Folosesc de 3 ani incalzirea/racirea cu AC, am in living un Daikin Perfera de 12000 si in dormitor un Perfera de 9000. Casa are amprenta de 92mp este formata din parter de 78mp utili si pod transformat in pod locuibil. Izolatie putin peste medie, exterior 16cm polistiren grafitat, acoperisul cu 15cm vata de sticla lambda 0.032 (n-am gasit mai buna), fundatia nu este izolata si se pierde caldura prin trotuare. - Pentru racire folosesc doar AC-ul din dormitor si este suficient pentru tot parterul, in 2021 am consumat 303.2kwh iar in 2022 s-au consumat 301.9kwh ( iunie 32.2kwh, iulie 126.4kWh si august 136kwh). Sus in pod/mansarda temperatura a fost cam mare, este nevoie si acolo de un AC cand o sa fie locuit. - Pentru incalzire in 2021 am folosit ambele AC-uri setate pe 23-24-25 grade, in 2021 acoperisul nu era izolat. cel de 12000 a consumat 1931kwh ( ianuarie 406, februarie 199, martie 220, aprilie 200, mai 67, iunie 7, septembrie 7, octombrie 208, noiembrie 209, decembrie 409) cel de 9000 a consumat 2546kwh ( ianuarie 388, februarie 469, martie 419, aprilie 210, mai 2, septembrie 24, octombrie 189, noiembrie 215, decembrie 306) -Pentru incalzire in 2022 am folosit in prima parte a anului ambele Ac-uri si iarna aceasta il folosesc doar pe cel din dormitor setat pe 27grade. cel de 12000 a consumat 1140kwh (ianuarie 435, februarie 336, martie 318, aprilie 46) cel de 9000 a consumat 1354kwh (ianuarie 255, februarie 187, martie 253, aprilie 157, mai 33, octombrie 189, noiembrie 178, decembrie 245 + inca 12zile ce au mai ramas din an) Daca iarna trecuta am stat in casa doar in pantaloni scurti si fara tricou (eu sunt invatat cu 24-25 grade), iarna aceasta a mers ok si cu un tricou/pluover (21-23grade), dar consumul de energie este mai mic de jumate, noiembrie 2021 424kwh vs noiembrie 2022 178kwh, a fost si iarna mai putin friguroasa, am si acoperisul izolat fata de anul trecut, acum in pod/mansarda nu scade temperatura sub 20 grade si nu exista nicio sursa de caldura acolo, doar ce urca de la parter, in restul camerelor sunt 21-22grade, in functie de distanta lor fata de dormitor, in dormitor 23-24 grade. Eu sunt multumit cu un consum intre 200 si 350kwh in luna de iarna pentru o casa intreaga, undeva intre 140 si 245lei/luna. Dezavantaje pe care le vad eu: - incalzirea in baie trebuie facuta prin altceva, este mult mai racoare ca in restul casei - temperatura neuniforma daca nu folosesti in fiecare camera cate un AC - degrivari dese cand temperaturile sunt cu - si destul de enervante, baga rece cand isi face degrivare.
Buna ziua, multumim foarte mult pentru comentariul detaliat cu atatea date tehnice si care ne ajuta pe noi toti sa ne cream o impresie mai buna si corecta despre acest sistem de incalzire!!! Este interesant cum cel de 9000 BTU a consumat mai mult decat cel de 12.000 BTU, ceea ce cumva confirma teoria ca atata timp cat vom alege un AC cu putere ceva mai mare decat avem nevoie pentru ca el sa lucreze mai lejer, va si consuma mai putin, nu se va chinui. Cu siguranta ca termoizolatia facuta in 2022 si tempratura setata ceva mai mica, si-a spus cuvantul la un consum mai mic! Oricum, sunt niste consumuri foarte si foarte bune, iar raportandu-ne la investitia initiala si alte avantaje din acest video, e super! In video viitor despre dezavantaje, am inclus aspectele mai putin bune mentionate de dvs, aveti dreptate! Multumim inca o data!!! Bravo!
Mult- mult respect, pentru munca depusă de a ne oferi aceste detalii prețioase! Chiar aveam nevoie de ele ! Am scormonit pe net, de m-am săturat. Dar nu îmi pare rău că într -un final am ajuns la țintă! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
La casă particulară, este important să fie în fiecare cameră condiționer, nu unul pe coridor de exemplu. A/C-ul este pentru a crea comfort aici și acum. În coridoare, foarte ineficient lucrează. Eu am pus, în fiecare dormitor cîte un AC de 7000BTU cu invertor ( cele mai ieftine), iar în hol , unul mare de 18.000BTU. Este comfortabil în casă. Ce ține de eficiență, mă strădui pînă la 0 grade afară să-l pornesc, cînd e mai frig, dăm cu gaz :) Dezavantajele, sunt că au o inerție termică foarte mică, imediat ce se oprește din a sufla, se simte rece în casă. Alt dezavantaj, strică aspectul exterior al casei.
In toata analiza noastra a incalzirii cu AC (atat acest video despre avantaje, cat si urmatorul despre dezavantaje), am si vorbit ca cel mai des si optim, AC-urile se instaleaza in camerele principale, nu coridoare. Multumim de comentariu si informatii, dezavantajele mentionate de dvs sunt incluse apropo si in lista de minusuri din video urmator!
Eu am panouri 5.5 kw instalati si pornesc ac cind am soare. porneste o perioada scurta la 1400w apoi scade cam la 800w cind camera se incalzeste scade si la 400w .apoi cind se racesre porneste la 800 w iara .Nu simt aer uscat cind folosesc dar s a inventat umidificatoare pt cei sensibili. Cind atinge temperatura.ventilatorul nu face zgomotare si jetul il dirijez spre perete. Camera se incalzeste f repede.. Pentru ca firul radiant in china costa 100m 130 ron voi pune si in podea incalzire prin pardoseala setata sa nu traga din retea decit daca doresc eu. Bun tutorial bravo !
Ma bucur ca ati luat comentariul meu cu privire la Aerul Conditionat (pompa de caldura aer aer) si ati facut un video despre el. Are CEL MAI BUN raport intre costul mic de achizitie, usurime de pus in functiune, cost de operare si confort.
Multumim de comentariu, este adevarat ca dupa analiza noastra, avem o parere buna despre acest sistem de incalzire, totusi... are si el dezavantajele sale, despre acestea deja va fi video urmator.
@@EnciclopediaConstructiilor Am mai discutat subiectul :) dar ca utilizator nu sunt deacord cu ce ati mentionat ca dezavantaje. Aici putem avea 2 situatii, fie dnv sunteti partinitor pentru ca ati ales o solutie cu incalzire in pardoseala (si trebuie sa va justificati cumva diferenta majora de cost ) fie eu sunt partinitor ca am ales pompe de caldusa Aer-Aer . Fie amandoi suntem cumva subiectivi. Totul e posibil.
Nici nu ati vizionat video despre dezavantaje, si deja vorbiti de ele... hai sa asteptam si acel video! Noi orice sistem de incalzire, orice material de termoizolatie - toate le analizam si din prisma avantajelor, si dezavantajelor... inclusiv si AC, incalzire in pardoseala etc. Aici nu vorbim subiectiv, ci ne staruim sa fim mereu obiectivi!
Nu e atat de complicat, mergeti la specificatiile tehnice si alegeti un aparat care are urmatoarele caracteristici, Scop cat mai mare (ideal peste 4.5) Seer cat mai mare (peste 8) . Cu cat sunt acesti 2 indicatori mai mari cu atat e mai eficent aparatul, tot la specificatii gasiti pana la ce temperatura functioneaza aparatul (ideal e sa fie in plaja -15, -20 grade celsius) . Ultimul lucru pe care-l vrei e te lase sursa de caldura exact cand e mai frig. Apoi trebuie sa dimensionati corect puterea in functie de camera (cat de mare este, cat de bine e izolata camera) . Puteti folosi un truc pentru a afla asta fara calcule complicate care au o marja mare de eroare (pana acum nu am vazut metoda folosita de cineva, evident metoda merge doar iarna cand e frig afara ) luati 1-2 aeroterme pe rezistenta (cost pana in 100 lei buc) si incercati difeite trepte de putere si monitorizati temperatura. O sa aflati EXACT de cata energie electrica bruta aveti nevoie pentru a obtine temperatura dorita in camera. Mai adaugati o marja de eroare de 30-40 % pentru perioade mai raci decat momentul masuratorii si ati aflat cifra. In cazul meu 1.8kw sunt suficenti pentru 40mp la temp de 25 grade (cand afara sunt -7 grade) . Dupa care luati consumul maxim al aerului conditionat (pompa aer aer) ce este 1kw in cazul meu si inmultiti cu SCOP pentru a afla cati kw obtineti. Eu am inmultit cu un SCOP conservator de 2.5 (eficenta la pompele de caldura scade cu cat e mai frig afara). Si asa am aflat ca un aer conditionat de 12000 BTU e mai mult decat suficent pentru a incalzii 40 mp.
@@acsiata Interesant si informativ comentariu, avem informatia pregatita pentru acel video, iar ce ati scris dvs se include acolo, insa mai sunt si altele de luat in calcult. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor da stiu, locatia geografica care are impact asupra temperaturilor din zona. De ex nu poti sa folosesti Pompe de caldura Aer Aer la Miercurea Ciuc unde poti sa ai si - 40 grade. Mai sunt si altele, oricum astept video si ma bucur ca vad dezbaterea subiectului. Prea multa lume alege solutii improprii si ineficente si e pacat.
Multumesc Valentin pentru informatii concrete si succinte. Pot sa confirm unele avantaje pe care le-ai adus. Folosesc aparatul de aer conditionat pentru a incalzi rapid. De baza totusi e cazanul de gaz. Blocul nostru e construit din BCA si tine temperatura in apartament destul de bine, cu toate ca nu avem vecini nici sus, nici jos -"raiul copiilor". Intr-adevar exista disconfortul asta de aer uscat atunci cand lucreaza aparatul, dar in aceeasi camera am si un higrometru si pot confirma ca umiditatea nu se schimba. Dar este si un avantaj aici, ce tine de aer uscat: toamna/primavara, uneori si iarna, cand e mocirla afara, dar totusi nu e tare frig, in casa temperatura e in medie 20-22, si se simte un disconfort de umiditate ridicata, cu toate ca e normala, aparatul de aer conditionat te salveaza.
Multumim frumos pentru comentariu si pentru informatiile aduse, inclusiv ce tine de confirmarea privind umiditatea aerului, ori unele persoane nu inteleg ca pe regimul de incalzire, umiditatea nu se schimba, iar senzatia de "aer uscat" e datorata doar de fluxurile de aer mai accentuate (asta daca exista).
Salut Valentin. Am casa de locuit cu 2 etaje, încălzirea este combinata, aparat de aer condiționat de tip canal plus pardosele calde pe cazan de gaz cu termostat in podea și aer. Deci podeaua o încălzesc pe gaz pentru confort, iar temperatura in camera termostat aer Conditioner de la panouri solare. Sa știi ca este o combinație fantastica.
Folosesc acest sistem cu AC de 4 ani si functioneaza bine, adevarul este ca in momentul finalizarii casei nu am avut o alternativa mai bune, am fost multumiti si am ramas la incalzirea cu AC, cel mai maare consum la 23 grade pe auto(2 aparate) a fost de 850 kw in lunile ian si feb, pe timpul verii petru racire consuma ambele undeva la 80 kw. Cu siguranta sunt solutii mai bune dar ptr noi aceasta este alternativa perfecta
Doresc video despre cum se alege corect un aparat de aer conditionat, m-ar interesa si aspectele legate de calitatea aerulu, dar si aspecte legate de puterea pe care trebuie sa aiba in functie de suprafata unei case, de ex 100mp cu zid de 30cm bca+15cm polistiren, ca tot ati mai dat acest exemplu. Multumesc, spor!
Ma incalzesc cu AC Midea montate de mine. Unul de 9000btu si 3 de 12000btu.Sunt programate sa functioneze 6h/zi. la intervale de timp diferite.Consum lunar 380kw.Client Hidroelectrica 0.77 ron/kw=290 ron/luna Pret Ac-uri 8000ron
Foarte interesant video , acum inteleg ca functioneaza pe acelasi principiu ca si pompa de caldura , eu credeam ca pe incalzire foloseste o rezistenta electrica . Practic de ce sa dai 10 mii de euro pentru o pompa cand poti cumpara 5 aparate de AC cu 1500 de euro in total ? Iar daca are iarna COP de 2,5 se iese la pret ca si o centrala pe gaz . Dar sa vedem partea a doua si , eventual , sa ne pierdem entuziasmul . 😀
Ati inteles corect, un AC functioneaza aproape exact ca o PdC. Deja beneficiul pretului mic poate fi umbrit de minusurile, ce au fost deja prezentate in video despre dezavantaje - ruclips.net/video/fLQiNa0AzXE/видео.html
Fa, te rog, o comparatie intre caloriferul electric si aparatul de aer conditionat folosite ca surse de incalzire mai ales in ce priveste consumul, randamentul si eventual confortul.
