În acest video prezint cum am asamblat în regim DIY o baterie din celule LFP. Celulele sunt marca HITHIUM de 280 Ah de la Kiwisolar și au fost 350 ron bucata (16 celule). BMS-ul este JK și a fost 400 ron. Dacă mai aveți întrebări le puteți pune în secțiunea de comentarii. Video de la Kiwisolar despre baterii: ruclips.net/video/kIgijwaOtzU/видео.html Articol fotovoltaice.info: fotovoltaice.info/cum-faci-o-baterie-ieftina-din-celule-lfp-pas-cu-pas-48v/ Link articol secțiune cabluri baterie: fotovoltaice.info/ce-sectiune-utilizam-pentru-cablul-de-la-baterii/ Link adaptor USB JK: fotovoltaice.info/monitorizare-jk-bms-prin-conectare-la-solar-assistant/ Pentru cine nu are timp de bricolat, recomand bateria asta de la Ecobat: bit.ly/468JeWl Clește hidraulic: bit.ly/4gRSSk8 00:00 - Start 00:03 - Intro 00:37 - Cărucior baterie 01:04 - BMS-ul 03:03 - Ordinea firelor de egalizare 03:52 - Asamblare celule 05:23 - Contacte imperfecte 06:09 - Cuplu strângere 07:04 - Atenționare 08:07 - Sertizare cabluri forță BMS 09:43 - Montare BMS 10:22 - Cabluri legare la invertor 11:01 - Secțiune cabluri baterie 13:18 - Pornire BMS 14:16 - Setări BMS 22:18 - Tensiunea de încărcare 23:17 - Adaptor JK BMS către SA 23:51 - Solar Assistant 29:23 - Camera termoviziune
@fullelectricro Felicitari, foarte fain tutorialul, sa mai faci de genul. Chiar sunt utile si ajuti pe multi cu aceate video-uri. Ma bucur sa vad ca si romanii s-au desteptat si incearca sa se descurce si singuri nu doar depinzand de altii. Te rog zi ce model de camera termica ai folosit si de unde l-ai achizitionat. Mersi si mult succes in continuare la toate proiectele pe care le ai 🙂
Un mic sfat daca vrei sa il iei in considerare celulele trebuie sa fie presate cand le montezi doarece in timp cand le incarci si descarci as sa se ubfle si o sa le distrugi bafta am facut si eu baterie de 30kw din module daca te uiti pe canal la mine 😊
am mers pe recomandarea lui Cristi de la Kiwisolar, am lăsat un pic de spațiu între ele cu cu niște polistiren extrudat ca să preia din variație. chiar azi o să ajung pe la el și o să mai detaliez acest aspect.
@ eu am urmărit un domn are canalul off-grid garaj El face baterii este din Australia și explică cum ar trebui făcute plus mai am un prieten din Albania care face baterii pentru mașinai electrice și tot același aspect mi-a spus mie să nu le incarci ininte de a lea presa ca se unfla sper sa te ajute să nu-ți pierzi banii bafta 😁
Salut! Ajutați-mă cu o părere va rog frumos. Este nevoie sa se monteze un releu de protecție tensiune pe intrarea din grid a invertorului? Invertor fără injecție easun smw 11.
Cristi de la Kiwisolar a testat individual o celula, si a iesit o capacitate de 297Ah. Pe viitor o sa imi iau un shunt de Victron si o sa incerc sa fac un test si la tot bancul.
Da, și cred ca vor scădea și mai mult prețurile. Mă aștept la anul pe vremea asta să fie maxim 4500ron 16 celule de 280 cu un bms. O să vedem, depinde și de inflație.
@@fullelectricro Eu am luat din polonia 16 celule EVE grad A de 280 cu 960$ aduse acasa, iar pe BMS de 200A cu 2A egalizare am dat 500 lei adus acasa, cutia am facut-o din tego de 18 ... pret final pe baterie cu tot cu cabluri de 35mmp m-a costat cca 6000 lei, functioneaza foarte bine!
Salut, am 7 baterii Pylontech Us 5000 48V care comunica cu un invertor MppSolar, daca vreu sa incarc prin busbar si cu un charger victron RS 450/200 ce setari de tensiune sa fac? Multumesc.
