Why was the Dzhanibekov effect kept a secret for 10 years?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2023
  • 🌏 NordVPN offer special for this channel ➼ nordvpn.com/barisozcan
    Get extra months risk-free with Nord's 30-day money-back guarantee! ✌
    ---
    In this video, I talk about two very unusual physics phenomena: The Intermediate Axis Theorem and A Single Photon Sent to a 50% Transmissive Mirror
    ---
    Only cosmonauts would go and work to this Russian space station. In between these space missions, the station would sometimes remain empty. In 1985, while there was no one on the station, its connection with the earth was suddenly cut off. It began to drift in orbit, making unpredictable movements, and all its systems shut down. A rescue mission was planned to prevent it from falling uncontrollably to earth. Two cosmonauts went to the station and tried to repair it. This highly challenging mission was later recognized as one of the most impressive achievements in space history. Even a movie was made about this mission. Vladimir Dzhanibekov, one of the cosmonauts who went there, noticed this unusual behaviour of the handle while working inside to save Salyut-7.
    And when he returned home, he immediately reported this situation to his superiors. But his superiors did not want to announce this to the public immediately. They kept this situation a secret for 10 years. So why? Why did they keep this movement they discovered a secret for 10 years? To do this, we first need to understand what is happening.
    ---
    When we send light to 50% reflective mirrors, half of it passes to the other side and half is reflected. When you look at it this way, there is no problem.
    If I throw 1000 lights, 500 passes and 500 are reflected. But things get a little weird when you ask a question like this: If I were to send out a single particle of light, a single photon, what would decide whether it would pass or not? The most plausible explanation is that this is random. It's not much different from tossing a coin. After all, when tossing a coin, I cannot predict when it will be heads or tails. But I know that if I toss enough coins, half will be heads and half will be tails. However, it seems that this is not the case with mirrors… Now let's set up an experimental setup to test it. We have a mirror in the middle, a laser below, and detectors at both ends. When we fire the laser, half of the light reaches both detectors, as we expected. Now, to diversify this, let's replace the detectors with mirrors. These are fully reflective mirrors and they reflect the light and deliver it to the detectors.
    We haven't changed much, just the paths of the light intersecting each other. But in the end, detectors still measure 50%-50%. Now let's place another semi-transparent mirror where the light intersects, right before the detectors. Half of the light coming from the first section will be reflected and reach the first detector. Since the light coming from the first section is already 50%, it will reach the detector as 25% reflection. Half of the light coming from the second section, that is, 25%, should pass through the mirror, letting us to measure 50% again in the first detector. So again, nothing actually changes.
    We should measure 50%-50%. But when we do measure… We see that no light goes to the first detector, all the light goes to the second detector. But how could it be?
    ---
    Researched and Written by: Ögetay Kayalı
    Edited by: Alperen Çatak
    Edited and Presented by: Barış Özcan
    ---
    Full text of the video and sources used:
    barisozcan.com

Комментарии • 1,1 тыс.

  •  9 месяцев назад +156

    Bu videoda sıradışı iki fizik olayından ve bunlardan birinin saklanmasının ardındaki tuhaf mantıktan bahsettim 🌏 İnternette yolculuğa çıkmadan önce bu kanala özel NordVPN fırsatını kaçırmayın ➼ nordvpn.com/barisozcan Nord'un 30 günlük para iade garantisi ile risksiz ekstra aylar kazanın! ✌

    • @furkanyılmaz00
      @furkanyılmaz00 9 месяцев назад +2

      7 saat önce yazıldı

    • @huseynnifteliyevknnlye2238
      @huseynnifteliyevknnlye2238 9 месяцев назад +2

      Nasi

    • @BTRdefense
      @BTRdefense 9 месяцев назад +4

      videolarınızı nasıl çektiğinize dair videoyu izlemiştim. bunu güncellemek ister misiniz? youtube türkiye'de youtuberlerin öncülerinden bir tanesisiniz. sizin yaptıklarınız ve stüdyonuz çoğu kişiye yardımcı olacaktır. teşekkürler.

    • @oguzhandr
      @oguzhandr 9 месяцев назад +2

      Barış abi senden rica ediyorum bil kazan isimli kullanıcı sürekli olarak yorum yapıyor senin içeriklerinin üzerinden reklam yapıyor bir önlem alabilirmisin rica ediyorum

    • @fnb.studio
      @fnb.studio 9 месяцев назад +8

      Sevgili Barış Özcan;
      Gündeme dair biraz duyarlı olmanı beklerdim...

  • @mhmtylmz38
    @mhmtylmz38 9 месяцев назад +41

    Çocukken bir oyuncak vardı elimizde çevirdiğimiz helikopter pervanesi gibi havaya atıp uçururduk. Dzhanibekov Etkisini bilmeyerek defalarca gözlemler ve oynardım :)

    • @taekwon8556
      @taekwon8556 2 месяца назад

      onda olamaz oksijen var

  •  9 месяцев назад +35

    Son dakikaları tekrar tekrar izledim kolayca algılanacak bilgiler değil. Böyle bilgileri bize Türkçe ulaştırdığın için teşekkürler hocam

    • @sametozdemir1641
      @sametozdemir1641 3 месяца назад

      Aslında basit fotonlar gözlemlendiğinde düzenli hareketler yaparlar ama gözlemlenmediğinde düzensiz bu kardeşimin hesabı ben 2 tane üniversite bitirdim ve bunu konu hakkında optik görünmezlik tezim bile var çok sıra dışı bir durum değil bu videodakiler sadece insanlar bahsetmediği için ilginç geliyor.

    •  3 месяца назад

      ​@@sametozdemir1641Gündelik hayatımızda bunları konuşmadık, toplumun ortalama zeka seviyesi ortada..
      Ve acı gerçektir ki ülkede hayatta kalmak için kişisel gelişim konusunda kimse vakit ayıramıyor yada planların da dahi yok.
      Bu durumda bu bilgilerin toplum için farkındalık seviyelerini arttıracağına inanıyorum ve Türkçe olarak hazırlanılıp önümüze sunulmasıda ilgimi çekiyor.
      Meraklı olduğum konular fakat uzmanlık alanım farklı. Yinede videodaki bilgiler benim için pek sıradanlaştırılmış olmaması konusu seni mutlu etmeli diye düşünüyorum :)

    • @BayCelebi
      @BayCelebi 18 дней назад

      Katılıyorum. Toplumun seviyesi düşük ama zekaları heryerde aynı zekadır aramızda var onlardan allah vergisi o. Benim bir arkadaşım var bu vidyoyu ben tekte anladım çok rahattı ama o ileri 10 saniye sardıra sardıra bile anlar çünkü zekası çok kuvvetli kelimelerden cümlelerden bir sonraki cümleyi kelimeyi hemen tahmin eder ileri sarsada konuyu anlar duymadığı şeyleri sana anlatır tahmin gücüyle zaten İQ su da çok yüksekmiş ve bu insan üni bitirmedi lise mezunu Sanırsam 130 üzeri iqsu olması lazım

  • @arzu9791
    @arzu9791 9 месяцев назад +23

    Sen ne güzel bir insansın... Bizi oturduğumuz yerden kuantum boyutta gezintiye çıkarıyorsun hemde her seferde senden önce 1 ve 0 boyutta dolaniyorduk❤

