Tekirdağ Safaalan Mantar Avımız.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 окт 2024

Комментарии • 32

  • @yelizyasar1881
    @yelizyasar1881 2 дня назад +2

    Kamuran bey mantarlar hakkında çok şeyler öğrendim sizden .Allah razı olsun

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  День назад

      @@yelizyasar1881 Çok teşekkür ederim Yeliz Hanım iyi bir takipçisiniz.

  • @meraklimantar
    @meraklimantar 3 дня назад +2

    Maşallah, her zamanki gibi yine harika mantarlar. Afiyet olsun.

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      @@meraklimantar Çok teşekkür ederim siz de hareket var mı?

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      Çok teşekkür ederim. Sizde hareket ne zaman başlıyor

  • @bulentkaradag5758
    @bulentkaradag5758 2 дня назад +4

    Gecen pazar gunu ordaydim . Ama 2. Kalite bolet kalmisti . Galiba o bölge yogun yagis almali . Bu hafta tekrar gidecem . Sezar o bolgelerde var ama boletin kalitelisini bulmak zor . Yeni mera vulmak lazim

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  2 дня назад +1

      Kesinlikle katılıyorum bölgeyi çok güzel özetlemişsiniz yeni Mera bulmak lazım 👍

  • @yelizyasar1881
    @yelizyasar1881 2 дня назад +2

    Kanalınız kısa sürede büyür inşallah

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  18 часов назад

      Çok teşekkür ederim zaten kısa sürede de büyüdüğünü düşünüyorum özellikle son 2 aylık süreçte çok güzel yol aldım desteklerinize tabii ki de teşekkürler sizin gibi takipçilerim olduğu sürece daha da ileriye giderim inşallah

  • @kadiralkan4762
    @kadiralkan4762 3 дня назад +2

    Cok güzel bi orman açık görüş bol ve temiz

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      @@kadiralkan4762 aynen öyle ama yeterince mantar yoktu çünkü çok kalabalıktı 🙂

    • @kadiralkan4762
      @kadiralkan4762 3 дня назад +1

      @@kamuranarslan nasip kısmet

  • @bulutciftligi
    @bulutciftligi 3 дня назад +2

    Elinize emeğinize sğalık tam destk tam izleme bşaarıalr diliyorum bizlerde destekleriz bekleriz.

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      @@bulutciftligi çok teşekkür ediyorum 👍

  • @ademyildirim5195
    @ademyildirim5195 3 дня назад +2

    Yılan mantarı o 😂 👍

  • @cigdemknay7429
    @cigdemknay7429 3 дня назад +2

    Çok güzeller hafta sonuna kalır mı acaba bizim bu tarafa gelsin diye bekliyoruz yok ya sayalar köyündenim malesef burda hala yok.Mantar bize gelmezse biz ona gideriz deyip geleceğim.insallah kaybolmaz ve mantar buluruz.Videolar çok rahatlatıyor teşekkürler.

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +2

      Hafta sonuna zor bunlari bulalı da bir hafta oldu zaten o yüzden ümit vermek istemem. Teşekkürler takip ettiğiniz ve desteğin için

  • @yelizyasar1881
    @yelizyasar1881 2 дня назад +2

    Benden size tam destek

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  18 часов назад

      Çok teşekkür ederim Çok sağ olun

  • @sefiyeerdogan1927
    @sefiyeerdogan1927 3 дня назад +2

    Saray ilçesinin bir köyü çatalcanin bitiminde trakyanin basladiği yer

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      Teşekkürler bilgiler için, bu sezon ilk defa gittiğim bir yer, ama müthiş kalabalıktı

  • @sunaelciyoruk8479
    @sunaelciyoruk8479 3 дня назад +2

    👍🏻👏🏻

  • @nevisahsinamunhasir
    @nevisahsinamunhasir 3 дня назад +2

    Geçen gün kayınpeder dedi bana vulvasını bırakıp üstten kes tekrar ordan çıkar diye bakıyorum kimse vulvayı bırakmıyor. Bana da saçma gelmişti zaten

