De Markthal in Rotterdam, Nederlands commentaar, in HD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 июл 2024
  • De Markthal in Rotterdam, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/
    De Markthal te Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal, gesitueerd tussen de straten Dominee Jan Scharpstraat, Grotemarkt, Westnieuwland en Verlengde Nieuwstraat. De opening vond op 1 oktober 2014 plaats door koningin Máxima. Naast een overdekte markt herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte, 1600 m² horeca en een parkeergarage voor meer dan duizend auto's. De Markthal is een ontwikkeling van Provast, in eigendom van Klépierre (retail), Vesteda (woningen) en de gemeente Rotterdam (parkeergarage). De Markthal is ontworpen door architectenbureau M.V.R.D.V. . Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogvorm als van een hoefijzer. Tussen de binnen- en buitenboog zijn de genoemde appartementen gebouwd. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. De gelamineerde glaspanelen, waarvan de meeste vierkant en 148,5 centimeter breed zijn, zijn gehangen in een kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed, die daarmee de grootste van Europa is. Iedere gevel telt 26 verticale en 22 horizontale kabels.
    De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Op de achtergrond is ook de St. Laurenskerk met toren te zien. Voor de vervaardiging van de animatie is gebruikgemaakt van digitale 3D-technieken. Voor het renderen van het enorme bestand van 1,47 terabyte werden servers gebruikt die ook gebruikt worden voor de films van Pixar Studios. De digitale animatie werd opgedeeld in blokken en geprint op geperforeerd staal, de 4.000 panelen. In 2014 ontstond internationale media-aandacht hiervoor. Sommige publicaties noemden het 'het grootste kunstwerk ter wereld' (een bewering die waarschijnlijk niet klopt) of 'de Sixtijnse Kapel van Rotterdam'. Coenen en Roskam hebben het werk gerealiseerd in samenwerking met een team van zes specialisten.
    Van februari 2009 tot begin juni 2010 zijn 2500 palen de grond ingeheid. Dit gebeurde met meerdere heimachines tegelijkertijd. Bewoners in de omgeving ondervonden hiervan geluidsoverlast. In november 2009 werden daarom zeecontainers rond de bouwplaats neergezet om het geluid te dempen. Daarnaast moesten winkeliers in de omgeving vanwege het lawaai hun deuren dicht houden tijdens het heien om met hun klanten te kunnen spreken. Om het moment waarop de heiwerkzaamheden voorbij zouden zijn aan te kondigen, werd aan de Binnenrotte een bord opgericht met daarop een afteller die aangaf hoeveel palen er nog geheid moesten worden. De laatste paal werd uiteindelijk eind juni 2010 de grond in geslagen.
    In april 2015 won de Markthal de NEPROM-prijs van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen. "Overheden en marktpartijen hebben door goede samenwerking een hoogwaardig project opgeleverd. De Gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Provast hebben gezamenlijk het Laurenskwartier een forse impuls gegeven; de Markthal zet het merk ‘010’ overtuigend op de nationale en internationale kaart", aldus NEPROM. Ook werden vele andere nationale en internationale awards binnengehaald. Ook de eerste economische rapporten waren positief: SCN (Shopping Centre News) sprak begin 2017 van een overdonderend succes. De hal was "misschien wel het best ontwikkelde winkelcentrum van Nederland sinds de start van de 21e eeuw", met 150.000 bezoekers per week; 1,3 miljoen euro omzet/week; gemiddeld deed 76% van de bezoekers een besteding van gemiddeld 17 euro. Maar ruim 2 jaar na de opening kwamen er ook andere geluiden. Begin 2017 was er sprake van conflicten en stonden 12 van de 96 retail-eenheden leeg. Dat werd aan het oog onttrokken met pop-upstores, kookdemonstraties, een uitstalling met schilderijen en pop-up terrassen. Als mogelijke oorzaak voor de leegstand werden diverse zaken benoemd: te hoge huren, een inflexibele directie, te strenge regels ("een kaasboer mocht niet een broodje kaas verkopen"), een muizenplaag, toeristen die alleen maar kwamen kijken, te koud in de winter, maar ook ondernemers die te weinig zouden doen aan klantenwerving. De ondernemers moesten maandelijks honderden euro's promotiekosten afdragen aan Markthal-eigenaar Klépierre zonder dat dat tot veel nieuwe clientèle leidde. De communicatie met Klépierre werd als gebrekkig of soms zelfs als intimiderend ervaren. In 2018 besloot de vereniging van winkeliers en horecaondernemers in de hal om zaken niet meer direct met Klépierre te bespreken maar om een crisismanager in te zetten als bemiddelaar.

Комментарии • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  4 дня назад

    De Markthal in Rotterdam, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/