Zeker beter geworden. Alleen is de dc scheider van de omvormer nu niet meer bereikbaar vanaf de grond. Wij hebben deze ook al als opmerking gehad bij een scope 12 keuring.
Hii thankx! Nee inderdaad bestendig tegen kapot rijden enzovoorts.. Maar thankx 4 de feedback, ben inderdaad benieuwd of het bij de volgende keuring een puntje wordt. Thankx 4 watching🌴☀️
Nu wordt er mooi gebruik gemaakt van wartels en gaan er meerdere kabels door 1 wartel. Is hier een meervoudig inzetstuk gebruikt zodat er een goede waterdichte verbinding is. Ken deze van Wiska en zorgen voor een perfecte afsluiting met een goede trekontlasting.
Zo dat is weer een potentieel afgebrand fabriekspand minder. Soms vraag je je af wat de prutsers gedacht hebben die dit aangesloten hebben. 3x 600V DC door een metalen plaat zonder wartel ... Ook niet afgezekerd. Hier hebben jullie de zooi van een ander goed opgeruimd en een heel stuk veiliger gemaakt. Je zou bijna zeggen, gooi nog wat meer panelen op het dak, er is ruimte genoeg. Dank voor her delen en weer een eyeopener voor de prutsers.
Hopelijk zijn de onderrandjes van de panelen ook nog even schoon gemaakt, want met zo veel alg/mos aanslag net voor de onderste cellen, wordt de opbrengst toch nadelig beïnvloed....
Hii nadat we klaar waren is de set waarschijnlijk nog wel even geschrobt aangezien hij voorzien was van valbeveiliging en een steiger. Thankx 4 watching🌴☀️
goed te zien dat de kabels buiten even iets lager gaan dan de wartel. Vroeger ook de fout gemaakt de kabel van buiten naar binnen te trekken zonder even naar beneden te gaan waardoor condens en regenwater via de kabel naar binnen loopt. Met de lus onder de wago doorvoer loopt het vocht van de kabel niet naar binnen.
Even een vraag : zijn de vereffeningen van de zonnepanelen bevestiging rail met gegalvaniseerd koper draad gedaan of met standaard vds draad? Standaard zal op den duur niet meer geleiden door weers invloeden!
Zeker onveilige dingen gezien, kabels met kit door een stalen plaat met scherpe randen, die snijden er een keer in. Wel bedenken dat (gezien het vermogen van 250Wp) de installatie misschien wel uit 2013/2014 of zo komt. Regels zijn sinds die tijd aangescherpt. Aarden werd toen vaak niet gedaan. Maar er speelt wel een probleem aangaande aarding. Nu zegt men dat de railen/profielen geaard moeten zijn. Maar zonnepanelen zijn 'dubbel geïsoleerd' (symbool 2 vierkantjes in elkaar), en iets wat dubbel geïsoleerd is MAG NIET geaard worden. Toch leggen we de alu panelen op de alu profielen. En dus zijn de panelen geaard. Verder hou ik niet van kunststof moeren op de wartels. Zelf gebruik ik altijd metalen moeren. In mijn werk in elektro op binnenvaartschepen kom ik bijna dagelijks opengescheurde moeren tegen, die er zo af vallen (door ouderdom). En hoe zit het nieuwe zekeringautomaat-kastje gemonteerd op de kast van de hoofdschakelaar, en de voedende kabel er naar toe? Gewoon een gat boren van het ene naar het andere kastje hoort niet, dan kan er water insijpelen. En dat wil je niet in zo'n kast.
Welke leek heeft dat neergelegd..... Ook nog onder de brandmeldinstallatie... Buizen .. en door koppeling met kroonsteen op het dak... Installatie is nu tenminste veilig afgewerkt mooi gedaan.
Dat ziet er een stuk beter uit. Eigenlijk moet uit veiligheids oogpunt de naam van het bedrijf genoemd worden die de afgekeurde installatie heeft aangelegd. Dan leren ze het een keer. En wie betaald de kosten voor herstel?
Hii ook weer een bedrijfje wat failliet is gegaan.. Deze installatie is denk ik zoon 10 jaar oud en de opdrachtgever heeft geen naam doorgegeven. Ook heeft de opdrachtgever ons werk betaald... Thankx 4 watching☀️🌴
Hii dit heb ik gedaan jegens de veiligheid.. Nogal ruige bedrijvigheid binnen. De kabels zullen heeeeeeel lang meegaan hoor! Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
Jullie hebben de kabels omhoog uiteindelijk gewoon laten zitten? Wat was nu jullie kritiek daar op? Zag er voor mij als leek wel OK uit, met tie-rips aan een metalen rail o.i.d. bevestigd.
