Snelle fietsers op de rijbaan bij fietsproef Bilderdijkstraat en Eerste Constantijn Huygensstraat

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 июн 2024
  • Het Verkeer neemt een kijkje bij de fietsproef op de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Bilderdijkstraat. Fietsers die harder gaan dan 20 kilometer per uur mogen hier sinds 18 april de rijbaan op. Projectleider Caroline Dekker vertelt hoe de proef tot nu toe verloopt.
    Met de komst van fatbikes, elektrische bakfietsen en vrachtfietsen komen er steeds meer fietsen bij op de smalle fietspaden. De gemeente is op 18 april gestart met een proef waarbij snelle fietsers de rijbaan op mogen. Doel is een veiliger fietspad doordat de snelheidsverschillen op het fietspad minder groot zijn.
    "Wat we zien is dat er best redelijk wat mensen gebruik van maken", vertelt projectleider Caroline Dekker. "We zijn bezig met metingen, we doen straatinterviews en hebben een online enquête uitgezet."
    Veel Amsterdammers begrijpen de keuze voor de proef. "Op zich een goed idee, want hoe het fietspad er hier uitziet, dat hier nooit ongelukken gebeuren is mij een raadsel", vertelt een fietsverkoper op de Bilderdijkstraat. Een voorbijganger vindt vooral de elektrische bakfietsen gevaarlijk: "Die bakfietsen zijn enorm groot, dan kan je eigenlijk al niet meer naast elkaar fietsen." Een andere fietser, die op een speed pedelec rijdt, voegt toe: "Ik voel mij niet onveilig op de rijbaan."
    Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de proef, vertelt Dekker. Wel verwacht ze voordelen: "Fietsers op het fietspad blijven rustiger kunnen fietsen, doordat ze minder worden ingehaald door snelle fietsers. Snelle fietsers kunnen lekker doorfietsen op de rijbaan, zonder dat ze zich om de andere fietsers moeten heen wurmen."
    Om te weten waar je de weg op mag als fietser staan er gele borden langs de weg en is er blauwe markering op de weg aangebracht. De proef loopt nog tot 19 juli. De resultaten van de proef worden aan het eind van het jaar bekendgemaakt.
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 8

  • @BraveDeterminedMerciful
    @BraveDeterminedMerciful 29 дней назад +1

    En hoe moet het met fietsen (en scooters) op de rijbaan die veel te langzaam rijden en de doorstroming van het verkeer tegen houden?

    • @MrAronymous
      @MrAronymous 29 дней назад +1

      En hoe moet het met auto's (en scooters) op de rijbaan die veel te langzaam rijden en de doorstroming van het verkeer tegen houden?

    • @BraveDeterminedMerciful
      @BraveDeterminedMerciful 29 дней назад

      Dank voor de (enigszins humoristische, en toch als goed argument beschouwde) reactie, ik kon een glimlach niet onderdrukken 🙂
      Die groep langzame auto's zijn al erg genoeg, en is een tijd geleden inderdaad uitgebreid met scooters. Nu wordt die groep statistisch gezien nog groter als de fietsers erbij komen. Daar komt bij dat het inmiddels bekend is dat een groot deel van de scooterrijders op de autobaan OF de regels van het verkeer op de autobaan niet kennen, OF ze negeren de regels (of allebei). De rijbaan wordt vaak door te langzaam en onzeker rijdende scooters geblokkeerd, of er wordt veel te hard gereden waarbij er wordt ingehaald op een eenbaansweg, of willekeurig rechts wordt ingehaald. En op al die scooter overtredingen wordt niet gehandhaafd. Met deze uitbreiding wordt de kans op ernstige ongelukken alleen maar vergroot, zeker omdat de fietsers geen helm dragen.
      Ik vraag me daarnaast ook af of de regel dat de automobilist in alle gevallen voor minimaal 50% aansprakelijk is dan ook nog steeds geldt (artikel 185 wvw)?

    • @MrHenkkkie
      @MrHenkkkie 29 дней назад +1

      ​@@BraveDeterminedMerciful fietsers die de doorstroming van het verkeer tegenhouden? Fietsers zijn onderdeel van het verkeer. Maar goed ik snap wat je bedoelt, het zou al helpen als de auto niet meer gebruikt wordt voor ritjes minder dan 5 km, dat scheelt al de helft van de auto's in de stad. En automobilisten van buiten de stad moeten het ov nemen. Dat is pas goed voor de doorstroming van de automobilisten die echt de auto nodig hebben

    • @mennorombouts8479
      @mennorombouts8479 28 дней назад

      Dat snelheidsverschil tussen fietsen toeneemt, komt omdat er geen handhaving is op vnl obesitasbikes. ( fatbikes)
      Het is een vervoersmiddel voor hersenloze mensen.

    • @mardiffv.8775
      @mardiffv.8775 2 дня назад +1

      Ik ga nu iets geks zeggen: als je doorstroom van auto's wilt bevorderen, moet het aantal auto's in de stad verminderen. Door eerst de doorstroom te verminderen. Zo wordt autorijden onaantrekkelijk en gaan mensen nadenken over alternatieven van de fiets en OV-wandelen.
      Meer maatregelen zijn: duurdere parkeertarieven, minder parkeerplaatsen, spitsheffing, max. 30 km/u. Tot in de jaren 50 konden automobilisten makkelijk doorrijden, want er waren heel weinig auto's. 30 jaar later was de auto populair en betaalbaar en Amsterdam zat vast, slechte doorstroom. Ik kan je een foto van de Zijlstraat uit de jaren 70 laten zien, 1 grote file.

  • @jooproos6559
    @jooproos6559 15 дней назад

    Dus eerst hebben ze alle fietsers op het fietspad gekregen en nu moeten ze weer terug bij de autos??Ja zo blijf je veranderen en de fabrikanten vinden alles best!Nee,er moet gewoon weer de snelheid verminderd worden en opgevoerde fietsen verbieden!!