Impresionant și foarte bine gândit, felicitări! Ar mai fi de băgat la calcule și valoarea investiției, ca să avem o imagine într-adevăr reală a eficientei.
Sincer nu cred ca pot face un calcul corect deoarece investiția a fost făcută treptat și în câțiva ani. Un sistem asemănător dacă ar fii să-l configuram și instala acum se apropie de 50-60K euro.
Cluj Napoca:17.7 kw sistem instalat , am produs 21.3Mw, din care 18.6 mW livrati in retea.Peste 2 zile vine un electrician si voi descarca energia intr un puffer pt Acm si incalzirea in pardoseala astfel incat sa am baterie termica in cursul zilei, vreau sa experimentez cu costuri mici aceasta solutie inainte de a mi monta o pompa de caldura.
2 relee care trimit surplusul la cele 2 rezistente, chiar azi a fost electricianul și le a montat, mane fa fi prima zi în câte surplusul va merge către rezistente
Nu pot spune decât: Felicitări 🎉...eu urmez același scenariu (gândit de mine)din vară...pas cu pas.... ne-am nimerit cred chiar și la climatizare (LG..am recunoscut aplicația)😅....a trebuit să duc o muncă de lămurire in casă dar cu acest video al tău consider că sunt salvat.Bravo.
Impresionant! Gandim la fel! Am dorit modul de incalzire / racire AC cat se poate de mult si compensare pe gaz am aceiasi configuratie ca la tine. Ce nu prea e ok la AC ca la o temperatura mai joasa specifica Romaniei ii scade mult mult eficienta chiar daca are A+++ care de fapt nu e asa din cauza zonei geografice de montaj. Cred ca la noi e undeva la A+ e o chestie de marketing toti le vand la specificatia maxima A+++ dar nu spun nimic de eficenta fata de zona geografica(SCOP SEER) . In documentatia din ambalajul AC e o foaie cu harta lumii si pe culori zonele climatice dar sunt asa de blurate ca nu intelegi nimic din ea si o arunci. AC asa zise nordic au ca diferenta o rezistenta in unitatea exterioara ca sa ajute la degivrare adica consuma curent la greu ca sa incalzeasca carcasa exterioara. Daca ai -10° grade adio eficienta. Un alt dezavantaj major e curentul de aer care deranjaza la greu. Cred ca cea mai confortabila, buna si eficienta e pompa de caldura apa apa dar e prohibitiv pretul.E mult de discutat aici find vorba si de suprafata radianta indiferent incalzire in pardoseala sau radiatoare( vorbim de un 40°C max pe tur). E de studiat daca nu cumva e mai ieftin si eficient ca sa stochezi/acumulezi in apa calda decat in acumulatoare curent? Nu stiu ce sa zic poate poate cineva pe aici calcula. Solutia aleasa de tine e foarte ok, se vede specializarea deosebita pe partea electrica si de automatizare dar trebuie comparatie cost eficienta ca ale naibi de acumulatoare electeice costa extrem de mult si au durata de viata redusa fata de un bufer apa calda. Imi pare rau ca suntem in orase la distanta😢
Sincer, nu sunt expert în încălzire și fluide, dar faptul ca am montat sute de sisteme fotovoltaice am “furat” câte ceva de la fiecare client și de la modul de încălzire. Varianta preferata este pompa de caldura, dar problema este legata asa cum ai spus și tu: de suprafața radianta a caloriferelor. La mine casa a fost făcută inițial să fie frumoasă nu s-a calculat nimic pentru încălzire :))) așa ca am adăugat o soluție care merge bine. Clar are minusuri și plusuri, dar la final este eficientă!
Te salut. Referitor la compensarea cez-ului ( fost ca nu stiu cum se numeste acum) ti a dat banii pe facturile care sunt scadente? Scad automat banii? Si ce nu ai zis cum faci si cunt curios: apa calda. Cum o faci? Ms
Pot adăuga panouri extra canadian solar de 555w la sistemul actual invertor Huawei de 6kw? Momentan am 2 stringuri de canadian solar 410w Din cate am înțeles panourile extra dacă le pun in continuare in serie, panourile extra trebuie fie cu același amperaj că cele actuale, tensiunea se aduna și să nu depășească însumate tensiunea pe mppt din invertor?
