"Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek" bu tümceyi lütfen kaldırın hiç bir gerçekliği yok.. yunan diye bir olgu, yunan uygarlığı diye bir gerçeklik yok.. Eti Uygarlığı adıdıdır; yerleşimidir; Angora.. britanik helenizmi yenip Eti uygarlığınıza, kendinize sahip çıkmış olursunuz.. öyle ki yunan ettikleri yer başkent yaptıkları yer bile Athens, Atina diye andıkları yer de Eti kenti Adina'dır.. efes diye andıkları yer Apasa, halep diye andıkları yer Alapa'dır.. daha yığınla yer..
ankara.gov.tr/tarihce Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
09:15'te Ali Fethi (Okyar) Bey ve 09:47'de Rauf (Orbay) Bey ile konuşan kişi Fransız İrtibat Subayı Albay Mougin'dir. Kendisi, Ekim 1921'de TBMM ile Fransa arasındaki savaşın son bulmasının ardından başlayan dostluk ilişkileriyle birlikte, 1922 Haziran'ında Ankara'ya gönderilmiştir. Asıl görevi Ankara'daki Bolşevik nüfuzunu kırmak ve Ankara'yı Fransa'nın yanına çekmektir. Bu tarihte Fransa İngiltere ile kıyasıya bir rekabet halinde olup, Yunanistan'a büyük bir antipati beslemektedir. Bu sebepledir ki 14 Temmuz 1922'de Fransa'nın Milli Günü'nde Mustafa Kemal Paşa'ya Mougin, "Sizin de böyle bayramlarınız olacak" demiştir. Türk dostu olarak bilinen Mougin, İngilizlere ve Yunanlılara karşı Ankara'ya istihbari bilgi de vermiştir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için, Milli Mücadele'de Türk-Fransız ilişkilerini belgelerle ele aldığım "Dengeler Değişirken" (İdeal Kültür Yayıncılık) adlı kitabıma bakabilirsiniz. Ayrıca, 1922 yılı boyunca Fransa'nın Ankara'ya olan desteğini incelediğim bir makalem bu ay yayımlanacaktır. Saygılarımla.
@@exantefacto4245 Onun ismini biliyordum ama unuttum. 2. Dünya Savaşı´nda Almanlara karşı bayağı başarılı olmuş bir generaldir. Tabi videonun çekildiği dönemde kurmay subay.
Ankara, Ankara gözəl Ankara, Səni görmək istər hər bəxti qara. Səndən yardım umar hər düşən dara Yetərsən onlara gözəl Ankara. Bürcünə göz dikən dik başlar ensin, Türk gücü orada hər zoru yensin, Yoxdan var edilmiş ilk şəhər sənsən, Var olsun toprağın, daşın Ankara.
Binlerce yıl o savaştan bu savaşa savrulan millet İYİ bir önder ve 100 yıllık barış döneminde her türlü engellemey rağmen bu günkü başta ANKARA olmak üzere şehirleri kurdu ..Ulu önder ve arkaşlarını sonuz minnetle yad ediyorum.Allahın rahmeti üzerlerine olsun
İlk kez izledim. Ankara tarihine ışık tutan değerli ve güzel bir kayıt. Keşke şırıl şırıl akan Bentderesi ve İncesu çayları kapatılmasaymıs daha güzel olurmuş.
Enfes bir video, çok teşekkürlerimizle. Kayıt yerlerinin bütünlüğüne göre çekimler önce Akköprü (ki videoda semte ismini veren köprüyü de görürsünüz), Bentderesi, Kale, Ulus ve Çankaya'da yapılmış. Bu sıralamaya göre 9:23'te sigara içen kadının videosunun bugün Kavaklıdere semtine adını veren derenin kenarında çekildiğini düşünüyorum. Nitekim bugün Sheraton Otel'inden aşağı Kuğulu Park'a doğru olan bölge üzüm bağlarıymış ve Kavaklıdere şarapları da burada üretilirmiş. Ankara her şeyiyle daha iyi olmayı hak eden bir şehir ama çocukluğumdan beri , gün be gün, kötü değişimine tanıklık etmek çok acı verici.
