Eindelijk iemand die een goed antwoord heeft op de vraag waarom ik slecht inslaap, te lage slaapdruk door te lang in bed liggen en stress. Je slaap is een reflectie van wat je overdag doet.
Calvijn Muiler Het werkt twee kanten op. Als je goed geslapen hebt, kun je productiever en relaxter zijn. En als je voldoende beweging hebt gehad en je niet te veel zorgen hebt, kun je beter slapen.
Als HSP-er dacht ik altijd dat ik meer slaap nodig heb, maar er via psycholoog achter gekomen dat juist overdag rust nemen helpt. Sindsdien val ik snel in slaap en kom ik vaak in diepe slaap terecht. Slaap is idd een afspiegeling van je dag. Top video!!
Ik kreeg al eens als tip van een dokter om pas op bed te gaan liggen als ik pas echt moe ben, en niet als ik klaarwakker ben. Ook al werd het al laat in de nacht voordat ik pas op bed ging liggen. En nu begrijp is pas waarom. Super video!
Als het echt laat in de nacht is dat je pas slaperig wordt dan voer je klaarblijkelijk overdag niets ujit.. dus wat harder werken of 2 uur wandelen zul je zien dat je goed kan slapen.
Opzich klopt dit wel, uit mijn ervaring had ik gemerkt dat ik ca 4 a 5 uur slaap nodig had tijdens mijn fietsvakantie. Ik maak namelijk zo 150 a 200 km op een dag meerdere dagen achterelkaar. Nu ik studeer merk ik dat ik meer uren aan het slapen ben. Als je er zo over na denkt bespaar je aardig wat uren van je leven als je goed diep kan slapen. Goed onderwerp dit
Ja moe worden is het punt. Veel fietsen ja dan slaap je wel en kun je doordat je diep slaapt 1 of 2 uur minder slapen. Vroeger werd ik bijna elk uur wel wakker. Met hoge bloeddruk slaap je ook slechter. Maar ik slaap liever 8 uur of 9 dan dat ik het risico loop dat ik overdag een narcoleptische slaap aanval krijg en niet helder kan denken en handelen dan liever dus langer slapen en die tijd win ik overdag weer terug door minder of geen overmatige slaperigheid of een slaap aanval. Maarja dat heeft met narcolepsie te maken. Al heel veel tijd verloren met het hebben van narcolepsie. 61 jr hoef niet meer te werken en heb dus nu alle tijd om mijn ding te doen.
Voor mij is vijf uur genoeg. Dat is al ruim 40 jaar zo. Ik raak m'n kussen en ben vijf uur lang weg uit de fysieke wereld. Ik heb medelijden met hen die slecht slapen.
Goed verhaal, de focus ligt vaak te veel op kwantiteit. Echter lijkt de REM slaap nu een ondergeschoven kindje te zijn. Tijdens de REM slaap zijn belangrijke ‘arousal hormonen’ zoals serotonine, adrenaline en dopamine vrijwel inactief. Goede REM-slaap kan de emotionele impact van herinneringen helpen verwerken en zelfs oplossen. Het verhaal is extra relevant voor de ‘slechte slapers’ waarbij de angst voor het slechte slapen voor een stressor zorgt. Voor het gros van de ‘goede slapers’ is het niet verstandig om
Hi @Somnoblue, je hebt gelijk dat de REM-slaap inderdaad ook een belangrijk onderdeel van de slaap is. In een ander college vertelt slaaponderzoekster Dalena van Heugten meer over de emotionele impact van een verstoorde REM-slaap: ruclips.net/video/noP2xocG_v4/видео.html
Deels mee eens.. Zeker is de REM-slaap belangrijk, door slaaprestrictie gaat de REM-slaap ook wat meer verplaatsen naar het begin van de nacht, dus je gaat wat REM betreft ook effectiever slapen. Geheugenfuncties worden gestimuleerd in REM maar daar heb je eerst een goede diepe slaap voor nodig. First things first dus! Eerst een diepe slaap creëren want met een lichte en onderbroken slaap heb je ook weinig aan je REM!
Dit heeft mijn leven doen kantelen in positieve zin. Ik heb maanden paniek gehad om te gaan slapen vanwege slapeloosheid. Ik heb nu de tip van slaap restrictie toegepast uit deze video en heb ik vertrouwen in slapen weer herwonnen. Dank!
Dit is in lijn met mijn "ervaring". Als ik weet dat ik gespannen dag heb en "moet" slapen, ga ik er gewoon vanuit dat ik slecht ga slapen en ga ik gewoon andere dingen doen. Ik leg me erbij neer dat ik de dag erna moe ben en slaaptekort ga hebben. Gevolg: Ik slaap als een blok en voel me (ondanks weinig slaap, soms maar 4-5 uur) helemaal prima de volgende dag. Het helpt dat ik standaard gewoon goed slaap. Als ik al slaaptekort heb, dan is een extra korte nacht extra vervelend. Als ik nachten ervoor prima heb ik geslapen, kan ik best een nacht missen. Ik ga dan ook gemiddeld genomen op tijd naar bed, enthousiast voor mijn koffie in de ochtend. Dit is heel anders dan vroeger, toen ik lang opbleef (soms wel tot 6 uur) en heel slecht sliep en vaak gespannen was omdat ik moest slapen voor de volgende dag. Ook helpt het niet als ik weet dat de volgende dag "stom" gaat zijn - dan probeer ik gewoon op tijd naar bed te gaan en een uurtje ontspanning in de ochtend in te plannen, waar ik dan naar uitkijk. (al is het maar een uurtje gaming). Misschien zet ik voortaan wel een wekker, om 5:30 ofzoiets :) Ik maak graag wandelingen bij zonsopgang, alleen ik ben bijna nooit op tijd wakker. 23:30 in bed liggen, en dan heb ik 6 uur slaap. De ochtendwandelingen geven me beweging en ontspanning, en met de 1-2 uur extra tijd op een dag kost het me niets van mijn drukke schema.
Yes helemaal waar! Ik schrijf vaak ‘s nachts voor een tijd, terwijl ik in bed lig. Dan zeg ik tegen mezelf: ik rust toch wel uit. En zo werkt het goed bij mij. Ik slaap bovendien heel diep als ik slaap. Ik voel me overdag altijd uitgerust, terwijl ik altijd om 6 uur ‘s morgens opsta.
Ik herken dit helemaal, heb een aantal heel erge life events meegemaakt waarbij ik maanden moeite had met slapen. Terwijl ik weet dat ik normaal in bed ging liggen en binnen 5min sliep, hoogstens een keertje wakker werd en 6-7 uur later helemaal fit was. Tijdens de stressvolle situaties sliep ik dus korter en ging ik me er op focussen... dat werkt averechts. Sinds een half jaar hebben wij een kindje, meeste zien dit als nachtrust verstorend. Voor mij was het een positieve verandering t.o.v. het halfjaar ervoor en heb ik weer top nachten van 5-7 uur, slaap als een blok en ben super fit zonder de 8 uur slaap. Voor mij gaat kwaliteit ook boven kwantiteit.
Een paar jaar na een hersenbloeding ben ik voor het slapen yoga nidra gaan doen. Half uurtje en daarna slaap ik binnen een paar minuten. Ik word helaas ‘s ochtends nog wel steeds gebroken wakker, dus ik probeer er van alles aan te doen om mijn spanning naar beneden te krijgen. Daar zet ik dan vaak te veel druk op, wat dan weer averechts werkt.
Zoals in het filmpje aangegeven wordt helpt het in jouw situatie dus om een aantal weken slaaptestrictie toe te voegen om de slaapdruk te verhogen. Actiever (fysiek) te zijn overdag. En tussendoor op de dag spanning af te laten in plaats van pas op het eind van de dag. In feite moet je dus niet actief druk maken om je slaap maar gewoon zorgen dat je nog moeier wordt en dat je overdag je juist wat minder drukt maakt en ook meer pauzes inbouwt
Ik slaap goed. Dat komt door een relaxte levenshouding en leefomgeving. Wonen op het platteland, rust, groen, natuur het doet mij goed. Als individualist met een beschouwelijke blik naar de wereld word ik verschrikkelijk moe van mensenmassa's, drukte in steden etcetera. Goed luisteren naar je lichaam en stress buiten de deur houden 👍👍👍👍
ik slaap nu tussen de 2 en 5,5 uur. Ik red het met 3 uur slaap en red het met meditatie, qigong en breath yoga en taiji en ben onder behandeling van een Daoistische Acupuncturist in Amstelveen. Hij leert mij hoe om te gaan en ik volg ook online lessen bij hem. Het gaat de goede kant op, maar wordt ook geplaagd door mijn verleden. Even doorbijten, hoor ook zoveel mensen om me heen met soortgelijke problemen. Krijg van alles te horen: 5G, er speelt iets in het universum, bla bla bla. Heb vorig jaar ook een cursus Sleepdoctor gevolgd, een autoriteit op het gebied van slaap uit Amerika, naam weet ik niet meer. Ook in 2016 heb ik slaapproblemen gehad, 11-11-2016 begon het tot mei 2017. Zeven maanden niet kunnen slapen, het was wel pittig. Maar omdat ik toen iets heb besloten, was eigenlijk wel raar, privekwestie, na die beslissing heb ik vanaf die nacht kunnen slapen. Ja klinkt een beetje vaag, iets met subconsciousness??