Felicitari pentru material ! Am un sistem de 6 kw panouri cu un inverter trifazic 6kw on grid fara stocare . Credeti ca ar fi o idee buna sa montez pe fiecare faza un ecoflow delta pro cu inverter de 3.6 kw ? Am deja aceste power station si le folosesc ocazional la rulota , camping si as vrea sa le exploatez ca stau degeaba . O idee cum as putea sa le integrez ? Si un contact spre echipa cu care colaborati ? Multumesc !
Cel mai eficient este să pui un Victron de 6kW cu orice stocare, dar când nu ai rețea, invertorul de 6kW nu o să meargă pentru ca nu poți face microgrid.
@@cstechromania chiar as vrea sa fac proiectul cu dv . Daca montez victron cu stocare cumva facuta o solutie ca atunci cand nu este retea sa pot functiona de la un power station adica un fel de transfer swich . Treaba este ca locuiesc in Dk si instalarea ar fi in Dk , dar poate rezolvam ! Merci
Salutare . In cel mai pesimist scenariu , consumul instant cel mai mare (varful de consum fara incarcare bateri) , poate fi asigurat/susținut de bransamentul de la retea 😁 ? 🙏Doamne fereste!!! Poti calcula un raport de eficiența a panourilor in funcție de tempetatură de vara vs. iarnă ? Cat de important este să fie racite/ventilate panourile ?
Vă rog o opinie. Contorul furnizorului indică constant un consum mai mare cu 20-40 kwh față de un contor suplimentar montat de mine care indică aproape identic cu statistica furnizată de sistemul solar(Enphase). Mulțumesc!
Scoate la imprimantă datele și fă o solicitare de schimbare contor către operator motivând aceste diferențe. Operatorul este obligat să verifice și dacă este cazul să înlocuiască contorul.
Suntem ascunși! :) Legat de Casa Cerde, înainte de a ne alege ca instalatori trebuie sa vedem despre c este vorba, sa dam o oferta inițială si după ce ea este acceptata de către client, atunci aveți "verde" sa ne alegeți. Acesta este motivul pentru care nu am promovat nimic in acest sens. Totuși pe site la noi este o secțiune Casa verde si niște propuneri care au un formular de contact. După ce se completează,a cesta ajunge la noi automat si va contactam.
Ati testat si invertoare de la Deye? Cred ca Victron este Apple-ul invertoarelor dar ca si raport calitate pret tind sa cred ca Deye este castigatorul.
Va salut! Vin cu o intrebare strict pe tehnica de prelucrare( controler-inverter) Exista functie de injectare in retea din acumulatori ( sa presupunem ca detii o capacitate de stocare imensa, 200-250kw)pe timp de noapte ? Strict pe timp de noapte. Esti plecat de acasa 1sapt-1luna si pe timp de zi PRODUCI iar pe timp de noapte INJECTEZI in retea . Dupa cum afirma toti specialisti atunci e nevoie si in mod logic pretul kw/h la injectare in retea pe timp de noapte , CONTRACTUAL ar trebui sa fie mai mare . Ex: 1 kw/h inject ziua= 0,50 bani 1kw/h inject noapt = 0,80 bani
@ Ma bucur pt ca aveti posibilitatea de a flexibiliza softul , dar INTREB ??? In Contractul de prosumator exista posibilitatea sa alegi Intervalul Orar cand sa injectezi curent in Retea??? Avem pe RUclips cativa vlogari care au facut afirmatia ca ,,AU PARTICIPAT” la negocieri care reprezentanti ai prosumatorilor sau ceva de genul acesta. Au introdus clauza in care sa fie stipulat PRET DIFERIT pe energia injectata NOAPTEA ( cand panourile nu produc si se spune ca Romania ATUNCI are cel mai mare consum si cumparam de la bursa) si pret diferit pt energia injectata ZIUA(cand tot ce e fotovoltaic produce si exista suprasaturatie , astfel ca sist enrg nu are nevoie) . Deci, exista clauza care sa duca preturile la o echitate pt Prosumator-Furnizor-Stat, astfel ca Romanii care au sist forovoltaice si capacitati de stocare sa poata livra enrg electrica la un pret bun si sa ajute TARA?????Va Multumesc.