De unde ai scos preturile la celule si BMS, ca pe site la KIWI nu apar, adica apar da la preturi mult mai mari? Sau astea sunt preturile de achizitie, fara adaos si TVA?
Nu cred că are pe site lista actualizată, dă-i mesaj pe whatsapp și îți dă lista în excel cu toate. e nr la contact pe site. Preturile sunt cu TVA cu tot.
Buna ziua. Am un sistem de 16 panouri , 2 invertoare Growatt off grid de 5 kw și 4 acumulatori gel de 100a. Vă rog să mă ajute cineva cu setările necesare a invertorului de la a-z pentru o eficienta cât mai bună și o încărcare a acumulatorilor cât mai bună. Menționez că beneficiez și de rețea.
Salut! Am și eu un invertor de tip Growatt SPF5000 și sunt destul de mulțumit de el. Recent, am achiziționat o baterie pentru acesta, un model DYNESS DL5.0C. Comunică cu BMS-ul, însă am o problemă: nu pot seta curentul de încărcare, care este implicit 50A. Chiar dacă îl modific, revine la valoarea inițială. Problema mea este că, de exemplu, dacă sunt la 40% și începe să încarce cu un soare mai puternic, curentul crește la 41, 43, 45, apoi direct la 100%. Are loc o săritură, iar puterea nu este constantă, doar ceea ce se încarcă treptat. Procesul de descărcare este opusul: pe la 50% scade direct la 0%. Cum pot limita amperajul de încărcare? În zilele înnorate, când produc doar 7-800W, poate 1 kW, reușesc să-l utilizez foarte bine. Putem sa trimite poze Whatsapp, sau unde posibil. Mulțumesc frumos!
Când comunică cu BMS-ul, acesta dictează curentul de încărcare. Ca să ii poți seta curentul de încărcare cum vrei tu, trebuie să folosești bateria fără comunicare, în mod USER.
Mersi! Asta am facut si eu acum cateva zile... Am setat la USR2 mod, modul Li fara BMS. Am convorbit la fabrica de baterie Dyness, acolo se raspuns, nu pot sa modific BMS, dar este port COM RS232. Si am vazut aceast video, puteti sa modific toate parametri (curent incarcare). Acum este setat 50A. Cand se incearca 20A este foarte stabil. Acum am adaugat parametri manual in Mod USR2. MULTUMESC RASPUNS!
Hithium 280ah, real 297ah testat. In primul rând din cauza prețului, 350 ron. Teoretic garantate 10k cicluri, dar și dacă țin jumate și tot e ok. Am pus și în descriere, luate din România, cu garantie standard de 2 ani.
Daca te referi la cablu intre panouri si invertor, de 6 mm2 e bine, daca te referi intre baterie si invertor e mult prea mare distanta, mai mult de 5 metri nu se recomanda.
mare greseala. float si absorption nu trebuie sa fie egale. mai ales vara cand bancul e plin la ora 11 si pana seara trebuie sa stea relaxat la tensiune joasa , astfel prelungesti viata celulelor. eu tin la 53.92v float
La 55,2V nu mă deranjează că stă în float mereu, că nu e chiar 100%. Combinat cu o setare de echilibrare a celulelor peste o anumită tensiune, eu zic că e ok. Oricum invertorul ajunge la tensiunea de bulk, se oprește, și mai urcă iar după cateva ore (cel puțin așa se comportă growatt, chiar și în manualul lui recomandă ca tensiunea de bulk și float să fie egală). Dacă aș avea un controller Victron atunci aș merge pe alte setări, deoarece acolo poți seta inclusiv timpul cât stă în bulk și float, și de la ce diferență de tensiune reintră în bulk. Si atunci aș seta 3,45 bulk cu 3,35 float, cu 1 ora setat la bulk, și echilibrare la peste 3,4 per celulă în BMS. În concluzie, fiecare poate să varieze un pic aceste tensiuni, în funcție de experiență și fișa tehnică a celulelor.
