Ρυθμιστής φόρτισης, inverter, μπαταρίες - Σκέλος 2α: συνδέσεις

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Σε αυτή τη σειρά βίντεο θα δείξουμε την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε διάφορες εκδοχές, σχηματικά/ενδεικτικά, βήμα βήμα σε σκέλη που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2 ενότητες το καθένα.
    ---------------------------------------
    Σκοπός μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ, γι' αυτό όποιος θέλει και μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά μου, ας ..κεράσει έναν καφέ στον παρακάτω σύνδεσμο!
    www.buymeacoff...
    ---------------------------------------
    Στην 1η ενότητα αυτού του σκέλους δείχνουμε τη σύνδεση του ρυθμιστή φόρτισης, του inverter και των μπαταριών σε διάφορες εκδοχές, ενώ στη 2η ενότητα που θα ακολουθήσει θα επικεντρώσουμε στην καλύτερη δυνατή ασφάλιση του κυκλώματος.
    Ότι απορίες, παρατηρήσεις, επισημάνσεις έχετε, γράψτε σχόλιο.
    Εγγραφείτε στο κανάλι για να ειδοποιηθείτε για τα επόμενα βίντεο.
    Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε.
    Φτιάξτο κι έφυγες

Комментарии • 130

  • @fuckthesystem7447
    @fuckthesystem7447 Год назад

    Φίλε πραγματικά ένα μεγάλο μπράβο για τον τρόπο που τα λες και πόσο απλά και ωραία τα παρουσιάζεις,ξεκίνησα να βλέπω βίντεο σου και δεν είχα ιδέα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά,μου τα έχεις βάλει σε μια τάξη όλα και μπορώ να πω ότι σιγά σιγά οι γνώσεις μου αυξάνονται, ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι την γνώση σου,να σε πάντα καλά !

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Παιδιά πράγματα χαίρομαι αν τα βίντεο αυτά σας βοηθάνε πραγματικά. Να είστε καλά!

  • @Rwsos_kataskopos
    @Rwsos_kataskopos Год назад

    Πραγματικα τα βιντεο του φιλου μας ειναι οαση! Απλος, κατανοητος μα κυριως καταδεκτικος να απαντα χωρις διακρισεις στις αποριες ολων. Αξιζει τον σεβασμο μας για την τοση προσπαθεια που καταβαλλει. Φιλε Σωτηρη να σαι καλα!

  • @DmC944
    @DmC944 2 года назад +2

    Δεν θέλω να κράξω, γιατί δεν είμαι ούτε φυσικός ούτε ηλεκτρολόγος (προγραμματιστής).
    Αλλά όσων αφορά τις ασφάλειες δεν υπάρχει υποκειμενικότητα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και κάνουμε τα βασικά μαθηματικά μας.
    Γενικά για οποιαδήποτε συσκευή που 'τραβάει' W watt τα Ampere που θα τραβήξει είναι W/V (όπου W τα watt, V τα volts).
    Άρα για το παράδειγμα του βίντεο 300w/12v = 25 Ampere.
    Αντίστροφα μπορείς να βρεις τα watt από Ampere κάνοντας V*A (όπου Α τα Ampere, V η τάση).
    Αρά για την προτεινόμενη 50Α ασφάλεια θα επιτρέψει μέχρι 600 Watt ...
    Ομοίως για το 3Kw inverter πιο κάτω βγαίνει 250Α, ενώ με την 'προτεινόμενη' 400Α επιτρέπεις 4Kw ...
    Δεν λέω ότι είναι λάθος το βίντεο, αλλά αν βάλεις μεγαλύτερη ασφάλεια από όσο βγαίνει με τον τύπο που ανέφερα τότε είναι πιο πιθανόν να κάψεις τον inverter/συσκευή(ή και το σπίτι σου) παρά την ασφάλεια(1Ε) οπότε μην την βάλεις κάν.
    Γενικά και για λόγους ασφαλείας + οικονομίας/διάρκειας, καλύτερα να βάλεις πιο μικρή ασφάλεια από τον τύπο παρά πιο μεγάλη.
    Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law + Λύκειο + Πανέπι

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Για σου φίλε μου.
      Πρώτον δεν υπάρχει λόγος να κράξει κάνεις κανέναν ακόμα και αν ήσουν ο κορυφαίος επιστήμονας,
      σε αυτό το κανάλι θέλω να πιστεύω πως μπαίνουν άνθρωποι όπου καταλαβαίνουν πως βλέποντας τα βίντεο και διαπιστώνουν κάποιο λάθος η έχουν αντίθετι γνώμη να μας γράψουν ελεύθερα το σχόλιο τους να μας πει την γνώμη του η και να μας διορθώσει ακόμα αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος.
      Το κανάλι δεν ειναι επιστημονικό αλλά ερασιτεχνικό. Οπότε κάθε μήνυμα και σχόλιο είναι καλό δεχουμένο αρκεί να είναι καλό προαίρετο.
      Εδώ δεν μαλώνουμε αλλά προσπαθούμε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον! Καλόδεχουμένο λείπουν το μήνυμα σου!
      Τώρα στα βίντεο που βλέπετε που είναι σε σκέλοι έχουν της ενότητες μέσα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όπου εκεί θα εξηγούνται κάποια θέματα σε σχέση με της ασφάλειες όπως και πολύ σωστά μας γράφεις.
      Αλλά πρέπει να ειπωθούν πολλά ακόμα γιατί στα φωτοβολταϊκα συστήματα δημιουργούνται πολλά θέματα σε σχέση με την ΔΕΗ. Σωστά λες για την λέξη υποκειμενικό αλλά δυστυχώς όταν βάλεις ένα ινβερτερ 300 watt η 500watt και δώσεις ρεύμα στο πίνακα του σπιτιού τότε καμία ασφάλεια δεν θα δουλέψει που ο πίνακας θα έχει από 10Α ασφάλειες και πάνω, οπότε θα είναι υποκειμενικό πια το νόημα στο ασφαλιστικό κύκλωμα και θα πρέπει να επέμβουμε να το διορθώσουμε.
      Επίσης στα πρώτα βίντεο μιλάω σύμφωνα με της οδηγίες τον τεχνικών φωτοβολταϊκον από διάφορες εταιρείες οπου στης παρακάτω ενότητες θα πούμε και για αυτά τα λάθη όπως για παράδειγμα βρήκα σε οδηγίες μεγάλης εταιρίας μεγάλο λάθος όπου θα το αναπτύξουμε στο σκέλος 2 ενότητα 3 η 4.
      Τώρα για τα ινβερτερ που είπες είναι αρκετά σωστά και μάλιστα στα επόμενα βίντεο θα αναπτυχθεί θέμα για της ασφάλειες όπου θα δούμε τι πρέπει να μπει αν δεν υπάρχει η ασφάλεια που χρειάζεται σε αμπέρ.
      Στα φωτοβολταϊκα συστήματα βλέπεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν πολλά νούμερα ασφάλειες σε αμπέρ. Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου!
      Χρήσιμες οι πληροφορίες σου ιδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά τον βίντεο με τα σκέλοι.
      Εύχομαι άνθρωποι σαν εσένα με κάποια Α γνώση να μπαίνουν στο κόπο να μας γράφουν μήνυμα και να βοηθάνε και εμάς. Να σε καλά!

  • @user-wv6mo7zd5r
    @user-wv6mo7zd5r Год назад +1

    Καλησπέρα, σε κούρασα με τις ερωτήσεις μου. σου δίνω τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας ταχείας τήξης. 1ον ονομαστικό 80 Α. 2ον ονομαστική τάση λειτουργείας AC 500V. 3ον Ονομαστική τάση λειτουργείας DC. 250 V. 4ον. Δυνατότητα διακοπής ρεύματος AC: 120 KA. 5ον. Δυνατότητα διακοπής ρεύματος DC 80 KA. Του ζήτησα για Φ/V DC για την σύνδεση μπαταρίας με τον ινβέρτερ. Θα τους ξαναρωτήσω αύριο, Ευχαριστώ πολύ.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Οκ! Τέλεια, αυτή είναι.
      DC 80 ΚΑ. 👍

  • @giannisdionysopoulos8266
    @giannisdionysopoulos8266 10 дней назад

    Γειά σου φίλε Σωτήρη εχω εδώ και 12 χρόνια σχεδόν στήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 12βολτο στο εξοχικό χωρίς να γνωρίζω στην αρχή πολλά για τα φωτοβολταϊκά, μπορώ να πω πώς χαρη σε εσένα με τα βιντεο πού έχω παρακολούθηση το έχω βελτιώσει πολύ σε σχέση με την αρχική κατασκευη (δεν υπήρχαν στην αρχή ούτε ασφάλειες ούτε πίνακας) τώρα είμαι εντάξει. Τώρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση επειδή έχω βρει πάνελ 24βολτα εάν μπορώ με αυτά να φορτίζω 12βολτες μπαταρίες με φορτιστή 12/24 φυσικά εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  9 дней назад +1

      Καλησπέρα φίλε μου, σε ευχαριστώ!
      Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν 12βολτα και 24βόλτα πάνελ. Όλα τα πάνελ κάνουν για όλα.
      Δηλαδή, ναι μπορείς να βάλεις ότι πάνελ θέλεις όσο μεγάλο και να είναι. Και 54 βολτ να βγάζει πάλι κάνει για όλα τα συστήματα.
      Το μόνο που κοιτάμε είναι να μπορεί να ανταπεξέλθει ο ρυθμιστής στα χαρακτηριστικά που θέλουμε.
      Και επίσης ο ρυθμιστής θα πρέπει να είναι mppt.