Sincer cu 2 masini electrice si casa cu suprafata la fel si 4 membrii si pdc hibrida cu gaz si plite electrice si tot ce vrei mi se pare ca tu ai facut overkill si nu o sa ti recuperezi investitia in 15-20 ani . Doar daca ai tu afacerea cu pv
@ si eu am instalati 15kw cu 20kwh baterii si sunt suficienti. Ai afacerea in domeniul acesta si de asta iti permiti dar pt un om normal nu se justifica sa isi puna cum ai tu . E overkill . Cu un Model X si un Model Y folosite zilnic si toata casa pe electric tot nu se justifica sa investesti in 47kwh panouri si 83 kwh baterii. Nu incerca sa ne lamuresti ca e ok asa cum ai tu .
Pai ia toate facturile la gaz si curent adunale si vezi ce suma iti da pe an si vezi cam in cati ani ai amortiza o investitie de vreo 20 mii euro. Eu cred ca sub 5 ani. Din cate inteleg eu pentru tine sunt suficenti cei 15 kw cu 20kw de baterii dar tu platesti si factura la gaz ori el se si incalzeste pe electric. Cand ai facut investitia ? Acum pretul la panouri si baterii au scazut de vreo 3x fata de ani trecuti costa cam 150 euro per kw de panouri si 100 euro per kw de baterii + mana de lucru
@@cstechromania nu e chiar asa, pentru ca instalarea pentru incalzirea in tavan este mult mai usor de facut Si are multe avantaje - mai silentioasa, nu usuca aerul, ...
Totul depinde de puterea instalată, de capacitatea de stocare și în ultimul rând de echipamentele folosite. Poți face un sistem relativ ieftin cu echipamente chinezești, dar ulterior eficiență și calitatea echipamentelor o să-ți dea de lucru. Îți recomand orice echipament pe care l-ai văzut ca merge de cel puțin 4-5 ani pe piață fără probleme.
@@redguard128 Panourile, bateriile sunt relativ ieftine ce este scump e invertorul daca alegi de buna calitate si mana de lucru. Fie ca pui 1 kw sau 7 kw invertorul si mana de lucru raman relativ fixe, un electricean trebuie sa faca aceasi munca de instalare a invertorului si de bransare la retea indiferent daca ai pe acoperis 1kw sau 7kw. 10.000 de lei adica 2.000 euro nu cred ca sunt suficenti, poate 3-4 mii euro
Felicitari si tot respectul !!!
Impresionant și foarte bine gândit, felicitări! Ar mai fi de băgat la calcule și valoarea investiției, ca să avem o imagine într-adevăr reală a eficientei.
Sincer nu cred ca pot face un calcul corect deoarece investiția a fost făcută treptat și în câțiva ani. Un sistem asemănător dacă ar fii să-l configuram și instala acum se apropie de 50-60K euro.
@@cstechromania Mulțumesc! Succes mai departe!
Cluj Napoca:17.7 kw sistem instalat , am produs 21.3Mw, din care 18.6 mW livrati in retea.Peste 2 zile vine un electrician si voi descarca energia intr un puffer pt Acm si incalzirea in pardoseala astfel incat sa am baterie termica in cursul zilei, vreau sa experimentez cu costuri mici aceasta solutie inainte de a mi monta o pompa de caldura.
ce folosesti ca sa descarci energia intr-un pufar pt acm si incalzire in pardoseala?
2 relee care trimit surplusul la cele 2 rezistente, chiar azi a fost electricianul și le a montat, mane fa fi prima zi în câte surplusul va merge către rezistente
Care a fost logica dimensionării sistemului dacă ai consumat doar 15% din energia produsă?
Nu pot spune decât: Felicitări 🎉...eu urmez același scenariu (gândit de mine)din vară...pas cu pas.... ne-am nimerit cred chiar și la climatizare (LG..am recunoscut aplicația)😅....a trebuit să duc o muncă de lămurire in casă dar cu acest video al tău consider că sunt salvat.Bravo.
Foarte fain sistemul! Dar temperaturile sunt uriașe, eu aș leșina de cald, chiar și 22 de grade mi se pare mult. :))
am 96kw de panouri si 44kw stocare lifepo4. in 2024 am tras din retea doar 202 kwh.
Cat a costat?
