Het verbeterbord + gratis template! | Bureau Tromp

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 ноя 2020
  • Wendbaarheid en flexibiliteit zijn twee belangrijke pijlers van een Lean organisatie. Om dit te kunnen nastreven kan je het beste kleine stapjes nemen. Een goede eerste, kleine stap die je kan zetten, is bijvoorbeeld de implementatie van een Verbeterbord.
    Een verbeterbord geeft een overzicht van punten waar je als organisatie tegenaan loopt. Om ervoor te zorgen dat je hier steeds samen als team naar kijkt, kan je het verbeterbord bijvoorbeeld terug laten komen in je dagstart of weekstart. Zorg er dan voor dat de verantwoordelijkheid voor het bord telkens bij iemand anders ligt in de organisatie, variërend van medewerkers tot management. Op deze manier ontstaat er een zelf organiserend en zelfsturend team.
    Hoe wordt een verbeterbord gevuld?
    Allereerst kunnen andere Lean principes, zoals 5S sessie of een Value Stream Map zorgen voor input. Daarnaast kunnen medewerkers zelf natuurlijk ook met ideeën ter verbetering komen al dan niet tijdens de dagstart of weekstart. Tijdens de meeting worden er acties en verantwoordelijkheden aan de verbetersuggesties gekoppeld. Dit kan weer leiden tot nieuwe inzichten waardoor een verbeterbord kan zorgen voor continue verbetering met een vergrote wendbaarheid.
    Wat zijn nou de redenen om een verbeterbord te gebruiken?
    - Allereerst maakt het problemen bespreekbaar.
    - Daarnaast biedt het een structuur voor het doorvoeren van verbeter ideeën.
    - Bovendien kan het een positieve verandering teweeg brengen wat betreft de relatie tussen medewerkers en management. Zo kunnen medewerkers zich meer betrokken gaan voelen doordat ze actief meedenken over hun eigen werk.
    Tips om zelf aan de slag te gaan met een verbeterbord
    - Houd het verbeterbord levend door er mijlpalen met een beloning aan te koppelen. Spreek bijvoorbeeld met je team af dat je bij 50 doorgevoerde verbetering gezellig met elkaar uit eten gaat.
    - Maak niet alleen je verbeteringen visueel, maar visualiseer ook de prestaties van je afdeling; zoals het aantal afgehandelde dossiers. Hierdoor wordt het verband tussen hoe de verbeteringen bijdragen aan de afdelingsdoelen veel inzichtelijker.
    - Wees als leidinggevende een coach en niet de probleemoplosser. Laat de medewerkers zelf met verbeteringen komen zodat ze zich ook meer betrokken voelen.
    - Het is verleidelijk om in een drukke periode het verbeterbord even links te laten liggen. Maar doe dit niet! Hou de structuur erin en zorg dat de sessie gewoon doorgaat. Iedereen kan wel even 15 minuutjes van zijn tijd missen toch?
    Over Bureau Tromp:
    • Website: bureautromp.nl/artikel/lean-i...
    • Linkedin: / bureau-tromp
    • Facebook: / bureautromp
    • Mail: info@bureautromp.nl

Комментарии • 2

  • @LatifaAberzak
    @LatifaAberzak 3 года назад

    ik kan de template niet downloaden... lijkt me wel zeer interessant

    • @BureautrompNL
      @BureautrompNL  3 года назад

      Hi Latifa, na de aanvraag zou het template als PDF moeten openen. Zou je anders een mail willen sturen naar marketing@bureautromp.nl? Dan stuur ik je het template handmatig toe.