Όσα μπράβο και να πούμε είναι λίγα. Είστε εξαιρετικός. Μακάρι να μπορέσετε να συνεχίσετε. Η επεξήγηση σας είναι πολύ καλή για όσους αγαπούν τη φυσική αλλά ίσως όχι τόσο καλές για όσους δεν έχουν ασχοληθεί. Όμως, μάλλον το κανάλι φτιάχτηκε περισσότερο για τους πρώτους. Και πάλι συγχαρητήρια
Αγαπητέ Χρήστο θερμά συγχαρητήρια!!! Αποδεικνύεται περίτρανα ότι την "πας με χίλια" την επιστήμη που σπούδασες!!! Ευλογημένοι είναι οι μαθητές σου που τους μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου αλλά και την αγάπη σου για την επιστήμη της Φυσικής!!! Αλλά και για όσους από μας σε παρακολουθούμε από το διαδίκτυο μεγάλη ευλογία!!! Μακάρι στα λυκειακά μας χρόνια να είχαμε τέτοιους δασκάλους( τίτλος τιμής) αλλά δυστυχώς μας "έφαγε" η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία των καθηγητάδων μας που έλεγαν "κάθε πρώτη του μηνός και δεκάξι να πληρωνόμαστε και γαία πυρί μειχθήτω...".
Κύριε Δημήτρη δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια! Ο τίτλος του δασκάλου είναι η σημαντικότερη διάκριση και τιμή για εμένα! Πραγματικά μου κάνατε ένα υπέροχο δώρο με τα λόγια σας! Σας ευχαριστώ!
Εξαιρετικό! Για άλλη μια φορά ένα υπέροχο βίντεο!(Εντομεταξυ τέλειος συγχρονισμός μιας και η μηχανική ρευστών είναι το κεφάλαιο που μελετώ τώρα στην φυσική! Οπότε το βίντεο σας αυτό πραγματικά ότι πρέπει αυτή την στιγμή,και τα πειράματα απλά φανταστικά και πλήρως κατανοητά!)
Εξαιρετικό! Γρήγορο και διαφωτιστικό. Για το πείραμα με το μπαλάκι του πινκ πονκ θα μπορούσε ίσως, για θέμα πληρότητας, να εξηγηθεί η ευστάθεια κατά την κατακόρυφη ροή και να απαντηθεί το ερώτημα που διατυπώθηκε από άλλον, για τη φορά περιστροφής κατά την πλάγια ροή. Θα χρειαζόταν μια μικρή αανφορά στο φαινόμενο Coanda.
Μπράβο σου ωραιο βιντεο. Το συστημα των σωληνων με στενωση στη μεση ειναι η εφαρμογη «ΤΖΙΦΑΡΙ» που βρισκει εφαρμογες και σε βιομηχανιες . Το 1964 ειχα δει το πειραμα με ανεμηστηρα και μπαλονι και το μπαλονι εμενε μεταιορο σε ενα τεχνικο περιοδικο . Συγχαρητηρια .
Σαν προσθήκη θα μπορουσες να βάλεις και κάποιες εικόνες (πχ χέρι στο λάστιχο για αυξηση ταχυτητας νερού). Δεν μου κάθεται καλά.... στην στένωση δεν ειναι λογικό να ήταν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ η πίεση ?
Πολύ ωραίο βίντεο όπως όλα! Δυστυχώς δεν θα χρειαστούμε εμείς στην τρίτη του χρόνου Bernoulli διότι βγήκαν από την ύλη, αλλά θα παραμείνει επιστημονικού ενδιαφέροντος. Συνεχίστε την καλή δουλειά!
Πολλά μπράβο αγαπητέ Χρήστο. Εκανα το πείραμα στην κόρη μου και ενθουσιάστηκε παρόλο που είναι μικρή και δεν μπορεί να καταλάβει την εξίσωση του Μπερνούλι. Εχω όμως μία ερώτηση, κατά την διάρκεια του πειράματος έκανα στο μπαλάκι μικρες κουκίδες για να μπορώ να παρακολουθήσω την περιστροφή του και παρατήρησα ότι δεν περιστρέφεται καθόλου και όταν είναι σε κάθετη θέση αλλά και όταν είναι σε κλίση και αυτό είναι λογικό γιατί ο αέρας δεν περνάει μόνο πάνω ή κάτω από την μπάλα αλλά γύρω της και φυσικά η μπαλα ως μη τέλειο αεροδυναναμικό σώμα δημιουργεί και στροβιλισμούς στον αέρα στην πάνω της πλευρά. Συνεπώς ο αέρας δεν δημιουργεί διαφορα πίεσης πανω και κάτω άρα πως το μπαλάκι δεν πέφτει όταν είναι σε κλίση?? Σ ευχαριστώ
Άλλο ένα καταπληκτικό βίντεο! Εχω απορια.. στο τελευταιο παραδειγμα γιατι η μπάλα να απόκτησει spin με τη συγκεκριμένη φορά που δείξατε και οχι αντίστροφα;
Πιστεύω ότι το βίντεο σου είχε ένα σημαντικό ελάττωμα. Δεν είχε κανένα πείραμα στο οποία μελετάμε την δράση ενός υγρού. Επειδή η εξίσωση του bernoulli ισχύει για όλα τα ιδανικά ρευστά ( υγρά , αέρια ) πιστεύω ότι στο βιντεο λείπει αυτό!
Ερώτημα - Για ποιο λόγο, εφ όσον η μπάλα ειναι σφαιρική και μιλάω για τη λοξή αιώρηση, δεν παίρνει αριστερόστροφο σπιν. Τοτε φυσικά σύμφωνα μα το νόμο θα έπρεπε να πέφτει κάτω.
Επισης να ρωτησω κατι αλλο εφοσον το νερο περνα απο μια στενοτερη διατομη δεν θα ειναι νερο συγκεντρω μενο σε μικροτερο χωρο αρα δεν θα υπαρχει αυξημενη πιεση?
Εδώ το ρευστό δεν είναι στατικό περιορισμένο σε κάποιο περίβλημα ώστε πιέζοντας με κάποιο έμβολο να αυξηθεί η πίεση του. Έχουμε έχουμε να κάνουμε με κίνηση ροή του ρευστού. Έτσι στην στένωση έχουμε αύξηση της ταχύτητας. Γι αυτό όταν στενευουμε την διατομή στο στόμιο του λάστιχου το νερό πάει πιο μακριά γιατί φεύγει από την στένωση με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό που λέτε ισχύει όταν δεν έχουμε ροή του ρευστού. Πχ εάν πιέσουμε ένα ελαστικό περισσότερο, το ελαστικό του αυτοκινήτου όπου δεν έχουμε ροή του ρευστού τότε ναι η πίεση αυξάνεται.
Καλησπέρα και απο εμένα.....η απορία που γεννάται κατά την περιστροφή της μπάλας είναι γιατί περιστρέφεται δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα????? προφανώς κάποιος θα μου πει οτι η ταχύτητα στο πάνω μέρος ειναι μεγαλύτερη απο την ταχύτητα στο κάτω μέρος.....το ερώτημα ειναι γιατί η πάνω ταχύτητα είναι μεγαλύτερη???
