MAI CURAȚI, DAR MAI BOLNAVI? SECRETUL "MURDAR" AL BOLILOR MODERNE ȘI LEGĂTURA CU MICROBIOMUL

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 янв 2025

Комментарии • 13

  • @HadarugaMihai
    @HadarugaMihai 11 месяцев назад +1

    Multumesc frumos!

  • @elenacorches3793
    @elenacorches3793 11 месяцев назад +1

    😇

  • @mirelastoian3585
    @mirelastoian3585 11 месяцев назад

    Insomnia de tipul incapacitate de adormire( uneori toată noaptea), unde se încadreaza?;Are legătură cu microbiomul? Mulțumesc frumos.

    • @ingineriicreierului
      @ingineriicreierului  11 месяцев назад +3

      Problemele de somn ca insomnia pot avea mai multe cauze, printre care și niveluri reduse de serotonină (sau salaba absorbție a acestui neurotransmițător) și probleme de anxietate/depresie. În ambele cazuri menționate, microbiomul joacă un rol important. De exemplu, melatonina folosește serotonina, care se formează din triptofan (printre sursele vegetale enumerăm ciupercile, soia, semințele de dovleac, broccoli, mazărea, vegetalele cu frunze verzi).
      Un alt hormon legat de calitatea somnului este Cortizolul. Hormonul stresului, este legat de ritmul nostru circadian - fluxul și refluxul de hormoni pe parcursul unei zile de 24 de ore, care influențează biologia noastră și ne determină dacă ne simțim sau nu alerți sau obosiți. Insomnia este un simptom comun în tulburările legate de starea de spirit, iar acum se știe că este legată de microbiom. Noile cercetări (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2692603/ ) arată că multe citokine, cum ar fi anumite interleukine și TNF-α, sunt importante pentru a induce somnul, în special somnul profund, non-REM, cel mai odihnitor. Și bacteriile intestinale sunt cele care stimulează producția acestor substanțe chimice în concordanță cu nivelul de cortizol. Se presupune că nivelul de cortizol este în mod natural cel mai scăzut noaptea, începând să crească în primele ore ale dimineții. În esență, citokinele au cicluri circadiene dictate de bacteriile intestinale. Atunci când nivelurile de cortizol cresc dimineața, bacteriile intestinale inhibă producția de citokine, iar această schimbare definește tranziția dintre somnul non-REM și somnul REM. Prin urmare, perturbarea bacteriilor intestinale poate avea efecte negative semnificative asupra somnului și a ritmurilor circadiene. Echilibrăm intestinul și putem scăpa de insomnie.

  • @szilagyiagota7188
    @szilagyiagota7188 Год назад +1

    👍

  • @nicugherghenicu4577
    @nicugherghenicu4577 11 месяцев назад

    Foame de bani ??????