Modern Edebiyat Nedir? | Kitap Önerileri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 авг 2020
  • Modern edebiyat kavramı 20. yüzyılın başlarından itibaren edebiyat tarihinde yerini aldı. Bu dönemde dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte klasik edebiyatın edilgen okurunun konforlu kitap okumaları son bulmuş yazarla okur arasında çok daha farklı bir bağ oluşmuştur. Bilinç akışı ve iç monolog tekniği gibi anlatım biçimlerinin kullanılması, flash back tekniğine yer verilmesi, çoklu anlatıcı kullanımı ve tekinsiz anlatıcıya da yer verilmesi bu zaman diliminin en önemli özellikleridir. Edilgen okurluktan etken okurluğa geçişte modern dönemin yazarları okurlarından çok daha fazla ilgi ve vakit ayırmalarını beklemektedir. Başka yazarlara ve kitaplara üstü kapalı göndermeler, zaman ve mekan kavramlarının yerle bir edilmesi, daha önce yer verilmediği kadar günlük anlatım dilinin kitaplarda bulunması gibi özelliklerle modern edebiyat birçok yeniliği getirdi. Bu videoda modern edebiyat örnekleri olarak, Jack London'ın Demir Ökçe ve Martin Eden kitapları, Franz Kafka'nın Dönüşüm, Dava, Şato kitapları, Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde serisi, James Joyce'un Ulysses ve Finnegan Uyanması kitapları, William Faulkner'ın Ses ve Öfke, Döşeğimde Ölürken ve Ağustos Işığı kitapları, Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway, Deniz Feneri ve Dalgalar kitapları, John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar ile Gazap Üzümleri kitapları, Albert Camus'nun Yabancı ve Veba kitapları, Samuel Beckett'ın Godot'yu Beklerken ile Molloy, Malone Ölüyor ve Adlandırılamayan kitapları, Ernest Hemingway'in Silahlara Veda'sı Italo Svevo'nun Zeno'nun Bilinci, Raymond Roussel'in Locus Solus'u, J. D. Salinger'ın Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı, Elias Canetti'nin Körleşme'si, Robert Musil'in Niteliksiz Adam, Hermann Broch'un Vergilius'un Ölümü ve Louis-Ferdinand Celine'in Gecenin Sonuna Yolculuk kitapları verilmiştir.

Комментарии • 29

  • @can-1eysel
    @can-1eysel 4 года назад +5

    Çok güzel içerik çok bilgilendim, emeğinize sağlık ve içten teşekkürler. Bu kanalın takipçi sayısının hakettiği yere geleceğine eminim

  • @handesaygl9762
    @handesaygl9762 4 года назад +2

    Edebiyat adına yine doyurucu harika bir video çok teşekkürler 🙏

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim Hande Hanım. Sağolun, eksik olmayın.

  • @ahmetucar7549
    @ahmetucar7549 2 года назад

    Emeğine sağlık, çok güzel.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 года назад

      Videoyu izlediğiniz için teşekkür ederim.

  • @fatmaerarslan4558
    @fatmaerarslan4558 4 года назад +1

    👏👏👏👏

  • @scienceart0
    @scienceart0 4 года назад +4

    Körleşme'ye yeni başladım, daha ilk sayfalarından müthiş bir kitap okuduğumu hissediyorum

  • @MorKelebek2904
    @MorKelebek2904 4 года назад +2

    ♥️

  • @efsunyurtsever9121
    @efsunyurtsever9121 4 года назад +2

    Louis Ferdinand Celine ♥️♥️♥️
    Canetti♥️♥️♥️
    Woolf♥️♥️♥️

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +1

      Üçü de birbirinden harika yazarlar.

  • @nurbanudurak5340
    @nurbanudurak5340 4 года назад +4

    Çok güzel içerikler oluşturuyorsunuz ancak videolar biraz daha kısa olabilir :)

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +3

      Çok teşekkür ederim. İnanın vakit az geliyor, daha fazla uzatmamak için çoğu zaman anlatacağım bazı şeylerden feragat ediyorum. Yirmi sekiz dakikalık bir video olmasına rağmen ismini zikretmediğim önemli kitaplar ve modern edebiyata dair anlatmadığım çeşitli konular mevcut.

  • @ayseyucel4773
    @ayseyucel4773 3 года назад +1

    Turhan Bey umarım bu sorumu okursunuz. ironic narrator ile unreliable narrator arasındaki fark nedir internette bu bilgiyi bulamadım. ancak modern ve postmodern edebiyat arasındaki farklarda yer almış. modernde unreliable, postmodernde ironic narrator varmış.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 года назад

      Öncelikle her gelen yorum veya soruya cevap vermeye çalışıyorum. O nedenle bana istediğiniz zaman edebiyatla ilgili sorular yöneltebilirsiniz; ister buradan ister diğer sosyal medya hesaplarımdan. Güvenilmez/tekinsiz anlatıcı (unreliable narrator), aslında hem modernizmin hem de postmodernizmin anlatıcısıdır. Postmodernizm malum modern ötesi demek olduğundan, o dönemlerde kullanılan tüm teknikleri devam ettirdiler. Yani tekinsiz anlatıcıyı sadece Modern edebiyat anlatıcıdır demek yanlış bir varsayım olur. Örnek olarak postmodernizmin ilk örneklerinden Günter Grass'ın Teneke Trampet kitabındaki Oskar karakteri güvenilmez anlatıcıdır. Keza bir başka postmodern roman Chuck Palahniuk'in Dövüş Kulübü'ndeki isimsiz anlatıcı da güvenilmez anlatıcıdır. İroni, tıpkı pastiş, parodi gibi postmodern pek çok eserde kullanılan bir yöntem. Buna da örnek olarak Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar romanındaki Dün Bügün Yarın ve açıklama kısımlarını gösterebiliriz.

