Mischien handig om aan te geven dat de ping over glasvezel erg laag is, (zeker KPN) voor de echte gamer is dit echt een must, vaak is een ping van 5 haalbaar. Stabiliteit is ook veel beter.
Voor lage latency moet je iig niet bij Ziggo zijn, wat een drama heb ik hier 3 jaar lang gehad. Nu lagere snelheid via VDSL (glasvezel komt dit jaar) maar dat werkt vele malen beter.
0:59 Eén gigabit (Gbit) per seconde is NIET duizend MB per seconde (wat meneer beweert), maar duizend Mbit per seconde. Eén MB bestaat uit 8 Mbits, dus één gigabit bestaat uit 1000/8 = 125 MB. Scheelt lichtelijk voor het geval je wilt uitrekenen hoe snel je video's van een bepaald aantal MB's ongeveer zult kunnen downloaden. Lekker uitgelegd, Consumentenbond, alsof dit al niet verwarrend genoeg is voor de leek.
Er is ook nog overhead door het protocol, dus je haalt minder dan 125MB/s. In de praktijk zul je op 100MB/s uitkomen. Verder worden er andere zaken niet belicht: -verschil tussen GPON (kpn) en AON (E-Fiber, Open Dutch Fiber). Het verschil is de opbouw van het netwerk. Bij (g)PON gaat er vanaf de centrale een kleiner aantal kabels naar passieve splitters in de straten, waar vandaan kabels naar alle huizen lopen. Op al die kabels staat hetzelfde signaal. Bij AON loopt er een eigen glasvezel vanaf elke huisaansluiting naar de wijkcentrale. PON kun je vergelijken met DOCSIS (internet via de kabel) en AON met VDSL(maar dan vele malen sneller). Bij PON zal er met wholesale gewerkt worden en kun je als ISP (internet-provider) niet om kpn heen wat de keuze voor de consument beperkt en de prijzen opdrijft. Bij AON plaatst de ISP zijn apparatuur in de wijkkast (PoP) en kan in principe elke provider via het glasvezelnetwerk zijn diensten aanbieden. Een aansluiting op een AON-netwerk heeft vele malen meer capaciteit (tot in de Tbps) dan GPON (nu maximaal 1Gb, wat in de toekomst misschien opgerekt kan worden naar 10Gb). GPON heeft als nadeel dat je de bandbreedte van de vezel met je buren deelt. Als er in een huis verkeerde apparatuur wordt aangesloten kan een hele straat er last van hebben. PON is beter voor de (wholesale) provider, AON is beter voor de consument. Ander aspect wat niet belicht wordt is dat nu eindelijk het duopolie van Ziggo/Voda en KPN doorbroken wordt en KPN nu niet meer de uitrol kan frustreren tweakers.net/nieuws/158754/acm-gedrag-kpn-leidt-tot-vertraging-uitrol-glasvezel.html zoals zij deed na de overname van Reggefiber. Daardoor kunnen de prijzen weer dalen ipv de stijging van afgelopen jaren.
1 gigabit (GBit) per seconden is wel 1000 megabit (MBit) per seconden. Wat jij bedoeld is megabyte (MB/s). Dat is inderdaad hoe snel je video of grote bestanden word geladen/gedownloadt. En dit kun je inderdaad gemakkelijk uitrekenen door 1000 MBit/s delen door 8 is dis 125 MB/s. Het is allemaal lekker verwarrend, waarschijnlijk met een rede.
Glasvezel bestaat al bijna 35 jaar. Het is beslist niet nieuw. Glasvezel werdt o.a. toegepast in 5 ESS telefooncentrales. Maar ook tussen telefooncentrales onderling. In het oudere koper netwerk heb je bij hele grote afstanden repeaters nodig om het verstuurde signaal weer op te krikken. Bij een glasvezel netwerk, ken je duizenden gesprekken stapelen. En kun je gewoon Peta Flops aan date versturen. Glasvezel is beslist niet iets van de laatste jaren, maar bestaat al sedert midden jaren tachtig.