Și încă un sfat, strânge cele 16 celule cu 4 tije filetate M8( 2+2 ) izolate si 2 placi de pal melaminat. E o compresie mica care le tine și legate si sa nu se deformeze...in cazul unei suprasolicitării. Cat despre tensiunea ce trebuie limitată vezi ca este un grafic(tabel) pentru lifepo4 recomandat de EVE,REPT...Asa zisa zona verde
Nu va suparati, dar pur si simplu nu am timp, si daca las numarul aici ma suna toata lumea. Va recomand sa contactați pe Cristi de la Kiwisolar pentru orice legat de baterii, www.kiwisolar.ro/index.php?route=information/contact
Un an nou fericit si mult success pentru videoirile Dv.❤ mam abonat la canalul Dv. Si am avut un request dacã se poate sã ne contacted prin WhathApp cã as dori sã ne contacted si cu Dl. Christi care a explicat foarte bi e multe lucriri importantnte incã idatã vã dau numãrul de telephone ☎️ 075 833 9693 astep rãspunsul Dv
Riscurile sunt enorme doar daca esti retard, nu ai fost la orele de fizica din clasa a IX a si ai 2 maini stangi. In rest, asa cum e exemplificat foarte fain si in video, se poate face o treaba buna la jumatate de pret fata de "cele de firma" . Ba as adauga ca atunci cand faci cu mana ta, in mod responsabil, de multe ori iese mai bine decat "cele de firma", ca acolo de cele mai multe primeaza profitul si pe urma siguranta & fiabilitatea produsului. Nu are rost sa dau exemple ca pana si un copil cunoaste. Si da... nevoia te invata ( ca daca am avea cu toti milioane de euro, cu siguranta nu am mai stea unii din pasiune dar mai ales din ...nevoie, sa faca DYI ) Asa ca eu chiar incurajez chestiule astea DYI, fara asa ceva nu am evolua, am depinde strict doar de interesul firmelor si a preturilor nesimtite controlate de unii.
Sunt bune pentru că mai trag din prețul celor prefabricate în jos pentru cei care nu vor să-și asume riscurile unui DIY și vor garanția de 10 ani oferită de alți producători față de 2 ani la celule.
În acest video prezint cum am asamblat în regim DIY o baterie din celule LFP. Celulele sunt marca HITHIUM de 280 Ah de la Kiwisolar și au fost 350 ron bucata (16 celule). BMS-ul este JK și a fost 400 ron. Dacă mai aveți întrebări le puteți pune în secțiunea de comentarii.
Video de la Kiwisolar despre baterii: ruclips.net/video/kIgijwaOtzU/видео.html
Articol fotovoltaice.info: fotovoltaice.info/cum-faci-o-baterie-ieftina-din-celule-lfp-pas-cu-pas-48v/
Link articol secțiune cabluri baterie: fotovoltaice.info/ce-sectiune-utilizam-pentru-cablul-de-la-baterii/
Link adaptor USB JK: fotovoltaice.info/monitorizare-jk-bms-prin-conectare-la-solar-assistant/
Pentru cine nu are timp de bricolat, recomand bateria asta de la Ecobat: bit.ly/468JeWl
Clește hidraulic: bit.ly/4gRSSk8
00:00 - Start
00:03 - Intro
00:37 - Cărucior baterie
01:04 - BMS-ul
03:03 - Ordinea firelor de egalizare
03:52 - Asamblare celule
05:23 - Contacte imperfecte
06:09 - Cuplu strângere
07:04 - Atenționare
08:07 - Sertizare cabluri forță BMS
09:43 - Montare BMS
10:22 - Cabluri legare la invertor
11:01 - Secțiune cabluri baterie
13:18 - Pornire BMS
14:16 - Setări BMS
22:18 - Tensiunea de încărcare
23:17 - Adaptor JK BMS către SA
23:51 - Solar Assistant
29:23 - Camera termoviziune
Nu sunt mare electrician 😜, dar pot spune cu certitudine ca imi place ca lucrezi curat🙏👌iti place ce faci 🙏😁👌. Ai inca un abonat💪
Salut...foaret buna prezentarea. Multumesc mult, mi-ai lamurit multe neclaritati!
