Salut,am 16 baterii lifepo4 de 310ah de aproape 6 luni montate la un easun sv2 si am observat ca celulele 8 si 9, practic cele din mijlocul bancului in timpul incarcarii cam pe la 80% incep sa se incarce mai mult decat celelalte celule iar la 99% bms-ul intra in protectie. Incarcarea la inverter este bulk la 55v si floating tot 55v insa nu atinge acest voltaj deoarece 14 celule au 3,371v iar celelalte 2 celule 3,527v.Daca setez bulk si float la 53,5v celulele se incarca aproximativ toate la fel si bms-ul nu mai intra in protectie.Mentionez ca nu sa facut echilibrare la celule cand au fost montate insa ele in timpul descarcarii sunt toate la aceasi tensiune.Firma de la care am cumparat bateriile spune ca este normal ca celule din mijlocul bancului sa se destabilizeze.Oare este normal?
Salut. 1. S-a dezechilibrat bancul, va trebui sa faci echilibrare manuala. 2. Normal este sa se faca bank de baterii cu celule echilibrate intre ele inainte. 3.De aceea este nevoie ca BMS-ul sa aiba balansare/echilibrare cu cat mai multi amperi, pt ca in timp pot aparea diferente intre celule de la putina oxidare sau mici diferente in rezistabilitatea busbarurilor dintre celule. La mine primul grup de 4 celule se mai dezechilibreaza dar il rezolv manual cu sursa de laborator. Se poate sa fie nevoie de echilibrare manuala o data la 1-2 ani, sau echilibrare activa manuala cu un consumator sau incarci fiecare celula in parte cum ai nevoie cu ajutorul BMS-ului sau multimetrului.
Salutare si multumesc pt video! Situatia mea: Am o baterie de Dacia Spring formata din 6 blocuri a cate 12 celule de 3,7v/100A. Bateria(litiu-ion) e configurata pe 260V. Sunt toate in serie presupun. Eu insa vreau sa o confgurez pt un sistem de 48V, fotovoltaic. Intrebarea 1: Daca pun in paralel cele 6 blocuri, o sa am o tensiune undeva la 44,4V si 48-50 cand sunt 100% desi n-o sa le incarc 100%, setez undeva la 80-85% maxim. E ok oare 44V? sau sa ma apuc sa desfac blocurile si sa reconfigurez in 5 blocuri a cate 14 celule pt a obtine 51,8V per bloc? Pe specificatiile invertorului scrie input voltage range 38-68V. Intrebarea 2: Pe langa cele 5 sau 6 blocuri in paralel, trebuiesc puse in paralel si celululele dintre blocuri? Adica cele 14 celule legate in serie din blocul 1 trebuie puse in paralel cu cele 14 celule legate in serie din blocul 2? Intrebarea 3: Daca le leg astfel, bms-ul va vedea serii de cate 5 sau 6, nu va vedea distinct fiecare celula. N-ar trebui ca bms-ul sa fie legat individual la fiecare celula? Adica sa am un bms cu 70 sau 72 de contacte? Multumesc pt rabdare :)
Salut. La celule li ion de 3.7v ca sa ajungi la 48v nominal ai nevoie de 13 celule legate in serie nu de 12 sau 14!!! Ca sa faci un banc de baterii trebuie sa inveti mult si sa stii sa faci calculele necesare ca e ceva FOARTE PERICULOS!!! Aceste baterii pot exploda daca nu sunt folosite corespunzator spre diferenta de LiFePO4 care nu are asemenea probleme, Trebuie sa intelegi ca orice banc de baterii are un voltaj cand e full si nu e 48v( ala e voltajul nominal) full e 54.6v cu 4.2v/ celula. si 32.5v cand e gol complet. BMS-ul trebuie conectat normal la fiecare celula sau la fiecare grup de celule legate in paralel. Eu prefer LiFePO4 decat Li-Ion, sunt mult mai sigure din multe puncte de vedere si sunt mult mai usor de lucrat cu plaja lor de voltaj. Mai demult am facut si eu simulari cu Li-Ion si am dedus ca cel mai bun sistem pt ele este cel de 24v pt ca folosesti corect bancul de baterii ca plaja de voltaj, altfel vei avea vreo 30% din baterie pe care nu o vei putea folosi.
Deja bancul de baterii mi în funcțiune două de pe margine sunt pe 75 și două pe 55 din mijloc Acuma ce pot să fac să le readuc înapoi să fie egale doar pun egalizatorul și gata? mulțumesc frumos pentru eventualul răspuns, 🙏
Am vazut ca la JK-BMS poti sa setezi numai balans(ma rog pe asta il am, probabil ca la toate ) , nu se poate face balansarea celor 16 celule direct din BMS ?
Salut. In teorie se poate dar din cauza ca BMS-ul balanseaza cu 1ah , ar dura o vesnicie sa echilibreze el. Din acest motiv si marile fabrici echilibreaza cum am prezentat in video. O zi buna!
Salut. Din pacate nu vei mai fi in parametri cu nici un invertor la 14 celule. Poti incerca sa faci o baterie 2p7s 19.6v pana la 23.8v poate gasesti un invertor de 24v care permite sa coboare bateria pana la 20v. Daca nu, atunci poti face o baterie de 24v 1p8s adica folosesti doar 8 celule in serie. Sau poti face o baterie de 12v 3p4s asa elimini 4 celule in total si e ce-a mai buna varianta ca sa nu pierzi mai multe celule. Spor la treaba!
