Homo Montserratinus. Una història sobre la involució humana.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024

Комментарии • 31

  • @rocanua
    @rocanua 3 года назад +2

    Moltes gràcies per penjar aquest gran documental a RUclips.

  • @pere8641
    @pere8641 9 месяцев назад +6

    Només una opinió personal... el fet que hi hagi un parabolt de més no vol dir que s'hagi d'utilitzar... qui desitgi seguretat la té, i qui li vulgui gaudir de protegir-se d'una altra manera o be d'arriscar la vida doncs també ho pot fer igualment.
    Per exemple a en Honnold no li van molestar els parabolts de "The Nose" o "El Sendero Luminoso" !!!
    Equilibri perfecte, El Sendero es bastant segura per qui no es vulgui matar, i l'Alex evita matar-se a la seva manera. I si un altre hi vol fer "clean climb" també por posar-hi tants flotants com vulgui sense xapar cap parabolt ni utilitzar les R.

    • @aleixsanchis7852
      @aleixsanchis7852 4 месяца назад

      Si, però si busques compromís, quan estiguis allà ben apurat amb l'últim seguro lluny, si veus un parabolt, t'hi xaparàs de cap. Si no hi és, o no t'hi ficaràs, o intentaràs sortir-te'n com puguis. L'excusa de "si no t'agrada no el xapis" no serveix

    • @pere8641
      @pere8641 4 месяца назад

      @@aleixsanchis7852 Doncs jo opino lo contrari, "no tinc prou compromís per no xapar parabolts" és una excusa que no serveix, i menys si la manca d'un parabolt fa que una altra persona hagi d'arriscar-se a una greu lesió o a perdre la vida. Obviament ningú ha d'anar a tocar víes genuines d'autoprotecció, però les clàssiques d'estar ben equipades pq hi passa molta gent, el valor de la vida humana ha evolucionat, la seguretat ha evolucionat, i ja em tret amb l'helicòpter a massa gent greument ferida o morta.

  • @eduardoalonsogil3389
    @eduardoalonsogil3389 Год назад +1

    Escribo en castellano, ya me gustaría poderlo hacer en Catalán. Gracias por subirlo, llevaba años queriendo verlo. En respuesta a Dani (un saludo), yo sólo me fio de un químico, pero OJO eso sí, que esté cada 50 metros y con una anilla. Algo así como en el Elbasteingebirge... Muy buen documental, enhorabuena. Me ha agradado mucho ver a viejos conocidos: Paca, Marcel, Dani... y otros que ojalá conozca. Me quedo con lo que dice Esquirol: miedo se pasa, lo que no se ha de pasar es pánico !

  • @albalonsov
    @albalonsov 2 года назад +8

    Qué bonica és la nostra Montse. Tot i que és una pena que no es mostri a cap dona parlant, només algun minut d’escalada. La història d’aquest massís també està escrita per dones i continua, en tàpia i esportiva.

    • @homomontserratinus6248
      @homomontserratinus6248  2 года назад +2

      Hola Alba, gràcies pel teu comentari. M’agradaria dir-te que vaig buscar la veu de grans escaladores, però van declinar la invitació a participar-hi. I ho vaig fer deixant de banda la premissa que vaig imposar al perfil dels participants: havien de ser escaladors assidus de la muntanya de Montserrat, oberturistes reconeguts i primers de cordada, com també repetidors incansables de vies significatives o històriques de les seves parets. Pel contingut del documental, vaig creure molt adequat cenyir-me a aquesta condició a l'hora d'escollir els participants. I no tothom a qui vaig preguntar va voler ser entrevistat, repeteixo. Tanmateix, insisteixo que no vaig trobar aquestes veus femenines que les dones i molts homes reivindiqueu. I per suposat que em preocupava molt la qüestió, però al final vaig decidir empassar-me la realitat històrica de la muntanya… i afrontar de cara crítiques com la teva. A alguns ja ens agradaria que fos una altra la història de l'escalada a Montserrat. Wn qui pensaves quan vas escriure? T’ho pregunto per poder conèixer millor la Montse.
      Salutacions!

