Sinds meer dan een jaar heb ik zelf besloten alternatieven in mijn huis voor Gas te verzinnen. Na heel wat onderzoek (maanden) ben ik gestopt met op gas koken en kook ik nu op inductie. Wat betreft CV en verwarming ben ik overgestapt op electrische kachel(tjes) in mijn huis. Ik verwarm alleen de ruimtes die ik gebruik ipv het hele huis met 1 gasstokende CV. Voor warm water heb ik gekozen voor een kleine boiler om te douchen en voor het overige warm water. 2 dingen die heel belangrijk zijn bij het besparen op je energiekosten : 1 - Pas je levensstijl aan. 20 minuten in de douche staan ? Waarom ? In 10 minuten kan het ook prima (kleine boiler voldoet). Hele huis verwarmen terwijl je met je gezin maar in 2 ruimtes bent ? Isoleer de boel wat beter en een klein kacheltje voldoet. Oh..en niks mis met een vestje aantrekken in de winter, toch ? Hoeft niet altijd 22 graden in huis te zijn! Ik betaalde in 2017 - 160 euro per maand aan gas/electra. Nu, anno 2019..betaal ik 80!!!! euro per maand met deze aanpassingen. Electriciteit is gewoon goedkoper dan gas! Waar een wil is, is een weg. Punt 2 was overigens eens wat vaker een vest aantrekken of gezellig onder een warme deken te gaan liggen. Schijnbaar wil dit volk in de winter gewoon met de korte broek thuis rondlopen en de kachel op 23 graden stoken..wat een onzin. In de jaren 70 hadden we die luxe ook niet!
infrarood paneel a 500 watt of hoger gebruiken zoals in een zonnecollector naar binnen toegericht en in de collector isolatie en basalt stenen met aluminium u profiel plaatsen dan heb je een mooie warmtebron.dan hoeft het paneel niet de hele tijd aan te staan.met een losse stopcontact thermostaat erbij.
Aanvulling. Ik heb het dan over een lucht warmte pomp zoals de overheid meestal ook bedoeld. Een leuke bijkomstigheid van een pallet kachel of alles brander is dat je deze pas aan doet als je rustig gaat zitten of langere tijd tuis bent. Het is wat meer werk dan aan je thermostaat draaien.
Sinds vorige week ben ik in het bezit van een vaste Mitsubishi airco waarmee ik mijn CV ketel onnodig wil maken. Heeft u tips waarmee ik zo efficiënt mogelijk kan verwarmen? Dus bv moet ik hem de hele dag/nacht aan laten staan? En is het aan te raden om bv automatische modus aan te zetten of zachte blaasstand?
Met alle respect voor jouw goede bedoelingen maar de z.g. alternatieven die je hier noemt, zijn voornamelijk deel oplossingen, waarvan de meeste belachelijk duur. 1-De HR ketel is prima maar werkt niet zonder gas. Dus geen oplossing. 2-De palletkachel scoort vooral goed als het gaat om de meest zinloze, belachelijk duurste oplossing omdat het slechts een ruimte kan verwarmen. Daar zou je voor een gem. kleine rijtjeshuis met 3 slaapkamers, een badkamer en een woonkamer 5 nodig hebben (?) elk met een eigen afvoerkanaal (?). 20.000 euro. Voordeel is wel dat je met al die schoorstenen je dan geen ruimte meer hebt voor zonnepanelen. En dan lekker ouderwets fijnstof produceren alsof het een lust is. Krijg je bij deze dingen ook gratis gasmaskers? 3- Een Zonneboiler. Ik noem die maar Zomerboiler, waarmee je vooral warm kunt verwarmen. 190 Kub gas zou je ermee kunnen besparen. Wauw, dat is 12% van mijn 3 persoons huishouden. In die overige 88%, waar haal ik die dan vandaan? Die kun je niet combineren met de Palletkachel omdat je niet voldoende ruimte over hebt op dak . 4-5-6 en 7, Zijn nauwelijks serieuze opties. Die Allesbrander is wel leuk ...voor in de tuinserre. De echte optie ligt in onze kofferbakken: Gele hesjes. Beter nog zijn die ouderwetse trekkabels die men vroeger gebruikte om iemand met pech te slepen. Ik heb helaas geen een meer. Maar met zulke trekkabels kunnen we wel Klimaatmaffia Lobbyisten vastbinden aan de wieken van Windmolens. Het wordt wel eens tijd deze smeerlappen een halte toe te roepen. We worden al meer dan voldoende bestolen. Daar hoeven ze ons niet betaalbare energiebronnen voor af te pakken. Hoewel verreweg de meeste partijen in dit uiterste winstgevend complot zitten, zouden we ook eerst kunnen proberen door voortaan verstandiger te stemmen. Als dat niet helpt dan zal het Franse voorbeeld uiteindelijk onvermijdelijk blijken. Als je een wat oudere CV ketel hebt (8 jaar of ouder) is het wellicht verstandig om zo snel mogelijk een nieuwe aan te schaffen, voordat die niet meer geplaatst mogen worden. De gaskraan dichtdraaien in bestaande wijken zie ik ze niet zo snel doen. Gas is geen vervuiler. Andere landen in Europa zijn juist bezig erop over te gaan als oplossing voor het milieu. Ook is CO2 geen vervuilende gas. Nog is de Aarde structureel aan het opwarmen. En al zou dat zo zijn, dan nog zou het een zege zijn voor landen in de gematigde zone zoals Nederland. Efficiënter landbouw zonder Kassenbouw. Minder energie nodig voor verwarming etc.
Louis C Ramos O wat een relaas! Ik ben het op de meeste punten wel met je eens! Dat je aan het eind bij de gele hesjes zou uitkomen had ik niet verwacht......maar een andere partij kiezen heeft ook weinig zin .....als die mannetjes éénmaal in Den Haag zitten hebben ze de burgers op eens vergeten! Nee, eens met z'n alle niet gaan stemmen! Dan zouden ze raar op kijken!
Das nie waar. Uit 1m2 gas haal je net zoveel warmte als uit 10 kWh. Dus zolang gas niet meer dan 10x zo duur is als elektra, blijft gas goedkoper stoken (even los van onderhoudskosten etc.) Maar ga je naar een warmtepomp met een (S)COP van 5 dan haal je uit 1m2 gas nog maar 2x zo veel warmte als de warmtepomp. En dan is het gezien de gasprijs wél goedkoper. Moet je wel even investeren in een warmtepomp...😉
Wat dacht je van zonnepanelen die energie opslaan in een huisaccu waarmee je vervolgens je wasmachien bijv , laat draaien maar in de winter je huis ermee verwarmen gaat dan niet want te weinig, echter kun je deze electriciteit nog steeds terugleveren aan het net in de zomer en in de winter gratis teruggeleverd krijgen? Is dat geen oplossing voor electrisch verwarmen? Deze huisaccu ter grootte van een flinke koelkast heb ik begrepen kom ik nog niet tegen als oplossing maar ik meen dat Elon Musk ze wil verkopen of produceren. Hoe staat het daarmee?
Freek ginkel Ja huisakkus in verbinding met zonnepanelen gaat bet op den duur worden denk ik ...maar dat duurt nog een paar jaar ...de akkus stijgen voorlopig in prijs door de elek.auto als deze gewoongoed is geworden (en dat gaat snel) zullen de prijzen dalen .Maar het zal altijd nog een flinke investering zijn.Musk laat zien dat het kan !! In Australië staat de grootste akkumulator van de wereld deze haalt de netschommelingen uit het net en als buffer...
bedankt voor de info!, alleen is volgens mij een balletkachel alleen co2 neutraal als je eerst een bos plant en er daarna houtpallets van maakt. Ook het proces van pallets maken kost veel energie. hout versnipperen, drogen en daarna tot korrels maken. nu wordt er eerst bos gekapt, en ik denk niet dat de energie voor de productie van pallets mee gerekend wordt.
we moeten van het gas of omdat we minder co2 moeten uitstoten alles-brander is geen optie voor co2 probleem en ook niet slim in een woonwijk ( rook klachten ) dan is een palletkachel iets schoner. verwarmen op stroom geeft ook meer co2 via centrales ( behalve als het wind, zon, waterkracht is ) Hou gewoon je cv ketel in huis. ( voor warm water ) En hang een Airco op voor zuinig bij te verwarmen waar je het meeste zit noem hier voorbeelden. ( je gas verbruik daalt, stroom wordt iets hoger maar is minder kosten dan gas ) Label A+++ Daikin ururu sarara Daikin perfera LG prestige Toshiba Daiseikai Panasonic Etherea Panasonic Heatcharge Mitsubishi ? Samsung ? gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1511526
Elektrische kacheltjes kunnen wel degelijk een efficiënte manier van verwarmen zijn wanneer je woning extreem energiezuinig is (passiefhuisniveau). De warmtebehoefte is dan zo laag dat het investeren in een energiezuiniger verwarmingssysteem niet rendabel is. En dan is er nog alternatief 8 (misschien heb ik hem gemist), de lucht/lucht-warmtepomp ofwel de split-unit airco die ook kan verwarmen. Ook deze manier van verwarmen is alleen geschikt voor de beter geïsoleerde woningen, dus voor een passiefhuis (PH) en lage energiewoning (LEW). Voordeel van dit apparaat, zeker bij goed geïsoleerde woningen die vaker een koleingsbehoefte hebben, is dat daarmee ook gekoeld kan worden en zo zomer en winter een aangenaam comfort geboden kan worden. Bovendien is de L/L-warmtepomp relatief goedkoop.
Het verbaast mij steeds weer hoe slecht de Nederlanders geinformeert zijn !!!! En het is zo belangrijk !!!!De komende jaren gaat er viel veranderen en dat gaat heeeeel veel geld kosten !!!! En dat gaat de burger allemaal zelf betalen !!! Subsidies.......halen ze later gewoon door belasting weer terug. !!!! Laat je niet bedonderen begin gewoon je huis te isoleren elk jaar een beetje en betaal het zelf !!! Geloof niet in de sprookjes van het kabinet ! Die zitten er niet voor de gewone man !!! Geloof me !!!
Hi maar de lucht/lucht warmepomp was toch die met het slechtste redement?!?!? Nee geen geld uitgeven aan dure techniek die weer onderhoud (dus geld) kosten maar in isolatie steken en elke maand minder aan energie betalen !!!!!!
Ik verwarm een ruimte van 28 m2 zeg maar ± 73 m3 met een 2000 watt elektrische kachel. De ruimte is zeer goed geisoleerd, soms moet ik de kachel lager zetten omdat het echt te warm word. Ik ga er nu een aantal zonnen panelen op zetten zodat het co2 neutraal word. Het probleem is echt niet moeilijk en makkelijk op te lossen. Een boiler op electra en je hebt alles getackeld. De bedoeling is op deze manier het hele huis te doen. Deze ruimte was een proef om te kijken of het mogelijk is.
@@zwaansails Ja perfect !!! Dat is wat ik bedoel en inderdaad het is niet moeilijk. isoleren van bv een zolder kan bijna iedereen! Paar video's op RUclips kijken en gaan met die banaan ......o sorry :-) En met enkele zonnepanelen ben je dan bijna zelf verzorger! ISOLEREN ISOLEREN!!!!!
Met 60 Zonnepanelen grote warmte buffer verwarmen. Dan zit tot nov ook in zeer warm huis. Dan nog 4 maanden de pelletkachel bij stoken. Alleen als niet veel zon is. Op zeer zonnig dagen is dat soms zelfs niet eens nodig.
Zelf ben ik nog niet voor Warmtepompen , in de praktijk kom ik in 70% van de gevallen tegen een goede HR ketel, maar de installatie slecht of helemaal niet goed ingeregeld, daar moet meer op gelet worden, bv door aanvoer en retour 25% verschil , via Voetventiel of Instelbare Debietmeters inregelen, geen open verdelers gebruiken, Toerental Pomp zo laag als mogelijk, enz. anders heb je geen HR
Een instantheater word hier niet genoemd. Er word hier geze ht dat je met de palletkachel maar 1 ruimte kunt verwarmen. Opzich klopt dat maar je kunt ze ook op je cv aansluiten. Dan heb je verwarming en warm water. Ik hoor overigens weinig over dat de warmte pomp bij heel koud weer niet veel doet want hij haalt de warmte uit zijn omgeving. Meestal trek ik een wat dikkere trui aan als het wst kouder word en zet ik de verwarming op 18 of hij staat uit. Rond deze tijd word het dan binnen niet veel kouder dan 17 graden als hin uit staat misschien 16. Wat ik wil zeggen is dat als ik echt verwarming nodig heb met strenge winters je nog gas nodig hebt om bij te stoken.