Hi! je hebt t over mismatchende stekkers, moet je die normaal matchen? Bij mij zitten de MC4 connectors van de helft van zonnepanelen (DMEGC) rechtstreeks in de DS3 omvormers. De andere helft met verlengstukjes, moet je dan de connectors van de verlengkabels matchen met die van de panelen? Dat heeft mijn installateur niet gedaan volgensmij. Tevens zijn alle kabels zwart
00:41 Direct op rails mag volgens mij wel (industrieel) ALS de sectie dik genoeg is als de hoofdzekeringen ( in Belgie ) Maar goed opgelost met kastje er boven te zetten denk ik . en 4P automaat 3P zou hier afkeur zijn . Wat vreemd is in NL want daar werken jullie met enkelpolige zekeringen en leggen jullie alle N's samen in groepenkast . Voor solar moet het dan blijkbaar wel 4P ? 02:38 Wat bedoel je met geen matchende stekker ? Ander merk MC4 ? MC4 past toch op MC4 .. Alleen op de SMA omvormer moet je Sunclix gebruiken .. SMA is één van de weinige merken die dwarligt en geen MC4 gebruikt om omvormers .. Heb daar es op gevloekt toen ik dat nog niet wist vroeger .. panelen hebben in 99% een MC4 stekker . 04:41 indien null idd nie onderbroken wordt en je zit tege aarding knalt differentieel uit ( in NL ) Maar hier direct op hoofschakelaar dus wss knalt die zekering niet uit .. mss een TNC/TNC-S net ( fabrieks omgeving ) Blijkbaar ook nie verplicht op DIFF in NL bij zo een net . 06:30 Vind dat persoonlijk niet leuk zo hoog voor onderhoud ..tenzij daar permanent een hoogtewerker aanwezig is . OOk waarom nog een werkschakelaar nodig als de zekering uit kan in het kleine kastje ..en van de grond bereikbaar is . Werkschakelaar kan je niet bij zonder ladder vermoed ik .. is dat verplicht in NL ? Hier zie je dat amper bij solar . Ook geen DC disconnect ( in de meest recente omvormers zit die in omvormer bij deze niet denk ik ? 08:00 zo je bent ook naar Gent geweest wss ..InterSolution .. was er ook op woensdag tussen 18u30-20u . ( na het werk ) 14:10 Veel beter en netter dan het was uiteraard !! wel raar dat het niert "herkeurd" wordt . De installatie zoals ze was zou afgeurd zijn op dag 1 hier in BE .. en industrieel omgeving is om de 5 jaar elektrische keuring hier in BE .. ( maar dat wordt vaak vergeten ) .
Hiii, voor solar moet het inderdaad altijd met een meegeschakelde N zijn. Voor huisinstallaties is dit ook altijd hoor. De panelen hadden een andere stekker als die ik bijvoorbeeld bij me heb (Staubli mc4) dus dan maak je die machent zodat er altijd een perfecte verbinding is. SMA heeft inderdaad altijd Sunclix
@@oppadmetdezonnestroom dank voor je reactie . Ik dacht voor huisinstallatie jullie ook mochten een nulleider bar gebruiken ( doen ze in UK en Duitsland geloof ik ) maar jullie gebruiken wss dan de 1P+N automaten. De N schakeld dan wss wel mee maar is niet beveiligd zoals bij ons ( wij moeten altijd 2P of 4P gebruiken) En ook altijd van die piepkeine kastjes in NL .. met smalle automaaten van 1 unit . Ik denk de meeste panelen echt geen echte Staubli(vroeger Multi Conect vandaar de MC ) connector hebben .. Zeker die van chinese makelij . zullen wel een copy van Staubli hebben ( die er heel veel op lijkt ) .. knip jij die dan altijd speciaal af en zet er nieuwe Staubli op? En gezien dit oude installatie is wss al ouder type MC4 connector geweest zijn . Nog even gekeken je bedoeld wss vooral dat de moer van de trekontlasting van de MC4 dikker is als die van Staubil . Dat is op zich eigenlijk geen probleem die zijn nie minder waterdicht. maar als je daar een staubil in steekt zie je het verschil wel . Zie ik ook in AV wereld .. een XLR van Neutrik past ook op een XLR van ChinaWongDong :-) Eens de patenten verlopen zijn kan iedereen MC4 maken ( zijn ze nog niet maar je vind overal copys ) ... Intressant artikel : solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i28122/henry-lootens-onderzoek-compatibiliteit-mc4-connectoren-is-een-pleister-op-een-etterende-wond Maar leg maar es een echte Staubli connector naast ééntje die aan ( china ) paneel hangt .. "De NEN 1010 zegt dat stekkers moeten voldoen aan de afmetingen zoals opgegeven door de fabrikant en dat je geen verschillende stekkers mag mixen" Ook vaag ... MC4 past in MC4 ... MC4 ( Staubli ) past niet in Sunclix ( Phoenix Contact ). Beetje vreemd.. ook op de omvormers ( non SMA ) zit niet altijd een van staubil zelf ..maar past prpima . En idd bij SMA zitte er altijd wel enkele sunclix bij .. voordeel is wel dat deze herbruikbaar zijn maar toch mixed feelings bij . Heb een beter gevoel bij krimpen . Ze lijken heeeel erg op MC4 maar passen net niet . En je zit dan op het dak allemaal met MC4 .. en aan omvormer plots iets anders .. vind ik nog altijd beetje vreemd . de meeste andere merken houden het bij MC4 standaard . ( MC3 heeft vroeger ook nog bestaan heb er nog liggen ) . Maar blijf vooral deze leuke video's posten .. heel leerzaam en leuk om te zien hoe onze noorderburen het doen :-)
In nederland moet de nul altijd meeschakelen, hij hoeft niet beveiligd te worden. En werkschakelaars zijn verplicht bij vast aangesloten materiaal. Dus van warmtepomp tot omvormer. Dit kan met een werkschakelaar of een simpele stekker verbinding.