Multumim de sugestie, o sa facem si o analiza a incalzirii electrice in viitor, insa nu neaparat o comparatie. Deja fiecare persoana interesata va viziona aceasta analiza (video dat cu avantaje si viitorul cu dezavantaje), apoi analiza incalzirii electrice, si va decide ce e mai potrivit pentru sine.
Eu incalzesc o casa de 80 mp cu 2 aere conditionate de 9000 BTU. Ca si costuri, ies mai ieftin decat cu gaze. Am si centrala pe gaz care este destul de performanta, dar curentul este mai ieftin pe total.
@@EnciclopediaConstructiilor Casa este din caramida plina cu geamuri termopan 4 anotimpuri si izolata cu polistiren de 5 cm. Podul este izolat cu polistiren de 5 cm si vata minerala de 10 cm. Cea mai multa caldura se pierdea prin tavan.
Ce aparate aveti?Care este consumul lunar?Furnizorul local de gaze m a informat ca racordarea la retea ar costa aproximatib 40.000 lei.Trebuie sa caut alte solutii.Multumesc!
Eu am cumparat mai multe aparate de AC de calitate (Daikin) pentru a le folosi ca rezerva la incalzirea pe gaz. Pana in prezent nu a fost cazul sa le folosesc. Le dau drumul o data la doua luni cateva minute pentru a evita eventuale blocaje. Teoretic, am asigurate 2 sisteme separate de incalzire, pe gaz si electric, si in functie de pretul gazului si al curentului pot sa comut intre ele daca este cazul. Pentru a plati mai putini bani pe caldura, in mod hotarator conteaza modul in care este izolata casa. O casa izolata foarte bine, nu are pierderi de caldura mari si poate fi incalzita si cu AC.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns. Daca va ganditi ca centrala pe gaz are nevoie de electricitate pentru a functiona, atunci solutia este de a cumpara si un generator de curent care va alimenta centrala pe durata penelor de curent ce pot sa apara. Eu cand m-am referit la doua sisteme diferite de incalzire am avut in vedere costurile. In prezent in ROU pretul gazului este plafonat la aproximativ 3,1 lei / mc, iar energia electrica in mai multe praguri cuprinse intre 0,7 - 1,3 lei / kwh. Se poate face relativ repede un calcul referitor la eficienta utilizarii centralei pe gaz si cea a AC -urilor. Astfel: - incalzire gaze consum 200 mc de gaz = 2000 KWh = aprox. 600 lei cost - electric consum 2000 / 2,5 = 800 kwh rezulta un pret de aproximativ 1000 lei. In conditiile actuale de preturi gazul castiga. In viitor, probabil pompa de caldura plus panouri sunt varianta castigatoare !
@@johnr3599 mi se pare corect calculul raportat la necesarul de kWh termici.Doua observații doar, ati subestimat COPul la aer aer si ați luat un preț al curentului electric peste hidroelectrica ~0.7 lei/kWh (pretul plafonat e peste si nu se poate aplica la un consum destul de mare). Cred ca un COP de 3 e destul de conservativ pentru pompa de căldură aer-aer mai ales optimzata pentru încălzire (Daewoo 9000 BTU pro series in cazul meu), voi testa sa vad daca in medie se apropie de 4 asa cum pretind producătorii (aer apa are un COP de 2.5 in medie din cauza necesitatii de a incalzi apa cu 10-20 C mai mult ca aerul ceea ce reduce COPul). De exemplu si eu plec de la un consum anual de 1000 mc gaz ~10000 kWh termici necesari . 1000 mc gaz costa 3200 lei la prețul plafonat Cu aerul condiționat cu un COP conservator de 3, costul a 10000 kWh termici / 3 * 0.7 lei/kWh =2333 lei. Deci si acum pompa aer-aer/clima bate gazul plafonat cu aproape 1/3. Cu panouri PV (partial autoconsum partial compensare cantitativa la componenta de furnizare) si la un COP mediu ceva mai ridicat, costul încălzirii ar trebui sa scada sub 1000 lei (sub 1/3 din prețul plafonat al gazului)
@@raduandreinegrila215 Calculele sunt corecte, cu specificatia ca eu platesc acum la Hidroelectica 0,77 lei / Kwh, iar pretul la gaz a ramas plafonat la aprox 3,2 lei / mc. In schimb, nu stiu cat de real este COP = 3 ptr aere condiționate. O alta problema ar fi confortul asigurat de incalzirea cu aere conditionate fata de centrala pe gaz - radiatoare. Cu siguranta, varianta castigatoare este pompa de caldura (aer-apa) + panouri. Ne va presa UE prin taxe sa renuntam la gaze, lemne, in general combustibili fosili. Si ramane intrebarea : ce se va intampla cu toata reteaua de distributie a gazelor, care a costat destul de mult pentru a fi creata.
Salutare, am 25 de ani si planific peste 2-3 ani sa ma apuc de constructia propriei case. Iti tot urmaresc videoclipurile si nu inceteaza sa ma surprinda. Lucrez ca manager de proiect in magazinele Profi, si absolut toate se incalzesc cu ajutorul climelor la suprafete de pana la 1000 mp. Ma intereseaza foarte mult sa fac o casa pasiva, si partea de incalzire/racire cu ajutorul climelor devine extrem de tentanta. Jonglam intre clime si incalzirea in pardoseala, dar cred ca voi merge 100% pe clime, avand toate avantajele mentionate de tine, cost mic la achizitie, service le pot face singur, si e usor de intervenit in caz de defectiuni. Chiar te rog, ajuta-ne pe toti sa alegem climele ideale pentru incalzirea unei case sau macar ajuta-ne cu cateva date tehnice ca sa stim ce cautam. Mult spor, si poate ma ajuti cu proiectul pentru casa cand o sa vina momentul ! ( Ploiesti - Prahova )
Salutare si multumim frumos pentru apreciere si ca ne urmariti. Legat de incalzirea cu AC (care se aplica intr-o mare masura si altor sisteme cu incalzire/racire cu aer), sunt si dezavantaje, pentru o parere completa o sa va prinda bine si video viitor despre dezavantaje. Okay, am inteles sugestia, deci avem +2 pentru un video cum se alege corect un AC. Mult spor deasemenea!
M-am incalzit cu aerul conditionat, de nevoie (problemele stiute cu reteaua de termoficare). Poti folosi un AC pentru incalzire dar, pentru ca incalzirea se face punand aerul in miscare, nu vei avea o senzatie de caldura stand intr-o camera in care pornesti AC-ul, chiar daca temperatura ajunge lent la 26-28 de grade. Daca iesi din camera si reintri te loveste caldura... Pe langa corp se formeaza un strat de aer cald ce ne da senzatia de confort pe la 22 de grade celsius. Cum AC-ul vantura mereu aerul, strica acel strat si senzatia de confort dispare. Acum folosesc incalzire in pardoseala cu o pompa de caldura si la 23 de grade ti se pare deja prea cald. Functie de temperaturile de afara, apartamentul de 3 camere in bloc nereabilitat necesita 10..40kW pe zi. Vara pot tempera adica reduc temperatura de la 29 la 26, mai jos nu se poate doar cu pardoseala pentru ca risti sa apara condens, la racire ar ajuta o instalatie pe tavan dar nu am pus.
Buna ziua, noi am folosit mai multe izolatii la interior si exterior, informatii incluse in video-urile despre instalatia sanitara la interior, canalizare, cum am facut racordarea la apa la exterior etc.
@@EnciclopediaConstructiilor foarte bine...Sint producător de izolații o sa revin cu un mesaj pe posta electronică la dumneavoastră!avem izolații în producție de la diametru 16...și în sus cu grosimi de pereți 50%si 100%la cererea clientului la comanda se face orice dimensiuni și grosimi! mulțumesc
Excelent material, tocmai studiez problema,. Am în vedere încălzirea cu aer condiționat. Oare aveți în vedere să ne spuneți ceva despre sistemele multisplit? Aștept cu nerăbdare episodul următor!
Io am unu in salon de 24.000 BTU la care ii dau drumul cateodata cand radiatoarele nu fac fata... in 10 minute ii cald salonul de numa :-) (salon de 51m2) Mersi de video
Salutare! RUclips tocmai mi’a recomandat acest video și ma bucur enorm ca pot obține atâtea informații de calitate dintr’un singur loc. Fiind la finalul acestui video, as avea câteva intrebari ce ma pun intr’o mare dilema. Am achiziționat un sistem multi split de la Daikin, vrând sa ma folosesc cât mai mult de energia electrică produsă de panourile solare proaspăt instalate și ele. Sistemul exterior e 2mxm68a, având un COP de 4,21 iar cele doua interioare sunt Ftxm42r de 15000BTU Ele vor fi montate intr’o casa cu etaj și pod nelocuibil, in Olanda. La etaj sunt 2 dormitoare, hol și baie, însumând 30mp, iar jos living open space, Bucătărie și baie, 40mp total. Sistemele interioare, teoretic, ar trebui sa facă fata fiecare pana la 145m cubi, asta însemnând 60mp, la o înălțime a tavanului de 2.4m. Casa este destul de veche, are pereții exteriori formați din zid de cărămida, dublu, cu o izolație de vata de sticla între. Nu știu exact grosimea vatei, însă nu făcea mare lucru. Am izolat acoperișul podului, între grinzi, si podeaua podului cu vata de sticla Kanuf de 18cm cu un indice Rd de 5.6. Urmează sa pun aceeași vata și in podeaua dormitorului mare(tavanul livingului) și pe interiorul pereților exteriori panouri de spuma poliuretanică de 7cm cu un indice Rd de 3.15. Toate acestea le voi monta cu maxima grija pentru a asigura o izolație cât mai etanșă. Având in vedere prețul ridicol la care a ajuns metrul cub de gaz in NL, undeva la €3, intrebarea care ma macină e următoarea: Pot sa renunț complet la calorifere? Oricum trebuie sa le demontez când pun panourile de spuma, acestea având și un aspect mai demodat, nu as vrea sa le mai pun la loc, având și considerentele de mai sus. Ar face fata unitățile ac menționate pentru suprafațele și izolațiile pe care le voi face? Nu as vrea sa îmi dau seama ca am făcut o greseala și sa trebuiască sa scot parchetul și restul ca sa pun la loc țevile printre grinzi😬. Mulțumesc anticipat! 🙏🏻
@ 7:10 se strica ele des … și sunt extrem de puțini tehnicieni capabili sau dornici sa le repare + reparațiile încep de la 20-25% din valoarea aerului Conditionat in sus … Aerele Conditionate noi cu compresoare cu turatie variabila(Inverter) si cu suflate electronice au foarte multe componente sensibile care se strica relativ ușor…. + la aerele Conditionate foarte mulți tehnicieni le instalează greșit deși tot procesul e simplu … si te trezești cu scurgeri de agent refrigerant (freon) sau alte probleme ..
La cat de multe AC exista, cazurile nu sunt mai mari decat mediile obisnuite la alte sisteme, desigur daca se alege puterea corecta, se instaleaza corect si exploatarea e corecta! Ori multi nu il curata deloc, nu ii fac mentenanta la timp, nu ii schimba filtrele, nu controleaza agentul frigorific... si e cazul ca si la alte sisteme care daca nu ai grija de ele, dau probleme... Deja de alegerea corecta si montarea corecta nu mai vorbesc... aici putini stiu de reguli.
RM. Apartament 67 mp, aparat de aer condiționat Daikin 18 000 BTU, temperatura 22', factură 650 lei pentru luna noiembrie la consumul de curect pentru toate electrocasnicele inclusiv condiționer. Comparativ cu încălzirea pe gaz este de 3-4 ori mai ieftin. Sunt foarte mulțumit, recomand.
Nu are cum sa fie de 3-4 ori mai ieftin :) - dacă ambele sisteme sunt executate și utilizate corect la costuri de exploatare trebuie sa fie similare … + ca aerul Conditionat nu îți poate încălzi tot apartamentul uniform cum o face centrala deci ai zone mai reci și zone mai calde…
@@mihaiachim5299 în lunile trecute consumul lunar fără conditioner era de +-250 lei, rezultă că încălzirea pentru luna noiembrie m-a costat doar 400 lei. În anul trecut pentru comparație, aceiași lună cazanul a consumat 160 m3, la prețul de azi +-15 lei ar fi 2400 lei. Aici deja matematica e simplă, de câte ori 2400 este mare mare decât 400? Eu nuștiu ce înseamnă expresia 'nu încălzește uniform' dar nici eu nici familia mea la 22 grade nu a simțit nici frig și nici disconfort.