  • @zamineyvazoglu
    @zamineyvazoglu 9 месяцев назад +95

    Fotonların haraketinin gözleme göre farklılıklaşması aslında evrenin işleyişine dair bize küçücük bir bilgi verir. Biz onu öğrenme çalışdığımız zaman bize sunduğu bilgiyle, onu gözlemlemediyimiz zaman oluşan olgu aynı değildir. Dolaysıyla şuan cevapını tam olarak ve ya hiç veremediyimiz bazı olayların aslında evrenin onu bir bakıma saklamasıdır. "Birisi bakarken çişimi yapamıyorum" dercesine bi şeyler yapıyor evren )))

    • @aliklc1970
      @aliklc1970 9 месяцев назад +4

      Bence kuantum boyutlarda hersey o kadar hasaslasirki gozlem etkisi stabili bozar gozlem yapmak icin gereken isik bile etki sonuc yapar

    • @Spiderhip
      @Spiderhip 9 месяцев назад +5

      Daha çok ekran kartlarının viewpoint dışındaki alanları renderlamaması gibi görüyorum ben bunu. Sistemden tasarruf.

    • @ilker1114
      @ilker1114 9 месяцев назад +4

      çişimi yapamıyorum değil soyunamıyorum

    • @zamineyvazoglu
      @zamineyvazoglu 9 месяцев назад

      @@ilker1114 Ben Türkiyeden olmadığım için çok fazla değime hakim değilim. Yanlışım varsa, afv ola.

    • @serkankrks9071
      @serkankrks9071 9 месяцев назад

      @@aliklc1970 Bence Öküz altında buzağı aramaya gerek yok. En mantıklı cevap. Bende senin gibi düşünüyorum. insanoğlu Fantezi yapmayı seviyor.

  • @darakoper186
    @darakoper186 9 месяцев назад +10

    Teorem 1775 yılında matematik olarak ispat edildi. Teoremin bir sonucunu ilk defa Sovyet kozmonot Vladimir Dzhanibekov 1985'de gözetledi, fakat Ruslar yayınlamadı. Ama başkaları teorik olarak biliyordu, senelerce deneylerini yaptılar ve 1991'de yayınladılar (The Twisting Tennis Racket, 1991, Springer yayın evi).

    • @aapck
      @aapck 8 месяцев назад

      sende bize matematik olarak ıspat edermisin lütfen şimdi kullamdığı formülleri açıklayarak. matematiğin hangi alanları kullandığını açıklayarak.. kullanacaksan parametrelerin anlamını açıklayarak

  • @snanberber
    @snanberber 9 месяцев назад +21

    Güncel bilgilerle, merak uyandırarak derlediğiniz bu videoların bilim okuryazarlığına ve kişisel merakıma çok büyük faydası olduğunu düşünüyorum Barış bey. Emeğinize sağlık. Çok teşekkürler

    • @TeknoWeba
      @TeknoWeba 9 месяцев назад

      Ben düşünmüyorum.

  • @Einsteinphysic
    @Einsteinphysic 9 месяцев назад +530

    11 yaşındayım büyüyünce fizik profesöru olmak istiyorum ve abi senin videoların çok yararlı ve bilgilendirici oluyor
    Herkesin güzel yorumları için teşekürler ❤

    • @upstean
      @upstean 9 месяцев назад +127

      a101 bim ve şok bunu beğendi

    • @sulhanebayramova1659
      @sulhanebayramova1659 9 месяцев назад +94

      ​@@upstean çok güzel motivasiya verdin teşekkür 👏

    • @raraavis5418
      @raraavis5418 9 месяцев назад +45

      Çok şekersin balım hayallerin hiç sönmesin

    • @mustafakemalpasha983
      @mustafakemalpasha983 9 месяцев назад +54

      Çok güzel bir hayalin var genç. 11 yaşında olman ve bir hedefinin olması çok hoş. Sana inanıyorum.

    • @fatihoz2464
      @fatihoz2464 9 месяцев назад +18

      Asla hayallerine ulaşmani engellemeye çalışanlara veya küçük görenlere değer verme abim. Yolun açık olsun senin gibi azimli çocuklara ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı var. Sana hayatın boyunca başarılar dilerim

  • @alpberesit475
    @alpberesit475 9 месяцев назад +19

    Merhaba, sizden bu basitlikte gelecegin gecmisi degistirebildigini kanitlayan delayed choice quantum eraser deneyini anlatmanizi isteyebilir miyiz? Bu baslikla baya ilgi gorur diye dusunuyorum. Teşekkürler

  • @ilnbey
    @ilnbey 9 месяцев назад +14

    fotonların gözlemcisiz hareketlerinde beni en çok şaşırtan çift yarık deneyidir inceleme isteriz barış hocam

    • @Byoasis1
      @Byoasis1 7 месяцев назад

      çift yarık deneyinin foton hali buda aynı şey.

  • @YYBilgi
    @YYBilgi 9 месяцев назад +1

    Bu konuya ilgim yaklaşik 5 yıl önce başladi. Elimdeki somun matkabiyla somunu söküp matkabı geri çektiğimde somunun matkap ucunda giriş yönünde sıkışmasiyla gözlemledim çok dikkatimi çekmişti. Daha sonra bir daha denedim olmadı, bir daha, bir daha ama yine olmadı. Yıllar sonra bir video konuyla ilgili beni baya aydınlatmıştı ve Dzhaninekov etkisiyle ilk o zaman taniştim.Harika bir video olmuş..

  • @merveyildizdogan2071
    @merveyildizdogan2071 9 месяцев назад +8

    4,5 yaşında oğlumuz var 3 yaşından itibaren ailecek videolarınızı izliyoruz. Ne zaman ‘ne izleyelim ?’ diye sorsak istisnasız Barış Özcan diyor :) bir kere videosunu da çektim hatta. Kendi oyun oynarken sizin gibi bir şeyler açıklayarak oynuyor bilime ve teknolojiye bir de inşaata çok meraklı . Biraz bizim yönlendirmemiz ama sanırım çokça sizin etkinizle 🌸😌

    • @kadirben7
      @kadirben7 9 месяцев назад +1

      Ne kadar güzel bir olay inşallah benim çocuklarımıda böyle eğiteceğim

  • @zuko338
    @zuko338 9 месяцев назад +53

    Abi üniversitedeyim ve makine mühendisliği okuyorum. Atalet momentine yıllardır anlam veremiyordum ve su basit cümle olaya tüm bakışını değiştirdi tam olarak doğru yazamazsam da kusura bakmayın😂 "Kütlenin dönme ekseni üzerindeki dağılımı" büyük bir aydınlanma gibi oldu gercekten teşekkür ederim.

    • @pinkywinky1
      @pinkywinky1 9 месяцев назад

      hangi üniversitedesin

    • @zuko338
      @zuko338 9 месяцев назад

      @@pinkywinky1 niye sordun

    • @pinkywinky1
      @pinkywinky1 9 месяцев назад

      ben de makine mühenliği okuyorum o yüzden merak @@zuko338

    • @salihbucak5291
      @salihbucak5291 8 месяцев назад

      lise fizik-12 de değiniyoruz.

