Nåhr, en lille hare kl 10 50, hun så nok ikke at der var rødt og hørte ikke klokker bimler og bamler i overgangen. Godt hun nåede at komme over 😻 Jeres Omgang hedder sjovt nok Omløb i Danmark. På norsk hedder det vist, i følge ordbogen, Omløp. Sådan er Vores 3 sprog så tætte, at Vi kan forstå hinanden.
Tack för krya-hälsningen! Det var ju tur att man repade sig så vi hann med att ta ett par vändor till innan det var dags att gå tillbaka till skolbänken. :D
TD 391 har jag åkt i en gång tidigare när man fick följa med med undantag. Trevlig film ännu en gång. Vi hörs sen ser fram emot nästa film Tomas. Bra filmat mvh Kjell M👍😊
28:36 Vid de gamla lokstallarna i Alvesta brukar det stå en rad fina lok såsom Vida’s TMZ och TMY. Fram tills för en 12-14år sedan stod ofta T44’or och någon V5 uppställda där.
Det var så enkelt att Green Cargo sökte folk när jag slutade lokförarutbildningen, och det gjorde inte SJ (där jag hade den mesta praktiken). Så det var väl slumpen, kan man säga.
Nej, det är inte alls säkert. Om den hänger kvar så kan det dröja flera km innan det uppdagas att nåt är fel. Oftast är det isf tågklareraren som ser på sina skärmar att nåt inte står rätt till. Skulle däremot vagnen lossna så slits huvudledningen (med luften) av, och då bromsar tåget.
Hej! Jag undrar vad det är som hörs som ett tickande hela tiden, när loket stannar så blir det tyst. Hör du tickandet hela tiden när du kör? Det måste vara jobbigt. Tack för en bra åktur!
Det är hastighetsmätaren som tickar. Det sitter en gammal analog pappersfärdskrivare i den, det är den som hörs. Och ja, det hörs hela tiden, men man tänker inte på det efter en liten stund. Och jag tror kameramikrofonen förstärker ljudet lite.
God kveld! :) Flott video som vanligt, lurer på om dere har noen prosedyrer for påkjørsel av dyr i Sverige? Vet at i Norge var det vanlig før at lokfører hadde våpen i loket så man evt kunne avlive påkjørte dyr som ikke døde av kollisjonen, men tror den praksisen er slutt idag.
Dum fråga kanske, men hur vet du när sista vagnen passerat t.ex. en växel? Tänker att det kanske är något man måste veta med tanke på hastighet genom vissa växlar eller så?
Det är ingen dum fråga alls. Man matar in tåglängden i ATC:n, så man får inte upp hastighetsökningar förrän hela tåglängden har passerat punkten för höjning. Om det istället är så att man vill stanna så tidigt som möjligt innanför en signal (pga tillsättning av vagnar bakom lok, t.ex) så är det enklaste att ringa upp tågklareraren och be honom säga till när man är "inne" (om man inte ser det i backspegeln).
Finns det nån kilometerräknare eller så i loket? Jag tänker om loket är från mitten på 70`talet måste den plockat på rätt bra med mil utmed spåren under åren? Vore intressant å veta ändå
Jag hörde rykten för nåt år sedan att det skulle finnas, men jag har letat och letat utan att hitta någon. Körsträckorna registreras dock i lokplaneringsprogram (tror jag), så det går att få fram. Jag tror att en Rc1 som togs ur trafik för c:a 3-4 år sedan hade drygt en miljon mil. 🙂
@@Thomas_P Det är inte så tokigt med runt miljonen mil på maskinen! Otrolig kvalitet på dom Asea loken som går och går trots dom är flera decennier gamla
nej det finns vanligen inte. Men alla omlopp på rullande material (vagnar och lok) registreras ytterst noga och man håller reda på det totala kilometer talet för varje enskild vagn och lok. varför? jo därför att service och underhåll baseras på kilometerna. och vagnen/loket beläggs med körförbud om du inte kan visa en komplet dokumentation på den. Det har med ansvara för olyckor och sådant att göra.
@@mangan6961 handlar nästan uteslutande om underhåll. alla slitdelar har bytts inte bara en gång utan flera under den livstiden. och givet att man har reservdelar finns det ingen övre gräns för hållbarheten. problemet just nu att det finns inte så mycket reservdelar, framförallt kiseldioder i rc loke fall...
Den där kroken du kopplar på vid 5:40, är det den enda kopplingen mellan loket och 1500 ton tåg?? Har alltid trott att "plattorna" som möts på sidorna är magnetiska på nåt sätt och på så vis håller ihop tåget. Verkar ju helt otroligt att du drar 1500 ton på den lilla kroken och att sen varje vagn bara sitter kopplad med likadana kopplingar. Make it make sense.
Verkligen roligt att ha fått följa utvecklingen av din kanal. Jag har varit med sedan "bromsprov med radio" för ett antal år sedan. Och så en liten fråga: Körkort på väg har ju många behörigheter alltifrån A till CE osv. Finns motsvarande för järnväg, eller får du köra allt från lokaltåg till Malmbanan? Tack för en kul video.