Ik zag bij de vraag of je een monteur over de vloer krijgt dat de antwoord gever zegt dat het aanleggen van glasvezels meestal in de meterkast gedaan wordt, maar zouden jullie ook uitleggen hoe het dan vanaf daar moet met het aansluiten van je internet modem of kabel op het glasvezel apparaat. En hoe zit als je meterkast in de gemeenschappelijk ruimte bevindt, hoe sluit je dan je internet aan.
Het is misschien slimmer om glasvezel af te laten monteren, daar waar nu het modem staat van de huidige provider. Maar ook ik ben erg benieuwd of er allemaal kabels door het huis getrokken moeten worden, bij afmonteren in de meterkast. Of is het de bedoeling dat alles draadloos gaat?
Hallo, ik wil al heel lang glasvezel, maar het is er niet in mijn wijk. hoe kom ik nou toch aan glasvezel? is er iets dat ik kan doen om dit proces te versnellen? Andere delen van de gemeente waar ik woon (Ede) zijn al wel verglaasd, maar in deze wijk, een nieuwbouwwijk nota bene, is het er nog steeds niet.
Laten blijken aan de glasvezeluitroller(s) dat er meerdere mensen behoefte hebben aan glasvezel. Glasvezel wordt uitgerold door o.a. E-Fiber, Open Dutch Fiber, KPN en Delta.
Internetten op een pc gaat trouwens hooguit met 20 mbits per seconde. Dat komt doordat alle webhostmaatschappijen (waar websites geladen worden), een quotum per bezoeker hebben ingesteld. En dat is overal zo. Je kan dan wel 100 mbits internetverbinding hebben, maar op je pc gaat ie maar 20 mbits. Tenzij je meerdere pc's hebt. Dan wordt er ook op andere servers internet geladen. Dus op 2 pc's gaat het dan bv 40 mbits per seconde, wat je modem moet laden. Dus als je alleen woont of met tweeen, dan is 50 mbits meer dan genoeg. Scheelt je maar zo 10 euro per maand voor niets.
Wat een onzinnig klepel/klok-verhaal. 'webhostmaatschappij'? Redenen dat internet trager is bij de ene provider dan bij de andere zijn: de peering contracten, backbone, type netwerk (DOCSIS is bijv sterk gelimiteerd) of gewoon congestie/zwakke hardware. Als wat jij beweert waar zou zijn, zou de maximum downloadsnelheid onder de 2MB/s liggen en je niet eens fatsoenlijk een 4k YT-video af kunnen spelen..
Dit is gewoon niet waar. Dergelijke QoS instellingen worden door de router geregeld en die stel je zelf in. De provider heeft niets met individuele apparaten te maken, maar werkt met het externe ip-adres van de router
Binnenkort komt in mijn wijk glasvezel. In de brief van KPN hierover schrijven zij dat zij stap voor stap het kopernetwerk uitschakelen in wijken waar glasvezel is. Ik heb nu een internet en tv via Ziggo. Betekent dit dat ik ter zijner tijd een ander abonnement moet afsluiten?
Beste Patricia, enkele veelgestelde vragen vind je op www.consumentenbond.nl/internet/kpn-vervangt-kopernetwerk-voor-glasvezel?cid=ext_youtube_58ypbOv88Zs.
ik kan straks kiezen uit 7 providers, maar hoe weet ik welke oke is met goede service en niet te duur, als nog niemand op glasvezel zit. weet niemand iets.. of wel ?
De kosten van de providers die straks een aanbod hebben op je adres kun je hier vergelijken op onze website: www.consumentenbond.nl/internet/beste-glasvezel-provider Hier kun je regelmatig ook een oordeel zien van ruim 7500 consumenten, die elke maand hun ervaringen met ons delen over de geleverde kwaliteit en klantenservice.