Apartament 55mp, cu centrala pe gaz Ariston (cea mai ieftina) incalzire in pardoseala, izolat interior si exterior, temperatura constanta intre 22 si 23 grade, factura la gaz pt luna noiembrie, 160lei in care se include gazul folosit pt apa calda si pt gatit. Nu imi iese totusi calculul facut de dvs, aplicat in cazul meu, sa ies mai bine cu un aparat de aer conditionat Daikin de 18 000 BTU cum spuneti dvs, la pretul de cca 650 lei pe luna... ?!
@@chiriacnicolae758 prețul actual la gaz in RO e plafonat la 3 lei pentu ca prețul de 15 lei e unul speculativ …. Și curent poți sa cumperi cu 4-5 lei/kw dar și la curent prețul e plafonat in Romania… dar la nivel mondial făcând excepție de la situația actuala gazul e de 4 ori mai ieftin decât curentul! Ati văzut prețul de tranzacții la futures pe gaz pe eu ? In 1,5 ani se estimează ca gazul v-a fi mai scump cu vreo 10% ca înainte de razboi ;) - de la începutul războiului se construiește o conducta pe sub mare către Turcia care sa aducă gaz in Europa din tarile cu Stan la urma in nume ….
@@mihaiachim5299 Eu sunt din R Moldova, cred că ați înțeles greșit. )) La noi gazul e în medie 15 lei m3, respectiv de 3 ori mai scump ca electricitatea care este în medie 4 lei per kw, cu tot cu comepensații. Exemplul meu e valabil în RM.
@ 4:25 nu prea - la pompele de caldura aer-aer ca sa simți caldura ai nevoie ca agentul termic sa treacă de 40-50 grade pe când la cele aer apa agentul termic este suficient sa urce pana la 30-35 grade ca sa obti caldura suficientă intr-o locuința cu încălzire in pardoseala … și 10-15 grade in plus coboară destul de mult coeficientul COP la o pompa de caldura aer-aer
La aer-aer ai nevoie de 40-50 oC? De unde ati scot chestia asta? La aer -aer nu ai agent termic, ai doar aer incalzit, care deja se incalzeste de la schimbatorul de caldura care cel mai des are conexiune cu exteriorul prin agentul frigorific, nu agent termic apa.
@@EnciclopediaConstructiilor și agentul frigorific e tot agent termic ca și apa … doar ca e un alt tip de fluid care lasă caldura prin țevile de cupru ale condensatorului de “freon” (pe caldura) in aer … - și eu am fost educat ca la suflantele pe aer ca sa nu simtă omul aer rece e necesar ca agentul primar (cel care da caldura) sa aibă cel puțin 50-55 grade Celsius … El v-a încălzi și dacă agentul termic are 30 grade și in locuința aveți 20 dar omul o sa îl perceapă ca aer rece …
Oricum la freon e altceva decat apa.. pana la urma, citim corect randamentul si eficienta din COP, consum si puteri, iar in multe cazuri, rezultatele sunt bune.
Abia astept video ul urmator, imi doresc sa cumpar dar nu stiu care au consum mic la incalzire. Am senzatia ca pe toate scrie INVERTER.. si pe care rsunt la 350 euro.🥴
Video urmator va fi doar despre dezavantaje. Video despre cum se alege un AC nu e realizat / programat, insa va socot la numar privind dorinta de a realiza acest video. Deci avem +7 pana acum.
Buna ziua, poate o sa va fie util pentru o analiza viitoare, personal am facut un test la consumul unui aparat de aer conditionat, setat pe incalizire. Si am obtinut urmatoarele cifre la temperatura externa de + 2-4 grade afara, aparatul setat la +24 consumul aparatului era de 600-700 de W pe ora, dar la cresterea temperaturii AC mai mult de +24 sa zicem 26-27 consumul crestea pina la 900 de W pe ora. Deci este extrem de important sa fie setat la temperatura maxim +24, pentru a avea un consum adecvat si un COP adecvat.
Si eu mai stau la 22-23 dar ma lupt sa ma obijnuiesc la 20-21, inteleg din toate studile ca este mult mai sanatos. Deci daca are consumul asa mic ce rost mai are centrala pe gaz sau pe lemne, mai ales ca sunt accesibile si ca pret la achizitie. Abia astept video ul urmator, imi doresc sa cumpar dar nu stiu care au consum mic la incalzire. Am senzatia ca pe toate scrie INVERTER..
Buna ziua, multumim de comentariu si informatii, ne ajuta si pe noi, si pe alti abonati sa inteleaga mai bine sistemul. Dvs vorbiti de cazul unui singur AC intr-o camera? Daca da, cum v-ati descurcat in restul incaperilor?
@@gjonymacarony Cred ca foarte multi in perioada respectiva se lupta sa se obisnuieasca cu temperaturi mai interioare decat in anii precedenti ))) Video urmator e despre dezavantaje. Video despre cum se alege un AC, inca nu e montat, deci din intentia dvs oricum va socot ca persoana ce doreste un asemenea video, deci avem +5 pana acum.
Cea mai mare problema e uscarea aerului.. același lucru se întâmplă și la ventiloconvectoare. Am stat la nenumărate hoteluri care încălzeau cu ac.. și la toate, după câteva zile m-am trezit cu spuze la gura datorita deshidratării.. încălzirea cu ac e periculoasă pt sănătate.
AC nu prea usuca aerul iarna, doar face ca acel aer si asa uscat, sa il simti ceva mai rapid si tare ca fiind uscat. Deja jeturile de aer, acelea pot acutiza problema... Deja vara, AC face si dezumidificare.
@@EnciclopediaConstructiilor AC care incalzeste aerul din camera, dezumidifica indirect aerul din camera.. il face mult mai uscat. Pt ca Ac sau cum i se mai zice pompa de caldura aer-aer, incalzeste rapid doar aerul din camera prin ventilatie fortata.. insa nu incalzeste si peretii, gemurile, tavanul, podeaua.. si asta duce la un condens pe suprafetele acestea reci. Adica umezeala din aerul incalzit din camera condenseaza pe peretii reci si astfel aerul devine mult mai uscat. Desi si la calorifere apare efectual acesta, el e mult diminuat intrucat in cazul caloriferelor NU exista ventilatia fortata si aerul se incalzeste mult mai lent permitant straturilor superficiale din perete sa se incalzeasca si ele. La incalzirea in pardoseala nu exista acest efect, sau ma rog este insesizabil. De aceea incalzirea aerului cu pompa de caldura aer-aer e chiar periculoasa pt sanatate.. iarna aerul fiind in general mult mai uscat ca vara si de aceea trebuie sa ai grija sa nu il usuci mai tare. La fel e si la ventiloconvectoare.. Iar o metoda de a umidifica aerului e problematica pt ca va duce la egrasie. Un alt caz periculos pt sanatate o reprezinta casele de lemn cu lemnul uscat la vedere.. lemun absoarbe umiditatea din casa si ramai cu aer uscat care e daunator pt sanatate. Evident ca problemele uscarii aerului nu existau in trecut cand casele nu erau bine izolate ca acum.
Dvs stiti ce inseamna "condens"? Stiti cand are el loc? Paremi-se nu prea cunoasteti multe informatii mai tehnice, doar asa... din cele auzite... Va recomandam un video unde am explicat ce inseamna condensul - ruclips.net/video/s_YE6F93INY/видео.html . Repetam: iarna NU exista si nu poate fi apriori sanse de condens si dezumidificare de la AC-uri! Ele avand o temperatura mai calda decat aerul ce are o anumita umiditate, e imposibil dpdv fizic sa condenseze ceva pe ele! Mai informati-va! Ce tine de condensul pe peretii reci - pai unde e vina AC-urilor aici? Aici e vina acelor pereti care nu au fost termoizolati suficient sau corect! Unicul aspect despre care aveti dreptate, insa credem ca inconstient si fara sa va da-ti seama, este ca atunci cand lucreaza AC in comparatie cu Incalzire in pardoseala sau calorifere, temperatura aerului creste cu cateva grade mai mult decat in cazul altor sisteme, si cu cat T interioara e mai mare in interior iarna, cu atat vaporii de apa tind mai mult spre exterior, scazand oarecum si umiditatea! Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor deci m-ați contrazis dandu-mi dreptate.. știu f bine ce e condesnul, dar nu cred că ați citit atent comentariul meu. Citiți mai atent comentariul meu.. NU am zis nicăieri că în AC condensează vaporii de apa din camera.. am zis că pe pereții reci condensează vaporii din aerul încălzit. Deci repet, NU am susținut nicăieri că în aparatul AC se face condens.. nu îmi atribuiți afirmații pe care NU le-am făcut. In fine, la final defapt îmi dați dreptate la ce am zis.. abia la final va referiți la ce am zis eu defapt. Mai documentati-va înainte de a mă contrazice și citiți cu atenție comentariul meu. După ce va documentați o să vedeți că ce am scris e adevărat..
Bună ziua, cu mii de scuze, aștept răspuns sau video cu problema, cum se alege funcție de spatiu un aer condiționat pentru a fi bun pe aer cald dar și rece, mulțumesc frumos.
Buna ziua, video cu dezavantaje a fost postat imediat dupa acesta. Video despre cum se alege un AC, va fi realizat si postat in a doua parte a primaverii, mai aproape de sezonul cald. Merci.
Buna ziua, foarte interesant. Ce putere au conditionerele, ce consum aveti pana acum si cum e izolata casa? Ne-ar ajuta si pe noi, si pe alti abonati sa intelegem mai bine acest sistem.
Fara o automatizare la AC iarna ma refer...sa.mentina o temperatura,cum se opreste cum se simte diferența..ori sa mearga concomitent cu alta sursa de caldura...si gaz si Ac...
Salut, avand in vedere ca aparatele AC sunt destul de eficiente si la temperaturi relativ scazute, de ce sunt asa scumpe pompele de caldura? Adica un aparat AC decent de vreo 3.8 kW/h (caldura) e vreo 400 euro, o pompa de caldura aer-apa din ce vad e minim 2000 euro (8 kW/h, caldura), deci aproape de 2 ori mai scumpa. Asa de scump e schimbatorul de caldura R32(sau alt gaz)-apa? ca alte elemente cel mai probabil sunt la fel, aceiasi functie au
Dadada, un video despre un AC mai ales care are un inverter si mai multe unitati interioare pentru a incalzi/raci toata casa. Eu folosesc AC in apartamentul unde stau cu 3 camere. Incalzire si racire doar cu AC si pot sa spun ca sunt multumit in acesti ani de cand stau aici. Anu ce urmeaza vreau sa fac si eu o casa si sa pun tot AC pt incalzire/racire dar variante ce o mentionam la inceputul acestui comment.
@@EnciclopediaConstructiilor Dezavantaj ... doar ca sunt modele mai vechi si nu au fost alese corespunzator, altfel... eu sunt foarte multumit. La casa o sa am si fotovoltaice, deci nici curent nu prea o sa platesc la ele. Vad doar plusuri, obiectiv vorbind. Sunt pozitionate sa bata aerul paralel cu tavanul, deci nu ma inuenteaza curentii de aer, sunt silentioase ca poti dormi noaptea cu ele si le potibprograma sa porneasca si sa se opreasca la oric ora doresti. Eu le am setate sa porneasca de vreo 2-3 ori pe noapte cate 40-60 min. Din cate stiu este totusibmai eficient sa le lasi non stop pornit dar nu am testat aceasta teorie.
Ce marca este AC,noi am montat un sistem fotovoltaic de 6,5 cu acumulare de 10kw sistem Luna de la Huawei,prosumatori in devenire...au schimbat doar contorul...mai avem de asteptat...vrem sa trecem la incalzire pe AC, avem 130 mp locuibili ,casa este din caramida Poroterm de 30 si izolatie de 10 cm.Poate ne spuneti marca AC,multumesc anticipat!
Bună ziua am și eu o întrebare, va rog dacă ma puteți ajuta!!! la o casa cu tavan din placa de beton,si polistiren extrudat de 3cm lipit de placa de beton, apoi am pus scheletul la tavane, folie cu bule aluminizata cu aluminu în jos, iar lipit de folie am prins rigipsul de 12,5!!! Podul nu o sa fie locuibil, iarna o sa fie frig!! Va face condens și mucegai între polistiren și folie și sa apara în casa?
Daca imi cumpar un aparat de aer conditionat cu pompa de caldura daca montez unitatea externa pe balcon si balconul este inchis iarna cand bate soarele in ferestrele balconului ajuta la scaderea consumului de curent electric?
Salut! Este normal ca Ac ul pe caldura sa bage un timp aer cald dupa sa faca un fel de pauza sa mearga doar ventilatorul din unitatea interna iar dupa cateva minute sa inceapa iar sa sufle aer cald? Mentionez ca Ac ul este setat la 29 de grade?