Pentru egalizare naturala in paralel se leaga toate celulele plus la plus si minus la minus. Dupa se incarca pana la 3.65v cu sursa de laborator. ( se poate opta si pentru 3.55v)
Bună seara!! Scuze că vă deranjez din nou în legătură cu sursa de laborator, nu găsesc ca cea a dumneavoastră, nu mai sunt pe stoc, îmi puteți recomanda alta. Mulțumesc din suflet!
Buna ziua. www.cel.ro/electronica-si-accesorii/topshak-nps3010w-110v-220v-digital-reglabil-dc-sursa-de-alimentare-0-30v-0-10a-300w-reglementate-de-comutare-de-alimentare-de-laborator-pNSIzMzIpMA-l/
Buna am cumpărat o baterie lfeo4 SH 48v am montat cu egalizator toate bune și după 8 ore o celulă a intrat în roșu,2,682 v se poate încarca celulă respectiva și pe urmă să bag la egalizare in paralel
Salut. Da. Chiar este indicat ca celulele ce le vei lega in paralel sa fie aproape la acelasi voltaj. Pentru balansare va trebui sa le incarci in paralel macar pana la 3.4v. Spor la treaba.
Salut..am 8 celule lifepo4 de 120ah cate 2 in paralel si după serie 8 celule duble deci 240 ah..pe bms jk pe telefon apli aria arata o rezistenta de 0,170 ohmi ..este ok?
Salut.La celule de 280Ah de exemplu rezistenta cand sunt noi nu prea depaseste 0.163mohm/ celula. Din cate inteleg eu de mai sus ai gresit ceva pt ca eu inteleg cu greu ca defapt ai 16 celule aranjate cate 2 in paralel si dupa 8 inseriate deci 2p8s sau 8s2p este tot una. Sper ca te-am lamurit. daca mai ai intrebari te astept aici in sectiunea de comentarii. O zi linistita!
@@StarJackerSRL ai înțeles perfect, am 16 celule de 120 ah din care am legat câte doua in paralel si după am obtinut un banc de 8 in serie ,pe aplicatia bms imi arata rezistenta o,170 ohm,,celulele leam cumpărat de la cineva și vreau o parere de la tine dacă sunt bune sau au fost folosite
@@mariancismaru2432 Hmm mie mi se par destul de noi sau foarte putin folosite. Vei vedea cand le vei folosi ciclic. Ai putea sa faci un test de capacitate sa vezi cum stai.
Buna seara. Acest "incarcator" este o sursa de laborator de 30v si 10Ah deci 300 de watti. Se gaseste de vanzare la magazinele de specialitate, chiar si pe emag sau cel.ro si in curand si la magazinul nostru online. Daca aveti si alte intrebari va astept aici in sectiunea de comentarii.
@@StarJackerSRL bună ziua, mulțumesc încă o dată pt răspuns la întrebarea anterioara, vă rog să îmi spuneți aproximativ când ați avea sursa la magazinul online?
Buna ziua. Suntem in curs de deschidere firma si magazin virtual. Toate aceste demersuri mai dureaza putin. Voi face video cand lansez magazinul. Numai bine!
Dupa balansarea inițială, e ok bms ul de la daly care are pe balansare 30mah pt a face treaba buna? Multa lume se plange ca dupa un timp se dezechilibrează
Salut. Scuze ca nu am raspuns mai repede, dar nu stiu de ce nu am vazut commentul tau decat acuma. Si eu am o mica problema cu debalansarea pe primul grup de baterii dar de multe ori acestea apar in urma coroziuni sau curatari incorecte a terminalilor celulelor. BMS-ul meu are 1Ah curent de balansare si mie mi se pare cam purin pt ca 3.4V la cat balanseaza el cu 1Ah= 3.4Watt la un grup de 440Ah x 3.4V = 1496Watt. Deci 3.4Watt balansare la o baterie de 1496Watt mi se pare o gluma proasta. La tine cu 0.3Ah e de 3 ori mai rau. Sper ca am reusit ca aduc putina lumina in aceasta poblema.
Salut. 48v X 200Ah = 9600w sau 9.6Kw Dar real ar fi 3.2v cati volti are o celula ori 200Ah cat curent are o celula = 640w Atatia watti are o celula. Iar 640w ori 16 celule = 10240w sau 10.24Kw
@@StarJackerSRL multumesc frumos pt raspuns! Deci e ok, asta ar insemna sa consum cam 8kw(80%) ca sa faca acumulatorii un ciclu de incarcare-descarcare, desi pe timpul serii-noptii ar fi luminile numai pe led, tv-urile led, frigiderul si o lada frigorifica(A++). In rest consumatorii cei mari gen masina de spalat, i-as folosi numai in timpul zilei cand incarca panourile si curentul se va lua direct din invertor(easun de 5.5kw mppt). Cred ca am facut calcul bine... ms inca o data, te salut!!!
Vreau sa îmi cumpăr și eu o baterie lifepo4 pentru o rulota și din câte am înțeles de la tine se vor egaliza singure dacă stau destul de mult legate în pararel. Deci dacă pe timp de iarna nu vreau sa le folosesc în rulota și le țin acasă la temperatura camerei le-aș putea egaliza cum ziceai tu. Odată la 6 luni sau un an fără sa folosesc un bms? Sau am nevoie neapărat de bms și ceva aparat de încărcat și descarcat bateria?
