Εξαιρετική δουλειά για τα Ελληνικά (και όχι μόνον) δεδομένα. Εκεί στο 2:00 έως το 2:06 όμως χρειάζεται μια διόρθωση. Το βάρος είναι πάντα το ίδιο καθώς το βάρος είναι δύναμη πεδίου και εξαρτάται μόνον από την μάζα και την απόσταση από το κέντρο της της γης. Έτσι φυσικά ούτε εξαρτάται ούτε αλλάζει με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Οπότε το κάθετο βελάκι 2 είναι ίσο με το αρχικό και παραμένει το ίδιο όση κλίση και να έχει η μοτοσυκλέτα. Το γράφω γιατί η διαίσθηση στην φυσική προκαλεί πολλές φορές παρανοήσεις - όπως διαπίστωσα και σε μερικά σχόλια εδώ μέσα. Το οριζόντιο βελάκι βέβαια αλλάζει όπως πολύ σωστά λέτε γιατί ισοδυναμεί με την τριβή ελαστικού - εδάφους και είναι ίση κάθε φορά με την κεντρομόλο δύναμη που χρειάζεται η μοτοσυκλέτα για να στρίψει (αλλαγή κατεύθυνσης). Αυτό βέβαια μέχρι να φτάσουμε στην μέγιστη διαθέσιμη δύναμη τριβής.
Όπως λένε: "Η σωστή κλίση είναι η μικρότερη δυνατή κλίση, για την επιθυμητή ταχύτητα εντός της στροφής. Η επιθυμητή ταχύτητα είναι αυτή που σε βγάζει από τη στροφή όρθιο, δεδομένης της ασφάλτου, των ελαστικών, των καιρικών συνθηκών, της μηχανής και της εμπειρίας του αναβάτη". Κοινώς, γέρνεις για να συνεχίσεις να τρέχεις, τόσο όσο χρειάζεται για να μην πέσεις!
Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα στα λεγόμενα στο βίντεο. Όμως έχουμε πει ότι η μοτό τείνει να περιστραφεί γύρω από τον άξονα του πίσω τροχού. Επίσης η μοτοσυκλέτα στρίβει με το γυροσκοπικο φαινόμενο και ειδικά του πίσω τροχού αποτέλεσμα της καμπής (κορώνας) του ελαστικου, ως μια σβούρα . Οπότε μια λίγο μεγαλύτερη κλίση οδηγεί την μοτοσυκλέτα να στριψει πιο σφιχτά/πιο καλά. Επίσης οι κατασκευαστές ελαστικού πέρα από την μεγαλύτερη επιφάνεια του ελαστικού στο πλάι ειδικά στα hypersport λάστιχα έχουν στο πλάι την/τις μαλακές γόμες που λόγω της καλύτερης ζύμωσης πρόσφερουν πολύ μεγαλύτερη τριβή/ζύμωμα. Άρα γιατι να μην λάβουμε υπόψη και τις παραπάνω προϋποθέσεις;;;
Μπορεί μεν η κάθετη συνιστώσα του βάρους να είναι όλο και μικρότερη όσο μεγαλύτερη κλίση έχει η μοτοσυκλέτα (με μηδενική κλίση την εντελώς όρθια θέση) αλλά από την άλλη, αυξάνεται η επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα και συνεπώς η διεπαφή των δύο επιφανειών (ελαστικό-οδόστρωμα) έχει μεγαλύτερο συντελεστή τριβής σε εκείνη την κατάσταση. Νομίζω είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά. Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη η μετατόπιση της διεύθυνσης του βάρους στο εσωτερικό της στροφής, σε άξονα παράλληλο με τον κατακόρυφο
Αν λάβεις υπ'όψιν και την σωστή λειτουργία των αναρτήσεων το ερώτημα απαντάται ακόμα πιο απλά. Έχοντας τον παράγοντα οδική ασφάλεια στο μυαλό και όχι τις επιδόσεις , η μικρότερη δυνατή κλίση για μια δεδομένη στροφή και μια δεδομένη ταχύτητα είναι πάντοτε η ασφαλέστερη. επίσης δεν αναφέρει μετατόπιση βάρους αναβάτη γιατί πολύ απλά θεωρεί ότι το σώμα του αναβάτη παραμένει ουδέτερο πανω στη μοτοσικλέτα. Ο μόνος λόγος εξάλλου μετατόπισης του βάρους του αναβάτη στο εσωτερικο της στροφής είναι για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κλίση της μοτοσικλέτας.
