دین و فرگشت (بخش سوم و پایانی). نقدی بر تقسیر علمی قرآن و کتاب "خلقت انسان"، یدالله سحابی

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • این ویدیو در باره نقد کتاب "خلقت انسان" و در کل تفسیر علمی قرآن است و دعوتی است به اندیشیدن و هشداری است در باره شبه علم که این روزها بازارش داغ شده. منظور از ملی-مذهبی در اینجا جریانی فکری است که در عرصه سیاست با این عنوان شناخته می شود و نمایندگان فکری مهم آن مهدی بازرگان و یدالله سحابی هستند. (البته شاید در بین افراد این جریان کسانی باشند که اندکی متفاوت بیندیشند). این مدل تفسیری که آن را هرمنوتیک تاخیری نامیده ام به دنبال تطبیق آیات قرآن با یافته های علمی روز است و از این نظر تاخیری است که درنگ می کند تا کشفیات علمی بیان شوند که بعد بتواند آن یافته ها را با تفسیر آزادانه و بی ارتباط با سیاق متن بر قرآن تطبیق دهد. سحابی و همفکران او فاقد نگاه تاریخی هستند و از نقد تاریخی دین اطلاع ندارند. ( در باره نقد تاریخی این ویدیو را ببینید: نقد تاریخی مسیحیت، دیوید فریدریش اشتراوس).
    منابع این ویدیو بیشتر همان هایی هستند که در بخش اول این مجموعه در باره فرگشت ارائه داده ام. منابع دیگر را می توانید در ادامه همین ویدیو ببینید.
    در باره نظریه شهودی ابن عربی، مرتبط با فلکیات و نجوم کهن، به فص چهارم از کتاب فصوص الحکم و شرح های آن مراجعه کنید. کتاب نجوم کهن که تصویر آن را در ویدیو می بینید نوشته ابراهیم عزالدین است که سنت گرا و از دوستان نزدیک فریتیهوف شوان است. او در این کتاب از دیدگاه نجومی کهن در کتاب فصوص دفاع می کند و برای آن نقش سمبولیک قائل است. اصولاً نجوم کهن یا استرالوژی ( astrology ) به معنای طالع بینی است و نه ستاره شناسی و در گذشته برای پیشگویی حوادث کیهانی به کار می رفته و چون آسمان محل حضور خدایان و ارواح قدسی تلقی می شده، شناختن رفتار اجرام آسمانی که تحت فرمان و اراده موجودات غیبی صورت می گرفته شخص عارف یا پیشگو یا جادوگر را از اراده آسمان آگاه می کرده و به قدرت تأثیرگذاری بر جهان ملکوتی می داده است. بحث در باره شهود عرفانی و اعتبار آن و نیز شهودهای ابن عربی موضوع ویدیوی دیگری است. کوتاه سخن این که شهود واجد هیچ معرفت واقعی و اعتماد آوری نیست.
    ابن عربی در کتاب فتوحات مکیه به سخن رجبیون استناد می کند که در شهود خود، شیعیان را به شکل خوک و خنزیر دیده بودند. آیا، دست کم، شیعیان باز هم برای شهود حجیت قائلند؟

Комментарии • 2