Pentru 30mp,pe timp de iarna,la un AC cu inverter de 12 000 de la Beko, se merita sa folosesc pentru incalzire doar AC-ul,nu am gaz in acea locatie? Doresc o temperatura de 20-22 grade...La ce pret lunar ajung?
Centralele pe gaz pot funcționa fără probleme fără sisteme de control auxiliare - au nevoie doar sa conectezi la ele senzorul de exterior, le selectezi curba de funcționare și ele își pot face compensarea climatică fără probleme :) … bănuiesc ca aceeași funcție o au și unele pompe de caldura
Stiu de treaba cu incalzirea cu aer conditionat de cand lucram in o hala neincalzita in o baraca dotata cu ac cam cat un dormitor. Vara era cald si iarna frig. Mergea acel ac non stop tot timpul anului. Daca nu ma insel aceste ac uri vin din asia din zone mai calde. Daca esti din bucuresti si nu poti monta centrala pe gaze as apela la aceste ac cu inverter pt suplimentare caldura termoficare in locul centralei electrice. Din nefericire centrala pe gaz ramane principala sursa sigura de caldura deocamdata. Ma refer la apartamente. Si izolatia conteaza extrem indiferent de modul de incalzire. La case/vile apar acele complicatii cu pompe vase expansiune si acolo e obligatoriu/indicat sa ai proiect facut de un inginer instalator si pt incalzire.
Probabil in cazul respectiv AC-ul era prea slab si ales incorect pentru suprafata ce trebuia incalzita si necesarul termic cerut acolo. Nu are nimic ca vin din Asia sau alt continent sau tara, totul tine in a calcula necesarul termic si toti factorii termici, si a alege corect un AC! Multumim!
Același cost de achiziție are și încălzirea cu cablu electric în pardoseală. Avantaje: Fără zgomot, căldură uniformă, funcționează și la -50 de grade, fără costuri de mentenanță. Puteți face un tutorial despre încălzirea cu cablu electric? Eventual cu comparații între toate tipurile de încălzire electrică. Mulțumim! 🙏
Sunt si alte sisteme ce la etapa de investitie sunt ieftine, nu doar AC sau cablu electric. Totusi ce tine de incalzirea in pardoseala electrica, este sistemul care are cel mai mare consum din toate sistemele de incalzire existente! La incalzirea cu AC, ve-ti avea facturi de minim 3 ori mai mici pe curent (in dependenta de zona si COP/EER, poti ajunge si la 4-5 ori mai mici decat incalzirea cu cablu electric). Despre comparatii, daca vorbim de costuri, deja am realizat una nudemult - ruclips.net/video/b3WaUrATC18/видео.html (am comparat incalzirea pe gaz, lemne, carbune, peleti, electricitate si pompa de caldura). In ianuarie o sa venim cu o analiza a incalzirii cu panouri radiante infrarosu (ce tot consuma curent), insa merci de sugestie, ne-am notat-o deja!
Bună ziua. Eu de 3 ani folosesc aer condiționat pentru încălzire. Dacă nu ma înșel cu ocazia materialului pe care la-ți publicat cu privire la țeapa cu preturile la pompele de căldură ne-am contrat puțin în legătură cu aerul condiționat și încerc sa redau exact ce ați zis și anume că sunt niște aparate pe cale de dispariție. Ce pot sa spun din propria experiență este că: nu sunt zgomotoase, curenții de aer cald nu deranjează ca în cazul celor reci, împotriva prafului folosesc un purificator de aer(o ora pe zi), asigura mult confort în exploatare și pot spune ca sunt economice. În privința eficienței doar la temperaturi sub - 7 grade are cicluri mai dese de degivrare și deci un consum ceva mai mare, 500wh. În rest 300 wh. Și cel mai important, funcționează non-stop.
Multumim de comentariu... la acel moment aveam putin alta parere despre incalzirea cu AC, acum dupa analiza noastra mai detaliata, sincer ne-am schimbat parerea in bine. Daca nu e secret, cate unitati aveti si pentru ce suprafata? La fel, ce producator? Merci!
Buna ziua!Daca instalez unitatea exterioara intr o anexa care este lipita de casa si are cateva grade in plus fata de afara credeti ca ar fi mai eficienta mai ales atunci cand sunt sub -7 grade?
@@marianoprea432 nu știu. dar în acea anexă veți crea foarte mult frig, unitatea exterioară îngheață pur și simplu apoi face degivrarea(dezghețarea) și toată apa va fi în acel spațiu.
Buna , am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva imi sta gandul la un Ac cu incalzire pentru Iarna gen sa am 2/1 oare mi se merita avand 17 mp si usa direct din strada pereti sunt foarte grosi din piatra credca au si un metru :)) tavanul nu este inalt este coborat cu rigips oare daca ar merge constant la 20°c fiind si pereti grosi iar tot sal opresc cand plec acasa si sa se raceasca iar pereti sa o ia de la capat a doua zi ma gandesc ca ar fi pierdere ce consum as avea iarna se merita sau sa ma gandesc la alceva .Multumesc
Am un paxton 9000BTU vara își face treaba bine pentru un salon iarna nu face fata, mai am un gree 24000BTU racesc o casa cu etaj cu o singura clima iarna face fata sa și incalzesc. Mai vreau sa iau una de 24000BTU pentru caldura și răcire într-un foișor dar nu as da 6000 de lei pe un gree
sal am montat sistem fotovoltaic de 8 kw la 380 si urmeaza sursa de caldura.pompa sau ac invertor si inclina m mai mult spre ac..astept materialul viitor
Eu imi incalzesc o camera cu AC, iar costurile sunt mai bune decat la centrala pe gaze. Nu pot folosi incalzirea cu AC in toata casa deoarece as depasi cu mult 250 kwh si m-as incadra in 1,3 lei per kwh, iar asta s-ar traduce in costuri mai mari.
Am un aer-aer C&H Artic dau drumul la el de pe telefon și când ajung la țară găsesc cald, merge și la -30 ,are sistemul de degivrare. Îmi pare rău că nu am luat de 18000 btu la 60mp.
Daca aveti o casa ce sta foarte prost dpdv energetic cu pierderi mari de caldura, cat si un AC ales incorect si slab, e evident ca nu v-ati descurcat! Inainte de a zice ca e rahat, mai degraba v-ati gandi la intrebarea "de ce s-a intamplat asa ceva?". O sa fi-ti uimit de analiza (asta daca puteti sa o faceti si doriti).
@@EnciclopediaConstructiilor Normal ca nu am facut smecherii cu Psd cu Badalau si Tutuianu gunoaiele astea din Oltenia . Am pereti exteriori de 60 cm si termopane si deabia incalzesc cu ct pe gaz . Dar nici nu as suporta sa ma incalzesc cu ac nici in Tenerife pt ca aerul cald scos nu e respirabil . Cel mai sanatos e incalzirea prin pardoseala dar costa mult si trebuie izolatie multa ca altfel risc sa incalzesc fundatia . Romania o tara de rahat in care nu merita sa traiesti - fie painea cat de rea in tara ta tot ti-o fura cineva !!!.
Ar iesi video-uri prea mari, si din experienta, plictisitoare. Mai optim e sa le divizam in 2 video-uri, deci daca acesta a fost despre avantaje, cel despre dezavantaje va fi urmatorul!
@@EnciclopediaConstructiilor Dacă ar fi plictisitor, degeaba l-ați secționa în bucăți, tot plictisitor ar rămâne. 😊 Iar pt. cei care nu sunt capabili să-și focuseze atenția pt. vreo 30 de minute, există și butonul "pause"... În fine! Pt. mine materialele publicate de dvs. sunt interesante, și îi urmăresc oricum, doar că era mai practic formula propusă de mine. Să aveți sărbători fericite!
Priviti video despre dezavantajele incalzirii cu AC, am vorbit mai multe acolo. In fond, aveti dreptate doar partial, adica sunt modele ce functioneaza pana la -15 oC, insa sunt modele ce duc si pana la -25..-30 oC.
Eu mă încălzesc cu două clime Mitsubishi de 12000btu A++pe încălzire și răcire și o clima Hitachi de12000 btu A++încălzire și răcire. Merg în regim de iarnă non stop și vara doar în lunile iulie, august, când merg pe răcire. Suprafața încălzită 100mp și sunt foarte mulțumit. Am un mare avantaj că am o instituție solară de 10, kwp, care pe timp de zi îmi furnizează energia suficientă. Casa este izolata cu vata bazaltica de 10,cm, ferestre cu geamuri și uși exterior tripan. Consumul casei este total electric și ajung la un consum iarnă de 600 kwh.
Folosesc de 3 ani incalzirea/racirea cu AC, am in living un Daikin Perfera de 12000 si in dormitor un Perfera de 9000. Casa are amprenta de 92mp este formata din parter de 78mp utili si pod transformat in pod locuibil. Izolatie putin peste medie, exterior 16cm polistiren grafitat, acoperisul cu 15cm vata de sticla lambda 0.032 (n-am gasit mai buna), fundatia nu este izolata si se pierde caldura prin trotuare.
- Pentru racire folosesc doar AC-ul din dormitor si este suficient pentru tot parterul, in 2021 am consumat 303.2kwh iar in 2022 s-au consumat 301.9kwh ( iunie 32.2kwh, iulie 126.4kWh si august 136kwh). Sus in pod/mansarda temperatura a fost cam mare, este nevoie si acolo de un AC cand o sa fie locuit.
- Pentru incalzire in 2021 am folosit ambele AC-uri setate pe 23-24-25 grade, in 2021 acoperisul nu era izolat.
cel de 12000 a consumat 1931kwh ( ianuarie 406, februarie 199, martie 220, aprilie 200, mai 67, iunie 7, septembrie 7, octombrie 208, noiembrie 209, decembrie 409)
cel de 9000 a consumat 2546kwh ( ianuarie 388, februarie 469, martie 419, aprilie 210, mai 2, septembrie 24, octombrie 189, noiembrie 215, decembrie 306)
-Pentru incalzire in 2022 am folosit in prima parte a anului ambele Ac-uri si iarna aceasta il folosesc doar pe cel din dormitor setat pe 27grade.
cel de 12000 a consumat 1140kwh (ianuarie 435, februarie 336, martie 318, aprilie 46)
cel de 9000 a consumat 1354kwh (ianuarie 255, februarie 187, martie 253, aprilie 157, mai 33, octombrie 189, noiembrie 178, decembrie 245 + inca 12zile ce au mai ramas din an)
Daca iarna trecuta am stat in casa doar in pantaloni scurti si fara tricou (eu sunt invatat cu 24-25 grade), iarna aceasta a mers ok si cu un tricou/pluover (21-23grade), dar consumul de energie este mai mic de jumate, noiembrie 2021 424kwh vs noiembrie 2022 178kwh, a fost si iarna mai putin friguroasa, am si acoperisul izolat fata de anul trecut, acum in pod/mansarda nu scade temperatura sub 20 grade si nu exista nicio sursa de caldura acolo, doar ce urca de la parter, in restul camerelor sunt 21-22grade, in functie de distanta lor fata de dormitor, in dormitor 23-24 grade. Eu sunt multumit cu un consum intre 200 si 350kwh in luna de iarna pentru o casa intreaga, undeva intre 140 si 245lei/luna.
Dezavantaje pe care le vad eu:
- incalzirea in baie trebuie facuta prin altceva, este mult mai racoare ca in restul casei
- temperatura neuniforma daca nu folosesti in fiecare camera cate un AC
- degrivari dese cand temperaturile sunt cu - si destul de enervante, baga rece cand isi face degrivare.
Buna ziua, multumim foarte mult pentru comentariul detaliat cu atatea date tehnice si care ne ajuta pe noi toti sa ne cream o impresie mai buna si corecta despre acest sistem de incalzire!!!
Este interesant cum cel de 9000 BTU a consumat mai mult decat cel de 12.000 BTU, ceea ce cumva confirma teoria ca atata timp cat vom alege un AC cu putere ceva mai mare decat avem nevoie pentru ca el sa lucreze mai lejer, va si consuma mai putin, nu se va chinui.
Cu siguranta ca termoizolatia facuta in 2022 si tempratura setata ceva mai mica, si-a spus cuvantul la un consum mai mic!
Oricum, sunt niste consumuri foarte si foarte bune, iar raportandu-ne la investitia initiala si alte avantaje din acest video, e super!
In video viitor despre dezavantaje, am inclus aspectele mai putin bune mentionate de dvs, aveti dreptate! Multumim inca o data!!! Bravo!
Mult- mult respect, pentru munca depusă de a ne oferi aceste detalii prețioase!
Chiar aveam nevoie de ele !