Hallo ik ben dan beroepsmatig bezig met warmtepompen en ook zonneboilers maar wat ik voor mijn idee veel te weinig tegen kom en mij het beste alternatief is zijn heat pipes in combinatie met een buffervat voor cv en tap water eventueel kun je ook nog er zonnepanelen bij zetten om de pompen te voeden en wil je helemaal zeker zijn zet je er nog een hotfill boiler bij tussen kijk maar eens bij heatpipes groet arnold
Ja heel goed!!!! Hoor je echt veel te weinig over !! Heb je niet veel dak voor nodig en levert direct warm water (tapwater) maar schakel je er meer aan dan kan je een groot opslagvat verwarmen en de cv onder steunen......
Je huis extra goed isoleren is de alle beste en goedkoopste optie en de ramen op de Noord en Oost-kant met drie!-dubbel-glas uitvoeren - in Scandinavische landen en vele delen in Engeland is dat nu verplicht.
Kan je ook eens iets filmen over de verschillende soorten warmte pompen? Ik sprak recent met iemand die een lucht - lucht warmtepomp zelf had geïnstalleerd voor nog geen 1000 euro en enorme besparingen claimde. Ik vermoed dat dit wel is naast een regulier cv systeem maar vind het wel interessant en wil er nog eens gaan kijken.
Peter stringa Voor het verwarmen van bv een gem.woonkamer op zeg maar 20 graden is een vaste hoeveelheid energie nodig en of die nu van een radiator komt of van elektrische draden onder de vloer blijft het zelfde! Een elektrische vloerverwarming met lage wattage geeft dus ook weinig warmte af.....helaas!!!
@@aveloo1152 Maar in combinatie met een warmtepomp hoeven beide systemen maar een heel klein beetje te werken en het is al heel aangenaam in huis. Dus beide samen verbruiken in dat geval minder energie dan als één systeem het alleen moet doen. Dit komt voornamelijk omdat vloerverwarming de lucht van de grond af verwarmt en de lucht opstijgt, terwijl bij de warmtepomp met radiatoren de verwarmde lucht boven de radiatoren opstijgt en eerst tegen het plafond aankomt en dan pas in de ruimte gaat circuleren. De combinatie van de twee luchtstromen werken hierdoor effectiever en efficiënter.
@@aveloo1152 Daarnaast ben ik het niet helemaal eens dat het hetzelfde blijft. Ook in het geval van alleen vloerverwarming is de temperatuur of de gevoelstemperaturr aangenamer en heb je eerder het idee dat het warm genoeg is. Eigen ervaring.
Er zijn genoeg (pellet) kachels met CV functie. Dus dat betekend en niet dat het maar tot één ruimte is gelimiteerd.... De kachel verwarmt naast de ruimte waar hij in staat ook water wat dus door radiatoren door de rest van het huis gebruikt kan worden.
@@AweSomo84 we moeten van het gas of omdat we minder co2 moeten uitstoten dan moeten pelletkachels als eerste verboden worden en de productie van pellets al helemaal...!!!
Elke toepassing heeft zijn voor- en nadelen. En voor elke verwarmingssituatie is er een oplossing te vinden los van alle commerciële belangen. Er bestaat zoiets als een technische waarheid (en anders heb ik het nu uitgevonden...) toch ?
U noemt de HR zonneboiler als mogelijkheid om tot 70% gasverbruik te besparen op het warmwaterverbruik maar in welke verhouding staat dat tot het ongeveer totale verbruik bij een huishouden met 2 mensen ervan uitgaande dat we een normaal huis in een ruitje nemen als regel ?
Zonneboiler is er in 2 types, de vlakkeplaat en heat pipes. Heat pipes leveren (gemiddeld per jaar volgens TNO) 2.3 GJ.per M2. Even rekenen 2.3GJ= 2300 MJ gedeeld door 35MJ( waarde van 1 kuub gas) = 65 kuub gas. Sanitair warm tapwater met 2 personen via de CV ketel schat ik in op 20 kuub gas per maand.e.e.a is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je de zonneboiler in het system opneemt.
Lennert Ja ook een super oplossing! Maar waarom wil hier iedereen een pellet ketel ? Dat is veel vuiler als aardgas en dan nog meer vrachtwagens op de weg met pellets? Zijn de files niet al lang genoeg?????
M.u.v. Hydro, wind en PV is de productie van electriciteit de meest Co2 vervuilende methode nl. 1Kwh = 0,477kg Co2. 1Kwh energie door verbranding van kolen = 0,28kg. Co2
Hallo allemaal, ten eerste leuk kanaal en je verteld het goed en rustig.Ik heb een paar tips, ook voor de mensen hieronder.Er is een groot verschil tussen een pellet kachel en een pellet KETEL, ik zie veel mensen daar mee worstelen.Zoals je zelf al zegt is de kachel voor 1 specifieke ruimte, de ketel kan daarin tegen in een geheel system worden opgenomen.De ketel kan maar hoeft niet direct de CV te voeden.Veel efficienter is de ketel aan te sluiten op een buffervat en dat vat meteen te combineren met een zonneboiler system.Eind januari wordt bij mij een geheel system geplaatst wat ik zelf min of meer heb samen gesteld.Misschien leuk om dat tzt te delen.
Alvast gefeliciteerd met je nieuwe installatie. Nee, dat is niet cynisch bedoeld, ik ben zelfs benieuwd hoe het bevalt. Maar ……………. Pellets blijven pellets en die zijn alleen co2-neutraal omdat dat zo besloten is. Dat betekent dat daar later op terug kan worden gekomen en dan zitten de gebruikers met de (op pellets?) gebakken peren. Toen ik bijvoorbeeld mijn auto kocht hoefde ik geen w.b. te betalen, want zuinig en schoon. Inmiddels betaal ik, vanwege strengere eisen, gewoon wegenbelasting. Het verleden heeft aangetoond dat we op het gebied van vergroening een weinig betrouwbare overheid hebben, wat voor mij des te meer reden is niet mee te doen met deze polonaise. Zaken waarvoor je het ene moment subsidie dan wel op een andere wijze een tegemoetkoming krijgt, kunnen in de toekomst wel eens belast worden. Kijk maar naar de saldering in het geval van zonnepanelen, deze regeling is al langere tijd punt van discussie. Dus wellicht moet er t.z.t. wel betaald worden om je overschot van zelf opgewekte elektriciteit op het net te mogen dumpen.
@@pietuithellevoet Dat de overheid onbetrouwbaar is is een feit Piet. Betreft de ketel, het kost erg weinig. Netto 860 euro, dat heb ik er zo uit, kan ik geen buil aan vallen. Mag het niet meer, geen probleem, ik kan eenvoudig een andere bron op mijn buffer aansluiten of elektrische het vat verwarmen.
Je hebt nog eentje vergeten, infrarood vloerverwarming. Dat hebben wij nu onder het laminaat. Voordeel, warmt supersnel op en hele vloer warmt in ene op. Vertrek waar je bent verwarm je, de rest niet. Wij hebben de elektrische CV er bij gedaan als extra. Maar had in feite niet gehoeven
Waar ik nog wel wat meer van wil weten zijn houtvergassers. Dit Lijkt voor de wat grotere huizen een redelijk alternatief. Er zijn maar een aantal merken die er een apparaat van hebben gemaakt die mooi staat in de woonkamer. Is er bij jullie al meer bekend van dit systeem van verwarmen?
Ik hoor van alles over warmte systemen welke gekoppeld zijn aan water. Mijn vraag is: Hoe zit het met een huis welke heteluchtverwarming heeft. Deze hebben nu een gasketel welke de lucht verwarmd welke op zijn beurt middels kanalen de ruimtes in huis verwarmen.
Wij komen in de vakanties vaak in Denemarken en de vakantiewoningen (zijn eigenlijk woningen waar je het hele jaar in kunt wonen) worden elektrisch verwarmt, dus in iedere ruimte een elektrische kachel. En daarbij vaak (sorry) een openhaard, maar die heb je dus niet echt nodig.
De Pelletkachel kan ook gecombineerd worden met CV. Je CV water heeft dan ook een lus in je pelletkachel maar je bent dan aan het stoken op hout totaal niet duurzaam en stoot roet uit.
Wat ik ook interessant vind is om een beetje out of the box te kijken. Zo keek ik onlangs hoe eskimo's tientallen jaren geleden nog traditoneel leefden. In Iglo's met minimale verwarming, 's nachts niet meer dan een klein spaarvlammetje. Volgens mij zelfs zonder een deur... Met buiten temperaturen ergens tussen -40-50 graden C... baby's / kleine kinderen liepen normaal met weinig of geen kleding rond in de iglo... is niet voor te stellen. Volgens mij is de clue dat ze in kleine ruimtes zitten, die met een spaarvlammetje worden verwarmd maar vooral "hoog" zitten, warme lucht gaat immers omhoog en koude naar beneden... en die iglo blijkbaar toch isoleert tegen kou en wind... Hier die film: ruclips.net/video/OODnFvYXqYM/видео.html Het geeft de traditionele levenswijze van die eskimo's weer, niet voor iedereen geschikt ivm de jachtpartijen... maar laat wel zien dat je blijkbaar ook met weinig middelen zelfs in de meest extreme gebieden kunt (over) leven... Misschien ligt het antwoord ook wel in kleinere (woon) ruimtes die zo geconstrueerd zijn dat koude lucht wordt afgevoerd en alleen de verwarmde lucht blijft hangen... het gaat er niet om dezelfde levensstijl na te streven maar te ontdekken hoe anderen met weinig middelen ook rondkomen...
Joop Peterse het is niet voor niets dat we vroeger meerdere kleinere kamers hadden, tegenwoordig moet alles groter en luxer, dan moet je dus ook meer verwarmen.
Dat pellets co2-neutraal zijn is slechts een politieke keuze. Per saldo zijn ze waarschijnlijk net zo (erger 'vervuilend) dan gas. Waarbij overigens opgemerkt moet worden dat de uitstoot van co2 geen vervuiling is, co2 is gewoon een in de natuur voorkomende stof. Er is echter een hysterie ontstaan over co2, omdat dat zou zorgen voor opwarming van de aarde, of beter; de atmosfeer. Maar daar is nog steeds geen sluitend bewijs voor geleverd. Maar wat gemakshalve niet gemeld wordt is dat er veel meer gassen zijn die warmtestraling naar de ruimte afremmen oftewel warmte in de atmosfeer vasthouden. Denk maar aan waterdamp. Daarnaast; we kunnen het weer niet eens accuraat voorspellen en dan kunnen we het klimaat dat nog veel meer variabelen kent wel voorspellen? Geloof maar dat er op dit moment en de komende tijd heel wat zakken gevuld worden. En nee, ik ontken niet dat het klimaat verandert. Maar de wereld zoals we die kennen is het resultaat van klimaatwisselingen (en de daarmee gepaard gaande uitstervingsgolven). Bovendien horen we niets over de almaar toenemende wereldbevolking, ontbossing en intensieve landbouw die (mede) het gevolg zijn van het eerstgenoemde en lokaal en mondiaal invloed hebben op het milieu en (mogelijk) op het klimaat. Met dank aan ernstfuld , hieronder.
Er is wel degelijk sluitend bewijs dat co2 leidt tot opwarming van de aarde. Het principe is al meer dan 100 jaar bekend. Het is alleen makkelijker dit te ontkennen, dan hoeven al die moeilijke en dure oplossingen niet te worden gerealiseerd. Lees het IPCC rapport. Als dat jou niet overtuigd, dan zal niets jou overtuigen.