Dit is geen huisinstallatie, maar een zeer grote installatie met een veiligheidsaarde en zware machines die waarschijnlijk vast opgesteld staan, dan is een aardlekschakelaar niet verplicht. In België wordt altijd de nul beveiligd omdat er nog enkele plaatsen zijn die een 127/220V net gebruiken, dus dan heb je 2 fases nodig voor 220V dus moeten beide geleiders beveiligd worden en in Nederland moet altijd de nul meegeschakeld worden, hier zijn geen oude netten met 127V meer. Ik zou in het vervolg wel even goed kijken of de kortsluitstroom niet te hoog is, anders kan je beter een halyester kast ernaast plaatsen met smeltveiligheden, zulke grote installaties hebben vaak een eigen distributietransformator in een afgesloten ruimte, een standaard 6kA automaat spat dan uit elkaar, en een smeltpatroon kan 50kA hebben.
Ik ben aan het bouwen en ben wachtleidingen aan het trekken. De dc lijnen van de panelen naar de omvormer mogen die samen van aan het dak door de wachtbuis naar de technische ruimte of moet ik 2 wachtbuizen aanleggen?
Hii, op deze manier is het bij de meeste grotere projecten en de kabels worden licht van kleur maar kunnen hier gewoon tegen hoor. Thankx 4 watching☀️🌴
Ohohoh en dan te bedenken dat dezelfde beunhazen straks ook overal batterypacks gaan installeren. Ik hoop dat mensen meer gaan nadenken over de veiligheid..
Eén puntje ter verbetering is het taggen van de DC draden of komt niet duidelijk in beeld. Zo zijn de strings duidelijk aan de omvormer indien je deze zou moeten afkoppelen.
Hii Johan, de strings zijn voorzien van labels hoor.. Van veraf slecht te zien misschien.. Ver aan het einde van het filmpje nog eens kijken.. Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
Geen beste installatie, echter de Ac installatieautomaat, de schneider domae, is wel degelijk 4 polig. Maar ze hebben hem in 3 moduuls gemaakt. Dus de 3 fasen worden bewaakt tegen overstroom en de nul schakelt alleen af. Maar een nieuw automatje aan de klant verkopen is natuurlijk weer een winstpakker;)
Hoe zwaar was de hoofdzekering van die installatie en wat heb je nu voor zekering geplaatst een automaat of een aardlekautomaat ik hoop de laatste anders is het nog steeds afkeur.
@@Evert.J Omdat ik het bij iedere gekeurde scope 12 moet veranderen als het zo gemaakt is maar ik ben benieuwd waarom het wel mag blijven zitten in deze situatie, wacht dus gespannen op je antwoord.
In de basis is een aardlekschakelaar niet verplicht. Als de circuit impedanties voldoende laag zijn om de automaat binnen de voorgeschreven tijd te laten uitschakelen is een aardlekschakelaar voor foutbescherming niet nodig. Wel kan het zijn dat de aardlekschakelaar als aanvullende bescherming moet worden toegepast bij bedrijfsruimten voor o.a. bijvoorbeeld tuinbouw, veeteelt of landbouw. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat een aardlekschakelaar verplicht is.
Een aardlekbeveiliging moet altijd bij woningen scholen en veeteelt. Daarbuiten ligt het aan de omvormer, wijze van aansluiting en de functie van het gebouw
Hii een installatie automaat B16 3 fase. De hoofdaansluiting is denk ik 3x120 ampère (maar weet ik niet zeker) Het is een sub kast. De impedantie is hier perfect en het is ook geen woonhuis. Thankx 4 watching🌴☀️
Lees vaak dat de dckabels gescheiden moeten liggen ivm vlamboog/brandgevaar. Waarom dan onder de panelen wel gewoon alles bij elkaar en niet apart? Of is het gewoon iedereen die elkaar napraat?
Klopt en op het dak wil je geen antenne creëren. De verzekeringsmaatschappij eist weer gescheiden en de scope 12 keuring ook, zeker bij doorvoeren. Maar nog altijd mis ik soms wat duidelijkheid naar de installateurs. Een simpel handboekje wat regelmatig geüpdatet wordt zou de kwaliteit en regelgeving (die regelmatig aangepast wordt) veel beter overbrengen naar de monteurs. Nog een hoop te verbeteren dus! Thankx 4 watching☀️🌴
Dat probeer ik nooit te doen ivm menselijke foutjes.. stel je zet er een paneel bovenop en de bekabeling beschadigd of zit klem... Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
Mijn mening is dat er onder erkende installateurs ook een hoop knoeiers bezig zijn tot op de dag van vandaag .Fijn weekend tijger. En als je zo dom bent om zonder meten een kabel door knijpt dan vraag je zelf om een goede opdonder daar leer je van
Hii Tijger🐯🐯. Klopt maar mocht er op een rare manier iets met dat stukje kabel gebeuren was het toch een beste flits... Ook een fijn weekend Tijger! Thankx 4 watching☀️🌴
Ziet er 10x beter uit dan eerst. Wat een knutselaar was dat. 1puntje beetje jammer dat die ene lasdoos onder de omvormer nu niet meer bereikbaar is. Of heel slecht althans.
weer gevalletje goedkoopste zeker? en nu zit je dan op de blaren. want moet toch weer allemaal met flink wat uurtjes en toch ook nog nodige materiaal fatsoenlijk gemaakt worden. blijft toch weer goedkoop is duurkoop.
