Jak używać podnośnika EHR I EDC w ciągniku rolniczym z maszynami | New Holland T6.175

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 ноя 2024

Комментарии • 66

• @sylwiasylwka790
    @sylwiasylwka790 2 года назад +16

Te cyferki w nh. 6:00 To nie żadne docieranie tylko regulacja siłowa ona odciaza, podrywa maszynę do góry. Smerfy mają siłowniki jednostronnego działania na dolnych cięgłach są czujniki które pod wpływem uciagu podrywaja maszynę. Używa się tego w ciężkich warunkach jak dobrze ustawisz to ciągnik zaczyna się kopać maszyna podrywana jest do góry. W straszysz maszynach zamiast czujników był stalowy pręt w plecaku i siła śr. centralnej wybierała na niego nacisk. Najpierw się dokształć A totem dopiero tłumacz! Dopytaj serwisantów😄 C360tez ma taką regulację ale mało komu to działa. Kapitalnie zdaje to egzamin w pługu

•  2 года назад +1

Po 1. Ja tam nigdzie o żadnym docieranu nie mówiłem...
      Po 2. 90 % ciągników ma jednostronnego o czym mówiłem na samym początku.
      Po 3. Trzeba mieć radar żeby ci się podnośniło podczas " kopania" o czym też mówiłem.
      Po 4. Każdy wie ze C-360 też posiada coś takiego, chociażby w "teorii".
      Po 5. Jak masz pisać większe głupoty niż ja mówię w filmie to nie wiem w jakim celu komentujesz, sam się może dokształć a potem przyjdź tu i zgrywaj internetowego eksperta.
      Ja może idealnie tego nie wytłumaczyłem bo nie jestem w tym ekspertem ale jak widać po komentarzach dużo osób zrozumiała i jest wdzięczna ale przychodzą takie mądrale jak Ty i udają eksperta chodź sam pisze głupoty.
      Po 6. Jak wszystko wiesz i jesteś ekspertem to po co wchodzisz i oglądasz ?

• @muczachaa
      @muczachaa 8 месяцев назад

Nie no kolega wyżej ma rację. Kompletnie źle to wytłumaczyłeś tak jakbyś nie wiedział o co chodzi.

• @powrotdokorzeni
    @powrotdokorzeni 2 года назад +29

Nie chce być źle odebrany, ale w ciągniku nie masz docisku, na takim ustawieniu jak w 11:21 to maszyna będzie przez ciągnik podnoszona gdy ciągnikbędzie miał ciężko(masz czujniki przy sworzniach od ramion, jak masz na 10 to wtedy masz ramiona bez ingerencji ciągnika tak zwane pływające, pozdrawiam 🙂👍

• @powrotdokorzeni
      @powrotdokorzeni 2 года назад +13

15:25 to właśnie opisujesz tą regulacje na konsoli od 0 do 10, to pokrętło to po prostu agresywność reakcji 😉

• @tomeknajdo5402
      @tomeknajdo5402 2 года назад +1

Powrót Do Korzeni Jesteś dobrze odebrany , bo znasz zasadę działania podnośnika .Czujniki tensometryczne ( są nimi całe sworznie cięgieł dolnych) odpowiadają tylko za wypłycanie narzędzia, nie docisk ... W mechanicznej regulacji siłowej jest to (najczęściej) cięgno połączone z uchwytem śruby rzymskiej .

• @miosz4104
      @miosz4104 2 года назад

@@powrotdokorzeni dokadnie masz rację. Są czujniki ciągu i do każdej maszyny trzeba odpowiednio dostosować.

• @agrotrade1413
      @agrotrade1413 2 года назад

I tu masz rację fajnie jest jak jest jeszcze radar i poślizg % do ustawienia
      Wtedy te 3 funkcje ustawić i super praca

• @przemek0494
    @przemek0494 2 года назад +16

warto dodać dla wyjaśnienia,
    Suwak od regulacji pozycyjnej służy do ustawienia odpowiedniej głębokości maszyny podczas pracy, a nie służy lub nie powinien służyć do unoszenia i opuszczenia maszyny.
    Do podnoszenia i opuszczania maszyny służy ten przełącznik pod regulacją siłową.