!922 yılının kasım ayı civarında çekildiyse,büyük zaferden hemen sonra ki durum olsa gerek,insan değişik duygulara kapılıyor,Gazi Paşamız gerçekten çok hızlı hareket eden ve çabuk kararlar alan biriymiş bence...10 yıl sonra ki görüntüleri de izledim,o kadar yokluğun içinde birçok eser kazandırılmış,yapılar yapılmış,bu da Atatürk ün ülkesi için nasıl çalıştığını gösteriyor,Ankara nın esas kısmını oluşturan kale mahallesi civarı ,ulus vs. ,yüzyıllarca başıboş bırakılmış,doğru dürüst imar yok ,ihmal edilmiş,biz şansına bu toprakların yüzyıllarca sahibi olmuşuz anlaşılan...
Ankara'da yaşayan biri olarak paylaşımınızı hem keyifle, hem de duygulanarak izledim. Atatürk'ün başkent ilan ettiği zamanki Ankara ne haldeymiş, bugün nerelerde? Aslında bu bile büyük önderimizin ne kadar büyük bir vizyon sahibi olduğunun kanıtı, çünkü bir bozkır kasabasından dahi modern bir kent yaratılabileceğine o günlerde inanmış, o günlerden itibaren bunu gerçekleştirebilmiş. Ben size ilginç bir rakam vereyim, 1927 yılındaki ilk nüfus sayımında Ankara nüfusu 70 bin civarında imiş, bugün 5 milyon ! 1930'lu yıllarda Ankara'nın modern bir şehircilik anlayışı ile büyütülmesine yönelik planlamayı yapmak üzere ülkemize gelen ve 2000 yılı için nüfusu 300 bin olarak tahmin eden mimar Hermann Jansen bugünleri görseydi ne derdi acaba? 😊
İlk yükleme yapıldığında müzik videoda ise , youtube sisteme alıyor. Yükleme yapılırken videonun bir kısmı telife takılırsa videonun sorunlu kısmını silmeye izin veriyor . Müzik telife takılırsa ,RUclips müzik albümünden bir şarkı seçtirip ekleyip videoyu işliyor veya sorunlu kısmı sessize aldırıyor ve yayınlıyor. Şu an sessiz olduğu için bu videoya müzik yükleme olmuyor, SES ile ilgili kısmı göstermiyor. Aynı videoyu stüdyo programı ile dediğiniz müzik ile işlemem ve videoyu tekrar yüklemem gerekir. Bu videonun bir kısmını bir kaç yıl önce şu şekilde yükledim. ruclips.net/video/ppkJCBGegnU/видео.html
Videonun çekildiği yerlerde (kale mah, bentderesi, hamamönü, ulucanlar, ulus, çinçin, yenidoğan, hıdırlıktepe, aktaş, cebeci ve altındağın diğer yakın mahalleleri).. o zamanda sefalet fakirlik vardı şimdide daha beter sefalet fakirlik var, yani 100 yılda hiçbir şey değişmemiş..!!!
O zaman bile sarıklılarla, cânım kuvvacılar nasıl da anlaşılıyor 100 metre öteden. Tarihsel, sosyo-politik tespitler haricinde kentsel dönüşüm tarihi açısından da kıymetli bir çalışma.
Hayır , geçen yıl bir iki videoya program ile renklendirme yaptım , pek oturmadı. Türk bayrağını mavi gibi yapıyor , hala kırmızı renge tam çeviremiyor... Yapay zeka çalışmaları biraz daha başarılı fakat orjinalliği bozuyor. Bir sonraki video - ATATÜRK Bursa'da - restore edilmiş siyah beyaz . Bu şekil HD görüntü üstünde yapılacak çalışmalar daha iyi sonuçlanır ... Her tür tarihi görüntüyü renklendiren bazı kişiler var , buna katılmıyorum. Bir kaç önemli video , belki program ile daha iyi olabilir. Sonuçta , restore programları BOND filmlerini düzelten teknoloji değil , sistemin biraz daha düzelmesi , iyileşmesi gerekir. Yeşilçam filmlerini restore eden profesyonel makinalar ile videonun orjinalliğini bozmadan yapılacak çalışmalar doğru olur diye düşünüyorum.
Maalesef fakirlik hiç peşimizi bırakmadı bırakmayacakta aynı döneme ait Avrupa ve Amerika görüntüleri aradaki ekonomisi, egitim vb. Diğer bütün farkları gösteriyor. Görüntülerdeki kişilerde bir zamanlar bizler gibi kanlı canlı etten kemikten insandı artık mezar yerleri bile kalmamıştır. Ruhları şad olsun mekanları cennet olsun.
