Jak lejesz z bańki to odwruć ją odwrotnie korkiem do góry będzie ci się lepiej lało.😁😁
6 лет назад+15
A jak podobają wam się takie filmy? chcecie więcej z jakiś napraw i serwisów? :) Ps. warto dodać że jeśli ktoś chce się wzorować na filmie to miska ma 2 "korki" do spuszczania oleju, z tego względu że miska jest wygrabiona pod wał i zostaje ok. 1.5 L na stronie. Olej wymieniany po ok. 400 h. Pełna hydraulika i przód zostanie wymieniony za rok przy 1200 h.
Warto miejsce korka spustowego wkręcić kolanko i dopiero na nie korek, łatwiej się spuszcza olej. Po drugiej stronie miski olejowej jest drugi korek , warto też go odkręcić.
Ja jak mam problem z odkręceniem starego filtra oleju to wbijam w niego duży gwóźdź i bez problemu odkręcam xD Polecam...oczywiście gwóźdź powinien być czysty.
Mam takiego samego. Miesiąc temu zmieniłem olej przy 900 godzinach aczkolwiek leje ambre 10w40. Nie jestem specjalistą ale po drugiej stronie silnika masz drugi korek spustowy ponieważ miska olejowa nie ma płaskiego dna. Odnośnie sprężarki- u mnie dopiero zaczyna się pocić spod koła pasowego, pewnie niedługo czeka mnie wymiana więc czekam na film z tej operacji 👍 P.s. przez 1080 godzin miałem 2 awarie: czujnik prędkości jazdy oraz cewka wałka wom.
6 лет назад
Zgadza się powinien być 10w40 a od samego początku jest 15w. Tak, z drugiej strony również. Na dniach będzie rozbierany i postaramy się to nagrać. O cewce wałka wom słyszę nie pierwszy raz :)
U mnie była podobna sytuacja nawiązując do sprężarki. Najpierw widać było olej na turbinie, następnie wywaliło uszczelniacz na sprężarce. Wymieniliśmy filtr odmy, jak do tej pory nic się nie dzieje.
a ten monitorek nad zegarami niemożna ustawić żeby przypominał o następnym przeglądzie odpowiedni silnik , przekładnie , pytam bo jeździłem nh ale nigdy niewgłębiałem sie w temat
I ładnie ;) wszystko prawidłowo:), wcześniej wymieniał serwis? Czy od początku sami chodzi mi o pełny duży przegląd : oleje skrzynia,silnik,przedni most,płyn chłodniczy i filtry itp:) który rok NH? Ile robisz rocznie mth :) Dzięki za info: )
Czy klucz do filtrów jest aż tak drogi żeby robić takie kombinacje? Tymbardziej jeśli macie kilka ciągników i oleje wymieniacie łączne kilka razy w roku. Taka metoda łopatologiczna na przyszłość, jak się nie posiada klucza do filtra to można wbić mocny śrubokręt i idzie. To tak jeczcze metoda z czasów jak ojciec w zamierzchłych czasach pracował w SKR.
Dlaczego kupujesz Ambre. Możesz za połowę tej ceny kupić Fuscha lub nawet Texaco jak trafisz okazję. Nie warto przepłacać jak już masz po gwarancji. New Holland na tle innych marek wygrywa ceną ale za to już golą na materiałach eksploatacyjnych.
Kiedyś mówiło się że co 500 godzin. Dziś zalecają co 300 godzin lub raz w roku. Osobiście wychodze z założenia że lepiej częściej gdyż koszt jest niewielki w porównaniu z tym jak wydłużamy żywotność silnika
Jak lejesz z bańki to odwruć ją odwrotnie korkiem do góry będzie ci się lepiej lało.😁😁
A jak podobają wam się takie filmy? chcecie więcej z jakiś napraw i serwisów? :)
Ps. warto dodać że jeśli ktoś chce się wzorować na filmie to miska ma 2 "korki" do spuszczania oleju, z tego względu że miska jest wygrabiona pod wał i zostaje ok. 1.5 L na stronie.
Olej wymieniany po ok. 400 h.
Pełna hydraulika i przód zostanie wymieniony za rok przy 1200 h.
Na 1200 wiadomo hydraulika a ten przód to co masz na myśli? Przedni most?
Klucz do filtrów kosztuje z 30zl. Polecam😉
Warto miejsce korka spustowego wkręcić kolanko i dopiero na nie korek, łatwiej się spuszcza olej. Po drugiej stronie miski olejowej jest drugi korek , warto też go odkręcić.
Polecam kupić sobie taki łańcuszek do filtrów dobra sprawa ;)
Ja jak mam problem z odkręceniem starego filtra oleju to wbijam w niego duży gwóźdź i bez problemu odkręcam xD Polecam...oczywiście gwóźdź powinien być czysty.
Przyspawaj kawałek łańcucha od rowera do rurki i masz przyrząd do dokręcania filtra
No mi się podoba fajny Vlog pozdrawiam was serdecznie
co ile wymieniasz olej? raz do roku czy co określoną liczbę godzin?
barrrdzo dobra robota
W sam raz na weekend
Do odkręcania filtrów jest klucz
Jak kojarzę w tym ciągniku można ustawić przypomnienie odnośnie wymiany oleju i komputer wyświetli komunikat jak minie ten ustawiony czas
Nie ma przypadkiem korków spustowych z dwóch stron?
Są z obydwu stron ;)
PS czemu nie wymieniasz zaraz filtrów paliwa?
