Türk Edebiyatında Geç Modern ve Postmodern | Kitap Önerileri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 дек 2024
  • 20. yüzyılla birlikte dünyada yetkin örnekleriyle kendini gösteren Modern edebiyatın ülkemize gelişi oldukça geç oldu. 1950'li yıllarla birlikte edebiyatımızda başlayan değişim 1960-1980 yıllarında ciddi bir kırılmaya yol açtı. Vüs'at O. Bener'in Dost (1952), Yaşamasız (1957) adlı öykü kitapları, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanı (1961, daha önceki yıllarda Yeni İstanbul gazetesinde tefrika edildi) ve Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam (1959) romanını kırılma dönemi öncesi eserler olarak gösterebiliriz.
    1960'lu yıllarda başlayan edebiyatımızdaki kırılma dönemi, 1980'li yılların ortasına kadar geç modernizmle postmodernizmin birlikte yaşandığı bir zamanı tanımlamaktadır. Bu dönemde öykü ve roman alanında birçok kıymetli yazardan pek çok farklı metin ortaya çıktı. Bilge Karasu'nun Troya'da Bir Ölüm Var (1963), Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (1970), Göçmüş Kediler Bahçesi (1979), Sevim Burak'ın Yanık Saraylar (1965), Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar (1972), Tehlikeli Oyunlar (1973), Korkuyu Beklerken (1975), Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli (1973), Ferit Edgü'nün O/Hakkari'de Bir Mevsim (1977), Onat Kutlar'ın İshak (1977) ve Pınar Kür'ün Asılacak Kadın (1979) kitaplarını bu dönemin önemli eserleri olarak gösterebiliriz.
    1980'li yılların özellikle ikinci yarısından itibaren postmodernizmin edebiyatımızda daha etkin bir rol oynadığını rahatlıkla görebiliyoruz. Fakat bu dönemden sonrasında da tıpkı geçmişte olduğu gibi modernizmle postmodernizmin iç içe geçmesi hali de devam etmiştir.1980 sonrası dönemde Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm (1983), Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Vüs'at O. Bener'in Buzul Çağın Virüsü (1984), Bay Muannit Sahtegi'nin Notları (1991), Bilge Karasu'nun Gece (1985), Orhan Pamuk'un Beyaz Kale (1985), Kara Kitap (1990), Yeni Hayat (1994) ve Benim Adım Kırmızı (1998), Güney Dal'ın Kılları Yolunmuş Maymun (1988), Pınar Kür'ün Bir Cinayet Romanı (1989), Hilmi Yavuz'un Fehmi K.'nın Acayip Serüvenleri (1991), Süreyyya Evren'in Postmoden Bir Kız Sevdim (1993), İhsan Oktay Anar'ın Suskunlar (2007) gibi eserlerini sayabiliriz.
    Bu dönemleri daha iyi anlayabilmek içinse Berna Moran'ın Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış adlı eserinin 2. ve 3. ciltlerini, Yıldız Ecevit'in Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, Bedia Koçakoğlu'nun Anlamsızlığın Anlamı: Postmodernizm, Funda Kızıler'in Moderniteden Postmoderniteye Kavramsal Bir Yolculuk ve Ahmet Melih Karauğuz'un editörlüğünü yaptığı Bitmemiş İnşa: Postmodernizm adlı kitaplar okunabilir.

Комментарии • 24

  • @sinan4833
    @sinan4833 Год назад +1

    2 yıl geçmiş bin kişi izlememiş 60 küsür like alabilmiş bu videonuz çok çok faydalı oldu benim için.
    Türk Edebiyatını biraz boşluyoruz sanırım okurlar olarak.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  Год назад +1

      Açıkçası bu duruma yıllardır alışkınım. Genel olarak bir videoyu ilk çektiğimde 300 civarı görüntüleme alıyor, sonrasında da bahsettiğiniz rakamlara ulaşıyor. Okurlar, Türk edebiyatını biraz değil neredeyse tamamen boşluyor. Bunu pek çok yaşayan yazarda, tanışıklığım olanlardan, piyasanın durumundan ve yayınevlerinden biliyorum. Umarım hakkı daha çok verilir. Pek çok iyi esere sahibiz. Sizin için faydalı olmasına çok sevindim, sağlıcakla ve edebiyatla kalın.