    • @giannisdionysopoulos8266
      @giannisdionysopoulos8266 9 дней назад

      @@user-io2om1gq8x σε ευχαριστώ πολύ

  • @lefos_
    @lefos_ 2 года назад

    Καλημερα!! Ηθελα να αναφερθω, πανω στο τελος οπου ανεφερες πως ειναι καλυτερο να εχεις 24v inverter απο 12v λογο του οτι η απορροφηση στα αμπερ θα ειναι λιγοτερη και δε θα θερμαίνεται καταρριπτεται,διοτι στην ουσια ενωνεις 2x12v 2x9,16 amper=18,33 για να φτιαξεις τα 24v οποτε καταληγουμε στα 18,33 παλί αμπερ,το οτι μοιραζεται σε δυο μπαταριες δε κανει ποιο κρυο το κυκλωμα διοτι οι μπαταριες ειναι δύο αλλα στα 12v η καθε μία , δεν ειναι μία 24vολτη δηλαδη τα στοιχεια της μπαταριας εχουν τον ιδιο ογκο,οποτε ειναι ιδια η θερμοτητα!!!Αν δε κανω λαθος βαθειας εκφωρτησεις βγαινουνε μονο 12v!!Συνηθως οταν παμε απο 12v μπαταρια σε 24v μπαταρια τα στοιχεια μεσα ειναι ποιο παχιά, εδω μιλανε τωρα για δύο 12vολτες οποτε κανουμε διαμορφωσει απο 12 σε 24v και οχι ανοδο λογο στοιχειων,η θερμοκρασια μενει ιδια!!!Παντως πολυ ενδιαφερον το βιντεο,καλη δουλεια εκανες!!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад +1

      Καλημέρα φίλε μας! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Τώρα για το βίντεο που λες, κάτι δεν είδες καλά, κατι δεν κατάλαβες καλά.
      Εγώ δεν είπα ποτέ ότι οι μπαταρίες δεν θερμαίνονται.
      Είπα ότι θερμαίνονται λιγότερο.
      Επίσης είναι εξίσου σημαντικό ότι έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία στο ηλεκτρικό κύκλωμα που αυτό σημαίνει αυτόματα πως έχουμε θερμική απώλεια ενέργειας. Αν και θα κάνω για αυτό το θέμα.
      Τα μαθηματικά από μόνα τους δεν αποδεικνύει τίποτα αν δεν τα βάλεις μαζί με την εφαρμογή και έπειτα βγαίνει το αποτέλεσμα! Στα βίντεο μου όπως είδες τα λέω μεν αλλά μαζί με εφαρμογή και βραχυκύκλωματα. Στη πράξη μετράει το αποτέλεσμα! Εγώ δεν θα σου αποδείξω τίποτα τώρα,
      Εσύ.. Μόνος σου θα στο απόδειξης.
      Εγώ θα σου θυμίσω μόνο πως για ένα ινβερτερ 24V /3000W
      Θέλει καλώδιο 50mm όπως επίσης και 24V/5000W
      Τότε γιατί το ινβερτερ 12V/3000W αν δεν τίθεται θέμα θερμοκρασίας θέλει καλώδιο 95mm;;;;;;;;; το πιάσεις; ευχαριστώ για το μήνυμα σου! Θα το κοιτάξω καλύτερα πάντως αυτό που μας είπες.! 👍

    • @lefos_
      @lefos_ 2 года назад +1

      @@user-io2om1gq8x Δε γνωριζω με σιγουρια να σου απαντησω αν η διαφορα καλωδιων που διαθετει το inverter αφορα την μπαταρια ή το ιδιο το inverter!!! Αλλα ο λογισμος μου,μουλεει πως η διαφορα ειναι λογο λιγοτερης θερμοκρασιας του ιδιου του inverter!!!Δηλαδη η θερμοκρασια αφορα το ιδιο το inverter και οχι την μπαταρια γ αυτο και εχει ποιο λεπτο καλωδιο το 24v αλλα αυτο δεν εχει αποκρισει στην μπαταρια τα λεγομενα της μπαταριας μενουν το ιδιο!!!Αποτελεσμα:ενα inverter 24v λειτουργει σε πιο χαμηλες θερμοκρασιες απο ενα 12v inverter!!!Ta amper που διδονται ειναι ιδια το φορτο εργασιας του inverter αλλαζει λογο διασπασεις σε 24v το κανει πιο cool!!!
      Εμαθα πολλα απο αυτα που ειδα απο σενα δεν ηξερα.απλα τα πιανω ευκολα μαθαινω πολυ γρηγορα,παντα ομως παιζει ρολο μεγαλο και ο δασκαλος που σου τα μαθαινει βεβαια,να φανταστεις εφτιαξα ενα συστημα ετσι ακριβως οπως μας τα δειχνεις και χαιρομαι για σενα!!Θα ηθελα να γινω ηλεκτρολογος αλλα η ζωη μου τα εφερε αλλιως!!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад +1

      Και εγώ χαίρομαι με την σειρά μου για σένα που είσαι τόσο άξιος και φτιάχνεις πράγματα μόνο σου και που τα περνεις εύκολα! 👍
      Θα τα ξαναπούμε!! Ευχαριστώ πολύ!

  • @thanasistyf3838
    @thanasistyf3838 2 года назад +1

    Καλησπέρα,
    πως υπολογιζεται τις ασφαλειες ;
    Γιατι στα 1000 watt ασφαλεια 200 αμπερ

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад +1

      Καλησπέρα και σε σένα.
      Αυτό που λέω στο βίντεο είναι σύμφωνα με της οδηγίες μιας μεγάλης εταιρείας,
      Βέβαια αυτό είναι λίγο υποκειμενικό διότι υπάρχουν δεκάδες μάρκες ινβερτερ που αυτό μεταβάλει την ασφάλεια που πρέπει να μπει σύμφωνα με την ικανότητα και την τεχνολογία του κάθε ινβερτερ.
      Επόμενος δε μπορώ να αναφέρω σε ένα βίντεο της οδηγίες όλον τον κατασκευαστόν.
      Κατά την γνώμη μου λοιπόν θα έλεγα στο ίνβερτερ 12V
      1000 watt να μπαίνει ασφάλεια 100Α μίας και στα 1000w θέλει 91Α από της μπαταρίες.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Όπως βλέπεις, στο κανάλι έχουν μπει τα βίντεο σε σκέλη και ενότητες όπου θα προσπαθήσω αρκετές ενότητες ανά σκέλος για να μπούμε σε εξηγήσεις και λεπτομέρειες και δυνατότητες να αναβαθμίσουμε το φωτοβολταϊκο μας σύστημα! Ευχαριστώ.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Thanasis επίσης να πούμε πως έαν το ινβερτερ μας είναι 1000watt στα 24V όμως βάζουμε ασφάλεια 50Α.

  • @user-zu3jb1ek8d
    @user-zu3jb1ek8d 5 месяцев назад +1

    Καλημέρα μήπως μπορείτε να μου πείτε τής ρύθμιση του ρυθμιστή φόρτισης αυτόν τον γκρί όχι τον μπλέ τι πρέπει να δείχνει στην οθόνη

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  5 месяцев назад +1

      Καλησπέρα.
      Πληροφορίες δείχνει.
      Πόσα βολτ κατεβάζουν τα πάνελ, πόσα αμπέρ.
      Την τάση που έχει η μπαταρία η την τάση που την φορτίζει εκείνη την στιγμή,πόσα αμπέρ στέλνει στην μπαταρία εφόσον είναι μέρα,την ενέργεια σύνολο που έχει δόσει από τότε που ενεργοποιηθηκε και κάτι άλλα.
      Αλλά τα δείχνει εναλλάξ τα στοιχεία ανά 3 η 4 δευτερόλεπτα. Αυτά πρέπει να δείχνει.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  5 месяцев назад

      Δεν ξέρω τι ακριβώς θες να δεις. Αν έχεις καπιες απορίες. Μπορείς να βρεις στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης. Και να στα εξηγήσω.

  • @konstantinos5577
    @konstantinos5577 Год назад +1

    ΦΙΛΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΧΩ 3 ΠΑΝΕΛ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΕΩΣ 540W 35A ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ
    1)ΠΟΣΑ WATT ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΦΟΡΤΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ?
    2)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΥ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ?
    3)ΠΟΣΑ ΑΜΠΕΡ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΦΟΡΤΗΣΗΣ?
    4)ΠΟΣΑ ΑΜΠΕΡ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ? ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΩ 1 ΜΠΑΤΑΡΙΑ 100Αh ΚΑΙ 40 ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ 7Ah ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ,ΔΗΛ 100+280=380 ΑΜΠΕΡ
    5)ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ?ΚΑΙ
    6)ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΔΕΣΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ?
    ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΣΩ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ(Ισχύς/ταχύτητα (watt): 67-93-136W / 4.5-6.5-7m),
    ΜΙΑ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ 32¨,ΕΝΑ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ 7-8 ΛΑΜΠΕΣ LED.
    ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΑΚΙ 24ΩΡΟ,ΤΗΝ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ 5 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΛΛΕΣ 5 ΩΡΕΣ.
    ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ?
    ΣΕ ΖΑΛΙΣΑ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Δεν μπορώ να κάνω κανέναν υπολογισμό ακόμα.
      Υπάρχουν εκατοντάδες πάνελ που δεν γίνεται τα γνωρίζω όλα. Αν μπορείς να γίνεις ποιο σαφής στα στοιχεία που μου δίνεις.
      Τα 3 πάνελ είναι τι;;;
      Όλα μαζί 540watt;;;;
      Η το καθένα 540watt;; άλλα θα σου πω για 540 βατ σύνολο και άλλα για 1220 βατ σύνολο αν είναι το κάθε ένα 540 watt.
      Για να σε βοηθήσω θα ήθελα στα στοιχεία που μου δίνεις να είσαι πολύ συγκεκριμένος.
      Στείλε μου ότι γράφει η ετικέτα τους.
      Πόσα βατ είναι το κάθε ένα;
      Πόσα βολτ σε ανοιχτό κύκλωμα και πόσα σε κλειστό.
      Πόσα αμπέρ είναι το καθένα σε ανοιχτό κύκλωμα και κλειστό.
      Ότι βρεις τέλος πάντων στην ετικέτα του.
      Όσο για τον μετατροπέα (ίνβερτερ) θα ήταν καλό να έπαιρνες ένα 2000watt η 1500watt και καθαρού ιμιτονου σίγουρα. Τα τροποποιημενα ίνβερτερ δεν είναι κατάλληλα για μοτέρ όπως το ψυγείο και το μοτέρ του κυκλοφορητή σου.
      Οι μπαταρίες σου αυτή την στιγμή θα μπορούσε να καλύψω μόνο το ψυγείο σου.
      Για τις συσκευές που θες να καλύψεις θα χρειαστείς σε μπαταρίες τουλάχιστον 1000ΑΗ στα 12v η 500AH στα 24V
      Για να σε καλύπτει τον χειμώνα κάπως.
      Έχεις ρεύμα εκεί;;
      Αν όχι θα χρειαστεί γεννήτρια και φόρτισης για τις μπαταρίες για όταν πιάνει 2 η 3ης μέρα συννεφιά. Για των ρυθμιστή Φόρτισης δεν μπορώ να σου πω τίποτα αν δεν μου ξεκάθαρισεις τι είναι τα πάνελ.