Ozmn Ankara kasabaydi. Eğer gelişmişliği bina olarak goruorsan sadcee ameikanin bı çok eyaletine bin basar Ankara! Eğer insani gelişmişlik diosan dünyanın son sıralarında ki yerimizi korumaya devam edioruz onda hiç şüphe yok
@@kra291 medeniyeti binalar yollar ve eğitimle ölçebilirsin türkiye o zaman avrupa ve amerikanın 200 yıl gerisindeydi gerçi şu an da en az 100 yıl gerisinde ama bir dönem yakınlaşmısız en azından
Ali Akca İstanbul bu dönemde harika bir şehirdi. Ankara zaten kasabaydı. Ayrıca Osmanlı Selaniği, Osmanlı İzmiri ve Osmanlı Bursasıda gelişmiş iyi şehirlerdi.
Türkiye için Modern ve Planlı bir Başkent Kurmak: Ankara 1920-1950 - Doç.Dr. Ali Cengizkan www.goethe.de/ins/tr/ank/prj/urs/geb/sta/trindex.htm 1924-1925 Lörcher Planları 1928-1932 Jansen Planı: ‘Bahçe Şehir’ Ve İlkelerin Sürdürülmesi
Ankara o zaman da çorakmış, şimdide çorak, Geçenlerde bir iş için bir arkadaşımla 42 yıl sonra 1 günlüğüne Ankaraya gittik. (1974-1980 arası oradaydım hatırladığım kışları havası ciddi derecede kirli, düzenli, küçük çevresi çorak bir memur kentiydi. Çoraklık hiç değişmemiş). Sabah çok erken vardık ve (içerde duvarlarda politikacıların artistlerin ve bazı ünlülerin fotoğrafları olan) ünlü bir çorbacıya gittik. Önce sofraya beyaz parlak bir kağıt getirdiler tabak altı olmak için çok büyük masa örtüsü olmak için çok küçük (masaya çatal bıçak da getirilmediği için) bu kağıdın ne olduğunu aramızda tartışırken biri tepsiyle getirdiği kaba yeşillik, bütün havuç, dilimlenmiş pancar vs kağıdın üzerine boşalttı. Biz şok olduk, bu nedir? Bu rezilliği sofradan kaldırttıktan sonra çorbalar geldi (çorbalar Kasımpaşa da kapanan Apik kalitesinde değildi elbette ama fena da değildi) sonra yetkili birini çağırtıp bu şekilde masaya yeşillik döküldüğünde bunun ahırda hayvana yem verir gibi bir sunum olduğunu ve son derece rahatsız edici kaba bir şey olduğunu ve çok rahatsız olduğumuzu söyledik. Yetkili insanların bu salaşlığı sevdiğini söyledi. (Bu arada saçma sapan serpe kahvaltı gibi bu kağıda yeşillik dökme İstanbulda da bazı yerlerde popülermiş.) Bir sonraki aşamada herhalde insanlar bu tür yerler de yalaklardan su içip yere kürekle atılan/dökülen yiyecekleri yerden kemirecekler ve buda popüler/moda bir salaşlık olacak.
Sayın Başkır, normalde yorumlar altına yazı yazmam; ancak sizin profil resminiz olmasından yazmak istedim. Ankara ile ilgili geçmiş tecrübeleriniz ve bugüne dair yorumunuza bir sözüm olmamakla birlikte diğer lokanta hatıranıza şunu söylemek isterim. Gerçekten ülkece eğitim, kültür ve nezaket olarak ileri değil de geri gidişimizi hayretle izliyorum. Özellikle cahillikte ve öğrenmeme konusundaki ısrar beni çok şaşırtıyor. Milletçe cinnet geçiriyoruz zannederim...
Ankara hep böyleydi, şimdi de hava kirli tozlu kuru ve çorak bir yer, üstüne çirkin yüksek apartmanlar ve trafik eklendi.. ama eskiden eğitimli insan yapısıyla kaliteli bir nüfusu olan bir yerdi, o yüzden lokanta izleniminiz aslında genel durumun bir yansıması..