  • @disiplinlerarascalsmalar4528
    @disiplinlerarascalsmalar4528 7 месяцев назад +1

    Turhan Bey, öncelikle bu ufuk açıcı video için çok teşekkür ederim. Birbirine çokça karıştırlan iki sanat evresine dikkat çektiğiniz için. Ben de kitaplarımda fazlaca bu konu üzerinde dururum. Bu bağlamda Cumhuriyet Dönemi Türk Öyküsü kitabım acizane önemli ayrımlar ve dönemlendirmeler içerir. Selamlar, Ömer Solak

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  6 месяцев назад

      Ömer Bey, emeklerinize sağlık. Fırsat bulursam kitabınızı alıp inceleyeceğim.

  • @mehmetgungor4560
    @mehmetgungor4560 4 года назад +1

    Aydınlatıcı bir video olmuş. Kitap kapakları ile ilgili videoyu şimdiden merakla bekliyorum. Teşekkürler, emeğinize sağlık.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      İzlediğiniz için çok teşekkür ederim.

  • @alperbul6840
    @alperbul6840 4 года назад +1

    Beklediğim bir videoydu. Teşekkür ederim.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @busraayvazoglu7826
    @busraayvazoglu7826 4 года назад +4

    Çok iyi bir konu seçimi :)

  • @Ayse-es2xo
    @Ayse-es2xo 4 года назад +1

    emeğine sağlık güzel bir vidyo olmuş..

  • @yldrmtekin
    @yldrmtekin 4 года назад +3

    👏👏👏

  • @enigmaspace4495
    @enigmaspace4495 4 года назад +1

    Sevim Burak ismini ilk kez Ali Teoman'in bir kitabında görmüştüm. Ismi gorunce biraz araştırdım ve gercekten ilginç bir hayat hikayesi var!Ona dair paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Kütüphanemde ona dair yayınlanmış neredeyse her yayın mevcut. Tamamını bitirdiğimde oldukça detaylı bir video çekmek istiyorum.

  • @metintekinoglu
    @metintekinoglu 4 года назад +1

    Videonuz çok güzeldi. Benim de yeni hikaye kitabım çıktı: “İnsanlığın Kayıp Anahtarı”

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +1

      Teşekkürler. Kitabınız hayırlı olsun.

    • @metintekinoglu
      @metintekinoglu 4 года назад +1

      @@turhanyildirim ben teşekkür ederim

  • @umutilkayabdullahkorkmazko2848
    @umutilkayabdullahkorkmazko2848 4 года назад

    Bu kitabı ihmal etme sevval gercege cagri kitabi felsefe edebiyat kitabı okumalusin tavsiye ederim

  • @viciousdudu
    @viciousdudu 3 года назад +4

    Bravo! Sizi bulana kadar bir sürü çöp ‘booktuber’ taramak zorunda kaldığıma yanıyorum. Hatta bazısının 100 bin takipçisi falan var :/

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 года назад +1

      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Kanalıma hoş geldiniz. Burayı edebiyat severler için bir nevi arşiv olarak tasarladım ve yaklaşık bir yıldır bu şekilde devam ediyorum. Şimdiden iyi seyirler diliyorum.

    • @viciousdudu
      @viciousdudu 3 года назад +1

      Çok teşekkürler emeğiniz için. Modern edebiyat aşığı biri için ilaç gibi geldiniz. Öyle ki incelemelerinizi izleyip tekrar okuyacağım eserler var şimdiden. İyi yayınlar :)

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 года назад +1

      Ben de sizin gibi modern edebiyat aşığıyım. Modern dışında bir de postmodernistler özel ilgi alanım. Kanalımda çok sayıda modern zamanın başyapıtı eserleri inceledim ve incelemeye devam ediyorum. Hatta bu cumartesi kanılımda James Joyce için canlı yayın yapacağım. Müsaitliğiniz doğrultusunda sizi de canlı yayına beklerim.

    • @viciousdudu
      @viciousdudu 3 года назад

      Her ne kadar Beckett sevsem de Joyce’dan çok korkuyorum. Sadece şiirlerini okuyabildim. Ekici’nin çevirisi öylece duruyor. Umarım cumartesi katılabilirim.