@@vger5857 waar jij het over hebt is een laboratoriumproef. Zelfs het IPCC erkent dat dat niet representatief is. Dit vanwege het (in een laboratoriumopstelling) ontbreken van andere essentiële variabelen. Dus; zo als eerder gesteld gaat het constant om veronderstellingen en aannames. En kom niet aan met 97% consensus. Dat is niet waar. Bovendien is wetenschap niet zo iets als meeste stemmen gelden. Ooit bestond er ook consensus over zaken die later toch niet bleken overeen te komen met de werkelijkheid.
@@vger5857 Dat geldt dan voor ons beiden. Maar dat is niet erg. De toekomst zal het uitwijzen. Tenslotte zijn de beweringen van veel voor- en tegenstanders niet uitgekomen.
Eurom heeft een leuke serie WiFi gekoppelde elektrische verwarmers. Financieel en milieu technisch is elektrisch verwarmen alleen te verantwoorden met een dak vol zonne panelen en een groene stroom leverancier om mee te salderen.
Met een slecht geïsoleerde huurwoning en een bovenwoning terwijl de cv in de kelder is, zit er op de bovenste verdieping te veel tegen druk om bij de slaapkamers te komen. Dus 5u cv stoken met vol vermogen en amper warm of 1u elektrisch en de hele bovenverdieping 21 graden. Dan weet ik wel wat goedkoper is dan😅👍🏻
Beste man, je leest Internetpagina's voor.... en dan zeg je dat een zonneboiler tot 70% van je gasverbruik kan verlagen maar dat staat er niet. Het gaat om 70% van het gasverbruik voor warmwater. En dat is maar een klein deel t.o.v. het totaalverbruik incl. verwarming.... (dit alles los van zonnepanelen want dan wordt het weer een ander verhaal. Moet je wel even investeren in zonnepanelen ;-)
heel erg grappig dat bij voorbaat een electrische cv ketel word afgedaan als duur. als ik kijk dat een combinatie van zonnepanelen, electrische cv en boiler dan lijkt het me juist de enige juist oplossing. vervelend voor de meeste installateurs is echter dat men er weinig op verdient
De genoemde en getoonde pelletketel is een ketel welke op je cv systeem wordt aangesloten. Hij verwarmd dus je hele woning en niet een ruimte. En de rookgas afvoer kost echt geen 2000€. De dubbelwandige buis kost 100€/meter.
"De pelletkachel is 100% CO2 neutraal" zegt de fabrikant. Zo lust ik nog wel een paar "Wij van WC eendjes". Het is totaal apenootjes gelul. Goed doorgerekend is de pelletkachel gewoon een slecht (milieu) alternatief. Produktie (pelletes groeien niet "vanzelf") en transport (pellets lopen niet vanzelf je kachel in) vreten energie en gebruik van scheepsvracht maakt het totaal plaatje milieutechnisch negatief. De meeste pellets komen uit Canada/VS en worden per schip hierheen gebracht. Slechts een klein aantal vrachtschepen stoot al meer uit dan *alle* autoverkeer ter wereld bij elkaar! Pelletverbranding heeft al tot ontbossing en slecht bosbeheer geleid en de vraag naar pellets groeit exponentieel omdat leeghoofden zonder adequate onderbouwing geloven dat het wel milieuvriendelijk is. Wie niet naief is en WC eenden niet nakletst is tegen pellets. Je kunt net zo goed olie stoken.
Zegt de overheid...Maar je hebt een punt. Zo komt het ook uit jou stopcontact als "groene" stroom...De centrales stoken immers voor een deel ook op pellets en ja ook uit de gebieden die jij noemt.Pellets komen overigens ook veel uit Duitsland en Scandinavie met nagenoeg dezelfde MJ waarde.
Het probleem is achter een normale warmtekrachtcentrale staat een rookgasreiniging, achter een palletkachel niet. Als iedereen dit doet krijg je Krakau taferelen.
Inderdaad lekker al die fijnstof, volgens mileu centraal is het niet verstandig om in woonwijken de pelletkachel vaker dan 2 avonden per week te grbuiken. de andere 5 dagen v/d week gewoon een dubbele trui aan dus!
@@roybm3124 Ketel!!! Geen kachel....en natuurlijk heeft een chp rookgas reiniging maar een goed afgestelde pellet KETEL rookt niet hoor. Nagenoeg volledige verbranding. En de Krakatau bestaat al heel lang niet meer.
Voor degenen die beweren dat de meeste pellets van Canada komen: Ja, degene die ze verstoken in de elektriciteitscentrale met een rendement van 30-35% (oude kolencentrales). De meeste pellets voor particulier gebruik komen uit de regio (België, Duitsland, Scandinavië, Oostblok). Ze worden meestal meegebracht met vrachtwagens die anders leeg zouden terugkeren, waardoor de prijzen laag blijven. Particuliere kachels stoken aan 85-95% rendement! Als de elektriciteit tot bij u komt, schiet er nog maar 70-80% van over. Dus zelfs met een doorsnee warmtepomp haal je nog niet het rendement van een pelletkachel/ketel. Trouwens heeft een warmtepomp het laagste rendement, wanneer je hem meest nodig hebt en de stroom het minst 'groen' is. De beste verwarming is deze die je niet nodig hebt: goed isoleren, maximale zonnewarmte... Onze woning verbruikt amper 300-400kg pellets per jaar! Kostprijs €70-100. Juist, per jaar. Geen dure warmtepompen of cv nodig...
Robin Demey er worden hele bossen gekapt voor de hout pellets, ik begrijp niet dat dit een goed alternatief is. Het zeker niet duurzaam, er komt een moment dat de bossen op zijn
@@theovaneijden1564, vooral voor industriële pellets ja. Ik koop pellets die komen van duurzaam bosbeheer: snoeihout, uitdunning van bos voor meer diversiteit, korte rotatiehout... Het gaat er ALTIJD om om zo weinig mogelijk te verbruiken (trias energetica). Dan zo duurzaam mogelijk omgaan met 'groene' energie. Als het niet anders kan eventueel fossiel, maar uiterst minimaal. In die gedachte is mijn keuze voor passiefbouw met bio-ecologische bouwmaterialen. Als verwarming krijgt hout de voorkeur op elektrisch, aangezien de elektriciteit nog steeds verre van groen is. Ik ben uiteraard klant bij een groene leverancier, maar voor de landelijke mix is het best om zo weinig mogelijk te verbruiken. Zodra de elektriciteitsmix richting overwegend groen gaat, wordt elektrisch (warmtepomp) wel duurzaam. De meeste 'groene' elektriciteit wordt momenteel echter gemaakt met... Pellets in oude kolencentrales! In België toch (waar ik dus woon). Dus efficiënter is om deze thuis aan 90+% te verbranden, dan aan 30-40% in de centrale om daarvan nog eens 20+% te verliezen onderweg! Heb je voldoende snoeihout (knotbomen bijvoorbeeld), dan gaat mijn voorkeur naar een massakachel uiteraard. PS: ik verstook amper 300-350 kilogram pellets per Jaar! Dat is zo'n 1500-1750 kWh aan ruwe grondstoffen.
@robin demey Kwa investering ontlopen de lucht/water warmtepomp en pelletkachel elkaar niet zoveel. Helemaal als je er je hele huis mee wil verwarmen. Ik heb het dan over een pelletkachel met CV aansluiting (zo 3 á 4 duizend euro) een degelijk buffervat, rookgasafvoer (als je die nog niet hebt al snel een paar duizend euro) en alle aansluitingen. Daarnaast heb je wel een plek nodig om die 500 kilo (1 á 2 kuub) pellets per jaar op te kunnen slaan. Als je ook sanitair warm water maakt met de pelletkachel middels een 3weg klep dan moet je dus ook in de zomer stoken. In een drukke woonwijk zullen niet alle buren dit kunnen waarderen, ook al heb je degelijke pellets. Ten slotte heb je aan een warmtepomp praktisch geen onderhoud. Dat is wel anders bij een rookkanaal en een brander met asdeeltjes. Hier is de keuze uiteindelijk dus geland op de warmtepomp (zo konden we de stadsverwarming, die pas écht duur is, uitzwaaien) 2500kwh per jaar.
@@rancherros hier geen cv nodig, want relatief klein en super geïsoleerd. Kachel verwarmd hele huis. SWW met compacttoestel (balansventilatie met ingebouwde warmtepomp; Genvex Combi) en zonnecollectoren (aangesloten op zelfde toestel). Dankzij DoucheWarmteWisselaar en zuinige douchekop zeer weinig energie nodig. Zo'n 100-200 kWh per jaar voor SWW. 😁 Dus eigenlijk heb ik ook een lucht-water warmtepomp. Alleen met een heel klein vermogen.
@@jomer1111 ik weet het wel. EcoPower is een Belgische coöperatieve en te vertrouwen. Alternatief is grijze stroom, aangezien er nog onvoldoende groene stroom is.
Eigenlijk zijn er maar 3 dingen die rendabel zijn volgens mij.....1 LED lampen 2 Zonnepanelen en 3 isoleren van je huis !Wie heeft nog andere surgesties!
Begin met isoleren van je huis, daarna led lampen, warmtepomp droger, a label koelkast en dergelijke en als laatste optie zonneboiler c.q. zonnepanelen. Op deze volgorde is het rendement van de investering het grootst.
@@aveloo1152 O, ik dacht dat deze video over alternatieven voor de warmtepomp ging. En met LED-lampen moet je juist iets harder stoken omdat ze minder warmte afgeven dan de verbannen gloeilampen. Die warmte ben je dus kwijt.
Goedkope oplossing: koop een mobiele airco die ook kan verwarmen. 1kw erin, 3 kw warmte. Per uur dus 10,8 megajoule. Dat kost dus 20 cent. Hoeveel warmte krijg je bij gas voor 20 cent, uitgaande van een gasprijs van 70 cent : 10.05 mj. Op deze manier is nu deze methode van verwarmen dus al goedkoper!!! Nadeel: geluid, en je moet ook een gat naar buiten hebben voor de slang. En onder de 5 graden buiten moet toch de ketel weer aan, besparen per jaar is wel de moeite. Kijk ook eens naar monobloc airco. Zoiets als een gevelkachel. Succes ermee!
Goedkope oplossing: mooi gevonden die mobiele airco, kan ook met hewalex ventilatie warmtepomp, zit meer subsidie op dan hij kost (goedkoper dan mobiele airco) en kan via saldering op zonnepanelen, van 1000 kuub naar 100 kuub gas per jaar, wel zelf installeren maar goede optie perfecte c.o.p. vanwege binnenlucht bronwarmte. Wint energie door te ontvochtigen van de natte ruimte's
Je noemt elektrische verwarming milieu onvriendelijk. Dat hangt er maar vanaf hoe die elektriciteit is opgewekt. We mogen toch aannemen dat elektriciteit meer en meer milieuvriendelijk zal worden opgewekt. Anders heeft die hele energietransitie van bijvoorbeeld brandstofauto's naar elektrische auto's geen enkele zin. Voor verwarming geldt hetzelfde.
Zelfs een windmolen of een zonnepaneel brengt co2 uitstoot met zich mee! Ze moeten worden gemaakt, geplaatst en onderhouden, en de grondstoffen om ze te maken moeten worden gewonnen. Voor windmolens heb je magneten nodig, dit metaal wordt gewonnen in China, misschien interessant om eens uit te zoeken hoe dat in zijn werking gaat, maar ik kan je alvast verklappen dat co2 een scheintje is bij de vervuiling die hierbij komt kijken, succes!
Gewoon elektrisch verwarmen is ook met hernieuwbare energie niet interessant. Elektriciteit maken is een kostbaar proces. Ook van hernieuwbare elektriciteit is er niet genoeg. Dus moet je proberen zoveel mogelijk arbeid te halen uit elke eenheid stroom. Net daar scoort een warmtepomp 3x beter dan een dom vuurtje.
@@chrisminnoy3637 Het maken van electriciteit is helemaal geen kostbaar proces, maar de belasting op electriciteit vormt meer dan 70% van de kosten. Met dank aan de overheden.
En tot het zo ver is, dagelijks een gegraven gat in de tuin vullen met alles wat brandt en daar grote kiezelkeien in opwarmen. Zodra ze heet zijn, met een grote tang uit het vuur halen en binnen op een stalen schaal plaatsen. Goed opgewarmd blijven ze met gemak de hele avond flink warmte afgeven. We moeten wel want de klimaatgelovigen hebben het gas en de stroom nu onbetaalbaar gemaakt.