@NtGism Η αύξηση της επιφάνειας επαφής δεν αυξάνει την τριβή. Η τριβή είναι ανεξάρτητη από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής. Η αυξημένη επιφάνεια επαφής δίνει περισσότερα "πετραδάκια" μέσα στο λάστιχο, όπως λέει στο βίντεο.
@@NtGism Όχι ο συντελεστής δε σχετίζεται με το εμβαδόν της επιφάνειας αλλά με τα υλικά των επιφανειών που έρχονται σε επαφή. Όπως το καταλαβαίνω όταν η μηχανή είναι σε κλίση, τα εξογκώματα/πετραδάκια που χώνονται μέσα στο λάστιχο δημιουργούν δυνάμεις αντίθετης φοράς από τη συνιστώσα του βάρους της μηχανής στο x άξονα. Οι δυνάμεις αυτές αντιστέκονται στην τάση που έχει η ρόδα της μηχανής να γλιστρήσει. Έχουν την ίδια φορά με την τριβή αλλά δεν είναι η τριβή. Το γεγονός της μεγαλύτερης επιφάνειας που δίνει περισσότερα τέτοια πετραδάκια και αντίστοιχες δυνάμεις δεν είναι καλύτερο από τη μικρή κλίση της μηχανής που είναι επιθυμητή για τους λόγους που αναφέρει το βίντεο, απλώς προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χασούρα που προκύπτει από τη μεγαλύτερη κλίση.
@DotTv.gr μάλλον δεν το εμπεδώσατε καλά το βίντεο για να έχετε αυτή την περιγραφή : Σε κλίση υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνειας τριβής αλλά η τελική πρόσφυση είναι μειωμένη. Θέλουμε μικρότερη κλίση της μοτοσυκλέτας μέσα στην στροφή . Μετά το 2:50 το λέει καθαρά 3-4 φορές .
@@Once_Upon_a_Ride @DotTv.gr Εξακολουθεί και η καινούρια περιγραφή να είναι η αντίθετη από αυτό που περιγράφει στο βίντεο. "- Ο μοτοσυκλετιστικός 'μύθος' λέει πως όταν η μοτοσυκλέτα έχει μικρή κλίση στη στροφή, το πέλμα του τροχού 'πατάει' καλύτερα στο δρόμο;! " Ακριβώς αυτή η πρόταση είναι η αλήθεια, όχι ο μύθος. Αυτό που λέει στο βίντεο από την αρχή, και αυτό αναλύει, είναι ότι η μ/σ έχει καλύτερο κράτημα στη στροφή όταν έχει μικρή κλίση επειδή το πέλμα το τροχού όντως πατάει καλύτερα στο δρόμο αφού η συνιστώσα στον άξονα y είναι μεγαλύτερη, λόγω του βάρους. Σε αυτή την περίπτωση το "πέλμα" (η επιφάνεια του λάστιχου που έρχεται σε επαφή με το δρόμο) είναι μικρότερο αλλά πατάει καλύτερα. Η περιγραφή είναι και δυσνόητη, και λάθος :)
Τα πετραδάκια!! αεί καλα,μήπως δεν πρόκειται για πετραδάκια;;; απλά πες ότι η άσφαλτος δεν είναι λεια,γιατί αν υπήρχαν πετραδάκια (ΧΑ,ΧΑ)θα αγοράζαμε το οικόπεδο ..
Εξαιρετική δουλειά για τα Ελληνικά (και όχι μόνον) δεδομένα.
Εκεί στο 2:00 έως το 2:06 όμως χρειάζεται μια διόρθωση. Το βάρος είναι πάντα το ίδιο καθώς το βάρος είναι δύναμη πεδίου και εξαρτάται μόνον από την μάζα και την απόσταση από το κέντρο της της γης. Έτσι φυσικά ούτε εξαρτάται ούτε αλλάζει με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Οπότε το κάθετο βελάκι 2 είναι ίσο με το αρχικό και παραμένει το ίδιο όση κλίση και να έχει η μοτοσυκλέτα.