@@consumentenbond hoe werkt die snelheid naar pc toe dan? want mijn pc heeft alleen een Lan kabel ingang... hoe werkt dat precies ? plug je gewoon de Lan kabel in het glasvezel kastje ? en moet ik een nieuwe snellere Lan kabel kopen ??
@@jornmulder Er komt een andere router, maar de kabel blijft in principe gewoon hetzelfde, tenzij je een 100Mb kabel hebt (4 draden aan gesloten ipv 8). Geen zorgen, die kabels kosten tegenwoordig bijna niets meer en er worden vaak kabels geleverd door de provider.
Dank voor je reactie. Ik denk dat Stefan het door de verschillende takes even door elkaar heeft gehaald, toen hij de afkorting hier uitsprak. Dit bedoelde hij inderdaad zeker niet. We snappen de verwarring en hebben de video aangepast. Groet, Virginia
In deze clip wordt gesproken over glasvezel en kostenloze installatie, maar dit is niet volledig correct. De aansluiting wordt betaald via het abonnement en, met name, Delta heeft tot nu toe nog geen open netwerk geleverd, ondanks hun beloftes en intenties. De zogenaamde "gratis" aanbieders leveren geen glasvezel, maar vooral een abonnement. Dit kan worden vergeleken met de "gratis" telefoontoestellen uit de jaren 2000. Hier mag de Consumentenbond aandacht aan besteden.
Wel slecht dat er continue wordt gesproken over MB wanneer het gaat over Mbits. Dit is voor veel consumenten al heel erg verwarrend en wanneer iemand dan daadwerkelijk een uitleg filmpje kijkt hoop je toch echt de verwarring weg te halen ipv te voeden bij desbetreffende persoon. (in de subtitles staat het wel steeds juist aangegeven gek genoeg)
Maar troost je over 6 maanden gaat de straat weer open voor de gasleiding en dan na 8 maanden weer voor de kabel en over 1,5 jaar weer voor elektra, etc. etc.
Het is geen stratenmaker, maar een kabeltrekker. Deze maak de straat open, graaft een gat, legt een kabel, gooit 't gat dicht en bedekt de boel met stenen. De stratenmaker komt, afhankelijk van de kwaliteit van de planning bij de gemeente, enige tijd later om te repareren.
Rustig an, later gaan ze nog met een trilplaat eroverheen en dan zie je er bijna niks meer van. In Apeldoorn hebben aannemers Atsa en HAS het openbare straatwerk top hersteld zonder verzakkingen
Heel hartelijk dank voor deze uitgebreide uitleg en de vragen die wij mensen eventueel zouden kunnen hebben.
Mischien handig om aan te geven dat de ping over glasvezel erg laag is, (zeker KPN) voor de echte gamer is dit echt een must, vaak is een ping van 5 haalbaar. Stabiliteit is ook veel beter.
als je gelukt hebt, dat je zelfs 2ms krijgt, ik heb nu kpn. nu heb ik 2ms ping (200mbs up/down) morgen krijgen we gigabit. kan ik niet op wachten
Wat voor abonnement heb jij
Voor lage latency moet je iig niet bij Ziggo zijn, wat een drama heb ik hier 3 jaar lang gehad. Nu lagere snelheid via VDSL (glasvezel komt dit jaar) maar dat werkt vele malen beter.
@@SimonLeBonbonbon same man
0:59 Eén gigabit (Gbit) per seconde is NIET duizend MB per seconde (wat meneer beweert), maar duizend Mbit per seconde. Eén MB bestaat uit 8 Mbits, dus één gigabit bestaat uit 1000/8 = 125 MB. Scheelt lichtelijk voor het geval je wilt uitrekenen hoe snel je video's van een bepaald aantal MB's ongeveer zult kunnen downloaden. Lekker uitgelegd, Consumentenbond, alsof dit al niet verwarrend genoeg is voor de leek.
Er is ook nog overhead door het protocol, dus je haalt minder dan 125MB/s. In de praktijk zul je op 100MB/s uitkomen.