Περιστρέφεται και απο τις δύο πλευρές. Απλά φαντάσου το ανάποδα : έχεις σταθερό το μπαλάκι και μετακινείς το πιστολάκι. Αν πας δεξιά το πιστολάκι θα γυρνάει αριστερόστροφα η μπάλα, αν το πας αριστερά θα γυρνάει δεξιόστροφα. Τώρα σκέψου οτι το μπαλάκι προσπαθεί να πέσει στο πάτωμα λόγω βαρύτητας. Αν στρίψεις δεξιά ή αριστερά το μπιστολάκι με την μπάλα, η μπάλα θα στέκεται όσο ποιο κοντά στην άκρη απο το πιστολάκι γίνεται απο την μεριά που κοιτάει το πάτωμα, με αποτέλεσμα ο περισσότερος διαθέσιμος αέρας να περνάει πάντα απο την πάνω μεριά της μπάλας.
Πολύ ωραίο βίντεο. Έχω μια ερώτηση για την πίεση και την ταχύτητα των ρευστών. Όταν σε ένα σύστημα που χρησιμοποιούμε υγρό π.χ. πίεση ελαίου κινητήρα όταν ενας ένδεικτης μου δείχνει πιεση 200 psi τι σημαίνει ακριβώς αυτή η πίεση; και τι μας δείχνει αφού το υγρό (λάδι) είναι ασυμπίεστο
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Η πίεση είναι το μέτρο της δύναμης που εφαρμόζεται κάθετα σε μια επιφάνεια ενός αντικειμένου ανά μονάδα εμβαδού της επιφάνειας αυτής. Η μονάδα μέτρησης πίεσης για το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) είναι το πασκάλ (Pa). Και σημαίνει ουσιαστικά αν μιλήσουμε για ένα πασκάλ η δύναμη 1 νιούτον (N) που εφαρμόζεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Το psi αναφέρεται και πάλι στην μέτρηση της πίεσης αλλά όχι στο διεθνές σύστημα μονάδων. Το psi αντιστοιχεί σε δύναμη 1 λίβρας (lbf) που εφαρμόζεται ανά τετραγωνική ίντσα.
@@ChristosKiriakidis άρα ουσιαστικά η ένδειξη 200 psi που βλέπω στον εδεικτη είναι η κάθετη δύναμη που δέχονται οι σωληνώσεις από το λάδι που τις διαρρέει;
Φανταστικά πειράματα!! Όσον αφορά το πείραμα με το μπαλάκι, αν ισορροπεί στρίβοντας το πιστολάκι προς τα δεξιά (επειδή το μπαλάκι έχει δεξιόστροφο spin), πώς ισορροπεί στρίβοντας το πιστολάκι και προς τα αριστερά (αφού το μπαλάκι θα κρατήσει το δεξιόστροφο spin);;
Σας ευχαριστώ πολύ! Το spin του θα αλλάξει φορά. Το συγκεκριμένο μπαλάκι επειδή είναι αρκετά λείο στην επιφάνεια του δεν αποκτά μεγάλο σπιν και καταφέρνει να αλλάξει.
Αν υποθεσουμε ότι το μπαλάκι δεν ειχε καμία αεροδυναμική αντίσταση κι έτσι δε προκαλούσε πτώση πίεσης στη ροη του αερα συναετήσει της διαδρομής του επανω στην επιφάβειά του,τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα χρειαζόμασταν μηδενική δαπάνη έργου ώστε να συνεχίζουμε να το φυσάμε κι αυτό να στέκεται;
Αν κατάλαβα σωστα, η πίεση εσωτερικά στο λάστιχο αυξάνεται όταν βάζουμε μπροστά το δάχτυλο, αλλά η αιτία που το νερό πηγαίνει πιο μακριά βρίσκεται αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στο στόμιο. Βασικά πρέπει να απομονώνουμε στο μυαλό μας το σημείο της στένωσης από το υπόλοιπο σύστημα. Σωστα;
Καθώς τοποθετούμε το δάχτυλο μας στο στόμιο προκαλούμε στένωση στο σημείο εξόδου. Σύμφωνα με την εξίσωση συνεχειας αν έχουμε σταθερή παροχή τότε στο σημείο της στένωσης έχουνμε αύξηση της ταχύτητας. Και κατά αυτό τον τρόπο το νεράκι φτάνει πιο μακριά!
όταν τρέχετε με το αυτοκινητο και καπνίζετε και αφηνετε το παραθυρο λιγο ανοιχτο τοτε αυτό λειτουργεί σαν αποροφητηρας τουτ καπνού προς τα έξω= Μπερνουλι. Ο καπνοδόχος απο το τζακι που τραβαει τον καπνο προς τα εξω? =μπερνουλι παλι (γαιυτο αν αφησεις ανοιχτη καμιά πορτα ή παράθυρο γινεται χαμός μεσα στο σπιτι απο καπνο γιατι αναλογα την γωνία που χτυπαει ο αερας στο παραθυρο θα συμβει το αντιστροφο ) . Το ότι το ιστιοφορο τελικα επιστρεφει πισω παρόλο που ο ανεμος ειναι κοντρα ? μπερνουλι (αυτη η υποπίεση που δημιουργειται στην ουσλία είναι άντωση). Η δημιουργία αντωσης, παλι μπερνουλι. (αυτο να το αναλυσετε κυρια καθηγητα μου γιατι υπάρχουν καποιοι μυθοι όπως το equal transit ή longer path myth. ) πραγματικα συγχαρητηρια κε Κυριακίδη για τις γνώσεις σας και τον τρόπο σας, σας θαυμαζω. τα εξηγείτε τόσο ωραία!!!
Συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Απλά και κατανοητά λόγια, μακάρι να σας γνώριζα και την περίοδο των σπουδών αλλά και των πανελληνίων. Ερώτηση, για το παράδειγμα με το λάστιχο. Κάνω στενωση, αυξανω ταχύτητα, μειώνω την πίεση. Στη βρύση στο σπίτι γίνεται το ίδιο όμως? Όσο κλείνω, έχω την εντύπωση πως η ταχύτητα μειώνεται?? Έχω κολλήσει καιρό με αυτό. Μάλιστα, μετά από ένα σημείο κιόλας η ροή μειώνεται ώσπου κόβεται.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά βσας λόγια! Στην περίπτωση που βάζω το δάχτυλο μου στο άκρο του λάστιχου μικραίνω την διατομη και σύμφωνα με μια εξίσωση που ονομάζουμε εξίσωση συνέχειας προκύπτει ότι αν κάνουμε μικρή την διατομή αυξάνουμε την ταχύτητα αν φυσικά έχουμε σταθερή παροχή νερού. Στο παράδειγμα της βρύσης αν κατάλαβα καλά που αναφέρατε κλείνετε σιγά σιγά την βρύση με αποτέλεσμα να ελαττώνεται την παροχή του υγρού.