Hii om de werkschakelaar open te maken is inderdaad weinig plek.. Met de kap eraf kan je er makkelijk bij. Thankx 4 de feedback! En thankx voor het compliment😊😊 Thankx 4 watching🌴☀️
Hii, sommige dingetjes kunnen beter inderdaad.. Hopelijk ook leerzaam want met z'n alleen kunnen we kwaliteit omhoog krijgen zonder al te veel moeite.. Thankx 4 watching🌴☀️
Ik vermoed dat hij bedoeld dat hij de kabels dusdanig heeft neergelegd dat de plus en de min met elkaar mee lopen. Juist zodat je dus geen antenne vormt.
Hiii klopt helemaal! 50 stuks inderdaad op een 10KW omvormer dus is wat over gedemensioneerd. (Wordt hij wat eerder wakker😅) Verder haal je bijna nooit de 100% dus kan prima zo hoor. Meestal wordt met 85% van het piekvermogen gerekend voor de keuze van de omvormer. Groetjes thankx 4 watching☀️🌴
Hii, de originele situatie vond je beter? Hmm.. daarbij was de kabel met ogen op de hoofdrail aangesloten en 1.5 meter verder het zekeringskastje met de groep voor de omvormer. Maar thankx 4 de feedback! Thankx 4 watching☀️🌴
Buiten het feit dat dit een oude installatie is waar scope 12 toen nog niet van toepassing was door de verzekeraars,is dit echt wel een zeer slechte installatie.Wij elektriciens hebben voor de komende 50 jaar extra werk erdoor gekregen dus COWBOYS hartelijk dank hiervoor 😂😂😂
Hii Pieter! Werk genoeg denk ik zo😅. Maar stap voor stap komen we er wel, en na oplappen is er veel minder kans op storing enzovoorts dus wekken we weer meer op wereldwijd☀️☀️ Thankx 4 watching☀️🌴
JA, dat scheiden van DC kabels wordt m.i. nogal overdreven. Het ziet er wel mooi uit maar elektrisch gezien heeft het niet veel zin. Je hebt gelijk v.w.b. dezelfde rail. Daarmee liggen ze elektrisch gezien weer tegen elkaar. Is geen probleem. Enne, begin a.j.b. niet een vlambogen discussie. 😁
@@astrogerard nee zal ik zeker niet doen maarcdat heb je ook met 2 railsen t blijft als je t ver gaat zoeken allemaal in contact met de stalen ondergrond. Het was volledig staal dat gebouw
Weer netjes gemaakt👌 De installatie een stuk veiliger zo!
Hii dankjewel😊. Dat denk ik ook wel ja.. thankx 4 watching☀️🌴
Zeker beter geworden. Alleen is de dc scheider van de omvormer nu niet meer bereikbaar vanaf de grond. Wij hebben deze ook al als opmerking gehad bij een scope 12 keuring.
Hii thankx! Nee inderdaad bestendig tegen kapot rijden enzovoorts.. Maar thankx 4 de feedback, ben inderdaad benieuwd of het bij de volgende keuring een puntje wordt.
Thankx 4 watching🌴☀️
Nu wordt er mooi gebruik gemaakt van wartels en gaan er meerdere kabels door 1 wartel. Is hier een meervoudig inzetstuk gebruikt zodat er een goede waterdichte verbinding is. Ken deze van Wiska en zorgen voor een perfecte afsluiting met een goede trekontlasting.
Leuk om eens geen standaard situatie te zien. Fijn weekend!
Hii! Inderdaad niet helemaal standaard.
Ook een fijn weekend!
Thankx 4 watching🌴☀️
Weer wat prutswerk van de cowboys hersteld. Netjes af gezekerd na de voeding. Top installatie zo!
Hii dankjewel😊!
En thankx 4 watching again☀️🌴
Zo dat is weer een potentieel afgebrand fabriekspand minder. Soms vraag je je af wat de prutsers gedacht hebben die dit aangesloten hebben. 3x 600V DC door een metalen plaat zonder wartel ... Ook niet afgezekerd. Hier hebben jullie de zooi van een ander goed opgeruimd en een heel stuk veiliger gemaakt. Je zou bijna zeggen, gooi nog wat meer panelen op het dak, er is ruimte genoeg. Dank voor her delen en weer een eyeopener voor de prutsers.
Haha wat een onzin kerel! Maar die cowboys moeten wel aangepakt worden
Hii Edward! Er was inderdaad wat verbetering nodig en zeker omdat hij zwaar was afgekeurd!
Thankx 4 watching again🌴☀️
Hopelijk zijn de onderrandjes van de panelen ook nog even schoon gemaakt, want met zo veel alg/mos aanslag net voor de onderste cellen, wordt de opbrengst toch nadelig beïnvloed....
Hii nadat we klaar waren is de set waarschijnlijk nog wel even geschrobt aangezien hij voorzien was van valbeveiliging en een steiger.
Thankx 4 watching🌴☀️
Goed bezig!
Dankjewel😊
Thankx 4 watching☀️🌴
goed te zien dat de kabels buiten even iets lager gaan dan de wartel. Vroeger ook de fout gemaakt de kabel van buiten naar binnen te trekken zonder even naar beneden te gaan waardoor condens en regenwater via de kabel naar binnen loopt. Met de lus onder de wago doorvoer loopt het vocht van de kabel niet naar binnen.
Hii Dirk! Iedereen maakt die fout denk ik wel eens.. Ook voor de zekerheid de wartels nog dichtgekit.
Thankx 4 watching🌴☀️
Even een vraag : zijn de vereffeningen van de zonnepanelen bevestiging rail met gegalvaniseerd koper draad gedaan of met standaard vds draad? Standaard zal op den duur niet meer geleiden door weers invloeden!