Verder worden er andere zaken niet belicht:
-verschil tussen GPON (kpn) en AON (E-Fiber, Open Dutch Fiber). Het verschil is de opbouw van het netwerk.
Bij (g)PON gaat er vanaf de centrale een kleiner aantal kabels naar passieve splitters in de straten, waar vandaan kabels naar alle huizen lopen. Op al die kabels staat hetzelfde signaal. Bij AON loopt er een eigen glasvezel vanaf elke huisaansluiting naar de wijkcentrale. PON kun je vergelijken met DOCSIS (internet via de kabel) en AON met VDSL(maar dan vele malen sneller).
Bij PON zal er met wholesale gewerkt worden en kun je als ISP (internet-provider) niet om kpn heen wat de keuze voor de consument beperkt en de prijzen opdrijft. Bij AON plaatst de ISP zijn apparatuur in de wijkkast (PoP) en kan in principe elke provider via het glasvezelnetwerk zijn diensten aanbieden.
Een aansluiting op een AON-netwerk heeft vele malen meer capaciteit (tot in de Tbps) dan GPON (nu maximaal 1Gb, wat in de toekomst misschien opgerekt kan worden naar 10Gb). GPON heeft als nadeel dat je de bandbreedte van de vezel met je buren deelt. Als er in een huis verkeerde apparatuur wordt aangesloten kan een hele straat er last van hebben.
PON is beter voor de (wholesale) provider, AON is beter voor de consument.
Ander aspect wat niet belicht wordt is dat nu eindelijk het duopolie van Ziggo/Voda en KPN doorbroken wordt en KPN nu niet meer de uitrol kan frustreren tweakers.net/nieuws/158754/acm-gedrag-kpn-leidt-tot-vertraging-uitrol-glasvezel.html zoals zij deed na de overname van Reggefiber. Daardoor kunnen de prijzen weer dalen ipv de stijging van afgelopen jaren.
1 gigabit (GBit) per seconden is wel 1000 megabit (MBit) per seconden. Wat jij bedoeld is megabyte (MB/s). Dat is inderdaad hoe snel je video of grote bestanden word geladen/gedownloadt. En dit kun je inderdaad gemakkelijk uitrekenen door 1000 MBit/s delen door 8 is dis 125 MB/s. Het is allemaal lekker verwarrend, waarschijnlijk met een rede.
Glasvezel bestaat al bijna 35 jaar. Het is beslist niet nieuw.
Glasvezel werdt o.a. toegepast in 5 ESS telefooncentrales.
Maar ook tussen telefooncentrales onderling.
In het oudere koper netwerk heb je bij hele grote afstanden repeaters nodig om het verstuurde signaal weer op te krikken.
Bij een glasvezel netwerk, ken je duizenden gesprekken stapelen. En kun je gewoon Peta Flops aan date versturen.
Glasvezel is beslist niet iets van de laatste jaren, maar bestaat al sedert midden jaren tachtig.
Ik zag bij de vraag of je een monteur over de vloer krijgt dat de antwoord gever zegt dat het aanleggen van glasvezels meestal in de meterkast gedaan wordt, maar zouden jullie ook uitleggen hoe het dan vanaf daar moet met het aansluiten van je internet modem of kabel op het glasvezel apparaat.
En hoe zit als je meterkast in de gemeenschappelijk ruimte bevindt, hoe sluit je dan je internet aan.
Het is misschien slimmer om glasvezel af te laten monteren, daar waar nu het modem staat van de huidige provider. Maar ook ik ben erg benieuwd of er allemaal kabels door het huis getrokken moeten worden, bij afmonteren in de meterkast. Of is het de bedoeling dat alles draadloos gaat?
Ik heb een oude adsl kabel internet we gebruiken 4 persoons de internet thuis niks mis mee snel genoeg, glasvezel vind ik helemaal niet nodig 😔
Hallo, ik wil al heel lang glasvezel, maar het is er niet in mijn wijk. hoe kom ik nou toch aan glasvezel? is er iets dat ik kan doen om dit proces te versnellen? Andere delen van de gemeente waar ik woon (Ede) zijn al wel verglaasd, maar in deze wijk, een nieuwbouwwijk nota bene, is het er nog steeds niet.