@@ChristosKiriakidis η μπίλια της βανας παίζει το ρόλο του δαχτύλου. Εγώ την κλείνω λίγο, μειώνω παροχή. Τι διαφορετικό συμβαίνει εδώ, που ενώ φράζω δεν φτάνω σε υψηλότερη ταχύτητα. Έχω κολλήσει απίστευτα με αυτό.
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο και εύπεπτο. Συγχαρητήρια για τη δουλειά. Θέλω να κάνω μια ερώτηση εδώ, που αφορά το πείραμα 2. Γιατί η ταχύτητα αυξάνεται στο σημείο Β; Μήπως ο σωλήνας δημιουργεί μια "θεωρητική στένωση" στο χώρο τον οποίο κινείται ο αέρας, και γι' αυτό θεωρούμε ότι η ταχύτητα αυξάνεται;
Στην αιωρούμενη μπάλα παρατήρησα ότι όταν είναι πλάγια ο αέρας ισορροπεί σε μεγαλύτερη απόσταση από το σεσουάρ γιατί συμβαίνει; Επίσης γιατί γυρνάει δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα;
Το γεγονός ότι η απόσταση είναι μικρότερη αρχικά έχει να κάνει με την δύναμη του βάρους η οποία αργότερα θα πρέπει να αναλυθεί σε συνιστώσες. Όσον αφορά το σπίν του έχει να κάνει με την ταχύτητα του αέρα από την πάνω και την κάτω μεριά αλλά για την αναλυτικότερη επεξήγηση του πειράματος θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με πολύ πιο σύνθετες εξισώσεις μιας και στην περίπτωση του βίντεο κάνουμε κάποιες παραδοχές για το ρευστό και την ροή του! Σας ευχαριστώ πραγματικά για το ενδιαφέρον σας!
Καλημέρα κύριε Δημήτρη! Το φαινόμενο της εμφανίσεως δυναμικής ανώσεως κατά την κίνηση ενός στερεού μέσα σε ένα ρευστό είναι όπως είπατε το φαινόμενο magnus. Έχω ένα βίντεο στο κανάλι σχετικά με αυτό. Μπορείτε να το δείτε αν θέλετε. Είναι αυτό με το γκολ του Roberto Carlos.
Γιατί όμως η περιστροφή να είναι "δεξιόστροφη" (αριστερόστροφη είναι, με τον κανόνα του δεξιού χεριού και τον αντίχειρα προς τα πάνω/έξω, αλλά δεν έχει σημασία); Στο κάτω-κάτω, το Α είναι σε μεγαλύτερο ύψος από το Γ, η πίεση με την οποία βγαίνει ο αέρας είναι ίδια, άρα η ταχύτητα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη στο Γ. Ενώ διαισθητικά καταλαβαίνω ότι ισχύει το αντίθετο, δεν βρίσκω εξήγηση.
Καλημέρα σας κύριε Βασίλη! Οι δυνάμεις που ασκούνται στο μπαλάκι είναι η δύναμη του βάρους η οποία είναι προς τα κάτω και η δύναμη του αέρα που είναι υπό μια γωνία. Η δύναμη του βάρους εφαρμόζεται στο κέντρο βάρους του σώματος με συνέπεια αυτό να μην προκαλεί ροπή. Δηλαδή η δύναμη του βάρους έχει ροπή μηδέν άρα δεν είναι ικανή να προκαλέσει περιστροφή στο σώμα. Η δύναμη του αέρα όμως όπως επιδρά στο σώμα προκαλεί ροπή τέτοια ώστε να ξεκινήσει η περιστροφή της μπάλας.
@@vasilisoxta3041 το γεγονός ότι βρίσκεται το α σε μεγαλύτερο υψόμετρο συγκριτικά με την Γη δεν πειράζει την κίνηση διότι είναι πολύ μικρή η διαφορά ύψους πάνω και κάτω από την μπάλα σε σχέση με το υψόμετρο που βρίσκεται το μπαλάκι. Επίσης την ταχύτητα και την πίεση την μετράμε πάνω στην ίδια ρευματική γραμμή αέρα. Οπότε κάνουμε ξεχωριστή μελέτη για την επάνω μεριά και την κάτω μεριά της μπάλας.
@@ChristosKiriakidis Ωραία, ποια είναι αυτή η μελέτη; Πες ότι το ύψος είναι περίπου ίδιο, σωστά. Γιατί η ταχύτητα να είναι μεγαλύτερη πάνω και όχι κάτω; Γιατί η πίεση να είναι μικρότερη πάνω και όχι κάτω; Διαισθητικά το καταλαβαίνω μόνο με τη βαρύτητα (οπότε λόγω διαφοράς ύψους!) που τραβάει τα μόρια του πιεζόμενου αέρα προς τα κάτω, μικραίνει την πίεση πάνω και αυξάνει την ταχύτητα. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι σωστό, επειδή ακριβώς η διαφορά είναι πολύ μικρή. Οπότε ποια είναι η εξήγηση;
@@vasilisoxta3041 το φαινόμενο στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ασυμπίεστο ρευστό περιγράφεται από έναν συντελεστή ιξώδους διάφορο του μηδενός. Συνεπώς αναμένεται ότι αν μία αρχικά ευθύγραμμη ροή συναντήσει ένα στερεό εμπόδιο, το στρώμα του ρευστού που βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά του να ακινητεί ως προς αυτήν (λόγω του ιξώδους), και καθώς απομακρυνόμαστε ακτινικά να αναπτύσσεται σταδιακά μία ταχύτητα ροής. Συνεπώς κοντά στην επιφάνεια του στερεού θα εμφανιστούν στροβιλισμοί. άρα κοντά στην επιφάνεια δημιουργείται ένα οπισθορέμα κάνοντας έτσι την ροή του ρευστού μη ιδανική. βέβαια αν απομακρυνθούμε λίγο μπορούμε να προσεγγισουμε την ροή ως ιδανική.
λοιπον δυο ερώτησης 1 στο πειραμα 2 είναι η ηδεία αρχή που κλέβουν την βενζίνη από τα ντεπόζιτα ;; και στο πειραμα 3 το μπαλάκι θα πρέπει να είναι κούφιο;; και τη σχέση εχει η γωνία που στέφουμε το σεσουάρ
Μπορεί να μην έχει καμιά σχέση, αλλά νομίζω οτι μόλις κατάλαβα γιατί οι πιλότοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, όσο ανεβαίνουν τα g. Επίσης αν είχαμε 2 μπαλάκια, ένα με λεία επιφάνεια και ένα με τραχιά επιφάνεια ή ποιο βαρύ, θα είχαν διαφορά στο ύψος που θα ισορροπήσουν αν είχαμε την ίδια ροή και στα δύο ;
Νομίζω ότι η πιο σωστή εξήγηση π.χ. για το ψεκαστήρι είναι ότι το φαινόμενο Coanda καμπυλώνει τις ρευματικές γραμμές, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης ή διαφορετικά αφού καμπυλώνουν θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρομόλος δύναμη η οποία θα οφείλεται στην διαφορά πίεσης και ύστερα να πούμε ότι από την αρχή Bernoulli σε μια ρευματική γραμμή χαμηλής πίεσης θα πρέπει να αυξάνεται η ταχύτητα (σύγκριση δύο σημείων ένα στην περιοχή χαμηλής πίεσης και ένα εκτός). Δηλαδή η μείωση της πίεσης δημιουργεί την αυξανόμενη ταχύτητα (και όχι το αντίθετο). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να το δούμε είναι να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ξύλινη) με μια τρύπα όπου θα χωράει ο σωλήνας χωρίς να προεξέχει προς τα πάνω και να φυσήξουμε και θα δούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα.