Sinds enkele dagen ben ik eens gaan proberen om wat minder te gaan slapen. K merk meteen dat ik me wat actiever voel, heb meer energie op de dag en voel me ook vrolijker, ik begrijp niet hoe dat kan maar ik denk voorlopig niet meer aan de 8 uur slaap, voormij is 5uurtjes voldoende merk ik! Vooral eens proberen zou ik zeggen!❤
Heldere uitleg. Ik heb weleens gelezen dat hooggevoelige mensen meer slaap nodig hebben. Ik heb zelf ook vaak dat ik meer dan 8 uur slaap. Maar eigenlijk denk ik dat het voor een hsp veel lastiger is om die diepe slaap te krijgen. Bij mij is dat zeker ook niet altijd aan het begin van de nacht. Ik heb soms een paar uur nodig om die 'spanning' kwijt te raken, enkel omdat ik dagelijkse gebeurtenissen aan het verwerken ben. Door slaapproblemen heb ik ook vaak dat ik me chronisch vermoeid voel en wel degelijk een hoge slaap druk ervaar maar dan alsnog wakker kan liggen. Als je op een gegeven moment dagen achter elkaar heel weinig hebt kunnen slapen, is het wel heel lastig om niet vroeg naar bed te gaan wanneer je doodmoe bent. En de spanning over slaap neemt vaak toe omdat het al een tijd niet lukt. Overigens heb ik wel geleerd om niet op m'n wekker te kijken, daar schiet ik altijd gelijk van in de stress. Gelukkig slaap ik de laatste tijd weer beter maar merk toch dat ik regelmatig aan het bijslapen ben van de nachten waarin ik die diepere slaap mis. Misschien toch proberen om eerder op te staan🤔
Lily&River: Ik begrijp je verhaal maar al te goed. Als ik een periode van slecht slapen heb, dan is dat vaak omdat mijn brein overdag niet stil te krijgen is, en/of omdat ik heb teveel prikkels hebt gehad. Einde dag heeeel moe. Mooi! Lekker veel slaapdruk! Ehh, nee. Tijdens zo'n periode ga ik naar bed, val als een blok in slaap, en dan begint het "feest". De dag word in mijn hoofd als het ware "herhaald", en dan komen nog meer gedachten erbij, als kers op de taart. De brein-trein denderd door (was het maar een slaaptrein). Zo'n nacht wordt gekenmerkt door hele korte slaapjes en steeds kort wakker tussendoor, net als een knipperlicht. Moe zijn door wat er in mijn hoofd afspeelt is niet fijn. Fysiek moe zijn geeft meer gezonde slaapdruk. Dus, na een aantal slechte nachten weet ik dat het tijd is om mezelf weer aan te pakken. Ach ja, het gaat mijn hele leven al zo. 😉
@@remkojerphanion4686 ja precies, ik denk het probleem is dat onze slaapdruk alsnog gepaard gaat met teveel spanning/mentale stress/overprikkeling. En dan is inslapen of doorslapen alsnog lastig. Maar fysieke slaapdruk helpt wel wanneer ik ook rustiger ben. Eerlijk gezegd vraag ik me serieus af of we die lichtere slaap niet ook nodig hebben om dingen te verwerken. Ik denk niet dat het waar is dat alleen de diepe slaap belangrijk zou zijn. Ik focus me inmiddels vooral op ontspanning rondom slaap. Het gevoel dat ik van alles goed zou moeten doen of zelfs bepaalde tijden naar bed zou moeten gaan verhoogd alleen maar enorm de spanning. 's Avonds al proberen te ontprikkelen, zoveel mogelijk spanning loslaten en vertrouwen dat ik wel ga slapen werkt voor mij het beste.
@@remkojerphanion4686je hebt de video niet goed begrepen. Hij advocateert juist dat je overdag je NIET te druk moet zijn maar ipv daarvan meer moet ontspannen. Het enige qua drukte wat je zou moeten maken voor een betere slaap is fysieke inspanning met een lage druk
Wat een mooie duidelijke uitleg, wat ik in principe al wist en deed. Maar bevestiging is altijd goed. Weliswaar zit ik tot diep in de nacht meestal voor dit apparaat, maar heb wel de nachtverlichting aan staan en dat scheelt al enorm, en rustige dingen er op doen of gewoon kijken. Geen drukke dingen. dan ben je 71!
@@020matrixgewoon luisteren naar je lichaam denk ik. Soms slaap ik 5 uur omdat ik om 12 uur pas in slaap val omdat ik me daarvoor niet moe voel en soms 7 uur als ik me moe voel en makkelijk in slaap kan vallen.
In de winter slaap ik makkelijk 10 uur aan een stuk, in de zomer ben ik na 4 uur liggen wel weer klaar om (fysiek) wat te gaan doen. Dat lijkt mij evolutionair, vroeger kon je in de donkere wintermaanden immers weinig doen vanwege het gebrek aan licht. In de winter heb ik ook minder energie, minder lust in wat dan ook. Verzet in de zomer 2x zoveel werk als in de winter.
Dankjewel voor dit! Nooit eerder gehoord vond al raar 7/8uur slapen en alsnog moe. Mijn diepe slaap is juist voordat ik wakker wordt in de vroege ochtend
The video makes sense! Soms ga ik om 1:00 uur naar bed en sta ik uitgeruster op dan dat ik om 22:00 uur naar bed ga. En zonder wekker sta ik altijd uitgerust op!
A few things helped me... First to realise my body will never forgo deep sleep, even if i miss some on one night it keeps tracks and i will have extra on the next night... Second to go to bed when i am tired, regardless of when i get up, but get up at the same time even if i had a late night. So focus only on my get up time not my go to be time. My sleep pressure will adjust on its own... Make the room as dark as possible.
Ik val soms voor de tv in slaap of dut in , om een uurtje of 11 dan probeer ik direct door te slapen in bed maar dan toch te onrustig en duurt het soms een uur voordat er weer geslapen wordt ,deze tips zijn wel heel bruikbaar ,ik merk dat te veel doe en stress s avond invloed heeft op mijn nachtrust
Heel duidelijk verhaal! Gewoon gaan werken voor een werkgever waar ik voor werk en je slaapt prima. Soms wel 5 verschillende aanvangstijden en regelmatig tot in de nacht. Maar ons kind moet wel gewoon naar school dus ben je er weer vroeg uit. Ik val meestal binnen 5 tot 10 minuten in slaap, gesloopt…
Wil je meer weten over het onderzoek van Merijn van de Laar? Lees over het onderzoek in het wetenschappelijke artikel: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29555134/ Mochten jullie na het bekijken van dit college meer willen weten over slaap, kijk dan eens naar deze colleges: Waarom kun jij je niet herinneren wanneer je in slaap bent gevallen? ► ruclips.net/video/w2oItv2-QhU/видео.html Hoe erg is het om een nachtje door te halen? ► ruclips.net/video/82jtsXkXnro/видео.html Hoe helpt een goede nachtrust tegen klachten? ► ruclips.net/video/noP2xocG_v4/видео.html Kan je geheugen gemanipuleerd worden tijdens je slaap? ► ruclips.net/video/lc6UwYU8XGY/видео.html Hebben wij in Nederland een slaapprobleem? ► ruclips.net/video/imADh6nnLKk/видео.html Hoe kom je van je nachtmerries af? ► ruclips.net/video/dyXOgO1ttuM/видео.html
Where can I find the research you are basing this advise on? 5 hours of sleep is not enough and its unhealthy on the long term for your brain and health. I think this is bad advise and I wonder what studies you are basing this on.
Slecht slapen komt doordat je mensen in je leven hebt die slechte invloed op jou hebben. Ik heb me afgezonderd van alle negativiteit en ik slaap weer heerlijk tegenwoordig. Door de weeks 5 a 6 uur want heb te weinig tijd per dag. In het weekend makkelijk 12uur om verloren tijd bij te slapen
Voor studenten raad ik dit niet aan, hou de 8uur slaap-guideline aan. Namelijk de fases die in de video worden aangekaart is met name de NON REM slaap. Hier gaan je hersenen alle informatie en ook oude informatie structeren. Maar juist in de laatste fases richting 5/6/7uur slaap word de REM slaap langer, En hier komt er een samensmelting van oude en nieuwe informatie die bijdraagt aan je creatieve vermogen. Daarom dat je wakker word met allerlei ideen op problemen. Voor studenten (en eigenlijk iedereen) die veel informatie elke dag moeten verwerken, zeg ik. Slaap tot je vanzelf wakker word zonder wekker. Dit heb je nodig, er is een reden waarom je slaapt. Als je dit vaak genoeg doet, minder licht in de avond/minder blauw licht + wakker worden met licht train je, je biologisch clock en word je altijd vóór je wekker wakker. Want je onderbewustzijn weet beter hoe laat het is dan jijzelf :P
Hartelijk bedankt voor nuttige informatie . jullie helpen mensen enorm om te kunnen van hun leven genieten.nogmaals merci voor de positieve informatie en ik wens jullie uit grond van mijn hart heel veel succes en plezier.Beste groeten.🙏👍👌🌹☀️
Goeie tip van die wekker, ik zorg al heel lang dat ik er niet op kan zien hoe laat het is 😊 Vraag: 'slaapdruk' klinkt een beetje paradoxaal en daardoor niet makkelijk te begrijpen; waarom niet gewoon het woord 'moeheid' gebruiken? Dat is zo te horen hetzelfde.
Moeheid kan vermoeide spieren en vermoeid gevoel betekenen. Ik denk dat slaapdruk alleen het gevoel van vermoeidheid betekent, en niet per sé de vermoeide spieren. Als je net een marathon achter de rug hebt, zou het kunnen zijn dat je je niet erg slaperig voelt, maar wel fysiek uitgeput bent. Dat helpt misschien wel bij slapen 's nachts, maar het is niet dat je meteen in slaap valt na de marathon.