Hii, gegalvaniseerd inderdaad. En klopt dat wordt blauw en krijgt wat corrosie.
Thankx 4 watching🌴☀️
Zeker onveilige dingen gezien, kabels met kit door een stalen plaat met scherpe randen, die snijden er een keer in.
Wel bedenken dat (gezien het vermogen van 250Wp) de installatie misschien wel uit 2013/2014 of zo komt. Regels zijn sinds die tijd aangescherpt. Aarden werd toen vaak niet gedaan. Maar er speelt wel een probleem aangaande aarding. Nu zegt men dat de railen/profielen geaard moeten zijn. Maar zonnepanelen zijn 'dubbel geïsoleerd' (symbool 2 vierkantjes in elkaar), en iets wat dubbel geïsoleerd is MAG NIET geaard worden. Toch leggen we de alu panelen op de alu profielen. En dus zijn de panelen geaard.
Verder hou ik niet van kunststof moeren op de wartels. Zelf gebruik ik altijd metalen moeren. In mijn werk in elektro op binnenvaartschepen kom ik bijna dagelijks opengescheurde moeren tegen, die er zo af vallen (door ouderdom).
En hoe zit het nieuwe zekeringautomaat-kastje gemonteerd op de kast van de hoofdschakelaar, en de voedende kabel er naar toe? Gewoon een gat boren van het ene naar het andere kastje hoort niet, dan kan er water insijpelen. En dat wil je niet in zo'n kast.
wat een mooi werk heeft je voorganger gemaakt zeg
Hiii.. was toe aan een op fris beurtje..
Thankx 4 watching☀️🌴
Welke leek heeft dat neergelegd.....
Ook nog onder de brandmeldinstallatie...
Buizen .. en door koppeling met kroonsteen op het dak...
Installatie is nu tenminste veilig afgewerkt mooi gedaan.
Hiii, is ietsje beter nu😅
Bedankt voor het kijken!🌴☀️
Dat ziet er een stuk beter uit.
Eigenlijk moet uit veiligheids oogpunt de naam van het bedrijf genoemd worden die de afgekeurde installatie heeft aangelegd.
Dan leren ze het een keer.
En wie betaald de kosten voor herstel?
Hii ook weer een bedrijfje wat failliet is gegaan.. Deze installatie is denk ik zoon 10 jaar oud en de opdrachtgever heeft geen naam doorgegeven. Ook heeft de opdrachtgever ons werk betaald...
Thankx 4 watching☀️🌴
Wat een aftakking :)
Dat is serieus hé..
Thankx 4 watching☀️🌴
mooi en veilig
Dankjewel Frans!
Thankx 4 watching🌴☀️
Waarom moeten de kabels buitenop lopen ? Ik weet dat er uv bestendige kabel is maar uiteindelijk gaat ook die er aan.
Hii dit heb ik gedaan jegens de veiligheid.. Nogal ruige bedrijvigheid binnen.
De kabels zullen heeeeeeel lang meegaan hoor!
Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
Zo moet dat, perfecto groeten uit Dongen :)
Hii dankjewel! Al een goede opbrengst binnen?
Thankx 4 watching🌴☀️
Jullie hebben de kabels omhoog uiteindelijk gewoon laten zitten? Wat was nu jullie kritiek daar op? Zag er voor mij als leek wel OK uit, met tie-rips aan een metalen rail o.i.d. bevestigd.
Prachtig vakwerk!
Dankjewel!😊
Thankx 4 watching☀️🌴
Hi! je hebt t over mismatchende stekkers, moet je die normaal matchen? Bij mij zitten de MC4 connectors van de helft van zonnepanelen (DMEGC) rechtstreeks in de DS3 omvormers. De andere helft met verlengstukjes, moet je dan de connectors van de verlengkabels matchen met die van de panelen? Dat heeft mijn installateur niet gedaan volgensmij. Tevens zijn alle kabels zwart
00:41
Direct op rails mag volgens mij wel (industrieel) ALS de sectie dik genoeg is als de hoofdzekeringen ( in Belgie )
Maar goed opgelost met kastje er boven te zetten denk ik . en 4P automaat 3P zou hier afkeur zijn .
Wat vreemd is in NL want daar werken jullie met enkelpolige zekeringen en leggen jullie alle N's samen in groepenkast .
Voor solar moet het dan blijkbaar wel 4P ?
02:38
Wat bedoel je met geen matchende stekker ? Ander merk MC4 ? MC4 past toch op MC4 ..
Alleen op de SMA omvormer moet je Sunclix gebruiken .. SMA is één van de weinige merken die dwarligt en geen MC4 gebruikt om omvormers ..
Heb daar es op gevloekt toen ik dat nog niet wist vroeger .. panelen hebben in 99% een MC4 stekker .
04:41
indien null idd nie onderbroken wordt en je zit tege aarding knalt differentieel uit ( in NL )
Maar hier direct op hoofschakelaar dus wss knalt die zekering niet uit .. mss een TNC/TNC-S net ( fabrieks omgeving )
Blijkbaar ook nie verplicht op DIFF in NL bij zo een net .
06:30
Vind dat persoonlijk niet leuk zo hoog voor onderhoud ..tenzij daar permanent een hoogtewerker aanwezig is .
OOk waarom nog een werkschakelaar nodig als de zekering uit kan in het kleine kastje ..en van de grond bereikbaar is .