Dat is afwachten tot dat ze het gaan doen in je straat. Misschien kan je het laten leggen maar waarschijnlijk is dat heel duur
Laten blijken aan de glasvezeluitroller(s) dat er meerdere mensen behoefte hebben aan glasvezel. Glasvezel wordt uitgerold door o.a. E-Fiber, Open Dutch Fiber, KPN en Delta.
VOORAL SNEL NEE DANK JE WEL.
Internetten op een pc gaat trouwens hooguit met 20 mbits per seconde. Dat komt doordat alle webhostmaatschappijen (waar websites geladen worden), een quotum per bezoeker hebben ingesteld. En dat is overal zo. Je kan dan wel 100 mbits internetverbinding hebben, maar op je pc gaat ie maar 20 mbits. Tenzij je meerdere pc's hebt. Dan wordt er ook op andere servers internet geladen. Dus op 2 pc's gaat het dan bv 40 mbits per seconde, wat je modem moet laden. Dus als je alleen woont of met tweeen, dan is 50 mbits meer dan genoeg. Scheelt je maar zo 10 euro per maand voor niets.
Wat een onzinnig klepel/klok-verhaal. 'webhostmaatschappij'? Redenen dat internet trager is bij de ene provider dan bij de andere zijn: de peering contracten, backbone, type netwerk (DOCSIS is bijv sterk gelimiteerd) of gewoon congestie/zwakke hardware. Als wat jij beweert waar zou zijn, zou de maximum downloadsnelheid onder de 2MB/s liggen en je niet eens fatsoenlijk een 4k YT-video af kunnen spelen..
Dit is gewoon niet waar. Dergelijke QoS instellingen worden door de router geregeld en die stel je zelf in. De provider heeft niets met individuele apparaten te maken, maar werkt met het externe ip-adres van de router
Binnenkort komt in mijn wijk glasvezel. In de brief van KPN hierover schrijven zij dat zij stap voor stap het kopernetwerk uitschakelen in wijken waar glasvezel is. Ik heb nu een internet en tv via Ziggo. Betekent dit dat ik ter zijner tijd een ander abonnement moet afsluiten?
Beste Patricia, enkele veelgestelde vragen vind je op www.consumentenbond.nl/internet/kpn-vervangt-kopernetwerk-voor-glasvezel?cid=ext_youtube_58ypbOv88Zs.
Werkt mijn randapparatuur ook goed met glasvezel of moet ik anders aanschaffen?
Voorlopig ben ik tevreden over mijn Internet en tv signal met Ziggo. word glasvezel in de toekomst verplicht? is dit de toekomst?
Mee eens
Bij ons ligt e-fiber maar tmobile legt ook glasvezel, ik wil niet van e-fiber van tmobile.. hoe?
Ik zou zeggen: hoe meer opties hoe beter, het liefst een AON netwerk.... Aanleg is gratis dus waarom zou je het niet doen?
ik kan straks kiezen uit 7 providers, maar hoe weet ik welke oke is met goede service en niet te duur, als nog niemand op glasvezel zit. weet niemand iets.. of wel ?
De kosten van de providers die straks een aanbod hebben op je adres kun je hier vergelijken op onze website: www.consumentenbond.nl/internet/beste-glasvezel-provider Hier kun je regelmatig ook een oordeel zien van ruim 7500 consumenten, die elke maand hun ervaringen met ons delen over de geleverde kwaliteit en klantenservice.
@@consumentenbond bedankt, nog 1 vraag..
@@consumentenbond hoe werkt die snelheid naar pc toe dan? want mijn pc heeft alleen een Lan kabel ingang... hoe werkt dat precies ?
plug je gewoon de Lan kabel in het glasvezel kastje ? en moet ik een nieuwe snellere Lan kabel kopen ??