    • @RaquelVBravo
      @RaquelVBravo 4 месяца назад

      La realidad histórica de la montaña es como la del resto del sociedad: machista, la escalada no se libra....se supone que esa realidad ha cambiado o está en proceso de cambio....este documental está muy bien en otros aspectos, pero no es un ejemplo de ese cambio

  • @jordibarriovila
    @jordibarriovila 3 года назад +2

    Gracies per penjarho !🙌🏻🙌🏻

  • @escaladaseguraamimanera3621
    @escaladaseguraamimanera3621 3 года назад +1

    gracias por el video. me suscribo. excelentes paisajes y brutales vías para escalar

  • @iljano20
    @iljano20 2 года назад +1

    Espectacular!

  • @arnau1098
    @arnau1098 2 года назад +1

    Bon treball!! Pura motivació

  • @MisterBleau
    @MisterBleau Год назад +1

    Gràcies per compartir!

  • @pericolospalotillos
    @pericolospalotillos Год назад +1

    jo defineixo aquesta afició/art de l´escalada amb dues paraules : RESPECTE i HONESTEDAT , i en aquesta pel·lícula han sortit tres exemples d´aquesta definició : el salva , el carles i el tato .

  • @beatrizm.c.6855
    @beatrizm.c.6855 3 года назад +1

    Gràcies pel docu. Per ensenyar-nos a algunes el ball que significa pujar la pedra. Surar la muntanya ja no només amb el cos si no amb l'ànima (punk climbers, us estimo!) salut! 🖤⛰️🏴‍☠️

  • @chriswiles8617
    @chriswiles8617 Год назад

    Is Marcel the guy that ran or still runs the campsite?

  • @karabaia5417
    @karabaia5417 2 года назад +3

    no hi havien dones a qui entrevistar? o només escalen homens en Montserrat?

    • @homomontserratinus6248
      @homomontserratinus6248  9 месяцев назад

      La raó es respon i s’explica a molts altres comentaris com el teu. Tampoc cal que hi estiguis d’acord, però hi ha una bona raó històrica... Gràcies!

  • @gonzalodeitu
    @gonzalodeitu 3 года назад +2

    Visca montserrat!!

  • @yurianglada3253
    @yurianglada3253 Год назад

    molt maco el documental pero una mica massa heiters potser ,no? jeje Gràcies a tots/es!

  • @valentinatabilo4540
    @valentinatabilo4540 2 года назад +7

    Buen documental, pero me molesta un montón que no hayan mujeres hablando y que sólo enfoquena dos mujeres en un par de minutos

    • @homomontserratinus6248
      @homomontserratinus6248  2 года назад +3

      Hola Valentina, busqué la voz de grandes escaladoras, pero declinaron la invitación a participar. Y lo hice dejando a un lado la premisa que impuse en el perfil de los participantes: escaladores asiduos de la montaña de Montserrat, aperturistas reconocidos y primeros de cordada, como también repetidores incansables de vías significativas o históricas de sus paredes. Por el contenido del documental, creí muy adecuado ceñirme a esta condición a la hora de elegir a los participantes. Y no todo a quién pregunté quiso ser entrevistado, repito. Aún y así, insisto en que no encontré esas voces femeninas que las mujeres y muchos hombres reivindicáis. Y por supursto me preocupaba la cuestión, pero al final obté por tragarme la realidad histórica de la montaña… y afrontar de cara críticas como la tuya. A algunos ya nos gustaría que fuese otra la historia de la escalada en Montserrat.
      Saludos!

  • @kCc78
    @kCc78 Год назад +2

    Cuando cambias una chapa? Pues cuando peta!! 😂 vaya....

    • @Destroyer-ng3sc
      @Destroyer-ng3sc 8 месяцев назад

      😅🤣😂 A este Paca deberia de rompersele una chapa cuando cae, a ver si asi le crece el cerebro

    • @jaumecloteterra4712
      @jaumecloteterra4712 2 месяца назад

      a Mi me ha funcionado en 40 años...

  • @holazack8157
    @holazack8157 Год назад +1

    Molt bo

  • @jesusparadelo7621
    @jesusparadelo7621 Год назад +2

    Por una montaña de todos donde el respeto y la libertad llega a todo el mundo no solo a totes les estrellados mentalmente politiquilles si el aneto catalan noescolti