Werkschakelaar kan je niet bij zonder ladder vermoed ik .. is dat verplicht in NL ? Hier zie je dat amper bij solar .
Ook geen DC disconnect ( in de meest recente omvormers zit die in omvormer bij deze niet denk ik ?
08:00 zo je bent ook naar Gent geweest wss ..InterSolution .. was er ook op woensdag tussen 18u30-20u . ( na het werk )
14:10
Veel beter en netter dan het was uiteraard !! wel raar dat het niert "herkeurd" wordt .
De installatie zoals ze was zou afgeurd zijn op dag 1 hier in BE .. en industrieel omgeving is om de 5 jaar elektrische keuring hier in BE .. ( maar dat wordt vaak vergeten ) .
Hiii, voor solar moet het inderdaad altijd met een meegeschakelde N zijn. Voor huisinstallaties is dit ook altijd hoor.
De panelen hadden een andere stekker als die ik bijvoorbeeld bij me heb (Staubli mc4) dus dan maak je die machent zodat er altijd een perfecte verbinding is. SMA heeft inderdaad altijd Sunclix
@@oppadmetdezonnestroom dank voor je reactie .
Ik dacht voor huisinstallatie jullie ook mochten een nulleider bar gebruiken ( doen ze in UK en Duitsland geloof ik ) maar jullie gebruiken wss dan de 1P+N automaten. De N schakeld dan wss wel mee maar is niet beveiligd zoals bij ons ( wij moeten altijd 2P of 4P gebruiken) En ook altijd van die piepkeine kastjes in NL .. met smalle automaaten van 1 unit .
Ik denk de meeste panelen echt geen echte Staubli(vroeger Multi Conect vandaar de MC ) connector hebben ..
Zeker die van chinese makelij . zullen wel een copy van Staubli hebben ( die er heel veel op lijkt ) .. knip jij die dan altijd speciaal af en zet er nieuwe Staubli op? En gezien dit oude installatie is wss al ouder type MC4 connector geweest zijn .
Nog even gekeken je bedoeld wss vooral dat de moer van de trekontlasting van de MC4 dikker is als die van Staubil .
Dat is op zich eigenlijk geen probleem die zijn nie minder waterdicht. maar als je daar een staubil in steekt zie je het verschil wel .
Zie ik ook in AV wereld .. een XLR van Neutrik past ook op een XLR van ChinaWongDong :-) Eens de patenten verlopen zijn kan iedereen MC4 maken ( zijn ze nog niet maar je vind overal copys ) ...
Intressant artikel : solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i28122/henry-lootens-onderzoek-compatibiliteit-mc4-connectoren-is-een-pleister-op-een-etterende-wond Maar leg maar es een echte Staubli connector naast ééntje die aan ( china ) paneel hangt ..
"De NEN 1010 zegt dat stekkers moeten voldoen aan de afmetingen zoals opgegeven door de fabrikant en dat je geen verschillende stekkers mag mixen" Ook vaag ... MC4 past in MC4 ... MC4 ( Staubli ) past niet in Sunclix ( Phoenix Contact ).
Beetje vreemd.. ook op de omvormers ( non SMA ) zit niet altijd een van staubil zelf ..maar past prpima .
En idd bij SMA zitte er altijd wel enkele sunclix bij .. voordeel is wel dat deze herbruikbaar zijn maar toch mixed feelings bij . Heb een beter gevoel bij krimpen .
Ze lijken heeeel erg op MC4 maar passen net niet . En je zit dan op het dak allemaal met MC4 .. en aan omvormer plots iets anders .. vind ik nog altijd beetje vreemd . de meeste andere merken houden het bij MC4 standaard . ( MC3 heeft vroeger ook nog bestaan heb er nog liggen ) .
Maar blijf vooral deze leuke video's posten .. heel leerzaam en leuk om te zien hoe onze noorderburen het doen :-)
In nederland moet de nul altijd meeschakelen, hij hoeft niet beveiligd te worden. En werkschakelaars zijn verplicht bij vast aangesloten materiaal. Dus van warmtepomp tot omvormer. Dit kan met een werkschakelaar of een simpele stekker verbinding.
Dit is geen huisinstallatie, maar een zeer grote installatie met een veiligheidsaarde en zware machines die waarschijnlijk vast opgesteld staan, dan is een aardlekschakelaar niet verplicht. In België wordt altijd de nul beveiligd omdat er nog enkele plaatsen zijn die een 127/220V net gebruiken, dus dan heb je 2 fases nodig voor 220V dus moeten beide geleiders beveiligd worden en in Nederland moet altijd de nul meegeschakeld worden, hier zijn geen oude netten met 127V meer. Ik zou in het vervolg wel even goed kijken of de kortsluitstroom niet te hoog is, anders kan je beter een halyester kast ernaast plaatsen met smeltveiligheden, zulke grote installaties hebben vaak een eigen distributietransformator in een afgesloten ruimte, een standaard 6kA automaat spat dan uit elkaar, en een smeltpatroon kan 50kA hebben.
Ik ben aan het bouwen en ben wachtleidingen aan het trekken. De dc lijnen van de panelen naar de omvormer mogen die samen van aan het dak door de wachtbuis naar de technische ruimte of moet ik 2 wachtbuizen aanleggen?
Hii bij meer dan 1 string zou ik er 2 leggen.. dus advies 2 pijpen aanleggen.. zit je altijd goed!
