Metsolan Metsäkoulu 280 - Miksi yläsahaus tehdään ensin

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 сен 2024

Комментарии • 47

  • @hannusaarni3674
    @hannusaarni3674 Год назад +9

    Pari vuotta sitten kaatelin n. 45 v mäntyjä ojanvarresta (jo silloin Jounin opein). Järkeilin, että alasahaus ensin ja sitten laipasta tähdäten yläsahaus. Lisää videoita katseltua ja asiaa sisäistettyä, sahannut yläsahauksen ensin. On kyllä ollut helpompi tähdätä kaatosuunnan ja tämä video varmistaa asian ja tuo vielä lopulliset vinkit.

  • @jussiruntti4713
    @jussiruntti4713 Год назад +5

    Miksi -70 -80 luvulla tehtiin kaatokolo tukeissa aina samaan tasoon katkaisun kanssa. Kun aikanaan paljon rakennettiin kappale tavarasta, tuolla nykymallilla olisi mennyt paljon puuta ns. hukkaan. Kaatokololla lähinnä estettiin puun sälöytyminen katkaisun yhtedessä. -80 luvulla tuli sitten koneet tekemään suurempia savotoita. Jos metsähommissa oli vaikka vanha isäukko apuna, jolle ei uskaltanut antaa moottorisahaa, sen tehtävä oli olla 3m puulla (toimi myös mittana) lykkäämässä korkealta oksan haarukasta puuta nurin, jotta ei tulisi konkeloa. Myös nuotion teko oli vanhukselle tärkeä tehtävä. Minusta vaan tuntuu, että kaatokolosta tehdään aian turhaan noin valtavan suuri ja liian korkealle. Tuleneeko tästä minulle nyt nurinaa?. Toki saattoihan ne metsurit ennen olla niin tietämättömiä, kun ei ollut RUclipsja, josta katsoa mallia.

    • @samuelp.4743
      @samuelp.4743 Год назад +1

      Vai oisko voinu käydä niinpäin, että nykyään ollaan tietämättömiä kun on juutupe ja ennen oltiin tietoisia kun ne asiat opittiin kädestä pitäen kaikki😉

  • @eevaikaheimo3012
    @eevaikaheimo3012 Год назад +1

    Terkut Kuopiosta. Hyvä video 🐟🐓

  • @villet5540
    @villet5540 Год назад +3

    Ihan loogisia syitä on kyllä. Ite aina tehnyt toisinpäin.. Syynä varmaan alkujaan ollut kannon pituuden ja kaatokolon syvyyden helppo mäörittäminen. Nyt jos tuolleen ois vaikka 10000 runkoa kaatanut, niin kauankohan menee, että tottuis toisinpäin tekemään🤔
    Pitänee testata!

  • @aimosavolainen3639
    @aimosavolainen3639 Год назад +2

    Vaakasahaus ensin on perua justeeri ja sirnikka-kaudelta. Silloin kaatokolo hakattin kirveellä alasahauksen jälkeen, jolloin piilosahausta ei jäänyt, kun hakkasi kaikki pois. Minunkin isä vastusti kovasti, kun uutta tyyliä -70-luvulla esiteltiin. Nykyään kaatokolosta erottaa ammattimiehen ja itseoppineen.

    • @sunnuntaimetsuri
      @sunnuntaimetsuri Год назад +2

      Kylläpähän nuita näkkee ammattimiestenkin tekevän.. vaakasahaus ensiks ja sitten yläsahaus ja oovat koulun käyneitä. Ei se kerro sen enempää ammattimaisuudesta kumminko sahaukset tekee.

  • @Mersuharrastaja
    @Mersuharrastaja Год назад +5

    On lovi kun on pystyssä, voi katsoa vielä mihin sen rouvan kaataa

  • @juhasalo1888
    @juhasalo1888 Год назад +1

    Tämä oli hyvä video, kun vaatii tarkkuutta niin yläsahaus ensin. On tullut tehtyä molemmilla tavoilla sen tarkemmin asiaa miettimättä. Piilosahauksiakin on sattunut hosuessa.