Am scormonit pe net, de m-am săturat. Dar nu îmi pare rău că într -un final am ajuns la țintă!
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Mulțumesc pentru datele exhaustive , aveam nevoie de așa prezentare!
ASTA LA MOLDOVA ,CA IN ROMANIA PLATESTI ATATA LA O CAMERA DOAR..
Daca pui un ventilator sa scoata aburul merge si in baie un ac...eu il am de 2 ani in baie si nu are nimic
Sigur, dorim un video despre aparatul AC cel mai potrivit.
Okay, +4 deja.
De 100 de ani altii doresc asta si tot nu au rezolvat tu doresti doar un video😁
Chiar nu am stiut de eficienta incalzirii cu aer conditionat, multumesc si astept videoclipul urmator cu dezavantaje
Cu mare drag!
Mulțumesc mult că ați ținut cont de comentarii, cred că multă lume este interesată de acest subiect.
Cu mare drag!
Mulțumesc pentru informații. Astept și videoul despre alegerea aparatului de AC
Okay, merci!
La casă particulară, este important să fie în fiecare cameră condiționer, nu unul pe coridor de exemplu.
A/C-ul este pentru a crea comfort aici și acum. În coridoare, foarte ineficient lucrează.
Eu am pus, în fiecare dormitor cîte un AC de 7000BTU cu invertor ( cele mai ieftine), iar în hol , unul mare de 18.000BTU. Este comfortabil în casă.
Ce ține de eficiență, mă strădui pînă la 0 grade afară să-l pornesc, cînd e mai frig, dăm cu gaz :)
Dezavantajele, sunt că au o inerție termică foarte mică, imediat ce se oprește din a sufla, se simte rece în casă.
Alt dezavantaj, strică aspectul exterior al casei.
In toata analiza noastra a incalzirii cu AC (atat acest video despre avantaje, cat si urmatorul despre dezavantaje), am si vorbit ca cel mai des si optim, AC-urile se instaleaza in camerele principale, nu coridoare.
Multumim de comentariu si informatii, dezavantajele mentionate de dvs sunt incluse apropo si in lista de minusuri din video urmator!
Eu am panouri 5.5 kw instalati si pornesc ac cind am soare. porneste o perioada scurta la 1400w apoi scade cam la 800w cind camera se incalzeste scade si la 400w .apoi cind se racesre porneste la 800 w iara .Nu simt aer uscat cind folosesc dar s a inventat umidificatoare pt cei sensibili.
Cind atinge temperatura.ventilatorul nu face zgomotare si jetul il dirijez spre perete.
Camera se incalzeste f repede..
Pentru ca firul radiant in china costa 100m 130 ron voi pune si in podea incalzire prin pardoseala setata sa nu traga din retea decit daca doresc eu.
Bun tutorial bravo !
Multumim mult pentru informatii!
Eu le tin doar pe treapta 1 si nu trece de 400w
Ma bucur ca ati luat comentariul meu cu privire la Aerul Conditionat (pompa de caldura aer aer) si ati facut un video despre el. Are CEL MAI BUN raport intre costul mic de achizitie, usurime de pus in functiune, cost de operare si confort.
Multumim de comentariu, este adevarat ca dupa analiza noastra, avem o parere buna despre acest sistem de incalzire, totusi... are si el dezavantajele sale, despre acestea deja va fi video urmator.
@@EnciclopediaConstructiilor Am mai discutat subiectul :) dar ca utilizator nu sunt deacord cu ce ati mentionat ca dezavantaje. Aici putem avea 2 situatii, fie dnv sunteti partinitor pentru ca ati ales o solutie cu incalzire in pardoseala (si trebuie sa va justificati cumva diferenta majora de cost ) fie eu sunt partinitor ca am ales pompe de caldusa Aer-Aer . Fie amandoi suntem cumva subiectivi. Totul e posibil.
Nici nu ati vizionat video despre dezavantaje, si deja vorbiti de ele... hai sa asteptam si acel video!
Noi orice sistem de incalzire, orice material de termoizolatie - toate le analizam si din prisma avantajelor, si dezavantajelor... inclusiv si AC, incalzire in pardoseala etc. Aici nu vorbim subiectiv, ci ne staruim sa fim mereu obiectivi!
Da, vrem video despre cum sa alegem AC. Multumim.
facem, +6.
Buna ziua , as dori si un video despre cum sa alegem corect un AC pentru incalzire iarna.
Nu e atat de complicat, mergeti la specificatiile tehnice si alegeti un aparat care are urmatoarele caracteristici, Scop cat mai mare (ideal peste 4.5) Seer cat mai mare (peste 8) . Cu cat sunt acesti 2 indicatori mai mari cu atat e mai eficent aparatul, tot la specificatii gasiti pana la ce temperatura functioneaza aparatul (ideal e sa fie in plaja -15, -20 grade celsius) . Ultimul lucru pe care-l vrei e te lase sursa de caldura exact cand e mai frig.
Apoi trebuie sa dimensionati corect puterea in functie de camera (cat de mare este, cat de bine e izolata camera) . Puteti folosi un truc pentru a afla asta fara calcule complicate care au o marja mare de eroare (pana acum nu am vazut metoda folosita de cineva, evident metoda merge doar iarna cand e frig afara ) luati 1-2 aeroterme pe rezistenta (cost pana in 100 lei buc) si incercati difeite trepte de putere si monitorizati temperatura.
O sa aflati EXACT de cata energie electrica bruta aveti nevoie pentru a obtine temperatura dorita in camera. Mai adaugati o marja de eroare de 30-40 % pentru perioade mai raci decat momentul masuratorii si ati aflat cifra. In cazul meu 1.8kw sunt suficenti pentru 40mp la temp de 25 grade (cand afara sunt -7 grade) .
Dupa care luati consumul maxim al aerului conditionat (pompa aer aer) ce este 1kw in cazul meu si inmultiti cu SCOP pentru a afla cati kw obtineti. Eu am inmultit cu un SCOP conservator de 2.5 (eficenta la pompele de caldura scade cu cat e mai frig afara). Si asa am aflat ca un aer conditionat de 12000 BTU e mai mult decat suficent pentru a incalzii 40 mp.
Okay, pana acum suntem +8.
@@acsiata Interesant si informativ comentariu, avem informatia pregatita pentru acel video, iar ce ati scris dvs se include acolo, insa mai sunt si altele de luat in calcult. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor da stiu, locatia geografica care are impact asupra temperaturilor din zona. De ex nu poti sa folosesti Pompe de caldura Aer Aer la Miercurea Ciuc unde poti sa ai si - 40 grade. Mai sunt si altele, oricum astept video si ma bucur ca vad dezbaterea subiectului. Prea multa lume alege solutii improprii si ineficente si e pacat.
Multumesc Valentin pentru informatii concrete si succinte. Pot sa confirm unele avantaje pe care le-ai adus. Folosesc aparatul de aer conditionat pentru a incalzi rapid. De baza totusi e cazanul de gaz. Blocul nostru e construit din BCA si tine temperatura in apartament destul de bine, cu toate ca nu avem vecini nici sus, nici jos -"raiul copiilor". Intr-adevar exista disconfortul asta de aer uscat atunci cand lucreaza aparatul, dar in aceeasi camera am si un higrometru si pot confirma ca umiditatea nu se schimba. Dar este si un avantaj aici, ce tine de aer uscat: toamna/primavara, uneori si iarna, cand e mocirla afara, dar totusi nu e tare frig, in casa temperatura e in medie 20-22, si se simte un disconfort de umiditate ridicata, cu toate ca e normala, aparatul de aer conditionat te salveaza.
Multumim frumos pentru comentariu si pentru informatiile aduse, inclusiv ce tine de confirmarea privind umiditatea aerului, ori unele persoane nu inteleg ca pe regimul de incalzire, umiditatea nu se schimba, iar senzatia de "aer uscat" e datorata doar de fluxurile de aer mai accentuate (asta daca exista).
Salut Valentin. Am casa de locuit cu 2 etaje, încălzirea este combinata, aparat de aer condiționat de tip canal plus pardosele calde pe cazan de gaz cu termostat in podea și aer. Deci podeaua o încălzesc pe gaz pentru confort, iar temperatura in camera termostat aer Conditioner de la panouri solare. Sa știi ca este o combinație fantastica.
Salut. Interesant, totusi, care sunt consumurile, suprafetele si cat e izolata casa?
@@EnciclopediaConstructiilor costurile încă nu sunt clare, izolare 15 cm vata minerală.
Ok sunteti fourteenth explicit multumesc!
Folosesc acest sistem cu AC de 4 ani si functioneaza bine, adevarul este ca in momentul finalizarii casei nu am avut o alternativa mai bune, am fost multumiti si am ramas la incalzirea cu AC, cel mai maare consum la 23 grade pe auto(2 aparate) a fost de 850 kw in lunile ian si feb, pe timpul verii petru racire consuma ambele undeva la 80 kw. Cu siguranta sunt solutii mai bune dar ptr noi aceasta este alternativa perfecta
ce suprafata ati incalzit? ce consum lunar?
Mulțumesc și dorim mai multă informație măcar la bătrânețe să ne folosim
Doresc video despre cum se alege corect un aparat de aer conditionat, m-ar interesa si aspectele legate de calitatea aerulu, dar si aspecte legate de puterea pe care trebuie sa aiba in functie de suprafata unei case, de ex 100mp cu zid de 30cm bca+15cm polistiren, ca tot ati mai dat acest exemplu. Multumesc, spor!
Okay, deci am socotit +3 deja.
Multumim de sugestie, o sa vedem daca putem include si asa informatie in acel video.
@@EnciclopediaConstructiilor eu cred ca ar fi de interes pentru multa lume sa stie sa dimensioneze corect un/mai multe AC pentru o casa.
Ok, merci, am inteles!
CELE MAI BUNE SUNT DE LA DAIKIN !!
Ma incalzesc cu AC Midea montate de mine. Unul de 9000btu si 3 de 12000btu.Sunt programate sa functioneze 6h/zi. la intervale de timp diferite.Consum lunar 380kw.Client Hidroelectrica 0.77 ron/kw=290 ron/luna Pret Ac-uri 8000ron
cati metri patrati are casa si ce izolatie?
Multumim de informatii! Iesiti destul de bine la costuri!
@@willblack8575 Este o casa pe structura metalica cu schelet de lemn izolatie intre osb si exterior polistiren grafitat de 100mm.Suprafata 77mp.
@@dimitrisfoti8962 sunt suficiente cele 6 ore de funcționare dacă dorești o temperatură de 20 21 grade in cameră?
Foarte interesant video , acum inteleg ca functioneaza pe acelasi principiu ca si pompa de caldura , eu credeam ca pe incalzire foloseste o rezistenta electrica . Practic de ce sa dai 10 mii de euro pentru o pompa cand poti cumpara 5 aparate de AC cu 1500 de euro in total ? Iar daca are iarna COP de 2,5 se iese la pret ca si o centrala pe gaz . Dar sa vedem partea a doua si , eventual , sa ne pierdem entuziasmul . 😀
Ati inteles corect, un AC functioneaza aproape exact ca o PdC. Deja beneficiul pretului mic poate fi umbrit de minusurile, ce au fost deja prezentate in video despre dezavantaje - ruclips.net/video/fLQiNa0AzXE/видео.html
Bun subiectul 👍
Multumim!
Multumim pentru ce faceti! DA, vrem un video despre cum alegem un aer conditionat pentru incalzire.
Multumim, okay facem!
Fa, te rog, o comparatie intre caloriferul electric si aparatul de aer conditionat folosite ca surse de incalzire mai ales in ce priveste consumul, randamentul si eventual confortul.
Multumim de sugestie, o sa facem si o analiza a incalzirii electrice in viitor, insa nu neaparat o comparatie. Deja fiecare persoana interesata va viziona aceasta analiza (video dat cu avantaje si viitorul cu dezavantaje), apoi analiza incalzirii electrice, si va decide ce e mai potrivit pentru sine.
Eu incalzesc o casa de 80 mp cu 2 aere conditionate de 9000 BTU. Ca si costuri, ies mai ieftin decat cu gaze. Am si centrala pe gaz care este destul de performanta, dar curentul este mai ieftin pe total.
Cat de eficienta este casa dvoastra ?
Interesant. Cat de eficienta e casa, cum e termoizolata?
@@EnciclopediaConstructiilor Casa este din caramida plina cu geamuri termopan 4 anotimpuri si izolata cu polistiren de 5 cm. Podul este izolat cu polistiren de 5 cm si vata minerala de 10 cm. Cea mai multa caldura se pierdea prin tavan.
Ce aparate aveti?Care este consumul lunar?Furnizorul local de gaze m a informat ca racordarea la retea ar costa aproximatib 40.000 lei.Trebuie sa caut alte solutii.Multumesc!