3:08 mijn zus is wel eens laat thuis gekomen, deur op slot, zij sleutels niet bij, had ze gewoon de ladder gepakt en via haar slaapkamerraam naar binnen gegaan, en die direct weer opgeruimd 7:48 "veel bewegen ontspant", kan hij dan misschien een vriend van me uitleggen dat fietsen ontspanning is voor mij, want dat probeer ik al jaren tevergeefs. 9:47: ik was dus net aan m'n slaapritme gewend, zetten ze de klok een uur vooruit. Kan ik weer een halfjaar gaan wennen. Oh en dan nog iets: feit en geen fabel: ik slaap persoonlijk slecht bij volle maan, kan geen placebo effect zijn want ik slaap dan ook slecht als ik het niet weet, ik houd ook niet bij wanneer het volle maan is. En mijn slaapkamer is hardstikke donker (heb rolluiken en geen gordijnen).
Heel interessant! Ik slaap juist te goed en te makkelijk, als ik geen wekker zet 12, 13 uur achter elkaar. Wel altijd met oordopjes in. Maar goed beschouwd is teveel slapen zo zonde van mn levenstijd.
ik ben ook een vreselijk slaper. slaap altijd erg onrustig. helaas vallen rond en uurtje of 9 savonds mijn ogen echt dicht en slaap ik dan tot een uurtje of 6 de volgende dag. maar word niet uitgerust wakker, word vaak snachts wakker. daarnaast heb ik de laadste tijd vaak in het begin van de nacht paniek aanvallen waardoor ik snachts maar een uurtje of 3 4 slaap. ook onrustig . ik heb daarom met grote regelmaat migraine van wege over vermoeidheid, deze video klinkt echt geweldig. maar het lukt mij dus niet om minder op bed te liggen en ls ik het al een paar dagen heb gedaan dan lig ik vervolgens en dag of langer op bed met hoofdpijn en migraine,
4.5 tot 5 uur! Ik heb chronische problemen en sinds dien is het voor mij essentieel dat ik goed slaap. Ik heb uitgetest wanneer ik niet moe ben en de minste klachten heb. Dat is met 9-10 uur slapen. Dat is het dubbele! En dat terwijl een groot deel van mijn slaap diepe slaap is. Ik kan redelijk goed functioneren met weinig slaap maar ik krijg wel enorm veel klachten van mijn chronische aandoeningen.
Precies wat ik nodig heb in mijn leven. Heb al tijden slapeloosheid, omdat ik vaak stress om mijn werkschema. Talloze keren brak op werk met oploskoffie als mijn enige heil.
Kennelijk zijn de geleerden het er nog niet over eens; De laatste (mij bekende) wetenschappelijke opvatting was dat iedereen, niemand uitgezonderd, 8 uur slaap nodig heeft.
Ligt eraan wie dat onderzoek gefinancierd heeft.. Ik denk dat 8 uur een prima uitgangspunt is, maar in dit filmpje wordt uitgelegd dat veel andere factoren een rol spelen. Goed om te weten..
Ik twijfel of dit wel klopt. Ik ben geregeld zo moe dat ik eerst even op de bank moet slapen voor ik tanden kan poetsen en naar bed kan gaan, toch slaap ik altijd licht en wordt werkelijk van elk geluidje of wat dan ook wakker, onafhankelijk van of ik net ben gaan slapen of aan het einde van mijn slaap zit. Het eerste impliceert dat er sprake is van een hoge slaapdruk en het tweede juist dat er sprake is van een lage slaapdruk. Ook lees ik ergens anders dat cortisollevels 's ochtends het hoogst zijn en gedurende de dag afnemen, toch word ik telkens wakkerder gedurende de dag en ben dus meer een avondmens. Ik vraag me af of wat er gezegd wordt echt over alle mensen gezegd kan worden of dat er variaties of typen mensen zijn. Ik probeerde tegenwoordig juist eerder naar bed te gaan zodat ik niet eerst op de bank hoef te slapen en kwam er tot mijn verbazing achter dat ik prima kon slapen zelfs als ik me nog helemaal niet erg slaperig voelde. Ik stelde me eigenlijk als doel om dit vaker te doen, dus verwarrend dat hier nu wordt gesuggereerd dat het tegenovergestelde beter is.
Klopt, dit kanaal heeft wel eens vaker aparte uitspraken, wetenschap toont gewoon aan dat je 2x 3uur cyclussen nodig hebt. 1e voor je lichaam en de 2e voor je brein.
Zonder een enkele uitzondering zijn er bij alle mensen duidelijke verschillen te zien in de hersenen bij 5 uur of minder slaap voor langere tijd. En bij verschillen moet je denken aan gaten e.d wat bijvoorbeeld Alzheimer/dementie veroorzaakt.
Ik ga pas echt liggen om te slapen als ik mijn ogen echt niet meer open kan houden. Voorheen ging ik al eerder liggen maar dan werdt ik voor mijn gevoel juist weer wakkerder en lig ik maar te draaien en te woelen totdat de slaap nog eens een keer komt...
Ik ga dit zeker uitproberen want ik ben een erg slechte en lichte slaper waardoor ik overdag meestal uitgeput ben. Meer uitgeput dan normaal door chronische zenuwpijn. Baat het niet schaadt het niet.
Volgens andere experts is REM-slaap even belangrijk als diepe slaap. Dus die restslaap heb je ook nodig. Ik vind de boodschap dat minder slaap goed is, echt heel slecht. Als de gemiddelde mens consequent zes uur per dag slaapt dan ontstaat er wel degelijk een probleem. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld overvallen worden door onbewuste microslaapjes, bijvoorbeeld in het verkeer. Met dodelijke ongelukken tot gevolg. Gewoon gemiddeld 8 uur blijven slapen, zou ik zeggen! Slaaprestrictie bij slapeloosheid is een tijdelijke oplossing om opnieuw te leren doorslapen. En je leert dat je prima functioneren kunt als je de 8 uur een keer of een periode lang niet haalt. Maar de boodschap moet absoluut niet zijn dat je die 8 uur uiteindelijk helemaal niet nodig hebt. Levensgevaarlijk! Of hebben de andere slaapexperts het helemaal bij het verkeerde eind?
Jammer, dat in, als zoveel van dit soort goedbedoelde verhalen, men compleet voorbijgaat aan de noodzaak van een goed slaapsysteem. Ik mag mensen al meer dan 30 adviseren op het gebied van nachtrust en hoor helaas ook zelden dat een fysio (de goeden daargelaten)hier naar vraagt. En 5 uur diepe slaap bestaat niet. Welterusten en succes met schaapjes tellen..
Ik slaap altijd lekker in, maar niet langer dan 4, soms 4 en een half uur, ik ga nu maar na 12 uur naar bed, want die nachtelijke uren maken heel nerveus tenslotte.. Tips?
ik slaap elke nacht 4/5 uur slaap en dan echt diepe slaap. Ik ga pas slapen wanneer ik me echt moe voel en niet eerder, anders loop ik maar te rollen en ga ik over het leven nadenken etc. Gewoon lekker slapen wanneer je echt moe bent.
Eindelijk een keer iemand die echt weet waar die over praat. Altijd in getallen denken ja je MOET 7 uur minimaal halen, hij ontkracht het dat het om kwaliteit gaat en niet kwantiteit.
Wanneer ik een paar uren flink bezig ben, krijg ik onder mijn middel pijn in mijn rug. Dan ga ik plat op mijn rug liggen, zonder hoofdkussen, en bid tot God of Hij door de kracht van de Heilige Geest mijn pijnlijke vermoeidheid wil verwijderen. Een half uur later sta ik zo fris als een hoentje op. De pijn is verdwenen en komt die dag ook niet terug. Ik ben nu 79 jaar oud en leerde God kennen toen ik 46 jaar was. Mijn leven is 180° gedraaid o.a. van saai naar exited.
Het menselijk lichaam heeft minimaal 5 uur diepe slaap nodig voor een gezond functionerende immuunsysteem. Bron: dr. Mike Varshavski Voor de rest super interessant filmpje. Nu hoef ik mij tenminste niet druk te maken om mijn slaap wanneer mijn wekker aangeeft nog 7 uur en x minuten.
Ik heb het gevoel dat er een stuk mist: heb je die perioden van 'lichte slaap' nou nodig of niet? Als je ze wel nodig hebt, moet je die dus optellen bij de vier tot vijf uur diepe slaap.
Grappig hoe dat werkt, doordeweeks slaap ik ca. 6-7 uur per nacht (sta om 5 uur s óchtends op, zodat ik in de avond goed moe ben) , in het weekend 8-10 uur en dan merk ik gewoon dat ik zondag nacht minder goed in slaap kom. Ik ben dan te uitgerust XD.
Ik heb mazzel ik slaap altijd heel snel in, maar ik heb wel die 8-9 uur slaap nodig. Waarschijnlijk slaap ik wel snel maar niet zo diep. Ik zou het liefste vroeg naar bed en vroeg op.( niet altijd even gezellig haha)
5 uur slapen is minimaal voor mij. Ik val snel in slaap. 7uur meestal optimaal, maar ik kan ook 12uur slapen door na 9a10uur opnieuw in slaap te vallen haha
Interessante video. Zou deze fijne vent ook een video over onregelmatig werken (late en vroege diensten) en slaap willen maken? Want elke dag dezelfde tijd naar bed en weer opstaan is geen optie.