Felicitari pentru informatiile de calitate si modul de prezentare.
@fullelectricro Felicitari, foarte fain tutorialul, sa mai faci de genul. Chiar sunt utile si ajuti pe multi cu aceate video-uri. Ma bucur sa vad ca si romanii s-au desteptat si incearca sa se descurce si singuri nu doar depinzand de altii. Te rog zi ce model de camera termica ai folosit si de unde l-ai achizitionat. Mersi si mult succes in continuare la toate proiectele pe care le ai 🙂
Felicitari! 🌞
Foarte frumos explicat
Salut! Foarte buna prezentare, chiar cautam niste informatii legate de setarile JK.
Super!
Buna treaba!👏👏👏👍👍👍
Un mic sfat daca vrei sa il iei in considerare celulele trebuie sa fie presate cand le montezi doarece in timp cand le incarci si descarci as sa se ubfle si o sa le distrugi bafta am facut si eu baterie de 30kw din module daca te uiti pe canal la mine 😊
am mers pe recomandarea lui Cristi de la Kiwisolar, am lăsat un pic de spațiu între ele cu cu niște polistiren extrudat ca să preia din variație. chiar azi o să ajung pe la el și o să mai detaliez acest aspect.
@ eu am urmărit un domn are canalul off-grid garaj El face baterii este din Australia și explică cum ar trebui făcute plus mai am un prieten din Albania care face baterii pentru mașinai electrice și tot același aspect mi-a spus mie să nu le incarci ininte de a lea presa ca se unfla sper sa te ajute să nu-ți pierzi banii bafta 😁
Pai chiar el (Off-grid garage) are un video in care explica ca nu conteaza... ruclips.net/video/63-Nx75_xXM/видео.html
@@fullelectricro e posibli poate nu trebuie la celulele alea 🙂
@@fullelectricro
Contează, doar la primele cicluri de încărcare,pt eliminarea bulelor de gaz .
Ulterior, nu prea mai ai ce-i face....
Salut! Ajutați-mă cu o părere va rog frumos. Este nevoie sa se monteze un releu de protecție tensiune pe intrarea din grid a invertorului?
Invertor fără injecție easun smw 11.
asteptam un test de capacitate dupa egalizare .... sa o pastrezi sanatos !
Cristi de la Kiwisolar a testat individual o celula, si a iesit o capacitate de 297Ah. Pe viitor o sa imi iau un shunt de Victron si o sa incerc sa fac un test si la tot bancul.
@@fullelectricro oricum la 15kwh eu zic ca e ok...... ca si pret pe kwh in regim de diy e super
Da, și cred ca vor scădea și mai mult prețurile. Mă aștept la anul pe vremea asta să fie maxim 4500ron 16 celule de 280 cu un bms. O să vedem, depinde și de inflație.
@@fullelectricro Eu am luat din polonia 16 celule EVE grad A de 280 cu 960$ aduse acasa, iar pe BMS de 200A cu 2A egalizare am dat 500 lei adus acasa, cutia am facut-o din tego de 18 ... pret final pe baterie cu tot cu cabluri de 35mmp m-a costat cca 6000 lei, functioneaza foarte bine!
@luciancazan5751 Pretul e super, de unde le-ai luat si in cat timp au ajuns ? 👍🏻
bravo !
Merge bateria ta pe un Victron ?
👍👍👍
Salut, am 7 baterii Pylontech Us 5000 48V care comunica cu un invertor MppSolar, daca vreu sa incarc prin busbar si cu un charger victron RS 450/200 ce setari de tensiune sa fac? Multumesc.
Vreau sa achizitionez o baterie lifeo4 12 v 300 AH dar nu stiu ce marca sa aleg ca valoatea scrisa pe ea sa fie cea reala...
De unde ai scos preturile la celule si BMS, ca pe site la KIWI nu apar, adica apar da la preturi mult mai mari? Sau astea sunt preturile de achizitie, fara adaos si TVA?
Nu cred că are pe site lista actualizată, dă-i mesaj pe whatsapp și îți dă lista în excel cu toate. e nr la contact pe site. Preturile sunt cu TVA cu tot.