  • @tio4672
    @tio4672 Год назад +1

    Asiaa, kunnolla perusteltuna 👍👍👍

  • @samibister9171
    @samibister9171 Год назад +1

    Kiitos tosi hyvistä videoista rakastan moottorisahalla satamista isä oli metsurin

  • @raimopuuvark
    @raimopuuvark Год назад +3

    Juurikin näin👍🏻

  • @MauriTossavainen-ww3ow
    @MauriTossavainen-ww3ow 7 месяцев назад

    Minä aina sahaan viisteen kannonpuolelle niin käyttöpuu jää kantapuoleltakin pyöreäksi ja viiste jää kantoon. Aina on puu kaatunut siihen mihin oon tähdänny. Olen aina tuota ihmetellyt että miksi sahata viiste otettavaan puuhun ?

  • @topiktopik3012
    @topiktopik3012 Год назад +1

    Alasahaus kallellaan tuossa esimerkki lovessa.😊

  • @anttokaihlanen9388
    @anttokaihlanen9388 Год назад

    Tää oli kyllä todella hieno video taas Jouni taas ja todella mielenkiintoinen video oli kyllä taas

  • @petripiispa4713
    @petripiispa4713 Год назад

    Kiitos! Sain hyvän vinkin videosta !

  • @ukriroutalempi5124
    @ukriroutalempi5124 Год назад +1

    Itse olen huomannut että jos tekee alasahauksen ensin, niin siitä tulee helposti liian syvä...

  • @virpimu
    @virpimu Год назад

    Helposti ymmärrettävä ja selkeästi kerrottu, Hieno ja Hyödyllinen opetusvideo. 10+ kiitos ja kumarrus.
    Tuli tarpeeseen😊

  • @paavohietala56
    @paavohietala56 Год назад

    Aikanaan Metsälehdessä oli artikkeli nurinpuoleisesta kaatokolosta. Siinä rankapuuhun tehtiin suuntasahaus ylemmäs kuin kaatosahaus.Näin tyveen jäi sopiva kahva josta rangan tyviosa siirrettiin puun ollessaan kaatumassa kasaan,silloinhan se ei paina juuri mitään. Tein tällä menetelmällä sopivassa kohteessa rankakasoja.Latvat katkottiin viimeiseksi ja valmis kasa tuli siis ristin muotoinen.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  Год назад +1

      Ilmeisesti puhut siirtelykaatotekniikasta?

    • @paavohietala5935
      @paavohietala5935 Год назад

      Siitäpä hyvinkin,SIIRTELYKAATOTEKNIIKASTA.

    • @paavohietala5935
      @paavohietala5935 Год назад

      Vuonna -62,kun aloin hakkuut moottorisahalla tehtiin kaatokolo eli vesein kirveellä ja piti vielä varoa hävittämästä kantoleimaa!

  • @tapanivirtanen8547
    @tapanivirtanen8547 Год назад +2

    Amen!

  • @penttileppanen4402
    @penttileppanen4402 Год назад +1

    Siinä vois olla joku laaser🤗 valo suuntaukseen.👍👏

    • @lopputulee5493
      @lopputulee5493 Год назад +1

      Stiilillä on muistaakseni jo laser-osoittimia vuodesta 2015. Ei tullu huippu, koska tärinä ja metsurin silmä on tarkempi kuin laser

    • @pekkahuikuri8467
      @pekkahuikuri8467 Год назад

      Onhan metsurin mitta 100% tarkkaan suuntaukseen kierosilmäisille

    • @juhasalo1888
      @juhasalo1888 Год назад

      Olen miettinyt samaa, mutta on joku senkin jo keksinyt kauan sitten. Tarkoissa paikoissa matalaan kantoon kaataen voisi olla avuksi...