Goeie vraag, tevens herkenbaar aangezien deze reactie word geschreven tijdens een slapeloze nachtdienst. Maar volgens theorie zou je dus tussen 0100 en 0600 voldoende slaap kunnen pakken, en overdag een vroege en/of een late dienst draaien
Ik slaap doorgaans maximaal 3 uur per nacht en regelmatig dagen helemaal niet. Mijn slaapproblematiek is mogelijk als gevolg van Neurofibromatose. Ik ben 60+ en heb mijn hele leven kort geslapen en daarmee tot een jaar of 10 geleden daar bovenmatig mee gepresteerd. Naast de insomnia (slapeloosheid) is mijn slaap ook nog eens kwalitatief slecht door slaapapneu. Durf vaak niet eens over straat omdat ik al meerdere jaren als gevolg van te weinig slaap soort epilepsieaanvallen krijg. Geen enkele slaapdeskundige daar jarenlang van kunnen overtuigen want, omdat dit nog een vrij onbekend gebied is, wilden ze niet luisteren. Neurofibromatose is dominant erfelijk en ik zag het zelfde probleem bij meerdere familieleden. Bij een recente hersen EEG constateerden ze vreemde hersensignalen maar verder niets mee doen want ze weten niet wat er aan de hand is. Alle slaapritmes geprobeerd maar geen enkel resultaat. Zelfs slaapmedicatie helpt vaak niet eens. Het slaapcentrum in Den Haag stuurde mij gewoon weg met het verhaal om ondersteuning te zoeken om te accepteren dat ik een slaapprobleem heb en er maar mee moet leren leven. Makkelijk kletsen. Zelfs een stuk of 10 polysomnografische onderzoeken inzake slaapapneu mislukten allemaal omdat ik niet met die registratiekastjes kon slapen en daarom zijn mijn apneus maar onder volledige narcose vastgesteld. Zo veel deskundigen maar al die slaapdeskundigen verdomden het om mijn verhaal aan te horen of om op zijn minst eens hun gedachten hier over te laten gaan. Zelfs prof. dr. Eus van Someren om hulp gevraagd. Ook schijnt niemand echt te weten wat slapeloosheid door neurofibromatose voor gevolgen heeft en wat er dan in je slaap gebeurd. Neurofibromatose is zo'n 25 jaar geleden door een patholoog vastgesteld en recentelijk ook door een klinisch geneticus bevestigd en hoe nu verder? Niemand die het weet of die mij adviezen kan geven. Misschien dat universiteit van Nederland het weet.
Reading your comment, I feel for you. There must be someone that can help you somehow. I found the email of a scientists for you, which recently wrote a book about sleep. It's called why we sleep by Matthew walker. Try to write him a email and explain your situation, you never know. Take care
Hi @Christiaan Beekhuis, misschien vind je deze video dan interessant. In dit college legt chronobioloog Bert van der Horst uit wat er gebeurt als je jouw slaapritme teveel door de war gooit, bijvoorbeeld door het afwisselen van dag- en nachtdiensten: ruclips.net/video/82jtsXkXnro/видео.html
Interessant filmpje. Bevestigde mijn vermoeden dat de kwaliteit van de diepe slaap uiteindelijk het belangrijkst is. Ik zit op gemiddeld 10 a 20 minuutjes diepe slaap en ik word al zolang ik me herinner in de ochtend uitgeput wakker. Toch maar zijn theorie eens uitproberen! Kortere nachten maken en kijken of mijn lichaam zelf de diepe slaap fasen verhoogd.
Ik slaap 8 a 9 uur momenteel. Zo diep dat ik denk dat ik uit een andere wereld kom als ik wakker wordt. Duurt ook echt ff voordat ik uit gedoezeld en uitgerekt ben. Dan nog ff lekker kroelen onder mn dekbed voordat ik koffie ga zetten. Slapen is het lekkerste wat er is in dit leven.
Ik heb al een tijd extreme slaapproblemen, ik val regelmatig pas tegen 5, 6 uur 's ochtends in slaap. Of ik slaap in de eerste helft van de nacht anderhalf uur, lig weer een poos wakker en slaap dan weer anderhalf uur. Ik slaap dan maar 3 uur in totaal. Hoe doe je dat dan met die slaaprestrictie toepassen? Het zit bij mij tussen de oren, bang om weer wakker te gaan liggen, wat dan ook prompt gebeurt. Hoe moe ik ook ben.
Ik ken iemand die al heel z'n leven pas om 1 uur gaat slapen doordeweeks, en dan weer om kwart over 5 opstaat en om 7 uur klaar staat om te timmeren. Hij is nu 65 en nog steeds zo fit als een jonge vent. Vroeg me altijd af hoe dan? Maar hij slaapt dus gewoon heel diep.
Goeie video! Wat is er aan de hand met het nieuwe muziekje? De oude melodie vond ik veel leuker, dit is meer één grote waas aan impuls. Misschien klinkt het beter als hierin het originele motief wordt verwerkt - die altijd voor en na de lezingen speelt.
wat ik zou willen weten is of ik mijzelf ook kan aanleren om maar 6 uur te slapen. Zodat ik overdag meer kan doen, dus ook ontspanning. Dingen die ik leuk vind.
Een vriend, die veel bewoog en geen stress heeft of had, die kon 3 dagen achter elkaar wakker liggen. Zelfs als hij om 5 uur opstond en om middernacht nasr bed ging, dan lag hij heel de nacht wakker. Onderzocht, maar hij was de rust zelve en bewoog veel, dus wat dat dan veroorzaakt?
Er wordt in de video alleen geen aandacht besteed aan de REM slaap, die op een slaap grafiek nog hoger zit dan de lichte slaap. Ik heb zelf altijd het idee dat je daar veel van je prikkels van overdag in verwerkt en dus vooral mentaal uitrust. Hoor ik graag wat meer over!
Eindelijk iemand die een goed antwoord heeft op de vraag waarom ik slecht inslaap, te lage slaapdruk door te lang in bed liggen en stress. Je slaap is een reflectie van wat je overdag doet.
Calvijn Muiler Het werkt twee kanten op. Als je goed geslapen hebt, kun je productiever en relaxter zijn. En als je voldoende beweging hebt gehad en je niet te veel zorgen hebt, kun je beter slapen.
@BOB Muiler de v
Stress kan vies zijn indd
Als HSP-er dacht ik altijd dat ik meer slaap nodig heb, maar er via psycholoog achter gekomen dat juist overdag rust nemen helpt. Sindsdien val ik snel in slaap en kom ik vaak in diepe slaap terecht. Slaap is idd een afspiegeling van je dag. Top video!!
Hoog sensitief persoon?
Ik kreeg al eens als tip van een dokter om pas op bed te gaan liggen als ik pas echt moe ben, en niet als ik klaarwakker ben. Ook al werd het al laat in de nacht voordat ik pas op bed ging liggen. En nu begrijp is pas waarom. Super video!
Klopt dat is het beste en doe ik ook altijd. Dan heb je soms al aan 4 a 5 uurtjes genoeg
Als het echt laat in de nacht is dat je pas slaperig wordt dan voer je klaarblijkelijk overdag niets ujit.. dus wat harder werken of 2 uur wandelen zul je zien dat je goed kan slapen.
Als ik dat doe ga ik pas om 5 uur naar bed terwijl ik 7 uur al weer op moet XD
Precies ja grr.@@ynzeselders4184
Ik kijk dit terwijl ik niet kan slapen en langer op bed lig dan 10 uur. Dit was nodig. Dankjewel
Iedereen heeft dat weleens😂
Opzich klopt dit wel, uit mijn ervaring had ik gemerkt dat ik ca 4 a 5 uur slaap nodig had tijdens mijn fietsvakantie. Ik maak namelijk zo 150 a 200 km op een dag meerdere dagen achterelkaar. Nu ik studeer merk ik dat ik meer uren aan het slapen ben. Als je er zo over na denkt bespaar je aardig wat uren van je leven als je goed diep kan slapen. Goed onderwerp dit
Ja moe worden is het punt. Veel fietsen ja dan slaap je wel en kun je doordat je diep slaapt 1 of 2 uur minder slapen. Vroeger werd ik bijna elk uur wel wakker. Met hoge bloeddruk slaap je ook slechter. Maar ik slaap liever 8 uur of 9 dan dat ik het risico loop dat ik overdag een narcoleptische slaap aanval krijg en niet helder kan denken en handelen dan liever dus langer slapen en die tijd win ik overdag weer terug door minder of geen overmatige slaperigheid of een slaap aanval. Maarja dat heeft met narcolepsie te maken. Al heel veel tijd verloren met het hebben van narcolepsie. 61 jr hoef niet meer te werken en heb dus nu alle tijd om mijn ding te doen.
Goede uitleg. Ik slaap het best als ik hard heb gewerkt en toch echt al mijn energie kwijt ben voor 1 dag.
Voor mij is vijf uur genoeg. Dat is al ruim 40 jaar zo. Ik raak m'n kussen en ben vijf uur lang weg uit de fysieke wereld. Ik heb medelijden met hen die slecht slapen.
Ja dit klinkt wel lekker
Raak mn kussen😂
Wauw kunnen we ff ruilen? Kan jij een keer uitslapen
Wat vraag je voor je kussen?
Maar die lichte slaap is juist waar je hormonen zoals testosteron worden geproduceerd ... .