•  2 года назад +17

Po obejrzeniu tego materiału stwierdzam że pieprze głupoty jak potłuczony i chyba na trzeźwo bym tego nie zrozumiał ale mam nadzieję że mimo wszystko ktoś między słowami wyciągnie jakieś pomocne wnioski.
    Pozdrawiam stałych widzów :)

• @nikodemtraktorzysta5821
      @nikodemtraktorzysta5821 2 года назад

Haha co za samokrytyka 😅 biorę się do oglądania i zobaczę ile w tym prawdy.

• @agrojelen4303
    @agrojelen4303 2 года назад +22

I jak Maciej możemy się spodziewać nowego traktora na podwórku?

• @sylkar1693
    @sylkar1693 2 года назад

Czekalem na taki filmik bo mam od nie dawna t6.160 ec i wczesniej robilem new hollandem td ,dzieki za madre rady prosto wytlumaczone przynajmniej dla mnie

• @stanisawwiniarz4168
    @stanisawwiniarz4168 2 года назад +3

Słowo "docisk" sugeruje ze ciągnik w cudowny sposób zagłębia narzędzie.
    Zagłębianie narzędzia w glebie dochodzi dzięki masie i wypadkowej oporów roboczych, która jest skierowana w dół i do tyłu. Gdyby ciągnik wciskał TUZ-em to tracił by siłę uciągu która zależy od powierzchni przylegania i masy agregatu. Drugie pokrętło z kłódka służy do
    regulację szybkości opadania narzędzi na glebę, by nie uderzały.

• @mariuszhryniewicki7026
    @mariuszhryniewicki7026 2 года назад +7

Bardzo przydatny film. Mądrego człowieka to czasami warto posłuchać😁

•  2 года назад +3

Chujowo wyszło ale starałem się jak mogłem + presja upływającego czasu ale dzięki za miłe słowo :)

• @robertb.3685
    @robertb.3685 2 года назад +3

No w końcu ktoś to mądrze i na temat wytłumaczył. Super pozdrawiam👍👍

• @pawelop14
    @pawelop14 2 года назад +9

Jak możesz mieć docisk jak siłowniki są jednostronnego działania ???

•  2 года назад

Przecież mówiłem na początku filmu ze sa jednostronnego działania, słów " docisk " jest używane kolokwialnie żeby słuchać mógł zrozumieć działanie tego mechanizmu.
      Jakbym wiedział że będą robić z tego wszyscy problemy to bym unikał tego słowa, mam nadzieję że kumaci i tak zrozumieli.

• @kleszcz5725
    @kleszcz5725 2 года назад +1

Jak zawsze fajny film. Pozdrawiam.😄💪

• @grzegorz2272
    @grzegorz2272 2 года назад +3

Amortyzacja podnośnika działa tylko wtedy jak masz na tej kłódce. Czyli podnosisz maszynę przełączasz na kłódkę i tylko wtedy działa amortyzacja.

• @pawekopec1399
    @pawekopec1399 2 года назад +4

dzięki, przydatny film:) jak byś miał kiedyś czas wytłumaczyć te przyciski na pulpicie z przodu np jak ustawić jaki żeby liczyło zrobiony areał z z daną szerokością maszyny, jak tą szerokość maszyny zaprogramować. Pozdrawiam:)

• @sawekn1514
    @sawekn1514 11 месяцев назад

Fajnie ale Siłowniki mają jednostronne działanie więc jak tam może być docisk .Troche mnie ehr denerwuje bo nigdy nie używałem takiego napszykład ustawisz daną głębokość a traktor wjedzie na pagurek czy wyjedziesz z bruzdy i pług się wypłyca czy można takiego podnośnika ehr używać jak w 360 by głębokość orania ustawiać na kole podporowym w pług

• @mizeria_xd370
    @mizeria_xd370 2 года назад +2

bardzo dobrze wszystko wytłumaczone jedynie bym dodał że suwak od regulacji pozycyjnej można przyciągnąć do siebie aby np opuścić do konca bo niektóry się dziwią że nidy nie mogą opuścić do 0% ponieważ blokuje to pokrętło na myszy od ustawienia maksymalnego/minimalnego przesunięcia suwaka

•  2 года назад +1

Chujowo wyszło ale starałem się jak mogłem + presja upływającego czasu ale dzięki za miłe słowo :)

• @rajmundb6852
    @rajmundb6852 2 года назад +9

Oj chyba co nieco pomyliłeś! Jak dasz na myszce na 10 to masz neutralne swobodne ruchy ramion,a jak dasz na 1 to maszyna jest wyciagana z ziemi na przykład przy zagarnywaniu brózdy. "Tak ja to widzę" pozdrawiam

•  2 года назад +3

Niestety ale gadasz bzdury.
      Jak weźmiesz pokrętło od regulacji siłowej na 10 to wyświetla Ci się wysokość ramion ( zagłębienie ) które jak ustawisz to się nie zmienia czyli jest stałe.
      Jakby było jak mówisz to by zamiast wysokości na wyświetlaczu wyświetliło się ¤
      "DR".