Elektrisch verwarmen t.o.v. gasverwarmen kost niet meer energie !! Die is in alle gevallen gelijk voor welke brandstof dan ook. Alleen de kosten voor de KCal / KWatt is in alle gevallen anders. Elektriciteit vanuit het net is ongeveer drie keer zo kostbaar dan gas vanuit het net.
1 kWh elektriciteit bij je thuis kost 2-3 kWh aan brandstof in de centrale (gas, kolen, pellets) door rendement centrale, omvormingsverlies, verlies net... Verwarmen door verbranding gebeurt best rechtstreeks. Dus beter een HR-ketel dan een elektrische weerstand. Een warmtepomp is soms beter, als de spf ver boven 3 zit. Dat is in een goed geïsoleerde woning vaak moeilijk haalbaar zonder dure boringen.
Daarom haal je met een warmtepomp, 80% van je energie uit de buitenlucht. Gerbruikt je warmtepomp op bepaald moment 200watt uit het stroomnet, kan deze 1000-1200watt aan warmte afgeven. Je onttrekt dan bijv energie uit de buitenlucht. (SCOP t/m 5.93 haalbaar, 1kWh uit “muur” is dan 5.93kWh warmte-afgifte)
Waterstof lijkt mij de enige juiste optie .En als we de anders nutteloze windmolenpark ( wat wij als belasting betaler op ons bordje krijgen) de nodige energie laten leveren om waterstof te produceren De enige juiste optie.
@@johngruijthuijsen2109 huizen worden ook met hout gemaakt jij geeft aan dat je huis verwarmen met een pelletkachel een slechte manier van stokken vind terwijl jij met relatief weinig korrels je huis goed warm kunt stokken Er is ook. Ijs mis met houtkap zo lang er maar bijgeplant wordt
Wat ik helemaal zie zitten is SOLARWALL... dat wordt ook in arctische gebieden gebruikt om de lucht voor te verwarmen... www.solarwall.com/industries/arctic-subarctic/ (heb geen relatie met bedrijf, product wordt ook niet in Nederland verkocht zo ver ik weet) zou ideaal kunnen zijn in combinatie met een warmtepomp maar kan ook onafhankelijk daarvan werken... het is niet meer dan een gekleurde metalen plaat met kleine gaatjes... door de zon wordt er een kleine warme luchtfilm gevormd die door de kleine gaatjes naar binnen wordt gezogen (eventueel aangedreven door een zonnepaneel). Dit wordt redelijk veel gebruikt om in het koude Canada bedrijfsgebouwen te verwarmen. Maar ook in arctische gebieden zoals gezegd.
Hallo Solarwall is niet interessant voor nederland ,het gaat hier om hele grote Panelen en er wordt weer stroom gebruikt om de warme lucht te transporteren ! Nee mensen gewoon je huis zelf isoreren!!!!! Elke Euro die je er in steekt haal je er op den duur dubbel uit!!!! EN NIET OP HET KABINET WACHTEN !!!!!!!!!!
En als je een eigen dak hebt , ZONNEPANELEN PLAATSEN !!!!! En laat je geen "smarte elektr. meter aansmeren!!! En ga dan alvast elektrisch koken!En de waschmaschine overdag laten draaien en
nou valt wel mee geloof ik, ooit gelezen dat ze in Duitsland dergelijk panelen per 1 vierkante meter verkochten met een mini zonnepaneeltje erop (voor de aandrijving van de luchtpomp)... dat was genoeg om een vakantie bungalow zo te verwarmen dat het daar niet muf werd of schimmelvorming ontstond (terugverdientijd was zo ver ik mij kan herinneren ook binnen een jaar)... is gewoon daarom wachten totdat iemand het in Nederland oppakt, ik zelf ben geen techneut maar zie het wel zitten... wat mij ook vooral aanspreekt is dat het gewoon een simpele oplossing is, iets dat ook niet snel kapot kan gaan... en ook werkt als het buiten koud is... die panelen die je ziet zijn groot omdat de gebouwen groot zijn... en dergelijke panelen worden in Nederland nu ook al toegepast bij bedrijfsgebouwen, alleen zijn die niet geperforeerd... ja isoleren komt denk ik wel op de eerste plaats... Nee zou ook zeker niet op kabinet wachten. Als we allemaal wachten wordt het alleen maar duurder...
@@jooppeterse6712 Hallo Joop O ik woon in Duitsland maar heb er nog nooit van gehoort!!! Ik ben al 30 jaar met energie besparing bezig ....in 1981 bouwde ik al een 4 m2 warm water colector en die werkte perfekt!! Maar wat mij in de loop der jaren bewust is geworden is dat isoreren de aller beste methode is om energie en geld te besparen.... altijd proberen energie onafhankelijk te zijn !!!!Elk bedrijf of firma wil alleenmaar aan je verdienen !!!!!!
@@aveloo1152 Ik heb ook niet beweerd dat ze dergelijke panelen bij de lokale hobbymarkt hebben verkocht. Ben op dat kleine paneeltje gestuit via de Canadese website. Heb onlangs nog gekeken en ja het wordt blijkbaar al lang niet meer aangeboden.het kostte 10 jaar geleden iets van €600 compleet... waarschijnlijk was het een goed idee en het heeft ook wel gewerkt want ze hadden het getest etc. maar waarschijnlijk verdienden ze er te weinig aan. Nu verkoopt iemand anders Solarwall in Duitsland, is waarschijnlijk over genomen. En willen meer meters verkopen. Maar dat doet niets af van het werkingsprincipe... Je geeft zelf aan dat je al lang met energie bezig bent en ook bewust.... ik ook maar 95% van Nederland en omstreken begint daar nu pas mee omdat de prijzen flink stijgen... Kijk in Canada zijn ze hier al langer mee bezig omdat het daar kouder kan zijn... en dus meer verbruiken.... ik geloof ook in eerst isoleren, kleinere ruimtes (kijk maar eens in het openlucht museum, we kunnen leren van mensen die 100 jaar geleden leefden) en vooral eenvoudige oplossigen, niet te duur en niet snel kapot gaan (gaat meestal kapot als je het meeste nodig hebt)... zoals gezegd ben geen techneut maar wil zelf wel daarmee beetje experimenteren. zoals ik destijds de brochure las werd de luchtstroom veroorzaakt door een kleine ventilator die ook in een desktop computer zit... waarschijnlijk is de constuctie ook zo dat ze gebruik maken van het feit dat warme lucht stijgt en zo minder electriciteit nodig hebben...... als ik wat meer tijd heb wil ik eens kijken of ze hier ook fijn geperforeerde gevelplaten verkopen en misschien kan het ook zonder perforatie als de plaat maar dun genoeg is en de ruimte direct achterde plaat geisoeerd...
een alles brander is leuk maar een rocket mass stove is veel efficiënter in combinatie met eerder genoemde middelen. de rocket mass stove heeft een verbrandings percentage van 80 tot 85%. middels fans kan je veel warmte verplaatsen.
De meest efficiënte wijze om je woning te verwarmen in onze streken (uitgezonderd passief huis) is een brandstofcel, gevoed met aardgas, te combineren met een warmtepomp en PV systeem. Als er warmtevraag is en genoeg opbrengst door je PV gebruikt je warmtepomp stroom uit je PV. Is de PV opbrengst te laag of niets, bijvoorbeeld 's nachts, dan produceert je brandstofcel stroom en een deel warmte. Die warmte gaat naar je woning, de stroom weer naar je warmtepomp. Warmtepomp moet dan minder hard werken, en al je stroom wordt lokaal geproduceerd. Dit systeem heeft de hoogste efficiëntie graad, bekeken op primaire energie.
Chris Minnoy Werkelijk? Dan hebben we gas en PV en warmtepomp en brandstofcel......En wie kan zo'n installatie betalen ? En is dat ook ECHT zo effectief?
In de alternatieve verwarming en energie wereld gaat het snel, zowel technisch als qua kennis van effecten van een de kuzes en het publiek debat. Het is duidelijk: houtkorrels zijn NIET energie neutraal en al helemaal niet mileuvriendelijk als grote fijnstof producenten. Hoogste tijd om je post bij te werken of een nieuwe te maken en daar naar te verwijzen in deze. se7vennld zijjn/haar commentaar is al 2 jaar oud, doe er iets mee zou ik zeggen
Je zou bijvoorbeeld kunnen verwarmen met een airco warmte en koude produceert ,ik heb ergens gelezen dat het rendement van de energie die erin stop om warmte te krijgen 300% is. En met gegeven dat we in de toekomst meer kans maken op zulke hitte zomers is een airco best lekker
ik heb thuis 3 splitunits met een cop van 5.7 ,dat wil zeggen bij een buitentemperaartuur van 7 graden heb ik voor elke kwh stroom 5,7 kwh warmte .gaat prima ik heb geen gas nodig.
Ik mis de ouderwetse petroleumkachel!!!Tegenwoordig zijn ze een stuk moderner en vol elektronische snufjes.Wij zelf gebruiken we hem in de kamer, lekkere behaagelijke warmte
@@wilm72 Ventileren moet je altijd met petroleumkachel. Daar komt bij dat je in de winter vaak extreem droge lucht hebt dus dan is extra vocht een positieve bijzaak. Wat jij schrijft over de tv is mij niet bekend. Dan moet je het wel extreem vochtig hebben gehad in huis. Meer als normaal in de zomer als het echt drukkend weer is. Ik heb er nog nooit over gehoord en ook nog nooit meegemaakt zo lang ik petroleumkachels gebruik
Gewoon een omkeerbare airco die je de verwarmingsmodus zet. Vooral bij een relatief hoge buitentemperatuur heeft deze een behoorlijk hoog rendement. Vaak is de buitentemperatuur hoger dan de temperatuur van grondwater. Terwijl de installatie van zo'n water-water of water-lucht warmtepomp veel duurder is. Verder heeft een elektrische luchtontvochtiger ook een hoger rendement dan 100 %. Terwijl je vanwege de luchtvochtigheid niet met koude buitenlucht hoeft te ventileren.
Sinds meer dan een jaar heb ik zelf besloten alternatieven in mijn huis voor Gas te verzinnen. Na heel wat onderzoek (maanden) ben ik gestopt met op gas koken en kook ik nu op inductie. Wat betreft CV en verwarming ben ik overgestapt op electrische kachel(tjes) in mijn huis. Ik verwarm alleen de ruimtes die ik gebruik ipv het hele huis met 1 gasstokende CV. Voor warm water heb ik gekozen voor een kleine boiler om te douchen en voor het overige warm water. 2 dingen die heel belangrijk zijn bij het besparen op je energiekosten : 1 - Pas je levensstijl aan. 20 minuten in de douche staan ? Waarom ? In 10 minuten kan het ook prima (kleine boiler voldoet). Hele huis verwarmen terwijl je met je gezin maar in 2 ruimtes bent ? Isoleer de boel wat beter en een klein kacheltje voldoet. Oh..en niks mis met een vestje aantrekken in de winter, toch ? Hoeft niet altijd 22 graden in huis te zijn! Ik betaalde in 2017 - 160 euro per maand aan gas/electra. Nu, anno 2019..betaal ik 80!!!! euro per maand met deze aanpassingen. Electriciteit is gewoon goedkoper dan gas! Waar een wil is, is een weg. Punt 2 was overigens eens wat vaker een vest aantrekken of gezellig onder een warme deken te gaan liggen. Schijnbaar wil dit volk in de winter gewoon met de korte broek thuis rondlopen en de kachel op 23 graden stoken..wat een onzin. In de jaren 70 hadden we die luxe ook niet!
Welk apparaat is het snelste en zuinigste voor opwarming van een slaapkamer van 12m2?
infrarood paneel a 500 watt of hoger gebruiken zoals in een zonnecollector naar binnen toegericht en in de collector isolatie en basalt stenen met aluminium u profiel plaatsen dan heb je een mooie warmtebron.dan hoeft het paneel niet de hele tijd aan te staan.met een losse stopcontact thermostaat erbij.