Groetjes thankx 4 watching☀️🌴
Is het niet beter voor de dc kabels om in de kabelgoot in pijp te liggen vanwege UV?
Hii, op deze manier is het bij de meeste grotere projecten en de kabels worden licht van kleur maar kunnen hier gewoon tegen hoor.
Thankx 4 watching☀️🌴
Ohohoh en dan te bedenken dat dezelfde beunhazen straks ook overal batterypacks gaan installeren. Ik hoop dat mensen meer gaan nadenken over de veiligheid..
Hmmm wie weet.
Note: dit was en is wel een oude installatie.
Thankx 4 watching🌴☀️
@@oppadmetdezonnestroom maar zo oud dat men niet beter wist hoe je zaken goed en veilig zekert?
Ik ben geen elektricien, maar ziet er stuk netter uit zo 👍
Hii dankjewel voor het compliment!
Thankx 4 watching☀️🌴
Waarom gebruik je tie wraps? Na verloop van tijd gaan deze kapot door weersinvloeden.
Hii uv bestendige tie wraps gaan denk ik zeer lang mee.. maar we zullen zien..
Thankx 4 watching☀️🌴
Eén puntje ter verbetering is het taggen van de DC draden of komt niet duidelijk in beeld. Zo zijn de strings duidelijk aan de omvormer indien je deze zou moeten afkoppelen.
Hii Johan, de strings zijn voorzien van labels hoor.. Van veraf slecht te zien misschien.. Ver aan het einde van het filmpje nog eens kijken..
Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
nice!
Dankjewel! Thankx 4 watching🌴☀️
Geen beste installatie, echter de Ac installatieautomaat, de schneider domae, is wel degelijk 4 polig. Maar ze hebben hem in 3 moduuls gemaakt. Dus de 3 fasen worden bewaakt tegen overstroom en de nul schakelt alleen af. Maar een nieuw automatje aan de klant verkopen is natuurlijk weer een winstpakker;)
Hoe zwaar was de hoofdzekering van die installatie en wat heb je nu voor zekering geplaatst een automaat of een aardlekautomaat ik hoop de laatste anders is het nog steeds afkeur.
Waarom zou het in deze situatie verplicht zijn om een aardlekschakelaar toe te passen?
@@Evert.J Omdat ik het bij iedere gekeurde scope 12 moet veranderen als het zo gemaakt is maar ik ben benieuwd waarom het wel mag blijven zitten in deze situatie, wacht dus gespannen op je antwoord.
In de basis is een aardlekschakelaar niet verplicht. Als de circuit impedanties voldoende laag zijn om de automaat binnen de voorgeschreven tijd te laten uitschakelen is een aardlekschakelaar voor foutbescherming niet nodig. Wel kan het zijn dat de aardlekschakelaar als aanvullende bescherming moet worden toegepast bij bedrijfsruimten voor o.a. bijvoorbeeld tuinbouw, veeteelt of landbouw. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat een aardlekschakelaar verplicht is.
Een aardlekbeveiliging moet altijd bij woningen scholen en veeteelt. Daarbuiten ligt het aan de omvormer, wijze van aansluiting en de functie van het gebouw
Hii een installatie automaat B16 3 fase. De hoofdaansluiting is denk ik 3x120 ampère (maar weet ik niet zeker) Het is een sub kast. De impedantie is hier perfect en het is ook geen woonhuis.
Thankx 4 watching🌴☀️
Wel jammer dat je het hele systeem recht voor een lasdoos plaatst hoe moet je daar nou bij als er een storing is.
Hiii thankx 4 de feedback! Al meerdere die dat opvielen.
Thankx 4 watching🌴☀️
Mag er graag naar kijken, zo'n verbetering! Was zeker door een beunhaas geplaatst?
Hii dankjewel voor het compliment😊. Ik zou niet weten wie het geplaatst heeft..
Thankx 4 watching🌴☀️
Lees vaak dat de dckabels gescheiden moeten liggen ivm vlamboog/brandgevaar. Waarom dan onder de panelen wel gewoon alles bij elkaar en niet apart? Of is het gewoon iedereen die elkaar napraat?
Dubbelgeïsoleerde DC kabels (= eenaderige kabels met een niet-metalen mantel) hoeven niet apart. Staat in de NEN1010. artikel 712.521.101
Klopt en op het dak wil je geen antenne creëren. De verzekeringsmaatschappij eist weer gescheiden en de scope 12 keuring ook, zeker bij doorvoeren. Maar nog altijd mis ik soms wat duidelijkheid naar de installateurs.
Een simpel handboekje wat regelmatig geüpdatet wordt zou de kwaliteit en regelgeving (die regelmatig aangepast wordt) veel beter overbrengen naar de monteurs. Nog een hoop te verbeteren dus! Thankx 4 watching☀️🌴
Waarom mogen kabels niet over de rails?
Dat probeer ik nooit te doen ivm menselijke foutjes.. stel je zet er een paneel bovenop en de bekabeling beschadigd of zit klem...
Groetjes thankx 4 watching🌴☀️
Mijn mening is dat er onder erkende installateurs ook een hoop knoeiers bezig zijn tot op de dag van vandaag .Fijn weekend tijger. En als je zo dom bent om zonder meten een kabel door knijpt dan vraag je zelf om een goede opdonder daar leer je van
Hii Tijger🐯🐯. Klopt maar mocht er op een rare manier iets met dat stukje kabel gebeuren was het toch een beste flits...