Lokförarbeviset som Trafikverket utfärdar ger endast behörighet att utföra växling på huvudspår. Inget annat. Sen krävs utbildning på olika bantyper och fordon. Det dokumenteras på det som kallas "kompletterande intyg", som utfärdas av arbetsgivaren. Utan ett sånt får man inte köra tåg. Så varje arbetsgivare utbildar sina förare på just det som behövs. Man kan alltså inte hux flux hoppa in och köra ett fordon eller på en bantyp som man inte har utbildning för. Sen ska man ju också ha linje- och platskännedom där man kör.
Det händer emellanåt, men är det "bara" rådjur eller mindre så händer oftast ingenting med fordonen. Är det däremot en älg så KAN det slå sönder kopplingsventiler t.ex. Jag har aldrig kört på nåt större än rådjur, och det är väl ett par om året.
Hi Thomas, I watched some of your cool videos, fantastisk :) I am master's student in logistics and would like to ask a question. Do you know if Husqvarna send its products with freight train to port of Göteborg or not? Also, if you want to transport freight to Göteborg, which one of Nässjö terminal or Jönköping terminal is usually used for freight loading? And at last, how can I find timetable of freight train from Nässjö/Jönköping to Göteborg?
@@Thomas_P Hej igen! Would you please let me know how much time would take to drive from Falköping to PoG APM terminal and which places do you have stop? As I searched, there is no public route map and timetable for that. I need it for our university project, would appreciate if you could help me with this information.
De två röda är huvudledningen och de gula är matarledning. Huvudledningen kopplar man den som är närmast, beroende på vilken sida på vagnen den sitter på (de flesta vagnar har bara på ena sidan). Det är samma sak med matarledningen, men de flesta godsvagnar saknar den och då kopplas den inte alls. Sen är det samtidigt bra att ha dubbla uppsättningar om nån skulle gå sönder.
När schemat görs, och turen ritas, så är körtiden baserad på vilken hastighet tågets tidtabell är beställd till. Men ibland räcker inte bromstalet till att köra beställd hastighet, och då blir ju körtiden längre = övertid.
@@Thomas_P ursäkta men den videon har jag redan sett för dom filmer som du lägger ut på din youtube kanal när du kör lok på olika platser dom kommer jag ihåg
@@Thomas_P Tack! Som jag tänkte, men börjar man övertänka så haha tänkte att utväxlingen kanske är såpass att de inte märks nämnbart. Ser du hur mycket ström man tar tex vid en tung start vs. lätt.
@@AeroFix94 Here in Canada I believe each traction motor has 3000 hp, that is 18000 per unit(loco). To be sure I will check it out somehow. I don't work anymore( retired). Lars.
No, the total hp of the loco is 5000. But our trains are a lot shorter and lighter than yours. Max weight for one Rc4 loco to pull is 1600 tons. And the Rc4 only has 4 axels. 🙂
Om du skulle accelerera maximalt från 0 till 100 - hur lång tid skulle detta ta? Med tanke på den dåliga friktionen mellan hjul och räls, ungefär hur många procent av maxeffekten går det att köra på under denna acceleration? Hade varit kul att räkna ut optimalt 0-100 ifall det hade varit lite bättre fäste på hjulen...
Om du kör 100 km/h med denna längd och vikt, sedan drar du ner gasen till noll (utan att ta hjälp av broms) och rullar, Hur många kilometer eller mil kan du rulla innan du är nere på 0 km/h? Förutsatt att det är möjligt att göra detta.
Funderar på om det finns någon elev som gör en LIA tex som du kan intervjua och berätta hur den upplever det du berättar. Vad den känner är svårt och om man får (rent regelmässigt) filma när ni tex utför olika moment och den då kan berätta om det. Som en del i den personens utveckling.Du förstår nog vad jag menar. Kanske filma från loket och få höra lite tips som du ger denna.
En själv undrar ju.. Har du någonsin varit med om att det har blivit spår fel eller KAN det hända att tåg kör in på fel spår? En sån där undran man har haft sen barns ben.. haha :D
Hej Thomas, det talas om att införa ett helt nytt digitalt kopplingssystem på godstågen framöver. Vill du berätta lite om hur den kommer fungera och vad detta innebär för ditt arbete.
Jag har ingen aning om hur det kommer fungera. Men det ligger nog rätt många år fram pga den stora kostnaden det innebär att bygga om alla vagnar och lok.
Ja, bromsprov måste göras efter alla trafikutbyten (utgångståg/rundgång/ändrad sammansättning). Arbetsdagarnas längd varierar, ibland är det kortare dagar, och ibland längre.