Aanvulling. Ik heb het dan over een lucht warmte pomp zoals de overheid meestal ook bedoeld. Een leuke bijkomstigheid van een pallet kachel of alles brander is dat je deze pas aan doet als je rustig gaat zitten of langere tijd tuis bent. Het is wat meer werk dan aan je thermostaat draaien.
Lekker tropische bomen laten lapped voor die klote pallets en ook nog vervoeren door mega schepen
Sinds vorige week ben ik in het bezit van een vaste Mitsubishi airco waarmee ik mijn CV ketel onnodig wil maken. Heeft u tips waarmee ik zo efficiënt mogelijk kan verwarmen? Dus bv moet ik hem de hele dag/nacht aan laten staan? En is het aan te raden om bv automatische modus aan te zetten of zachte blaasstand?
Met alle respect voor jouw goede bedoelingen maar de z.g. alternatieven die je hier noemt, zijn voornamelijk deel oplossingen, waarvan de meeste belachelijk duur.
1-De HR ketel is prima maar werkt niet zonder gas. Dus geen oplossing.
2-De palletkachel scoort vooral goed als het gaat om de meest zinloze, belachelijk duurste oplossing omdat het slechts een ruimte kan verwarmen. Daar zou je voor een gem. kleine rijtjeshuis met 3 slaapkamers, een badkamer en een woonkamer 5 nodig hebben (?) elk met een eigen afvoerkanaal (?). 20.000 euro.
Voordeel is wel dat je met al die schoorstenen je dan geen ruimte meer hebt voor zonnepanelen.
En dan lekker ouderwets fijnstof produceren alsof het een lust is. Krijg je bij deze dingen ook gratis gasmaskers?
3- Een Zonneboiler. Ik noem die maar Zomerboiler, waarmee je vooral warm kunt verwarmen. 190 Kub gas zou je ermee kunnen besparen. Wauw, dat is 12% van mijn 3 persoons huishouden. In die overige 88%, waar haal ik die dan vandaan?
Die kun je niet combineren met de Palletkachel omdat je niet voldoende ruimte over hebt op dak .
4-5-6 en 7, Zijn nauwelijks serieuze opties.
Die Allesbrander is wel leuk ...voor in de tuinserre.
De echte optie ligt in onze kofferbakken: Gele hesjes. Beter nog zijn die ouderwetse trekkabels die men vroeger gebruikte om iemand met pech te slepen. Ik heb helaas geen een meer. Maar met zulke trekkabels kunnen we wel Klimaatmaffia Lobbyisten vastbinden aan de wieken van Windmolens. Het wordt wel eens tijd deze smeerlappen een halte toe te roepen. We worden al meer dan voldoende bestolen. Daar hoeven ze ons niet betaalbare energiebronnen voor af te pakken.
Hoewel verreweg de meeste partijen in dit uiterste winstgevend complot zitten, zouden we ook eerst kunnen proberen door voortaan verstandiger te stemmen. Als dat niet helpt dan zal het Franse voorbeeld uiteindelijk onvermijdelijk blijken.
Als je een wat oudere CV ketel hebt (8 jaar of ouder) is het wellicht verstandig om zo snel mogelijk een nieuwe aan te schaffen, voordat die niet meer geplaatst mogen worden. De gaskraan dichtdraaien in bestaande wijken zie ik ze niet zo snel doen.
Gas is geen vervuiler. Andere landen in Europa zijn juist bezig erop over te gaan als oplossing voor het milieu.
Ook is CO2 geen vervuilende gas.
Nog is de Aarde structureel aan het opwarmen. En al zou dat zo zijn, dan nog zou het een zege zijn voor landen in de gematigde zone zoals Nederland. Efficiënter landbouw zonder Kassenbouw. Minder energie nodig voor verwarming etc.
Interessante toelichting, bedankt!
Louis C Ramos O wat een relaas! Ik ben het op de meeste punten wel met je eens! Dat je aan het eind bij de gele hesjes zou uitkomen had ik niet verwacht......maar een andere partij kiezen heeft ook weinig zin .....als die mannetjes éénmaal in Den Haag zitten hebben ze de burgers op eens vergeten! Nee, eens met z'n alle niet gaan stemmen! Dan zouden ze raar op kijken!
Achterhaald al weer, een elektrische cv ketel is goedkoper dan gas gebruiken
Das nie waar. Uit 1m2 gas haal je net zoveel warmte als uit 10 kWh. Dus zolang gas niet meer dan 10x zo duur is als elektra, blijft gas goedkoper stoken (even los van onderhoudskosten etc.) Maar ga je naar een warmtepomp met een (S)COP van 5 dan haal je uit 1m2 gas nog maar 2x zo veel warmte als de warmtepomp. En dan is het gezien de gasprijs wél goedkoper. Moet je wel even investeren in een warmtepomp...😉
Wat dacht je van zonnepanelen die energie opslaan in een huisaccu waarmee je vervolgens je wasmachien bijv , laat draaien maar in de winter je huis ermee verwarmen gaat dan niet want te weinig, echter kun je deze electriciteit nog steeds terugleveren aan het net in de zomer en in de winter gratis teruggeleverd krijgen? Is dat geen oplossing voor electrisch verwarmen? Deze huisaccu ter grootte van een flinke koelkast heb ik begrepen kom ik nog niet tegen als oplossing maar ik meen dat Elon Musk ze wil verkopen of produceren. Hoe staat het daarmee?
Freek ginkel Ja huisakkus in verbinding met zonnepanelen gaat bet op den duur worden denk ik ...maar dat duurt nog een paar jaar ...de akkus stijgen voorlopig in prijs door de elek.auto als deze gewoongoed is geworden (en dat gaat snel) zullen de prijzen dalen .Maar het zal altijd nog een flinke investering zijn.Musk laat zien dat het kan !! In Australië staat de grootste akkumulator van de wereld deze haalt de netschommelingen uit het net en als buffer...
bedankt voor de info!, alleen is volgens mij een balletkachel alleen co2 neutraal als je eerst een bos plant en er daarna houtpallets van maakt. Ook het proces van pallets maken kost veel energie. hout versnipperen, drogen en daarna tot korrels maken. nu wordt er eerst bos gekapt, en ik denk niet dat de energie voor de productie van pallets mee gerekend wordt.
Klopt! Ik zou hem, met de kennis die ik inmiddels heb waarschijnlijk niet meer genoemd hebben!
Waarschijnlijk bedoel je pellets in plaats van pallets maar is inderdaad super slecht en wordt weer door de graaiers aangeboden...!!!
een pelletkachel cv bestaat ook wel en die passen ook nog op je huidige systeem heb je een elektrische boiler of buffervat nodig voor warm water
we moeten van het gas of omdat we minder co2 moeten uitstoten
alles-brander is geen optie voor co2 probleem en ook niet slim in een woonwijk ( rook klachten )
dan is een palletkachel iets schoner.
verwarmen op stroom geeft ook meer co2 via centrales ( behalve als het wind, zon, waterkracht is )
Hou gewoon je cv ketel in huis.
( voor warm water )
En hang een Airco op voor zuinig bij te verwarmen waar je het meeste zit noem hier voorbeelden. ( je gas verbruik daalt, stroom wordt iets hoger maar is minder kosten dan gas )
Label A+++
Daikin ururu sarara
Daikin perfera
LG prestige
Toshiba Daiseikai
Panasonic Etherea
Panasonic Heatcharge
Mitsubishi ?
Samsung ?
gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1511526
Waarom moeten we minder Co2 uitstoten? Ik hoor en lees heel andere dingen.
Elektrische kacheltjes kunnen wel degelijk een efficiënte manier van verwarmen zijn wanneer je woning extreem energiezuinig is (passiefhuisniveau). De warmtebehoefte is dan zo laag dat het investeren in een energiezuiniger verwarmingssysteem niet rendabel is.
En dan is er nog alternatief 8 (misschien heb ik hem gemist), de lucht/lucht-warmtepomp ofwel de split-unit airco die ook kan verwarmen. Ook deze manier van verwarmen is alleen geschikt voor de beter geïsoleerde woningen, dus voor een passiefhuis (PH) en lage energiewoning (LEW). Voordeel van dit apparaat, zeker bij goed geïsoleerde woningen die vaker een koleingsbehoefte hebben, is dat daarmee ook gekoeld kan worden en zo zomer en winter een aangenaam comfort geboden kan worden. Bovendien is de L/L-warmtepomp relatief goedkoop.
interessant, bedankt!
Het verbaast mij steeds weer hoe slecht de Nederlanders geinformeert zijn !!!! En het is zo belangrijk !!!!De komende jaren gaat er viel veranderen en dat gaat heeeeel veel geld kosten !!!! En dat gaat de burger allemaal zelf betalen !!! Subsidies.......halen ze later gewoon door belasting weer terug. !!!! Laat je niet bedonderen begin gewoon je huis te isoleren elk jaar een beetje en betaal het zelf !!! Geloof niet in de sprookjes van het kabinet ! Die zitten er niet voor de gewone man !!! Geloof me !!!
Hi maar de lucht/lucht warmepomp was toch die met het slechtste redement?!?!? Nee geen geld uitgeven aan dure techniek die weer onderhoud (dus geld) kosten maar in isolatie steken en elke maand minder aan energie betalen !!!!!!
Ik verwarm een ruimte van 28 m2 zeg maar ± 73 m3 met een 2000 watt elektrische kachel.
De ruimte is zeer goed geisoleerd, soms moet ik de kachel lager zetten omdat het echt te warm word.
Ik ga er nu een aantal zonnen panelen op zetten zodat het co2 neutraal word.
Het probleem is echt niet moeilijk en makkelijk op te lossen.
Een boiler op electra en je hebt alles getackeld.
De bedoeling is op deze manier het hele huis te doen.
Deze ruimte was een proef om te kijken of het mogelijk is.
@@zwaansails Ja perfect !!! Dat is wat ik bedoel en inderdaad het is niet moeilijk. isoleren van bv een zolder kan bijna iedereen! Paar video's op RUclips kijken en gaan met die banaan ......o sorry :-) En met enkele zonnepanelen ben je dan bijna zelf verzorger! ISOLEREN ISOLEREN!!!!!
Met 60 Zonnepanelen grote warmte buffer verwarmen.
Dan zit tot nov ook in zeer warm huis.
Dan nog 4 maanden de pelletkachel bij stoken.
Alleen als niet veel zon is.
Op zeer zonnig dagen is dat soms zelfs niet eens nodig.
Zelf ben ik nog niet voor Warmtepompen , in de praktijk kom ik in 70% van de gevallen tegen een goede HR ketel, maar de installatie slecht of helemaal niet goed ingeregeld, daar moet meer op gelet worden, bv door aanvoer en retour 25% verschil , via Voetventiel of Instelbare Debietmeters inregelen, geen open verdelers gebruiken, Toerental Pomp zo laag als mogelijk, enz. anders heb je geen HR
Als je electiche combiketel aanschaft in combinatie met zonnepanelen dan wordt het wel interessant
Een instantheater word hier niet genoemd. Er word hier geze ht dat je met de palletkachel maar 1 ruimte kunt verwarmen. Opzich klopt dat maar je kunt ze ook op je cv aansluiten. Dan heb je verwarming en warm water.
Ik hoor overigens weinig over dat de warmte pomp bij heel koud weer niet veel doet want hij haalt de warmte uit zijn omgeving. Meestal trek ik een wat dikkere trui aan als het wst kouder word en zet ik de verwarming op 18 of hij staat uit. Rond deze tijd word het dan binnen niet veel kouder dan 17 graden als hin uit staat misschien 16. Wat ik wil zeggen is dat als ik echt verwarming nodig heb met strenge winters je nog gas nodig hebt om bij te stoken.
Hallo ik ben dan beroepsmatig bezig met warmtepompen en ook zonneboilers maar wat ik voor mijn idee veel te weinig tegen kom en mij het beste alternatief is zijn heat pipes in combinatie met een buffervat voor cv en tap water eventueel kun je ook nog er zonnepanelen bij zetten om de pompen te voeden en wil je helemaal zeker zijn zet je er nog een hotfill boiler bij tussen kijk maar eens bij heatpipes groet arnold
Top, bedankt!