@@Kenan_KARA teşekkürler, [ Atattürk'ün devrimleri için 3 nitelikli nesil gerekiyordu (nitelikli derken geçmişten gelen yaşam kültürü olan) Atatürkün silah arkadaşları vardı ama onun vizyonuna sahip düşünce arkadaşı yoktu, maalesef bu negatif durum Atatürk(ün son dönemlerinde ve) sonrası dönemde çok etkili oldu ] biz neden böyleyiz yanıtını bulabileceğiniz bir kitap önermek isterim Bozkurt Güvenç "Türk Kimliği"
Arşiv videolarını görünce (payitaht dahil) her seferinde sarayın dışındakilerin perişanlık ve sefalete mahkûm edildiğini görüyorum. Aklıma da Şener Şen’in oynadığı efsane film “Değirmen” ile şu dörtlük geliyor: "Şalvarı şaltak Osmanlı Eğeri kaltak Osmanlı Ekende yok biçende yok Gelip de yiyen Osmanlı…”
Burda görüntülerde ençok beğendiğim hoşuma giden tek şey oldu oda gözümüzün görebiliceği en uç noktaya kadar baktığımızda sadece camilerin minaresini görmek çok hoşuma gitti. Şimdi bakıyorumda her taraf bina ve gökdelen gibi binalar camilerin minaresine kafa tutmuş ve binaları arasında kaybolmaya mahkum etmişler. Yazık nekadar içler acısı bir durumdayız.
Ankara - 1922
ruclips.net/video/ppkJCBGegnU/видео.html
Yaklaşık 4 yıl önce yayınladığım video. Orjinali ancak ortaya çıktı.
"Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek" bu tümceyi lütfen kaldırın hiç bir gerçekliği yok.. yunan diye bir olgu, yunan uygarlığı diye bir gerçeklik yok.. Eti Uygarlığı adıdıdır; yerleşimidir; Angora.. britanik helenizmi yenip Eti uygarlığınıza, kendinize sahip çıkmış olursunuz.. öyle ki yunan ettikleri yer başkent yaptıkları yer bile Athens, Atina diye andıkları yer de Eti kenti Adina'dır.. efes diye andıkları yer Apasa, halep diye andıkları yer Alapa'dır.. daha yığınla yer..
ankara.gov.tr/tarihce
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Başta bu filmi çeken Albert Khan'a ve ayrıca bunu bulup paylaşan kişiye çok teşekkür ederim. Görmek çok ayrı bir şey.
09:15'te Ali Fethi (Okyar) Bey ve 09:47'de Rauf (Orbay) Bey ile konuşan kişi Fransız İrtibat Subayı Albay Mougin'dir. Kendisi, Ekim 1921'de TBMM ile Fransa arasındaki savaşın son bulmasının ardından başlayan dostluk ilişkileriyle birlikte, 1922 Haziran'ında Ankara'ya gönderilmiştir. Asıl görevi Ankara'daki Bolşevik nüfuzunu kırmak ve Ankara'yı Fransa'nın yanına çekmektir. Bu tarihte Fransa İngiltere ile kıyasıya bir rekabet halinde olup, Yunanistan'a büyük bir antipati beslemektedir. Bu sebepledir ki 14 Temmuz 1922'de Fransa'nın Milli Günü'nde Mustafa Kemal Paşa'ya Mougin, "Sizin de böyle bayramlarınız olacak" demiştir. Türk dostu olarak bilinen Mougin, İngilizlere ve Yunanlılara karşı Ankara'ya istihbari bilgi de vermiştir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için, Milli Mücadele'de Türk-Fransız ilişkilerini belgelerle ele aldığım "Dengeler Değişirken" (İdeal Kültür Yayıncılık) adlı kitabıma bakabilirsiniz. Ayrıca, 1922 yılı boyunca Fransa'nın Ankara'ya olan desteğini incelediğim bir makalem bu ay yayımlanacaktır. Saygılarımla.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Elinize sağlık verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Teşekkürler. 9:36'da bir Bolşevik askeri de görünüyor (üzerinde yıldız bulunan, yüksek bir şapkalı).
@@exantefacto4245 Onun ismini biliyordum ama unuttum. 2. Dünya Savaşı´nda Almanlara karşı bayağı başarılı olmuş bir generaldir. Tabi videonun çekildiği dönemde kurmay subay.
Ankara, Ankara gözəl Ankara,
Səni görmək istər hər bəxti qara.
Səndən yardım umar hər düşən dara
Yetərsən onlara gözəl Ankara.