    • @konstantinos5577
      @konstantinos5577 Год назад

      γεια σου φιλε, τα πανελ ειναι 540 το εκαστο,στην περιγραφη τους λεει το εξησ:
      pmax 540w
      vmp 31.4v
      imp 17.21A
      voc 37,7v
      isc 18,30a
      maximum series fuse 35A
      power selection 0~5W
      Maximum system voltage IEC1500V
      Electrical Rating At STC :AM1.5 1000W/m2 Tc=25C
      το σπιτι ειναι εξοχικο ηλεκτροδοτουμενο,αλλα σε περιπτωση που γινει καμια οριστικη διακοπη λογω φουσκωμενου λογαριασμου, να ξερω τι να κανω!
      και μια τελευταια ερωτηση, τα 3 πανελ μπορω να τα συνδεσω 2 παραλληλα και το 1 σε σειρα η¨ πρεπει να ειναι 4 να τα συνδεσω 2 + 2?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Μάλιστα. Σε καταλαβαίνω φίλε μου. Μας έχουν ρημάξει με τους λογαριασμούς πια.
      Πόσα μάλλον να είναι επί 2.
      Έχει πολλά στάδια το φωτοβολταϊκο σύστημα που θέλεις να στήσεις, γι αυτό ασ τα πάρουμε από την αρχή. Βήμα βήμα ξεκινώντας από τα πάνελ. Να ξεκαθαρίσουμε αυτό το κομμάτι για να γίνει μετά και η καλύτερη δυνατή επιλογή σε ρυθμιστή Φόρτισης.
      Πρώτον,
      Τα 3 πάνελ που έχεις σύμφωνα με της συσκευές που θες να καλύψεις είναι αρκετά καλά.
      Βέβαια θα ήταν πολύ καλό αν σε παίρνει να αποκτήσεις ακόμα ένα τώρα η και αργότερα στο μέλλον, δεν μας πειράζει.
      Το θέμα είναι απλά να μου πεις αν στην μελέτη να υπολογίσω αυτή την επέκταση.
      Βέβαια αν αποφασίσεις να βάλεις ακόμα ένα τώρα η στο μέλον να είναι ίδιο με τα άλλα 3, αν όχι την ίδια μάρκα τουλάχιστον να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό θα βοηθούσε στο να μπορείς να καλύψεις ακόμα περισσότερες μέρες του χειμώνα. Κατά τα άλλα είναι μια χαρά για τους 9 μήνες και όλους τους υπόλοιπους 3 μήνες βέβαια με εξαίρεση της μέρες με συννεφιά.
      Δεύτερον,
      Τα πάνελ δεν είναι ορθό να τα συνδέσεις 2 μαζί και ένα μόνο του. Η παράλληλα και τα τρία, η σε σειρά και τα 3.
      Αν για παράδειγμα ξεκινήσεις τώρα με τα 3, καλύτερα να τα συνδέσεις σε σειρά όλα.
      Τρίτον.
      Τα πάνελ σου δεν είναι 35Α όπως πιστεύεις, η πληροφορία αυτή που είδες, αναγράφει ότι η μέγιστη ασφάλεια που πρέπει να βάλεις είναι 35Α.
      Το πάνελ βγάζει 18.3Α.
      Οπότε σκέψου αν θες να υπολογίσουμε μία ανοχή προέκτασης στα πάνελ για να δούμε ποιος είναι ο σωστός ρυθμιστής που πρέπει να επιλέξεις. Στο λέω αυτό διότι αν πάρουμε τώρα έναν ρυθμιστή και μετά θέλησης να κάνεις αναβάθμιση δεν θα κάνει πια ο ρυθμιστής, θα είναι μικρός και θα θέλεις αλλά λεφτά πάλι. Καλύτερα να αποφύγουμε μια άστοχη αγορά.
      Αύριο θα ρίξω μια ματιά στην τρέχουσα αγορά για ρυθμιστές φόρτισης, να δω τι επιλογές μπορεί να έχουμε και θα σε ενημερώσω.
      Μέχρι τότε πιστεύω να μου έχεις πει και εσύ τι κάνουμε με τα πάνελ.
      Μόλις ξεκαθαρίσει και αυτό, τότε θα μπορέσεις να έχεις και μία εικόνα ος προς το οικονομικό κομμάτι που σε ενδιαφέρει.
      Ααα. Για τα καλώδια που θα μπουν για τα πάνελ προς τον ρυθμιστή Φόρτισης να είναι διατομής 6αρι. Αν ξέρει περίπου και πόσα μέτρα θα χρειαστείς από τα πάνελ μέχρι εκεί που θα μπει ο ρυθμιστής, θα βγει και αυτό το κόστος.
      Ελπίζω έτσι όπως το ξεκίνησα το θέμα για να βγάλουμε άκρη να σε εξυπηρετεί και να σε βοηθάει. Έτσι πιστεύω ότι πάμε στοχευμενα και θα βγει πιο κοντά στο πραγματικό κόστος που θες να δεις.
      Ουφ! Αυτά για την ώρα.
      Τα λέμε φίλε μου!

    • @konstantinos5577
      @konstantinos5577 Год назад +1

      ΣΕ ΥΠΕΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ 4!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Λοιπόν ο ρυθμιστής φόρτισης που πρέπει να βάλεις είναι 60Α που στα Χαρακτηριστικά του να περιέχει και το 2250W/36V. Η τιμή του εδώ ξεκινάει από 316 ευρώ + μεταφορικά.
      Σε μοντέλο epever που είναι η πρόταση μου επιλογής.
      Από εκεί και πέρα, εσύ μπορείς να το ψάξεις για αγορά μέσω εξωτερικού που θα το βρεις φθηνότερα η να επιλέξεις κάτι άλλο φθηνότερο αλλά δεν μπορώ να σου πω το ποσό ποιοτική μπορεί να είναι μια τέτοια επιλογή. Αυτό θα το κρήνης μόνος σου ανάλογα με της δυνατότητες σου και το ρίσκο που θες να πάρεις ος προς την ποιότητα του προϊόντος.
      Τα καλώδια διατομής 6αρια για φωτοβολταϊκά ξεκινάνε από 1 ευρώ και κάτι αν βρεθεί προσφορά η αλλιος κάτι παραπάνω.
      Τα καλώδια από τον ριθμιστις φόρτισης προς μπαταρίες να είναι διατομής 16αρια. Από αυτά δεν νομίζω να χρειαστείς πάνω από 2 με δυόμισι μέτρα.
      Επίσης θα χρειαστείς ένα πινακάκι εξωτερικό 6 θέσεων τουλάχιστον,
      2 ασφαλειοαποζεύκτες (ασφαλειοθηκες) 10x38,
      2 ασφάλειες κυλινδρικες ταχείας τήξεως για φωτοβολταϊκά (ρεύμα DC) 10x38 τον 30Α η 32Α για 600V DC η 1000V DC.
      Και 2 ασφάλειδιακοπές για φωτοβολταϊκά ρεύματος DC 32A.
      Ο πίνακας με όλες αυτές τις ασφάλειες που σου έγραψα το κόστος θα είναι πες 10 με 14€ ο πίνακας και η ασφάλειες 25 με 28 ευρώ. Αν ψωνίζεις από εξωτερικό θα είναι επίσης πιο φθηνά και η ασφάλειες.
      Πρόσεχε μόνο, τουλάχιστον οι ασφάλειες τηξεως 10x38 να είναι καλής ποιότητας.
      Η γνώμη μου είναι να μην πάρει ασφάλειες τηξεως κατο του 1.5€ εγώ της περνώ εδώ 3€ την μία. Και δεν είναι κάτι που κάνει και καμιά τρελή διαφορά στο γενικό κόστος.
      Την γνώμη μου σου λέω εγώ, εσύ ξέρεις από κει και πέρα.
      Δεν γνωρίζω τις γνώσεις σου στο αντικείμενο, αλλά αν δεν έχεις δει πολλά βίντεο μου, δες τα βίντεο ρυθμιστής φόρτισης πάνελ ( σκέλος 1 ενότητα 1 και ενότητα 2)
      Οι ασφάλειες που σου έγραψα είναι υπολογίσμενες με την προοπτική τα πάνελ να τα συνδέσεις και τα 3 σε σειρά.

  • @user-wv6mo7zd5r
    @user-wv6mo7zd5r Год назад

    Αγαπητέ φίλε, ευχαριστώ που απάντησες γρήγορα στις απορίες μου. Για την σύνδεση μπαταρίας - ινβέρτερ αγόρασα ασφάλεια ταχείας τήξης μαχαιρωτή 80Α της σειράς ΝΗ000GG50V80 120KA 500V AC. Δεν γνωρίζω εάν είναι η σωστή , με μπέρδεψε το 500 AC. Μπορείς να με βοηθήσεις. Ευχαριστώ.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Νομίζω, ότι ανάλογα τα βολτ διαφοροποίητε η απόδοση της ασφάλειας σε αμπέρ.
      Είναι καλύτερα να περνούμε ένα τηλέφωνο πριν παραγγείλουμε ένα προϊόν να ρωτάμε για να μην το περνούμε άσκοπα.
      Πάρε εστο και τώρα ένα τηλέφωνο εκεί και ρώτα αν αυτή η ασφάλεια αντίστοιχει για τα 80Α σε χαμηλή τάση DC.
      Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σου πω κάτι που δεν το ξέρω σίγουρα.
      Ευχαριστώ πολύ.

  • @georgedemetriou1066
    @georgedemetriou1066 Год назад

    Αγαπητέ φιλέ καλησπέρα,
    Ποιο είδος καλωδίου χρησιμοποιούμε από τον inverter και ρυθμιστή προς της μπαταρίες.
    Ευχαριστώ

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα και σε σένα φίλε μας.
      Για πολύ μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα που η διατομή των καλωδίων απαιτείται έως 10αρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τύπο που περνούμε για τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
      Για καλώδια που οι διατομή τους απαιτείται πάνω από 10αρι, χρησιμοποιούμε καλώδια ηλεκτροκόλλησης.

  • @user-hs7yj5er8o
    @user-hs7yj5er8o Год назад

    Καλημέρα θα ήθελα να μου λύσεις μια απορία . Όταν οι δύο μπαταρίες εν σειρά των 250Α βαθιάς εκφόρτισης μολύβδου ίδιες όταν φορτίζουν απο δύο πάνελ εν σειρά των 550+550 W =1100W με ρυθμιστή φόρτισης MPPT 4215 60 Α μου δείχνουν 29,3 έως 29,8V στον πίνακα του ρυθμιστή, η στο βολτόμετρο . Τώρα όταν κατεβάζω τους διακόπτες των πάνελ και μετρώ τις μπαταρίες μου δείχνουν 13,7+13,7= 27,4 . Είναι φυσιολογικό αυτό; Γιατί από ότι γνωρίζω μετά τα 15 V η μπαταρία βράζει, γιατί μόνο μια φορά μέτρησα τις μπαταρίες συνδεδεμένες στο πάνελ και η μια μου έδειξε 15,1V, και κοίταξα αμέσως αν η μπαταρία ζεστάθηκε αλλά ήταν κρύα και η μια και η άλλη. Και πάντα οι μπαταρίες όταν δεν είναι συνδεδεμένες με τα πάνελ μου δείχνουν 13,7- 13,9. σημειωτέον έχω ρυθμίσει τον φορτιστή για μπαταρίες μολύβδου. Ευχαριστώ!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Επειδή μου είναι δύσκολο αυτή την στιγμή για ανάλυση και θα γράψω μυθιστόρημα, κράτα για την ώρα ότι είναι φυσικό όλο αυτό που βλέπεις να συμβαίνει.
      Δεν έχεις κάποιο πρόβλημα.
      Η αύξηση τον βολτ είναι για να πραγματοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο η ταχύ φόρτιση των μπαταριών στην οποία διαφοροποίητε η ποσότητα (αμπερ) της ενέργειας από τον ρυθμιστή όσο οι μπαταρίες οδεύουν στην πληρότητα τους ενεργοποιωντας το πρόγραμμα συντήρησης τον μπαταριών.
      Αναλυτικότερα κάποια άλλη στιγμή που θα μπορώ αν και την απάντηση της ερώτησης σου θα το αναλύσουμε και θα εξηγήσω τον τρόπο λειτουργίας του με βίντεο σε λίγο καιρό
      . Υπομονή τρέχω 3_4 βίντεο τώρα. Το ένα από αυτά θα είναι και η επεξήγηση του ερωτήματος σου.
      Πάντως μην ανησυχείς, σωστά δουλεύει.