Ja heel goed!!!! Hoor je echt veel te weinig over !! Heb je niet veel dak voor nodig en levert direct warm water (tapwater) maar schakel je er meer aan dan kan je een groot opslagvat verwarmen en de cv onder steunen......
Check! 40 stuks aangeschaft👍
Je huis extra goed isoleren is de alle beste en goedkoopste optie en de ramen op de Noord en Oost-kant met drie!-dubbel-glas uitvoeren - in Scandinavische landen en vele delen in Engeland is dat nu verplicht.
Er is nergens iets te vinden over ervaringen betreft WTW ventilatie en een elektrisch naverwarmer, misschien kan je je daar is in verdiepen?!
Kan je ook eens iets filmen over de verschillende soorten warmte pompen? Ik sprak recent met iemand die een lucht - lucht warmtepomp zelf had geïnstalleerd voor nog geen 1000 euro en enorme besparingen claimde. Ik vermoed dat dit wel is naast een regulier cv systeem maar vind het wel interessant en wil er nog eens gaan kijken.
Is elektrische vlooerverwarming met een zeer laag wattage geen optie?
Dacht ik ook aan maar wist het nog niet zeker, zal nog meer moeten onderzoeken :)
@@hetenergieklimaatkanaal3973 Via Ebay Deutschland en UK kan er heel goedkoop en kwalitatief goede lage wattage vloerverwarming gekocht worden
Peter stringa Voor het verwarmen van bv een gem.woonkamer op zeg maar 20 graden is een vaste hoeveelheid energie nodig en of die nu van een radiator komt of van elektrische draden onder de vloer blijft het zelfde! Een elektrische vloerverwarming met lage wattage geeft dus ook weinig warmte af.....helaas!!!
@@aveloo1152 Maar in combinatie met een warmtepomp hoeven beide systemen maar een heel klein beetje te werken en het is al heel aangenaam in huis. Dus beide samen verbruiken in dat geval minder energie dan als één systeem het alleen moet doen. Dit komt voornamelijk omdat vloerverwarming de lucht van de grond af verwarmt en de lucht opstijgt, terwijl bij de warmtepomp met radiatoren de verwarmde lucht boven de radiatoren opstijgt en eerst tegen het plafond aankomt en dan pas in de ruimte gaat circuleren. De combinatie van de twee luchtstromen werken hierdoor effectiever en efficiënter.
@@aveloo1152 Daarnaast ben ik het niet helemaal eens dat het hetzelfde blijft. Ook in het geval van alleen vloerverwarming is de temperatuur of de gevoelstemperaturr aangenamer en heb je eerder het idee dat het warm genoeg is. Eigen ervaring.
Er zijn genoeg (pellet) kachels met CV functie. Dus dat betekend en niet dat het maar tot één ruimte is gelimiteerd.... De kachel verwarmt naast de ruimte waar hij in staat ook water wat dus door radiatoren door de rest van het huis gebruikt kan worden.
Bedenk eens waar deze pallets vandaag komen en bedenk eens hoeveel troep dit geeft Met stoken, gas is veel schoner
@@AweSomo84 we moeten van het gas of omdat we minder co2 moeten uitstoten dan moeten pelletkachels als eerste verboden worden en de productie van pellets al helemaal...!!!
Elke toepassing heeft zijn voor- en nadelen. En voor elke verwarmingssituatie is er een oplossing te vinden los van alle commerciële belangen. Er bestaat zoiets als een technische waarheid (en anders heb ik het nu uitgevonden...) toch ?
U noemt de HR zonneboiler als mogelijkheid om tot 70% gasverbruik te besparen op het warmwaterverbruik maar in welke verhouding staat dat tot het ongeveer totale verbruik bij een huishouden met 2 mensen ervan uitgaande dat we een normaal huis in een ruitje nemen als regel ?
Zonneboiler is er in 2 types, de vlakkeplaat en heat pipes. Heat pipes leveren (gemiddeld per jaar volgens TNO) 2.3 GJ.per M2. Even rekenen 2.3GJ= 2300 MJ gedeeld door 35MJ( waarde van 1 kuub gas) = 65 kuub gas. Sanitair warm tapwater met 2 personen via de CV ketel schat ik in op 20 kuub gas per maand.e.e.a is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je de zonneboiler in het system opneemt.
Lennert Ja ook een super oplossing! Maar waarom wil hier iedereen een pellet ketel ? Dat is veel vuiler als aardgas en dan nog meer vrachtwagens op de weg met pellets? Zijn de files niet al lang genoeg?????
M.u.v. Hydro, wind en PV is de productie van electriciteit de meest Co2 vervuilende methode nl. 1Kwh = 0,477kg Co2. 1Kwh energie door verbranding van kolen = 0,28kg. Co2
Hallo allemaal, ten eerste leuk kanaal en je verteld het goed en rustig.Ik heb een paar tips, ook voor de mensen hieronder.Er is een groot verschil tussen een pellet kachel en een pellet KETEL, ik zie veel mensen daar mee worstelen.Zoals je zelf al zegt is de kachel voor 1 specifieke ruimte, de ketel kan daarin tegen in een geheel system worden opgenomen.De ketel kan maar hoeft niet direct de CV te voeden.Veel efficienter is de ketel aan te sluiten op een buffervat en dat vat meteen te combineren met een zonneboiler system.Eind januari wordt bij mij een geheel system geplaatst wat ik zelf min of meer heb samen gesteld.Misschien leuk om dat tzt te delen.
Dank voor de info!
Alvast gefeliciteerd met je nieuwe installatie. Nee, dat is niet cynisch bedoeld, ik ben zelfs benieuwd hoe het bevalt. Maar ……………. Pellets blijven pellets en die zijn alleen co2-neutraal omdat dat zo besloten is. Dat betekent dat daar later op terug kan worden gekomen en dan zitten de gebruikers met de (op pellets?) gebakken peren. Toen ik bijvoorbeeld mijn auto kocht hoefde ik geen w.b. te betalen, want zuinig en schoon. Inmiddels betaal ik, vanwege strengere eisen, gewoon wegenbelasting. Het verleden heeft aangetoond dat we op het gebied van vergroening een weinig betrouwbare overheid hebben, wat voor mij des te meer reden is niet mee te doen met deze polonaise. Zaken waarvoor je het ene moment subsidie dan wel op een andere wijze een tegemoetkoming krijgt, kunnen in de toekomst wel eens belast worden. Kijk maar naar de saldering in het geval van zonnepanelen, deze regeling is al langere tijd punt van discussie. Dus wellicht moet er t.z.t. wel betaald worden om je overschot van zelf opgewekte elektriciteit op het net te mogen dumpen.
@@pietuithellevoet Dat de overheid onbetrouwbaar is is een feit Piet. Betreft de ketel, het kost erg weinig. Netto 860 euro, dat heb ik er zo uit, kan ik geen buil aan vallen. Mag het niet meer, geen probleem, ik kan eenvoudig een andere bron op mijn buffer aansluiten of elektrische het vat verwarmen.
@@jomer1111 Het valt binnen de regels meneer. Ik snap de zorgen maar ik handel gewoon binnen de kaders.
Je hebt nog eentje vergeten, infrarood vloerverwarming. Dat hebben wij nu onder het laminaat. Voordeel, warmt supersnel op en hele vloer warmt in ene op. Vertrek waar je bent verwarm je, de rest niet. Wij hebben de elektrische CV er bij gedaan als extra. Maar had in feite niet gehoeven
Interessant, dank voor deze tip!
Waar ik nog wel wat meer van wil weten zijn houtvergassers. Dit Lijkt voor de wat grotere huizen een redelijk alternatief. Er zijn maar een aantal merken die er een apparaat van hebben gemaakt die mooi staat in de woonkamer. Is er bij jullie al meer bekend van dit systeem van verwarmen?
Ik hoor van alles over warmte systemen welke gekoppeld zijn aan water. Mijn vraag is: Hoe zit het met een huis welke heteluchtverwarming heeft.
Deze hebben nu een gasketel welke de lucht verwarmd welke op zijn beurt middels kanalen de ruimtes in huis verwarmen.
Ben van tartwijk Voordeel de ruimte voelt snel warm aan !nadeel geluid van de ventilatoren .Besparing ?geen!?
een (multi)split airco ophangen in de woonkamer en slaapkamer, in de woonkamer op verwarmen en de deur naar boven open. in de zomer lekker koelen.
Wij komen in de vakanties vaak in Denemarken en de vakantiewoningen (zijn eigenlijk woningen waar je het hele jaar in kunt wonen) worden elektrisch verwarmt, dus in iedere ruimte een elektrische kachel. En daarbij vaak (sorry) een openhaard, maar die heb je dus niet echt nodig.
De Pelletkachel kan ook gecombineerd worden met CV. Je CV water heeft dan ook een lus in je pelletkachel maar je bent dan aan het stoken op hout totaal niet duurzaam en stoot roet uit.
Wat ik ook interessant vind is om een beetje out of the box te kijken. Zo keek ik onlangs hoe eskimo's tientallen jaren geleden nog traditoneel leefden. In Iglo's met minimale verwarming, 's nachts niet meer dan een klein spaarvlammetje. Volgens mij zelfs zonder een deur... Met buiten temperaturen ergens tussen -40-50 graden C... baby's / kleine kinderen liepen normaal met weinig of geen kleding rond in de iglo... is niet voor te stellen. Volgens mij is de clue dat ze in kleine ruimtes zitten, die met een spaarvlammetje worden verwarmd maar vooral "hoog" zitten, warme lucht gaat immers omhoog en koude naar beneden... en die iglo blijkbaar toch isoleert tegen kou en wind...
Hier die film: ruclips.net/video/OODnFvYXqYM/видео.html Het geeft de traditionele levenswijze van die eskimo's weer, niet voor iedereen geschikt ivm de jachtpartijen... maar laat wel zien dat je blijkbaar ook met weinig middelen zelfs in de meest extreme gebieden kunt (over) leven... Misschien ligt het antwoord ook wel in kleinere (woon) ruimtes die zo geconstrueerd zijn dat koude lucht wordt afgevoerd en alleen de verwarmde lucht blijft hangen... het gaat er niet om dezelfde levensstijl na te streven maar te ontdekken hoe anderen met weinig middelen ook rondkomen...
Joop Peterse het is niet voor niets dat we vroeger meerdere kleinere kamers hadden, tegenwoordig moet alles groter en luxer, dan moet je dus ook meer verwarmen.
Dat pellets co2-neutraal zijn is slechts een politieke keuze. Per saldo zijn ze waarschijnlijk net zo (erger 'vervuilend) dan gas. Waarbij overigens opgemerkt moet worden dat de uitstoot van co2 geen vervuiling is, co2 is gewoon een in de natuur voorkomende stof. Er is echter een hysterie ontstaan over co2, omdat dat zou zorgen voor opwarming van de aarde, of beter; de atmosfeer. Maar daar is nog steeds geen sluitend bewijs voor geleverd. Maar wat gemakshalve niet gemeld wordt is dat er veel meer gassen zijn die warmtestraling naar de ruimte afremmen oftewel warmte in de atmosfeer vasthouden. Denk maar aan waterdamp. Daarnaast; we kunnen het weer niet eens accuraat voorspellen en dan kunnen we het klimaat dat nog veel meer variabelen kent wel voorspellen? Geloof maar dat er op dit moment en de komende tijd heel wat zakken gevuld worden. En nee, ik ontken niet dat het klimaat verandert. Maar de wereld zoals we die kennen is het resultaat van klimaatwisselingen (en de daarmee gepaard gaande uitstervingsgolven). Bovendien horen we niets over de almaar toenemende wereldbevolking, ontbossing en intensieve landbouw die (mede) het gevolg zijn van het eerstgenoemde en lokaal en mondiaal invloed hebben op het milieu en (mogelijk) op het klimaat. Met dank aan ernstfuld , hieronder.
Er is inmiddels sluitend bewijs dat door de mens geproduceerd Co2 niet tot global warming leidt.
Er is wel degelijk sluitend bewijs dat co2 leidt tot opwarming van de aarde. Het principe is al meer dan 100 jaar bekend. Het is alleen makkelijker dit te ontkennen, dan hoeven al die moeilijke en dure oplossingen niet te worden gerealiseerd. Lees het IPCC rapport. Als dat jou niet overtuigd, dan zal niets jou overtuigen.