En fråga apropå ditt yrke. Händer det att nån chaufför kopplat på fel vagn, en vagn för mycket t ex som inte ska dras och upptäcker det långt senare. Och vad händer om man drar en vagn till Göteborg från Malmö som inte ska vara där? Kommer den då till rätta, skickar man då ned den tillbaka eller hur gör man? Känner du till något sådant roligt fall? (:
@@Thomas_P kan tänka mig också att det inte finns hur mycket plats som helst att ställa undan dessa. Som lokförare är det väl alltid ett pussel som ingår att hålla koll på hur många vagnar som får plats på resp. Slutdestination osv. Dessutom tillsammans med andra vagnar som redan befinner sig där. Vilka är det som kalkylerar kring sånt?
Som lokförare måste det väl alltid kännas skönt att sista vagnen alltid kommer med hela vägen ? ; ) Hur många stäckor har du åkt på där det fortfarande ligger kvar träsyllar ? Vet att det för 15 år sen fortfarande fanns på sträckan mellan Enköping och Stockholm...det mesta är väl ytbytt vid det här laget ?
Adhesion är vidhäftningen mellan två kroppar (lokets hjul och räls), och den ska vara hög, medan låg friktion gör att ett tåg rullar mycket lätt. 🙂 Nu hoppas jag att jag inte behöver skämmas...
Kul att se en ny video, lugnt och härligt som vanligt 🙂 Undrade över en sak då jag var i Nässjö och plåtade den 14 sept, skulle det vara teoretiskt möjligt att du blir tilldelad ett Td för att dra till t ex Göteborg eller Falköping i stället för ett Rc4/Rm/Rd2? Eller anses sträckan för lång för det? Ser fram emot nästa video 😊
@@Thomas_P har sett växellok som går på batteri på bangårdarna. Går väldigt tyst. Dock kan väl inte en sådan gå så långt? Kanske inte heller dra så många vagnar på enbart batteri?
Hej thomas jag förstog med färdskrivaren för gods tåg så andra videoklipp om den hur den funkade en pappers rulle istället för diagramblad som har till lastbilarna för i tiden nu är ju allt digital nu för tiden
En fråga jag har funderat på länge. Om en vän till dig skall ta sig till någon stad/station som du kommer att passera eller bytas av, av en annan förare. Får du ta med den vännen då?
Vi har nyare lok också, men vi i Nässjö kör bara Rc och Rd. Loken fungerar fortfarande bra, trots att de är nästan över 45 år gamla. Det är kvalitet det! De ska dock bytas ut. "Snart..." 🙄
@@Thomas_P det är ok med gamla grejer också. Det är mest reservdels situationen som blir problematisk över tid. svårt att få tag i rätt grejor till de här loken.
Just när man kör är man ju ensam, men man träffar ju folk hela tiden när man börjar, när man slutar och när man har rast. Jag upplever det inte alls så ensamt som många tror.
Jeg vil regne med, at Du kan finde forbruget, hvis Du søger på for eksempel Rc5 og læser de tekniske specifikationer, mener der står en del inde på Wikipedia, ellers kan Du måske finde noget ved at søge inde på Asea´s hjemmesiden eller i et Togforum. Du kunne jo også prøve, at skrive mail til et af togselskaberne. Nogle spørgsmål kan være så komplekse og teknisk indviklede, at et enkelt svar ikke er nok. Altså at det bliver en lang teknisk forklaring. Men forbruget er jo forskelligt, afhængig af type lok, antal vogne, stigninger og vægt, plus hastighed. Måske kan Du indsnævre Din søgning og svar, ved at kun finde svar på hvad et lok alene bruger, altså uden X antal vogne, uanset gods eller passager vogne. Håber at det kan hjælpe dig lidt på vej med de tekniske spørgsmål og give Dig ideer til Din søgning på nettet. God dag fra Danmark 😺
Tack tack roligt att se.
Kul att få vara med då du kopplar och gör bromsprovet. Hastigsskylten är en trevlig nyhet!
Tack Thomas för videon som är alltid uppskattade. Din beskrivning och förklarning hur det fungerar är lysande
Stort tack för en väldigt trevlig video. Jag uppskattar verkligen det arbete som du lägger mer på denna kanal.
Tack själv för att du tittar!
Tack!
Tusen tack!
tack för en väldigt intressant film om livet som lokförare,
Nåhr, en lille hare kl 10 50, hun så nok ikke at der var rødt og
hørte ikke klokker bimler og bamler i overgangen.
Godt hun nåede at komme over 😻
Jeres Omgang hedder sjovt nok Omløb i Danmark.
På norsk hedder det vist, i følge ordbogen, Omløp.
Sådan er Vores 3 sprog så tætte, at Vi kan forstå hinanden.
Tack för krya-hälsningen! Det var ju tur att man repade sig så vi hann med att ta ett par vändor till innan det var dags att gå tillbaka till skolbänken. :D
🙂 En bra avslutande tur blev det!
TD 391 har jag åkt i en gång tidigare när man fick följa med med undantag. Trevlig film ännu en gång. Vi hörs sen ser fram emot nästa film Tomas. Bra filmat mvh Kjell M👍😊
Tack ska du ha!
Takk for at jeg fikk bli med på reisen! Ove 🇳🇴
Tack för att du kom med!