Bürcünə göz dikən dik başlar ensin,
Türk gücü orada hər zoru yensin,
Yoxdan var edilmiş ilk şəhər sənsən,
Var olsun toprağın, daşın Ankara.
Bir Ankaralı ve bir cumhuriyet çocuğu olarak inanılmaz duygular yasadim
Hacı Bayram Veli hazretlerine selam olsun 🇹🇷
8:41 e kalbimi bıraktım...
Ankara , Ankara güzel Ankara
Seni görmek ister her bahtı kara
Senden yardım umar her düşen dara
Yetersin onlara güzel Ankara ...
Bir Ankaralı olarak mutlu oldum. Minnettarım 👏
Teşekkürler Bahriye,emeğinize sağlık!
Bir Ankara' lı olarak bu video ile geçmişe yolculuk yapmanın mutluluğunu yaşadım çok teşekkürler
Yahya Kemal ve Falih Rıfkı'daki Ankara korkusunu yaşadım resmen,şaka bir yana çok kaliteli görüntüler,teşekkür ederiz.
Vaybe kimler gelmiş kimler geçmiş bu diyardan
Çok teşekkürler. O dönemin Ankara'sına dair şimdiye dek izlediğim tek düzgün belgesel film.
10:04 de Ulus'taki mezarlık görünüyor. 7:01 de Valilik (şimdiki S.B.Ü. İlahiyat Fak.) arkasındaki Telgrafhane binası görünüyor.
Binlerce yıl o savaştan bu savaşa savrulan millet İYİ bir önder ve 100 yıllık barış döneminde her türlü engellemey rağmen bu günkü başta ANKARA olmak üzere şehirleri kurdu ..Ulu önder ve arkaşlarını sonuz minnetle yad ediyorum.Allahın rahmeti üzerlerine olsun
İlk kez izledim. Ankara tarihine ışık tutan değerli ve güzel bir kayıt. Keşke şırıl şırıl akan Bentderesi ve İncesu çayları kapatılmasaymıs daha güzel olurmuş.
Derelerin üzerindeki yapıları yıkıp,dereler tekrar eski canlılığına kavuşturmak mümkündür.
o dereler 1950'li yıllarda olan sel felaketinden sonra kapatılmak zorunda kalındı.
Enfes bir video, çok teşekkürlerimizle. Kayıt yerlerinin bütünlüğüne göre çekimler önce Akköprü (ki videoda semte ismini veren köprüyü de görürsünüz), Bentderesi, Kale, Ulus ve Çankaya'da yapılmış. Bu sıralamaya göre 9:23'te sigara içen kadının videosunun bugün Kavaklıdere semtine adını veren derenin kenarında çekildiğini düşünüyorum. Nitekim bugün Sheraton Otel'inden aşağı Kuğulu Park'a doğru olan bölge üzüm bağlarıymış ve Kavaklıdere şarapları da burada üretilirmiş. Ankara her şeyiyle daha iyi olmayı hak eden bir şehir ama çocukluğumdan beri , gün be gün, kötü değişimine tanıklık etmek çok acı verici.
Melih Gökçek gibi biri 25 yıl Ankara'yı yönetti inanılır gibi değil ülke için bu ayrıntıyı da ekleyeyim :D
!922 yılının kasım ayı civarında çekildiyse,büyük zaferden hemen sonra ki durum olsa gerek,insan değişik duygulara kapılıyor,Gazi Paşamız gerçekten çok hızlı hareket eden ve çabuk kararlar alan biriymiş bence...10 yıl sonra ki görüntüleri de izledim,o kadar yokluğun içinde birçok eser kazandırılmış,yapılar yapılmış,bu da Atatürk ün ülkesi için nasıl çalıştığını gösteriyor,Ankara nın esas kısmını oluşturan kale mahallesi civarı ,ulus vs. ,yüzyıllarca başıboş bırakılmış,doğru dürüst imar yok ,ihmal edilmiş,biz şansına bu toprakların yüzyıllarca sahibi olmuşuz anlaşılan...
Merhaba... Bir Ankaralı olarak , videoyu yayinlamanız çok hoşuma gitti. Teşekkürler
Tebrikler müthiş bir kayıt.
Emeginize sağlık. Böyle bir belgeyi bizlerle paylaştığınız için de teşekkür ederim.👏👏👏❤️❤️❤️
çok güzel di özellikle ATATÜRK görmek daha güzel geldi
Nereden nereye. Atatürk büyük adam.
sessiz video değil adeta tarihi bir belgesel.