@@vger5857 waar jij het over hebt is een laboratoriumproef. Zelfs het IPCC erkent dat dat niet representatief is. Dit vanwege het (in een laboratoriumopstelling) ontbreken van andere essentiële variabelen. Dus; zo als eerder gesteld gaat het constant om veronderstellingen en aannames. En kom niet aan met 97% consensus. Dat is niet waar. Bovendien is wetenschap niet zo iets als meeste stemmen gelden. Ooit bestond er ook consensus over zaken die later toch niet bleken overeen te komen met de werkelijkheid.
@@pietuithellevoet Wat ik al zei, je bent toch niet te overtuigen.
@@vger5857 Dat geldt dan voor ons beiden. Maar dat is niet erg. De toekomst zal het uitwijzen. Tenslotte zijn de beweringen van veel voor- en tegenstanders niet uitgekomen.
Eurom heeft een leuke serie WiFi gekoppelde elektrische verwarmers.
Financieel en milieu technisch is elektrisch verwarmen alleen te verantwoorden met een dak vol zonne panelen en een groene stroom leverancier om mee te salderen.
Met een slecht geïsoleerde huurwoning en een bovenwoning terwijl de cv in de kelder is, zit er op de bovenste verdieping te veel tegen druk om bij de slaapkamers te komen.
Dus 5u cv stoken met vol vermogen en amper warm of 1u elektrisch en de hele bovenverdieping 21 graden.
Dan weet ik wel wat goedkoper is dan😅👍🏻
hoe zit het met heatpipes
Zou ik eens moeten bekijken
Beste man, je leest Internetpagina's voor.... en dan zeg je dat een zonneboiler tot 70% van je gasverbruik kan verlagen maar dat staat er niet. Het gaat om 70% van het gasverbruik voor warmwater. En dat is maar een klein deel t.o.v. het totaalverbruik incl. verwarming.... (dit alles los van zonnepanelen want dan wordt het weer een ander verhaal. Moet je wel even investeren in zonnepanelen ;-)
heel erg grappig dat bij voorbaat een electrische cv ketel word afgedaan als duur.
als ik kijk dat een combinatie van zonnepanelen, electrische cv en boiler dan lijkt het me juist de enige juist oplossing.
vervelend voor de meeste installateurs is echter dat men er weinig op verdient
De genoemde en getoonde pelletketel is een ketel welke op je cv systeem wordt aangesloten. Hij verwarmd dus je hele woning en niet een ruimte. En de rookgas afvoer kost echt geen 2000€. De dubbelwandige buis kost 100€/meter.
Wil Meulenberg een normale P-kachel kan je heel goed zelf plaatsen dus de kosten vallen erg mee.
Alleen moet je dan wel opletten met het verkrijgen van subsidie.
Mee eens. Mijn ketel krijgt een afvoer van 3.2 meter recht omhoog en ik ben met dubbelwandige rvs pijp en doorvoer 600,- kwijt.
Misschien zit er in die van 2000 een wasser?
En wat als de hele buurt Met deze shit stookt , vet stinken en bedenk dan eens waar deze pallets vandaan komen en hoe ze worden vervoert ,
"De pelletkachel is 100% CO2 neutraal" zegt de fabrikant. Zo lust ik nog wel een paar "Wij van WC eendjes". Het is totaal apenootjes gelul. Goed doorgerekend is de pelletkachel gewoon een slecht (milieu) alternatief. Produktie (pelletes groeien niet "vanzelf") en transport (pellets lopen niet vanzelf je kachel in) vreten energie en gebruik van scheepsvracht maakt het totaal plaatje milieutechnisch negatief. De meeste pellets komen uit Canada/VS en worden per schip hierheen gebracht. Slechts een klein aantal vrachtschepen stoot al meer uit dan *alle* autoverkeer ter wereld bij elkaar! Pelletverbranding heeft al tot ontbossing en slecht bosbeheer geleid en de vraag naar pellets groeit exponentieel omdat leeghoofden zonder adequate onderbouwing geloven dat het wel milieuvriendelijk is. Wie niet naief is en WC eenden niet nakletst is tegen pellets. Je kunt net zo goed olie stoken.
ernstfuld Inderdaad leuk als de hele buurt er 1 heeft kun je met adembescherming over straat.
Zegt de overheid...Maar je hebt een punt. Zo komt het ook uit jou stopcontact als "groene" stroom...De centrales stoken immers voor een deel ook op pellets en ja ook uit de gebieden die jij noemt.Pellets komen overigens ook veel uit Duitsland en Scandinavie met nagenoeg dezelfde MJ waarde.
Het probleem is achter een normale warmtekrachtcentrale staat een rookgasreiniging, achter een palletkachel niet. Als iedereen dit doet krijg je Krakau taferelen.
Inderdaad lekker al die fijnstof, volgens mileu centraal is het niet verstandig om in woonwijken de pelletkachel vaker dan 2 avonden per week te grbuiken. de andere 5 dagen v/d week gewoon een dubbele trui aan dus!
@@roybm3124 Ketel!!! Geen kachel....en natuurlijk heeft een chp rookgas reiniging maar een goed afgestelde pellet KETEL rookt niet hoor. Nagenoeg volledige verbranding. En de Krakatau bestaat al heel lang niet meer.
Voor degenen die beweren dat de meeste pellets van Canada komen: Ja, degene die ze verstoken in de elektriciteitscentrale met een rendement van 30-35% (oude kolencentrales).
De meeste pellets voor particulier gebruik komen uit de regio (België, Duitsland, Scandinavië, Oostblok). Ze worden meestal meegebracht met vrachtwagens die anders leeg zouden terugkeren, waardoor de prijzen laag blijven.
Particuliere kachels stoken aan 85-95% rendement!
Als de elektriciteit tot bij u komt, schiet er nog maar 70-80% van over. Dus zelfs met een doorsnee warmtepomp haal je nog niet het rendement van een pelletkachel/ketel.
Trouwens heeft een warmtepomp het laagste rendement, wanneer je hem meest nodig hebt en de stroom het minst 'groen' is.
De beste verwarming is deze die je niet nodig hebt: goed isoleren, maximale zonnewarmte...
Onze woning verbruikt amper 300-400kg pellets per jaar! Kostprijs €70-100. Juist, per jaar. Geen dure warmtepompen of cv nodig...
Robin Demey er worden hele bossen gekapt voor de hout pellets, ik begrijp niet dat dit een goed alternatief is. Het zeker niet duurzaam, er komt een moment dat de bossen op zijn
@@theovaneijden1564, vooral voor industriële pellets ja.
Ik koop pellets die komen van duurzaam bosbeheer: snoeihout, uitdunning van bos voor meer diversiteit, korte rotatiehout...
Het gaat er ALTIJD om om zo weinig mogelijk te verbruiken (trias energetica). Dan zo duurzaam mogelijk omgaan met 'groene' energie. Als het niet anders kan eventueel fossiel, maar uiterst minimaal.
In die gedachte is mijn keuze voor passiefbouw met bio-ecologische bouwmaterialen. Als verwarming krijgt hout de voorkeur op elektrisch, aangezien de elektriciteit nog steeds verre van groen is. Ik ben uiteraard klant bij een groene leverancier, maar voor de landelijke mix is het best om zo weinig mogelijk te verbruiken.
Zodra de elektriciteitsmix richting overwegend groen gaat, wordt elektrisch (warmtepomp) wel duurzaam.
De meeste 'groene' elektriciteit wordt momenteel echter gemaakt met... Pellets in oude kolencentrales! In België toch (waar ik dus woon).
Dus efficiënter is om deze thuis aan 90+% te verbranden, dan aan 30-40% in de centrale om daarvan nog eens 20+% te verliezen onderweg!
Heb je voldoende snoeihout (knotbomen bijvoorbeeld), dan gaat mijn voorkeur naar een massakachel uiteraard.
PS: ik verstook amper 300-350 kilogram pellets per Jaar! Dat is zo'n 1500-1750 kWh aan ruwe grondstoffen.
@robin demey
Kwa investering ontlopen de lucht/water warmtepomp en pelletkachel elkaar niet zoveel. Helemaal als je er je hele huis mee wil verwarmen.
Ik heb het dan over een pelletkachel met CV aansluiting (zo 3 á 4 duizend euro) een degelijk buffervat, rookgasafvoer (als je die nog niet hebt al snel een paar duizend euro) en alle aansluitingen. Daarnaast heb je wel een plek nodig om die 500 kilo (1 á 2 kuub) pellets per jaar op te kunnen slaan.
Als je ook sanitair warm water maakt met de pelletkachel middels een 3weg klep dan moet je dus ook in de zomer stoken. In een drukke woonwijk zullen niet alle buren dit kunnen waarderen, ook al heb je degelijke pellets.
Ten slotte heb je aan een warmtepomp praktisch geen onderhoud. Dat is wel anders bij een rookkanaal en een brander met asdeeltjes.
Hier is de keuze uiteindelijk dus geland op de warmtepomp (zo konden we de stadsverwarming, die pas écht duur is, uitzwaaien) 2500kwh per jaar.
@@rancherros hier geen cv nodig, want relatief klein en super geïsoleerd. Kachel verwarmd hele huis. SWW met compacttoestel (balansventilatie met ingebouwde warmtepomp; Genvex Combi) en zonnecollectoren (aangesloten op zelfde toestel). Dankzij DoucheWarmteWisselaar en zuinige douchekop zeer weinig energie nodig. Zo'n 100-200 kWh per jaar voor SWW.
😁
Dus eigenlijk heb ik ook een lucht-water warmtepomp. Alleen met een heel klein vermogen.
@@jomer1111 ik weet het wel. EcoPower is een Belgische coöperatieve en te vertrouwen.
Alternatief is grijze stroom, aangezien er nog onvoldoende groene stroom is.
Eigenlijk zijn er maar 3 dingen die rendabel zijn volgens mij.....1 LED lampen 2 Zonnepanelen en 3 isoleren van je huis !Wie heeft nog andere surgesties!
Zonneboiler met heatpipes in iedergeval voor je sanitair warm water.
Begin met isoleren van je huis, daarna led lampen, warmtepomp droger, a label koelkast en dergelijke en als laatste optie zonneboiler c.q. zonnepanelen. Op deze volgorde is het rendement van de investering het grootst.
Met LED-lampen je huis verwarmen?
@@TheVincent0268 Nou het ging om energie besparen!!
@@aveloo1152 O, ik dacht dat deze video over alternatieven voor de warmtepomp ging. En met LED-lampen moet je juist iets harder stoken omdat ze minder warmte afgeven dan de verbannen gloeilampen. Die warmte ben je dus kwijt.
8. Dikke trui 9. Emigreren
Goedkope oplossing: koop een mobiele airco die ook kan verwarmen. 1kw erin, 3 kw warmte. Per uur dus 10,8 megajoule. Dat kost dus 20 cent. Hoeveel warmte krijg je bij gas voor 20 cent, uitgaande van een gasprijs van 70 cent : 10.05 mj. Op deze manier is nu deze methode van verwarmen dus al goedkoper!!!
Nadeel: geluid, en je moet ook een gat naar buiten hebben voor de slang. En onder de 5 graden buiten moet toch de ketel weer aan, besparen per jaar is wel de moeite. Kijk ook eens naar monobloc airco. Zoiets als een gevelkachel. Succes ermee!
Goedkope oplossing: mooi gevonden die mobiele airco, kan ook met hewalex ventilatie warmtepomp, zit meer subsidie op dan hij kost (goedkoper dan mobiele airco) en kan via saldering op zonnepanelen, van 1000 kuub naar 100 kuub gas per jaar, wel zelf installeren maar goede optie perfecte c.o.p. vanwege binnenlucht bronwarmte. Wint energie door te ontvochtigen van de natte ruimte's
Je noemt elektrische verwarming milieu onvriendelijk. Dat hangt er maar vanaf hoe die elektriciteit is opgewekt. We mogen toch aannemen dat elektriciteit meer en meer milieuvriendelijk zal worden opgewekt. Anders heeft die hele energietransitie van bijvoorbeeld brandstofauto's naar elektrische auto's geen enkele zin. Voor verwarming geldt hetzelfde.