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +2

      Maalesef dediğiniz gibi 😔
      Mantar Nasıl Toplanır?
      Yıllardır bu konuda pek çok fikir ortaya atılmıştır, ülkemizde de çoğunluk mantarı keserek almaktan yanadır. Çünkü kökünü toprakta bırakacak şekilde keserek alındığında oradan bir daha mantar çıkacağına inanılır.
      Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, mantarların kökü olmaz ve mantarlar bitki değildir. Bu yüzden neresinden keserseniz kesin oradan bir daha mantar çıkmayacaktır. Mantarı misel ağının meyvesidir demiştik ve bir ağacın meyvesine denk olarak benzetmiştik. Örneğin armudu sapına yakın yerden kesersek, kestiğimiz yerden tekrar armut çıkacağına inanmak gibi bir şeydir bu.
      Peki bu işin doğrusu nedir ve neye istinaden doğrusunu yapmalıyız? Bu durumu şansa bırakmak istemeyen bilim adamları, yıllar süren çalışmaların sonucunda bir karara varabilmişler. Amerika’da 25 ve İsviçre’de 30 yılda yapılan deneylerle şaşırtıcı bir sonuç ortaya koymuşlar. Seçilen bölgelerde keserek alma ve sökerek alma yöntemleri denenmiştir. Amerika'da keserek alınan bölgelerde verim azalırken sökerek alınan bölgelerde pek bir değişiklik gözlemlenmemiştir, İsviçre'de ise her iki yöntem denenmiş ve önemli bir fark gözlemlenmemiştir.(Bunyard 2012).
      Keserek aldığımızda ne oluyor da verim düşüyor? Mantar miselyumu oldukça hassastır ve miselyuma zarar vermemek için mümkün olduğunca dikkatli toplamalıyız mantarları. Keserek aldığımız mantarın kalan kısmı zararlı bakteriler ve patojenler tarafından ele geçirilme ihtimali yüksektir. Buradan mantar miselyumuna sızan zararlılar miselyumun hastalanmasına ve hatta ölümüne yol açmaktadır.
      Son yıllarda mantar avcılarının sıkça belirttiği bir sorun da vardır. Artık eskisi gibi mantar bulunmuyor, eskiden mantar topladığım meralarımda artık mantar çıkmıyor gibi sorunları dile getiriyorlar. Tabi bu sorunun birçok sebebi olabilir, belki yeterli yağış almamıştır veya uygun koşullar oluşmamıştır, orman seyreltme çalışmaları ya da kesim alanı bölgesi olduğundan miselyum zarar görmüştür. Bunlar gibi birçok neden sayabiliriz ama mantarı nasıl ve ne şekilde topluyoruz, bu da önemli bir etkendir. Belki de keserek aldığınız mantarlardan dolayı miselyum zarar görmüştür ve artık size mantar veremeyecektir.
      Mantarı sökerek alırken de çok dikkatli olmalıyız, toprağı karıştırmadan ve mümkünse dip kısmından burarak nazikçe almalıyız. Aldığımız yerin üzerini mutlaka kapatmalıyız, eğer zarar verdiysek de dışarıdan gelecek etkilere karşı miselyumu korumuş oluruz.
      Tabi bu kısma kadar olanlar toprak zemininde çıkan mantarlar içindi. Ağaçta yetişen mantarlar ve toprak zeminde yetişen kuzu göbeği mantarları bu konunun haricindedir, onları keserek alabilirsiniz. Örneğin bir istiridye mantarını kütükten kopararak alamazsınız, narin yapılı olduğu için olur olmadık yerden kopacaktır ve daha çok zarar görmesine sebep olunacaktır. İstiridye gibi ağaçta yetişen mantarları keserek aldığımızda zarar vermeden düzgün bir biçimde elde etmiş olacağız. Kuzu göbeği mantarları toprakta yetişmesine rağmen yapısı nedeniyle oldukça hassastır ve sökerek almak neredeyse imkansızdır. Bu yüzden kuzu göbeği mantarını toprağa yakın yerden keserek aldığımızda miseline zarar vermemiş oluruz.
      Önceki konularda mantar toplamak için gerekli ekipmanlardan bahsetmiştik. Şimdi bu ekipmanlarla ve toplama usulüyle mantarı nasıl uygun bir şekilde toplamamız gerecek bundan bahsedelim. Örneğin bir porçini mantarı (Boletus edulis) bulduk, dip kısmından yavaşça burarak topraktan alalım. Elimizde olan mantarı ters çevirmeden, dip kısmında bulunan toprak kalıntılarını çakı vasıtası ile keserek atalım. Fırçamızı elimize alarak mantarın sapında ve üzerinde bulunan habitat kalıntılarını temizleyelim. Temizliğine emin olduğumuz mantar artık sepete atılmaya hazırdır, bu şekilde mantarlar birbirini kirletmeyecek ve suya temas ettirmeden pişirme imkanına sahip olacağız. Eğer üzerine yapışmış çamurlar mevcutsa yüzeysel olarak çamurun bulunduğu yerleri su ile temizleyip hemen pişirmeliyiz. Suya tuttuğumuz mantar bünyesine su çekebilir ve lezzetine etki edebilir. Ayrıca su ile temas eden mantarlar hızla bozulmaya başlar ve çok bekletirseniz sizi zehirleyebilir.

    • @nevisahsinamunhasir
      @nevisahsinamunhasir 3 дня назад +2

      @@kamuranarslan çok teşekkürler abi yine bilgiye doyurdun bizi

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      @@nevisahsinamunhasir ✅

  • @tupnukpiki3772
    @tupnukpiki3772 3 дня назад +2

    Safaalan nerede acaba bız o sarı mantara sarısagrak derız neresı kardes orası bende trakyadayım yerı soylersen sevınırım

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  3 дня назад +1

      @@tupnukpiki3772 Tekirdağ saray ilçesinin yakınlarında bir köy

  • @burockmusic
    @burockmusic День назад +1

    Abi Çanakkalede sezon ne zaman başlar ?

    • @kamuranarslan
      @kamuranarslan  День назад +1

      Kimseye söyleme ama kazdağlarında ufaktan başladı 👍

    • @burockmusic
      @burockmusic День назад +1

      @@kamuranarslan İşim gereği hergün kazdağının yanına gidiyorum abi bi kaç russula ve ageritus gördüm o yüzden bu soruyu sordum zaten 😅😅