Mam takiego samego. Miesiąc temu zmieniłem olej przy 900 godzinach aczkolwiek leje ambre 10w40.
Nie jestem specjalistą ale po drugiej stronie silnika masz drugi korek spustowy ponieważ miska olejowa nie ma płaskiego dna.
Odnośnie sprężarki- u mnie dopiero zaczyna się pocić spod koła pasowego, pewnie niedługo czeka mnie wymiana więc czekam na film z tej operacji 👍
P.s. przez 1080 godzin miałem 2 awarie: czujnik prędkości jazdy oraz cewka wałka wom.
Zgadza się powinien być 10w40 a od samego początku jest 15w.
Tak, z drugiej strony również.
Na dniach będzie rozbierany i postaramy się to nagrać.
O cewce wałka wom słyszę nie pierwszy raz :)
@ jeżeli trafi Ci awaria wom to napisz do mnie bo mam już trochę doświadczeń z tym tematem. Pozdrawiam
U mnie była podobna sytuacja nawiązując do sprężarki. Najpierw widać było olej na turbinie, następnie wywaliło uszczelniacz na sprężarce. Wymieniliśmy filtr odmy, jak do tej pory nic się nie dzieje.
@@Voytecss jprdl same usterki w tych nowych szkoda gadać
@@SuperZETOREK5340 nie gadaj głupot bo dwie usterki na ponad 1000 godzin to żaden problem.
a ten monitorek nad zegarami niemożna ustawić żeby przypominał o następnym przeglądzie odpowiedni silnik , przekładnie , pytam bo jeździłem nh ale nigdy niewgłębiałem sie w temat
Jeśli ciągnik nie ma adblue to wystarczy olej 15W40 dobrej klasy.
I ładnie ;) wszystko prawidłowo:), wcześniej wymieniał serwis? Czy od początku sami chodzi mi o pełny duży przegląd : oleje skrzynia,silnik,przedni most,płyn chłodniczy i filtry itp:) który rok NH? Ile robisz rocznie mth :) Dzięki za info: )
Film malyna
Zastanawiam się czy będziesz robił vlogi z ojcem ??
Bo ciekawie to brzmi
Czy klucz do filtrów jest aż tak drogi żeby robić takie kombinacje? Tymbardziej jeśli macie kilka ciągników i oleje wymieniacie łączne kilka razy w roku. Taka metoda łopatologiczna na przyszłość, jak się nie posiada klucza do filtra to można wbić mocny śrubokręt i idzie. To tak jeczcze metoda z czasów jak ojciec w zamierzchłych czasach pracował w SKR.
MTZ na tym oleju starym z NH to spokojnie jeszcze by pochodził
Mtz, c360, 4011 :D
AgroVision-Bąbiński wygonili by go bo to syntetyk
Ile koni ma ten nh? jaki rocznik? i to silnik 6 czy 4? z gory dzieki ;)
Co ile motogodzin wymieniasz olej? Bo ja Ci 300 godzin. Pozdrawiam
Co robicie z zużytym ollejem
U mnie w NH T7 165s Olej silnikowy oryginalny to Ambra Unitek 10w40
Do środka filtra zajrzałeś ?
macie sztywną czy amortyzowaną oś ?
ile motogodzin zrobiłes na tym oleju ,
Czy warto kupić new holanda?
I jak sprężarka naprawiona ?
Łapka 👍
To jest 6 cylindrowy cz 4??
6
Ile ma już MTH ten ciągnik?
Dlaczego 15W40 ? a nie 10W40 ? :)
Podłączam się do pytania
Wymieniałeś filtr odmy?
A dlaczego 10w40 a nie 15w40? U mnie i w Zetorze i w JD 15w40 leje.
Czemu taki gęsty
A co z tym wyciekiem koło sprężarki?
zrobimy po robocie, na przestrzeni kilku dni powinniśmy się zabrać za to ;)
Ile wchodzi oleju do silnika?
Myśle ze Ok 15 litrów
Przecież mowi wyraźnie na filmie o tym, wystarczy obejrzeć
Dużo kasy idzie na rok na new Holland?
Zdejmuje się filtry ściągaczką
Przy wymianie oleju w silniku wymień olej w zwolnicach przedłużysz im żywotnoś, a koszt żaden.
Kork z dwóch stron serwis NH
Dlaczego kupujesz Ambre. Możesz za połowę tej ceny kupić Fuscha lub nawet Texaco jak trafisz okazję. Nie warto przepłacać jak już masz po gwarancji. New Holland na tle innych marek wygrywa ceną ale za to już golą na materiałach eksploatacyjnych.
A jaki dokładnie wybrać olej z gamy Fusch lub Texaco? Kierować się tylko tym żeby spełniał normę CNH MAT3521.
Widać że dbasz o sprzet.
Pierwszy
Czemu ciucholand
To co ty U.jockera napisales ze john niepasuje a tu czemu.nh
Słabe te new hollandy według mnie, John deere lepszy i mocniejszy :-)
perqins tak go nazwał ;D
vinci492 No tak lepsze te nowe jd są od nh. Tylko pod względem wycia. Wyja nowe jd gorzej niż nowe nh
Co ile wymienia się olej w ciągnikach?
Kiedyś mówiło się że co 500 godzin. Dziś zalecają co 300 godzin lub raz w roku. Osobiście wychodze z założenia że lepiej częściej gdyż koszt jest niewielki w porównaniu z tym jak wydłużamy żywotność silnika