Το τριτο πειραμα μαλιστα ειναι τεραστιας σημασιας για την αεροδυναμικη και εχει εμεσες εφαρμογες στον τροπο που πεταει ενα αεροπλανο. Δεν ειχα δει καποιον να το ερμηνευει μονο με την μπερνουλι, δηλαδη με υλη 3ης λυκειου. Εγω το συναντησα στο 4ο ετος της σχολης.
Σε αυτήν την εξίσωση οφείλεται και η πτήση του αεροπλάνου λόγο ότι τα φτερά του είναι δομημένα έτσι ώστε να αυξάνουν την ταχύτητα του αέρα από την πάνω μεριά και από κάτω η ταχύτητα να είναι μικρότερη της από πάνω άρα βασιζόμενοι στην εξίσωση μπερνούλι εφόσον u1(επάνω) > u2 (από κατώ) η "επάνω " πίεση θα είναι P1
@@panagiotisathanasiou7918Με συγχωρείτε αλλά το πρώτο πείραμα με βάση την εξήγησή του, βγάζει νόημα αλλά αν δεν παρακολουθήσατε όλο το βίντεο και αν δεν ψάξτε τις "επιστημονικές" πηγές που ενδέχεται να διαβάσατε για να μου απαντάτε έτσι σας προτείνω να διαβάσετε εσείς κανένα βιβλίο γιατί εγώ το συμπέρασμα που έβγαλα δεν το σκέφτηκα και το είπα έχω μάθει να σκέπτομαι καλά πριν απαντήσω (γι αυτό δεν θα ασχοληθώ άλλο ελπίζω να σας κάλυψα )...
@@Panagiotis_creations2007 Η εξίσωση του Bernoulli , όπως λέει και το σχολικό βιβλίο, αποτελεί εκφράσει της αρχής διατήρησης της ενέργειας στη ροή των ρευστών. Υπό αυτήν την έννοια έχεις δίκιο πως η εξίσωση Bernoulli εξηγεί το φαινόμενο ανύψωσης του αεροπλάνου. Όμως και άλλος φίλος έχει δίκιο σε αυτό που σου είπε. Η εξίσωση του Bernoulli όπως παρουσιάζεται στο σχολικό βιβλίο της γ λυκείου ισχύει για ιδανικά ρευστά. Δηλαδή πρέπει 1) να είναι ασυμπιεστα, ο αέρας δεν είναι 2) η ροή πρέπει να είναι στρωτή, ενώ η ροή στο αεροπλάνο είναι τυρβωδης.
Πολύ καλός ο συνδυασμός απλού (αλλά ουσιαστικού ) πειράματος και επεξήγησης στον μαυροπίνακα! Μπράβο!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Μηχανική ρευστών ήταν το μάθημα που με βασάνισε περισσότερο αλλά και το μάθημα που μου έδωσε τη πιο μεγάλη χαρά όταν τα κατάφερα.
Είμαι 55 χρονών. Πρώτη φορά καταλαβαίνω την φυσική τόσο καλά. Μακάρι τα παιδιά μου να έχουν καθηγητές σαν εσένα!!!
Πόσο ευχάριστα μας τα μεταδιδετε, σας ευχαριστούμε!!!
Wow πρώτη φορά η φυσική είναι κατανοητή(σε μένα) !! Μπράβο!!!! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Ευχαριστώ πολύ!!!
Ευχαριστώ πολύ για την διδασκαλία. Είσαι ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Το καλυτερο βιντεο,και ειδικα το δευτερο πειραμα,να εξηγησεις στο καραβι πως δουλευει το τζιφαρι!Σε ευχαριστω πολυ Χρηστο για το υπεροχο βιντεο σου!
Όσα μπράβο και να πούμε είναι λίγα. Είστε εξαιρετικός. Μακάρι να μπορέσετε να συνεχίσετε. Η επεξήγηση σας είναι πολύ καλή για όσους αγαπούν τη φυσική αλλά ίσως όχι τόσο καλές για όσους δεν έχουν ασχοληθεί. Όμως, μάλλον το κανάλι φτιάχτηκε περισσότερο για τους πρώτους. Και πάλι συγχαρητήρια
Σας ευχαριστώ πολύ!!! Να είστε καλά!
Αγαπητέ Χρήστο θερμά συγχαρητήρια!!! Αποδεικνύεται περίτρανα ότι την "πας με χίλια" την επιστήμη που σπούδασες!!! Ευλογημένοι είναι οι μαθητές σου που τους μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου αλλά και την αγάπη σου για την επιστήμη της Φυσικής!!! Αλλά και για όσους από μας σε παρακολουθούμε από το διαδίκτυο μεγάλη ευλογία!!! Μακάρι στα λυκειακά μας χρόνια να είχαμε τέτοιους δασκάλους( τίτλος τιμής) αλλά δυστυχώς μας "έφαγε" η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία των καθηγητάδων μας που έλεγαν "κάθε πρώτη του μηνός και δεκάξι να πληρωνόμαστε και γαία πυρί μειχθήτω...".
Κύριε Δημήτρη δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια! Ο τίτλος του δασκάλου είναι η σημαντικότερη διάκριση και τιμή για εμένα! Πραγματικά μου κάνατε ένα υπέροχο δώρο με τα λόγια σας! Σας ευχαριστώ!
Τι να πω σας ευχαριστούμε.. είμαι 30 χρόνων κ πρώτη φορά καταλαβαίνω φυσική!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Είναι μεγάλη μου χαρά!
Είσαι πολύ καλός δάσκαλος Χρήστο!! Σε ευχαριστούμε πολύ και να σαι πάντα καλά!!
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!!! Να είστε καλά!
Μηχανική Ρευστών ήταν το μάθημα που παρακολουθούσα από το 2 εξάμηνο μέχρι 8. Γιατί δεν είχα εσάς καθηγητή.
Subscribed.
Σε ευχαριστώ πολύ!!! Να είσαι καλά!
Εξαιρετικό! Για άλλη μια φορά ένα υπέροχο βίντεο!(Εντομεταξυ τέλειος συγχρονισμός μιας και η μηχανική ρευστών είναι το κεφάλαιο που μελετώ τώρα στην φυσική! Οπότε το βίντεο σας αυτό πραγματικά ότι πρέπει αυτή την στιγμή,και τα πειράματα απλά φανταστικά και πλήρως κατανοητά!)
Σε ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά και χαίρομαι ιδιαίτερα αν βοήθησε!
@@ChristosKiriakidis Εγώ ευχαριστώ!
@@scienceweirdo3199 να είσαι καλά!
Πολυ καλος...!!! Και κατανοητος..