Som alltid blir man nyfiken på vad du filmat tack för att du lägger upp dina filmer
Tack för att du tittar!
väldigt interessan video :)) hälsningar från kungsbacka
Tack! Alltid lika rofyllt att åka med dig. 🙏🏼😎
”Thanks-knappen verkaar inte funka, provat två dagar nu…
Tack så jättemycket!
En trevlig tur!
28:36 Vid de gamla lokstallarna i Alvesta brukar det stå en rad fina lok såsom Vida’s TMZ och TMY. Fram tills för en 12-14år sedan stod ofta T44’or och någon V5 uppställda där.
jag gillar alla dina filmer Thomas..mvh skåne
Kul! Tack Skåne! 🙂
Varför valde du att köra godståg istället för persontåg?
Det var så enkelt att Green Cargo sökte folk när jag slutade lokförarutbildningen, och det gjorde inte SJ (där jag hade den mesta praktiken). Så det var väl slumpen, kan man säga.
Vad härligt det ska bli att få följa med dig på resan från Kalmar sån jätte trevlig lokförare
Hej Thomas. Om sista vagnen skulle spåra ur. Skulle du märka det direkt?
Nej, det är inte alls säkert. Om den hänger kvar så kan det dröja flera km innan det uppdagas att nåt är fel. Oftast är det isf tågklareraren som ser på sina skärmar att nåt inte står rätt till.
Skulle däremot vagnen lossna så slits huvudledningen (med luften) av, och då bromsar tåget.
Hej Thomas, Var går gränsen ang. vikten när det behövs två lok?
1600 ton får en Rc4 dra.
Mycket trevlig video som vanligt 😂😂😂
Tack!
1975! Undra hur många lastbilar på våra vägar som har nästan 50 år på nacken!
Härliga bilder från ett höstigt Småland
Tack!😀
And still going strong! :)
Hej! Jag undrar vad det är som hörs som ett tickande hela tiden, när loket stannar så blir det tyst. Hör du tickandet hela tiden när du kör? Det måste vara jobbigt. Tack för en bra åktur!
Det är hastighetsmätaren som tickar. Det sitter en gammal analog pappersfärdskrivare i den, det är den som hörs. Och ja, det hörs hela tiden, men man tänker inte på det efter en liten stund. Och jag tror kameramikrofonen förstärker ljudet lite.
Är det inte dags för Green Cargo att köpa in nya lok typ Siemens Vecron
Jo
Greencargo kjører moderne lok i Norge, eksempelvis på Bergensbanen; Bombardier Traxx og Stadler Eurodual.
När det finns ASEA lok? 😲
5:32 har ni inte krav på hjälm när ni är där ute och far?
Nej, inget hjälmkrav.
Hörseldkydd är viktigare men det är upp till var och en.
God kveld! :) Flott video som vanligt, lurer på om dere har noen prosedyrer for påkjørsel av dyr i Sverige? Vet at i Norge var det vanlig før at lokfører hadde våpen i loket så man evt kunne avlive påkjørte dyr som ikke døde av kollisjonen, men tror den praksisen er slutt idag.
God kväll!
Vi ska ringa till tågklareraren om vi kör på ett djur. Tågklareraren tar sedan kontakt med jägare som tar hand om djuret.
Dum fråga kanske, men hur vet du när sista vagnen passerat t.ex. en växel?
Tänker att det kanske är något man måste veta med tanke på hastighet genom vissa växlar eller så?
Det är ingen dum fråga alls. Man matar in tåglängden i ATC:n, så man får inte upp hastighetsökningar förrän hela tåglängden har passerat punkten för höjning.
Om det istället är så att man vill stanna så tidigt som möjligt innanför en signal (pga tillsättning av vagnar bakom lok, t.ex) så är det enklaste att ringa upp tågklareraren och be honom säga till när man är "inne" (om man inte ser det i backspegeln).
Då är frågan hur man gjorde innan ATC, antar att man fick uppskatta ungefärlig tid?
Jag har ingen aning. 🤷♂️
@@AlexKall Det är ca 50m mellan kontaktledningarna, så jag tror dem höll koll så genom att räkna! (är själv lokförare)
@@mattiasjohansson7356 det är 60m mellan kontaktlednings-stolparna 😎
Roligt att se dig igen.
Roligt att kunna filma lite igen!
Finns det nån kilometerräknare eller så i loket? Jag tänker om loket är från mitten på 70`talet måste den plockat på rätt bra med mil utmed spåren under åren? Vore intressant å veta ändå
Jag hörde rykten för nåt år sedan att det skulle finnas, men jag har letat och letat utan att hitta någon. Körsträckorna registreras dock i lokplaneringsprogram (tror jag), så det går att få fram.