@@jornmulder Er komt een andere router, maar de kabel blijft in principe gewoon hetzelfde, tenzij je een 100Mb kabel hebt (4 draden aan gesloten ipv 8). Geen zorgen, die kabels kosten tegenwoordig bijna niets meer en er worden vaak kabels geleverd door de provider.
Jammer dat hij het als 'kenner' toch heeft over MB per seconde, en niet Mbit per seconde.
Dank voor je reactie. Ik denk dat Stefan het door de verschillende takes even door elkaar heeft gehaald, toen hij de afkorting hier uitsprak. Dit bedoelde hij inderdaad zeker niet. We snappen de verwarring en hebben de video aangepast. Groet, Virginia
@@consumentenbond Ik heb net de video bekeken, maar ik hoorde het ook (nog steeds) verkeerd.
Een paar jaar geleden hebben we het aan laten leggen, in de vakantie, niet 3 weken gewacht maar uiteindelijk 10..
1GB = 1000 mbits, maar geen megabyes. Aangezien 1 byte, 8 bits is, moet je 1000 : 8 doen om het aantal megabytes te krijgen.
Rekening houdend met (link en netwerk) overhead heb je circa 10 bits nodig voor het versturen van 1 byte
1Gb/s=100Mb/s
Snelheid dus altijd in bits per seconde.
1B(yte)= 8 bit , de Byte wordt dus gebruikt voor geheugencapaciteit.
Sorry 1000Mb/s
Dus elke straat heeft een eigen provider van glasvezel?
In deze clip wordt gesproken over glasvezel en kostenloze installatie, maar dit is niet volledig correct. De aansluiting wordt betaald via het abonnement en, met name, Delta heeft tot nu toe nog geen open netwerk geleverd, ondanks hun beloftes en intenties. De zogenaamde "gratis" aanbieders leveren geen glasvezel, maar vooral een abonnement. Dit kan worden vergeleken met de "gratis" telefoontoestellen uit de jaren 2000.
Hier mag de Consumentenbond aandacht aan besteden.
Inmiddels heeft deltanetwork ook 2,5gb
Wel slecht dat er continue wordt gesproken over MB wanneer het gaat over Mbits. Dit is voor veel consumenten al heel erg verwarrend en wanneer iemand dan daadwerkelijk een uitleg filmpje kijkt hoop je toch echt de verwarring weg te halen ipv te voeden bij desbetreffende persoon. (in de subtitles staat het wel steeds juist aangegeven gek genoeg)
heb nu wel aansluiting, maar geen signaal. Drie werkgroep lui over de vloer, maar ja oplossen duurt heel lang reken maar op extra 2 - 3 maanden!
Mooi stukje stratenmaker, schots&scheef. Zoals altijd als de stoep open moet na dat een straat gerenoveerd is. Altijd slecht dicht gelegd.
Maar troost je over 6 maanden gaat de straat weer open voor de gasleiding en dan na 8 maanden weer voor de kabel en over 1,5 jaar weer voor elektra, etc. etc.
Het is geen stratenmaker, maar een kabeltrekker. Deze maak de straat open, graaft een gat, legt een kabel, gooit 't gat dicht en bedekt de boel met stenen. De stratenmaker komt, afhankelijk van de kwaliteit van de planning bij de gemeente, enige tijd later om te repareren.
Rustig an, later gaan ze nog met een trilplaat eroverheen en dan zie je er bijna niks meer van. In Apeldoorn hebben aannemers Atsa en HAS het openbare straatwerk top hersteld zonder verzakkingen
100mbit is toch wel echt een minimum met 4k televisies hedendaags.
Wat een niveau weer! Wie luistert er nog naar deze club nono's?
Gaat van gigabits per seconde opeens over naar 50 megabytes per seconde XD nogal verwarrend voor de digibeet
Internet blijft achterlijk duur te duur Maar met een cio van Ziggo die 10 miljoen verdient per jaar tja
ceo = corporate executive officer (soort opperhoofd)