDeathinstict 5 месяцев назад

    διαστασεις καλωδιων στο dc ειναι το ιδιο με το ac;

    • @GYSHellenicEngines
      @GYSHellenicEngines  5 месяцев назад

      Ως γενικός κανόνας, ναι. Σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά, υπάρχουν αγωγοί με σχετικά μικρή διατομή μεν, "υπέρπυκνοι" δε ας μου επιτρέπει ο όρος όσον αφορά την ποσότητα των εύκαμπτων ινών εντός τους.