@@marianoprea432 La 50k pui instalatie foto de 5 kwh si pompa de caldura. Eu am un beko si un heinner.
Eu am cumparat mai multe aparate de AC de calitate (Daikin) pentru a le folosi ca rezerva la incalzirea pe gaz. Pana in prezent nu a fost cazul sa le folosesc. Le dau drumul o data la doua luni cateva minute pentru a evita eventuale blocaje. Teoretic, am asigurate 2 sisteme separate de incalzire, pe gaz si electric, si in functie de pretul gazului si al curentului pot sa comut intre ele daca este cazul. Pentru a plati mai putini bani pe caldura, in mod hotarator conteaza modul in care este izolata casa. O casa izolata foarte bine, nu are pierderi de caldura mari si poate fi incalzita si cu AC.
Multumim de feedback si informatii. Nu va ganditi ca cel pe gaz, tot de curent are nevoie ca sa mearga centrala? )))))
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns. Daca va ganditi ca centrala pe gaz are nevoie de electricitate pentru a functiona, atunci solutia este de a cumpara si un generator de curent care va alimenta centrala pe durata penelor de curent ce pot sa apara. Eu cand m-am referit la doua sisteme diferite de incalzire am avut in vedere costurile. In prezent in ROU pretul gazului este plafonat la aproximativ 3,1 lei / mc, iar energia electrica in mai multe praguri cuprinse intre 0,7 - 1,3 lei / kwh. Se poate face relativ repede un calcul referitor la eficienta utilizarii centralei pe gaz si cea a AC -urilor. Astfel:
- incalzire gaze consum 200 mc de gaz = 2000 KWh = aprox. 600 lei cost
- electric consum 2000 / 2,5 = 800 kwh rezulta un pret de aproximativ 1000 lei.
In conditiile actuale de preturi gazul castiga. In viitor, probabil pompa de caldura plus panouri sunt varianta castigatoare !
@@johnr3599 mi se pare corect calculul raportat la necesarul de kWh termici.Doua observații doar, ati subestimat COPul la aer aer si ați luat un preț al curentului electric peste hidroelectrica ~0.7 lei/kWh (pretul plafonat e peste si nu se poate aplica la un consum destul de mare). Cred ca un COP de 3 e destul de conservativ pentru pompa de căldură aer-aer mai ales optimzata pentru încălzire (Daewoo 9000 BTU pro series in cazul meu), voi testa sa vad daca in medie se apropie de 4 asa cum pretind producătorii (aer apa are un COP de 2.5 in medie din cauza necesitatii de a incalzi apa cu 10-20 C mai mult ca aerul ceea ce reduce COPul).
De exemplu si eu plec de la un consum anual de 1000 mc gaz ~10000 kWh termici necesari .
1000 mc gaz costa 3200 lei la prețul plafonat
Cu aerul condiționat cu un COP conservator de 3, costul a 10000 kWh termici / 3 * 0.7 lei/kWh =2333 lei. Deci si acum pompa aer-aer/clima bate gazul plafonat cu aproape 1/3. Cu panouri PV (partial autoconsum partial compensare cantitativa la componenta de furnizare) si la un COP mediu ceva mai ridicat, costul încălzirii ar trebui sa scada sub 1000 lei (sub 1/3 din prețul plafonat al gazului)
@@raduandreinegrila215 Calculele sunt corecte, cu specificatia ca eu platesc acum la Hidroelectica 0,77 lei / Kwh, iar pretul la gaz a ramas plafonat la aprox 3,2 lei / mc. In schimb, nu stiu cat de real este COP = 3 ptr aere condiționate. O alta problema ar fi confortul asigurat de incalzirea cu aere conditionate fata de centrala pe gaz - radiatoare. Cu siguranta, varianta castigatoare este pompa de caldura (aer-apa) + panouri. Ne va presa UE prin taxe sa renuntam la gaze, lemne, in general combustibili fosili. Si ramane intrebarea : ce se va intampla cu toata reteaua de distributie a gazelor, care a costat destul de mult pentru a fi creata.
❄️☃️ cu sărbătorile de iarnă ✊🏼
Multumim, deasemenea!!!
Salutare, am 25 de ani si planific peste 2-3 ani sa ma apuc de constructia propriei case. Iti tot urmaresc videoclipurile si nu inceteaza sa ma surprinda. Lucrez ca manager de proiect in magazinele Profi, si absolut toate se incalzesc cu ajutorul climelor la suprafete de pana la 1000 mp.
Ma intereseaza foarte mult sa fac o casa pasiva, si partea de incalzire/racire cu ajutorul climelor devine extrem de tentanta. Jonglam intre clime si incalzirea in pardoseala, dar cred ca voi merge 100% pe clime, avand toate avantajele mentionate de tine, cost mic la achizitie, service le pot face singur, si e usor de intervenit in caz de defectiuni.
Chiar te rog, ajuta-ne pe toti sa alegem climele ideale pentru incalzirea unei case sau macar ajuta-ne cu cateva date tehnice ca sa stim ce cautam.
Mult spor, si poate ma ajuti cu proiectul pentru casa cand o sa vina momentul ! ( Ploiesti - Prahova )
Salutare si multumim frumos pentru apreciere si ca ne urmariti.
Legat de incalzirea cu AC (care se aplica intr-o mare masura si altor sisteme cu incalzire/racire cu aer), sunt si dezavantaje, pentru o parere completa o sa va prinda bine si video viitor despre dezavantaje.
Okay, am inteles sugestia, deci avem +2 pentru un video cum se alege corect un AC.
Mult spor deasemenea!
M-am incalzit cu aerul conditionat, de nevoie (problemele stiute cu reteaua de termoficare). Poti folosi un AC pentru incalzire dar, pentru ca incalzirea se face punand aerul in miscare, nu vei avea o senzatie de caldura stand intr-o camera in care pornesti AC-ul, chiar daca temperatura ajunge lent la 26-28 de grade. Daca iesi din camera si reintri te loveste caldura... Pe langa corp se formeaza un strat de aer cald ce ne da senzatia de confort pe la 22 de grade celsius. Cum AC-ul vantura mereu aerul, strica acel strat si senzatia de confort dispare. Acum folosesc incalzire in pardoseala cu o pompa de caldura si la 23 de grade ti se pare deja prea cald. Functie de temperaturile de afara, apartamentul de 3 camere in bloc nereabilitat necesita 10..40kW pe zi. Vara pot tempera adica reduc temperatura de la 29 la 26, mai jos nu se poate doar cu pardoseala pentru ca risti sa apara condens, la racire ar ajuta o instalatie pe tavan dar nu am pus.
@@MadalinBucur Okay, interesante informatii, multumim!
Excellent video.
Bună ziua! Foarte interesant! Mulțumesc pentru sfaturi! Întrebarea este: Te poți odihni de zgomotul pe care le fac aparatele de ac?
Buna ziua, multumim. In video urmator despre dezavantaje am vorbit despre acest aspect, video va iesi saptamana viitoare.
Da; fără probleme - ai putea considera ca zgomotul îți poate oferi un confort psihic pentru ca el îți face ceva util …
Există la multe dispozitive opțiunea SLEEP sau SILENT și nu se vor mai auzi aproape deloc pe timpul funcționarii noaptea 👍🏼
Buna ziua. Aveti un video despre izolații țevi? Exterior...interior ....în pămînt?
Buna ziua, noi am folosit mai multe izolatii la interior si exterior, informatii incluse in video-urile despre instalatia sanitara la interior, canalizare, cum am facut racordarea la apa la exterior etc.
@@EnciclopediaConstructiilor foarte bine...Sint producător de izolații o sa revin cu un mesaj pe posta electronică la dumneavoastră!avem izolații în producție de la diametru 16...și în sus cu grosimi de pereți 50%si 100%la cererea clientului la comanda se face orice dimensiuni și grosimi! mulțumesc
Excelent material, tocmai studiez problema,. Am în vedere încălzirea cu aer condiționat. Oare aveți în vedere să ne spuneți ceva despre sistemele multisplit? Aștept cu nerăbdare episodul următor!
Multumim de feedback. Multisplit sunt o optiune, desigur daca unitatea exterioara poate face fata la numarul de unitati interioare.
La multispilt nu este ok deoarece în caz de defecțiune pierzi căldură în toată casa
Io am unu in salon de 24.000 BTU la care ii dau drumul cateodata cand radiatoarele nu fac fata... in 10 minute ii cald salonul de numa :-) (salon de 51m2)
Mersi de video
Cu mare drag, si la fel merci de implicare si informatii!
Salutare!
RUclips tocmai mi’a recomandat acest video și ma bucur enorm ca pot obține atâtea informații de calitate dintr’un singur loc. Fiind la finalul acestui video, as avea câteva intrebari ce ma pun intr’o mare dilema.
Am achiziționat un sistem multi split de la Daikin, vrând sa ma folosesc cât mai mult de energia electrică produsă de panourile solare proaspăt instalate și ele. Sistemul exterior e 2mxm68a, având un COP de 4,21 iar cele doua interioare sunt Ftxm42r de 15000BTU Ele vor fi montate intr’o casa cu etaj și pod nelocuibil, in Olanda.
La etaj sunt 2 dormitoare, hol și baie, însumând 30mp, iar jos living open space, Bucătărie și baie, 40mp total. Sistemele interioare, teoretic, ar trebui sa facă fata fiecare pana la 145m cubi, asta însemnând 60mp, la o înălțime a tavanului de 2.4m.
Casa este destul de veche, are pereții exteriori formați din zid de cărămida, dublu, cu o izolație de vata de sticla între. Nu știu exact grosimea vatei, însă nu făcea mare lucru.
Am izolat acoperișul podului, între grinzi, si podeaua podului cu vata de sticla Kanuf de 18cm cu un indice Rd de 5.6. Urmează sa pun aceeași vata și in podeaua dormitorului mare(tavanul livingului) și pe interiorul pereților exteriori panouri de spuma poliuretanică de 7cm cu un indice Rd de 3.15. Toate acestea le voi monta cu maxima grija pentru a asigura o izolație cât mai etanșă.
Având in vedere prețul ridicol la care a ajuns metrul cub de gaz in NL, undeva la €3, intrebarea care ma macină e următoarea:
Pot sa renunț complet la calorifere? Oricum trebuie sa le demontez când pun panourile de spuma, acestea având și un aspect mai demodat, nu as vrea sa le mai pun la loc, având și considerentele de mai sus.
Ar face fata unitățile ac menționate pentru suprafațele și izolațiile pe care le voi face? Nu as vrea sa îmi dau seama ca am făcut o greseala și sa trebuiască sa scot parchetul și restul ca sa pun la loc țevile printre grinzi😬. Mulțumesc anticipat! 🙏🏻
Nicio părere? 😕
@@Sammy.Gfolosesc maximal ac-urile pentru încălzire, dar păstrez și sistemul pe gaz! O intrebare: cu ce încălzești apa?
@ 7:10 se strica ele des … și sunt extrem de puțini tehnicieni capabili sau dornici sa le repare + reparațiile încep de la 20-25% din valoarea aerului Conditionat in sus …
Aerele Conditionate noi cu compresoare cu turatie variabila(Inverter) si cu suflate electronice au foarte multe componente sensibile care se strica relativ ușor….
+ la aerele Conditionate foarte mulți tehnicieni le instalează greșit deși tot procesul e simplu … si te trezești cu scurgeri de agent refrigerant (freon) sau alte probleme ..
La cat de multe AC exista, cazurile nu sunt mai mari decat mediile obisnuite la alte sisteme, desigur daca se alege puterea corecta, se instaleaza corect si exploatarea e corecta! Ori multi nu il curata deloc, nu ii fac mentenanta la timp, nu ii schimba filtrele, nu controleaza agentul frigorific... si e cazul ca si la alte sisteme care daca nu ai grija de ele, dau probleme...
Deja de alegerea corecta si montarea corecta nu mai vorbesc... aici putini stiu de reguli.
Da, ar fi util IMEDIAT! Cum se alege un Aparat de AC pt incalzire.
Video deja este pe canal, il gasiti in lista de video-uri.
RM. Apartament 67 mp, aparat de aer condiționat Daikin 18 000 BTU, temperatura 22', factură 650 lei pentru luna noiembrie la consumul de curect pentru toate electrocasnicele inclusiv condiționer. Comparativ cu încălzirea pe gaz este de 3-4 ori mai ieftin. Sunt foarte mulțumit, recomand.
Nu are cum sa fie de 3-4 ori mai ieftin :) - dacă ambele sisteme sunt executate și utilizate corect la costuri de exploatare trebuie sa fie similare …
+ ca aerul Conditionat nu îți poate încălzi tot apartamentul uniform cum o face centrala deci ai zone mai reci și zone mai calde…
@@mihaiachim5299 în lunile trecute consumul lunar fără conditioner era de +-250 lei, rezultă că încălzirea pentru luna noiembrie m-a costat doar 400 lei.
