Kirada yüzde 25 uygulaması bitiyor. Peki şimdi ne olacak? Kiracıları ne bekliyor?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 июн 2024
  • Kimine göre yüzde 25 zam sınırı hiç uygulanmadı kimine göre kiracıları rahatlattı. Uygulama başladığı günden beri tartışmalar hiç bitmedi. Neredeyse 2 yıldır konut kira zamları vatandaşların korkulu rüyası olmuştu. Ancak enflasyonun arttığı dönemlerde kiracıları korumak amacıyla devletin hayata geçirdiği ‘yüzde 25 zam sınırı’ uygulamasıyla ev sahipleri tabir-i caizse acımasızca zam yapamıyordu. Yapsa bile kiracıların yasal dayanağı bulunuyordu. Bu bağlamda kiracıların bir nebze de olsa rahatladıklarını söyleyebiliriz. Fakat her şeyin bir sonu olduğu gibi bu uygulamanın da elbet bir gün sonu olacaktı. İşte o gün yarın.
    Peki şimdi ne olacak?
    Gelin detaylara içeriğimizde bakalım...
    ----------------------------------------------------------SORU CEVAP----------------------------------------------------------
    1- Konut kirasında yüzde 25 zam sınırı uygulaması hangi dönemi kapsıyor?
    8 Haziran 2022 ile başlayan kira tavan sınırı uygulaması 2 Temmuz itibarıyla sona eriyor.
    2- Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?
    Yeniden 15 Haziran 2022 günü öncesine geri döneceğiz; kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında yükümlü oldukları zammı yapacak.
    3- TÜFE ortalaması üzerinde bir artış talep edilebilir mi?
    Bizim hukukumuzda kira sözleşmelerinde TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde yazılan artış şartları geçersizdir. Bu noktada temel artış oranı kiracı için TÜFE 12 aylık ortalamasıdır.
    4- Temmuz ayı öncesinde kirasına zam yapan tüketicilerin durumu ne olacak?
    Örneğin nisandan nisana yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulandı. Ev sahibi yeni bir zam dönemi için nisan 2025’i bekleyecek.
    5- 2 Temmuz öncesinde artış yapan kiracılardan 2 Temmuz sonrasında aradaki fark kadar ya da farklı bir zam talep edilmesi mümkün mü?
    Haberin Devamı
    2 Temmuz öncesinde hangi tarihte olursa olsun kira artışını yüzde 25 olarak yapan konut kiracısı 2 Temmuz sonrasında ayrıca ek bir zam veya fark zam artışı yapmayacaktır. Bu kiracılar için bir sonraki yıl beklenecek ve kendileri içni yenileme dönemi geldiğinde artık onlarda TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında artışlarını yenileme döneminde yapacaklardır.
    6- Sözleşmelerde sabit bir kira oranı belirlenebilir mi?
    Hukukumuzda konut kira zammı için 12 aylık TÜFE ortalaması üst sınırdır. Bunu aşmayan bir oran belirlenmesi mümkün. Ancak bunu aşacak bir talep geçersizdir.
    7- Dava süreci devam edenlerin zam uygulaması nasıl olacak?
    Ev sahipleri ile kiracılar arasında uyuşmazlık davaları ve arabulucu süreçleri devam ediyor. Bu durumdaki kiracılar da zam yapma dönemi geldiğinde mevcut oranı uygulayacak.
    8- Ev sahibi hangi koşulda kirayı artırmayı talep edebilir?
    Ev sahipleri kira sözleşmesi 5. yılını tamamlayana kadar bu oran üzerinde bir artış talep edemez. 5. yıl tamamlandıktan sonra ise kira tespit davası açma hakkı vardır.
    9- Kira anlaşmazlıklarını nasıl bir süreç bekliyor?
    Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül 2023’te başladı. İlamsız icra yoluyla tahliye hariç olmak üzere kira anlaşmazlıklarından kaynaklı tüm ihtilaflar için önce arabulucuya başvurulacak; anlaşma sağlanmazsa dava açılabilecek.
    10- İş yeri kiralarında uygulama nasıl olacak?
    İş yerleri için kirada bir sınır uygulaması yapılmadı. Eskiden olduğu gibi TÜFE ortalamasında kira zammı devam ediyor.

Комментарии • 1

  • @hanifeozdemir5680
    @hanifeozdemir5680 19 дней назад +1

    ev sahiplerinden gelir vergisi alınmasını isteriz okadar kira alıyorlar vergi versinler ceza olsun faiş zam yapanlara