• @Dominik-fv8jp
      @Dominik-fv8jp Год назад

@
      W moim t5 na pozycji nr 10 to ciągnik steruje głębokością maszyny

• @piotrjagie5031
    @piotrjagie5031 2 года назад +1

Dzięki za pomoc, pozdro.

• @WiesawJankowski-yp2oc
    @WiesawJankowski-yp2oc Год назад

Witam materiał mnie bardzo zainteresował ponieważ mam nh TS 100A ale konsole do regulacji EHR mam taką samą i mam pewien problem tak jak nazywasz pokrętło mi działa ale docisk już nie i tak samo z pulpitem od płynnej regulacji nie działa czyli jest jakby wyłączony np. opuszczam pług to on się nie opuszcza tylko spada czy może masz pojęcie co go boli czy może czujnik EHR się po prostu skończył

• @tomektyfel6049
    @tomektyfel6049 2 года назад

Regulowałeś już zawory w tym ciągniku?

• @darekogarek3911
    @darekogarek3911 2 года назад +2

Zapomniałeś powiedzieć że ta kłódeczka służy też do włączenia amortyzacji podnosnika

•  2 года назад

Racja, i nie trzeba szukać winy jeśli opadnie o 5% bo to właśnie na potrzeby amortyzacji.

• @piotrek745
    @piotrek745 2 года назад +2

Witam mam pytanie mam podobna skrzynie jak ty tylko case i jak hamować z ciężarem ta skrzynia redukowac biegami czy sprzęgło i hamulcem ? Jest to nowy zakup i niechcial bym popsuć skrzyni

• @damjan4085
      @damjan4085 2 года назад

Możesz biegami lub przyhamowywać lekko i zbijać biegami albo sprzęgło i hamulec. Tak jak np. w samochodzie, przecież to normalna skrzynia tylko przyciskasz guziczki.

• @meneliano181
    @meneliano181 2 года назад

Mam pytanie do czego służy to pokrętło z przód na tak zwanej myszy?

• @Podlasiiiak
    @Podlasiiiak 2 года назад

Bardzo dziekuje

• @pawelbienkowski4720
    @pawelbienkowski4720 2 года назад +1

Hej i jak tam po wyprawie po ciągnik

• @Pilarek223
    @Pilarek223 2 года назад

Bardzo dobrze wytłumaczone, kilka miesięcy temu kupiłem t5 i zawsze zapomnę sprawdzić w instrukcji czy jest amortyzacja podnośnika lub blokada

• @darekogarek3911
      @darekogarek3911 2 года назад

Jest

• @piotrp7418
      @piotrp7418 Год назад

Można wiedzieć jak jest z układem oczyszczania spalin w twojej T5

• @andrzejczubinski1994
    @andrzejczubinski1994 8 месяцев назад

witam wiesz kup sobie smartfon pancerny wtedy nie będzie mu przeszkadzało zimno jaki używam nawet na mrozie bateria szybko nie spada

• @krzysztoffeigielfeigiel1173
    @krzysztoffeigielfeigiel1173 2 года назад

Oglądałem film i robie tak jak pan tylko mam problem z talerzowka Agro masz 3m z wałem daszkowym nie szlo jej ustawić dodam że po kukurydzy i mulczerze jak pan ma ustawione na ta maszynę .I dodam jedna ważna rzecz ze nie wyjaśnił pan funkcji działania 3 pokrętła a jest bardzo wazne ponieważ unas gościu miał na maksa PRZEKRECONE i przy pracy z mulczerem rozwalił skrzynie i wałek ponieważ podnosił za wysoko i zapomniał wyłączać walek.Ajest na to sposób żeby nie uszkodzić skrzyni i niewylaczc wałek podczas podnoszenia lekko przekręcić i podnosi np 10cm nad ziemią .Tak samo ludzie maja problem przez to pokrętło jak mają na maksa wtedy nie mogą doczepić maszyny z ramion z kul bo im nie opadają na sam dol.Albo na odwrót niepodnoci na odpowiedniawysokosc

•  2 года назад

W jakim sensie nie dalo sie ustawić?