    • @zuko338
      @zuko338 8 месяцев назад

      @@salihbucak5291 ben denk gelmedim şahsen

  • @Aile-A.
    @Aile-A. 9 месяцев назад +30

    Böyle kaliteli içerikleri bizimle buluşturduğunuz için Allah sizden razı olsun Barış Bey.

  • @sefaemel4478
    @sefaemel4478 9 месяцев назад

    Yine mükemmel bir video Barış abim. Emeğine sağlık😌🙏

  • @latifsargul2566
    @latifsargul2566 9 месяцев назад +2

    Yine mükemmel bir video olmuş Barış ağabey

  • @erdalpadak6813
    @erdalpadak6813 9 месяцев назад +7

    çocukken bisiklet jantları ile oynardım ve bu etkiyi deneyimlemiştim çok ilginç bi durum. 100km hızla giden araçların içinde uçan sineklerin aracın arka camına neden yapışmadığınıda gözlemlemiştim ama bi anlam yüklüyemiyordum tabi çocuk yaştayken.🙂

  • @Mustafa_Serdar
    @Mustafa_Serdar 9 месяцев назад +168

    Merhaba Barış bey,
    Kuantum dolanıklık konusuna girer mi bilmiyorum ama ilginç bir şehir efsanesi denilebilecek, 1970 li benim gençlik yıllarımda hep anlatılan bir şey!
    Bir yılanla karşılaştığınızda silahınızla 10 - 15 metre gibi bir mesafeden yılana rastgele ateş ettiğinizde mermi illaki yılanın başına isabet ettiğine dair.
    O tarihlerde işim gereği sürekli seyahat ediyordum ve Anadolunun bir çok yöresinde bu konuyu açtığımda hep aynı sonuca çıkan farklı hikayeler dinledim, yani yılan hep başından vuruluyor.
    Belki ilginizi çeker diye bu konuyu açtım, araştırmaya değer mi bilemiyorum.
    Sağlıkta kalın.

    • @thesus8715
      @thesus8715 9 месяцев назад +8

      bunu internetten falan nasıl araştırabiliriz çok merak ettim doğrusu

    • @rahimcamalzade645
      @rahimcamalzade645 9 месяцев назад +32

      Sadece bir fikir. Yilan mermini saldirgan bir canli oldugunu dusundugu icin gelenin ustune gide bilir ve boylece kafasinda vurula bilir lakin mermi kadar fizli olmasi lazim

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 9 месяцев назад +15

      ​@@rahimcamalzade645yılan ve kedi ile ilgili bir video vardı kedi yılanın kafasına saniyenin çok küçük bir anında vuruyordu, kas sezgisi, belki dediğin gibi yılan çok hızlı şekilde mermiyi yakalamaya çalıştığı için kafasından vuruluyor.

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 9 месяцев назад

      ​@@rahimcamalzade645ilk başta saçma geldi ama mantıklı bir açıklama

    • @kut11
      @kut11 9 месяцев назад +7

      Gerçekten araştırılmaya değer ama deney yapılması da bi o kadar zor bi konu. Mermi kadar hızlı olmasa da, diğer yorumlardaki gibi sezgisel bi durum mümkün. Anlık olarak mermimin geliş yönünü algılayıp bi karşı hamle yapabileceği bi mesafe olabilir

  • @babacanlababacanna3059
    @babacanlababacanna3059 9 месяцев назад +3

    Işık ışıkla karşılaştığında veya iç içe girdiğinde dalga özelliği gösteriyor çünkü aynaların yapı metaryellerinden dolayı 2 farklı aynadan geçen ışıklar azıcık dahi olsa farklı frekansa sahip oluyorlar. Bu yüzden gözlem yapmazken %50 tek taraftaki ışık fakat bunu tek yönlü bir kaynakla yaptığınız zaman ışık stabil frekansta dalga özelliği göstermeyip dağılabiliyor. Fizik bilimdir doğru yapılan gözlem sonuç değiştirmez.

    • @pinarpinar4775
      @pinarpinar4775 8 месяцев назад

      bunu anlayamadım, şartlar birebir eşit görünüyor. özellikle de bariyer konulduğunda

  • @MSTFDAGG
    @MSTFDAGG 9 месяцев назад +4

    Bunu yıllar önce televizyon kumandası ile keşfetmiştim. Aklım hiç almazdı

  • @oyunhavalaritv
    @oyunhavalaritv 9 месяцев назад +3

    Yine yeni video gelmiş😍

  • @damlauysal4782
    @damlauysal4782 9 месяцев назад +7

    Yine pazar yine Barış Özcan 🤗

  • @Shakti_hakankutluk
    @Shakti_hakankutluk 9 месяцев назад

    Çok güzel bilgiler, emeğine sağlık. teşekkür ediyorum.

  • @kralnyuzu8503
    @kralnyuzu8503 9 месяцев назад +15

    Dedektör dediği şeyde aslında ışık yani biz fotonu dedektordeki ışık ile olcuyoruz ama herkes gözlemci işin içine girince değiştiğini düşünüyor biz daha dedektörün nasıl çalıştığını biliyor değiliz

    • @mehmetsahin19389
      @mehmetsahin19389 9 месяцев назад +6

      bunu hesaplayanların böyle basit bir konuyu atlayacaklarını düşünmüyorum. adamlar çay içerken hesaplamıyor bunları. ayrıca öyle olsaydı dedektörün verdiği ışıkla direkt olarak %50 ye tamamlanması mantıksız olurdu. daha farklı bir değer çıkması lazım dedektörün verdiği ekstra ışık ile.

    • @kralnyuzu8503
      @kralnyuzu8503 9 месяцев назад

      @@mehmetsahin19389 ben çift yarık deneyindeki gözlemci ile bu gözlemci arasında bir fark göremiyorum zaten çay icerek olduğunu düşünmüyorum sayın Einstein. sadece bu detayı atlayarak olayı ilginclestirmeyi çok severlere sesleniyorum

    • @uyubebekim
      @uyubebekim 9 месяцев назад

      Ya butun sirri bozdun yaaa 😮😮
      Bizde etrafimizi gormek icin gozumuzden isik atiyoruz. Hepimiz raptilyaniz 😮 teleskoptan baktigimiz zaman galaksilere isik gondererek onlari gorebiliyoruz. Bu boyle arkadaslar. Kuantumu anlayamazsiniz, ogrendikce daha cok sasirirsiniz. İsiginiz bol olsun gencler.

    • @kralnyuzu8503
      @kralnyuzu8503 9 месяцев назад

      @@uyubebekim sır değil çoğu insan bilmiyor diye yazdım malum ilahi bir güç var diye mucizelere koşmayın diye anladın mı NASA da iş bulan arkadaşım

  • @veyselkucukkaraca8698
    @veyselkucukkaraca8698 9 месяцев назад +5

    Dzhanibekov Etkisi; güneşin batından doğması konusunu aklıma getirdi. mantık olarak dünya küreye yakın asimetrik yapısı böyle bir olayın 1 günlük de olsa olabileceğini mümkün kılıyor. Yani dünyamız, bu asimetrik yapısı ile momentum dengesizliği biriktiriyor.