@@ionutjurje9449 Ar fi bine sa ai BMS. Egalizarea se face prin legare in paralel si MUSAI sa le si incarci in paralel, altfel nu se egalizeaza pt ca au curba de incarcare mult prea lina si sta foarte mult la 3.30v. Pt egalizare corecta in paralel trebuie incarcate la 3.65v cu sursa de laborator. Pt ciclare eu le incarc la 3.40v si nu cobor mai mult de 3.00v cu toate ca literatura de specialitate spune ca putem cobora pana la 2.5v, ceea ce lumea nu intelege ca e 2.5v la 1.0C nu la valori mai mici asa ca cel mai bine ar fi sa nu cobori sub 3.00v/celula. La mine din cauza ca busbarurile nu sunt nici o data perfect curate mai apar deviatii care le rezolva BMS-ul prin egalizare o data ce se atinge 3.40v/celula. Atentie mare ca LiFePO4 este destul de sensibil la temperaturi mari 40+ grade(se simte cel mai bine la 25 grade), la supraincarcare se umfla iremediabil celulele. Iar daca le descarci sub 2.5v le omori. Daca mai ai intrebari ne auzim in sectiunea de comentarii.
Buna intrebare. In teorie se poate dar in literatura de specialitate se zice ca nu e bine sa legam 2 bancuri de baterii de capacitati diferite sau vechime diferita. Dar am vazut multe demonstrati in are au fost legate 2 bancuri de baterii de capacitati diferite si totul a fost ok. Se poate sa apara niste probleme la descarcare dupa 3.0v/ celula. Va trebui sa incerci si sa monitorizezi putin situatia. Spor la treaba. Sa imi scrii si mie sa imi spui cum a mers.
@@StarJackerSRL mulțumesc . Este posibil sa folosesc in combinator debateri ? Deși nu am văzut folosit la capacități diferite. În cazul în care monitorizez cu atenție referitor la răspunsul tău la legare normală și descărcare până la minimum 3,2 v pe celula ce se poate întâmpla rău? Trebuie sa monitorizez fiecare celulă de pe ambele bancuri periodic cu voltmetru deoarece nu am wifi la bms-uri .
@@teodorchirita6322 Si eu m-am gandit la combinator de baterii. Ar fi bine sa monitorizezi cu volmetru daca nu ai wifi macar o data dar pana la 3.0v nu 3.2v ca de acolo in jos am auzit ca unele celule pot sa fuga in jos. Si dupa daca nu ai combinator de baterii sa vezi sa nu curga prea mult murent din bancul mai mare in cel mai mic, sa nu depaseasca valorile permise de BMS.
Salut! Am si eu o intrebare (sau poate mai multe😁) . Mi-au sosit bateriile (16buc Lifepo4 de 200Ah) comandate de pe Aliexpress, au tensiune 3.28-3,29V. Mi-am facut temele si le-am legat toate in paralel, am pus sursa la 3,65V exact cum ai prezentat tu in filmare, doar ca in momentul in care am conectat sursa, afisajul a sarit la 3,4V. L-am deconectat, afisajul arata 3,65V, l-am masurat si iese cat arata: 3,65V. L-am conectat inapoi, bineinteles arata 3,4V. Asta e, mi-am zis si l-am lasat asa sa vad ce va fi in continuare. In continuare nimic, de doua zile! La tensiune arata 3,4V, curent 2,44A si 8,4W. Nu e nimic modificat, doar daca e un semn bun ca initial am masurat la baterii legate in paralel 3,28V iar acum, dupa 2 zile 3,29V. Sursa mea de laborator este de 30V 10A. Chiar necesita atata timp sau e o problema la sursa mea? Am auzit ca la unii au durat de la cateva ore (bine, de la 8-9 ore) pana la cateva zile o incarcare top si balansare, dar la mine dupa 2 zile nici oun progres?! Multumesc anticipat pt. raspuns si succes in continuare cu postarile ca avem nevoie!
Salutari. Totul e ok din ce povestesti tu. Asa se si regleaza sursa de laborator si e normal sa scada pe afisaj odata ce e conectata bateria. Ai putea sa o pui in configuratie 2p8s si sa o incarci pana la 3.4V per celula ,adica 27.2V reglaj la sursa ca sa nu dureze mult si dupa le legi pe toate in paralel( atentie ca unlele baterii dupa 3.5V se pot umfla asa ca mai bine top balansare la 3.45v). La mine balansarea initiala a durat vreo saptamana si ceva pana la 3.65 si nu s-au umflat deloc 😁 Daca legi bateria in 2p8s sa fii atent sa nu fuga vreo celula in sus si sa iti faca probleme, deci sa le masori din cand in cand sa vezi care e situatia. Daca mai ai intrebari ne auzim in sectiunea de comentarii. PS: Sper ca ai si un BMS pentru baterie.
@@StarJackerSRL Multumesc pt. raspunsul prompt si sfaturi! Sunt inca incepator (in PV si mai ales in baterii) chiar daca eu singur mi-am montat panourile, instalatia, invertorul si am pornit ”productia” de prin iunie, iar acum sunt la faza ”baterii” dupa o perioada de informare, studii si incercari. Cum e mai bine? 2p8s incarcare 3,4V si dupa aceea in paralel toate sau las asa in paralel si rabdare si tutun?😁 Cum am spus sunt la inceput de drum si as alege metoda mai sigura! Tu cum ai procedat ca nu mi-am dat seama? Da, mi-am luat si BMS Daly 16s 200A. Unii comenteaza ca nu-s chiar stralucite, eu nu pot spune nimic, vedem pe parcurs! O seara faina!
@@StefanSzabo60 Cu maxima placere, ma bucur ca mai exista si alti oameni interesati de fotovoltaice si baterii LiFePO4. Eu am folosit varianta toate in paralel si asteptat o saptamana si ceva sa se incarce. Ca sa nu distrugi BMS-ul cand il vei lega prima oara la inverter trebuie sa preincarci condensatoarele din inverter cu o rezistenta de 5w 50 Ohm sau prin un bec halogen de 50w. Asa nu va face scanteie si nu va distruge mosfeturile BMS-ului daly. Spor la treaba!