ADAM ne kadar güzel yaa
O zaman uluslararası mezarlık görünüyor şimdi nerede acaba
3:14 hıdırlık tepedeki Rakımı 1400 metre olan Hıdırlık Tepesi’nde bazı rivayetlere göre Arap Şair İmruülkays’ın mezarı bulunmaktadır.
Ankara'da yaşayan biri olarak paylaşımınızı hem keyifle, hem de duygulanarak izledim. Atatürk'ün başkent ilan ettiği zamanki Ankara ne haldeymiş, bugün nerelerde? Aslında bu bile büyük önderimizin ne kadar büyük bir vizyon sahibi olduğunun kanıtı, çünkü bir bozkır kasabasından dahi modern bir kent yaratılabileceğine o günlerde inanmış, o günlerden itibaren bunu gerçekleştirebilmiş. Ben size ilginç bir rakam vereyim, 1927 yılındaki ilk nüfus sayımında Ankara nüfusu 70 bin civarında imiş, bugün 5 milyon ! 1930'lu yıllarda Ankara'nın modern bir şehircilik anlayışı ile büyütülmesine yönelik planlamayı yapmak üzere ülkemize gelen ve 2000 yılı için nüfusu 300 bin olarak tahmin eden mimar Hermann Jansen bugünleri görseydi ne derdi acaba? 😊
6 milyon.
@@mahmutkendir6391 5 milyon 740 bin, 6 milyon olmadı daha
Şu anki kızılay ve ankara boyunca geçen bulvarın da planlayıcısıydı galiba bir de Jansen.
05:28 deki pazar yeri tahtakale olabilir mi?
arkaplana ruhi su - Ankara'nın taşına bak eklerseniz müthiş bir video olur
İlk yükleme yapıldığında müzik videoda ise , youtube sisteme alıyor. Yükleme yapılırken videonun bir kısmı telife takılırsa videonun sorunlu kısmını silmeye izin veriyor . Müzik telife takılırsa ,RUclips müzik albümünden bir şarkı seçtirip ekleyip videoyu işliyor veya sorunlu kısmı sessize aldırıyor ve yayınlıyor. Şu an sessiz olduğu için bu videoya müzik yükleme olmuyor, SES ile ilgili kısmı göstermiyor. Aynı videoyu stüdyo programı ile dediğiniz müzik ile işlemem ve videoyu tekrar yüklemem gerekir.
Bu videonun bir kısmını bir kaç yıl önce şu şekilde yükledim.
ruclips.net/video/ppkJCBGegnU/видео.html
Videonun çekildiği yerlerde (kale mah, bentderesi, hamamönü, ulucanlar, ulus, çinçin, yenidoğan, hıdırlıktepe, aktaş, cebeci ve altındağın diğer yakın mahalleleri).. o zamanda sefalet fakirlik vardı şimdide daha beter sefalet fakirlik var, yani 100 yılda hiçbir şey değişmemiş..!!!
9:26 teyzem dert tasa sigara ile gider diyo
O zaman bile sarıklılarla, cânım kuvvacılar nasıl da anlaşılıyor 100 metre öteden.
Tarihsel, sosyo-politik tespitler haricinde kentsel dönüşüm tarihi açısından da kıymetli bir çalışma.
Yüzbaşı nerde
Bent deresinin orada kalenin karşısındaki tepede türbe vardı diyorlardı inanmamıştım gerçekten de varmış
Duruyormu simdi yok sanirim
Iyiki bu eski zamanlarda dunyaya gelmemisim.
Ankara kalesi kurtuluş savaşında herhangi bir amaç için kullanıldı mı?
Yarin 101. Yilini kutlacagiz
Bir buraya bak bir de aynı yıl Amerika, Avrupaya. Kıyasımın nedeni iyi olduklarından
Hocam bu görüntülere yapay zeka ile çözünürlük arttırma keskinleştirme vs yapmayı hiç denediniz mi?
Hayır , geçen yıl bir iki videoya program ile renklendirme yaptım , pek oturmadı. Türk bayrağını mavi gibi yapıyor , hala kırmızı renge tam çeviremiyor... Yapay zeka çalışmaları biraz daha başarılı fakat orjinalliği bozuyor. Bir sonraki video - ATATÜRK Bursa'da - restore edilmiş siyah beyaz . Bu şekil HD görüntü üstünde yapılacak çalışmalar daha iyi sonuçlanır ... Her tür tarihi görüntüyü renklendiren bazı kişiler var , buna katılmıyorum. Bir kaç önemli video , belki program ile daha iyi olabilir.
