Παναγιά η Αλατσατιανή - Αλάτσατα Μικράς Ασίας - Το τζαμί που έγινε ξανά εκκλησία

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Η Παναγιά η Αλατσατιανή - Μνημεία της Ελληνικής Ανατολής.
    Η ελληνική λαϊκή τέχνη και ο εξαγνισμός της ψυχής, χαραγμένος πάνω στη λευκή πέτρα, στο πιο ψηλό σκαλοπάτι της ορθόδοξης λατρείας μπροστά στην κτισμένη σήμερα Ωραία Πύλη του ναού της Παναγίας των Εισοδίων στα Αλάτσατα.
    Όλοι το αποκαλούν παζάρ τζαμί, αλλά αν αφαιρέσεις από την εικόνα τον μιναρέ, τότε αισθάνεσαι ότι εδώ στέκει ακόμα η Παναγία η Αλατσατιανή. Μπαίνοντας στο κτίριο και τραβώντας την μεγάλη κουρτίνα αποκαλύπτεται ένα μαρμάρινο τέμπλο του 1874 που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σε όλη τη Μικρά Ασία, κάτι που δίνει διττή υπόσταση στον συγκεκριμένο χώρο λατρείας.
    Η εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.
    Πολύ λίγα είναι τα ελληνικά μνημεία που η λαίλαπα της καταστροφής και η μετέπειτα σκόπιμη αδιαφορία άφησε όρθια από το 1922 και μετά στην περιφέρεια της χερσονήσου της Ερυθραίας, στη Μικρά Ασία.
    Πόλεις ολόκληρες στέκονται εκεί ακόμη και δείχνουν σε μας τους απογόνους της Μικράς Ασίας, της τρίτης γενιάς, τα έργα, τη δύναμη και την αδάμαστη καρτερικότητα των παππούδων μας. Ρίγος συγκίνησης και νοσταλγία για το παρελθόν και τις ευτυχισμένες μέρες στην Πατρίδα, την αλησμόνητη Μικρά Ασία.
    Ο ναός της Παναγίας των Εισοδίων στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.
    Όλα αυτά τα συναισθήματα τα νιώθει κανείς ακόμα πιο έντονα όταν μπαίνει στη εκκλησία της Παναγίας. Εκεί με δέος αντικρίζει ένα πλήθος από τόξα, κολώνες, μαρμάρινες ανθοδέσμες από λουλούδια της μικρασιατικής γης, βυζαντινούς αετούς, εκκλησιαστικά σύμβολα και πολλά άλλα στοιχεία από την ελληνική λαϊκή τέχνη που στολίζουν κάθε γωνιά της, μα περισσότερο από όλα το λαξευτό μαρμάρινο τέμπλο της.
    🔔 Εγγραφείτε δωρεάν στο κανάλι για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία: / @ekklisianews

Комментарии •