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Εδω ειμαστε!!!! Καταπληκτικό κύριε Χρήστο!
Ευχαριστώ πολύ!
Άψογος όπως πάντα.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Συγχαρητήρια! Εξαιρετικά βίντεο που σε εμπνέουν!
Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικό! Γρήγορο και διαφωτιστικό. Για το πείραμα με το μπαλάκι του πινκ πονκ θα μπορούσε ίσως, για θέμα πληρότητας, να εξηγηθεί η ευστάθεια κατά την κατακόρυφη ροή και να απαντηθεί το ερώτημα που διατυπώθηκε από άλλον, για τη φορά περιστροφής κατά την πλάγια ροή. Θα χρειαζόταν μια μικρή αανφορά στο φαινόμενο Coanda.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά και την διάθεση σας να μοιραστείτε μαζί μας την πληροφορία για το φαινόμενο coanda
Μπράβο σου ωραιο βιντεο. Το συστημα των σωληνων με στενωση στη μεση ειναι η εφαρμογη «ΤΖΙΦΑΡΙ» που βρισκει εφαρμογες και σε βιομηχανιες . Το 1964 ειχα δει το πειραμα με ανεμηστηρα και μπαλονι και το μπαλονι εμενε μεταιορο σε ενα τεχνικο περιοδικο . Συγχαρητηρια .
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Και φυσικά για τις πληροφορίες που δώσατε.
Εξαιρετική δουλειά !!! Εύγε !!!
Καταπληκτικό, τέλειο, συγχαρητήρια!
Ευχαριστώ πολύ!
Πάρα πολύ ωραίο βίντεο, ένα κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής της αρχής του Bernoulli είναι τα καρμπυρατέρ!
Ευχαριστούμε θερμά για το βίντεο 🤩👏👏
Τέλειο όπως πάντα!!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Φοβερος κεφατος Χρήστος !!
Μπράβοοοο
Να είσαι καλά!!!
Συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε!
Εγώ ευχαριστώ πολύ!
Just physics.... Just perfect!!!❤❤❤
Ευχαριστώ πολύ!
Φοβερά!! Ευχαριστούμε!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Πολύ καλός !!!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Φοβερός!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Σαν προσθήκη θα μπορουσες να βάλεις και κάποιες εικόνες (πχ χέρι στο λάστιχο για αυξηση ταχυτητας νερού).
Δεν μου κάθεται καλά.... στην στένωση δεν ειναι λογικό να ήταν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ η πίεση ?
Εξαιρετικό !
Σας ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ ωραίο βίντεο όπως όλα! Δυστυχώς δεν θα χρειαστούμε εμείς στην τρίτη του χρόνου Bernoulli διότι βγήκαν από την ύλη, αλλά θα παραμείνει επιστημονικού ενδιαφέροντος. Συνεχίστε την καλή δουλειά!
Ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχο βίντεο ! Επομένως, είναι η έκφραση "ρίχνουμε νερό με μεγαλύτερη πίεση" λάθος ?
Θα έπρεπε να λέμε "με μεγαλύτερη ταχύτητα" ?
Πολλά μπράβο αγαπητέ Χρήστο. Εκανα το πείραμα στην κόρη μου και ενθουσιάστηκε παρόλο που είναι μικρή και δεν μπορεί να καταλάβει την εξίσωση του Μπερνούλι. Εχω όμως μία ερώτηση, κατά την διάρκεια του πειράματος έκανα στο μπαλάκι μικρες κουκίδες για να μπορώ να παρακολουθήσω την περιστροφή του και παρατήρησα ότι δεν περιστρέφεται καθόλου και όταν είναι σε κάθετη θέση αλλά και όταν είναι σε κλίση και αυτό είναι λογικό γιατί ο αέρας δεν περνάει μόνο πάνω ή κάτω από την μπάλα αλλά γύρω της και φυσικά η μπαλα ως μη τέλειο αεροδυναναμικό σώμα δημιουργεί και στροβιλισμούς στον αέρα στην πάνω της πλευρά. Συνεπώς ο αέρας δεν δημιουργεί διαφορα πίεσης πανω και κάτω άρα πως το μπαλάκι δεν πέφτει όταν είναι σε κλίση??
Σ ευχαριστώ
Άλλο ένα καταπληκτικό βίντεο! Εχω απορια.. στο τελευταιο παραδειγμα γιατι η μπάλα να απόκτησει spin με τη συγκεκριμένη φορά που δείξατε και οχι αντίστροφα;
Μηχανική ρευστών.Υπεροχο μάθημα..όμορφα προβλήματα.
Μπράβο!!
Ευχαριστώ πολύ!
Πιστεύω ότι το βίντεο σου είχε ένα σημαντικό ελάττωμα. Δεν είχε κανένα πείραμα στο οποία μελετάμε την δράση ενός υγρού.
Επειδή η εξίσωση του bernoulli ισχύει για όλα τα ιδανικά ρευστά ( υγρά , αέρια ) πιστεύω ότι στο βιντεο λείπει αυτό!
Και ουσιαστικά τα αέρια δεν είναι καν κοντά στο να είναι ιδανικά αφού εξ ορισμού είναι συμπιεστά
Αν το πρώτο πείραμα γίνει με ροή υγρού αντί για αέρα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα;
Ερώτημα - Για ποιο λόγο, εφ όσον η μπάλα ειναι σφαιρική και μιλάω για τη λοξή αιώρηση, δεν παίρνει αριστερόστροφο σπιν. Τοτε φυσικά σύμφωνα μα το νόμο θα έπρεπε να πέφτει κάτω.
Επισης να ρωτησω κατι αλλο εφοσον το νερο περνα απο μια στενοτερη διατομη δεν θα ειναι νερο συγκεντρω
μενο σε μικροτερο χωρο αρα δεν θα υπαρχει αυξημενη πιεση?
Εδώ το ρευστό δεν είναι στατικό περιορισμένο σε κάποιο περίβλημα ώστε πιέζοντας με κάποιο έμβολο να αυξηθεί η πίεση του.
Έχουμε έχουμε να κάνουμε με κίνηση ροή του ρευστού.
Έτσι στην στένωση έχουμε αύξηση της ταχύτητας.
Γι αυτό όταν στενευουμε την διατομή στο στόμιο του λάστιχου το νερό πάει πιο μακριά γιατί φεύγει από την στένωση με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Αυτό που λέτε ισχύει όταν δεν έχουμε ροή του ρευστού.
Πχ εάν πιέσουμε ένα ελαστικό περισσότερο, το ελαστικό του αυτοκινήτου όπου δεν έχουμε ροή του ρευστού τότε ναι η πίεση αυξάνεται.
Καλησπέρα και απο εμένα.....η απορία που γεννάται κατά την περιστροφή της μπάλας είναι γιατί περιστρέφεται δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα????? προφανώς κάποιος θα μου πει οτι η ταχύτητα στο πάνω μέρος ειναι μεγαλύτερη απο την ταχύτητα στο κάτω μέρος.....το ερώτημα ειναι γιατί η πάνω ταχύτητα είναι μεγαλύτερη???