    • @user-hs7yj5er8o
      @user-hs7yj5er8o Год назад +1

      @@user-io2om1gq8x Σε ευχαριστώ πολύ!

  • @TEOSS8
    @TEOSS8 6 месяцев назад

    Αδερφέ καλησπέρα! Μου κανει εντύπωση.. την ωρα που κλείνεις τον διακόπτη.. μπαταρία ρυθμιστή.. εκει δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παθει ζημιά ο ρυθμιστής απο την ενέργεια των πάνελ?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  6 месяцев назад +1

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Αν έχουμε βάλει ασφάλεια μεταξύ μπαταρίας και ρυθμιστή Φόρτισης,
      Και μάλιστα Ασφαλειοδιακόπτη, δεν κλείνουμε ποτέ αυτή την ασφάλεια για την απενεργοποιηση του συστήματος. Σε αυτό το σημείο μπαίνει απλά σαν ασφάλεια για προστασία, και όχι για διακόπτης. Ναι από εκεί είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να προκληθεί κάποια βλάβη αν κάτι δεν πάει καλά με το λειτουργικό σύστημα. Δύσκολο αλλά και πολύ πιθανό αν αυτό γίνει ώρα όπου κινείται μεγάλο φορτίο.
      Για την εκίνηση ολικής απενεργοποιησης του συστήματος σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μη υβριδικά, τα βήματα έχουν ος εξής.
      1: απενεργοποιηση του μετατροπέα (ίνβερτερ)
      2: κατεβάζουμε την ασφάλεια των πάνελ, δυλαδη κλείνουμε το κύκλωμα αυτό που βρίσκεται μεταξύ πάνελ και ρυθμιστή Φόρτισης. Ποτέ την ασφάλεια μεταξύ ρυθμιστή και μπαταρία.
      3: κλείνουμε των διακόπτη μπαταρίας εάν υπάρχει η αφαιρούμε το καλώδιο μπαταρίας και πάντα από την μεριά της μπαταρίας, από των πόλο τις.
      Οποιαδήποτε άλλη σειρά ολκής απενεργοποιησης του συστήματος μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το σύστημα.

    • @TEOSS8
      @TEOSS8 6 месяцев назад

      ​@@user-io2om1gq8x ευχαριστώ για την ανάλυση σου και τον χρόνο σου

  • @MsBos123
    @MsBos123 9 месяцев назад

    ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δύο mppt φορτιστές διαφορετικούς παραδείγματος ο ένας 50a ο άλλος 30 αμπέρ μία γραμμή από πάνελ και του συνδέσεις παράλληλα θα υπάρχει πρόβλημα στη φόρτιση των μπατριων

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  9 месяцев назад

      Καταρχάς Καλησπέρα.
      Το γεγονός ότι οι ρυθμιστές φόρτισης είναι διαφορετικών αμπέρ, δεν πειράζει.
      Αλλά το να συνδέσεις ένα στρινκ(μία γραμμή) πάνελ ταυτόχρονα σε 2 ρυθμιστές,
      Δεν είναι σωστό. Μην το κάνεις.
      Διαχωρίσε σε 2 στρινκ τα πάνελ σου, κατά 2 γραμμές, μία για κάθε ρυθμιστή.
      Αν έχεις παράδειγμα 6 πάνελ, ρίχνεις τα 4 πάνελ στον 50Α και τα 2 στον 30Α.

    • @MsBos123
      @MsBos123 9 месяцев назад +1

      @@user-io2om1gq8x ευχαριστώ πολύ για την απάντηση θα το κάνω έτσι με ξεχωριστή γραμμή τώρα το χειμώνα δύσκολα φορτίζουν

  • @lambis1976
    @lambis1976 Год назад

    Σχετικά με την ασφάλεια μεταξύ μπαταριών και inverter, τα αμπερ της ασφάλειας υπολογίζονται βάσει του pick του inverter ή όχι; (πχ ένας inverter 1000W μπορεί να έχει pick 2000W.) Ευχαριστώ

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Όχι, δεν υπολογίζεται το πικ του μετατροπέα. Αν το ίνβερτερ σου είναι 1000watt, με αυτό υπολογίζουμε την ασφάλεια. Και ακόμα πιο σωστά το υπολογίζουμε σύμφωνα με την έξοδο του μετατροπέα σε αμπέρ που αναγράφεται πάνω στον μετατροπέα η στο εγχειρίδιο του. Διότι μπορεί ο μετατροπέας να είναι ονομάστηκα 1000watt αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λιγότερο η και παραπάνω από 1000watt.
      Για σίγουρα θα το υπολογίζουμε για 1100watt που αντιστοιχεί σε έξοδο από τον μετατροπέα 5Α και 1100watt 👌
      Αν όχι σήμερα, πιστεύω αύριο να έχω ανεβάσει το σχετικό βίντεο που είναι η συνέχεια αυτού που είδες και αυτές τις μέρες θα ετοιμάσω το βίντεο σε πλήρη λεπτομέρειες και πως κάνουμε τους υπολογισμούς σε 24V ίνβερτερ και 12V ίνβερτερ, έχουν διαφορετικούς υπολογισμούς.
      Το 12V το υπολογίζουμε με 18.33 αμπέρ από μπαταρία για κάθε ένα αμπέρ παραγωγής του μετατροπέα στην έξοδο του και στο 24V 9.16 αμπέρ για κάθε ένα αμπέρ του ίνβερτερ στην έξοδο του.

    • @lambis1976
      @lambis1976 Год назад

      @@user-io2om1gq8x Ευχαριστώ πολύ. Αυτό που προσφέρεις είναι πολύ χρήσιμο. Είσαι πολύ κατατοπιστικός, καλός δάσκαλος. Να είσαι πάντα καλά. Καλή συνέχεια.

  • @activeriderroadtrips
    @activeriderroadtrips 2 года назад

    Έχω ένα ινβερτερ 3000 βατ καθαρού ημιτονου και θα πάρω τάση από μπαταρία 12βολτ. Τι ασφαλεια πρέπει να βάλω?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад +1

      Γεια σου φίλε! Σε ένα ινβερτερ 3000 watt η οδηγία λέει 400 αμπέρ ασφάλεια. Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.
      Αν έχεις μπαταρίες 12v και πάνω από 400AH αμπέρ στης μπαταρίες, τότε εντάξει, βάλε 400Α ασφάλεια.
      Αν όμως έχεις λιγότερο από 400ΑΗ μπαταρίες πρέπει να βάλεις μικρότερη ασφάλεια για να προστατέψεις το ινβερτερ σου αλλά και τις μπαταρίες σου. Γενικά να ξέρεις πως ένα ινβερτερ 3000watt στα 12ν δεν μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια 100% αν δεν υποστηρίζεται από μπαταρίες με πάνω από 400ΑΗ (αμπέρ)

  • @user-sy5eq4sd6g
    @user-sy5eq4sd6g Год назад

    Καλησπέρα έχω δύο πανελ 100w 12volt με ένα ριθμηστη φορτιστης 29a μπορώ να σιννδεσο παραλιλα ακόμη ένα με άλλα δύο πάνελ 250w 12v έτσι ώστε να φορτίζουνε η μπαταριεσ ποιο γρηγορα ?? Η θα μπερδεύονται η ριθμηστες με αποτέλεσμα να μη γεμίζουν η μπαταριεσ

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Καλησπέρα.
      Εννοείς άλλον έναν ρυθμιστή Φόρτισης και να τους συνδέσεις παράλληλα εε;
      Ναι μπορείς να το κάνεις αυτό άνετα. Το καλό βέβαια είναι ο νέος ρυθμιστής φόρτισης να είναι ίδιος σε μάρκα.
      Δεν πειράζει αν είναι διαφορετικος σε αμπέρ.
      Δηλαδή αυτός που έχεις είναι 29Α και ο άλλος μπορεί να είναι μικρότερος η μεγαλύτερος σε Αμπέρ.
      Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
      Εάν βεβαία δεν είναι οι ρυθμιστές στις πλάκας.
      Του κιλού που λέμε.
      Για να έχεις ένα καλό φωτοβολταϊκο σύστημα,
      Να ξέρεις ότι υπολογίζουμε ότι τα πάνελ πρέπει να παράγουν σε αμπέρ,
      το ελάχιστο το 10% από την μπαταρία που έχουμε.
      Παράδειγμα.
      Έχουμε μία Μπαταρία 100ΑΗ.
      Τα πάνελ μας πρέπει να παράγουν 10Α.
      Για καλό σύστημα συνήθως υπολογίζουμε 15% αν θέλουμε απόδοση Ιδικά για χειμώνα.
      Αυτά φίλε μου. Για την ώρα.
      Ελπίζω να βοήθησα.