  • @lopputulee5493
    @lopputulee5493 Год назад +2

    Hyvä! Pistä videoo siitä, kun kaadettava puu on kallistunut liikaa ja pitopuu katkeaa, kun yrittää kaataa sitä vastasuuntaan kallistuksesta. Vaikeasti selitettävä, mutta monesti käynyt. Newton maksaa liikaa siksi sinulta kysyn :D

  • @jussikolehmainen6310
    @jussikolehmainen6310 Год назад +1

    No nyt oli selvästi sanottu mikä etu tuossa on. En ole koskaan tuota kokeillut niin en ole ymmärtänyt hyötyä.

  • @MA-ii1qe
    @MA-ii1qe Год назад

    Onko Jounilla tietoa/aavistusta miksi "jenkit"tekevät kaatokolon erilailla kuin täällä härmässä?ja kumpi oli ensin?

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  Год назад +1

      No ei minulla historiatietoa ole. Jenkeissä ja Kanadassa kaadetaan enemmän rinteillä ja heidän Humbolt toimii siellä ehkä paremmin. Toinen syy, että kun puut on isompia, tavaran saa paremmin talteen, ei tule kaatokoloa ainespuuhun. Toisaalta taas kanto tulee väkisin pitempi. Eikö tuo lie kulttuurikysymys, mikä tapa on lähteny leviämään.

    • @tonsssedell4318
      @tonsssedell4318 Год назад

      @@kiuruvedenmetsola3978
      Olen sahaajana itse aivan amatööri mutta useampia arvioita voin esittää amerikkalaisten erikoisuuksia katsottuani. Toki täytyy huomata, että eiväthän amerikkalaiset pelkästään alapuolisella kaada, ja itärannikolla on ihan eri tapoja kuin Kaliforniassa ja Oregonissa.
      Ainakin oikein tautisen ison puun kaatolovipala on Humboldt-kolosta helpommin siirrettävissä pois kun painovoima auttaa. Tässä on tietysti myös itsensä telomisen vaara, mutta niinhän se olisi manuaalista väkivaltaa käyttäessäkin. Jämä voi painaa heittämällä enemmän kuin suomalainen harvennustyvitukki. Perspektiiviä ääritapaukseen tuo se, että saha täytyy ehkä tankata jo kesken kaatoloven teon - itsestäänselvyys voi olla että se tehdään varuilta ennen kaatosahauksen aloitusta, jos nyt samalla sahalla tehdään ylipäänsä. :D
      Lisäksi syynä lienee jossain määrin tyven käytös "isoja" - ei siis välttämättä niitä isoja amerikankokoisia mutta sellaisia meikäläisittäin tosi isoja - hauraita puulajeja kaadettaessa. Kuulemma parantaa tulosta kun tyvikin lähtee hieman aiemmin liikkelle kaadon onnistuessa just oikein, jolloin ei piiskaa/lyttää koko puuta kerralla väkivaltaisesti, jolloin voisi murtua tukkia pilalle oikein huolella .
      Suomalaisittain en äkkiseltään näe yleensä erityistä syytä alapuoliseen kaatokoloon, mutta toisaalta tuskin se huonompikaan olisi monessa tilanteessa. Kuten sanot, kulttuuriset syyt. Taitaapi myös osittain liittyä välillisellä tavalla puun kokoon, eli kun jossain on isompaa puuta, on isommat kaatosahat. Niissä on etukahva useammin sahan molemmin puolin kaartuva, mikä on ihan vierasta suomalaisisännälle tai metsurille joka heittää kaarnapiikitkin roskiin uuden sahan ostaessaan ja on juurtunut tapoihinsa vuosikymmenet sitten. Kun on se wrap around -kahva, on helpompaa käännellä sahaa eri variaatioissa myös alapuolista koloa tehdessä sekä työntävällä että vetävällä, joten lähtökohta houkuttelevaan tapaan on eri.
      Lisäksi tehokkaan harvennushakkuun ym. välittömästi ja välillisesti sanelema pohjoismainen fiksaatio erittäin lyhyisiin laippoihin tehokkaissakin sahoissa kaikissa muissakin hommissa vaikuttaa tähän tottumukseen. Sehän ei muualla ole mikään normaali tai oletus että reippaasti yli 2 kilowatin sahassa käytetään jotain 30-35 sentin terälevyä, vaan hyvin erikoinen radikaali ratkaisu joka toimii just meikäläisissä oloissa. Jos nyt joku haluaa "ison ja tehokkaan" mökkisahan, niin normaalistihan siinä globaalisti olisi ainakin 16 tuuman laippa ellei halua vähän pidempää, eikä tätä pidetä mitenkään outona eikä se olekaan.
      Pienimpiä moottorisahapuita, siis sellaisia raivausmielessä hukkaan kaadettavia tai pois muuten siistittäviä tai polttopuuksi kerättäviä nopeahkosti kaataessa alapuolinen kolo vaikuttaisi joskus ihan fiksulta tekniikalta. Ristiriitaisen ironista ottaen huomioon että isojen puiden maasta tapa tulee. Jos kehtaa jättää pitkiä kantoja niin mikä ettei.