Jag tror att en Rc1 som togs ur trafik för c:a 3-4 år sedan hade drygt en miljon mil. 🙂
@@Thomas_P Det är inte så tokigt med runt miljonen mil på maskinen! Otrolig kvalitet på dom Asea loken som går och går trots dom är flera decennier gamla
Ja, de är välbyggda!
nej det finns vanligen inte. Men alla omlopp på rullande material (vagnar och lok) registreras ytterst noga och man håller reda på det totala kilometer talet för varje enskild vagn och lok. varför? jo därför att service och underhåll baseras på kilometerna. och vagnen/loket beläggs med körförbud om du inte kan visa en komplet dokumentation på den. Det har med ansvara för olyckor och sådant att göra.
@@mangan6961 handlar nästan uteslutande om underhåll. alla slitdelar har bytts inte bara en gång utan flera under den livstiden. och givet att man har reservdelar finns det ingen övre gräns för hållbarheten. problemet just nu att det finns inte så mycket reservdelar, framförallt kiseldioder i rc loke fall...
Den där kroken du kopplar på vid 5:40, är det den enda kopplingen mellan loket och 1500 ton tåg?? Har alltid trott att "plattorna" som möts på sidorna är magnetiska på nåt sätt och på så vis håller ihop tåget. Verkar ju helt otroligt att du drar 1500 ton på den lilla kroken och att sen varje vagn bara sitter kopplad med likadana kopplingar. Make it make sense.
Ja, det är den kroken som drar alla vagnarna. Buffertarna ("plattorna") är fjädrande och tar hand om krafterna vid bromsningar bl.a.
Känns ju inte som loket behöver kämpa för att dra, hur tungt kan du dra med ett lok? och är det olika på olika sträckor? Tack för bra videoer
Rc4:orna får dra 1600 ton i vagnvikt normalt sett, men det kan vara mindre på vissa sträckor.
Verkligen roligt att ha fått följa utvecklingen av din kanal. Jag har varit med sedan "bromsprov med radio" för ett antal år sedan.
Och så en liten fråga: Körkort på väg har ju många behörigheter alltifrån A till CE osv. Finns motsvarande för järnväg, eller får du köra allt från lokaltåg till Malmbanan?
Tack för en kul video.
Lokförarbeviset som Trafikverket utfärdar ger endast behörighet att utföra växling på huvudspår. Inget annat.
Sen krävs utbildning på olika bantyper och fordon. Det dokumenteras på det som kallas "kompletterande intyg", som utfärdas av arbetsgivaren. Utan ett sånt får man inte köra tåg.
Så varje arbetsgivare utbildar sina förare på just det som behövs.
Man kan alltså inte hux flux hoppa in och köra ett fordon eller på en bantyp som man inte har utbildning för. Sen ska man ju också ha linje- och platskännedom där man kör.
10:51 hur ofta kör man på vilt med tågen? vilka erfarenheter har du?
Det händer emellanåt, men är det "bara" rådjur eller mindre så händer oftast ingenting med fordonen. Är det däremot en älg så KAN det slå sönder kopplingsventiler t.ex.
Jag har aldrig kört på nåt större än rådjur, och det är väl ett par om året.
@@Thomas_P bromsar ni för rådjur ens?
Nej, normalt sett gör vi inte det.
Hi Thomas, I watched some of your cool videos, fantastisk :) I am master's student in logistics and would like to ask a question. Do you know if Husqvarna send its products with freight train to port of Göteborg or not? Also, if you want to transport freight to Göteborg, which one of Nässjö terminal or Jönköping terminal is usually used for freight loading? And at last, how can I find timetable of freight train from Nässjö/Jönköping to Göteborg?
Hi. I'm pretty sure Husqvarna ship by truck. And both combiterminals are widely used, it depends on where you're shipping to.
@@Thomas_P Hej igen! Would you please let me know how much time would take to drive from Falköping to PoG APM terminal and which places do you have stop? As I searched, there is no public route map and timetable for that. I need it for our university project, would appreciate if you could help me with this information.
Hi, it would take 1h35m.
@@Thomas_P Tusen tack!
Kul att se dig igen hur många lok har Green Fargo mvh Ronny Granlund
C:a 360 st
När du kom till Emmaboda blev du inväxlad på ett spår så att du gick "utanför" stationen/perrongerna. Görs detta av säkerhetsskäl?
Jag vet inte varför det blev så den här gången. Oftast kör vi rakt igenom.
Finns det någon anledning till att loket har 4 ledningar men ni kopplar bara en till vagnarna?
De två röda är huvudledningen och de gula är matarledning. Huvudledningen kopplar man den som är närmast, beroende på vilken sida på vagnen den sitter på (de flesta vagnar har bara på ena sidan). Det är samma sak med matarledningen, men de flesta godsvagnar saknar den och då kopplas den inte alls.
Sen är det samtidigt bra att ha dubbla uppsättningar om nån skulle gå sönder.
Är körtiden kopplad till max hast för tågsättets bromstal ?
När schemat görs, och turen ritas, så är körtiden baserad på vilken hastighet tågets tidtabell är beställd till. Men ibland räcker inte bromstalet till att köra beställd hastighet, och då blir ju körtiden längre = övertid.