τρομεροςςςςς
Με έστειλες! 00:40 στα 53 μου, τι βλέπω θεέ μου;; Είσαι.... Δε βρίσκω τη λέξη!!!
Μίλησες για ρευστό. Αν είχαμε υγρό πχ νερό, τα κουτιά, θα ερχόταν πιο κοντά;;;;
Ωραίο βίντεο. Μια ερώτηση: Γιατί το μπαλάκι περιστρέφεται δεξιόστροφα ευνοώντας την ταχύτητα του άνωθεν αέρα και όχι αριστερόστροφα;
Περιστρέφεται και απο τις δύο πλευρές. Απλά φαντάσου το ανάποδα : έχεις σταθερό το μπαλάκι και μετακινείς το πιστολάκι. Αν πας δεξιά το πιστολάκι θα γυρνάει αριστερόστροφα η μπάλα, αν το πας αριστερά θα γυρνάει δεξιόστροφα. Τώρα σκέψου οτι το μπαλάκι προσπαθεί να πέσει στο πάτωμα λόγω βαρύτητας. Αν στρίψεις δεξιά ή αριστερά το μπιστολάκι με την μπάλα, η μπάλα θα στέκεται όσο ποιο κοντά στην άκρη απο το πιστολάκι γίνεται απο την μεριά που κοιτάει το πάτωμα, με αποτέλεσμα ο περισσότερος διαθέσιμος αέρας να περνάει πάντα απο την πάνω μεριά της μπάλας.
σε μιοα αυτοσχεδια ψησταρια χτιστη ισχειη ο νομοσ του μπερνουλι;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Με τέτοια διδασκαλία , όλοι μπορούν να μάθουν Φυσική
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Πολύ ωραίο βίντεο. Έχω μια ερώτηση για την πίεση και την ταχύτητα των ρευστών. Όταν σε ένα σύστημα που χρησιμοποιούμε υγρό π.χ. πίεση ελαίου κινητήρα όταν ενας ένδεικτης μου δείχνει πιεση 200 psi τι σημαίνει ακριβώς αυτή η πίεση; και τι μας δείχνει αφού το υγρό (λάδι) είναι ασυμπίεστο
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Η πίεση είναι το μέτρο της δύναμης που εφαρμόζεται κάθετα σε μια επιφάνεια ενός αντικειμένου ανά μονάδα εμβαδού της επιφάνειας αυτής. Η μονάδα μέτρησης πίεσης για το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) είναι το πασκάλ (Pa). Και σημαίνει ουσιαστικά αν μιλήσουμε για ένα πασκάλ η δύναμη 1 νιούτον (N) που εφαρμόζεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Το psi αναφέρεται και πάλι στην μέτρηση της πίεσης αλλά όχι στο διεθνές σύστημα μονάδων. Το psi αντιστοιχεί σε δύναμη 1 λίβρας (lbf) που εφαρμόζεται ανά τετραγωνική ίντσα.
@@ChristosKiriakidis άρα ουσιαστικά η ένδειξη 200 psi που βλέπω στον εδεικτη είναι η κάθετη δύναμη που δέχονται οι σωληνώσεις από το λάδι που τις διαρρέει;
Φανταστικά πειράματα!!
Όσον αφορά το πείραμα με το μπαλάκι,
αν ισορροπεί στρίβοντας το πιστολάκι προς τα δεξιά (επειδή το μπαλάκι έχει δεξιόστροφο spin),
πώς ισορροπεί στρίβοντας το πιστολάκι και προς τα αριστερά (αφού το μπαλάκι θα κρατήσει το δεξιόστροφο spin);;
Σας ευχαριστώ πολύ! Το spin του θα αλλάξει φορά. Το συγκεκριμένο μπαλάκι επειδή είναι αρκετά λείο στην επιφάνεια του δεν αποκτά μεγάλο σπιν και καταφέρνει να αλλάξει.
Αν υποθεσουμε ότι το μπαλάκι δεν ειχε καμία αεροδυναμική αντίσταση κι έτσι δε προκαλούσε πτώση πίεσης στη ροη του αερα συναετήσει της διαδρομής του επανω στην επιφάβειά του,τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα χρειαζόμασταν μηδενική δαπάνη έργου ώστε να συνεχίζουμε να το φυσάμε κι αυτό να στέκεται;
Arxika ixa tin entyposi oti to balaki isoropi epi gwnia klisis logo tis fygokentrikis alla meta doapsefthika... cool stuff!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε το βίντεο!
1/2 την πυκνότητα επί την ταχύτητα στο τετράγωνο είναι στο 0:40 νομίζω
Ναι ναι! Πολύ σωστά. Είναι ακριβώς όπως το έχω γράψει στον πίνακα! Ευχαριστώ πολύ!
Αν κατάλαβα σωστα, η πίεση εσωτερικά στο λάστιχο αυξάνεται όταν βάζουμε μπροστά το δάχτυλο, αλλά η αιτία που το νερό πηγαίνει πιο μακριά βρίσκεται αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στο στόμιο. Βασικά πρέπει να απομονώνουμε στο μυαλό μας το σημείο της στένωσης από το υπόλοιπο σύστημα. Σωστα;
Καθώς τοποθετούμε το δάχτυλο μας στο στόμιο προκαλούμε στένωση στο σημείο εξόδου. Σύμφωνα με την εξίσωση συνεχειας αν έχουμε σταθερή παροχή τότε στο σημείο της στένωσης έχουνμε αύξηση της ταχύτητας. Και κατά αυτό τον τρόπο το νεράκι φτάνει πιο μακριά!
@@ChristosKiriakidis μάλιστα ☺️
όταν τρέχετε με το αυτοκινητο και καπνίζετε και αφηνετε το παραθυρο λιγο ανοιχτο τοτε αυτό λειτουργεί σαν αποροφητηρας τουτ καπνού προς τα έξω= Μπερνουλι. Ο καπνοδόχος απο το τζακι που τραβαει τον καπνο προς τα εξω? =μπερνουλι παλι (γαιυτο αν αφησεις ανοιχτη καμιά πορτα ή παράθυρο γινεται χαμός μεσα στο σπιτι απο καπνο γιατι αναλογα την γωνία που χτυπαει ο αερας στο παραθυρο θα συμβει το αντιστροφο ) . Το ότι το ιστιοφορο τελικα επιστρεφει πισω παρόλο που ο ανεμος ειναι κοντρα ? μπερνουλι (αυτη η υποπίεση που δημιουργειται στην ουσλία είναι άντωση). Η δημιουργία αντωσης, παλι μπερνουλι. (αυτο να το αναλυσετε κυρια καθηγητα μου γιατι υπάρχουν καποιοι μυθοι όπως το equal transit ή longer path myth. ) πραγματικα συγχαρητηρια κε Κυριακίδη για τις γνώσεις σας και τον τρόπο σας, σας θαυμαζω. τα εξηγείτε τόσο ωραία!!!
Πολύ σωστά τα όσα αναφέρατε κύριε Γιώργο! Πραγματικά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά!
Συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Απλά και κατανοητά λόγια, μακάρι να σας γνώριζα και την περίοδο των σπουδών αλλά και των πανελληνίων. Ερώτηση, για το παράδειγμα με το λάστιχο. Κάνω στενωση, αυξανω ταχύτητα, μειώνω την πίεση. Στη βρύση στο σπίτι γίνεται το ίδιο όμως? Όσο κλείνω, έχω την εντύπωση πως η ταχύτητα μειώνεται?? Έχω κολλήσει καιρό με αυτό. Μάλιστα, μετά από ένα σημείο κιόλας η ροή μειώνεται ώσπου κόβεται.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά βσας λόγια! Στην περίπτωση που βάζω το δάχτυλο μου στο άκρο του λάστιχου μικραίνω την διατομη και σύμφωνα με μια εξίσωση που ονομάζουμε εξίσωση συνέχειας προκύπτει ότι αν κάνουμε μικρή την διατομή αυξάνουμε την ταχύτητα αν φυσικά έχουμε σταθερή παροχή νερού. Στο παράδειγμα της βρύσης αν κατάλαβα καλά που αναφέρατε κλείνετε σιγά σιγά την βρύση με αποτέλεσμα να ελαττώνεται την παροχή του υγρού.
@@ChristosKiriakidis η μπίλια της βανας παίζει το ρόλο του δαχτύλου. Εγώ την κλείνω λίγο, μειώνω παροχή. Τι διαφορετικό συμβαίνει εδώ, που ενώ φράζω δεν φτάνω σε υψηλότερη ταχύτητα. Έχω κολλήσει απίστευτα με αυτό.
👍👍👍👍👍🖐🖐🖐🖐
Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν και οι προστατευτικές γραμμές στο μετρό. Διότι αν περάσει με μεγάλη ταχύτητα, θα μας τραβήξει επάνω του
η εξισωση του bernulli πως επηρεασει την περιστροφη της γης;;; και τι πιεσεις δεχετε η γη ....
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο και εύπεπτο. Συγχαρητήρια για τη δουλειά. Θέλω να κάνω μια ερώτηση εδώ, που αφορά το πείραμα 2. Γιατί η ταχύτητα αυξάνεται στο σημείο Β; Μήπως ο σωλήνας δημιουργεί μια "θεωρητική στένωση" στο χώρο τον οποίο κινείται ο αέρας, και γι' αυτό θεωρούμε ότι η ταχύτητα αυξάνεται;
*στένωση από την κάτω πλευρά της ροής μόνο
Στην αιωρούμενη μπάλα παρατήρησα ότι όταν είναι πλάγια ο αέρας ισορροπεί σε μεγαλύτερη απόσταση από το σεσουάρ γιατί συμβαίνει; Επίσης γιατί γυρνάει δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα;
Το γεγονός ότι η απόσταση είναι μικρότερη αρχικά έχει να κάνει με την δύναμη του βάρους η οποία αργότερα θα πρέπει να αναλυθεί σε συνιστώσες. Όσον αφορά το σπίν του έχει να κάνει με την ταχύτητα του αέρα από την πάνω και την κάτω μεριά αλλά για την αναλυτικότερη επεξήγηση του πειράματος θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με πολύ πιο σύνθετες εξισώσεις μιας και στην περίπτωση του βίντεο κάνουμε κάποιες παραδοχές για το ρευστό και την ροή του! Σας ευχαριστώ πραγματικά για το ενδιαφέρον σας!
εξαιρετικο βιντεο συγχαρητηρια. Καντε λιγο πιο πιασαρικο κοντεντ και το καναλι θα κανει blow up
Αν δεν κάνω λάθος, το πείραμα με το μπαλάκι και το μπιστολακι ονομάζεται magnus effect
Καλημέρα κύριε Δημήτρη! Το φαινόμενο της εμφανίσεως δυναμικής ανώσεως κατά την κίνηση ενός στερεού μέσα σε ένα ρευστό είναι όπως είπατε το φαινόμενο magnus. Έχω ένα βίντεο στο κανάλι σχετικά με αυτό. Μπορείτε να το δείτε αν θέλετε. Είναι αυτό με το γκολ του Roberto Carlos.
Γιατί όμως η περιστροφή να είναι "δεξιόστροφη" (αριστερόστροφη είναι, με τον κανόνα του δεξιού χεριού και τον αντίχειρα προς τα πάνω/έξω, αλλά δεν έχει σημασία); Στο κάτω-κάτω, το Α είναι σε μεγαλύτερο ύψος από το Γ, η πίεση με την οποία βγαίνει ο αέρας είναι ίδια, άρα η ταχύτητα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη στο Γ. Ενώ διαισθητικά καταλαβαίνω ότι ισχύει το αντίθετο, δεν βρίσκω εξήγηση.
Καλημέρα σας κύριε Βασίλη! Οι δυνάμεις που ασκούνται στο μπαλάκι είναι η δύναμη του βάρους η οποία είναι προς τα κάτω και η δύναμη του αέρα που είναι υπό μια γωνία. Η δύναμη του βάρους εφαρμόζεται στο κέντρο βάρους του σώματος με συνέπεια αυτό να μην προκαλεί ροπή. Δηλαδή η δύναμη του βάρους έχει ροπή μηδέν άρα δεν είναι ικανή να προκαλέσει περιστροφή στο σώμα. Η δύναμη του αέρα όμως όπως επιδρά στο σώμα προκαλεί ροπή τέτοια ώστε να ξεκινήσει η περιστροφή της μπάλας.
@@ChristosKiriakidis Μα αυτό ρωτάω. Γιατί η δύναμη του αέρα να προκαλεί τέτοια και όχι αντίθετη περιστροφή;
@@vasilisoxta3041 το γεγονός ότι βρίσκεται το α σε μεγαλύτερο υψόμετρο συγκριτικά με την Γη δεν πειράζει την κίνηση διότι είναι πολύ μικρή η διαφορά ύψους πάνω και κάτω από την μπάλα σε σχέση με το υψόμετρο που βρίσκεται το μπαλάκι. Επίσης την ταχύτητα και την πίεση την μετράμε πάνω στην ίδια ρευματική γραμμή αέρα. Οπότε κάνουμε ξεχωριστή μελέτη για την επάνω μεριά και την κάτω μεριά της μπάλας.