Goed verhaal, de focus ligt vaak te veel op kwantiteit. Echter lijkt de REM slaap nu een ondergeschoven kindje te zijn. Tijdens de REM slaap zijn belangrijke ‘arousal hormonen’ zoals serotonine, adrenaline en dopamine vrijwel inactief. Goede REM-slaap kan de emotionele impact van herinneringen helpen verwerken en zelfs oplossen. Het verhaal is extra relevant voor de ‘slechte slapers’ waarbij de angst voor het slechte slapen voor een stressor zorgt. Voor het gros van de ‘goede slapers’ is het niet verstandig om
Hi @Somnoblue, je hebt gelijk dat de REM-slaap inderdaad ook een belangrijk onderdeel van de slaap is. In een ander college vertelt slaaponderzoekster Dalena van Heugten meer over de emotionele impact van een verstoorde REM-slaap: ruclips.net/video/noP2xocG_v4/видео.html
Deels mee eens.. Zeker is de REM-slaap belangrijk, door slaaprestrictie gaat de REM-slaap ook wat meer verplaatsen naar het begin van de nacht, dus je gaat wat REM betreft ook effectiever slapen. Geheugenfuncties worden gestimuleerd in REM maar daar heb je eerst een goede diepe slaap voor nodig. First things first dus! Eerst een diepe slaap creëren want met een lichte en onderbroken slaap heb je ook weinig aan je REM!
@@UniversiteitvanNL Bedankt voor de educatieve video's! Ga zo door :)
@@merijnvandelaar4274 Bedankt voor de heldere toelichting en video's.
Dit heeft mijn leven doen kantelen in positieve zin. Ik heb maanden paniek gehad om te gaan slapen vanwege slapeloosheid. Ik heb nu de tip van slaap restrictie toegepast uit deze video en heb ik vertrouwen in slapen weer herwonnen. Dank!
Dit is in lijn met mijn "ervaring". Als ik weet dat ik gespannen dag heb en "moet" slapen, ga ik er gewoon vanuit dat ik slecht ga slapen en ga ik gewoon andere dingen doen. Ik leg me erbij neer dat ik de dag erna moe ben en slaaptekort ga hebben. Gevolg: Ik slaap als een blok en voel me (ondanks weinig slaap, soms maar 4-5 uur) helemaal prima de volgende dag.
Het helpt dat ik standaard gewoon goed slaap. Als ik al slaaptekort heb, dan is een extra korte nacht extra vervelend. Als ik nachten ervoor prima heb ik geslapen, kan ik best een nacht missen. Ik ga dan ook gemiddeld genomen op tijd naar bed, enthousiast voor mijn koffie in de ochtend.
Dit is heel anders dan vroeger, toen ik lang opbleef (soms wel tot 6 uur) en heel slecht sliep en vaak gespannen was omdat ik moest slapen voor de volgende dag. Ook helpt het niet als ik weet dat de volgende dag "stom" gaat zijn - dan probeer ik gewoon op tijd naar bed te gaan en een uurtje ontspanning in de ochtend in te plannen, waar ik dan naar uitkijk. (al is het maar een uurtje gaming).
Misschien zet ik voortaan wel een wekker, om 5:30 ofzoiets :) Ik maak graag wandelingen bij zonsopgang, alleen ik ben bijna nooit op tijd wakker. 23:30 in bed liggen, en dan heb ik 6 uur slaap. De ochtendwandelingen geven me beweging en ontspanning, en met de 1-2 uur extra tijd op een dag kost het me niets van mijn drukke schema.
Yes helemaal waar! Ik schrijf vaak ‘s nachts voor een tijd, terwijl ik in bed lig. Dan zeg ik tegen mezelf: ik rust toch wel uit. En zo werkt het goed bij mij. Ik slaap bovendien heel diep als ik slaap. Ik voel me overdag altijd uitgerust, terwijl ik altijd om 6 uur ‘s morgens opsta.
Ik herken dit helemaal, heb een aantal heel erge life events meegemaakt waarbij ik maanden moeite had met slapen. Terwijl ik weet dat ik normaal in bed ging liggen en binnen 5min sliep, hoogstens een keertje wakker werd en 6-7 uur later helemaal fit was.
Tijdens de stressvolle situaties sliep ik dus korter en ging ik me er op focussen... dat werkt averechts.
Sinds een half jaar hebben wij een kindje, meeste zien dit als nachtrust verstorend. Voor mij was het een positieve verandering t.o.v. het halfjaar ervoor en heb ik weer top nachten van 5-7 uur, slaap als een blok en ben super fit zonder de 8 uur slaap.
Voor mij gaat kwaliteit ook boven kwantiteit.
Een paar jaar na een hersenbloeding ben ik voor het slapen yoga nidra gaan doen. Half uurtje en daarna slaap ik binnen een paar minuten. Ik word helaas ‘s ochtends nog wel steeds gebroken wakker, dus ik probeer er van alles aan te doen om mijn spanning naar beneden te krijgen. Daar zet ik dan vaak te veel druk op, wat dan weer averechts werkt.
Zoals in het filmpje aangegeven wordt helpt het in jouw situatie dus om een aantal weken slaaptestrictie toe te voegen om de slaapdruk te verhogen. Actiever (fysiek) te zijn overdag. En tussendoor op de dag spanning af te laten in plaats van pas op het eind van de dag. In feite moet je dus niet actief druk maken om je slaap maar gewoon zorgen dat je nog moeier wordt en dat je overdag je juist wat minder drukt maakt en ook meer pauzes inbouwt
Ik slaap goed. Dat komt door een relaxte levenshouding en leefomgeving. Wonen op het platteland, rust, groen, natuur het doet mij goed. Als individualist met een beschouwelijke blik naar de wereld word ik verschrikkelijk moe van mensenmassa's, drukte in steden etcetera.
Goed luisteren naar je lichaam en stress buiten de deur houden 👍👍👍👍
ik slaap nu tussen de 2 en 5,5 uur. Ik red het met 3 uur slaap en red het met meditatie, qigong en breath yoga en taiji en ben onder behandeling van een Daoistische Acupuncturist in Amstelveen. Hij leert mij hoe om te gaan en ik volg ook online lessen bij hem. Het gaat de goede kant op, maar wordt ook geplaagd door mijn verleden. Even doorbijten, hoor ook zoveel mensen om me heen met soortgelijke problemen. Krijg van alles te horen: 5G, er speelt iets in het universum, bla bla bla.
Heb vorig jaar ook een cursus Sleepdoctor gevolgd, een autoriteit op het gebied van slaap uit Amerika, naam weet ik niet meer.
Ook in 2016 heb ik slaapproblemen gehad, 11-11-2016 begon het tot mei 2017. Zeven maanden niet kunnen slapen, het was wel pittig. Maar omdat ik toen iets heb besloten, was eigenlijk wel raar, privekwestie, na die beslissing heb ik vanaf die nacht kunnen slapen. Ja klinkt een beetje vaag, iets met subconsciousness??
Word eens wakker
Ik zou beginnen met wat minder zweven.
Sinds enkele dagen ben ik eens gaan proberen om wat minder te gaan slapen. K merk meteen dat ik me wat actiever voel, heb meer energie op de dag en voel me ook vrolijker, ik begrijp niet hoe dat kan maar ik denk voorlopig niet meer aan de 8 uur slaap, voormij is 5uurtjes voldoende merk ik! Vooral eens proberen zou ik zeggen!❤
POV: je kijkt dit in je bed...
🤣🤣🤣🤣😂😂
Fijne presentatie en lekker to the point en praktische info :)
Heldere uitleg. Ik heb weleens gelezen dat hooggevoelige mensen meer slaap nodig hebben. Ik heb zelf ook vaak dat ik meer dan 8 uur slaap. Maar eigenlijk denk ik dat het voor een hsp veel lastiger is om die diepe slaap te krijgen. Bij mij is dat zeker ook niet altijd aan het begin van de nacht. Ik heb soms een paar uur nodig om die 'spanning' kwijt te raken, enkel omdat ik dagelijkse gebeurtenissen aan het verwerken ben. Door slaapproblemen heb ik ook vaak dat ik me chronisch vermoeid voel en wel degelijk een hoge slaap druk ervaar maar dan alsnog wakker kan liggen. Als je op een gegeven moment dagen achter elkaar heel weinig hebt kunnen slapen, is het wel heel lastig om niet vroeg naar bed te gaan wanneer je doodmoe bent. En de spanning over slaap neemt vaak toe omdat het al een tijd niet lukt. Overigens heb ik wel geleerd om niet op m'n wekker te kijken, daar schiet ik altijd gelijk van in de stress.
Gelukkig slaap ik de laatste tijd weer beter maar merk toch dat ik regelmatig aan het bijslapen ben van de nachten waarin ik die diepere slaap mis. Misschien toch proberen om eerder op te staan🤔
Lily&River: Ik begrijp je verhaal maar al te goed. Als ik een periode van slecht slapen heb, dan is dat vaak omdat mijn brein overdag niet stil te krijgen is, en/of omdat ik heb teveel prikkels hebt gehad. Einde dag heeeel moe. Mooi! Lekker veel slaapdruk! Ehh, nee. Tijdens zo'n periode ga ik naar bed, val als een blok in slaap, en dan begint het "feest". De dag word in mijn hoofd als het ware "herhaald", en dan komen nog meer gedachten erbij, als kers op de taart. De brein-trein denderd door (was het maar een slaaptrein). Zo'n nacht wordt gekenmerkt door hele korte slaapjes en steeds kort wakker tussendoor, net als een knipperlicht. Moe zijn door wat er in mijn hoofd afspeelt is niet fijn. Fysiek moe zijn geeft meer gezonde slaapdruk. Dus, na een aantal slechte nachten weet ik dat het tijd is om mezelf weer aan te pakken. Ach ja, het gaat mijn hele leven al zo. 😉
@@remkojerphanion4686 ja precies, ik denk het probleem is dat onze slaapdruk alsnog gepaard gaat met teveel spanning/mentale stress/overprikkeling. En dan is inslapen of doorslapen alsnog lastig. Maar fysieke slaapdruk helpt wel wanneer ik ook rustiger ben.