Har du kört ett sådant Dieselelektriskt lok som stod bredvid dig på Nässjö godsbangård med vagnar
Ja, jag har utbildning på de loken. Det finns en gammal video där jag kör TD här ruclips.net/video/WJ07R1XZ4AY/видео.html
@@Thomas_P ursäkta men den videon har jag redan sett för dom filmer som du lägger ut på din youtube kanal när du kör lok på olika platser dom kommer jag ihåg
Du frågade om jag hade kört ett sånt lok, och jag länkade till en video där jag gör det. 🤷♂️
@@tomas.juhlin62 varför fråga om du nu redan sett filmen,,,..?
@@gustavn8902 därför att jag hade glömt bort om jag har sett programmet
Hur mycket känner man av vikten? eller är tex. 50% gaspådrag samma oavsett vikt, dum fråga kanske.
Vikten märks rätt tydligt, och gaspådraget är oberoende av vikten. Så mer vikt kräver mer pådrag, precis som bilar och lastbilar.
@@Thomas_P Tack! Som jag tänkte, men börjar man övertänka så haha tänkte att utväxlingen kanske är såpass att de inte märks nämnbart. Ser du hur mycket ström man tar tex vid en tung start vs. lätt.
Ja, vi har amperemätare i instrumenteringen.
how many horsepower per traction motor ???😁👀
3600 kW. Almost 5000 HP
@@AeroFix94 that is one traction motor per axel, and one locomotive has six axels, so 6 times 3600kw = 21600kw is that correct ???
@@larsAnder i dont know about that. I just looked up the spec of the train. So it has 3600w combined i guess :)
@@AeroFix94 Here in Canada I believe each traction motor has 3000 hp, that is 18000 per unit(loco). To be sure I will check it out somehow. I don't work anymore( retired). Lars.
No, the total hp of the loco is 5000. But our trains are a lot shorter and lighter than yours. Max weight for one Rc4 loco to pull is 1600 tons.
And the Rc4 only has 4 axels. 🙂
Om du skulle accelerera maximalt från 0 till 100 - hur lång tid skulle detta ta? Med tanke på den dåliga friktionen mellan hjul och räls, ungefär hur många procent av maxeffekten går det att köra på under denna acceleration? Hade varit kul att räkna ut optimalt 0-100 ifall det hade varit lite bättre fäste på hjulen...
Jag vet faktiskt inte, det är svårt att uppskatta. Men är det torrt och fint så går det att accelerera med fullt pådrag i Rc4:an.
Hur var det med kaffemuggen i slutet, var handlade du den ?
Den har jag fått av facket, men tillverkaren är Lord Nelson och den finns på bl.a. Elgiganten.
Har du nånsin kört persontåg?
Ja, under lokförarutbildningen så gjorde jag nästan all praktik på persontåg.
@@Thomas_P va det inte svårt att komma in i godstågskörningen när du knappt hade kört det på praktiken?
Nja, det gick rätt bra. Man fortsätter att köra med handledare när man blir anställd, så man har tid på sig att ställa om.
Om du kör 100 km/h med denna längd och vikt, sedan drar du ner gasen till noll (utan att ta hjälp av broms) och rullar, Hur många kilometer eller mil kan du rulla innan du är nere på 0 km/h? Förutsatt att det är möjligt att göra detta.
Långt! Det är dock aldrig helt plant så långa sträckor, så det är svårt att veta.
Funderar på om det finns någon elev som gör en LIA tex som du kan intervjua och berätta hur den upplever det du berättar. Vad den känner är svårt och om man får (rent regelmässigt) filma när ni tex utför olika moment och den då kan berätta om det. Som en del i den personens utveckling.Du förstår nog vad jag menar. Kanske filma från loket och få höra lite tips som du ger denna.
Tack för förslagen! Många bra idéer. Jag får fundera lite på om/hur det går att lösa.
Såg att du hade ett möte i Fredligslund med ett "Elefantärsle". Varför var bara bromsprocenten 75%? Några tomma vagnar?
Nej tvärtom, det är ofta så att det är tunga vagnar som inte bromsar så mycket.
Tøft!
En själv undrar ju.. Har du någonsin varit med om att det har blivit spår fel eller KAN det hända att tåg kör in på fel spår? En sån där undran man har haft sen barns ben.. haha :D
Nej, jag har inte själv hamnat fel nån gång. Men jag vet kollegor som har råkat ut för det, så visst händer det.
Hej! du jag kan sänka din rösts hastighet till 0,25 och det ljudet ifrån din mun tyckte jag alldeles nyss lät väldigt roligt😀
Tack för trevlig tur, och eftersom du utbildar nya förare på lok från 70 talet verkar de loken ha evigt liv. Antar att slitdelar byts efter schema?
Ja, loken servas och underhålls regelbundet.
@@Thomas_P Uppgraderas kanske också?
Nej, hålls vid liv, snarare.
Hejsan,hur tungt kan ett lok dra max?