    • @user-sy5eq4sd6g
      @user-sy5eq4sd6g Год назад +1

      @@user-io2om1gq8x ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας

  • @user-sy3ch2wb9m
    @user-sy3ch2wb9m 8 месяцев назад

    Έχω σε μία συστοιχία πάνελ ένα ρυθμιστή Victron MPPT 100/50 που φορτίζει στα 24 voltt δύο μπαταρίες tvn 200αμπερ. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα Power Station που έχει δικό του ρυθμιστή MPPT και δικιά του μπαταρία. Μπορώ να τον φορτίζω από την ίδια συστοιχία πάνελ, δηλαδή πριν από τον Victron MPPT 100/50 να βάλω διακλαδωτή και να παίρνουν ρεύμα και οι δύο ρυθμιστές;

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  8 месяцев назад +1

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Καταρχάς να σου πω κάτι για όλους σας. Εγώ ανεβάζω βίντεο με σκοπό να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου με κανένα οικονομικό όφελος.
      Οπότε θα ήθελα στα μηνύματα σας,
      Να έχετε τι στοιχειώδη ανθρωπιά να γράφεται με σεβασμό. Δηλαδή ξεκινώντας το σχόλιο σας, να λέτε και ένα για, μια καλησπέρα, κατι τέλος πάντων.
      Δεν γράφετε σε μηχάνημα, ανθρώπος είμαι και εγώ.
      Όσο για το ερώτημα σου,
      Όχι, μην κάνεις μία τέτοια ενέργεια. Μόνο πρόβληματα θα σου φέρει.
      Η θα βάλεις άλλα πάνελ για το νέο σύστημα! Η θα μοιράσεις τα πάνελ αν έχεις αρκετά.
      Σε διαβεβαίω ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

    • @user-sy3ch2wb9m
      @user-sy3ch2wb9m 8 месяцев назад

      @@user-io2om1gq8x Καλημέρα φίλε μου, έχεις δίκιο . Να ρωτήσω
      αφού όπως λες ότι αν πάρω ρεύμα πριν τον Victron MPPT 100/50 θα υπάρχει θέμα, μήπως αν πάρω ρεύμα μετά τον Victron MPPT 100/50 δηλ από τις μπαταρίες που είναι 24volt να δώσω ρεύμα στον ρυθμιστή του Power Station; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  8 месяцев назад +1

      Καλημέρα φίλε μου.
      Αυτό κι αν δεν γίνεται με τίποτα. Το λιγότερο που θα πάθεις σε αυτί την περίπτωση είναι να διακόπτη τι λειτουργία του ο ρυθμιστής του καινούργιου και να βγάζει σφάλμα.
      Το χειρότερο δε θέλω καν να το σκεφτώ.
      Αλοστε νομίζω στο προηγούμενο μήνυμα μου σου έγραψα τις 2 πιθανές λύσεις.
      Οτιδήποτε άλλο σκεφτείς,
      Να το ζυγίσεις καλά.
      Δεν ήταν καλή η σκέψη σου να επεκτείνεις το σύστημα σου με κάτι διαφορετικό από το Ίδη υπάρχων.
      Διαίρεσε τα πάνελ η πρόσθεσε φίλε μου.
      Δεν μπορώ να σκεφτώ ακριβώς τι λύση που σου ταιριάζει, εφόσον δεν έχω πλήρη οικονα του συστήματος σου.

  • @giannissalas1300
    @giannissalas1300 Год назад

    Έχω σύνδεση 4 πάνελ παράλληλα μεταξύ τους αλλά αντί για mc4 φυσακια έχω κόψει τα βύσματα και έχω σύνδεση τα + σε ένα μπαράκι ουδέτερου κ αντίστοιχα το ίδιο στο -...Και από εκεί έχω πάρει +- και τα έχω πάει στο ρυθμιστή....είναι σωστό η θα έχω απώλειες?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Πρώτων καλησπέρα,
      Κανονικά κακός έκοψες τα βύσματα. Υπάρχει λόγος που τα έχουν. Δεν είναι τυχαίο.
      Τώρα αφτί την στιγμή αν έχεις επιτύχει και μία καλή σύνδεση (επαφή)
      Δεν θα έχεις θέμα.
      Μελλοντικά όμως όσο περνά ο καιρός, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεκινήσουν τα προβλήματα επαφής από πολλούς παράγοντες. Αν είχες διατήρησει τα βύσματα θα έπρεπε να κάνεις έλεγχο τον βύσματων σε αραιά χρονικά διαστήματα στα πλαίσια της συντήρησης του φωτοβολταϊκου συστήματος.
      Τώρα θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός και να ελέγχεις πιο τακτικά αυτές της σύνδεσης.
      Δεν θα πρέπει τα καλώδια και τα μπαράκια να τα αφήσεις να μαυρίσουν πολύ και να κοιτάς αν έχει υπάρξει χαλάρωση στα βιδάκια στης μπάρες όπου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε μπαράκια όπου τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης για να έχει επιτυχία μία τέτοια σύνδεση με μπαράκια, σε καλώδια όπως αυτά των Φωτοβολταϊκων καλώδιων όπου είναι πολύκλωνα,
      απαιτείται η χρήση ακροδέκτη στην καλωδίωση πριν το τοποθετήσουμε στο μπαράκι. Όπου δεν ξέρω αν έχεις βάλει ακροδέκτες. Αυτά φίλε μου. Να κοιτάς πάντα να πετύχαινεις άριστες επαφές.
      Γενικός δεν κόβουμε και δεν καταργούμε τα βύσματα των πάνελ μας.

    • @giannissalas1300
      @giannissalas1300 Год назад +1

      @@user-io2om1gq8x ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Ναι έχεις δίκιο με τα φυσακια...απλά δεν εβρισκα 4χ1 για να τα συνδέσω παράλληλα...γι'αυτό το έκανα έτσι...ναι με ακροδέκτες τα έχω κάνει!

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Τέλεια! Αφού έβαλες ακροδέκτες είναι μπόνους για την σύνδεση σου. Ένα μπόνους που μπορείς να δόσεις ακόμη σε αυτή την επιλογή σου είναι αν εκεί που έχεις τοποθέτηση τα μπαράκια, να τοποθετήσεις 1 μεγάλο η 2 μικρά στεγανά κουτιά για το αντίστοιχο μπαράκι οστε να τα προστάτεψεις από την άμεση ατμόσφαιρικη υγρασία και να τα προστατέψεις από το άμεσο και γρήγορο μαύρισμα (μάκα).
      Με την προϋπόθεση ότι στα κουτιά θα χρησιμοποιήσεις για το πέρασμα των καλωδίων μέσα στα κουτιά και στιπιοθλυπτες.
      Να είσαι καλά φίλε μου.

  • @Rwsos_kataskopos
    @Rwsos_kataskopos Год назад

    Σωτηρη γεια σου και παλι! Θελω να σε ρωτησω, στο ρυθμιστη φορτισης η θεση των καλωδιων για την απευθειας συνδεση στα 12V ποσα αμπερ βγαζει? Θελω να συνδεσω ενα ρουτερ οπως αυτο που παραθετω, και δουλευει με 12v-1A, να το δοκιμασω? ruclips.net/video/G1RJ52C1cQg/видео.html

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλημέρα. Φίλε μου.
      Όχι, να μην το κάνεις.
      Κοίτα.. Η Έξοδος του ρυθμιστή Φόρτισης έχει έξοδο τάσης 12ν αλλά ονομαστική,
      Στην πραγματικότητα αυτή η έξοδο βγάζει τάση μέχρι κάπου 14.5 βολτ μέχρι 14.7 η 14.8 βολτ και πόλες φορές στιγμιαία μπορεί να φτάσει και τα 15.2 βολτ.
      Οπότε μπορεί να καεί το ρουτερ σου η να κάψει κάποια εσωτερική ασφάλεια εάν διαθέτει και να χρειάζεται επισκευή.
      Για να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να βρεις την πληροφορία του ρουτερ σε τι όρια τάσης λειτουργεί. Δηλαδή κάπου επάνω του η στα χαρτιά του θα αναγράφεται ότι η τάση λειτουργίας του είναι για παράδειγμα 11.5 βολτ έως 14 βολτ.
      Μετά θα πρέπει να βρεις έναν σταθεροποιητή χαμηλής τάσης που και σε αυτόν να αναγράφεται ότι η τάση λειτουργίας του ανέρχεται στο 11 βολτ έως 16 βολτ.
      Έχει λίγο δουλίτσα για να κάνεις μια τέτοια ενέργεια.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Αν θες μπορείς να με βρεις στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης να σου εξηγήσω κάποια πράγματα.

  • @user-rs7ie8ue4c
    @user-rs7ie8ue4c 11 месяцев назад

    Στα 3000watt ινβερτερ τι ασφάλεια να βάλω ;

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  11 месяцев назад

      Καταρχάς, καλησπέρα.
      Δεν μου είπες όμως τι τάση λειτουργίας είναι το ίνβερτερ σου.
      12V η 24V;;;;
      Αν έχεις ίνβερτερ 12V /3000W
      Ασφάλεια για την μπαταρία 350Α με 400Α
      Αν έχεις 24V/3000W
      250Α.

  • @manuel4417
    @manuel4417 2 года назад +1

    Γεια σας.
    Χρειαζομαι την Βοηθεια σας οσων αφορα τις ασφαλειες
    Εχω
    2 ΦΒ πανελ τςν 150W
    Ρυθμηστη φωρτησης 30 Α για 12 και 24 V
    2 Μπαταριες GEL 130AH (συνολο 260 AH)
    Inverter 2000 W 24V
    που και ποσες ασφαλειες θα χρειαστω
    σας ευχαριστω πολυ για το εκπαιδευτικο video

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Καλημέρα.
      Οι πληροφορίες που έδωσες δεν επαρκούν για να σου δώσω πλήρη στοιχεία.
      Να φανταστώ ότι τα 2 πάνελ θα τα συνδέσεις σε σειρά έτσι;;
      Πρέπει να είναι δώδεκαβολτα ε;;
      Πόσα αμπέρ βγάζει το καθένα πάνελ;; κάπου 7Α;;
      Είναι μικρό σύστημα αυτό που θες να κάνεις, άρα θα φτιάξει κύκλωμα γειώσης;; μάλλον όχι.
      Αν σύνδεσης τα 2 πάνελ σε σειρά θα παραμείνουμε στα 7Α άρα για τα πάνελ θα χρειαστείς 2 αυτόματες ασφάλειες στα 15 η 16Α ρεύματος DC για φωτοβολταϊκά. 1 για το Σιν τον πάνελ και μία για τι πλιν.
      Αν εννοείς 2 δώδεκαβολτες μπαταρίες δεν θα έχεις 260AH
      Γιατί το ινβερτερ σου είναι 24V άρα της μπαταρίες θα της σύνδεσης σε σειρά να φτάσεις τα 24V και τα αμπέρ θα παραμείνουν 130AH. Ένταξη;;
      Ασφάλεια γειά την μπαταρία προς ίνβερτερ θες μία μαχαιρωτή ασφάλειες μπαταρίας στα 150Α.
      Και με την πρώτη ευκαιρία να αυξήσεις λίγο τα πάνελ και την μπαταρία. Η τουλάχιστον σίγουρα τα πάνελ για να δουλέυεις το ίνβερτερ σου με ανέση την ημέρα με ηλιοφάνεια και να έχεις αρκετό ρεύμα οστε να κάνεις κατανάλωση και να φόρτιζουν παράλληλα και οι μπαταρίες σου.