În anul trecut pentru comparație, aceiași lună cazanul a consumat 160 m3, la prețul de azi +-15 lei ar fi 2400 lei.
Aici deja matematica e simplă, de câte ori 2400 este mare mare decât 400?
Eu nuștiu ce înseamnă expresia 'nu încălzește uniform' dar nici eu nici familia mea la 22 grade nu a simțit nici frig și nici disconfort.
Apartament 55mp, cu centrala pe gaz Ariston (cea mai ieftina) incalzire in pardoseala, izolat interior si exterior, temperatura constanta intre 22 si 23 grade, factura la gaz pt luna noiembrie, 160lei in care se include gazul folosit pt apa calda si pt gatit.
Nu imi iese totusi calculul facut de dvs, aplicat in cazul meu, sa ies mai bine cu un aparat de aer conditionat Daikin de 18 000 BTU cum spuneti dvs, la pretul de cca 650 lei pe luna... ?!
@@chiriacnicolae758 prețul actual la gaz in RO e plafonat la 3 lei pentu ca prețul de 15 lei e unul speculativ …. Și curent poți sa cumperi cu 4-5 lei/kw dar și la curent prețul e plafonat in Romania… dar la nivel mondial făcând excepție de la situația actuala gazul e de 4 ori mai ieftin decât curentul!
Ati văzut prețul de tranzacții la futures pe gaz pe eu ? In 1,5 ani se estimează ca gazul v-a fi mai scump cu vreo 10% ca înainte de razboi ;) - de la începutul războiului se construiește o conducta pe sub mare către Turcia care sa aducă gaz in Europa din tarile cu Stan la urma in nume ….
@@mihaiachim5299 Eu sunt din R Moldova, cred că ați înțeles greșit. )) La noi gazul e în medie 15 lei m3, respectiv de 3 ori mai scump ca electricitatea care este în medie 4 lei per kw, cu tot cu comepensații. Exemplul meu e valabil în RM.
Da dorim un video cu ce aer condiționat ni sar potrivi
+1, multumim!
+1
@@EnciclopediaConstructiilor +1
@@mihai_321 +9.
+10.
@ 4:25 nu prea - la pompele de caldura aer-aer ca sa simți caldura ai nevoie ca agentul termic sa treacă de 40-50 grade pe când la cele aer apa agentul termic este suficient sa urce pana la 30-35 grade ca sa obti caldura suficientă intr-o locuința cu încălzire in pardoseala … și 10-15 grade in plus coboară destul de mult coeficientul COP la o pompa de caldura aer-aer
La aer-aer ai nevoie de 40-50 oC? De unde ati scot chestia asta? La aer -aer nu ai agent termic, ai doar aer incalzit, care deja se incalzeste de la schimbatorul de caldura care cel mai des are conexiune cu exteriorul prin agentul frigorific, nu agent termic apa.
@@EnciclopediaConstructiilor și agentul frigorific e tot agent termic ca și apa … doar ca e un alt tip de fluid care lasă caldura prin țevile de cupru ale condensatorului de “freon” (pe caldura) in aer … - și eu am fost educat ca la suflantele pe aer ca sa nu simtă omul aer rece e necesar ca agentul primar (cel care da caldura) sa aibă cel puțin 50-55 grade Celsius …
El v-a încălzi și dacă agentul termic are 30 grade și in locuința aveți 20 dar omul o sa îl perceapă ca aer rece …
Oricum la freon e altceva decat apa.. pana la urma, citim corect randamentul si eficienta din COP, consum si puteri, iar in multe cazuri, rezultatele sunt bune.
Abia astept video ul urmator, imi doresc sa cumpar dar nu stiu care au consum mic la incalzire. Am senzatia ca pe toate scrie INVERTER.. si pe care rsunt la 350 euro.🥴
Video urmator va fi doar despre dezavantaje. Video despre cum se alege un AC nu e realizat / programat, insa va socot la numar privind dorinta de a realiza acest video. Deci avem +7 pana acum.
@@EnciclopediaConstructiilor 👍
Buna ziua, poate o sa va fie util pentru o analiza viitoare, personal am facut un test la consumul unui aparat de aer conditionat, setat pe incalizire. Si am obtinut urmatoarele cifre la temperatura externa de + 2-4 grade afara, aparatul setat la +24 consumul aparatului era de 600-700 de W pe ora, dar la cresterea temperaturii AC mai mult de +24 sa zicem 26-27 consumul crestea pina la 900 de W pe ora. Deci este extrem de important sa fie setat la temperatura maxim +24, pentru a avea un consum adecvat si un COP adecvat.
Si eu mai stau la 22-23 dar ma lupt sa ma obijnuiesc la 20-21, inteleg din toate studile ca este mult mai sanatos.
Deci daca are consumul asa mic ce rost mai are centrala pe gaz sau pe lemne, mai ales ca sunt accesibile si ca pret la achizitie.
Abia astept video ul urmator, imi doresc sa cumpar dar nu stiu care au consum mic la incalzire. Am senzatia ca pe toate scrie INVERTER..
Buna ziua, multumim de comentariu si informatii, ne ajuta si pe noi, si pe alti abonati sa inteleaga mai bine sistemul.
Dvs vorbiti de cazul unui singur AC intr-o camera?
Daca da, cum v-ati descurcat in restul incaperilor?
@@gjonymacarony Cred ca foarte multi in perioada respectiva se lupta sa se obisnuieasca cu temperaturi mai interioare decat in anii precedenti )))
Video urmator e despre dezavantaje. Video despre cum se alege un AC, inca nu e montat, deci din intentia dvs oricum va socot ca persoana ce doreste un asemenea video, deci avem +5 pana acum.
@@EnciclopediaConstructiilor +7😁
+8
Bună ziua. O intrebare vă rog, poate rezista instalația electrică existentă sau trebuie legat din contoar. Vă mulțumesc
Cea mai mare problema e uscarea aerului.. același lucru se întâmplă și la ventiloconvectoare. Am stat la nenumărate hoteluri care încălzeau cu ac.. și la toate, după câteva zile m-am trezit cu spuze la gura datorita deshidratării.. încălzirea cu ac e periculoasă pt sănătate.
AC nu prea usuca aerul iarna, doar face ca acel aer si asa uscat, sa il simti ceva mai rapid si tare ca fiind uscat. Deja jeturile de aer, acelea pot acutiza problema... Deja vara, AC face si dezumidificare.
@@EnciclopediaConstructiilor AC care incalzeste aerul din camera, dezumidifica indirect aerul din camera.. il face mult mai uscat. Pt ca Ac sau cum i se mai zice pompa de caldura aer-aer, incalzeste rapid doar aerul din camera prin ventilatie fortata.. insa nu incalzeste si peretii, gemurile, tavanul, podeaua.. si asta duce la un condens pe suprafetele acestea reci. Adica umezeala din aerul incalzit din camera condenseaza pe peretii reci si astfel aerul devine mult mai uscat. Desi si la calorifere apare efectual acesta, el e mult diminuat intrucat in cazul caloriferelor NU exista ventilatia fortata si aerul se incalzeste mult mai lent permitant straturilor superficiale din perete sa se incalzeasca si ele. La incalzirea in pardoseala nu exista acest efect, sau ma rog este insesizabil. De aceea incalzirea aerului cu pompa de caldura aer-aer e chiar periculoasa pt sanatate.. iarna aerul fiind in general mult mai uscat ca vara si de aceea trebuie sa ai grija sa nu il usuci mai tare.
La fel e si la ventiloconvectoare.. Iar o metoda de a umidifica aerului e problematica pt ca va duce la egrasie.
Un alt caz periculos pt sanatate o reprezinta casele de lemn cu lemnul uscat la vedere.. lemun absoarbe umiditatea din casa si ramai cu aer uscat care e daunator pt sanatate.
Evident ca problemele uscarii aerului nu existau in trecut cand casele nu erau bine izolate ca acum.
Dvs stiti ce inseamna "condens"? Stiti cand are el loc? Paremi-se nu prea cunoasteti multe informatii mai tehnice, doar asa... din cele auzite... Va recomandam un video unde am explicat ce inseamna condensul - ruclips.net/video/s_YE6F93INY/видео.html .
Repetam: iarna NU exista si nu poate fi apriori sanse de condens si dezumidificare de la AC-uri! Ele avand o temperatura mai calda decat aerul ce are o anumita umiditate, e imposibil dpdv fizic sa condenseze ceva pe ele! Mai informati-va!
Ce tine de condensul pe peretii reci - pai unde e vina AC-urilor aici? Aici e vina acelor pereti care nu au fost termoizolati suficient sau corect!
Unicul aspect despre care aveti dreptate, insa credem ca inconstient si fara sa va da-ti seama, este ca atunci cand lucreaza AC in comparatie cu Incalzire in pardoseala sau calorifere, temperatura aerului creste cu cateva grade mai mult decat in cazul altor sisteme, si cu cat T interioara e mai mare in interior iarna, cu atat vaporii de apa tind mai mult spre exterior, scazand oarecum si umiditatea! Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor deci m-ați contrazis dandu-mi dreptate.. știu f bine ce e condesnul, dar nu cred că ați citit atent comentariul meu. Citiți mai atent comentariul meu.. NU am zis nicăieri că în AC condensează vaporii de apa din camera.. am zis că pe pereții reci condensează vaporii din aerul încălzit.
Deci repet, NU am susținut nicăieri că în aparatul AC se face condens.. nu îmi atribuiți afirmații pe care NU le-am făcut.
In fine, la final defapt îmi dați dreptate la ce am zis.. abia la final va referiți la ce am zis eu defapt.
Mai documentati-va înainte de a mă contrazice și citiți cu atenție comentariul meu. După ce va documentați o să vedeți că ce am scris e adevărat..
Bună ziua, cu mii de scuze, aștept răspuns sau video cu problema, cum se alege funcție de spatiu un aer condiționat pentru a fi bun pe aer cald dar și rece, mulțumesc frumos.
Buna ziua, video cu dezavantaje a fost postat imediat dupa acesta. Video despre cum se alege un AC, va fi realizat si postat in a doua parte a primaverii, mai aproape de sezonul cald. Merci.
Buna , eu folosesc 2 condiționare pentru încălzirea a unei case cu 2 nivele 200 m2 și nu am pornit gazul anul acesta. Foarte econom .
Buna ziua, foarte interesant. Ce putere au conditionerele, ce consum aveti pana acum si cum e izolata casa? Ne-ar ajuta si pe noi, si pe alti abonati sa intelegem mai bine acest sistem.
Urmăresc!
Fara o automatizare la AC iarna ma refer...sa.mentina o temperatura,cum se opreste cum se simte diferența..ori sa mearga concomitent cu alta sursa de caldura...si gaz si Ac...
Salut, avand in vedere ca aparatele AC sunt destul de eficiente si la temperaturi relativ scazute, de ce sunt asa scumpe pompele de caldura?
Adica un aparat AC decent de vreo 3.8 kW/h (caldura) e vreo 400 euro, o pompa de caldura aer-apa din ce vad e minim 2000 euro (8 kW/h, caldura), deci aproape de 2 ori mai scumpa.
Asa de scump e schimbatorul de caldura R32(sau alt gaz)-apa? ca alte elemente cel mai probabil sunt la fel, aceiasi functie au
Salut, pompele de caldura aer-apa sunt altceva, au putin alta constructie, plus incalzesc apa la T mai mari (+50 + 70) decat aerul (+30 +40).
Aparat de aer conditionat BEKO BRVPF120/121 e bun pentru incalzire ? Pentru 30mp ?
Aparatele ariston sunt bune pentru încălzire iarna?
Dadada, un video despre un AC mai ales care are un inverter si mai multe unitati interioare pentru a incalzi/raci toata casa. Eu folosesc AC in apartamentul unde stau cu 3 camere. Incalzire si racire doar cu AC si pot sa spun ca sunt multumit in acesti ani de cand stau aici. Anu ce urmeaza vreau sa fac si eu o casa si sa pun tot AC pt incalzire/racire dar variante ce o mentionam la inceputul acestui comment.
Multumim de comentariu! Deci, vedeti doar avantaje, sau totusi obiectiv, sunt si anumite minusuri?
@@EnciclopediaConstructiilor Dezavantaj ... doar ca sunt modele mai vechi si nu au fost alese corespunzator, altfel... eu sunt foarte multumit. La casa o sa am si fotovoltaice, deci nici curent nu prea o sa platesc la ele. Vad doar plusuri, obiectiv vorbind. Sunt pozitionate sa bata aerul paralel cu tavanul, deci nu ma inuenteaza curentii de aer, sunt silentioase ca poti dormi noaptea cu ele si le potibprograma sa porneasca si sa se opreasca la oric ora doresti. Eu le am setate sa porneasca de vreo 2-3 ori pe noapte cate 40-60 min. Din cate stiu este totusibmai eficient sa le lasi non stop pornit dar nu am testat aceasta teorie.