Buna ziua. Am un sistem de 16 panouri , 2 invertoare Growatt off grid de 5 kw și 4 acumulatori gel de 100a. Vă rog să mă ajute cineva cu setările necesare a invertorului de la a-z pentru o eficienta cât mai bună și o încărcare a acumulatorilor cât mai bună. Menționez că beneficiez și de rețea.
Pot pune la o mașinuță electrică cu 72V și 56A acum sunt acid gel.
Da!
Salut! Am și eu un invertor de tip Growatt SPF5000 și sunt destul de mulțumit de el. Recent, am achiziționat o baterie pentru acesta, un model DYNESS DL5.0C. Comunică cu BMS-ul, însă am o problemă: nu pot seta curentul de încărcare, care este implicit 50A. Chiar dacă îl modific, revine la valoarea inițială. Problema mea este că, de exemplu, dacă sunt la 40% și începe să încarce cu un soare mai puternic, curentul crește la 41, 43, 45, apoi direct la 100%. Are loc o săritură, iar puterea nu este constantă, doar ceea ce se încarcă treptat. Procesul de descărcare este opusul: pe la 50% scade direct la 0%. Cum pot limita amperajul de încărcare? În zilele înnorate, când produc doar 7-800W, poate 1 kW, reușesc să-l utilizez foarte bine. Putem sa trimite poze Whatsapp, sau unde posibil. Mulțumesc frumos!
Când comunică cu BMS-ul, acesta dictează curentul de încărcare. Ca să ii poți seta curentul de încărcare cum vrei tu, trebuie să folosești bateria fără comunicare, în mod USER.
Mersi! Asta am facut si eu acum cateva zile... Am setat la USR2 mod, modul Li fara BMS. Am convorbit la fabrica de baterie Dyness, acolo se raspuns, nu pot sa modific BMS, dar este port COM RS232. Si am vazut aceast video, puteti sa modific toate parametri (curent incarcare). Acum este setat 50A. Cand se incearca 20A este foarte stabil. Acum am adaugat parametri manual in Mod USR2. MULTUMESC RASPUNS!
Salut !
Cun ai aflat capacitatea de 295 A?ms .spor la treaba
A fost testata individual o celula de către Cristi de la Kiwisolar înainte să le iau. E afișată curba de descărcare prin video la un moment dat.
bms ul negru este bun doar la 1 banc de celule. pt ca vrei pe viitor 2-3 bancuri trebuia sa iei bms ul industrial gri lung cu comunicare
Nu folosesc comunicarea. E mai bun ala industrial, dar nu l-am considerat necesar.
Ce model exact de celule ai ales și de ce?
Hithium 280ah, real 297ah testat. In primul rând din cauza prețului, 350 ron. Teoretic garantate 10k cicluri, dar și dacă țin jumate și tot e ok. Am pus și în descriere, luate din România, cu garantie standard de 2 ani.
Instalez un sistem fotovoltaic de 5kw am o distanta de casa de 35m ce cablu sa folosesc de curent continuu
Distanta e mult prea mare pt low voltage
Daca te referi la cablu intre panouri si invertor, de 6 mm2 e bine, daca te referi intre baterie si invertor e mult prea mare distanta, mai mult de 5 metri nu se recomanda.
Vroiam sa pun invertorul mai aproape de contor ca sa împart distanta de tablou electric @@costelmotpan7753
@@vasilestan6683 Pai tragi cablurile dintre panouri și invertor mai lungi, dar pui bateria lângă invertor ca să nu ai pierderi mari.
TrueRMS e relevant doar in AC
așa este, voiam doar să scot în evidență ca este un model mai scumpicel.