    • @manuel4417
      @manuel4417 2 года назад +1

      @@user-io2om1gq8x ευχαριστω πολυ για την αμεση παροχη βοηθειας. τα πανελ (ES-POLY ECO SUN 150 Wp) ειναι 8Α και ναι, θα τα συνδεσω σε σειρα. Χωρις γειωση μαλλον αλλα με τις ασφαλειες που προτεινατε. οι μπαταριεσ ειναι 12βολτες και θα μπουν σε σειρα και αυτες. Τι πανελ προτεινες να βαλω επιπλεον ωστε να αυξηθει και η λειτουργια του συστηματος ? Ευχαριστω

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Για σου φίλε μου.
      Λοιπόν, τα πάνελ που θα συνδέσεις σε σειρά θα βγάζουν 8Α.
      Οι ασφάλειες που είπαμε ότι θα πάρεις να είναι 15Α η και 16Α.
      Αν κατάλαβα καλά η κάθε μπαταρία σου είναι 130AH.
      Επόμενος αφού κι αυτές θα της σύνδεσης σε σειρά θα έχεις 24V και θα παραμείνουν στα 130AH.
      Εδώ έχουμε ένα μικρό θέμα σε σχέση με τον μετατροπέα ( ίνβερτερ)
      Η οδηγία λέει πως για το ίνβερτερ 24V 3000watt η μπαταρία που θα βάλουμε πρέπει να φτάνει τα 200ΑΗ και ασφάλεια για την μπαταρία 150Α.
      Εσύ τώρα έχεις 130AH μπαταρία. Αυτό είναι λίγο πρόβλημα και σε κάποιες συνθήκες μπορεί να φέρεις το ίνβερτερ σου σε κίνδυνο. Μέχρι να αυξήσεις την μπαταρία σου, μπορείς να δουλέψεις το σύστημα σου αλλά καλό είναι μέχρι τότε να μην ξεπερνάς την κατανάλωση σου πάνω από 1500watt.
      Ιδικά αν το ίνβερτερ σου είναι οικονομικής κατηγορίας. Επειδή πρέπει να μπει ασφάλεια για της μπαταρίες στα 150Α για υποστήριξη μια σωστής λειτουργίας του ίνβερτερ καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως οι μπαταρία σου είναι ποιο χαμηλή σε αμπέρ από την ασφάλεια, πράγμα που αυτό δεν είναι σωστό να συμβαίνει. Η μπαταρία πρέπει να είναι ίση με την ασφάλεια η παραπάνω. Δυστυχώς δεν μπορείς να βάλεις μικρότερη ασφάλεια για την μπαταρία διότι έτσι θα φέρεις ποιο κοντά σε κίνδυνο το ίνβερτερ σου.
      Οπότε μείνε τώρα στο να διατηρήσεις την κατανάλωση σου από το ίνβερτερ σου χαμηλότερα από τα 1550watt.
      Για τα πάνελ που με ρωτάς,
      Αφου έχεις ρυθμιστής φόρτισης 30Α σημαίνει πως το όριο σου σε βατ είναι 780watt.
      Τώρα έχεις 2 πάνελ τον 150watt ίσον 300Watt άρα μπορείς να βάλεις άλλα 3 πάνελ σιγά σιγά. Ακόμα κι ένα τι φορά μέχρι να τα φτάσεις 5 πάνελ στην σειρά.

    • @manuel4417
      @manuel4417 2 года назад +1

      @@user-io2om1gq8x σε ευχαριστω και παλι φιλε μου
      οσον αφορα τις μπαταριες. Μπορω να βαλω αλλες επιπλεον σε σειρα, η πρεπει να παρω αλλες πιο ισχυρες?
      εχω τωρα 2 με 130 ΑΗ σε σειρα.
      ευχαριστω πολυ

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  2 года назад

      Για σου φίλε μου.
      Όταν θελήσεις να προσθέσεις μπαταρίες θα πρέπει να βάλεις άλλες δύο μπαταρίες στα ίδια αμπέρ με αυτές που έχεις τώρα.
      Τις 2 νέες μπαταρίες θα τις συνδέσεις μεταξύ τους σε σειρά για να γίνουν και αυτές 24V
      Και μετά θα τις συνδέσεις με τις άλλες παράλληλα.

  • @manospinikos7121
    @manospinikos7121 Год назад

    Καλημέρα εγώ έχω ένα πάνελ Φωτοβολταικό Πλαίσιο 285W Πολυκρυσταλλικό. και μια πατάρια 200 ah ένα ρυθμιστής φόρτισης 775 βατ εμπττ και ένα ινφετερ 1500 w τι ασφάλεια να βάλω στο πάνελ και στην πατάρια με τον ρυθμιστή φόρτισης και στο ίντερνετ με την πατάρια ?? Ευχαριστώ έκτο πρότερον

    • @manospinikos7121
      @manospinikos7121 Год назад

      Η μπαταρία είναι τσελ βαθιάς εκφόρτωση *

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλημέρα. Δεν έχω απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα σου, καθώς λείπουν πολλές πληροφορίες ακόμα από αυτές που μου έδωσες.
      Από τα στοιχεία που μου έδωσες διακρίνω ότι το ένα πάνελ αυτό με την μπαταρία και το ίνβερτερ που μου λες ειπαρχουν λειτουργίκες ασύμμετριες.
      Αυτό σημαίνει ότι το πάνελ είναι για να κάνεις μικρές κατανάλωσης και όχι καθημερινά. Το ίνβερτερ είναι μεγάλο για να το υποστηρίζει 1 μόνο πάνελ. Τέλος πάντων. Ας ελπίσουμε ότι το θες για ψιλή κοκο.
      Πρώτον.. Ασφάλεια για μεταξύ μπαταρίας και ίνβερτερ θα βάλεις 200Α ασφάλεια.
      Τώρα για την μπαταρία και των ρυθμιστή Φόρτισης αν και δεν είναι άμεσα απαραίτητο να βάλεις, ας βάλεις. Αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσα αμπέρ ασφάλεια θες καθώς μου λείπουν τα στοιχεία από το πάνελ σου.
      Είναι πάνελ 24βόλτο;;
      12βόλτο;;
      Πόσα βολτ βγάζει σε κλειστό κύκλωμα;;
      Πόσα αμπέρ σε κλειστό κύκλωμα;;
      Οπότε αν μου στείλεις όλα τα στοιχεία από το ταμπελάκι του,
      Θα μπορώ να σου πω και τι ασφάλεια χρειάζεται.
      Για ασφάλεια του πάνελ σου με ρυθμιστή Φόρτισης θα μπορούσε να βάλεις μια Διπολική ασφάλεια ρεύματος DC στα 15Α. Μπορείς και μόνο πολική αλλά καλύτερα θα ήταν μία Διπολική. Φαντάζομαι ότι πάνελ και να έχεις στα 285watt δεν θα βγάζει πάνω 9Α σε κλειστό κύκλωμα. Δες στο και μου λες.
      Πρόσεχε. Αν από την χρήση καταναλώσης το 50% από την μπαταρία σου. Το πάνελ σου θέλει 2 μέρες να φέρει την μπαταρία σου στα ίσια της.
      Αν παράλληλα κάνεις και χρήση την ημέρα, η μπαταρία σου δεν θα γεμίσει ποτέ.
      Εντάξει, τώρα σου λέω κάποια πράγματα ος πληροφορία.
      Αφου δεν ξέρω για τη χρήση το θες. Αυτά για τώρα φίλε μου.
      Στείλε μου αν θες και τις πληροφορίες από το πάνελ σου για να βρούμε και της υπόλοιπες ασφάλειες.

    • @manospinikos7121
      @manospinikos7121 Год назад

      24 vol είναι το πάνελ 10 αμπέρ μαχ 39 νολ βραχυκύκλωμα

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Μμμ. Ξέρεις κάποιες πληροφορίες τις μπαταριας που έχεις;;
      Όπως ας πούμε ποσούς κύκλους φόρτισης έχει στο 50%;;;
      Το ψυγείο σου είναι πολύ μεγάλο παντός για να υποστηρίξει φωτοβολταϊκο σύστημα. 350watt είναι πάρα πολύ. Επομένως θες και πολύ μπαταρία για όλο τον χρόνο. Γενικά να ξέρεις ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που το θέλουμε όλο τον χρόνο Συνιστάτε η εγκατάσταση γεννήτριας και φόρτιση για μπαταρίες για να αποφύγουμε μεγάλο κόστος υψηλής εγκατάστασης φωτοβολταϊκου.
      Τέλος πάντων.
      Μόνο για το ψυγείο δηλαδή θες ενάμιση αμπέρ την ώρα σε 220ν.
      Το σύστημα θα είναι 12v.
      Σωστά;;
      Οπότε μέσες άκρες για νορμάλ μέρα θες για το ψυγείο περίπου 150ΑΗ σην τηλεόραση και υπολογίζοντας το 50% που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε.
      Πάμε στα 400 με 450ΑΗ μπαταρία για να έχεις μία μέρα αυτονομία.
      Για μία ημέρα νορμάλ.
      Για των χειμώνα είναι το ζόρι τώρα. Αν κάνει 2 μέρες βαριά συννεφιά και χρειαστείς δυόμισι μέρες ολόκληρες αυτονομίας.
      Τότε θα πρέπει να έχεις 1000ΑΗ μπαταρία. Όπως καταλαβαίνεις είναι μεγάλο το κόστος.
      Όλα αυτά στα λέω στο περίπου όμως. Για καλή δουλειά και πετυχημένη μελέτη, χρειάζεται πόλες πληροφορίες για από τις συσκευές που θα δουλεύεις, και τι μοντέλο ίνβερτερ έχεις να βρεθεί η αυτοκατανάλωση του σε αμπέρ. Οπότε αυτά που σου λέω μπορεί να έχουν μία απόκλιση και 30% αφού δεν έχω όλα τα στοιχεία όλων των συσκευών.
      Διότι πέρα από το αναγράφουν οι συσκευές, πρέπει να διαπιστωθεί και το τι καίνε στην πραγματικότητα.