  • @mikatiirikainen2878
    @mikatiirikainen2878 Год назад +1

    Hyvä Jouni

  • @juhahakoniemi4705
    @juhahakoniemi4705 Год назад

    Onko missään tullut vastaan V sahausta?
    Eli alle 20cm puussa samoilta jalansijoilta sahataan alaviistoon v:n muotoinen kaatosahaus ilman kaatotoloa.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  Год назад

      En ihan hahmota tekniikkaa. Giljotiinikaadoissa olen tehnyt v-sahausta. Laita mulle sähköpostia, miten se toimii.

    • @juhahakoniemi4705
      @juhahakoniemi4705 Год назад

      @@kiuruvedenmetsola3978 otan kuvan kannoista kun ehdin käymään erään maanomistajan metsässä.

    • @tonsssedell4318
      @tonsssedell4318 Год назад

      Kokonaan ilman kaatokoloa? Tässä kai tarkoitetaan sitä, että sahataan vain kaatokolon puolelta kun taakse ei sahalla pääse. Jos vaikkapa halutaan poistaa haarautuneen puun yksi haara ensin koskematta toiseen, tai jos oletetaan että puu kasvaa kiinni siirtokivessä tai jossain liiterin seinässä. Voidaan siis raapia lisää pois kunnes alkaa kaatua, ja vetäydytään sitten nopeasti.
      Tai sitten erehdyn pahasti ja on aivan päinvastainen tekniikka kyseessä.

  • @AnteroKilpelainen
    @AnteroKilpelainen 4 месяца назад

    Kaatokoloa varten onsahassa olevat viivat

  • @villeheikki
    @villeheikki Год назад

    Yläsahaus ensin, että näkee lahon myös helpommin.

  • @jani-petteri2244
    @jani-petteri2244 Год назад +2

    Nyt on lisää harmia Mitä 40v akkusaha jos minulta Mitä se akku hajosi ei kyllä pelaa ollenkaan vaikka virta ois vielä vähäsen Ei Anna Puuhun sahata oikein nyt kävi semmoinen juttu että nyt hajonnut minulta mitään akkusaha 40v Akku hajosi miten tää voi olla mahdollista Kerropas Kiuruveden Metsola Miten voi tämmönen tapaus olla mahdollista että akkusahan 40v akku 100ah akku hajosi joutuu vaihtamaan uuden akun siihen joutuu nyt vain tänään uusi akku elikkä tota ku se menee entinen akku ja uusi akku joutuu vaihtamaan hajosi mitkä akkusaha Asta kakut ei ota virtaa latauksessa😢

    • @tonsssedell4318
      @tonsssedell4318 Год назад

      Aika isoja sahan akkuja teilläpäin. Neljän kilowattitunnin akku painaa sen verran että minulla ainakin tulisi ranteet kipeäksi.

  • @paavohietala56
    @paavohietala56 Год назад

    Aika

  • @metsaukko5470
    @metsaukko5470 Год назад

    👍👍👍