@@StarJackerSRL Multumesc de sfat! Chiar am vrut sa te intreb, cand leg BMS-ul la inverter o fac asa pur si simplu, direct? Dar ai anticipat intrebarea. Si eu o sa astept o saptamana, sau cat o fi nevoie, sa se incarce si sa se egalizeze bateriile. Decat sa am probleme mai tarziu mai bine am rabdare, daca am avut pana acum, ce mi-e o saptamana sau 10 zile. Nu imi pot permite sa distrug ce am facut pana acum pentru ca sunt nerabdator. Daca ma mai lovesc de ceva probleme, te mai deranjez cu intrebari. O zi buna in continuare!
@@StefanSzabo60 Ar mai fi ceva. Este ceva procedura pt a porni Daly BMS-ul dupa ce ai toate firele legate cum trebuie la baterie si nu mai stiu care este. S-ar putea sa dureze mai mult de o saptamana echilibrarea dar rabdarea este cheia. Iti urez mult succes si sa auzim de bine.
Salut. Nu am instagram. Exista multe tutoriale cum sa iti faci propria baterie pt scuter. In viitoarele mele proiecte s-ar putea sa fac baterii pt diferite vehicule electrice dar din pacate pt moment lipsesc fondurile pt asa ceva. Spor la treaba!
Salut.Foarte performante.In manualul lor se lauda cu 3000 de cicluri de incarcare descarcare de 80% DOD.Zilele astea am sa pun testul de capacitate numai ca inca lucrez la compilatii ca sunt 12 ore de filmari cu testul.
@@ganciuganciu7531 Cu celule ca ale mele de 110Ah cu 8 baterii configurate in serie ai avea 2816Watt sau 2.816Kw din care ar fi bine sa folosesti doar 80% adica 2252watt sau 2.252Kw. O casa din romania consuma in media 8kw-10kw pe zi. S-ar putea face doar sa ai consumatori foarte economici.Mai ai nevoie de panouri solare,charge controllere mppt recomand si un invertor de 3000w sinusoida pura ca sa mearga si frigiderele si congelatoarele.
@@ganciuganciu7531 Exact asa este, cu cat mai multe cu atat mai bine.Ele se pot lega in paralel pentru a creste capacitatea si in serie pentru a creste voltajul.La mine sunt configurate 4 in paralel cu 4 in serie, deci combinam si paralel si serie ca sa avem si capacitate si voltaj.Avand in total 440Ah la 12.8V adica 5632watt sau 5.632Kw. Pe viitor am sa fac un video explicativ despre Watti si Ahmperi si configuratii de serie si paralel pentru diferite baterii 12v 24v etc.
Dacă ai 16celule la 3,2 volți pana la 3,6 la 5 amperi încărcare cu 3,6v durează cam 1 luna eu am încercat ☝️precizez ca am celule de 3,2 v 280 ah ….cine are răbdare atâta timp spor la treaba …eu m am luat după filmulețul asta și nu recomand nicicui
Eu recomand aceasta balansare dupa 40% incarcare cum vin celulele noi. Daca ai celule sub 40% incarcare, poti sa le legi in serie si sa le incerci la 12v sau la 24v pana la 80% dar fara shunt sau ceva de masurat e greu sa iti dai seama de aceea recomand balansarea cu rabdare. Nu e asa greu.
Salut,am 16 baterii lifepo4 de 310ah de aproape 6 luni montate la un easun sv2 si am observat ca celulele 8 si 9, practic cele din mijlocul bancului in timpul incarcarii cam pe la 80% incep sa se incarce mai mult decat celelalte celule iar la 99% bms-ul intra in protectie. Incarcarea la inverter este bulk la 55v si floating tot 55v insa nu atinge acest voltaj deoarece 14 celule au 3,371v iar celelalte 2 celule 3,527v.Daca setez bulk si float la 53,5v celulele se incarca aproximativ toate la fel si bms-ul nu mai intra in protectie.Mentionez ca nu sa facut echilibrare la celule cand au fost montate insa ele in timpul descarcarii sunt toate la aceasi tensiune.Firma de la care am cumparat bateriile spune ca este normal ca celule din mijlocul bancului sa se destabilizeze.Oare este normal?
Salut.
1. S-a dezechilibrat bancul, va trebui sa faci echilibrare manuala.
2. Normal este sa se faca bank de baterii cu celule echilibrate intre ele inainte.
3.De aceea este nevoie ca BMS-ul sa aiba balansare/echilibrare cu cat mai multi amperi, pt ca in timp pot aparea diferente intre celule de la putina oxidare sau mici diferente in rezistabilitatea busbarurilor dintre celule.
La mine primul grup de 4 celule se mai dezechilibreaza dar il rezolv manual cu sursa de laborator.
Se poate sa fie nevoie de echilibrare manuala o data la 1-2 ani, sau echilibrare activa manuala cu un consumator sau incarci fiecare celula in parte cum ai nevoie cu ajutorul BMS-ului sau multimetrului.