Eerlijk gezegd vraag ik me serieus af of we die lichtere slaap niet ook nodig hebben om dingen te verwerken. Ik denk niet dat het waar is dat alleen de diepe slaap belangrijk zou zijn.
Ik focus me inmiddels vooral op ontspanning rondom slaap. Het gevoel dat ik van alles goed zou moeten doen of zelfs bepaalde tijden naar bed zou moeten gaan verhoogd alleen maar enorm de spanning. 's Avonds al proberen te ontprikkelen, zoveel mogelijk spanning loslaten en vertrouwen dat ik wel ga slapen werkt voor mij het beste.
@@remkojerphanion4686je hebt de video niet goed begrepen. Hij advocateert juist dat je overdag je NIET te druk moet zijn maar ipv daarvan meer moet ontspannen. Het enige qua drukte wat je zou moeten maken voor een betere slaap is fysieke inspanning met een lage druk
Wat een mooie duidelijke uitleg, wat ik in principe al wist en deed. Maar bevestiging is altijd goed. Weliswaar zit ik tot diep in de nacht meestal voor dit apparaat, maar heb wel de nachtverlichting aan staan en dat scheelt al enorm, en rustige dingen er op doen of gewoon kijken. Geen drukke dingen. dan ben je 71!
Klopt soms slaap ik maar 4 uur maar dan heb ik wel heel ontspannen geslapen en dan voel ik me super 💪🏽
moet je maar eens een paar weken achter elkaar proberen......soms is niet relevant soms kan alles.
Afgezien daarvan is ieder mens anders!
@@020matrixgewoon luisteren naar je lichaam denk ik. Soms slaap ik 5 uur omdat ik om 12 uur pas in slaap val omdat ik me daarvoor niet moe voel en soms 7 uur als ik me moe voel en makkelijk in slaap kan vallen.
Fijne stem! Kon ik hier maar de hele dag voor mijn colleges naar luisteren
Dan zou ik het veel beter opslaan
Ja precies, ik was ook juist aan het denken...jammer dat niet alle leerkracht dit kunnen, deze meneer is echt een goeie voorbeeld
Moet je naar het zuiden van het land verhuizen.
Tip: zet aan als je wil slapen, met oordopjes, en luister alleen
Ik zou je dit afraden, want als er iets is wat je wakker moet maken, dan hoor je niks en heb je een probleem.
Je bent een topper, eindelijk iemand die met kennis praat
In de winter slaap ik makkelijk 10 uur aan een stuk, in de zomer ben ik na 4 uur liggen wel weer klaar om (fysiek) wat te gaan doen.
Dat lijkt mij evolutionair, vroeger kon je in de donkere wintermaanden immers weinig doen vanwege het gebrek aan licht.
In de winter heb ik ook minder energie, minder lust in wat dan ook. Verzet in de zomer 2x zoveel werk als in de winter.
Dankjewel voor dit! Nooit eerder gehoord vond al raar 7/8uur slapen en alsnog moe. Mijn diepe slaap is juist voordat ik wakker wordt in de vroege ochtend
Dan ben je een avondmens waarschijnlijk.
The video makes sense!
Soms ga ik om 1:00 uur naar bed en sta ik uitgeruster op dan dat ik om 22:00 uur naar bed ga.
En zonder wekker sta ik altijd uitgerust op!
Zonder wekker ben ik óók uitgerust, maar wél te laat op mijn werk😅
Zonder wekker slaap ik 12 uur en dan ben ik kapot moe als ik uit bed kom.
Ja, over het algemeen zet ik ook nauwelijks tot niet de wekker. Zeg 1 keer per week staat de wekker aan.
@@amsterdamG2G 😆 hahah
@@jankees4037 pk
A few things helped me... First to realise my body will never forgo deep sleep, even if i miss some on one night it keeps tracks and i will have extra on the next night... Second to go to bed when i am tired, regardless of when i get up, but get up at the same time even if i had a late night. So focus only on my get up time not my go to be time. My sleep pressure will adjust on its own... Make the room as dark as possible.
Goede uitleg.🙂👍
En dat met de wekker klopt.
Beter niet doen, midden in de nacht.
Sleep well.
Ik val soms voor de tv in slaap of dut in , om een uurtje of 11 dan probeer ik direct door te slapen in bed maar dan toch te onrustig en duurt het soms een uur voordat er weer geslapen wordt ,deze tips zijn wel heel bruikbaar ,ik merk dat te veel doe en stress s avond invloed heeft op mijn nachtrust
Heel duidelijk verhaal! Gewoon gaan werken voor een werkgever waar ik voor werk en je slaapt prima. Soms wel 5 verschillende aanvangstijden en regelmatig tot in de nacht. Maar ons kind moet wel gewoon naar school dus ben je er weer vroeg uit. Ik val meestal binnen 5 tot 10 minuten in slaap, gesloopt…
Fijn om te zien dat het oude format niet verloren is gegaan :)
Minder is meer in dit geval! Bedankt voor de heldere uitleg.
Wil je meer weten over het onderzoek van Merijn van de Laar? Lees over het onderzoek in het wetenschappelijke artikel: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29555134/
Mochten jullie na het bekijken van dit college meer willen weten over slaap, kijk dan eens naar deze colleges:
Waarom kun jij je niet herinneren wanneer je in slaap bent gevallen? ► ruclips.net/video/w2oItv2-QhU/видео.html
Hoe erg is het om een nachtje door te halen? ► ruclips.net/video/82jtsXkXnro/видео.html
Hoe helpt een goede nachtrust tegen klachten? ► ruclips.net/video/noP2xocG_v4/видео.html
Kan je geheugen gemanipuleerd worden tijdens je slaap? ► ruclips.net/video/lc6UwYU8XGY/видео.html
Hebben wij in Nederland een slaapprobleem? ► ruclips.net/video/imADh6nnLKk/видео.html
Hoe kom je van je nachtmerries af? ► ruclips.net/video/dyXOgO1ttuM/видео.html
Geld dit ook voor niet volwassenen
Where can I find the research you are basing this advise on? 5 hours of sleep is not enough and its unhealthy on the long term for your brain and health. I think this is bad advise and I wonder what studies you are basing this on.
@@user-kc7bz1km6i ben ik ook benieuwd naar
effect van alcohol op lange termijn voor je slaap?
Zo waardevol, dit hoor je nooit naast het standaard advies van 8 uur...!!😊 Super!
Dankuwel, heel zinvol. Ik blijf nog even liggen, mag dat wel van u?
Doe gewoon als René: ga sneller slapen!
Ik ben boos
🤣
Duidelijk en overtuigend uitgelegd. Dankjewel
Weer een gevalletje kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De hele maatschappij draait constant om kwantiteit. Maar ik wil kwaliteit.
Trots op jou Berend
@@meesspijkerman120 tis wel met dt hè
@@supermarc en ook met 87
Slecht slapen komt doordat je mensen in je leven hebt die slechte invloed op jou hebben. Ik heb me afgezonderd van alle negativiteit en ik slaap weer heerlijk tegenwoordig. Door de weeks 5 a 6 uur want heb te weinig tijd per dag. In het weekend makkelijk 12uur om verloren tijd bij te slapen
Dat je verloren tijd bij kan slapen is een fabeltje. Slaap kun je niet inhalen.
Het niet op de wekker kijken heb ik op mijn 12e al geleerd, verder een bijzonder informatief filmpje, dank!
Bedankt!
Namens alle studenten
Voor studenten raad ik dit niet aan, hou de 8uur slaap-guideline aan. Namelijk de fases die in de video worden aangekaart is met name de NON REM slaap. Hier gaan je hersenen alle informatie en ook oude informatie structeren. Maar juist in de laatste fases richting 5/6/7uur slaap word de REM slaap langer, En hier komt er een samensmelting van oude en nieuwe informatie die bijdraagt aan je creatieve vermogen. Daarom dat je wakker word met allerlei ideen op problemen. Voor studenten (en eigenlijk iedereen) die veel informatie elke dag moeten verwerken, zeg ik. Slaap tot je vanzelf wakker word zonder wekker. Dit heb je nodig, er is een reden waarom je slaapt. Als je dit vaak genoeg doet, minder licht in de avond/minder blauw licht + wakker worden met licht train je, je biologisch clock en word je altijd vóór je wekker wakker. Want je onderbewustzijn weet beter hoe laat het is dan jijzelf :P
Als ik elke dag moet slapen tot ik wakker word zonder wekker kom ik elke dag te laat op school
Hartelijk bedankt voor nuttige informatie . jullie helpen mensen enorm om te kunnen van hun leven genieten.nogmaals merci voor de positieve informatie en ik wens jullie uit grond van mijn hart heel veel succes en plezier.Beste groeten.🙏👍👌🌹☀️
Cameron, dat is nou een leuke, positieve bijdrage - top.
Goeie tip van die wekker, ik zorg al heel lang dat ik er niet op kan zien hoe laat het is 😊
Vraag: 'slaapdruk' klinkt een beetje paradoxaal en daardoor niet makkelijk te begrijpen; waarom niet gewoon het woord 'moeheid' gebruiken? Dat is zo te horen hetzelfde.
Moeheid kan vermoeide spieren en vermoeid gevoel betekenen. Ik denk dat slaapdruk alleen het gevoel van vermoeidheid betekent, en niet per sé de vermoeide spieren.
