ΣΤΡΙΦΤΑΛΙΑ - ΣΟΥΣΤΑ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΗ 1917

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 янв 2025

Комментарии •

  • @Nautikos986
    @Nautikos986 16 дней назад +2

    Μονο εμενα μου θυμίζει πηδηχτο? Εχω ακουσει και την αυθεντική ηχογράφηση και συγχαρητήρια γιατι πραγματικά ειναι πολυ καλο το παιξιμο σας. Αλλα παλι τα γυρίσματα δεν θυμίζουν λιγο ανωγεινο? Τον παλιο ανωγεινο οπως ηχογραφήθηκε πριν το 1980. Δεδομένου οτι τον πηδηχτο παλιο τον πεγανε και σούστα (Ρουμαθιανη σουστα , Ηρακλειωτικη σουστα που ηχογράφησε παλι ο Καπόκης το 1921 και με βαση τα σημερινά δεδομένα έπρεπε να λεγεται μαλεβιζιωτης) και επισης Δεδομένου οτι ο ανωγεινος ητανε γνωστος σε ολους του Ρεθεμνιωτες ως πηδηχτος (προπολεμικο), λεω μηπως ο Καποκης στην ουσια παιζει ανωγεινο, και λογο της Χανιωτικης καραγογης του , λεει Ρεθεμνιωτικη σουστα (Δηλαδη πηδηζτος Ρεθύμνου)

    • @cretanlyralab
      @cretanlyralab 16 дней назад +1

      Καλησπέρα,, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τον Ανωγειανό Πηδηχτό μοιάζει στο πρώτο γυρίσμαναι ,άλλα τα υπόλοιπα έχουν ύφος σούστας.
      Στον Αποκορωνα στα παλαιά γλέντια έπαιζαν Σούστες γι αυτό πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του ο Καποκης τον χορό αυτόν και όχι αλλον. Εχει παίξει και ο Καντερης μία μοναδική Σούστα.
      Η έναρξη και η εξέλιξη της δισκογραφίας παγίωσε κάποιες μελωδίες στα αυτιά του κόσμου, παλαιότερα πιστεύω υπήρχε περισσότερη ελευθερία και περιθώριο έκφρασης.
      Παρόλα αυτά ακόμα αλλάζουν μελωδίες.
      Ένα παράδειγμα με τον Ανωγειανό είναι οτι συνήθως δεν αναπαράγονται όλα τα γυρίσματα που παίζει ο Στραβός (ίσως στην πρώτη ηχογράφηση του χορου ) αλλά αρκετά λιγότερα.
      Κάποια από αυτά εκτελούνται σαν κοντυλιές.
      Ίσως και να ήταν και πριν κοντυλιές και αυτός να τα έβαλε μέσα στην εκτέλεση του για τον Ανωγειανό...
      Κάπως έτσι τα σκέφτομαι εγώ..
      Ηλίας Βλαμάκης

    • @Nautikos986
      @Nautikos986 16 дней назад +2

      ​@@cretanlyralabΠραγματικά οι ηχογραφήσεις επηρέασαν πολύ την μουσική. Παλιά ητανε πιο ελεύθερα όντως, ειδικά μεταξύ των "πυρριχιων" χορών (Πηδηχτοι, πεντοζαλια, σούστες, κοντυλιες), δηλαδή γυρίσματα από τον έναν σκοπό παίζονταν και στους άλλους. Με τον περιορισμένο χρόνο ηχογράφησης, οι μουσικοί παίζανε τα απολύτως απαραίτητα γυρίσματα, και έτσι τυποποιηθηκανε οι σκοποί και επηρέασαν τους οργανοπεκτες. Έτσι εξελίχθηκε ο "παλαιός" σε νέο τρόπο παιξίματος