    • @Coldgold91
      @Coldgold91 9 месяцев назад

      Merak etmeyin dünya dönerken sürtünmeye maruz kalmıyor. Ama videodaki cisimler uzay boşluğunda değil yer çekimsiz olsa da gaz içeren yerlerde oluyor.. Hava ile yapılan sürtünmeden oluşan kuvvetin gyroscope etkisi yapıyor gibi duruyor. Dünyada böyle bişi yok gazları ile birlikte dönüyor

    • @kerimgolcuk
      @kerimgolcuk 8 месяцев назад +1

      Benimde aklıma geldi hocam

  • @OpDrOmerSagir
    @OpDrOmerSagir 9 месяцев назад +17

    Öncelikle Barış bey videolarınız çok güzel keyifle takip ediyoruz. Tahminimce bu olayı Rusya ‘nın saklama nedeni önce kendi araştırıp, bunla ilgili keşiflerden önce kendilerinin faydalanmak istemesidir...
    Size bir doktor olarak tavsiyem. Gravitenin ve basıncın insan vücuduna fayda ve zararları nelerdir? Başka bir gezegende yaşam olsa vücudu bu etiklere karşı nasıl koruyabiliriz… Bu konuylada ilgili video çekmenizi tavsiye ederim.
    Saygılarımla

  • @cemmeyveli8721
    @cemmeyveli8721 9 месяцев назад

    Emeklerine sağlık 🙏

  • @atillaerikci7111
    @atillaerikci7111 9 месяцев назад +5

    Takla atıyor ama aynı yönde dönüyor! Ayrıca fotonlar ışınlarını yollarken demekki negatif ve pozitif eşit miktarda işin yolluyor . Bu da aynada ters çevrilerek pozitif veya negatif özellik kazanıyor ve bir yere toplanıyor. 😊

  • @zeynelseymenyayla4331
    @zeynelseymenyayla4331 9 месяцев назад +3

    Foton deneyi ve elektron dalga deneyi birbiriyle bağlantılı gibi. Elektronun, izlendigini görünce hareketinden vazgeçmesii gibi

  • @shanks9627
    @shanks9627 9 месяцев назад +4

    çifte yarık deneyinde de benzer durum söz konusu değil mi ? konu yine gözlemcinin etkisiyle son buluyor. fotonu fotonla gözlemlemek gerektiğinden sanırım bu etkiden arınmamız için başka gözlem yöntemleri geliştirmemiz gerekecek. bilgi saklama konusunda önemli bir paradigma değişimine girmek zorunda kalıyoruz diye düşünüyorum. zira bilgi = güç korelasyonu güç eksininde kuvvet kazanıyor her geçen gün. bizim gibi bilgi tüketimi yapan ama üretimi kısıtlı toplumlarda yaşayan insanların büyük bir uyanışa ihtiyacı var. aksi halde, bugün bu durum bizi sadece tüketim toplumu olma yönünde etkilerken gelecekte deney toplumu, ikinci sınıf hürriyet haklarına sahip insanlar toplumu haline getirebilir.

  • @sahancrpan3539
    @sahancrpan3539 9 месяцев назад +6

    Young deneyinde oldugu gibi dedektör fotonun orada oldugunu tespit ede bilmek için bir enerji gönderiyor. Bu enerji, gönderilen fotonun enerji sevyesini arttırarak taneçik enerji yapısına geçmesini saglıyor. Foton izlenince tanecik gibi izlenmeyince dalga gibi davranıyor, bu nedenle dalga gibi davranırken yarı geçirgen maddenin karşı tarafına geçmiyor.

    • @socialbeat2587
      @socialbeat2587 9 месяцев назад +1

      İzlenmek derken?

    • @sahancrpan3539
      @sahancrpan3539 9 месяцев назад

      @@socialbeat2587 takip etmek onun başkabir sensör ile orada oldugunu saptamak.

    • @polatkanpolat6759
      @polatkanpolat6759 9 месяцев назад

      Yıllardır bu açıklamayı okumayı bekliyormuşum, gözlem yapan dedektörün muhakkak fotona bir etkide bulunması gerektiğini düşünüyordum , iyi ki denk geldi . Kendim açıp bakmiyacak kadar tembel bir insanım yıllar geçti daha yeni aydinlandim teşekkür ederim 🙏

    • @Batman11041979
      @Batman11041979 9 месяцев назад

      Evet izlenmek derken ?

    • @Seckinbag
      @Seckinbag 6 месяцев назад

      en mantıklı açıklama.. Tebrikler..

  • @tavliscienceandtechlab
    @tavliscienceandtechlab 9 месяцев назад +3

    Thank you very much for the information you provided.

  • @NazliSaltik
    @NazliSaltik 9 месяцев назад +16

    Günaydın,
    Valla bana inanılmaz bir şey gibi gelmedi. Halbuki vaav falan diyerek ağzımı elimle kapatarak izlemem gerekti ama olmadı işte. Niye hayret uyandırmadı bilmiyorum ama biz insanları iki kolu olmasının yada diğer ikili uzuvlarımızın olma sebebi de bu değil mi? yani DENGE!
    Buradaki örnek dengesizlik içindeki denge.
    ilk örnekte ki somun örneği hatta raket örneği de, bir dengeler yarışı aslında.
    Sağ kendine sol kendine çekiyor.
    Vidayla insan ne alaka derseniz, "kendimce" şöyle Açıklamaya çalışırım;
    Benim gibi olimpiyatları izlerek büyüyen nesil biraz hafızasını zorlarsa, yüksek atlama ve dalma sporcularının kendilerine yön vermek istediklerinde omuz yada kollarıyla bu manevraya sahip olabiliyorlar.
    Metallerde yön olmadığı için bu yarış düşene kadar sürüyor.
    Yani ,
    Merkez Efendi'nin dediği gibi, "her şey zaten dengede ve ahenkte, canım efendim. Her şey zaten merkezinde."

  • @omersaygn0101
    @omersaygn0101 9 месяцев назад +1

    Sonuna kadar izleyip de sonunda hiçbirsey anlamadığım videolarıdan biri daha, saygılar Barış abi

  • @tolgacosgun
    @tolgacosgun 9 месяцев назад +190

    Tamam bizi yakladınız :) yaşadığınız simülatörde bu ışık işini tasarlarken bu kadar ileri gideceğinizi düşünmediğimiz için biraz üstünkörü yapmış olabiliriz. :D :D

    • @alihamid7851
      @alihamid7851 9 месяцев назад +4

      Abii daha ordamıyız)

    • @keremergiiin7823
      @keremergiiin7823 9 месяцев назад

      yeniden başlat seçenegi icin once nukleer savaş cikarticaklardir zihinlerininandirmak icin

    • @user-ph1xd2pr9v
      @user-ph1xd2pr9v 9 месяцев назад +12

      Abi türkiye ekonomisine bir el atın yaa

    • @YKS_yi_yedim
      @YKS_yi_yedim 9 месяцев назад +6

      Ahaha bug bulduk

    • @socialbeat2587
      @socialbeat2587 9 месяцев назад +8

      Serverı kapatın kardeşim yeter. İlla biz mi erken çıkalım ya?

  • @bumbambeeem
    @bumbambeeem 9 месяцев назад +7

    Barış abim atıcılık sporu ile ilgilenirken bize bir şey öğretmişlerdi, bir mermi asla aynı delikten geçmez, silahın üstüne beton da dökseniz aynı delikten geçmez ancak Bir gerçek daha var ard arda yapılan atışlardansa ara verilen atışlar daha tutarlı oluyor, belki de gözlem yaparken fiziksel ortamı biraz daha fazla değiştiriyoruz

    • @elifriffle5036
      @elifriffle5036 9 месяцев назад +1

      Ne 2. atılan mermi her anlamda 1.nin aynısı, ne ateş eden silah, ilk ateşlendiği andaki silah. Determinizm ile açıklanabileceğini düşündüğüm bir olgu.