Salutare si multumesc pt video! Situatia mea: Am o baterie de Dacia Spring formata din 6 blocuri a cate 12 celule de 3,7v/100A. Bateria(litiu-ion) e configurata pe 260V. Sunt toate in serie presupun. Eu insa vreau sa o confgurez pt un sistem de 48V, fotovoltaic. Intrebarea 1: Daca pun in paralel cele 6 blocuri, o sa am o tensiune undeva la 44,4V si 48-50 cand sunt 100% desi n-o sa le incarc 100%, setez undeva la 80-85% maxim. E ok oare 44V? sau sa ma apuc sa desfac blocurile si sa reconfigurez in 5 blocuri a cate 14 celule pt a obtine 51,8V per bloc? Pe specificatiile invertorului scrie input voltage range 38-68V. Intrebarea 2: Pe langa cele 5 sau 6 blocuri in paralel, trebuiesc puse in paralel si celululele dintre blocuri? Adica cele 14 celule legate in serie din blocul 1 trebuie puse in paralel cu cele 14 celule legate in serie din blocul 2? Intrebarea 3: Daca le leg astfel, bms-ul va vedea serii de cate 5 sau 6, nu va vedea distinct fiecare celula. N-ar trebui ca bms-ul sa fie legat individual la fiecare celula? Adica sa am un bms cu 70 sau 72 de contacte? Multumesc pt rabdare :)
Salut.
La celule li ion de 3.7v ca sa ajungi la 48v nominal ai nevoie de 13 celule legate in serie nu de 12 sau 14!!!
Ca sa faci un banc de baterii trebuie sa inveti mult si sa stii sa faci calculele necesare ca e ceva FOARTE PERICULOS!!!
Aceste baterii pot exploda daca nu sunt folosite corespunzator spre diferenta de LiFePO4 care nu are asemenea probleme,
Trebuie sa intelegi ca orice banc de baterii are un voltaj cand e full si nu e 48v( ala e voltajul nominal) full e 54.6v cu 4.2v/ celula. si 32.5v cand e gol complet.
BMS-ul trebuie conectat normal la fiecare celula sau la fiecare grup de celule legate in paralel.
Eu prefer LiFePO4 decat Li-Ion, sunt mult mai sigure din multe puncte de vedere si sunt mult mai usor de lucrat cu plaja lor de voltaj.
Mai demult am facut si eu simulari cu Li-Ion si am dedus ca cel mai bun sistem pt ele este cel de 24v pt ca folosesti corect bancul de baterii ca plaja de voltaj, altfel vei avea vreo 30% din baterie pe care nu o vei putea folosi.
Deja bancul de baterii mi în funcțiune două de pe margine sunt pe 75 și două pe 55 din mijloc
Acuma ce pot să fac să le readuc înapoi să fie egale doar pun egalizatorul și gata? mulțumesc frumos pentru eventualul răspuns, 🙏
Salut. Poti sa imi spui mai mult despre bancul tau de baterii LiFePO4? Configuratie ,voltaj , nr celule , etc. La ce egalizator te referi?
Salut. Te rog sa-mi spui la cati Nm trebuie reglata o cheie dinamometrica pentru strangerea piulitelor la acumulatori? Multumesc.
Salut. Ce gasesc eu la acumulatorii mei cu suruburi in interior este ca se strang la maxim 4 N/m
@@StarJackerSRL Multumesc, asa stiam si eu, inca o parere e binevenita! O zi faina
Am vazut ca la JK-BMS poti sa setezi numai balans(ma rog pe asta il am, probabil ca la toate ) , nu se poate face balansarea celor 16 celule direct din BMS ?
Salut. In teorie se poate dar din cauza ca BMS-ul balanseaza cu 1ah , ar dura o vesnicie sa echilibreze el. Din acest motiv si marile fabrici echilibreaza cum am prezentat in video. O zi buna!
Salutare!! O intrebare: daca 2 celule din cele 16 nu mai sunt bune(curent 0.00) le pot scoate din banc si sa merg cu celelalte 14? Multumesc!
Salut. Din pacate nu vei mai fi in parametri cu nici un invertor la 14 celule. Poti incerca sa faci o baterie 2p7s 19.6v pana la 23.8v poate gasesti un invertor de 24v care permite sa coboare bateria pana la 20v.
Daca nu, atunci poti face o baterie de 24v 1p8s adica folosesti doar 8 celule in serie.
Sau poti face o baterie de 12v 3p4s asa elimini 4 celule in total si e ce-a mai buna varianta ca sa nu pierzi mai multe celule. Spor la treaba!
Spune mi te rog frumos contează ordinea firelor sau doar plus cu plus și minus la minus?
Pentru egalizare naturala in paralel se leaga toate celulele plus la plus si minus la minus. Dupa se incarca pana la 3.65v cu sursa de laborator. ( se poate opta si pentru 3.55v)
Bună seara!!
Scuze că vă deranjez din nou în legătură cu sursa de laborator, nu găsesc ca cea a dumneavoastră, nu mai sunt pe stoc, îmi puteți recomanda alta. Mulțumesc din suflet!
Buna ziua.
www.cel.ro/electronica-si-accesorii/topshak-nps3010w-110v-220v-digital-reglabil-dc-sursa-de-alimentare-0-30v-0-10a-300w-reglementate-de-comutare-de-alimentare-de-laborator-pNSIzMzIpMA-l/
Mulțumesc!
O dupamiaza plăcută!
Buna am cumpărat o baterie lfeo4 SH 48v am montat cu egalizator toate bune și după 8 ore o celulă a intrat în roșu,2,682 v se poate încarca celulă respectiva și pe urmă să bag la egalizare in paralel
Salut. Da. Chiar este indicat ca celulele ce le vei lega in paralel sa fie aproape la acelasi voltaj.
Pentru balansare va trebui sa le incarci in paralel macar pana la 3.4v.
Spor la treaba.
