Op de fiets van Beurs naar zuid en weer terug, Nederlands commentaar, in HD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 июн 2024
  • Op de fiets van Beurs naar zuid en weer terug, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/
    Rotterdam is een stad in Zuid-Holland, binnen de rivierdelta Rijn-Maas-Schelde aan de Noordzee. De geschiedenis gaat terug tot 1270, toen er een dam werd aangelegd in de Rotte, waarna mensen zich er veilig vestigden. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten van de graaf van Holland. Als belangrijk logistiek en economisch centrum is Rotterdam de grootste haven van Europa en heeft het een bevolking van 633.471 (2017), het op één na grootste van Nederland, net achter Amsterdam. Rotterdam staat bekend om de Erasmus Universiteit, de ligging aan de rivier, het levendige culturele leven en het maritieme erfgoed. De bijna complete vernietiging van het stadscentrum in de Blitz in de Tweede Wereldoorlog heeft geresulteerd in een gevarieerd architectonisch landschap, waaronder wolkenkrabbers (een ongewoon gezicht in andere Nederlandse steden), ontworpen door gerenommeerde architecten zoals Rem Koolhaas, Piet Blom en Ben van Berkel. Het logistieke succes van Rotterdam is gebaseerd op de strategische ligging aan de Noordzee, aan de monding van de Nieuwe Maas, die leidt naar de Rijn-Maas-Schelde delta. De rivieren Rijn, Maas en Schelde geven toegang tot waterwegen tot in het hart van West-Europa, inclusief de zeer geïndustrialiseerde Ruhr. Het uitgebreide distributiesysteem inclusief spoor, wegen en waterwegen heeft Rotterdam de bijnamen "Gateway to Europe" en "Gateway to the World" opgeleverd.
    De nederzetting aan de onderkant van de vennenstroom Rotte (of Rotta, zoals het toen bekend was, van rot, "modderig" en a, "water", dus "modderig water") dateert van minstens 900 CE. Rond 1150 beëindigden grote overstromingen in het gebied de ontwikkeling, wat leidde tot de aanleg van beschermende dijken en dammen, waaronder Schielands Hoge Zeedijk langs de noordelijke oevers van de huidige Nieuwe Maas. Een dam op de Rotte werd gebouwd in de jaren 1260 en bevond zich op de huidige Hoogstraat ("High Street"). Op 7 juli 1340 verleende graaf Willem IV van Holland stadsrechten aan Rotterdam, waarvan de bevolking toen slechts enkele duizenden bedroeg. Rond het jaar 1350 werd een scheepvaartkanaal, de Rotterdamse Schie, voltooid, waardoor Rotterdam toegang kreeg tot de grotere steden in het noorden, waardoor het een lokaal overslagcentrum werd tussen Nederland, Engeland en Duitsland, en verstedelijkt. De Delftsevaart, c. 1890-1905. De haven van Rotterdam groeide langzaam maar zeker uit tot een belangrijke haven en werd de zetel van een van de zes "kamers" van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de Verenigde Oostindische Compagnie. De grootste groeispurt, zowel in havenactiviteit als in populatie, volgde op de voltooiing van de Nieuwe Waterweg in 1872. De stad en de haven begonnen uit te breiden op de zuidelijke oever van de rivier. De wolkenkrabber Witte Huis of het Witte Huis, geïnspireerd op Amerikaanse kantoorgebouwen en gebouwd in 1898 in de Franse château-stijl, getuigt van de snelle groei en het succes van Rotterdam. Toen het voltooid was, was het het hoogste kantoorgebouw van Europa, met een hoogte van 45 m.
    Iemand die niet uit Rotterdam komt en nog nooit van Charlois gehoord heeft zal misschien denken dat het om een deftige wijk gaat. Ziet er ook best sjiek uit, dat ‘Charlois’, toch? Helemaal als je het probeert uit te spreken zoals je bavarois zegt. Maar hallo, dat klinkt voor geen meter! Sjaarloos in Rotterdam Zuid, daar hebben we het over. Het gebied waar nu Charlois ligt is onwijs oud, in de twaalfde eeuw woonden er al mensen. Het werd Riederwaard genoemd en het was een onbebouwd terrein kreken en uitgestrekte watervlakten. Eb en vloed hadden er vrij spel, waardoor bewoning op dat stuk grond een pittige opgave moet zijn geweest. In 1458 schonk Filips III van Bourgondië, also known as Filips de Goede, het stuk land aan zijn zoon Karel van Bourgondië, aka Karel de Stoute. Karel was hertog van Bourgondië, Brabant, Limburg en Luxemburg, graaf van Vlaanderen, Artesië, Bourgondië, Henegouwen, Holland, Zeeland en Namen, heer van Mechelen. Alsof dat niet genoeg was werd de beste man in 1472 ook hertog van Gelre en graaf van Zutphen. Karel de Stoute is trouwens de overgrootvader van de koning van Hispanje uit ons volkslied: Karel 5.

Комментарии • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  7 дней назад

    Op de fiets van Beurs naar zuid en weer terug, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/