Sonuçta , restore programları BOND filmlerini düzelten teknoloji değil , sistemin biraz daha düzelmesi , iyileşmesi gerekir. Yeşilçam filmlerini restore eden profesyonel makinalar ile videonun orjinalliğini bozmadan yapılacak çalışmalar doğru olur diye düşünüyorum.
Mustafa Kemal paşa Ankara'yı başkent yapmasaymıs Ankara dan pek de bişey olmazmiş 😅😅
Maalesef fakirlik hiç peşimizi bırakmadı bırakmayacakta aynı döneme ait Avrupa ve Amerika görüntüleri aradaki ekonomisi, egitim vb. Diğer bütün farkları gösteriyor. Görüntülerdeki kişilerde bir zamanlar bizler gibi kanlı canlı etten kemikten insandı artık mezar yerleri bile kalmamıştır. Ruhları şad olsun mekanları cennet olsun.
Ozmn Ankara kasabaydi. Eğer gelişmişliği bina olarak goruorsan sadcee ameikanin bı çok eyaletine bin basar Ankara! Eğer insani gelişmişlik diosan dünyanın son sıralarında ki yerimizi korumaya devam edioruz onda hiç şüphe yok
@@kra291 medeniyeti binalar yollar ve eğitimle ölçebilirsin türkiye o zaman avrupa ve amerikanın 200 yıl gerisindeydi gerçi şu an da en az 100 yıl gerisinde ama bir dönem yakınlaşmısız en azından
Ali Akca İstanbul bu dönemde harika bir şehirdi. Ankara zaten kasabaydı. Ayrıca Osmanlı Selaniği, Osmanlı İzmiri ve Osmanlı Bursasıda gelişmiş iyi şehirlerdi.
9:27 efsane burda :))
Türkiye için Modern ve Planlı bir Başkent Kurmak: Ankara 1920-1950 - Doç.Dr. Ali Cengizkan
www.goethe.de/ins/tr/ank/prj/urs/geb/sta/trindex.htm
1924-1925 Lörcher Planları
1928-1932 Jansen Planı: ‘Bahçe Şehir’ Ve İlkelerin Sürdürülmesi
Canımın içi Atamı gördüm yine günüm aydınlandı.
ilk defa kamera gören ankaralılar 1922
O yillarda yasamak isterdim belki yokluk fakirlik vardi ama insanlar allah korkulu durust tu.
👍👍👍
Bu bozkırı yeşertendir cumhuriyet, bu milleti kurtarandır Mustafa Kemal Atatürk...
1974 -1979 yıllarında Ankara'da üniversite tahsili gören biri olarak bu belgeseli hüzün ve muhabbetle seyrettim. Emeğinize sağlık
Ankara o zaman da çorakmış, şimdide çorak,
Geçenlerde bir iş için bir arkadaşımla 42 yıl sonra 1 günlüğüne Ankaraya gittik. (1974-1980 arası oradaydım hatırladığım kışları havası ciddi derecede kirli, düzenli, küçük çevresi çorak bir memur kentiydi. Çoraklık hiç değişmemiş). Sabah çok erken vardık ve (içerde duvarlarda politikacıların artistlerin ve bazı ünlülerin fotoğrafları olan) ünlü bir çorbacıya gittik.
Önce sofraya beyaz parlak bir kağıt getirdiler tabak altı olmak için çok büyük masa örtüsü olmak için çok küçük (masaya çatal bıçak da getirilmediği için) bu kağıdın ne olduğunu aramızda tartışırken biri tepsiyle getirdiği kaba yeşillik, bütün havuç, dilimlenmiş pancar vs kağıdın üzerine boşalttı. Biz şok olduk, bu nedir? Bu rezilliği sofradan kaldırttıktan sonra çorbalar geldi (çorbalar Kasımpaşa da kapanan Apik kalitesinde değildi elbette ama fena da değildi) sonra yetkili birini çağırtıp bu şekilde masaya yeşillik döküldüğünde bunun ahırda hayvana yem verir gibi bir sunum olduğunu ve son derece rahatsız edici kaba bir şey olduğunu ve çok rahatsız olduğumuzu söyledik. Yetkili insanların bu salaşlığı sevdiğini söyledi. (Bu arada saçma sapan serpe kahvaltı gibi bu kağıda yeşillik dökme İstanbulda da bazı yerlerde popülermiş.) Bir sonraki aşamada herhalde insanlar bu tür yerler de yalaklardan su içip yere kürekle atılan/dökülen yiyecekleri yerden kemirecekler ve buda popüler/moda bir salaşlık olacak.