Το γράφω γιατί η διαίσθηση στην φυσική προκαλεί πολλές φορές παρανοήσεις - όπως διαπίστωσα και σε μερικά σχόλια εδώ μέσα.
Το οριζόντιο βελάκι βέβαια αλλάζει όπως πολύ σωστά λέτε γιατί ισοδυναμεί με την τριβή ελαστικού - εδάφους και είναι ίση κάθε φορά με την κεντρομόλο δύναμη που χρειάζεται η μοτοσυκλέτα για να στρίψει (αλλαγή κατεύθυνσης). Αυτό βέβαια μέχρι να φτάσουμε στην μέγιστη διαθέσιμη δύναμη τριβής.
Πραγματικά ότι καλύτερο και από έναν άνθρωπο που πραγματικά ξέρει συνέχισε τις βιντεαρες σου μαθαίνουμε πραγματικά καταπληκτικα πράγματα
Όπως λένε: "Η σωστή κλίση είναι η μικρότερη δυνατή κλίση, για την επιθυμητή ταχύτητα εντός της στροφής. Η επιθυμητή ταχύτητα είναι αυτή που σε βγάζει από τη στροφή όρθιο, δεδομένης της ασφάλτου, των ελαστικών, των καιρικών συνθηκών, της μηχανής και της εμπειρίας του αναβάτη". Κοινώς, γέρνεις για να συνεχίσεις να τρέχεις, τόσο όσο χρειάζεται για να μην πέσεις!
παρα πολυ σωστα οταν κατω εχεις ασφαλτο..οταν εχεις δρομους γυαλι ειδικα μεσα στις πολεις τοτε η κλιση θα σου φερει αλλα αποτελεσματα...
Εξαιρετικός!!
Δασκαλος!
Ο καλύτερος!
Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα στα λεγόμενα στο βίντεο.
Όμως έχουμε πει ότι η μοτό τείνει να περιστραφεί γύρω από τον άξονα του πίσω τροχού.
Επίσης η μοτοσυκλέτα στρίβει με το γυροσκοπικο φαινόμενο και ειδικά του πίσω τροχού αποτέλεσμα της καμπής (κορώνας) του ελαστικου, ως μια σβούρα .
Οπότε μια λίγο μεγαλύτερη κλίση οδηγεί την μοτοσυκλέτα να στριψει πιο σφιχτά/πιο καλά.
Επίσης οι κατασκευαστές ελαστικού πέρα από την μεγαλύτερη επιφάνεια του ελαστικού στο πλάι ειδικά στα hypersport λάστιχα έχουν στο πλάι την/τις μαλακές γόμες που λόγω της καλύτερης ζύμωσης πρόσφερουν πολύ μεγαλύτερη τριβή/ζύμωμα.
Άρα γιατι να μην λάβουμε υπόψη και τις παραπάνω προϋποθέσεις;;;
Μέγα Δάσκαλε!!!
Μπορεί μεν η κάθετη συνιστώσα του βάρους να είναι όλο και μικρότερη όσο μεγαλύτερη κλίση έχει η μοτοσυκλέτα (με μηδενική κλίση την εντελώς όρθια θέση) αλλά από την άλλη, αυξάνεται η επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα και συνεπώς η διεπαφή των δύο επιφανειών (ελαστικό-οδόστρωμα) έχει μεγαλύτερο συντελεστή τριβής σε εκείνη την κατάσταση. Νομίζω είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά. Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη η μετατόπιση της διεύθυνσης του βάρους στο εσωτερικό της στροφής, σε άξονα παράλληλο με τον κατακόρυφο
Αν λάβεις υπ'όψιν και την σωστή λειτουργία των αναρτήσεων το ερώτημα απαντάται ακόμα πιο απλά.
Έχοντας τον παράγοντα οδική ασφάλεια στο μυαλό και όχι τις επιδόσεις , η μικρότερη δυνατή κλίση για μια δεδομένη στροφή και μια δεδομένη ταχύτητα είναι πάντοτε η ασφαλέστερη.