Salut..am 8 celule lifepo4 de 120ah cate 2 in paralel si după serie 8 celule duble deci 240 ah..pe bms jk pe telefon apli aria arata o rezistenta de 0,170 ohmi
..este ok?
Salut.La celule de 280Ah de exemplu rezistenta cand sunt noi nu prea depaseste 0.163mohm/ celula.
Din cate inteleg eu de mai sus ai gresit ceva pt ca eu inteleg cu greu ca defapt ai 16 celule aranjate cate 2 in paralel si dupa 8 inseriate deci 2p8s sau 8s2p este tot una.
Sper ca te-am lamurit. daca mai ai intrebari te astept aici in sectiunea de comentarii.
O zi linistita!
@@StarJackerSRL ai înțeles perfect, am 16 celule de 120 ah din care am legat câte doua in paralel si după am obtinut un banc de 8 in serie ,pe aplicatia bms imi arata rezistenta o,170 ohm,,celulele leam cumpărat de la cineva și vreau o parere de la tine dacă sunt bune sau au fost folosite
@@mariancismaru2432 Hmm mie mi se par destul de noi sau foarte putin folosite. Vei vedea cand le vei folosi ciclic. Ai putea sa faci un test de capacitate sa vezi cum stai.
@@StarJackerSRL iti mulțumesc frumos pentru amabilitate ,in legatura cu testul ce imi recomanzi sa fac?
Bună seara!
Îmi cer scuze de deranj as dori să vă întreb de unde pot cumpăra acest incarcator de baterii?
Vă mulțumesc!
Buna seara.
Acest "incarcator" este o sursa de laborator de 30v si 10Ah deci 300 de watti.
Se gaseste de vanzare la magazinele de specialitate, chiar si pe emag sau cel.ro si in curand si la magazinul nostru online.
Daca aveti si alte intrebari va astept aici in sectiunea de comentarii.
@@StarJackerSRL mulțumesc!
@@StarJackerSRL bună ziua, mulțumesc încă o dată pt răspuns la întrebarea anterioara, vă rog să îmi spuneți aproximativ când ați avea sursa la magazinul online?
@@margaretapetian1402 Buna ziua.
Abia peste cateva luni vom deschide magazinul online si vom incerca sa aducem si surse de laborator.
Bună ziua!
Ați adus cumva sursa de laborator?
Buna ziua.
Suntem in curs de deschidere firma si magazin virtual.
Toate aceste demersuri mai dureaza putin.
Voi face video cand lansez magazinul.
Numai bine!
@@StarJackerSRLmulțumesc!
Dupa balansarea inițială, e ok bms ul de la daly care are pe balansare 30mah pt a face treaba buna? Multa lume se plange ca dupa un timp se dezechilibrează
Salut. Scuze ca nu am raspuns mai repede, dar nu stiu de ce nu am vazut commentul tau decat acuma.
Si eu am o mica problema cu debalansarea pe primul grup de baterii dar de multe ori acestea apar in urma coroziuni sau curatari incorecte a terminalilor celulelor. BMS-ul meu are 1Ah curent de balansare si mie mi se pare cam purin pt ca 3.4V la cat balanseaza el cu 1Ah= 3.4Watt la un grup de 440Ah x 3.4V = 1496Watt.
Deci 3.4Watt balansare la o baterie de 1496Watt mi se pare o gluma proasta.
La tine cu 0.3Ah e de 3 ori mai rau.
Sper ca am reusit ca aduc putina lumina in aceasta poblema.
Salut! La un sistem pe 48v cu celule lifepo4, 16 buc de 200ah, cati kw stocheaza?
Salut. 48v X 200Ah = 9600w sau 9.6Kw
Dar real ar fi 3.2v cati volti are o celula ori 200Ah cat curent are o celula = 640w Atatia watti are o celula.
Iar 640w ori 16 celule = 10240w sau 10.24Kw
@@StarJackerSRL multumesc frumos pt raspuns! Deci e ok, asta ar insemna sa consum cam 8kw(80%) ca sa faca acumulatorii un ciclu de incarcare-descarcare, desi pe timpul serii-noptii ar fi luminile numai pe led, tv-urile led, frigiderul si o lada frigorifica(A++). In rest consumatorii cei mari gen masina de spalat, i-as folosi numai in timpul zilei cand incarca panourile si curentul se va lua direct din invertor(easun de 5.5kw mppt). Cred ca am facut calcul bine... ms inca o data, te salut!!!
@@sionut3820 Suna ok din ce ai explicat tu mai sus. Iti urez mult succes si daca mai ai intrebari te astept in sectiunea de comentarii. Salutari.
@@StarJackerSRL multumesc pt tot! Te salut!!!
@@sionut3820 Sper sa iti fie de folos. Spor la treaba si calde salutari!
Salut! Ești cumva din zona adrealului de ai zis ca ii musai? 🙂
Salut. Asa este. ;)
Vreau sa îmi cumpăr și eu o baterie lifepo4 pentru o rulota și din câte am înțeles de la tine se vor egaliza singure dacă stau destul de mult legate în pararel. Deci dacă pe timp de iarna nu vreau sa le folosesc în rulota și le țin acasă la temperatura camerei le-aș putea egaliza cum ziceai tu. Odată la 6 luni sau un an fără sa folosesc un bms? Sau am nevoie neapărat de bms și ceva aparat de încărcat și descarcat bateria?
@@ionutjurje9449 Ar fi bine sa ai BMS.
Egalizarea se face prin legare in paralel si MUSAI sa le si incarci in paralel, altfel nu se egalizeaza pt ca au curba de incarcare mult prea lina si sta foarte mult la 3.30v.