Sayın Başkır, normalde yorumlar altına yazı yazmam; ancak sizin profil resminiz olmasından yazmak istedim. Ankara ile ilgili geçmiş tecrübeleriniz ve bugüne dair yorumunuza bir sözüm olmamakla birlikte diğer lokanta hatıranıza şunu söylemek isterim.
Gerçekten ülkece eğitim, kültür ve nezaket olarak ileri değil de geri gidişimizi hayretle izliyorum. Özellikle cahillikte ve öğrenmeme konusundaki ısrar beni çok şaşırtıyor. Milletçe cinnet geçiriyoruz zannederim...
Ankara hep böyleydi, şimdi de hava kirli tozlu kuru ve çorak bir yer, üstüne çirkin yüksek apartmanlar ve trafik eklendi.. ama eskiden eğitimli insan yapısıyla kaliteli bir nüfusu olan bir yerdi, o yüzden lokanta izleniminiz aslında genel durumun bir yansıması..
@@Kenan_KARA teşekkürler, [ Atattürk'ün devrimleri için 3 nitelikli nesil gerekiyordu (nitelikli derken geçmişten gelen yaşam kültürü olan) Atatürkün silah arkadaşları vardı ama onun vizyonuna sahip düşünce arkadaşı yoktu, maalesef bu negatif durum Atatürk(ün son dönemlerinde ve) sonrası dönemde çok etkili oldu ] biz neden böyleyiz yanıtını bulabileceğiniz bir kitap önermek isterim Bozkurt Güvenç "Türk Kimliği"
acaba şu an oturduğum yer bu videoda var mıdır
15 yildir Ankaradayim neredeyse her yerini gezdim. Hic bir yeri guzel degil.
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Ankara şu nüfusuyla bile Türkiyenin en yaşanabilir en dengeli fayda zarar orantılı ilidir
Güneşin batışını sabırla çekmiş...o zamanlar negatifler çok pahalı..sonra hızlandırmış. En az 45 dakikalık negatifi harcamış
ah anadolum ah. Her zaman gariban
Bu muhteşem mimari becerilerimizi komünist ideoloji uğruna iğrenç apartmanlara kadar indirgedik ve şimdi distopyanın içindeyiz.
Bir ankarali olarak soylemem gerekirki eger cumhuriyet olmasaydi muhtemelen 300.000 lik bi sehir ve köyden farksiz bi yer olarak kalirdik
Korkunç günler
Vay be şimdilerde beton şehri oldu 😏😏
Bir viraneden BAŞKENT KURMAK. BÜYÜKSÜN BÜYÜK ATATÜRK
Angora Ankaranın eski adımı
Öyledir , Eskiden Türkiye Yabancıların Elindeydiya Ondan Her Şehrin Farklı Adı Vardı , O Da Öyleymiştir.
Videonun altında açıklama var.
@@Bahriye1 Engürü.
Arşiv videolarını görünce (payitaht dahil) her seferinde sarayın dışındakilerin perişanlık ve sefalete mahkûm edildiğini görüyorum. Aklıma da Şener Şen’in oynadığı efsane film “Değirmen” ile şu dörtlük geliyor:
"Şalvarı şaltak Osmanlı
Eğeri kaltak Osmanlı
Ekende yok biçende yok Gelip de yiyen Osmanlı…”
Sovyetler Birliği filmleri çekiyordu.
Yoktan var edilen ülke
Burda görüntülerde ençok beğendiğim hoşuma giden tek şey oldu oda gözümüzün görebiliceği en uç noktaya kadar baktığımızda sadece camilerin minaresini görmek çok hoşuma gitti. Şimdi bakıyorumda her taraf bina ve gökdelen gibi binalar camilerin minaresine kafa tutmuş ve binaları arasında kaybolmaya mahkum etmişler. Yazık nekadar içler acısı bir durumdayız.
Şaka gibi