Als je net een marathon achter de rug hebt, zou het kunnen zijn dat je je niet erg slaperig voelt, maar wel fysiek uitgeput bent. Dat helpt misschien wel bij slapen 's nachts, maar het is niet dat je meteen in slaap valt na de marathon.
3:08 mijn zus is wel eens laat thuis gekomen, deur op slot, zij sleutels niet bij, had ze gewoon de ladder gepakt en via haar slaapkamerraam naar binnen gegaan, en die direct weer opgeruimd
7:48 "veel bewegen ontspant", kan hij dan misschien een vriend van me uitleggen dat fietsen ontspanning is voor mij, want dat probeer ik al jaren tevergeefs.
9:47: ik was dus net aan m'n slaapritme gewend, zetten ze de klok een uur vooruit. Kan ik weer een halfjaar gaan wennen.
Oh en dan nog iets: feit en geen fabel: ik slaap persoonlijk slecht bij volle maan, kan geen placebo effect zijn want ik slaap dan ook slecht als ik het niet weet, ik houd ook niet bij wanneer het volle maan is. En mijn slaapkamer is hardstikke donker (heb rolluiken en geen gordijnen).
Heel interessant! Ik slaap juist te goed en te makkelijk, als ik geen wekker zet 12, 13 uur achter elkaar. Wel altijd met oordopjes in. Maar goed beschouwd is teveel slapen zo zonde van mn levenstijd.
Welke oordopjes gebruik je
Heb je dan ook dat als je 8u slaapt je s middags echt MOET slapen?
ik ben ook een vreselijk slaper. slaap altijd erg onrustig. helaas vallen rond en uurtje of 9 savonds mijn ogen echt dicht en slaap ik dan tot een uurtje of 6 de volgende dag. maar word niet uitgerust wakker, word vaak snachts wakker. daarnaast heb ik de laadste tijd vaak in het begin van de nacht paniek aanvallen waardoor ik snachts maar een uurtje of 3 4 slaap. ook onrustig . ik heb daarom met grote regelmaat migraine van wege over vermoeidheid, deze video klinkt echt geweldig. maar het lukt mij dus niet om minder op bed te liggen en ls ik het al een paar dagen heb gedaan dan lig ik vervolgens en dag of langer op bed met hoofdpijn en migraine,
4.5 tot 5 uur! Ik heb chronische problemen en sinds dien is het voor mij essentieel dat ik goed slaap. Ik heb uitgetest wanneer ik niet moe ben en de minste klachten heb. Dat is met 9-10 uur slapen. Dat is het dubbele! En dat terwijl een groot deel van mijn slaap diepe slaap is. Ik kan redelijk goed functioneren met weinig slaap maar ik krijg wel enorm veel klachten van mijn chronische aandoeningen.
Interessant college, dus vanaf nu geen nachtelijke zorgen meer hierover. Welterusten, slaap zacht. 🥱😴😴
Video was heel informatief maar ik had gelijk zin om te slapen
Ik slaap standaard 7 uur, ongeacht de tijd dat ik ga slapen. Langer slapen lukt niet, dus de kwaliteit ervan zal wel goed zijn.
Precies wat ik nodig heb in mijn leven. Heb al tijden slapeloosheid, omdat ik vaak stress om mijn werkschema. Talloze keren brak op werk met oploskoffie als mijn enige heil.
Kennelijk zijn de geleerden het er nog niet over eens; De laatste (mij bekende) wetenschappelijke opvatting was dat iedereen, niemand uitgezonderd, 8 uur slaap nodig heeft.
Ligt eraan wie dat onderzoek gefinancierd heeft.. Ik denk dat 8 uur een prima uitgangspunt is, maar in dit filmpje wordt uitgelegd dat veel andere factoren een rol spelen. Goed om te weten..
Ach, zo is de wetenschap, wat het ene jaar geldt wordt het andere jaar weer omgegooid.
Ik twijfel of dit wel klopt. Ik ben geregeld zo moe dat ik eerst even op de bank moet slapen voor ik tanden kan poetsen en naar bed kan gaan, toch slaap ik altijd licht en wordt werkelijk van elk geluidje of wat dan ook wakker, onafhankelijk van of ik net ben gaan slapen of aan het einde van mijn slaap zit. Het eerste impliceert dat er sprake is van een hoge slaapdruk en het tweede juist dat er sprake is van een lage slaapdruk. Ook lees ik ergens anders dat cortisollevels 's ochtends het hoogst zijn en gedurende de dag afnemen, toch word ik telkens wakkerder gedurende de dag en ben dus meer een avondmens. Ik vraag me af of wat er gezegd wordt echt over alle mensen gezegd kan worden of dat er variaties of typen mensen zijn. Ik probeerde tegenwoordig juist eerder naar bed te gaan zodat ik niet eerst op de bank hoef te slapen en kwam er tot mijn verbazing achter dat ik prima kon slapen zelfs als ik me nog helemaal niet erg slaperig voelde. Ik stelde me eigenlijk als doel om dit vaker te doen, dus verwarrend dat hier nu wordt gesuggereerd dat het tegenovergestelde beter is.
Klopt, dit kanaal heeft wel eens vaker aparte uitspraken, wetenschap toont gewoon aan dat je 2x 3uur cyclussen nodig hebt. 1e voor je lichaam en de 2e voor je brein.
Zonder een enkele uitzondering zijn er bij alle mensen duidelijke verschillen te zien in de hersenen bij 5 uur of minder slaap voor langere tijd. En bij verschillen moet je denken aan gaten e.d wat bijvoorbeeld Alzheimer/dementie veroorzaakt.
Gewoon naar je lichaam luisteren..die weet het voor jezelf het beste🤷🏼.
Ik ga pas echt liggen om te slapen als ik mijn ogen echt niet meer open kan houden. Voorheen ging ik al eerder liggen maar dan werdt ik voor mijn gevoel juist weer wakkerder en lig ik maar te draaien en te woelen totdat de slaap nog eens een keer komt...
Wauw dit vond ik echt een goede video!
Fantastisch gebracht. 5 km wanderlen per dag helpf ook heel veel.
Prima uitleg! Kijken of jouw tips voor mij gaan werken de komende tijd.
Heel interessant dit! Bedankt voor de fijne uitleg
Ik slaap er altijd 6, ik kijk ook 2 uur NOS per dag dus ik slaap alles bij elkaar acht uur.
Ik ga dit zeker uitproberen want ik ben een erg slechte en lichte slaper waardoor ik overdag meestal uitgeput ben. Meer uitgeput dan normaal door chronische zenuwpijn. Baat het niet schaadt het niet.
Ik zweer het deze video komt alleen snachts in je recommended. Echt al de 5de keer
Het is een teken 😉
Wat een super goede presentatie. Zeer leerzaam!
Volgens andere experts is REM-slaap even belangrijk als diepe slaap. Dus die restslaap heb je ook nodig. Ik vind de boodschap dat minder slaap goed is, echt heel slecht. Als de gemiddelde mens consequent zes uur per dag slaapt dan ontstaat er wel degelijk een probleem. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld overvallen worden door onbewuste microslaapjes, bijvoorbeeld in het verkeer. Met dodelijke ongelukken tot gevolg. Gewoon gemiddeld 8 uur blijven slapen, zou ik zeggen! Slaaprestrictie bij slapeloosheid is een tijdelijke oplossing om opnieuw te leren doorslapen. En je leert dat je prima functioneren kunt als je de 8 uur een keer of een periode lang niet haalt. Maar de boodschap moet absoluut niet zijn dat je die 8 uur uiteindelijk helemaal niet nodig hebt. Levensgevaarlijk! Of hebben de andere slaapexperts het helemaal bij het verkeerde eind?
Jammer, dat in, als zoveel van dit soort goedbedoelde verhalen, men compleet voorbijgaat aan de noodzaak van een goed slaapsysteem.
Ik mag mensen al meer dan 30 adviseren op het gebied van nachtrust en hoor helaas ook zelden dat een fysio (de goeden daargelaten)hier naar vraagt.
En 5 uur diepe slaap bestaat niet. Welterusten en succes met schaapjes tellen..
Ik slaap altijd lekker in, maar niet langer dan 4, soms 4 en een half uur, ik ga nu maar na 12 uur naar bed, want die nachtelijke uren maken heel nerveus tenslotte..
Tips?
ik slaap elke nacht 4/5 uur slaap en dan echt diepe slaap. Ik ga pas slapen wanneer ik me echt moe voel en niet eerder, anders loop ik maar te rollen en ga ik over het leven nadenken etc.
Gewoon lekker slapen wanneer je echt moe bent.
Eindelijk een keer iemand die echt weet waar die over praat. Altijd in getallen denken ja je MOET 7 uur minimaal halen, hij ontkracht het dat het om kwaliteit gaat en niet kwantiteit.
Wanneer ik een paar uren flink bezig ben, krijg ik onder mijn middel pijn in mijn rug. Dan ga ik plat op mijn rug liggen, zonder hoofdkussen, en bid tot God of Hij door de kracht van de Heilige Geest mijn pijnlijke vermoeidheid wil verwijderen. Een half uur later sta ik zo fris als een hoentje op. De pijn is verdwenen en komt die dag ook niet terug. Ik ben nu 79 jaar oud en leerde God kennen toen ik 46 jaar was. Mijn leven is 180° gedraaid o.a. van saai naar exited.
Het menselijk lichaam heeft minimaal 5 uur diepe slaap nodig voor een gezond functionerende immuunsysteem.
Bron: dr. Mike Varshavski
Voor de rest super interessant filmpje. Nu hoef ik mij tenminste niet druk te maken om mijn slaap wanneer mijn wekker aangeeft nog 7 uur en x minuten.