Pt egalizare corecta in paralel trebuie incarcate la 3.65v cu sursa de laborator.
Pt ciclare eu le incarc la 3.40v si nu cobor mai mult de 3.00v cu toate ca literatura de specialitate spune ca putem cobora pana la 2.5v, ceea ce lumea nu intelege ca e 2.5v la 1.0C nu la valori mai mici asa ca cel mai bine ar fi sa nu cobori sub 3.00v/celula.
La mine din cauza ca busbarurile nu sunt nici o data perfect curate mai apar deviatii care le rezolva BMS-ul prin egalizare o data ce se atinge 3.40v/celula.
Atentie mare ca LiFePO4 este destul de sensibil la temperaturi mari 40+ grade(se simte cel mai bine la 25 grade), la supraincarcare se umfla iremediabil celulele. Iar daca le descarci sub 2.5v le omori.
Daca mai ai intrebari ne auzim in sectiunea de comentarii.
@@StarJackerSRL Mulțumesc frumos pt răspuns 🙂
@@ionutjurje9449 Cu placere. Spor la treaba!
Pot conecta în paralel 2 bancuri de 24V lifepo4 unul de. 280A celălalt de 105A fiecare banc având bms-ul lui dedicat ? Multumesc
Buna intrebare. In teorie se poate dar in literatura de specialitate se zice ca nu e bine sa legam 2 bancuri de baterii de capacitati diferite sau vechime diferita. Dar am vazut multe demonstrati in are au fost legate 2 bancuri de baterii de capacitati diferite si totul a fost ok. Se poate sa apara niste probleme la descarcare dupa 3.0v/ celula. Va trebui sa incerci si sa monitorizezi putin situatia. Spor la treaba. Sa imi scrii si mie sa imi spui cum a mers.
@@StarJackerSRL mulțumesc . Este posibil sa folosesc in combinator debateri ? Deși nu am văzut folosit la capacități diferite. În cazul în care monitorizez cu atenție referitor la răspunsul tău la legare normală și descărcare până la minimum 3,2 v pe celula ce se poate întâmpla rău? Trebuie sa monitorizez fiecare celulă de pe ambele bancuri periodic cu voltmetru deoarece nu am wifi la bms-uri .
@@teodorchirita6322 Si eu m-am gandit la combinator de baterii. Ar fi bine sa monitorizezi cu volmetru daca nu ai wifi macar o data dar pana la 3.0v nu 3.2v ca de acolo in jos am auzit ca unele celule pot sa fuga in jos. Si dupa daca nu ai combinator de baterii sa vezi sa nu curga prea mult murent din bancul mai mare in cel mai mic, sa nu depaseasca valorile permise de BMS.
@@StarJackerSRL mulțumesc
@@teodorchirita6322 Cu placere, sper sa functioneze perfect si sa ai parte de ele. O zi minunata!
Salut! Am si eu o intrebare (sau poate mai multe😁) . Mi-au sosit bateriile (16buc Lifepo4 de 200Ah) comandate de pe Aliexpress, au tensiune 3.28-3,29V. Mi-am facut temele si le-am legat toate in paralel, am pus sursa la 3,65V exact cum ai prezentat tu in filmare, doar ca in momentul in care am conectat sursa, afisajul a sarit la 3,4V. L-am deconectat, afisajul arata 3,65V, l-am masurat si iese cat arata: 3,65V. L-am conectat inapoi, bineinteles arata 3,4V. Asta e, mi-am zis si l-am lasat asa sa vad ce va fi in continuare. In continuare nimic, de doua zile! La tensiune arata 3,4V, curent 2,44A si 8,4W. Nu e nimic modificat, doar daca e un semn bun ca initial am masurat la baterii legate in paralel 3,28V iar acum, dupa 2 zile 3,29V. Sursa mea de laborator este de 30V 10A. Chiar necesita atata timp sau e o problema la sursa mea? Am auzit ca la unii au durat de la cateva ore (bine, de la 8-9 ore) pana la cateva zile o incarcare top si balansare, dar la mine dupa 2 zile nici oun progres?! Multumesc anticipat pt. raspuns si succes in continuare cu postarile ca avem nevoie!
Salutari. Totul e ok din ce povestesti tu. Asa se si regleaza sursa de laborator si e normal sa scada pe afisaj odata ce e conectata bateria.
Ai putea sa o pui in configuratie 2p8s si sa o incarci pana la 3.4V per celula ,adica 27.2V reglaj la sursa ca sa nu dureze mult si dupa le legi pe toate in paralel( atentie ca unlele baterii dupa 3.5V se pot umfla asa ca mai bine top balansare la 3.45v). La mine balansarea initiala a durat vreo saptamana si ceva pana la 3.65 si nu s-au umflat deloc 😁
Daca legi bateria in 2p8s sa fii atent sa nu fuga vreo celula in sus si sa iti faca probleme, deci sa le masori din cand in cand sa vezi care e situatia.
Daca mai ai intrebari ne auzim in sectiunea de comentarii.
PS: Sper ca ai si un BMS pentru baterie.
@@StarJackerSRL Multumesc pt. raspunsul prompt si sfaturi! Sunt inca incepator (in PV si mai ales in baterii) chiar daca eu singur mi-am montat panourile, instalatia, invertorul si am pornit ”productia” de prin iunie, iar acum sunt la faza ”baterii” dupa o perioada de informare, studii si incercari. Cum e mai bine? 2p8s incarcare 3,4V si dupa aceea in paralel toate sau las asa in paralel si rabdare si tutun?😁 Cum am spus sunt la inceput de drum si as alege metoda mai sigura! Tu cum ai procedat ca nu mi-am dat seama? Da, mi-am luat si BMS Daly 16s 200A. Unii comenteaza ca nu-s chiar stralucite, eu nu pot spune nimic, vedem pe parcurs! O seara faina!