  • @papagiannis8235
    @papagiannis8235 Год назад

    Καλησπέρα έχω 4* 285πανελ πολυκρ με 60αρι pwm και ρυθμιστή 80 mppt 4*300 πάνελ μονοκρ τα έχω συνδέσει στης μπαταρίες.ο 60αρις ανεβάζει τάση πάνω από 28 ενώ ο mppt κλείνει κανονικά. Η ρυθμιστές έχουν ασφάλειες έξτρα και δεν είναι χαλασμένοι .Πως θα λυθεί το πρόβλημα αυτό

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλημέρα.
      Πρώτον τα στοιχεία που μου έδωσες δεν επαρκούν για να βρω λύση. Χωρίς τα στοιχεία τον προϊόντων δεν ξέρω τι να υπολογίσω.
      Κοίτα.
      Έχει 2 ρυθμιστές φόρτισης αν κατάλαβα καλά παράλληλα εε;;
      Αλλά είναι διαφορετικής τεχνολογίας.
      Όπως σου είπα δεν ξέρω τίποτα από τα χαρακτηριστικά τους που θα έβγαζα κάποια συμπέρασμάτα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ακυρωθεί ο ρυθμιστής 60Α και να βάλεις όλα τα πάνελ στον 80Α που τα σηκώνει άνετα. Με έναν συγκεκριμένο τρόπο βέβαια.
      Επίσης πιο πρόβλημα υπάρχει ακριβώς δεν έχω καταλάβει. Αν είναι καλής κατηγορίας οι ρυθμιστές φόρτισης θα μπορούσε να ρυθμίσεις τις παραμέτρους τους και τα φέρεις στην ίδια κατάσταση λειτουργίας.
      Αν μου πεις κάτι παραπάνω ίσος μπορέσω να σε βοηθήσω παραπάνω. Προς το παρόν σκέψου λίγο για τις 2 παραπάνω λύσεις που σου είπα αν μπορείς να κάνεις και στείλε μου χαρακτηριστικά τον πάνελ και τον ρυθμιστών να βγάλω άκρη.
      Επίσης και το πως έχεις επιλέξει την σύνδεση των πάνελ σου.

    • @papagiannis8235
      @papagiannis8235 Год назад

      @@user-io2om1gq8x γεια χαρά τα πανελ είναι 4*330 μονοκρυσταλλικά με ρυθμιστή 80mppt κ 4*285 πολυκρυσταλλικα με ρυθμιστή 60pwm.ο pwm παρά της ρύθμισης που του έχω κάνει ανεβάζει πάνω από 28volt τάση.δλδ Δεν συμβαδίζει με τον mppt.ολα τα πάνελ πάνε στης ίδιες μπαταρίες.το σύστημα είναι 24v.τιποτα δεν είναι καμένο.βαζω διαφορετικό ρυθμιστή στην θέση του pwm και πάλι τα ίδια.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Οκ.
      Και σου ξανά λέω.
      Δεν ξέρω ακριβώς πια μοντέλα έχεις ος ρυθμιστές.
      Πως να καταλάβω λιπών γιατί γίνεται αυτό;;;
      Ο δικός μου ρυθμιστής φόρτισης κατεβάζει 29.5 βολτ
      Γιατί θεωρείς πρόβλημα το ότι εσένα βγάζει πάνω από 28;;;
      Και ξανά λέω...
      Χωρίς στοιχεία τον πάνελ σου και στοιχεία τον ρυθμιστών σου, πος τα βγάλω πόρισμα;;;
      Ευχάριστος να σε βοηθήσω, αλλά χωρίς στοιχεία, δεν μπορώ να σε βοηθήσω φίλε μου. Λυπάμαι.
      Αν δεν μου απάντας στα ερωτήματα που σου κάνω, άκρη δεν βγαίνει.

    • @papagiannis8235
      @papagiannis8235 Год назад

      @@user-io2om1gq8x φίλε στα γράφω τα στοιχεία των πάνελ κ τους ρυθμιστές.ευχαριστω πάντως.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Φίλε μου τα στοιχεία τον πάνελ είναι. Πόσα βατ είναι, που μου το έγραψες, δε λέω.
      Αλλά Αφτο είναι μόνο μία πληροφορία. Δεν μου είπες πόσα αμπέρ είναι, πόσα βολτ και πως είναι συνδεδεμένα.
      Ούτε τα μοντέλα τον ρυθμιστούν μου είπες.
      Αυτά ήθελα να μου πεις. Όχι για μένα. Για να βγάλω και γω άκρη, να ξεκινήσω από κάπου για να βοηθήσω εσένα.
      Οχι τίποτα άλλο δηλαδή, από την καλή μου την καρδιά ασχολήθηκα τόση ώρα για να σε βοηθήσω και συ από ότι κατάλαβα, στο τελευταίο σχόλιο σου μου δίνεις την εντύπωση ότι δυσαρεστηθυκες κιόλας.
      Τι πιστεύετε;;
      Οτι όταν πάτε στον γιατρό, του λέτε πονάω εδώ και βγαίνει η διάγνωση;;
      Δεν κάνετε εξετάσεις;;
      Εγώ πως ήθελες να βγάλω πόρισμα με μόνο 2 κουβέντες;;
      Με εκτίμηση.
      Καλή συνέχεια.

  • @user-ij9vo2gz8e
    @user-ij9vo2gz8e Год назад

    χαιρεται,συγχαρητηρια για τα βιντεο σου.θα ηθελα να σε ρωτησω γιατι νεος στο χωρο των φωτοβολταικων καθως κ στο καναλι σου.εχω 3 πανελ των 145w με voc 107volt και 1,8A impp της solar frontier.θα τα συνδεσω παραλληλα και εχω μια μπαταρια 12v 120Ah.εχω παρει εναν ρυθμιστη της epsolar 5415 και ενα ιnverter ΤΒΕ 2000w.εχω μπερδευτει λιγο με την ασφαλιση των κυκλωματων και δεν ξερω τι ασφαλειες να βαλω.αν μπορουσες να με βοηθησεις στο: 1)τι ασφαλειοδιακοπτη και τηξεως να βαλω απο πανελ σε ρυθμιστη 2)τη ασφαλεια απο ρυθμιστη σε μπαταρια 3)τη ασφαλεια απο μπαταρια σε ινβερτερ?

    • @user-ij9vo2gz8e
      @user-ij9vo2gz8e Год назад

      ξεχασα να αναφερω οτι οι καταναλωσεις θα ειναι 2 καμερες ασφαλειας και φωτισμος περιστασιακα οχι συνεχομενα και που και που ενα τροχακι 700WATT

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλημέρα. Θέλω να μου γράψεις τα στοιχεία του ενός πάνελ τι γράφει.
      Βολτ κλειστού κυκλώματος και ανοικτού.
      Αμπέρ κλειστού κυκλώματος και ανοικτού.
      Ότι ακριβός γράφει το 1 πάνελ
      Θα περιμένω τις πληροφορίες λοιπόν του ενός πάνελ.
      Και θα σου τα υπολογίσω.
      Επίσης θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα φορτία που θα βάζεις στο ίνβερτερ σου γιατί η μπαταρία είναι λίγα τα αμπέρορια για το 2000 watt.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Δεν ξέρω γιατί αγόρασες αυτά τα πάνελ.
      Δεν διάβασες τις πληροφορίες για αυτά τα πάνελ;;
      Δεν είναι κατάλληλα για τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.
      Βέβαια για την τόσο μικρή χρήση που το θες καλά είναι.
      Αλλά για μια μελλοντική επέκταση θα υπάρξουν μειονέκτηματα.

    • @user-ij9vo2gz8e
      @user-ij9vo2gz8e Год назад

      Τα αγόρασα τα συγκεκριμένα πανελ γιατί φορτίζουν κ με συννεφιά μου είπαν για να έχω κ το χειμώνα σε λειτουργία τις κάμερες.κ να μην έχω προβλημα

    • @user-ij9vo2gz8e
      @user-ij9vo2gz8e Год назад

      Voc 107v
      Vmpp 81v
      Pmax 145wp+10%
      Impp 1,8A
      Isc 2,2A
      Maz series fuse 4A
      Αυτά γράφει στο ταμπελακι

  • @gbmwp
    @gbmwp Год назад

    Γεια σου απο Γερμανια. Ερωτηση : Σκεφτομαι να βαλω πανελ ωστε να μπορω να τροφοδοτω ενα ac. θελω σιγα σιγα να αρχισω δλδ με 900-1200 Watt πανελ και με τον καιρο να τα επεκτεινω.
    1) μπορω να παρω ενα υβριδικο ινβερτερ πχ 6000-8000 Watt ωστε να με καλυμενος στο μελλον οταν το μεγαλωσω?
    2) Εγω δεν εχω καταλαβει οταν παιρνουμε Υβριδικο ινβερτερ με MPPT φορτιστη ενσωματομενο πως ρυθμιζει την φορτιση αν εχεις πολλα πανελ πχ που μπορει να ναι σε διαφορετικα σημεια τοποθετημενα?
    3) Μπορω να χτισω το συστημα μου με διαφορετικα πανελ ? Αλλα να ναι συνδεδεμενα με τον υβριδικο που ειπαμε παραπανω ινβερτερ?
    4) αν καταλαβα καλα με αυτα που εχω δει και διαβασει αν εχουμε λιγα watt πανελ βαζουμε 12 βολτ συστημα αν εχουμε παραπανω 24 κτλ. Εγω μπορω να χτισω απο την αρχη πχ ενα 24βολτο συστημα με 1000-1200watt πανελ? και στο μελλον να τα διπλασιασω περιπου?
    Ξερω οτι το συστημα δεν με φθανει για ενα ac αλλα εστω και μερικως αν με βοηθα στις καταναλωσεις θα με ικανοποιουσε.
    Ευχαριστω