Ik heb het gevoel dat er een stuk mist: heb je die perioden van 'lichte slaap' nou nodig of niet? Als je ze wel nodig hebt, moet je die dus optellen bij de vier tot vijf uur diepe slaap.
Ik kijk dit precies op de avond dat het net 33 graden is geweest. Morgen is het 39 graden. 6 uur wekker. Thanks
perfecte tips! ik maak m'n kinderen om 23:00 wakker en ga ze verhaaltjes voorlezen... dan val ik daarna als een blok in slaap
Grappig hoe dat werkt, doordeweeks slaap ik ca. 6-7 uur per nacht (sta om 5 uur s óchtends op, zodat ik in de avond goed moe ben) , in het weekend 8-10 uur en dan merk ik gewoon dat ik zondag nacht minder goed in slaap kom. Ik ben dan te uitgerust XD.
Doordeweeks altijd 8 uur, vrij-za en za-zo 6 uur, en zon-ma 9 uur :) Ik moet juist om zondagavond echt bijtanken.
zeer interessant: & heel veel inspiratie / wijsheid. Prachtig gesproken.
4:43 nou ik niet hoor. Als ik de hele dag in een stad ben geweest en van alles heb gedaan en gezien ga ik daar de hele nacht nog over nadenken
Ik heb mazzel ik slaap altijd heel snel in, maar ik heb wel die 8-9 uur slaap nodig. Waarschijnlijk slaap ik wel snel maar niet zo diep. Ik zou het liefste vroeg naar bed en vroeg op.( niet altijd even gezellig haha)
Dan kun je dus proberen om die slaaprestrictie toe te passen!
5 uur slapen is minimaal voor mij. Ik val snel in slaap. 7uur meestal optimaal, maar ik kan ook 12uur slapen door na 9a10uur opnieuw in slaap te vallen haha
Dit hoor ik dus voor het eerst. Weer wat bij geleerd.
Vertel dit mijn 1 jarige zoon maar even..
Hahah, moet je geen kinderen maken als je ze niet aankan.
Huilie huilie
Even een goeie klap geven, niet te zacht dan huilen ze.
Beetje jammer dat hij het toch niet onthoudt.
Interessante video. Zou deze fijne vent ook een video over onregelmatig werken (late en vroege diensten) en slaap willen maken? Want elke dag dezelfde tijd naar bed en weer opstaan is geen optie.
Goeie vraag, tevens herkenbaar aangezien deze reactie word geschreven tijdens een slapeloze nachtdienst. Maar volgens theorie zou je dus tussen 0100 en 0600 voldoende slaap kunnen pakken, en overdag een vroege en/of een late dienst draaien
Oplossing: Sneller slapen
Ik slaap doorgaans maximaal 3 uur per nacht en regelmatig dagen helemaal niet. Mijn slaapproblematiek is mogelijk als gevolg van Neurofibromatose. Ik ben 60+ en heb mijn hele leven kort geslapen en daarmee tot een jaar of 10 geleden daar bovenmatig mee gepresteerd. Naast de insomnia (slapeloosheid) is mijn slaap ook nog eens kwalitatief slecht door slaapapneu. Durf vaak niet eens over straat omdat ik al meerdere jaren als gevolg van te weinig slaap soort epilepsieaanvallen krijg. Geen enkele slaapdeskundige daar jarenlang van kunnen overtuigen want, omdat dit nog een vrij onbekend gebied is, wilden ze niet luisteren. Neurofibromatose is dominant erfelijk en ik zag het zelfde probleem bij meerdere familieleden. Bij een recente hersen EEG constateerden ze vreemde hersensignalen maar verder niets mee doen want ze weten niet wat er aan de hand is. Alle slaapritmes geprobeerd maar geen enkel resultaat. Zelfs slaapmedicatie helpt vaak niet eens. Het slaapcentrum in Den Haag stuurde mij gewoon weg met het verhaal om ondersteuning te zoeken om te accepteren dat ik een slaapprobleem heb en er maar mee moet leren leven. Makkelijk kletsen. Zelfs een stuk of 10 polysomnografische onderzoeken inzake slaapapneu mislukten allemaal omdat ik niet met die registratiekastjes kon slapen en daarom zijn mijn apneus maar onder volledige narcose vastgesteld. Zo veel deskundigen maar al die slaapdeskundigen verdomden het om mijn verhaal aan te horen of om op zijn minst eens hun gedachten hier over te laten gaan. Zelfs prof. dr. Eus van Someren om hulp gevraagd. Ook schijnt niemand echt te weten wat slapeloosheid door neurofibromatose voor gevolgen heeft en wat er dan in je slaap gebeurd. Neurofibromatose is zo'n 25 jaar geleden door een patholoog vastgesteld en recentelijk ook door een klinisch geneticus bevestigd en hoe nu verder? Niemand die het weet of die mij adviezen kan geven. Misschien dat universiteit van Nederland het weet.
Reading your comment, I feel for you. There must be someone that can help you somehow. I found the email of a scientists for you, which recently wrote a book about sleep. It's called why we sleep by Matthew walker. Try to write him a email and explain your situation, you never know. Take care
Hebben jullie ook tips of een video over slapen tijdens 38 uurige werkweek met nachtdienst? En omschakelen naar het dag ritme?
Hi @Christiaan Beekhuis, misschien vind je deze video dan interessant. In dit college legt chronobioloog Bert van der Horst uit wat er gebeurt als je jouw slaapritme teveel door de war gooit, bijvoorbeeld door het afwisselen van dag- en nachtdiensten: ruclips.net/video/82jtsXkXnro/видео.html
@@UniversiteitvanNL
Ga ik eens kijken! Maar nachtdienst werken is natuurlijk heel wat anders 😊
Mijn man gebruikt de eerste twee, drie dagen, na de nachtdienst, melatonine. Bevalt al jaren heel goed. Na de derde dag is het bio ritme aangepast.
Interessant filmpje. Bevestigde mijn vermoeden dat de kwaliteit van de diepe slaap uiteindelijk het belangrijkst is. Ik zit op gemiddeld 10 a 20 minuutjes diepe slaap en ik word al zolang ik me herinner in de ochtend uitgeput wakker. Toch maar zijn theorie eens uitproberen! Kortere nachten maken en kijken of mijn lichaam zelf de diepe slaap fasen verhoogd.
En resultaat?
Hoe kan het dan af en toe zijn dat als je je zo verschrikkelijk moe voelt dat je dan juist niet kan slapen? Ondanks je hoge slaapdruk en ontspanning?
Ik slaap 8 a 9 uur momenteel. Zo diep dat ik denk dat ik uit een andere wereld kom als ik wakker wordt. Duurt ook echt ff voordat ik uit gedoezeld en uitgerekt ben. Dan nog ff lekker kroelen onder mn dekbed voordat ik koffie ga zetten. Slapen is het lekkerste wat er is in dit leven.
Wat n rotleven heb je dan als je dat t lekkerste vind in dit leven🤣
Helder uitgelegd, dank je wel!
Kijk, eindelijk een daadwerkelijk nuttig filmpje om te luisteren en langzaam op in te slapen! Welterusten. 👍
Arnold: i hear you think i need 8 hours of sleep. Than sleep faster💪😂
Ik heb al een tijd extreme slaapproblemen, ik val regelmatig pas tegen 5, 6 uur 's ochtends in slaap. Of ik slaap in de eerste helft van de nacht anderhalf uur, lig weer een poos wakker en slaap dan weer anderhalf uur. Ik slaap dan maar 3 uur in totaal. Hoe doe je dat dan met die slaaprestrictie toepassen? Het zit bij mij tussen de oren, bang om weer wakker te gaan liggen, wat dan ook prompt gebeurt. Hoe moe ik ook ben.
Lichte slaap is om emoties te verwerken (d.m.v. dromen). Net zo belangrijk
Ik ken iemand die al heel z'n leven pas om 1 uur gaat slapen doordeweeks, en dan weer om kwart over 5 opstaat en om 7 uur klaar staat om te timmeren. Hij is nu 65 en nog steeds zo fit als een jonge vent. Vroeg me altijd af hoe dan? Maar hij slaapt dus gewoon heel diep.
Goeie video! Wat is er aan de hand met het nieuwe muziekje? De oude melodie vond ik veel leuker, dit is meer één grote waas aan impuls. Misschien klinkt het beter als hierin het originele motief wordt verwerkt - die altijd voor en na de lezingen speelt.
Eindelijk eens een goede video hierover! Vooral met de wekker!
Onzin, recent onderzoek heeft aangetoond dat REM slaap zeer belangrijk is.
wat ik zou willen weten is of ik mijzelf ook kan aanleren om maar 6 uur te slapen. Zodat ik overdag meer kan doen, dus ook ontspanning. Dingen die ik leuk vind.
Een vriend, die veel bewoog en geen stress heeft of had, die kon 3 dagen achter elkaar wakker liggen. Zelfs als hij om 5 uur opstond en om middernacht nasr bed ging, dan lag hij heel de nacht wakker. Onderzocht, maar hij was de rust zelve en bewoog veel, dus wat dat dan veroorzaakt?
Geweldige video! Goed uitgelegd en bruikbare tips, bedankt.
Er wordt in de video alleen geen aandacht besteed aan de REM slaap, die op een slaap grafiek nog hoger zit dan de lichte slaap. Ik heb zelf altijd het idee dat je daar veel van je prikkels van overdag in verwerkt en dus vooral mentaal uitrust. Hoor ik graag wat meer over!
prima weerbericht
Gekkie.