Ook een fijn weekend Tijger!
Thankx 4 watching☀️🌴
Ziet er 10x beter uit dan eerst. Wat een knutselaar was dat. 1puntje beetje jammer dat die ene lasdoos onder de omvormer nu niet meer bereikbaar is. Of heel slecht althans.
weer gevalletje goedkoopste zeker? en nu zit je dan op de blaren. want moet toch weer allemaal met flink wat uurtjes en toch ook nog nodige materiaal fatsoenlijk gemaakt worden. blijft toch weer goedkoop is duurkoop.
Hii om de werkschakelaar open te maken is inderdaad weinig plek.. Met de kap eraf kan je er makkelijk bij. Thankx 4 de feedback!
En thankx voor het compliment😊😊
Thankx 4 watching🌴☀️
ja je hebt er genoeg cowboys tussen zitten (helaas)
Hii, sommige dingetjes kunnen beter inderdaad.. Hopelijk ook leerzaam want met z'n alleen kunnen we kwaliteit omhoog krijgen zonder al te veel moeite..
Thankx 4 watching🌴☀️
Man man man picobello BV langs geweest? Wat een bende aan het begin 😅
Hahaha.. kon iets beter...
Thankx 4 watching☀️🌴
Wat zeg jij nou om 11:15? "alvast even inductielussen gelegd".
Ik vermoed dat hij bedoeld dat hij de kabels dusdanig heeft neergelegd dat de plus en de min met elkaar mee lopen. Juist zodat je dus geen antenne vormt.
Klopt helemaal, dus wat Michael zegt.
Thankx 4 watching☀️🌴
Als ik snel reken kom ik op 50 panelen van 250 W is 12.500W. Omvormer is maar voor 10kW geschikt of zie ik dat verkeerd?
Hiii klopt helemaal! 50 stuks inderdaad op een 10KW omvormer dus is wat over gedemensioneerd. (Wordt hij wat eerder wakker😅) Verder haal je bijna nooit de 100% dus kan prima zo hoor. Meestal wordt met 85% van het piekvermogen gerekend voor de keuze van de omvormer.
Groetjes thankx 4 watching☀️🌴
Als gij het niet meer wit, plak je het vast met kit....of zo iets.
Hahaha inderdaad Marcel! Kit en Pur😅
Groetjes thankx 4 watching☀️🌴
Picobello BV!
Gelukkig geen keuken en water😅
Thankx 4 watching☀️🌴
Een bet vermede oplosing. Het kasje boven op de kast, waarom niet gewoon de halyster uitbrijden. of groep samenvoegen. De oude was beter.
Hii, de originele situatie vond je beter? Hmm.. daarbij was de kabel met ogen op de hoofdrail aangesloten en 1.5 meter verder het zekeringskastje met de groep voor de omvormer.
Maar thankx 4 de feedback!
Thankx 4 watching☀️🌴
Buiten het feit dat dit een oude installatie is waar scope 12 toen nog niet van toepassing was door de verzekeraars,is dit echt wel een zeer slechte installatie.Wij elektriciens hebben voor de komende 50 jaar extra werk erdoor gekregen dus COWBOYS hartelijk dank hiervoor 😂😂😂
Hii Pieter! Werk genoeg denk ik zo😅. Maar stap voor stap komen we er wel, en na oplappen is er veel minder kans op storing enzovoorts dus wekken we weer meer op wereldwijd☀️☀️
Thankx 4 watching☀️🌴
@@nomennescio4818 lees even de titel van de video. (Zwaar afgekeurde)
Maar 'hij 'was wel lekker goedkoop en snel klaar..
Ik gok van wel.. haha
Thankx 4 watching☀️🌴
Ziet er toch prima uit, net zo als de gemiddelde zonnepaneel installateur het zou doen…🥴🥴
Haha hoe het was bedoel je?
Thankx 4 watching☀️😊
@@oppadmetdezonnestroom juist, nadien door de vakman afgemaakt…👍👍
Bedankt voor het compliment!😊
Kan weer vele jaren vooruit!
Groetjes🌴☀️
ruclips.net/video/4hSJuT4uvq4/видео.html Als je de boel netter gaat maken, zorg dan ook dat je de draden op de juiste lengte stript?
keihard
Hoe zit dat nou met scheiden van DC kabels? Liggen die buiten nou wel in dezelfde rail tegen de gevel.
zoals ik kan zien op de wat wel toegestane manier is. bijv linkse kant alle rode. in het midden de aarding. en rechts alle zwarte.
Hii ze liggen hier netjes gescheiden in de goot naar beneden. En inderdaad wat Henkie zegt😊
Thankx 4 watching☀️🌴
JA, dat scheiden van DC kabels wordt m.i. nogal overdreven. Het ziet er wel mooi uit maar elektrisch gezien heeft het niet veel zin. Je hebt gelijk v.w.b. dezelfde rail. Daarmee liggen ze elektrisch gezien weer tegen elkaar. Is geen probleem. Enne, begin a.j.b. niet een vlambogen discussie. 😁
@@astrogerard nee zal ik zeker niet doen maarcdat heb je ook met 2 railsen t blijft als je t ver gaat zoeken allemaal in contact met de stalen ondergrond. Het was volledig staal dat gebouw
Dubbelgeïsoleerde DC kabels (= eenaderige kabels met een niet-metalen mantel) hoeven niet apart. Staat in de NEN1010. artikel 712.521.101