@@ChristosKiriakidis Ωραία, ποια είναι αυτή η μελέτη; Πες ότι το ύψος είναι περίπου ίδιο, σωστά. Γιατί η ταχύτητα να είναι μεγαλύτερη πάνω και όχι κάτω; Γιατί η πίεση να είναι μικρότερη πάνω και όχι κάτω; Διαισθητικά το καταλαβαίνω μόνο με τη βαρύτητα (οπότε λόγω διαφοράς ύψους!) που τραβάει τα μόρια του πιεζόμενου αέρα προς τα κάτω, μικραίνει την πίεση πάνω και αυξάνει την ταχύτητα. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι σωστό, επειδή ακριβώς η διαφορά είναι πολύ μικρή. Οπότε ποια είναι η εξήγηση;
@@vasilisoxta3041 το φαινόμενο στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ασυμπίεστο
ρευστό περιγράφεται από έναν συντελεστή ιξώδους
διάφορο του μηδενός. Συνεπώς αναμένεται
ότι αν μία αρχικά ευθύγραμμη ροή συναντήσει ένα στερεό
εμπόδιο, το στρώμα του ρευστού που βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά του να ακινητεί ως προς αυτήν (λόγω του ιξώδους), και καθώς απομακρυνόμαστε ακτινικά να αναπτύσσεται σταδιακά μία ταχύτητα ροής. Συνεπώς κοντά στην επιφάνεια του στερεού θα εμφανιστούν στροβιλισμοί. άρα κοντά στην επιφάνεια δημιουργείται ένα οπισθορέμα κάνοντας έτσι την ροή του ρευστού μη ιδανική. βέβαια αν απομακρυνθούμε λίγο μπορούμε να προσεγγισουμε την ροή ως
ιδανική.
δεν εξηγήσατε την εξίσωση
Παρα πολυ καλα τα βιντεο σου δεν ξερω αμα μπορεις να αλλαξεις την μουσικη(προσωπικα την θεωρω λιγο ενοχλητικη)
Ευχαριστώ πολύ!!! Στο τελευταίο βίντεο με θεματολογία τους πλανήτες και την μυθολογία έβαλα διαφορετικη μουσική! Να είστε καλά!
ΟΤΙ ΚΑΛΎΤΕΡΟ !!!!!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
είδατε τη διευκρίνιση;
@@hellenicforces9066 διευκρίνηση στο τι ρωτούσα. Παραπάνω
@@hellenicforces9066 ναι. παραμένει το ερώτημα γιατί η περιστροφή γίνεται έτσι και όχι αντίστροφα
Αχ ρε χρηστο.Αμα σε ειχαμε στο σχολειο ισως να μην εγραφα 5 φυσικη ...
λοιπον δυο ερώτησης 1 στο πειραμα 2 είναι η ηδεία αρχή που κλέβουν την βενζίνη από τα ντεπόζιτα ;; και στο πειραμα 3 το μπαλάκι θα πρέπει να είναι κούφιο;; και τη σχέση εχει η γωνία που στέφουμε το σεσουάρ
Τι έκανες ρε μεγάλε!!!
Μπορεί να μην έχει καμιά σχέση, αλλά νομίζω οτι μόλις κατάλαβα γιατί οι πιλότοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, όσο ανεβαίνουν τα g. Επίσης αν είχαμε 2 μπαλάκια, ένα με λεία επιφάνεια και ένα με τραχιά επιφάνεια ή ποιο βαρύ, θα είχαν διαφορά στο ύψος που θα ισορροπήσουν αν είχαμε την ίδια ροή και στα δύο ;
Πέρασα τα ρευστά 2 θεωρία και εργαστήριο και χρωστάω τα ρευστά 1. Σεπτέμβριο πιστεύω να το περασω
Καλή επιτυχία!!!
Και παρεπιπτόντως είναι 43 πατέρας δύο αγοριών 11 και 9 και χαίρομαι που με παρακολουθούν να διαβαζω
@@0303leizar πραγματικά συγχαρητήρια για την όρεξη και την διάθεση σας. Και φυσικά το καλό παράδειγμα που είστε!!!
Νομίζω ότι η πιο σωστή εξήγηση π.χ. για το ψεκαστήρι είναι ότι το φαινόμενο Coanda καμπυλώνει τις ρευματικές γραμμές, δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλής πίεσης ή διαφορετικά αφού καμπυλώνουν θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρομόλος δύναμη η οποία θα οφείλεται στην διαφορά πίεσης και ύστερα να πούμε ότι από την αρχή Bernoulli σε μια ρευματική γραμμή χαμηλής πίεσης θα πρέπει να αυξάνεται η ταχύτητα (σύγκριση δύο σημείων ένα στην περιοχή χαμηλής πίεσης και ένα εκτός). Δηλαδή η μείωση της πίεσης δημιουργεί την αυξανόμενη ταχύτητα (και όχι το αντίθετο). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να το δούμε είναι να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ξύλινη) με μια τρύπα όπου θα χωράει ο σωλήνας χωρίς να προεξέχει προς τα πάνω και να φυσήξουμε και θα δούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα.
Το τριτο πειραμα μαλιστα ειναι τεραστιας σημασιας για την αεροδυναμικη και εχει εμεσες εφαρμογες στον τροπο που πεταει ενα αεροπλανο. Δεν ειχα δει καποιον να το ερμηνευει μονο με την μπερνουλι, δηλαδη με υλη 3ης λυκειου. Εγω το συναντησα στο 4ο ετος της σχολης.
Σε αυτήν την εξίσωση οφείλεται και η πτήση του αεροπλάνου λόγο ότι τα φτερά του είναι δομημένα έτσι ώστε να αυξάνουν την ταχύτητα του αέρα από την πάνω μεριά και από κάτω η ταχύτητα να είναι μικρότερη της από πάνω άρα βασιζόμενοι στην εξίσωση μπερνούλι εφόσον u1(επάνω) > u2 (από κατώ) η "επάνω " πίεση θα είναι P1
Πολύ σωστά!
Η εξισωση ισχυει για ασυμπιεστή ΡΟΗ. Ειναι ο αερας συμπιεστό ρευστό; Ανοίξτε κανα βιβλιο.
@@panagiotisathanasiou7918Με συγχωρείτε αλλά το πρώτο πείραμα με βάση την εξήγησή του, βγάζει νόημα αλλά αν δεν παρακολουθήσατε όλο το βίντεο και αν δεν ψάξτε τις "επιστημονικές" πηγές που ενδέχεται να διαβάσατε για να μου απαντάτε έτσι σας προτείνω να διαβάσετε εσείς κανένα βιβλίο γιατί εγώ το συμπέρασμα που έβγαλα δεν το σκέφτηκα και το είπα έχω μάθει να σκέπτομαι καλά πριν απαντήσω (γι αυτό δεν θα ασχοληθώ άλλο ελπίζω να σας κάλυψα )...
@@Panagiotis_creations2007 Η εξίσωση του Bernoulli , όπως λέει και το σχολικό βιβλίο, αποτελεί εκφράσει της αρχής διατήρησης της ενέργειας στη ροή των ρευστών. Υπό αυτήν την έννοια έχεις δίκιο πως η εξίσωση Bernoulli εξηγεί το φαινόμενο ανύψωσης του αεροπλάνου. Όμως και άλλος φίλος έχει δίκιο σε αυτό που σου είπε. Η εξίσωση του Bernoulli όπως παρουσιάζεται στο σχολικό βιβλίο της γ λυκείου ισχύει για ιδανικά ρευστά. Δηλαδή πρέπει 1) να είναι ασυμπιεστα, ο αέρας δεν είναι 2) η ροή πρέπει να είναι στρωτή, ενώ η ροή στο αεροπλάνο είναι τυρβωδης.
@@ΔιονύσηςΤ-π5ρ Εντάξει πάω πάσο απλά δεν μου έστεκε αυτό που έλεγε ότι ισχύει μόνο για τα ρευστά