    • @mehmetarafatt
      @mehmetarafatt 7 месяцев назад +2

      Mermiler aynı olsa bile İlk atışta silah bir miktar ısınmış oluyor, fiziksel şartlar değişiyor.

  • @oguzhanokan2889
    @oguzhanokan2889 9 месяцев назад +9

    Henüz videonun başında olarak bu yorumu atıyorum;
    O hareketi yapması doğal bence, çevirdiği sırada somon yuvasından çıkmaya çalışırken onu iten bir ivme oluşuyor dönüş yaparken bu oluşan kuvvet ise somunun tam çıktığı sırada bir dengesizlik oluşturuyor ve bu dengesizlik burun kısmını karşıya dönmeye zorluyor. Uzaydaki yer çekimi kuvvetinin olmadığını da hesaplarsak kayşıya döndüğünde aldığı ivmeyi sonsuza dek karşılıklı olarak yapabilir..(benim görüşümce)

  • @alialiyev8704
    @alialiyev8704 9 месяцев назад

    Başarılarınızın devamını dilerim kardeşim👍

  • @KanuniBozkurt
    @KanuniBozkurt 9 месяцев назад

    Abi,çok,ama, çok güzel olmuş teşekkürler ederim sağol ❤

  • @siyahbeyazverenkli
    @siyahbeyazverenkli 9 месяцев назад +6

    Bilim sanat be teknoloji = Barış Özcan

  • @abdullahozkul3643
    @abdullahozkul3643 9 месяцев назад +4

    Annemin köyden gönderdiği cevizleri eşofmanın cebine koydum , yatakta onu gevişleyerek izledim çok iyi 👍

  • @YTmokoko
    @YTmokoko 9 месяцев назад

    Yine harika bir video 👌🏼

  • @ayseilknur9897
    @ayseilknur9897 5 месяцев назад

    Teşekkürler Barış Özcan,🎉 merak etmemiz lazım, soru sormamız lazım. Kollektif bilinç yükseldikçe kişisel bilimlerde yükseliyor.

  • @sismantolga
    @sismantolga 9 месяцев назад +12

    Dedektörlü deney, çift yarık deneyinin farklı bir versiyonu mu? Gözlemci etkisi falan o deneyle birebir aynı ama videoda hiç bahsedilmediği için emin olamadım.

    • @BayramTatl
      @BayramTatl 9 месяцев назад

      Evet öyle

    • @mikdataydemir9631
      @mikdataydemir9631 9 месяцев назад

      Hayır alakası yok..

    • @mikdataydemir9631
      @mikdataydemir9631 9 месяцев назад

      Burada gözlemci dedektörün gönderdiği enerji ışığın davranışını değiştiriyor burada etkinin sebebi biliniyor.

    • @sakaryalinazif
      @sakaryalinazif 9 месяцев назад

      evet onda da gözcü olduğunda davranışı değişiyordu. ama bunu barış özcanın bilmeme ihtimali yoktur diye düşündüm. ha şimdi bahsedicek derken video bitti :/

  • @sabinarahibqizi
    @sabinarahibqizi 9 месяцев назад +3

    Güzellll. Yalnız şu cevap olarak bilim adamının yanıtı kafamı daha da karıştırdı😅

    • @bircanayak
      @bircanayak 9 месяцев назад

      Yani gözlemcinin varlığı deneyin sonucunu etkiliyor

    • @alid751
      @alid751 9 месяцев назад

      bana da bir celiski var gibi geldi bir turlu anlayamadim bilim adaminin aciklamasini defalarca dinledim ama olmadi

  • @Hamit-gj3xi
    @Hamit-gj3xi 7 месяцев назад

    Reklamın bile soluksuz izlendi barış.tesekkurler

  • @kendihaline5534
    @kendihaline5534 9 месяцев назад +1

    Videonun ilk başındaki dengesiz salınımı zaten biliyorduk diyebilirim emeğine sağlık videoların güzel oluyor hem hatırlatmalar hem yeni öğrenimler elde ediyoruz

  • @umidsubhan3856
    @umidsubhan3856 9 месяцев назад +4

    Azərbaycandan Salam Seviliosun abi❤️

    • @user-tm7wm3rz7m
      @user-tm7wm3rz7m 9 месяцев назад +2

      Türkiyeden sucuk

    • @umidsubhan3856
      @umidsubhan3856 9 месяцев назад

      @@user-tm7wm3rz7m olur olur yeriz yeriz gəl kardes birlikde yeyelik 😂

    • @alberteinstein07n
      @alberteinstein07n 9 месяцев назад +1

      ​@@user-tm7wm3rz7mbu zarafatın artıq dadı qaçıb.

    • @user-tm7wm3rz7m
      @user-tm7wm3rz7m 9 месяцев назад +1

      @@umidsubhan3856 😂

  • @vivacioushippo3536
    @vivacioushippo3536 9 месяцев назад +12

    Gözlemlendiği zaman sonuçların değiştiği tüm olaylar aslında bir simülasyonda yaşadığımızın kanıtı gibi

  • @fatihkokculer1309
    @fatihkokculer1309 9 месяцев назад

    Kuantum fiziği, parçacıkların belirli durumlarını, özellikle de fotonlar gibi parçacıkların enerji durumlarını, belirli sayıda temel parçacık hali veya kuantum mekaniği tarafından tanımlanan belirli enerji seviyelerinde bulunabilecekleri şeklinde açıklar. Bu durumlar genellikle enerji seviyeleri olarak adlandırılır. Fotonlar gibi belirli parçacıklar, belirli enerji seviyelerinde olabilir ve bu enerji seviyeleri tam sayı değerlerinde olabilir.
    Fotonların etkileşimleri ve davranışları, kuantum elektrodinamiği (QED) gibi teorik çerçeveler içinde açıklanır. Fotonlar, elektromanyetik alanlarla etkileşime girerek ve atomlarda elektronların enerji seviyelerini değiştirerek etkileşime girerler. Bu tür etkileşimler, kuantum mekaniği ve kuantum elektrodinamiği çerçevesinde matematiksel olarak modellenebilir.
    Bununla birlikte, kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi ve süperpozisyon gibi kavramlar, parçacıkların bazen öngörülemez davranışlar sergileyebileceğini gösterir. Bu durumlar, gözlemleme sürecinde ve ölçüm yapılırken bile, bazı durumlarında parçacıkların belirli bir enerji seviyesinde bulunabileceklerini ve bazı durumlarında da başka enerji seviyelerinde bulunabileceklerini gösterir.
    Sonuç olarak, kuantum fiziği, parçacıkların davranışlarını ve etkileşimlerini tam sayıdaki fotonlar gibi belirli enerji seviyelerinde açıklamak için matematiksel modeller ve teorik çerçeveler sağlar. Bu modeller, parçacıkların bazen belirsizliklerle dolu bir şekilde davranabileceğini ve gözlemlenmeye başlandığında bile öngörülemezlikler gösterebileceğini gösterir.

