Öz bakım becerisi kazanmak için basit ama önemli ipuçları!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 янв 2021
  • Bir seneye yakın bir süredir pandemi ile yaşıyoruz. Bu durum hepimizi yordu. Yorgunluk göz ardı edilmemeli. Düzenli gün içinde dinlenmeye, kendimizi yenilemeye ihtiyacımız var. Uzun süre dinlenmeden günlük hayatı sürdürmek çok ciddi stres halinde bize geri döner. Stres dediğimizde aslında korkudan, çıkmaza girmekten, içimize kapanmaktan, kendimize ve sevdiklerimize öfkelenerek zarar vermekten bahsediyoruz. Bu durum beden ve ruh sağlığımızı çok ciddi derecede olumsuz etkiler.
    Şu anda evimizi hem ofis hem de okul olarak kullanıyoruz. Burada göze çarpan durum şudur. Özel hayatımızla iş hayatımız arasındaki sınır kayboldu. Çok önemli olan dinlenme gereksinimi yerine getirmemiz zorlaştı.
    Stres anlarında ihmal ettiğimiz ilk kişi, kendimiz oluyoruz. Zor anlarda kendimize bakmayı hak görmüyoruz. Elimizden geldiği kadar, ilk önce diğerlerine yardım etmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Bazen bunu o kadar abartıyoruz ki kendimizi günün sonunda bitkin ve tükenmiş buluyoruz. Yorgun olduğumda halde uyuyamıyorum. Sadece yorgunum deyip geçmemeli, uzun süre devam eden yorgunluk ağır depresyona, korku bozukluğuna yol açabilir. İlişkilerinizi ciddi derecede olumsuz etkiler.
    Uçaklarda hava basıncı düşünce maskenizi ilk önce kendinize daha sonra çocuğunuza takın“ anonsu yapılır. Bu uluslararası bir ilk yardım kuralıdır. Bunun bencillikle, vicdansızla bir ilgisi yoktur. Bu kural sadece yardıma ihtiyacı olanlara, güvenli yardım edebilmemiz için konulmuştur.
    Öz-bakım stresi ve korkuyu önler, verimliliğini arttırır. Gün için de kendinize ayırdığınız kısa süren dinlenme rutinleri sayesinde zihniniz açık bedeniniz dinlenmiş olacaktır.
    Öz-bakım gereksinimlerini yerine getirdiğinizde hem kendinizi iyi hissedersiniz hem de sevdiklerinize daha iyi bakarsınız. Sağlıklı gün içinde uygulayacağınız dinlenme rutinleri aile içi ve diğer ilişkilerinizdeki gerginliği önler, ilişkilerinizi daha sağlıklı yürütmenizi sağlar.
    Öz-bakım dediğimizde fiziksel, psikolojik, duygusal, manevi, sosyal, işyeri, finansal gereksinimlerimizi yerine getiren becerilerden, alışkanlıklardan, aktivitelerden bahsediyoruz. Derin nefes alma, meditasyon, dengeli beslenme, bol su içme, açık havada yürüyüş fiziksel öz-bakıma girer. Fiziksel öz-bakım alışkanlıklarınız sizin psikolojik, duygusal, sosyal gereksinimlerinizi de olumlu etkileyecektir.
    Uzun süre dinlenmeme strese yol açar ve sorunlarımızı çözmemizi engeller. İlginç bir şekilde stres anlarında hem enerjimiz tükenmiş olur hem de bize daha fazla zarar verici davranışlar uygularız. Önemli olan bu aşamaya gelmemek, çünkü stres anlarında hep negatif stratejiler uygulanır, bağırma, sigara, alkol kullanma, içine kapanma, şiddet, el tırnak yeme gibi.
    Pandemi sürecinde fiziksel ve önemli derecede sosyal izolasyon yaşıyoruz. Sosyal öz-bakım gereksinimlerini yerine getirmek için sosyal bağlantılarınızı yine de sağlam tutabiliriz. Sevdiklerinizle telefon veya görüntülü görüşmelerinizi önceden planlayın. Görüşme sırasında sadece karşınızdaki kişiye odaklanın. Onu merakla dinleyin, anlamaya çalışın, sohbetinizde birbirinizi olumlu etkileyin. Olumsuz duygularınızı da ifade edin ama onlara ağırlık vermeyin. Bu şekilde birlikte kaliteli vakit geçirmiş olursunuz ve moraliniz düzelir.
    Kendinize, özünüze iyi bakın.

Комментарии • 5

  • @ARTI49
    @ARTI49  3 года назад

    Sizler de videolarımıza yorum yazarak görüş ve eleştirilerinizi dile getirebilirsiniz. Kanalımıza abone olmayı, abone olduktan sonra bildirim zilini açmayı unutmayınız.

  • @caglaozkaya4831
    @caglaozkaya4831 3 года назад +1

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş

  • @duyguucar7392
    @duyguucar7392 3 года назад

    Bir dahakine biraz daha ornek verebilir misiniz acaba ve de kotu aliskanliklari kirmak yerine iyilerini koymak icin ipuclariniz var mi?

    • @hasibeotter1050
      @hasibeotter1050 3 года назад

      Seve seve bir dahaki videomuzda örnekleri, yeni aliskanliklar edinmeyi ve zihni sakinlestirme üzerine konusabilirim

    • @Senbosver
      @Senbosver 5 месяцев назад

      ​@@hasibeotter1050sizi nereden takip ediyoruz. Kanalinizin adi paylasirmisiniz