Våra Rc4 och Rd2 kan dra en vagnvikt på 1600 ton. Re-loken drar 2000 ton.
Hej Thomas, det talas om att införa ett helt nytt digitalt kopplingssystem på godstågen framöver. Vill du berätta lite om hur den kommer fungera och vad detta innebär för ditt arbete.
Jag har ingen aning om hur det kommer fungera. Men det ligger nog rätt många år fram pga den stora kostnaden det innebär att bygga om alla vagnar och lok.
Hej , måste du kontrollera tågets bromsar varje gång innan avgång och om du måste arbeta långa dagar ? 🚂🚂🚂
Ja, bromsprov måste göras efter alla trafikutbyten (utgångståg/rundgång/ändrad sammansättning).
Arbetsdagarnas längd varierar, ibland är det kortare dagar, och ibland längre.
Vilken kamerautrustning använder du när du filmar?
En Gopro Hero Black 11 och en Hero Black 7
Nu är det fel på tangentbordet 😀 Cargo
😂
Grym video! Vad är skillnade mellan ett RC4 lok och RC6?
Rc6 har lite modernare förarbord, utväxlad för 160 km/h, och uppdaterade grejer i maskinrummet. Jag vet faktiskt inte, är inte utbildad på Rc6.
@@Thomas_P Tackar för svaret!
Skillnaden mellan Rc4 och Rc6 är att Rc6 har lite annorlunda luftintag på taket jämfört med Rc4
@@leonarde.johansson Luftintag? Vad menar du med det? Komponenter?
De som sitter på långsidorna ovanför masinrumsfönstren på loket
En fråga apropå ditt yrke. Händer det att nån chaufför kopplat på fel vagn, en vagn för mycket t ex som inte ska dras och upptäcker det långt senare. Och vad händer om man drar en vagn till Göteborg från Malmö som inte ska vara där? Kommer den då till rätta, skickar man då ned den tillbaka eller hur gör man? Känner du till något sådant roligt fall? (:
Jo, det händer att vagnar hamnar fel. Oftast skickas de bara vidare åt rätt håll så fort det går. Tyvärr inte så spännande. :)
@@Thomas_P kan tänka mig också att det inte finns hur mycket plats som helst att ställa undan dessa. Som lokförare är det väl alltid ett pussel som ingår att hålla koll på hur många vagnar som får plats på resp. Slutdestination osv. Dessutom tillsammans med andra vagnar som redan befinner sig där. Vilka är det som kalkylerar kring sånt?
Det är i regel inget som man som lokförare behöver bry sig om. Allt sånt planeras av andra med större överblick.
Som tur är... 🙂
Vilket enormt störigt ljud det där knäppande ljudet är, herregud
Haha, man vänjer sig fort.
@@Thomas_P Jaha okej, vilken tur
Som lokförare måste det väl alltid kännas skönt att sista vagnen alltid kommer med hela vägen ? ; ) Hur många stäckor har du åkt på där det fortfarande ligger kvar träsyllar ? Vet att det för 15 år sen fortfarande fanns på sträckan mellan Enköping och Stockholm...det mesta är väl ytbytt vid det här laget ?
Träslipers finns fortfarande kvar på många mindre banor och på många bangårdar.
Hur kommer det sig att ett lok klarar den tyngden? 😊
Den låga friktionen mellan hjul och räls, samt 5000 hästkrafter.
@@Thomas_P Hmm. Borde det inte vara den höga friktionen? Ju mer friktion desto bättre fäste eller får jag skämmas inför min gamla fysiklärare nu?
Adhesion är vidhäftningen mellan två kroppar (lokets hjul och räls), och den ska vara hög, medan låg friktion gör att ett tåg rullar mycket lätt.
🙂
Nu hoppas jag att jag inte behöver skämmas...
@@Thomas_P Det är uppenbart jag som ska ställa mig i skamvrån ett tag... 😀
Det är inte säkert! Vänta bara tills någon rättar mig. 😂
Kul att se en ny video, lugnt och härligt som vanligt 🙂 Undrade över en sak då jag var i Nässjö och plåtade den 14 sept, skulle det vara teoretiskt möjligt att du blir tilldelad ett Td för att dra till t ex Göteborg eller Falköping i stället för ett Rc4/Rm/Rd2? Eller anses sträckan för lång för det? Ser fram emot nästa video 😊
Rent teoretiskt skulle det väl gå, men det är inget som görs.
Tillverkas det några nya lok eller är alla i den åldern?
Klart att det tillverkas nya lok, men inte i Sverige av ASEA.
@@Thomas_P har sett växellok som går på batteri på bangårdarna. Går väldigt tyst. Dock kan väl inte en sådan gå så långt? Kanske inte heller dra så många vagnar på enbart batteri?
Jag har faktiskt ingen koll på hur batteridrivna lok fungerar prestandamässigt. Vi har inga sådana, vad jag vet.