Cit te -au costat te rog
mare greseala. float si absorption nu trebuie sa fie egale. mai ales vara cand bancul e plin la ora 11 si pana seara trebuie sa stea relaxat la tensiune joasa , astfel prelungesti viata celulelor. eu tin la 53.92v float
La 55,2V nu mă deranjează că stă în float mereu, că nu e chiar 100%. Combinat cu o setare de echilibrare a celulelor peste o anumită tensiune, eu zic că e ok. Oricum invertorul ajunge la tensiunea de bulk, se oprește, și mai urcă iar după cateva ore (cel puțin așa se comportă growatt, chiar și în manualul lui recomandă ca tensiunea de bulk și float să fie egală). Dacă aș avea un controller Victron atunci aș merge pe alte setări, deoarece acolo poți seta inclusiv timpul cât stă în bulk și float, și de la ce diferență de tensiune reintră în bulk. Si atunci aș seta 3,45 bulk cu 3,35 float, cu 1 ora setat la bulk, și echilibrare la peste 3,4 per celulă în BMS.
În concluzie, fiecare poate să varieze un pic aceste tensiuni, în funcție de experiență și fișa tehnică a celulelor.
Marianilie are dreptate...eu merg de 2 ani in aceeasi configurație un 2x 15kw cu tensiunea de 54,4v iarna si 54,3v vara@@fullelectricro
Și încă un sfat, strânge cele 16 celule cu 4 tije filetate M8( 2+2 ) izolate si 2 placi de pal melaminat. E o compresie mica care le tine și legate si sa nu se deformeze...in cazul unei suprasolicitării. Cat despre tensiunea ce trebuie limitată vezi ca este un grafic(tabel) pentru lifepo4 recomandat de EVE,REPT...Asa zisa zona verde
@@fullelectricro nu știu de ce am rămas cu impresia că aveai totuși Victron...
Bună seara! Se poate un nr de contact?Mulțumesc
Nu va suparati, dar pur si simplu nu am timp, si daca las numarul aici ma suna toata lumea. Va recomand sa contactați pe Cristi de la Kiwisolar pentru orice legat de baterii, www.kiwisolar.ro/index.php?route=information/contact
cit costa o celula
350 lei, a spus in video.
Cu cât cablurile de la invertor sunt mai lungi cu atât mai groase?
Un an nou fericit si mult success pentru videoirile Dv.❤ mam abonat la canalul Dv. Si am avut un request dacã se poate sã ne contacted prin WhathApp cã as dori sã ne contacted si cu Dl. Christi care a explicat foarte bi e multe lucriri importantnte incã idatã vã dau numãrul de telephone ☎️
075 833 9693 astep rãspunsul Dv
ba ce in ginerie ai mai facut fara telefon nu sti sa te caci fa o baterie cu adevarat daca esti destept nu o cumpara fraere
Intai invata sa scrii, analfabetule!
Iar umbli dezlegat prin sat? Iar ai găsit poarta deschisă așa-i?
Nu mai incurajati chestiile astea DYI in zona de baterii, pentru ca riscurile sunt enorme !
😄sincer... Am mai multa incredere in ce fac eu cu mana mea, decat in "profesionisti". Desigur daca nu stapanesti ok domeniul, nu trebuie sa te bagi!
Stiu, romanii se pricep la toate
Sigur ca da , le scad vanzarile celor care vor sa se imbogateasca peste noapte....ca asa e romanul!
Riscurile sunt enorme doar daca esti retard, nu ai fost la orele de fizica din clasa a IX a si ai 2 maini stangi. In rest, asa cum e exemplificat foarte fain si in video, se poate face o treaba buna la jumatate de pret fata de "cele de firma" . Ba as adauga ca atunci cand faci cu mana ta, in mod responsabil, de multe ori iese mai bine decat "cele de firma", ca acolo de cele mai multe primeaza profitul si pe urma siguranta & fiabilitatea produsului. Nu are rost sa dau exemple ca pana si un copil cunoaste. Si da... nevoia te invata ( ca daca am avea cu toti milioane de euro, cu siguranta nu am mai stea unii din pasiune dar mai ales din ...nevoie, sa faca DYI ) Asa ca eu chiar incurajez chestiule astea DYI, fara asa ceva nu am evolua, am depinde strict doar de interesul firmelor si a preturilor nesimtite controlate de unii.
Sunt bune pentru că mai trag din prețul celor prefabricate în jos pentru cei care nu vor să-și asume riscurile unui DIY și vor garanția de 10 ani oferită de alți producători față de 2 ani la celule.