  • @Hakanal
    @Hakanal 9 месяцев назад +2

    Bu konuyla ilgili yaklaşık 1 yıl önce bir video hazırlamıştım. Türkçe kanallar arasında bu konu ile ilgili detaylı video hazırlayan ilk kişiydim. Şu an Barış Özcan'ın bu konu hakkında video hazırlamadan önce benim videomu izlemiş olma olasılığı beni çok heyecanlandırdı.

    • @ozzz35
      @ozzz35 9 месяцев назад +1

      👍👍👍 Bravo , kardeşim Hakan . İyi ki buraya yorum yapmışsın . İyiki bu yorumu görüp kanalına bakmışım . Çok ilginç konular ve özenle hazırlanmış içeriklerin var . Bence çok daha takipçi ve izlenmeyi hak ediyorsun . Umarım zamanla o da olur .

    • @Hakanal
      @Hakanal 9 месяцев назад

      ​@@ozzz35 Merhabalar, teşekkür ederim yanıtınız için. Bir süre eğitimim nedeniyle videolarıma ara verdim. İlerde zaman buldukça yine "Teknoloji ve Fikir" videolarıma devam etmeyi düşünüyorum ama zaman ne gösterir bilinmez . Tekrar teşekkürler.

  • @alberteinstein07n
    @alberteinstein07n 9 месяцев назад +16

    Bazar günlərinin zövqlü yanlarından biri🦋

  • @glitchman9579
    @glitchman9579 9 месяцев назад +40

    Oops! Böyle bir sorunun varlığından bizim de haberimiz yoktu, bununla ilgili bir güncelleme paketi hazırlıyoruz fakat değişikliklerin uygulanabilmesi için 42 nolu evrene cold restart atmamız gerekecek :( Şimdilik endişelenmenize gerek yok çünkü evrenin beta sürümünde test sürecindeyiz. Belki güncelleme iptal olur ve mühendisler neler olacağını görmek için sizin tavşan deliğinin nereye kadar gittiğine "bakmanıza" izin verir.

    • @Ezelbey1453
      @Ezelbey1453 9 месяцев назад

      Neden 42 ?

    • @VERGIKARSITIOZGURLUKCU
      @VERGIKARSITIOZGURLUKCU 9 месяцев назад

      GÜZEL İRONİ KODDAŞ

    • @zak425
      @zak425 9 месяцев назад

      ​@@Ezelbey1453hayatın anlamı 42

    • @shimasanjiko4241
      @shimasanjiko4241 9 месяцев назад +5

      @@Ezelbey1453 belki de otostopçudur

    • @furkanaus242
      @furkanaus242 9 месяцев назад +1

      Hey dostum, bu basit yaratıkları korkutuyorsun!

  • @fakehugola9725
    @fakehugola9725 9 месяцев назад +1

    Bu tek foton atılması muhabbeti çift yarık sonucu ile hemen hemen aynı cevaba sahip sorun fotona elektriğe yaptığımız gibi parçacık muamelesi yapmamızda. tek foton gönderirseniz 2 dedektörde enerjileri yarılanmış 2 foton gözlemlersiniz aynı şekilde paralel bağlı bir devrenin 2 koluna da bir sensör koyarsanız birim başına elektron sayılarını (amperi) ortak uçtakiyle aynı ölçersiniz. yani 1 elektron, 2 elektron olmuş olur ama asıl anlatmak istediğim de bu: elektron bir parçacık değil bir dalga gibi davranır foton da öyle

  • @EmirsTS1967
    @EmirsTS1967 9 месяцев назад +1

    Günaydın Kral ❤

  • @matrix21century
    @matrix21century 9 месяцев назад +5

    Onceden cok daha ilgi cekici konular isleniyordu,artik videolarii izlerken konudan kopuyoruz bir sure sonra..

  • @yeraltadam2130
    @yeraltadam2130 9 месяцев назад +3

    Son zamanlarda attığın en iyi videolardan biri tebrik ederim muazzamdı.

  • @Titan.v8
    @Titan.v8 9 месяцев назад +2

    8:20 çift yarım deneyi hocam iki yıl önce idi sanırım iki kişiye fizik Nobel ödülü verildi

  • @ayhan885
    @ayhan885 9 месяцев назад +2

    Lazer atışlarının kusursuz bir pozisyondan yani 1 atom aralığından yapabiliyor muyuz şuan? Diyelim ki yaptık bu sefer yarı iletken aynaların atom dizilimlerini her birim olarak analiz edebiliyor muyuz? Diyelim ki edebiliyoruz peki ışığın oluşumdaki enerji sarfiyatını Pikowatt cinsinden sürekli kontrol edebiliyor muyuz? Diyelim ki edebiliyoruz o zaman ortam hava sıcaklığını (ki havasız ortamda yapılmalı), yarı iletken madde sıcaklığını, ayna yüzey işlemesini, kusursuz oranda aynı tuttuk; hala bir kontrol hatası çıkıyorsa ya sensörlerde bir hata vardır yada sensör bir veriyi işlerken siz fark edemediğiniz oranda değiştiriyor demektir.

  • @berque165
    @berque165 9 месяцев назад +3

    Kahvemi yapıp köşeme geçmişken tam 😊

  • @Hitabet1995
    @Hitabet1995 9 месяцев назад +11

    mevcut gündem ile ilgili görüşlerinizi merak ediyorum barış abi

    • @cagdassenturk8175
      @cagdassenturk8175 9 месяцев назад

      Bu kanalın formatı bu değil illaki fikirleri vardır. Ancak polemik konusu olmasın diye kanalın formatını bozmuyor bence

    • @Hitabet1995
      @Hitabet1995 9 месяцев назад +6

      @@cagdassenturk8175 evet hani bende gidipte free palestine demesini beklemiyorum, yada israili savunmasını, güncel konuyu bilimle harmanlayarak harika bi video çıkabilir, bolcada izlenir, örn; olası bi 3.dünya savaşında olabilecek senaryolar, kaç yıl geriye gider dünya bu durumda. bilimde yapılan çalışmalar sekteye uğrarmı. gibi gibi

    • @nerminalpay
      @nerminalpay 9 месяцев назад

      Dilizof Pelin Dilara filızofların bakışını anlatmış oradan dinleyebilirsiniz.

    • @ismailselcuk9610
      @ismailselcuk9610 9 месяцев назад

      @@Hitabet1995 dimi mesela abd kendi çıkarları için 40 takla atmayı bu olaydan mı öğrenmiş , bilim sayesinde keşfedilen doğal zenginlikler kaç can almış , bilim ahlaki değeriler olmayanların elinde bilim midir ? zulüm müdür ? ama abd de yaşayıp onları eleştirmek suç , özgürlükler ülkesi(yersen)

  • @oyunkraliyt4176
    @oyunkraliyt4176 9 месяцев назад

    Abi çok başarılısın gerçekten eline emeğine sağlık

  • @aliiatmaca
    @aliiatmaca 9 месяцев назад +1

    Şema hatalı. 3. yari geçirgen aynayı koyduğumuzda ve üstteki tam yansiticidan gelen isigi gozlemlemedigimizde birinci dedektorde %0 gözlemlerken 2. dedektörde %100 gozmelmlenmesi gerekirken %50 gozlemlenecegi seklinde gösterilmiş.(fakat seslendirmede "tamamı" olduğu belirtilmiş)

  • @ahmetbalc7338
    @ahmetbalc7338 9 месяцев назад +6

    Ellerinize emeginize saglik

  • @nejatatac1069
    @nejatatac1069 9 месяцев назад +4

    Abi Bir gün şu deneyleri sen yap da görelim gerçekmi..?