  • @oyaozgunhazan9453
    @oyaozgunhazan9453 4 года назад +2

    bilge karasu'yu da post modern edebiyat acisindan degerlendirir misiniz? bir de gunumuzu bu acidan nasil buluyorsunuz?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +3

      Postmodern edebiyat videosunu çektiğimde Bilge Karasu'dan da mutlaka bahsedeceğim. Günümüzün yani özellikle 21. yüzyılın eserleri modern ve postmodern dalganın bir bileşkesi aslında. Her dönemin kendine has edebi ve estetik niteliği yüksek eserleri mevcut. Meksikalı yazar Roberto Bolano'nun 2004 yılından yayınlanan eseri 2666, buna küçük bir örnek mesela.

  • @tugcetekce1211
    @tugcetekce1211 2 года назад +2

    Edebiyatimiz neden yenilesme geregi duymustur?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 года назад +1

      Zaman içinde pek çok şeyin değiştiği gibi edebiyat da değişiyor ve gelişiyor. Bunda yaşanan tarihi olaylar, toplumlardaki değişimler etkili. Sanatın diğer türleriyle birlikte doğal olarak edebiyat da değişiyor.

  • @Okanınkitaplığı
    @Okanınkitaplığı 4 года назад +3

    gerçekten kanalınız çok kaliteli ama takipçiniz kanal kalitesine göre çok az

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +4

      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim Okan Bey. Nitelikle nicelik malum her zaman ters oranda işler. Kanalı ilk kurduğum zamanda da böyle olacağını biliyordum. Kitaplarda da bestseller ve longseller ayrımı mevcuttur. Umarım bu kanaldaki videolar da longseller kitaplar gibi uzun ömürlü olur.

    • @Okanınkitaplığı
      @Okanınkitaplığı 4 года назад

      Turhan Yıldırım aynen dediğiniz gibi içeriklerinize baktım abone sayısıyla ters orantılı bence bunu samimiyetimle söylüyorum

    • @zeynepdemir9581
      @zeynepdemir9581 4 года назад +2

      Videonuz oldukça başarılı olmuş. Yalnız Türk edebiyatında modernizmi de ekleseniz daha da güzel olurdu sanki. Teşekkürler

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +1

      @@zeynepdemir9581 Türk edebiyatında ne yazık ki modernizm fazlasıyla geç geldi ve bir anlamda oğuz atay'ın da öncülüğüyle postmodernizmle buluştu. Ondandır ki uzunca bir postmodernizm videosu çektim ama ilerleyen zamanda bir de detaylıca Türk edebiyatında postmodernizm videosu çekeceğim.

  • @nazmtemiz7628
    @nazmtemiz7628 2 года назад

    Yazar klasik edebiyatta ders mi veriyor, yani realistler ders mi veriyorlar. Modern edebiyatta giri gelişme sonuç yok mu. Zamanın nesi kırılgan olsun ki. klasik edebiyatta da anlatıcı bireyin psikolojisini anlatır hatta daha derin anlatır. O zaman klasik edebiyatta zaman kırılmaları daha fazla değil mi. Zaman tüm romanlarda ileri doğru akmaz mı. Modern eserler de ileri doğru akar. Tanrısal anlatıcı modern eserlerde yok mu. Olmaz mı! hem de nasıl! Not: Edebiyatta genellemeler yapılmaz. Ama makale yazarları çok severler genelleme yapmayı. Bilim adamları ya onlar.

  •  2 года назад

    post-modernizmin anlam kapalılığına karşı olduğunu söylediniz. Ama post-modernizmde anlam kapalılığı yok mudur?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 года назад +1

      Postmodernizm, modernin getirdiği yeniliklerle klasiğin kullandığı geleneksel hikaye anlatıcılığını birleştirdi. Örneğin tarihsel üstkurmaca, polisiye gibi unsurlarla okumayı nispeten sürekleyici kılıp kolaylaştırırken modernin tekniklerini kullanıp bir bakıma da zorlaştırdı. Geçmişle bugünün birleşimi gibi düşünebilirsiniz. Parfümün Dansı, Koku gibi kitaplar bunlara örnektir. Bunlar hem uzun satan hem de çok satan eserler. Fakat bir de Calvino, Perec gibi yazarların 1960'lı yıllar sonrasında kaleme aldıkları biçimin çok daha ön planda olduğu postmodernist metinler var. Bu eserleri biçimde çok farklı bir noktaya gittikleri için okumak, alışılagelmedik olduklarından dolayı zorlayıcı gelebiliyor.