Okay, merci de infomatii!
Ce marca este AC,noi am montat un sistem fotovoltaic de 6,5 cu acumulare de 10kw sistem Luna de la Huawei,prosumatori in devenire...au schimbat doar contorul...mai avem de asteptat...vrem sa trecem la incalzire pe AC, avem 130 mp locuibili ,casa este din caramida Poroterm de 30 si izolatie de 10 cm.Poate ne spuneti marca AC,multumesc anticipat!
Bună ziua am și eu o întrebare, va rog dacă ma puteți ajuta!!!
la o casa cu tavan din placa de beton,si polistiren extrudat de 3cm lipit de placa de beton, apoi am pus scheletul la tavane, folie cu bule aluminizata cu aluminu în jos, iar lipit de folie am prins rigipsul de 12,5!!!
Podul nu o sa fie locuibil, iarna o sa fie frig!!
Va face condens și mucegai între polistiren și folie și sa apara în casa?
Buna ziua, deja v-am raspuns cand ne-ati contactat pe alta cale. Multumim!
Buna ziua!Astept video si cu dezavantajele la aparate AC.
Buna ziua, va fi video viitor de saptamana care vine.
Daca imi cumpar un aparat de aer conditionat cu pompa de caldura daca montez unitatea externa pe balcon si balconul este inchis iarna cand bate soarele in ferestrele balconului ajuta la scaderea consumului de curent electric?
Ma intereseaza sa ne explicati cum sa aleg un aparat de aer condiționat pt o incapere de 50 mp
Poftim un video util ruclips.net/video/c9lDJ74tjU0/видео.html
Salut! Este normal ca Ac ul pe caldura sa bage un timp aer cald dupa sa faca un fel de pauza sa mearga doar ventilatorul din unitatea interna iar dupa cateva minute sa inceapa iar sa sufle aer cald? Mentionez ca Ac ul este setat la 29 de grade?
Mă interesează să văd o comparație între diferite tipuri de aparate care pot fi folosite și la incalzire
Okay, merci de sugestie.
De 3 ani folosesc ac pentru incalzire (dormitor bucatarie baie)
Va apun eu .. un aparat de 2000 kw incalzeste pe timp de iarna o camera de 15 mp
Pentru 30mp,pe timp de iarna,la un AC cu inverter de 12 000 de la Beko, se merita sa folosesc pentru incalzire doar AC-ul,nu am gaz in acea locatie? Doresc o temperatura de 20-22 grade...La ce pret lunar ajung?
Centralele pe gaz pot funcționa fără probleme fără sisteme de control auxiliare - au nevoie doar sa conectezi la ele senzorul de exterior, le selectezi curba de funcționare și ele își pot face compensarea climatică fără probleme :) … bănuiesc ca aceeași funcție o au și unele pompe de caldura
Probabil...
Stiu de treaba cu incalzirea cu aer conditionat de cand lucram in o hala neincalzita in o baraca dotata cu ac cam cat un dormitor. Vara era cald si iarna frig. Mergea acel ac non stop tot timpul anului. Daca nu ma insel aceste ac uri vin din asia din zone mai calde. Daca esti din bucuresti si nu poti monta centrala pe gaze as apela la aceste ac cu inverter pt suplimentare caldura termoficare in locul centralei electrice. Din nefericire centrala pe gaz ramane principala sursa sigura de caldura deocamdata. Ma refer la apartamente. Si izolatia conteaza extrem indiferent de modul de incalzire. La case/vile apar acele complicatii cu pompe vase expansiune si acolo e obligatoriu/indicat sa ai proiect facut de un inginer instalator si pt incalzire.
Probabil in cazul respectiv AC-ul era prea slab si ales incorect pentru suprafata ce trebuia incalzita si necesarul termic cerut acolo.
Nu are nimic ca vin din Asia sau alt continent sau tara, totul tine in a calcula necesarul termic si toti factorii termici, si a alege corect un AC! Multumim!
Același cost de achiziție are și încălzirea cu cablu electric în pardoseală. Avantaje: Fără zgomot, căldură uniformă, funcționează și la -50 de grade, fără costuri de mentenanță. Puteți face un tutorial despre încălzirea cu cablu electric? Eventual cu comparații între toate tipurile de încălzire electrică. Mulțumim! 🙏
Sunt si alte sisteme ce la etapa de investitie sunt ieftine, nu doar AC sau cablu electric. Totusi ce tine de incalzirea in pardoseala electrica, este sistemul care are cel mai mare consum din toate sistemele de incalzire existente! La incalzirea cu AC, ve-ti avea facturi de minim 3 ori mai mici pe curent (in dependenta de zona si COP/EER, poti ajunge si la 4-5 ori mai mici decat incalzirea cu cablu electric).
Despre comparatii, daca vorbim de costuri, deja am realizat una nudemult - ruclips.net/video/b3WaUrATC18/видео.html (am comparat incalzirea pe gaz, lemne, carbune, peleti, electricitate si pompa de caldura).
In ianuarie o sa venim cu o analiza a incalzirii cu panouri radiante infrarosu (ce tot consuma curent), insa merci de sugestie, ne-am notat-o deja!
laun kw cosumat da pana la 3-4 kw caldura ore zistenta va da la un kw cosumat 1 kw caldura
@@EnciclopediaConstructiilor
Bună ziua. Eu de 3 ani folosesc aer condiționat pentru încălzire. Dacă nu ma înșel cu ocazia materialului pe care la-ți publicat cu privire la țeapa cu preturile la pompele de căldură ne-am contrat puțin în legătură cu aerul condiționat și încerc sa redau exact ce ați zis și anume că sunt niște aparate pe cale de dispariție. Ce pot sa spun din propria experiență este că: nu sunt zgomotoase, curenții de aer cald nu deranjează ca în cazul celor reci, împotriva prafului folosesc un purificator de aer(o ora pe zi), asigura mult confort în exploatare și pot spune ca sunt economice. În privința eficienței doar la temperaturi sub - 7 grade are cicluri mai dese de degivrare și deci un consum ceva mai mare, 500wh. În rest 300 wh. Și cel mai important, funcționează non-stop.
Multumim de comentariu... la acel moment aveam putin alta parere despre incalzirea cu AC, acum dupa analiza noastra mai detaliata, sincer ne-am schimbat parerea in bine.
Daca nu e secret, cate unitati aveti si pentru ce suprafata? La fel, ce producator? Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor 2 Mitsubishi, 60mp
Merci!
Buna ziua!Daca instalez unitatea exterioara intr o anexa care este lipita de casa si are cateva grade in plus fata de afara credeti ca ar fi mai eficienta mai ales atunci cand sunt sub -7 grade?
@@marianoprea432 nu știu. dar în acea anexă veți crea foarte mult frig, unitatea exterioară îngheață pur și simplu apoi face degivrarea(dezghețarea) și toată apa va fi în acel spațiu.
Ce părere aveti de tesla 18000 BTU la 70 m2
Buna , am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva imi sta gandul la un Ac cu incalzire pentru Iarna gen sa am 2/1 oare mi se merita avand 17 mp si usa direct din strada pereti sunt foarte grosi din piatra credca au si un metru :)) tavanul nu este inalt este coborat cu rigips oare daca ar merge constant la 20°c fiind si pereti grosi iar tot sal opresc cand plec acasa si sa se raceasca iar pereti sa o ia de la capat a doua zi ma gandesc ca ar fi pierdere ce consum as avea iarna se merita sau sa ma gandesc la alceva .Multumesc
Am un paxton 9000BTU vara își face treaba bine pentru un salon iarna nu face fata, mai am un gree 24000BTU racesc o casa cu etaj cu o singura clima iarna face fata sa și incalzesc. Mai vreau sa iau una de 24000BTU pentru caldura și răcire într-un foișor dar nu as da 6000 de lei pe un gree
București. Aer condiționat cât timp am temperatura peste 5 grade. Altfel gaz natural. Preț 0.7 ron KW energie electrica, 0.31 KW gaz.
Multumim de info!
Recomand și convectorul pe. gaz.
Okay!
explicati ce inseamna COP!!!!
randament
sal am montat sistem fotovoltaic de 8 kw la 380 si urmeaza sursa de caldura.pompa sau ac invertor si inclina m mai mult spre ac..astept materialul viitor
Buna ziua. Speram video viitor la fel sa va ajute in luarea unei decizii!
Eu imi incalzesc o camera cu AC, iar costurile sunt mai bune decat la centrala pe gaze. Nu pot folosi incalzirea cu AC in toata casa deoarece as depasi cu mult 250 kwh si m-as incadra in 1,3 lei per kwh, iar asta s-ar traduce in costuri mai mari.
Multumim de comentariu cu experienta dvs! Da... plafonarea la fel e de luat in calcul )))
Ce consum ai la.acea cameră dacă afară sunt -20 grade per luna?
Am un aer-aer C&H Artic dau drumul la el de pe telefon și când ajung la țară găsesc cald, merge și la -30 ,are sistemul de degivrare. Îmi pare rău că nu am luat de 18000 btu la 60mp.
Multumim de comentariu!!!
Vreau
Okay )))
Eu am incercat o data dar e o tampenie asta merge in Malta nu aici . Eu nu pot sa incalzesc cu o ct pe gaz o casa de 80 m/2 dapai cu un rahat de ac .
Daca aveti o casa ce sta foarte prost dpdv energetic cu pierderi mari de caldura, cat si un AC ales incorect si slab, e evident ca nu v-ati descurcat! Inainte de a zice ca e rahat, mai degraba v-ati gandi la intrebarea "de ce s-a intamplat asa ceva?". O sa fi-ti uimit de analiza (asta daca puteti sa o faceti si doriti).
@@EnciclopediaConstructiilor Normal ca nu am facut smecherii cu Psd cu Badalau si Tutuianu gunoaiele astea din Oltenia . Am pereti exteriori de 60 cm si termopane si deabia incalzesc cu ct pe gaz . Dar nici nu as suporta sa ma incalzesc cu ac nici in Tenerife pt ca aerul cald scos nu e respirabil . Cel mai sanatos e incalzirea prin pardoseala dar costa mult si trebuie izolatie multa ca altfel risc sa incalzesc fundatia . Romania o tara de rahat in care nu merita sa traiesti - fie painea cat de rea in tara ta tot ti-o fura cineva !!!.
@@EnciclopediaConstructiilor aerul cald scos de ac e foarte uscat ca idee
Nu inteleg cum alții pot recomanda așa ceva. Când se intampla degrivrarea, îti vine sa treci înapoi pe gaz
Vedeti si video despre dezavantajele incalzirii cu AC, o sa intelegeti mai bine si problema cu degivrarea.
Păcat că nu tratați subiectele pro și contra în același videoclip.
Ar iesi video-uri prea mari, si din experienta, plictisitoare. Mai optim e sa le divizam in 2 video-uri, deci daca acesta a fost despre avantaje, cel despre dezavantaje va fi urmatorul!
@@EnciclopediaConstructiilor
Dacă ar fi plictisitor, degeaba l-ați secționa în bucăți, tot plictisitor ar rămâne. 😊
Iar pt. cei care nu sunt capabili să-și focuseze atenția pt. vreo 30 de minute, există și butonul "pause"...
În fine! Pt. mine materialele publicate de dvs. sunt interesante, și îi urmăresc oricum, doar că era mai practic formula propusă de mine.
Să aveți sărbători fericite!
IARNA NU FUNCȚIONEAZĂ TOATE ,IAR CARE FUNCȚIONEAZĂ ,DOAR NUMAI PANA LA -15 gr !!!🤔🤔🤔🤔🤔🤔🇮🇱💁☝🏻☝🏻☝🏻
Priviti video despre dezavantajele incalzirii cu AC, am vorbit mai multe acolo.
In fond, aveti dreptate doar partial, adica sunt modele ce functioneaza pana la -15 oC, insa sunt modele ce duc si pana la -25..-30 oC.
Sunt clime care fct și la - 25 grade celsius. Dar sunt foarte scumpe
Eu mă încălzesc cu două clime Mitsubishi de 12000btu A++pe încălzire și răcire și o clima Hitachi de12000 btu A++încălzire și răcire. Merg în regim de iarnă non stop și vara doar în lunile iulie, august, când merg pe răcire. Suprafața încălzită 100mp și sunt foarte mulțumit. Am un mare avantaj că am o instituție solară de 10, kwp, care pe timp de zi îmi furnizează energia suficientă. Casa este izolata cu vata bazaltica de 10,cm, ferestre cu geamuri și uși exterior tripan. Consumul casei este total electric și ajung la un consum iarnă de 600 kwh.