  • @ziyaozdemir5848
    @ziyaozdemir5848 9 месяцев назад

    Teşekkürler Barış bey

  • @yagzefeulkur8981
    @yagzefeulkur8981 9 месяцев назад +1

    Son deneyde yapılan gözlem daha basit bir düzlem olan çift yarık deneyinde de elde edilebiliyor.

  • @ibrahimgezkaya9668
    @ibrahimgezkaya9668 9 месяцев назад +3

    2. Olay aklıma çift yarık deneyini getirdi
    Emeğinize sağlık

  • @Booklover163
    @Booklover163 9 месяцев назад +6

    Barış Abi bana çok şey katıyorsun. Herşey için teşekkür ederim🫀🦋

  • @ucinar113
    @ucinar113 9 месяцев назад

    Sayın Özcan bu videonuzdaki ikinci yani ışık ve kuantum ile ilgili olayın UQI (Uoidal Quantum Interpretation) içinde tam bir açıklaması mevcuttur.

  • @Gzin..
    @Gzin.. 9 месяцев назад

    Vay be! :) Teşekkürler.

  • @remziyekarahan6467
    @remziyekarahan6467 9 месяцев назад +3

    Mazlumun âhını duymayan dünyada hangi makâma gelirse gelsin hangi bilgileri öğrenirse öğrensin aslında hiçbir şey elde etmemiştir Allah katında

    • @xtrollak
      @xtrollak 9 месяцев назад +2

      youtube videosunu kaldırır gelirini düşürür diye asla böyle birşey yapmaz.filistinde masum kadınlar bebekler mi ölüyor ölsün onun umrunda olmaz.Onun geçici hayatı bu 3 günlük dünyada rahat devam etsin ya yeter ona.Ama ahirette sorulacak bunun hesabı elinde böyle bir güç vardı neden bu zulmü duyurmadın diye.O zaman orda kuantum anlatır artık

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 9 месяцев назад +6

    Saygı Değer Administer Barış Beyfendi Şahsen Bilimsel Bilgiyle Alakalı Nede Gizli Bilinmeyen Dökümanlar Bulunuyor Araştıŕilsa Göz Önünde ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...

    • @aapck
      @aapck 9 месяцев назад

      sen kaç yaşındasın administer?

    • @MgSoftware0101
      @MgSoftware0101 9 месяцев назад +1

      Saygıdeğer administer mehmet dayı peşindeyim yine buldum seni 😅

  • @Muhammeddarga__
    @Muhammeddarga__ 9 месяцев назад

    Emeğine sağlık Abi

  •  9 месяцев назад

    Barış abinin izlediğim en iyi içeriklerinden biri oldu bu video. Çoğunu izleyemediğim için böyle bir yorum yapıyorum!

  • @Babylon6997
    @Babylon6997 9 месяцев назад +10

    Her zaman olduğu gibi “görmemek için bakmamayı tercih ediyoruz”

  • @vahityurttas2234
    @vahityurttas2234 9 месяцев назад +3

    Ben çalışırken birşey gözlemledim. Güneş ışığı bir aralıktan geçiyor karşıda girişim deseni oluşuyodu anlamlandıramadım. Çünkü girişim deseni olması için iki yarıktan geçmesi lazım. Çok inceledim ama öylebirşey yoktu. Ya yanıldım yada gerçekte gerçekten bir olaya şahit oldum

    • @LeDarcy
      @LeDarcy 9 месяцев назад

      Kırınım deseni görmüş olabilir misiniz

  • @mustafakemalolcay
    @mustafakemalolcay 9 месяцев назад +1

    Heyecanla beklediğimiz yeni video 😊

  • @kemalsahinklcoglu1572
    @kemalsahinklcoglu1572 8 месяцев назад

    Kozyrev aynaları hakkında ne düşünüyorsun abi sence bir gerçekliği varmı zaman enerjisi teorisi falan sence çok uçuk bir teorimi

  • @cezro8641
    @cezro8641 9 месяцев назад +4

    bu kadar büyük izleyici kitlen var zalimlerin mazlum çocukları kadınları yaşlıları katlettiği İsrail Gazze sorunlarından bahsetmiyorsun. Takipten çıkmak zorunda kalacağım barış bey bu kadar umursamaz olmayın

    • @xtrollak
      @xtrollak 9 месяцев назад +3

      konuşursa youtube abisi ekmeğini keser

    • @BayramTatl
      @BayramTatl 9 месяцев назад

      Zibilyon tane kaynak var araştırabileceğin niye illa Barış Özcanın video çekmesini istiyorsun youtubeda konuyla alakalı binlerce belgesel bulurum sana

    • @xtrollak
      @xtrollak 9 месяцев назад +3

      önemli olan tarafını belli edip zulme karşı durması .Eğer ses vermiyorsa israil zulmünü desteklediğini gösterir.@@BayramTatl

    • @BayramTatl
      @BayramTatl 9 месяцев назад

      @@xtrollak Barış Özcanin ses çıkarıp çıkarmaması dünya kamuoyunda kim tarafından iplenecek? Ya gideceksiniz israile silahın yoksa taş ile saldırıp koruyacaksın gazzeyi ya da susacaksın. Zulme karsı duyuru yapmak zulumden haberi olmayan toplum için yapılır. E zaten herkesin haberi var duyurmaya gerek yok bu yüzden

  • @Ramizinho7
    @Ramizinho7 9 месяцев назад +4

  • @g.tekincakan6047
    @g.tekincakan6047 9 месяцев назад +1

    Hocam kedileri örnek alarak maddenin de yapisina göre dönüşünde farklilik gostermesi gerekir kedi nasil dört ayak üstüne dusuyorsa yapisi buna elverisli ise cisminde yapisi gerigi farkli dönüşler yapmasi gerekir bence

  • @elmarhuseynov3549
    @elmarhuseynov3549 9 месяцев назад

    Yeni videolarini sabirsizlikla bekliyorum, sırf seni izlemek için giriyorum RUclipsye

  • @gizemkesmez97
    @gizemkesmez97 9 месяцев назад +20

    Pazar klasiği ❤️

  • @mylifestyle916
    @mylifestyle916 9 месяцев назад +3

    Evet içerikleriniz çok güzel güncel , ama keşke şuan yaşanılan duruma tepkinizi görebilseydik.,Bu kadar aboneye sahip bir kanalda...

  • @sahinkara8401
    @sahinkara8401 9 месяцев назад +1

    1. Olay garip gelmedi. Kendi etrafında dönden cisim stabil değilse yalpalar. (e^(-kt+jwt)). Parametreler uygunsa dengesizlik katlanarak artar. (e^(+kt+jwt)). Takla atınca parametreler değişir. Basit bir rezonansa girme olayı gibi.
    Rezonansa örnekler;
    1 mikrofonu hoparlöre yaklaştırınca sürekli artan tiz ses
    2 kondansatör bobin çakışmasıyla yanan elektrik kabloları
    3 motorsikletlerde durup duturken sallanıp devrilme
    4 hafif rüzgarda sallanması hızlanarak yıkılan körüler.