Impresionant! Gandim la fel! Am dorit modul de incalzire / racire AC cat se poate de mult si compensare pe gaz am aceiasi configuratie ca la tine. Ce nu prea e ok la AC ca la o temperatura mai joasa specifica Romaniei ii scade mult mult eficienta chiar daca are A+++ care de fapt nu e asa din cauza zonei geografice de montaj. Cred ca la noi e undeva la A+ e o chestie de marketing toti le vand la specificatia maxima A+++ dar nu spun nimic de eficenta fata de zona geografica(SCOP SEER) . In documentatia din ambalajul AC e o foaie cu harta lumii si pe culori zonele climatice dar sunt asa de blurate ca nu intelegi nimic din ea si o arunci. AC asa zise nordic au ca diferenta o rezistenta in unitatea exterioara ca sa ajute la degivrare adica consuma curent la greu ca sa incalzeasca carcasa exterioara. Daca ai -10° grade adio eficienta. Un alt dezavantaj major e curentul de aer care deranjaza la greu.
Cred ca cea mai confortabila, buna si eficienta e pompa de caldura apa apa dar e prohibitiv pretul.E mult de discutat aici find vorba si de suprafata radianta indiferent incalzire in pardoseala sau radiatoare( vorbim de un 40°C max pe tur). E de studiat daca nu cumva e mai ieftin si eficient ca sa stochezi/acumulezi in apa calda decat in acumulatoare curent? Nu stiu ce sa zic poate poate cineva pe aici calcula. Solutia aleasa de tine e foarte ok, se vede specializarea deosebita pe partea electrica si de automatizare dar trebuie comparatie cost eficienta ca ale naibi de acumulatoare electeice costa extrem de mult si au durata de viata redusa fata de un bufer apa calda.
Imi pare rau ca suntem in orase la distanta😢
Sincer, nu sunt expert în încălzire și fluide, dar faptul ca am montat sute de sisteme fotovoltaice am “furat” câte ceva de la fiecare client și de la modul de încălzire. Varianta preferata este pompa de caldura, dar problema este legata asa cum ai spus și tu: de suprafața radianta a caloriferelor. La mine casa a fost făcută inițial să fie frumoasă nu s-a calculat nimic pentru încălzire :))) așa ca am adăugat o soluție care merge bine. Clar are minusuri și plusuri, dar la final este eficientă!
Esti tare Claudiu!
Salut, ce tip de panouri fotovoltaice ai instalate? Ce putere? Ce firma? Multumesc!
Te salut. Referitor la compensarea cez-ului ( fost ca nu stiu cum se numeste acum) ti a dat banii pe facturile care sunt scadente? Scad automat banii? Si ce nu ai zis cum faci si cunt curios: apa calda. Cum o faci? Ms
Ce echipamente de incalzire aer-aer ai de tip ac de sunt atat de eficiente? Recomanzi careva anume?
Pot adăuga panouri extra canadian solar de 555w la sistemul actual invertor Huawei de 6kw?
Momentan am 2 stringuri de canadian solar 410w
Din cate am înțeles panourile extra dacă le pun in continuare in serie, panourile extra trebuie fie cu același amperaj că cele actuale, tensiunea se aduna și să nu depășească însumate tensiunea pe mppt din invertor?
Un test cu aceste power station Anker F3800 sau Anker Solix X1, pe cand?
Felicitari pentru material !
Am un sistem de 6 kw panouri cu un inverter trifazic 6kw on grid fara stocare .
Credeti ca ar fi o idee buna sa montez pe fiecare faza un ecoflow delta pro cu inverter de 3.6 kw ? Am deja aceste power station si le folosesc ocazional la rulota , camping si as vrea sa le exploatez ca stau degeaba .
O idee cum as putea sa le integrez ? Si un contact spre echipa cu care colaborati ? Multumesc !
Cel mai eficient este să pui un Victron de 6kW cu orice stocare, dar când nu ai rețea, invertorul de 6kW nu o să meargă pentru ca nu poți face microgrid.
Cat despre montaj, noi la CSTECH instalam :)
@@cstechromania chiar as vrea sa fac proiectul cu dv . Daca montez victron cu stocare cumva facuta o solutie ca atunci cand nu este retea sa pot functiona de la un power station adica un fel de transfer swich .
Treaba este ca locuiesc in Dk si instalarea ar fi in Dk , dar poate rezolvam ! Merci
Salutare!Te rugăm ,ne poți spune ce model de AC de la LG a-ți montat la voi acasă?