Hej thomas jag förstog med färdskrivaren för gods tåg så andra videoklipp om den hur den funkade en pappers rulle istället för diagramblad som har till lastbilarna för i tiden nu är ju allt digital nu för tiden
Funktionen fanns där, men har aldrig använts. Inga färdskrivare på järnvägen.
@@Thomas_P Jo men precis
En fråga jag har funderat på länge. Om en vän till dig skall ta sig till någon stad/station som du kommer att passera eller bytas av, av en annan förare. Får du ta med den vännen då?
Nej, jag får inte ha med mig någon i hytten.
@@Thomas_P Tack för svar.
@@Thomas_P en kollega då? eller kan han åka i den hytten som är tom?
Ja, det händer ibland att kollegor åker med. Oftast beroende på att biljetterna varit slutsålda på resandetågen de skulle åkt med.
Kan det varit ett Vectronlok som tuta?
Det tror jag inte. Jag såg inte till nåt iaf.
With that finger speed at 7:40, you should start playing bass. Faster than Steve Harris 😃
😂
halloj thomas de va länge sen. Trodde att du hade slutat.
Nej, men jag kör mycket med elever, och då kan jag inte filma.
Green Fargo ska det vara😉 mvh Ronny
Förr sa man persontåg. Nu heter det tydligen resandetåg. Varför?
🤷♂️
Hej Thomas, har du fått körat några Mb lok? Kult om du kanske kunna ha laget en video om det! :)
Hej. Nej, jag har aldrig ens varit inne i ett.
Aha ok 👍
synd att det verkar vara så omständigt att bli lokförare.. annars hade jag lätt sökt
Tvärtom! Klara du bara av testerna så är ju utbildningen bara 44 veckor. Busenkelt ju!
@@Thomas_P Bara 44 veckor? Det hade passat mig perfekt. Tiden går fantastiskt fort när man passerat 60....
44veckor är nog lång tid för folk.. plus att det är studiebidrag under tiden?
Ja, du är berättigad till studiebidrag och studielån.
44 veckor är inget jämfört med de flesta andra utbildningar.
Varför kör ni så gamla lok? Det kanske inte är värt att skaffa nya om dom fungerar som dom ska? Tack för en grym film och att man fick åka med :)
Vi har nyare lok också, men vi i Nässjö kör bara Rc och Rd. Loken fungerar fortfarande bra, trots att de är nästan över 45 år gamla. Det är kvalitet det! De ska dock bytas ut. "Snart..." 🙄
@@Thomas_P Vilket år som helst...
@@Thomas_P det är ok med gamla grejer också. Det är mest reservdels situationen som blir problematisk över tid. svårt att få tag i rätt grejor till de här loken.
anton jag älskar green cargo
Mycket trevlig video. Akta huvudet när du kopplar ihop lok och vagnar. En hjälm vore bra.
verkar vara ett väldigt ensamt arbete. och samtidigt vara helskärpt hela tiden utan att nicka till
Just när man kör är man ju ensam, men man träffar ju folk hela tiden när man börjar, när man slutar och när man har rast. Jag upplever det inte alls så ensamt som många tror.
Kommer ihåg när du skulle köra ett tåg med timmer till Hässleholm tror det vägde 1615 ton! Så detta tåg är inte det tyngsta jag har sett dig köra!
Nej, det tyngsta jag kört är nog 2998 ton, så det är en bit ifrån. :)
är det någon person som har försökt lifta med dig någon gång
Nej
thomas jag behöver inga spydiga kommentarer även om frågan är dum? typ hur "långt är ett nöre" på min fråga om elförbrukningen på ett lok
Det var ingen spydig kommentar, jag menade bara att det är väldigt, väldigt olika. Men du fick ju ett svar.
Jeg vil regne med, at Du kan finde forbruget, hvis
Du søger på for eksempel Rc5 og læser de tekniske
specifikationer, mener der står en del inde på
Wikipedia, ellers kan Du måske finde noget ved
at søge inde på Asea´s hjemmesiden eller
i et Togforum.
Du kunne jo også prøve, at skrive mail til
et af togselskaberne.
Nogle spørgsmål kan være så komplekse og
teknisk indviklede, at et enkelt svar ikke er nok.
Altså at det bliver en lang teknisk forklaring.
Men forbruget er jo forskelligt, afhængig af
type lok, antal vogne, stigninger og vægt, plus hastighed.
Måske kan Du indsnævre Din søgning og svar, ved
at kun finde svar på hvad et lok alene bruger, altså
uden X antal vogne, uanset gods eller passager vogne.
Håber at det kan hjælpe dig lidt på vej med
de tekniske spørgsmål og give Dig ideer til
Din søgning på nettet.
God dag fra Danmark 😺
Tomas bli de inte jobbigt höra de tickande hela tiden
Nej, man vänjer sig väldigt snabbt och tänker inte på det.
tack inte så hemskt snälla.. utan tack snälla..
Va? Ok?
Tack!
Oj, tusen tusen tack! ❤️
Tack!
Tack så jättemycket!
Tack!
Tack så mycket!
Tack!
Tack så jättemycket!