• @mizeria_xd370
    @mizeria_xd370 2 года назад +1

ja użytkuje t6 125s i zepsól mi się czujnik położenia podnośnika 2 krotnie całe szczęście na gwarancji bo bym był 4k na minus

• @agro.dziecio9695
      @agro.dziecio9695 2 года назад

U mnie było to samo w t6 serwis mówił że to się często psuje w tych modelach

• @sonex3728
      @sonex3728 2 года назад

% ci nie liczy ? Bo u mnie taka awaria wystąpiła w tym samym traktorze ale niestety po gwarancji

• @sylkar1693
      @sylkar1693 2 года назад

a co sie dzieje jak taki czujnik nawali jakie sa objawy?

• @agrokrawczyk9285
    @agrokrawczyk9285 2 года назад +4

Wymień blacharke w tej 60 bo aż straszy ...

• @t253pteam9
    @t253pteam9 2 года назад +1

Lepiej mów czy dziś kupiliście traktor 😁

• @stanisawwiniarz4168
    @stanisawwiniarz4168 2 года назад +5

Docisk!!!!!!!!!!!!!!!!! chłopie. Maciej musisz jeszcze się poduczyć.
    Pokrętło służy do mieszania sygnału pozycyjnego z siłowym.
    Prościej mówiąc pozycja na 0 każdemu położeniu suwaka odpowiada konkretna wysokość podnośnika nie zalążnie o oporów roboczych narzędzia.
    Na pozycji mamy czystą REGULACJĘ SIŁOWĄ 10 każdemu położeniu suwaka odpowiada ściśle określona siła oporów narzędzia co wiąże się z głębokością pracy.
    pozycje pośrednie to regulacja Mieszana. Czyli udział sygnału Pozycyjnego i Siłowego na pozycji 5 50%/50%.
    Podziwiam za szczerość w Twoich filmach . Szczęśliwego Nowego Roku!

•  2 года назад

Przecież mówiłem na początku filmu ze siłowniki sa jednostronnego działania, słowo " docisk " jest używane kolokwialnie żeby słuchacz mógł zrozumieć działanie tego mechanizmu.
      Jakbym wiedział że będą robić z tego wszyscy problemy to bym unikał tego słowa, mam nadzieję że kumaci i tak zrozumieli.

• @piotrkaliszewicz8223
    @piotrkaliszewicz8223 2 года назад

c
    wzieles nowy to latasz a szukasz za smieszna kase i zadasz takiego samego stanu jak ta t6

• @harry10289
    @harry10289 2 года назад

Najgorsze ze nie ma tu regulacji prędkosci podnoszenia maszyny.

•  2 года назад

Racja, czasem tak szybko podnosi aż strach.

• @mateo123221
      @mateo123221 Год назад

potwierdzam bo tez mam NH T6. 155

• @damjan4085
    @damjan4085 2 года назад +2

Gadasz ciągle o docisku, a tu tego nie ma.

•  2 года назад

Przecież mówiłem na początku filmu ze siłowniki sa jednostronnego działania, słowo " docisk " jest używane kolokwialnie żeby słuchacz mógł zrozumieć działanie tego mechanizmu.

• @cezaryy2
    @cezaryy2 2 года назад

O amortyzacji nic nie wspomniałeś

•  2 года назад

To prawda, nie o wszystkim kurczę pamiętałem.

• @jarosawmiksa2371
    @jarosawmiksa2371 2 года назад

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Tak jak ty to nazywasz docisk to im wyższą wartość ustawiasz to maszyna się wypływa.

• @nonamed158
    @nonamed158 2 года назад +1

Chłopak jaki docisk, sam na początku mówisz są tam siłowniki jednostronnego działania, więc jak chcesz nimi dociążać maszynę kiedy one służą do podnoszenia. Jak się nie wie co się mówi to lepiej się nie kompromitować XD I gadanie, że niektórzy nie potrafią tego poprawnie używać po czym na prezentacji jest ukazane że sam nie wiesz o czym mówisz

•  2 года назад

Nie chce mi się tłumaczyć kolejnej osobie ze słowo docisk jest używane kolokwialnie by zrozumieć zasadę działania.
      Wbrew w Twojej opinii chyba jednak wiem jak działa jeżeli to o czym mówię ma odzwierciedlenie w praktycznym użytkowaniu.