  • @Muhammed.anime.futbol.history
    @Muhammed.anime.futbol.history 6 месяцев назад +1

    Küçüklüğümden beri telefonun neden düz dönmediğini merak etmiştim ve bu video için teşekkürler abimmmm❤❤

  • @bifani9335
    @bifani9335 9 месяцев назад +3

    Sizi çok severek takip ediyordum bununla birlikte bebeklerin katledilmesine bu kadar sessiz kalmamıza bir anlam veremedim😔

  • @coffee-662
    @coffee-662 9 месяцев назад +7

    Seviliyorsun abi 💖

    • @sukruustun70
      @sukruustun70 9 месяцев назад

      Tebrikler bizden bir adet düdüklü tencere kazandınız 🎉

  • @adolfhitlerammagay
    @adolfhitlerammagay 9 месяцев назад +2

    Videoda ismi geçen Rus kökenli Liv Landau Bakü doğumlu yarı-azerbeycanlı birisi

  • @engin.m
    @engin.m 9 месяцев назад +2

    Foton'un enerji paketi kabulü ile her işlem / gözlem ile fiziğin etki - tepki yasası gereği enerji paketinin ters polarizasyona geçtiğini bu nedenle de katılım yada dağılım gerçekleştirdiği söylenemez yada söylenmemiş mi ?

    • @gundomonur
      @gundomonur 9 месяцев назад

      ich bin direncan

  • @futurexjam2
    @futurexjam2 9 месяцев назад +2

    Sanırım en son deneyde en son eklenen geçiş dedektörü muhtemelen ışığın frekansıyla alakalı bir değişikliği meydana getiriyor. Yani en son eklenen geçiş dedektörü konmadan önce en sondaki yarı geçişken aynaya iki koldan gelen ışık yarı geçişken aynanın arkasında kalan kısımda muhtemelen birbirlerini sönümlendiriyorlar üst üste geldikleri için. En son geçiş dedektörü eklendiğinde ise sanırım iki koldan gelen ışığın yarı geçişken aynanın arkasında üst üste gelip sönümlenmelerini engelliyor gibi öyle olunca iki koldan da gelen ışık diğer koldan da gözlemlenmiş olabiliyor.

    • @neonbertalll8413
      @neonbertalll8413 7 месяцев назад

      Olayı anlamamışsın. Düzenek bozulmadan yapılan deneyde ışık %0 çıkıyor. Yani gözlem yapılınca aynı düzenekle % 50 sonucu çıkıyordu.

  • @SAIT.AYAZ65
    @SAIT.AYAZ65 9 месяцев назад +4

    3.beğeni 😊

  • @Merimila67
    @Merimila67 9 месяцев назад +2

    En güzel pazarlar barış özcanla başlar

  • @behicbilgin7245
    @behicbilgin7245 9 месяцев назад

    Sevgil Özcan 5.46 daki görseli nereden bulabiliriz? veya reel earth web sayfasını...sevgilerimle

  • @melihaydn5779
    @melihaydn5779 9 месяцев назад +2

    Videonun sonunda gene tüyler diken diken

  • @senaunlu9192
    @senaunlu9192 9 месяцев назад +22

    Dünya patlasa gündeminiz değişmeyecek ne güzel bir kafa sizinkisi…

    • @altayzz
      @altayzz 9 месяцев назад +6

      övüyor musun sövüyor musun fasdsdf:D

    • @shanks9627
      @shanks9627 9 месяцев назад +19

      herkesin gündemi bunlar olsa dünya patlamaz zaten...

    • @hedefyazlmmuhendisligi
      @hedefyazlmmuhendisligi 9 месяцев назад +2

      Kankq yanlış yerdesin yürü git

    • @user-ph1xd2pr9v
      @user-ph1xd2pr9v 9 месяцев назад +2

      Knk elin mi çarptı videoya git sen dünya gündemi ile ilgilen 🙄

    • @elmasarslantas8628
      @elmasarslantas8628 9 месяцев назад

      ​@@shanks9627aynen

  • @e.a.5074
    @e.a.5074 9 месяцев назад +3

    Filistin hakkında video yapmaman seni takipten çıkmam için yeterli bir sebep oldu abi.
    O masum canlar, teknolojiden ya da garip olaylardan daha değersizmiş.

    • @ilxayy
      @ilxayy 9 месяцев назад

      Bu kanal genel olarak bilim ve teknoloji hakkında videolar yapıyor. Dünyada her zaman savaş oldu oluyor mesela hâlâ Doğu Türkistan hâlâ zorbalanıyor , zulme uğruyor ama dünya gelişmeye ve yeni bir şeyler keşfetmeye devam edecek maalesef 🤷🏼‍♀️ Filistin israil savası yeni olan bir şeyde değil tabii ki masum canların ölmesi hiçbir sebebi doğru kılmaz bu ve bunun gibi savaşlar, canice katledilen masumlar dünya tarihinin büyük bir lekesi fakat bunu sırf paylaşmadığı için barış özcana bağlaman saçma olmus. Onun yaptığı paylasımı ile İsrail ya da hamas durmayacak (?) tıpkı devam eden zorbalıkla ,sömürgeler ve diğeri kötülüklerin durmayacağı gibi. Şuna da değinmek isterim Filistin diye ölüp bittiğiniz ülke aslında Doğu Türkistan'daki kan kardeşlerimiz aynı zamanda din kardeşlerimizin çin tarafından yapılan zulmüne destek veren , ermenistan - Azerbaycan arasında ermeni tarafını tutan bir ülkedir. Sen önce kanından gelen kardeşine sahip çık , ülkeni düşün , kendi soyunu ırkını düşün. Savaşta olan sadece masumlara oluyor. Senin şu an yapabileceğin hatta yapman gereken tek şey dua etmek. Orada burada insanlara suçlayıcı yorumlar yapmak değil. Tekrar bastıra bastıra söylemek istiyorum şayet dinsiz düşüncesiz veyahut kalpsiz olarak adlandırılmak istemem KİMSE böyle bir caniliğin , savaşın , soykırımın olmasını istemez olan sadece oradaki masumlara oluyor. Allah rahmet eylesin.

    • @e.a.5074
      @e.a.5074 9 месяцев назад +1

      @@ilxayy Kendisinin bu konuya değinmesi, ben ve benim gibi milyonlarca insanın değinmesinden daha etkili olmasından dolayı böyle bir sitemde bulundum.
      Eğer yapılmasını istediğim ve sizin de birazını anlattığınız hususları zikretseydim bu çok uçuk olurdu. Az ve öz bir şey kastettim; neden değinmedi. Mesela savaşı anlatabilirdi. Siyonist yahudilerin tarih boyunca nasıl bir kabul edilmeyiş ve nefretin vücut bulmuş oluşum olduklarını... Ufacık bir kelimeyle değinebilirdi. Güçsüz olanlar, güçlü olanlardan istekte bulunabilir. Ben de öyle yaptım. Gücüm yok ve pek çok şeyin bambaşka olmasını istiyorum.

  • @BASUSTA
    @BASUSTA 9 месяцев назад +1

    Teşekkürler, spas.

  • @MusaGunes
    @MusaGunes 9 месяцев назад

    Teşekkür ederiz