@@StefanSzabo60 Cu maxima placere, ma bucur ca mai exista si alti oameni interesati de fotovoltaice si baterii LiFePO4.
Eu am folosit varianta toate in paralel si asteptat o saptamana si ceva sa se incarce.
Ca sa nu distrugi BMS-ul cand il vei lega prima oara la inverter trebuie sa preincarci condensatoarele din inverter cu o rezistenta de 5w 50 Ohm sau prin un bec halogen de 50w. Asa nu va face scanteie si nu va distruge mosfeturile BMS-ului daly.
Spor la treaba!
@@StarJackerSRL Multumesc de sfat! Chiar am vrut sa te intreb, cand leg BMS-ul la inverter o fac asa pur si simplu, direct? Dar ai anticipat intrebarea. Si eu o sa astept o saptamana, sau cat o fi nevoie, sa se incarce si sa se egalizeze bateriile. Decat sa am probleme mai tarziu mai bine am rabdare, daca am avut pana acum, ce mi-e o saptamana sau 10 zile. Nu imi pot permite sa distrug ce am facut pana acum pentru ca sunt nerabdator. Daca ma mai lovesc de ceva probleme, te mai deranjez cu intrebari. O zi buna in continuare!
@@StefanSzabo60 Ar mai fi ceva.
Este ceva procedura pt a porni Daly BMS-ul dupa ce ai toate firele legate cum trebuie la baterie si nu mai stiu care este.
S-ar putea sa dureze mai mult de o saptamana echilibrarea dar rabdarea este cheia.
Iti urez mult succes si sa auzim de bine.
Salut imi recomanzi o sursa de 20A?
Salut. www.sono.ro/surse-de-laborator/50811-glps-3020-sursa-laborator-reglabila-0-30v-0-20a.html
@@StarJackerSRL Ms
@@popakatalin6994 Cu placere. Ti-am cautat una cu reglaj fin dar nu am gasit sa nu depasasca 1600 Ron.
@@StarJackerSRL aceasta sursa se poate folosi ca si incarcator pentru o batierie gata construita de 12v 150ah?
@@cyobytm Poate pe viitor voi face un video despre mici exemple de aplicatii pentru sursa de laborator.
Un instagram ceva? M ar interesa pentru un scuter electric o baterie care să aibă o autonomie cât mai mare....se poate?
Salut. Nu am instagram.
Exista multe tutoriale cum sa iti faci propria baterie pt scuter. In viitoarele mele proiecte s-ar putea sa fac baterii pt diferite vehicule electrice dar din pacate pt moment lipsesc fondurile pt asa ceva. Spor la treaba!
Salut ,cit de performanre sint aceste baterii ?
Salut.Foarte performante.In manualul lor se lauda cu 3000 de cicluri de incarcare descarcare de 80% DOD.Zilele astea am sa pun testul de capacitate numai ca inca lucrez la compilatii ca sunt 12 ore de filmari cu testul.
8 baterii 24v ajung pentru un consum mediu in casa ? Pot face treaba cu ele . Mulțumesc
@@ganciuganciu7531 Cu celule ca ale mele de 110Ah cu 8 baterii configurate in serie ai avea 2816Watt sau 2.816Kw din care ar fi bine sa folosesti doar 80% adica 2252watt sau 2.252Kw. O casa din romania consuma in media 8kw-10kw pe zi.
S-ar putea face doar sa ai consumatori foarte economici.Mai ai nevoie de panouri solare,charge controllere mppt recomand si un invertor de 3000w sinusoida pura ca sa mearga si frigiderele si congelatoarele.
@@StarJackerSRL sa inteleg cit mai multe baterii mai multa performanta . Aperajul aste si el important, daca este mai mare este mai bun ? Mulțumesc
@@ganciuganciu7531 Exact asa este, cu cat mai multe cu atat mai bine.Ele se pot lega in paralel pentru a creste capacitatea si in serie pentru a creste voltajul.La mine sunt configurate 4 in paralel cu 4 in serie, deci combinam si paralel si serie ca sa avem si capacitate si voltaj.Avand in total 440Ah la 12.8V adica 5632watt sau 5.632Kw.
Pe viitor am sa fac un video explicativ despre Watti si Ahmperi si configuratii de serie si paralel pentru diferite baterii 12v 24v etc.
Mulțumesc F mult sper că nu am stricat ceva
Durează cam o luna încărcarea ….la 5 amperi la 16 celule de 280 de amperi
Eu folosesc sursa de 10 amperi si recomand de 20 sau mai mare mai ales daca folosesti celule de peste 280 amperi.
Dacă ai 16celule la 3,2 volți pana la 3,6 la 5 amperi încărcare cu 3,6v durează cam 1 luna eu am încercat ☝️precizez ca am celule de 3,2 v 280 ah ….cine are răbdare atâta timp spor la treaba …eu m am luat după filmulețul asta și nu recomand nicicui
Eu recomand aceasta balansare dupa 40% incarcare cum vin celulele noi.
Daca ai celule sub 40% incarcare, poti sa le legi in serie si sa le incerci la 12v sau la 24v pana la 80% dar fara shunt sau ceva de masurat e greu sa iti dai seama de aceea recomand balansarea cu rabdare. Nu e asa greu.
Adevărat toată lumea au încărcător de laborator 😅
Eu am încercat și nu recomand nicicui doar dacă vrei sa aștepți o luna