Salut, sunt LG Prestige dual inverter clasa A+++. De la Altex le-am luat.
wow 🤯
Salutare . In cel mai pesimist scenariu , consumul instant cel mai mare (varful de consum fara incarcare bateri) , poate fi asigurat/susținut de bransamentul de la retea 😁 ?
🙏Doamne fereste!!!
Poti calcula un raport de eficiența a panourilor in funcție de tempetatură de vara vs. iarnă ? Cat de important este să fie racite/ventilate panourile ?
Ajută mult ventilația panourilor. Am făcut mai multe short-uri legate de asta, vezi te rog pe TikTok la noi.
Exista diferente de parametri si/sau calitate intre Victron fabricat in China vs. fabricat in India?
Nope, au mutat in China si au redus costurile echipamentelor. De aceea sunt mai ieftine acum. A scăzut mana de lucru.
Din cîti kw de panouri ati produs atît ?
48 kWp orientați Est Vest Sud
Super.. Bravo. Aprecieri
Ce model de aer conditionat ai cu un consum asa de mic?
LG Prestige dual invertor A+++, vezi la Altex, de acolo le-am luat.
A+++ se poate obtine si cu un daewoo 12000 btu care consuma 650w …. La pret de 1999 ron … e al 4 lea an de cand folosesc 2 ac uri de acest fel
@@znipznip Unde il gasesti la pret de 2000 ron?
@@Andrei-ei4lu emag era
Vă rog o opinie. Contorul furnizorului indică constant un consum mai mare cu 20-40 kwh față de un contor suplimentar montat de mine care indică aproape identic cu statistica furnizată de sistemul solar(Enphase). Mulțumesc!
Scoate la imprimantă datele și fă o solicitare de schimbare contor către operator motivând aceste diferențe. Operatorul este obligat să verifice și dacă este cazul să înlocuiască contorul.
@cstechromania 👍
Salut! Cum pot sa iau legatura cu voi pentru Casa Verde 2024? Nu va gasesc in lista cu instalatori aprobati si nici un numar de telefon nu am gasit.
Suntem ascunși! :) Legat de Casa Cerde, înainte de a ne alege ca instalatori trebuie sa vedem despre c este vorba, sa dam o oferta inițială si după ce ea este acceptata de către client, atunci aveți "verde" sa ne alegeți. Acesta este motivul pentru care nu am promovat nimic in acest sens. Totuși pe site la noi este o secțiune Casa verde si niște propuneri care au un formular de contact. După ce se completează,a cesta ajunge la noi automat si va contactam.
@@cstechromaniaV-am trimis, va rog verificati
Te salut și felicitări pentru sistem! Până la urmă, ai trecut pe acumulatori Victron?
Vin vin...sunt pe drum :) Mulțumesc
Un link catre aerele cu pompa de caldura? Multumesc. @@cstechromania
Ati testat si invertoare de la Deye? Cred ca Victron este Apple-ul invertoarelor dar ca si raport calitate pret tind sa cred ca Deye este castigatorul.
Sincer…m-am săturat de chinezării. O să testăm unul curând!
Si ce capacitate de stocare ai?
Am zis și în material, momentan 50 kWh, în curând 83 kWh. :)
@@cstechromania bravo!!!. Nu am ajuns pana la partea cu stocarea.
Va salut! Vin cu o intrebare strict pe tehnica de prelucrare( controler-inverter)
Exista functie de injectare in retea din acumulatori ( sa presupunem ca detii o capacitate de stocare imensa, 200-250kw)pe timp de noapte ? Strict pe timp de noapte. Esti plecat de acasa 1sapt-1luna si pe timp de zi PRODUCI iar pe timp de noapte INJECTEZI in retea . Dupa cum afirma toti specialisti atunci e nevoie si in mod logic pretul kw/h la injectare in retea pe timp de noapte , CONTRACTUAL ar trebui sa fie mai mare .
Ex: 1 kw/h inject ziua= 0,50 bani
1kw/h inject noapt = 0,80 bani
La Victron putem face ce vrem noi X scriem soft custom în el și poate injecta din acumulatori în rețea fără probleme.
@ Ma bucur pt ca aveti posibilitatea de a flexibiliza softul , dar INTREB ???