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα φίλε μου! Τα φιλιά μας σε όλους σας εκεί!
      Κοίτα τώρα τι γίνεται.
      Από αυτά που με ρωτάς...
      Όλα γίνονται, αλλά ότι αφορά όλα τα ίνβερτερ, τα υβριδικά και τα αυτόνομα.
      Υπάρχουν πολύ τύποι ίνβερτερ.
      Υπάρχουν υβριδικά ίνβερτερ που μπορείς να έχεις πάνελ σε διαφορετικες θέσεις, και άλλα,
      Που δεν μπορείς να έχεις.
      Άρα... Ανάλογα τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας πρέπει να διαλέξουμε το σωστό τύπο ίνβερτερ για το δικό μας σύστημα.
      Μπορείς να βάλεις υβριδικό σύστημα εφόσον έχεις ρεύμα στο σπίτι και βέβαια μπορεί να είναι όσο μεγάλο θες.
      Απλά ξεκινώντας με λίγα πάνελ..
      Ανάλογα των τύπο ίνβερτερ που θα επιλέξεις, αναγκαστικά υπάρχει ένα ελάχιστο όριο αριθμό πάνελ εκίνησης.
      Δηλαδή...
      Εσύ μπορεί να θες να βάλεις το ανώτατο όριο σε πάνελ που μπορεί να είναι για παράδειγμα 14 πάνελ. (ανάλογα τα χαρακτηριστικά των πάνελ)
      Αλλά για να δουλέψει το σύστημα σου λέει ότι τα ελάχιστα που μπορείς να βάλεις ξεκινώντας είναι 7 πάνελ. Δεν μπορείς να βάλεις μόνο 5 για να ξεκινήσεις.
      .επίσης έχουμε και τα ίνβερτερ που δουλεύουν με και χωρίς μπαταρίες.
      Τα ίνβερτερ που μπορούν να δουλέψουν με πάνελ σε διαφορετικά σημεία,
      Έχουν μέσα τους ουσιαστικά 3 ρυθμιστές με τρις διαφορετικες είσοδους για τρία διαφορετικά στρινγκ που το καθένα στρινγκ είναι σε διαφορετικό σημεία.
      Που μόνο με αυτόν των τύπο ίνβερτερ θα μπορούσε να βάλεις και διαφορετικά πάνελ.
      Σε ένα σύστημα υβριδικό τον 6000 με 8000 watt που θες πάμε σε σύστημα 48βόλτο.
      Η οποία τάση σύστηματος υποστήριζει το ίνβερτερ που θα επιλέξουμε.
      Υβριδικό ίνβερτερ με ενσωματωμένο ρυθμιστή, δεν επιλέγουμε 12βόλτο.
      Σε υβριδικό χωρίς ενσωματωμένο ρυθμιστή Φόρτισης, μπορούμε να επιλέξουμε 12βόλτο αν θέλουμε κάτι μικρό.
      Αν ο στόχος είναι απλά η οικονομία και δεν υπάρχει το απαιτούμενο οικονομικό κεφάλαιο. Διαλέγουμε ίνβερτερ που δουλεύει και χωρίς μπαταρίες, αν το υποστηρίζει ο τύπος ίνβερτερ που μας κάνει.
      Η μπορούμε να βάλουμε λίγες μπαταρίες για να δουλέψει το σύστημα και ως UPS αν θέλουμε. Είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν για την επιλογή τύπου φωτοβολταϊκου που μας ταιριάζει σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις μας.
      Κάπου χάθηκα τώρα και δεν ξέρω αν απάντησα σε όλα τα ερωτήματα σου. Ελπίζω πως ναι. Αν όχι, εδώ είμαστε πάλι φίλε μου 😊
      Για να σε βοηθήσω ποιο ουσιαστικά.
      Αν θες φαντάζομαι πως θα μπορούσες να με βρεις στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης.
      Να είσαι καλά φίλε μου και όλοι οι Έλληνες μας παντού.

    • @gbmwp
      @gbmwp Год назад +1

      @@user-io2om1gq8x σε ευχαριστω παρά πολύ. Σε έστειλα μυνημα στο μεσεντζερ το όνομα μου εκεί είναι Georgio di Patsi και έχω προφίλ φωτό ένα παλιο Bmw

    • @thanasistyf3838
      @thanasistyf3838 Год назад

      Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τα βίντεο.
      Ήθελα να ρωτισω συγκεκριμένα για τις ασφάλειες του κυκλώματος
      Ασφάλεια μπαταριών-ρυθμιστή-inverter
      Πως υπολογίζονται
      Πχ inverter 48 volt/5000
      Mppt 250/100 [ άρα 100 αμπέρ ασφαλεια)
      Μπαταρίες 12 volt πχ 4 σε σειρά των 230 ah η κάθε μία
      Τι Ασφάλειες πρέπει να βάλουμε προς μπαταρίες?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα @thanasisty3838.
      Ασφάλεια από μπαταρία προς ίνβερτερ... 200Α.
      Η ασφάλεια του ρυθμιστή υπολογίζεται ανάλογα με την ηλιακή γεννήτρια. Όχι με των ρυθμιστή.
      Δεν μπορώ να στο εξηγήσω τώρα. Άλλη στιγμή.
      Κάπου το αναφέρω όμως σε κάποιο βίντεο.

  • @dimitris1834
    @dimitris1834 9 месяцев назад

    Λάθος υπολογισμοί. στα 300 watt με 12v είναι 25A και στα 500watt είναι 41,6. Υπάρχει και ο νόμος του ΩΜ. Αρα στο παράδειγμα 40 αμπέρ ασφάλεια για 300watt ειναι λάθος.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  9 месяцев назад

      Καλημέρα φίλε μου.
      Δεν ξέρω με τι ιδιότητα μιλάς, αλλά εδώ μιλάμε για φωτοβολταϊκά συστήματα όπου στους υπολογισμούς μας προσθέτουμε και άλλους παράγοντες λειτουργίας.
      Αυτό το 25Α που λες για το 300Watt είναι το 300 : 12V = 25A
      To οποίο είναι μεν σωστό σαν υπολογισμό αλλά αυτό το αποτέλεσμα αφορά την ονομαστική τάση του συστήματος, όχι την πραγματική.
      Επίσης, από την πραγματική κατάναλοση του ίνβερτερ, ανεβάζουμε την ασφάλεια πάντα λίγο παραπάνω σε αμπέρ. Αλώστε μην ξεχνάς ότι αυτό το εξάρτημα ασφάλειας το οποίο βάζουμε είναι για να ασφαλειζουμε την μπαταρία, και μόνο την μπαταρία.
      Σε καμία περίπτωση αυτή η ασφάλεια δε μπορεί να προστατέψει το ίνβερτερ. Οπότε το ζητούμενο εδώ είναι να βάλουμε ασφάλεια που να μπορεί μεν να ασφαλίσει την μπαταρία μας αλλά παράλληλα να έχει την ικανότητα να χωράει η ποσότητα ρεύματος που χειρίζεται ο μετατροπέας μέσα από αυτήν. Δεν ψάχνουμε την ακριβές κατανάλωση του ίνβερτερ σε αυτή την φάση. Αλλά την μέγιστη και λίγο παραπάνω. Σε λίγο καιρό πιστεύω να μπορέσω να ανεβάσω τα νέα βίντεο, το πως λειτουργεί το φωτοβολταϊκο σύστημα και θα σας τα αναλύσω όλα ανά μηχάνημα και πως τα υπολογίζουμε για όλα. Ασφάλειες και καλώδια.
      Να είσαι καλά φίλε μας.

  • @mariosk.1736
    @mariosk.1736 Год назад +1

    Φιλε συγνωμη αλλα νομιζω εδω ξεχνας κατι σημαντικο ας πουμε εχω μια μπαταρια 150αμπερ το μεγιστο επιτρεπομενο ρευμα φορτισης της ειναι 10% επι της χωρητικότητας της αρα 15 αμπερ ετσι οπως τα εχεις συνδεσει δεν υπαρχει κατι που να κοβει το ρευμα πρως την μπαταρια νομιζω χρειαζεσαι μια συσκευη gx να τα ρυθμιζει ολα αυτα

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад +1

      Καλησπέρα φίλε μου.
      Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη. Εδώ είμαστε ελεύθεροι να λέμε την γνώμη μας.
      Λοιπόν φίλε μας, όχι. Δεν έχουμε ξεχάσει κάτι. Ούτε χρειάζεται κάποια άλλη συσκευή για να δουλέψει σωστά το σύστημα μας.
      Οι ρυθμιστές φόρτισης στο βίντεο που μόλις είδες, έχουν αυτή την λειτουργία και ρυθμίζουν να στέλνουν την σωστή ποσότητα ρεύματος όσο μεγάλη και αν είναι η ηλιακή γεννήτρια μας.
      Ο ρυθμιστής φόρτισης αναγνωρίζει την χωρητικότητα τις μπαταρίας που έχουμε σύνδεση και αυτός αυτόματος στέλνει το σωστό ρεύμα. Το λέει και το όνομα τους. Ρυθμιστές φόρτισης.
      Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
      Μιλάμε ότι αυτοί οι ρυθμιστές φόρτισης που είδες στο βίντεο είναι οι mppt και δεν χρειάζεται καμία άλλη συσκευή για την σωστή φόρτιση τις μπαταρίας μας.
      Στα επόμενα βίντεο θα σας τα εξηγήσω αναλυτικά όταν φτάσουμε στο πως λειτουργεί.
      Ευχαριστω για το σχόλιο σου.
      Αφορμή να το πούμε κι αυτό. 👌

    • @mariosk.1736
      @mariosk.1736 Год назад

      @@user-io2om1gq8x Αυτο που λες ισχυει και για φορτιστες αλλων εταιριων victron κτλ..αρκει να ειναι mppt?Η μονο για τους epever που βλεπω πως εχεις?

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Ναι, ισχύει για όλους τους ρυθμιστές φόρτισης mppt.
      Δεν ξέρω με σιγουριά για τους
      PWM καθώς δεν τους πολύ δουλεύω και δεν έχω ασχοληθεί με την τεχνολογία τους και τις δυνατότητες τους.
      Αλλά για τους mppt είμαι σίγουρος καθότι τους δουλεύω σε όλα τα συστήματα, μικρά κ μεγάλα. Το ίδιο ισχύει επίσης για τον υβριδικό μετατροπέα που έχει ενσωματωμένο ρυθμιστή Φόρτισης mppt.

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Επίσης να πούμε ότι σε ρυθμιστές φόρτισης όπου έχουμε πρόσβαση στα μενού τους με λαπτοπ η κινητό μέσο Bluetooth η wifi όπως αυτούς στο βίντεο. έχουν πεδίο όπου αναγράφουμε πόσα ΑΗ μπαταρία έχουμε σύνδεση στο σύστημα και ο ρυθμιστής έχει πλέον όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την σωστή φόρτιση τις μπαταρίας μας.

    • @mariosk.1736
      @mariosk.1736 Год назад

      @@user-io2om1gq8x Συγνωμη αλλα εναν victron που εχω δεν βλεπω επιλογη να βαλεις αμπερ μπορεις μονο να βαλεις βολτ για καθε σταδιο φορτισης bulk-absorption-float voltage και μετα εχει max charge current οπου ριθμιζεις τα αμπερ που περναν στη μπαταρια,εαν μειώσεις τα αμπερ αυτοματα μειωνεται και το ρευμα που ερχεται απο τα πανελ εαν παραδειγμα τραβαω απο το ινβερτερ μου 1000 βαττ και τα πανελ μου εχουν τη δυνατοτητα να το καληψουν και να μην τρωει απο την μπαταρια εαν μειωσω τα αμπερ φορτισης αυτοματως ξεκιναει να μου τρωει απο την μπαταρια γιατι το ρευμα δεν αρκει

  • @Eshop-SolarSolutionGr
    @Eshop-SolarSolutionGr Год назад

    ενα τηλέφωνο επικοινωνία

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      Καλησπέρα.
      Για ευνόητους λόγους πιστεύω ότι καταλαβαίνετε πως εδώ δεν μπορώ να σας δώσω τηλέφωνο σε δημόσια θέα.
      Γι αυτό, βρείτε με στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης και από εκεί θα λάβετε το τηλέφωνο μου.
      Ευχαριστω.

    • @Eshop-SolarSolutionGr
      @Eshop-SolarSolutionGr Год назад

      @@user-io2om1gq8x Κατανοητό, θα μπορούσα να έχω ένα email για να επικοινωνήσουμε;

    • @user-io2om1gq8x
      @user-io2om1gq8x  Год назад

      x.sol23@yahoo.com