επίσης δεν αναφέρει μετατόπιση βάρους αναβάτη γιατί πολύ απλά θεωρεί ότι το σώμα του αναβάτη παραμένει ουδέτερο πανω στη μοτοσικλέτα. Ο μόνος λόγος εξάλλου μετατόπισης του βάρους του αναβάτη στο εσωτερικο της στροφής είναι για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κλίση της μοτοσικλέτας.
@NtGism Η αύξηση της επιφάνειας επαφής δεν αυξάνει την τριβή. Η τριβή είναι ανεξάρτητη από το εμβαδόν της επιφάνειας επαφής.
Η αυξημένη επιφάνεια επαφής δίνει περισσότερα "πετραδάκια" μέσα στο λάστιχο, όπως λέει στο βίντεο.
@@servomekanism8505 Άρα ο συντελεστής τριβής δεν είναι πλέον διαφορετικός;
@@NtGism Όχι ο συντελεστής δε σχετίζεται με το εμβαδόν της επιφάνειας αλλά με τα υλικά των επιφανειών που έρχονται σε επαφή.
Όπως το καταλαβαίνω όταν η μηχανή είναι σε κλίση, τα εξογκώματα/πετραδάκια που χώνονται μέσα στο λάστιχο δημιουργούν δυνάμεις αντίθετης φοράς από τη συνιστώσα του βάρους της μηχανής στο x άξονα. Οι δυνάμεις αυτές αντιστέκονται στην τάση που έχει η ρόδα της μηχανής να γλιστρήσει. Έχουν την ίδια φορά με την τριβή αλλά δεν είναι η τριβή. Το γεγονός της μεγαλύτερης επιφάνειας που δίνει περισσότερα τέτοια πετραδάκια και αντίστοιχες δυνάμεις δεν είναι καλύτερο από τη μικρή κλίση της μηχανής που είναι επιθυμητή για τους λόγους που αναφέρει το βίντεο, απλώς προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χασούρα που προκύπτει από τη μεγαλύτερη κλίση.
@@servomekanism8505 σ' ευχαριστώ για την απάντηση, με προβλημάτισες αρκετά.
@DotTv.gr μάλλον δεν το εμπεδώσατε καλά το βίντεο για να έχετε αυτή την περιγραφή :
Σε κλίση υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνειας τριβής αλλά η τελική πρόσφυση είναι μειωμένη. Θέλουμε μικρότερη κλίση της μοτοσυκλέτας μέσα στην στροφή . Μετά το 2:50 το λέει καθαρά 3-4 φορές .
Ευχαριστουμε για το σχόλιο!
Την αλλάξαμε την περιγραφή γιατί πράγματι ήταν λίγο δυσνόητη!
@@Once_Upon_a_Ride @DotTv.gr Εξακολουθεί και η καινούρια περιγραφή να είναι η αντίθετη από αυτό που περιγράφει στο βίντεο. "- Ο μοτοσυκλετιστικός 'μύθος' λέει πως όταν η μοτοσυκλέτα έχει μικρή κλίση στη στροφή, το πέλμα του τροχού 'πατάει' καλύτερα στο δρόμο;!
"
Ακριβώς αυτή η πρόταση είναι η αλήθεια, όχι ο μύθος.
Αυτό που λέει στο βίντεο από την αρχή, και αυτό αναλύει, είναι ότι η μ/σ έχει καλύτερο κράτημα στη στροφή όταν έχει μικρή κλίση επειδή το πέλμα το τροχού όντως πατάει καλύτερα στο δρόμο αφού η συνιστώσα στον άξονα y είναι μεγαλύτερη, λόγω του βάρους. Σε αυτή την περίπτωση το "πέλμα" (η επιφάνεια του λάστιχου που έρχεται σε επαφή με το δρόμο) είναι μικρότερο αλλά πατάει καλύτερα.
Η περιγραφή είναι και δυσνόητη, και λάθος :)
Με λίγα λόγια... Σε καλή άσφαλτο με καλά λάστιχα, αν στρίβουμε μέχρι να ξύσει το πατάκι είμαστε ασφαλείς η όχι;
Τα πετραδάκια!!
αεί καλα,μήπως δεν πρόκειται για πετραδάκια;;;
απλά πες ότι η άσφαλτος δεν
είναι λεια,γιατί αν υπήρχαν
πετραδάκια (ΧΑ,ΧΑ)θα αγοράζαμε το οικόπεδο ..