In Contractul de prosumator exista posibilitatea sa alegi Intervalul Orar cand sa injectezi curent in Retea??? Avem pe RUclips cativa vlogari care au facut afirmatia ca ,,AU PARTICIPAT” la negocieri care reprezentanti ai prosumatorilor sau ceva de genul acesta. Au introdus clauza in care sa fie stipulat PRET DIFERIT pe energia injectata NOAPTEA ( cand panourile nu produc si se spune ca Romania ATUNCI are cel mai mare consum si cumparam de la bursa) si pret diferit pt energia injectata ZIUA(cand tot ce e fotovoltaic produce si exista suprasaturatie , astfel ca sist enrg nu are nevoie) . Deci, exista clauza care sa duca preturile la o echitate pt Prosumator-Furnizor-Stat, astfel ca Romanii care au sist forovoltaice si capacitati de stocare sa poata livra enrg electrica la un pret bun si sa ajute TARA?????Va Multumesc.
Sincer cu 2 masini electrice si casa cu suprafata la fel si 4 membrii si pdc hibrida cu gaz si plite electrice si tot ce vrei mi se pare ca tu ai facut overkill si nu o sa ti recuperezi investitia in 15-20 ani . Doar daca ai tu afacerea cu pv
Pe fiecare zi se amortizează la mine. Sunt curios daca o sa mai spui asta din aprilie 2025 :)
@ si eu am instalati 15kw cu 20kwh baterii si sunt suficienti. Ai afacerea in domeniul acesta si de asta iti permiti dar pt un om normal nu se justifica sa isi puna cum ai tu . E overkill . Cu un Model X si un Model Y folosite zilnic si toata casa pe electric tot nu se justifica sa investesti in 47kwh panouri si 83 kwh baterii. Nu incerca sa ne lamuresti ca e ok asa cum ai tu .
Pai ia toate facturile la gaz si curent adunale si vezi ce suma iti da pe an si vezi cam in cati ani ai amortiza o investitie de vreo 20 mii euro. Eu cred ca sub 5 ani. Din cate inteleg eu pentru tine sunt suficenti cei 15 kw cu 20kw de baterii dar tu platesti si factura la gaz ori el se si incalzeste pe electric. Cand ai facut investitia ? Acum pretul la panouri si baterii au scazut de vreo 3x fata de ani trecuti costa cam 150 euro per kw de panouri si 100 euro per kw de baterii + mana de lucru
Se poate face încălzire cu încălzire în tavan !!
Este mai bună soluţia decât cea prin pardoseală !
Sincer…mai bine vând casa și fac ața de la 0 decât să mă apuc de demolat :))
@@cstechromania nu e chiar asa, pentru ca instalarea pentru incalzirea in tavan este mult mai usor de facut
Si are multe avantaje - mai silentioasa, nu usuca aerul, ...
Ce fel de acumlator ai? de EV?
Momentan este LG Chem de pe VW ID3
Care este ultimul investiția într-un sistem de panouri, invertoare, baterii ?
Bănuiesc ca e minim 15-20k euro
Totul depinde de puterea instalată, de capacitatea de stocare și în ultimul rând de echipamentele folosite. Poți face un sistem relativ ieftin cu echipamente chinezești, dar ulterior eficiență și calitatea echipamentelor o să-ți dea de lucru. Îți recomand orice echipament pe care l-ai văzut ca merge de cel puțin 4-5 ani pe piață fără probleme.
Luând în considerare că un panou de 430 wați e 280 - 330 de lei as îndrăzni să cred că un sistem de 3 kilowați e sub 10.000 de lei.
@@redguard128 Panourile, bateriile sunt relativ ieftine ce este scump e invertorul daca alegi de buna calitate si mana de lucru. Fie ca pui 1 kw sau 7 kw invertorul si mana de lucru raman relativ fixe, un electricean trebuie sa faca aceasi munca de instalare a invertorului si de bransare la retea indiferent daca ai pe acoperis 1kw sau 7kw. 10.000 de lei adica 2.000 euro nu cred ca sunt suficenti, poate 3-4 mii euro
Dacă ai supraproductie ar fi mai bine sa faci contract cu o firmă cu preturi mari la energie electrica! Stocarea te face independent
Legal nu poti face asta, esti prosumator, nu producator.