Zelfs een windmolen of een zonnepaneel brengt co2 uitstoot met zich mee! Ze moeten worden gemaakt, geplaatst en onderhouden, en de grondstoffen om ze te maken moeten worden gewonnen. Voor windmolens heb je magneten nodig, dit metaal wordt gewonnen in China, misschien interessant om eens uit te zoeken hoe dat in zijn werking gaat, maar ik kan je alvast verklappen dat co2 een scheintje is bij de vervuiling die hierbij komt kijken, succes!
Gewoon elektrisch verwarmen is ook met hernieuwbare energie niet interessant. Elektriciteit maken is een kostbaar proces. Ook van hernieuwbare elektriciteit is er niet genoeg. Dus moet je proberen zoveel mogelijk arbeid te halen uit elke eenheid stroom. Net daar scoort een warmtepomp 3x beter dan een dom vuurtje.
@@chrisminnoy3637 Het maken van electriciteit is helemaal geen kostbaar proces, maar de belasting op electriciteit vormt meer dan 70% van de kosten. Met dank aan de overheden.
Als we niet naar kernenergie willen wordt het lastig CO2 neutraal in onze energie behoefte te voorzien.
Volgens mij moeten we eerst even van deze regering af!
Hahaha. Helemaal mee eens.
En tot het zo ver is, dagelijks een gegraven gat in de tuin vullen met alles wat brandt en daar grote kiezelkeien in opwarmen.
Zodra ze heet zijn, met een grote tang uit het vuur halen en binnen op een stalen schaal plaatsen. Goed opgewarmd blijven ze met gemak de hele avond flink warmte afgeven. We moeten wel want de klimaatgelovigen hebben het gas en de stroom nu onbetaalbaar gemaakt.
Elektrisch verwarmen t.o.v. gasverwarmen kost niet meer energie !! Die is in alle gevallen gelijk voor welke brandstof dan ook. Alleen de kosten voor de KCal / KWatt is in alle gevallen anders. Elektriciteit vanuit het net is ongeveer drie keer zo kostbaar dan gas vanuit het net.
1 kWh elektriciteit bij je thuis kost 2-3 kWh aan brandstof in de centrale (gas, kolen, pellets) door rendement centrale, omvormingsverlies, verlies net...
Verwarmen door verbranding gebeurt best rechtstreeks.
Dus beter een HR-ketel dan een elektrische weerstand. Een warmtepomp is soms beter, als de spf ver boven 3 zit. Dat is in een goed geïsoleerde woning vaak moeilijk haalbaar zonder dure boringen.
Daarom haal je met een warmtepomp, 80% van je energie uit de buitenlucht. Gerbruikt je warmtepomp op bepaald moment 200watt uit het stroomnet, kan deze 1000-1200watt aan warmte afgeven. Je onttrekt dan bijv energie uit de buitenlucht. (SCOP t/m 5.93 haalbaar, 1kWh uit “muur” is dan 5.93kWh warmte-afgifte)
Waterstof lijkt mij de enige juiste optie .En als we de anders nutteloze windmolenpark ( wat wij als belasting betaler op ons bordje krijgen) de nodige energie laten leveren om waterstof te produceren De enige juiste optie.
Nee, want het is super inefficiënt.
Thermodynamische warmtepomp? Laag temperatuur vloerverwarming? Kijk eens op www.zondergas.nu als je wil. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Interessant, bedankt
Klimaatakkoord is nu al kansloos
www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/4532971/klimaatakkoord-nu-al-kansloos
Ik mis de pelletkachel cv
Zolang er bossen gekapt worden om er pellets van te maken is dat absoluut belachelijk dus stoppen met pellets verwarming...!!!
@@johngruijthuijsen2109 moeten we dan ook stoppen met huizen bouwen?
@@erwinstans Nee, absoluut niet, wat heeft dat er nou mee te maken...???
@@johngruijthuijsen2109 huizen worden ook met hout gemaakt jij geeft aan dat je huis verwarmen met een pelletkachel een slechte manier van stokken vind terwijl jij met relatief weinig korrels je huis goed warm kunt stokken
Er is ook. Ijs mis met houtkap zo lang er maar bijgeplant wordt
Wat ik helemaal zie zitten is SOLARWALL... dat wordt ook in arctische gebieden gebruikt om de lucht voor te verwarmen... www.solarwall.com/industries/arctic-subarctic/ (heb geen relatie met bedrijf, product wordt ook niet in Nederland verkocht zo ver ik weet) zou ideaal kunnen zijn in combinatie met een warmtepomp maar kan ook onafhankelijk daarvan werken... het is niet meer dan een gekleurde metalen plaat met kleine gaatjes... door de zon wordt er een kleine warme luchtfilm gevormd die door de kleine gaatjes naar binnen wordt gezogen (eventueel aangedreven door een zonnepaneel). Dit wordt redelijk veel gebruikt om in het koude Canada bedrijfsgebouwen te verwarmen. Maar ook in arctische gebieden zoals gezegd.
Hallo Solarwall is niet interessant voor nederland ,het gaat hier om hele grote Panelen en er wordt weer stroom gebruikt om de warme lucht te transporteren ! Nee mensen gewoon je huis zelf isoreren!!!!! Elke Euro die je er in steekt haal je er op den duur dubbel uit!!!! EN NIET OP HET KABINET WACHTEN !!!!!!!!!!
En als je een eigen dak hebt , ZONNEPANELEN PLAATSEN !!!!! En laat je geen "smarte elektr. meter aansmeren!!! En ga dan alvast elektrisch koken!En de waschmaschine overdag laten draaien en
nou valt wel mee geloof ik, ooit gelezen dat ze in Duitsland dergelijk panelen per 1 vierkante meter verkochten met een mini zonnepaneeltje erop (voor de aandrijving van de luchtpomp)... dat was genoeg om een vakantie bungalow zo te verwarmen dat het daar niet muf werd of schimmelvorming ontstond (terugverdientijd was zo ver ik mij kan herinneren ook binnen een jaar)... is gewoon daarom wachten totdat iemand het in Nederland oppakt, ik zelf ben geen techneut maar zie het wel zitten... wat mij ook vooral aanspreekt is dat het gewoon een simpele oplossing is, iets dat ook niet snel kapot kan gaan... en ook werkt als het buiten koud is... die panelen die je ziet zijn groot omdat de gebouwen groot zijn... en dergelijke panelen worden in Nederland nu ook al toegepast bij bedrijfsgebouwen, alleen zijn die niet geperforeerd...
ja isoleren komt denk ik wel op de eerste plaats... Nee zou ook zeker niet op kabinet wachten. Als we allemaal wachten wordt het alleen maar duurder...
@@jooppeterse6712 Hallo Joop O ik woon in Duitsland maar heb er nog nooit van gehoort!!! Ik ben al 30 jaar met energie besparing bezig ....in 1981 bouwde ik al een 4 m2 warm water colector en die werkte perfekt!! Maar wat mij in de loop der jaren bewust is geworden is dat isoreren de aller beste methode is om energie en geld te besparen.... altijd proberen energie onafhankelijk te zijn !!!!Elk bedrijf of firma wil alleenmaar aan je verdienen !!!!!!
@@aveloo1152 Ik heb ook niet beweerd dat ze dergelijke panelen bij de lokale hobbymarkt hebben verkocht. Ben op dat kleine paneeltje gestuit via de Canadese website. Heb onlangs nog gekeken en ja het wordt blijkbaar al lang niet meer aangeboden.het kostte 10 jaar geleden iets van €600 compleet... waarschijnlijk was het een goed idee en het heeft ook wel gewerkt want ze hadden het getest etc. maar waarschijnlijk verdienden ze er te weinig aan. Nu verkoopt iemand anders Solarwall in Duitsland, is waarschijnlijk over genomen. En willen meer meters verkopen. Maar dat doet niets af van het werkingsprincipe...
Je geeft zelf aan dat je al lang met energie bezig bent en ook bewust.... ik ook maar 95% van Nederland en omstreken begint daar nu pas mee omdat de prijzen flink stijgen...
Kijk in Canada zijn ze hier al langer mee bezig omdat het daar kouder kan zijn... en dus meer verbruiken.... ik geloof ook in eerst isoleren, kleinere ruimtes (kijk maar eens in het openlucht museum, we kunnen leren van mensen die 100 jaar geleden leefden) en vooral eenvoudige oplossigen, niet te duur en niet snel kapot gaan (gaat meestal kapot als je het meeste nodig hebt)...
zoals gezegd ben geen techneut maar wil zelf wel daarmee beetje experimenteren. zoals ik destijds de brochure las werd de luchtstroom veroorzaakt door een kleine ventilator die ook in een desktop computer zit... waarschijnlijk is de constuctie ook zo dat ze gebruik maken van het feit dat warme lucht stijgt en zo minder electriciteit nodig hebben...... als ik wat meer tijd heb wil ik eens kijken of ze hier ook fijn geperforeerde gevelplaten verkopen en misschien kan het ook zonder perforatie als de plaat maar dun genoeg is en de ruimte direct achterde plaat geisoeerd...
Eerst was het zure regen toen de ozon laag waar je allebei niks meer van hoort en nu co2😏
Het gewoon houden bij het oude is de beste oplossing!
@Griesmeel Vogel ik zei niet dat we terug naar de middeleeuwen moesten..
Maar over het laatste ben ik het met jou eens.
een alles brander is leuk maar een rocket mass stove is veel efficiënter in combinatie met eerder genoemde middelen. de rocket mass stove heeft een verbrandings percentage van 80 tot 85%. middels fans kan je veel warmte verplaatsen.
De meest efficiënte wijze om je woning te verwarmen in onze streken (uitgezonderd passief huis) is een brandstofcel, gevoed met aardgas, te combineren met een warmtepomp en PV systeem. Als er warmtevraag is en genoeg opbrengst door je PV gebruikt je warmtepomp stroom uit je PV. Is de PV opbrengst te laag of niets, bijvoorbeeld 's nachts, dan produceert je brandstofcel stroom en een deel warmte. Die warmte gaat naar je woning, de stroom weer naar je warmtepomp. Warmtepomp moet dan minder hard werken, en al je stroom wordt lokaal geproduceerd. Dit systeem heeft de hoogste efficiëntie graad, bekeken op primaire energie.
Je bedoeld waarschijnlijk de exotherme reactie van een waterstof cel...
Chris Minnoy Werkelijk? Dan hebben we gas en PV en warmtepomp en brandstofcel......En wie kan zo'n installatie betalen ? En is dat ook ECHT zo effectief?
Nog een toevoeging : geld ook voor het rijden in onze auto’s kan ook als schoonste optie op waterstof .
Ja, zondermeer maar Nederland loopt helaas erg achter op het gebruik van waterstof...!!!
In de alternatieve verwarming en energie wereld gaat het snel, zowel technisch als qua kennis van effecten van een de kuzes en het publiek debat. Het is duidelijk: houtkorrels zijn NIET energie neutraal en al helemaal niet mileuvriendelijk als grote fijnstof producenten. Hoogste tijd om je post bij te werken of een nieuwe te maken en daar naar te verwijzen in deze. se7vennld zijjn/haar commentaar is al 2 jaar oud, doe er iets mee zou ik zeggen
Rocket stove mass heater
Je zou bijvoorbeeld kunnen verwarmen met een airco warmte en koude produceert ,ik heb ergens gelezen dat het rendement van de energie die erin stop om warmte te krijgen 300% is.
En met gegeven dat we in de toekomst meer kans maken op zulke hitte zomers is een airco best lekker
ik heb thuis 3 splitunits met een cop van 5.7 ,dat wil zeggen bij een buitentemperaartuur van 7 graden heb ik voor elke kwh stroom 5,7 kwh warmte .gaat prima ik heb geen gas nodig.
Ik mis de ouderwetse petroleumkachel!!!Tegenwoordig zijn ze een stuk moderner en vol elektronische snufjes.Wij zelf gebruiken we hem in de kamer, lekkere behaagelijke warmte
Ja lekker de warmte is behaaglijk maar de uitstoot blijft erbarmelijk...!!!
Laat het maar eens eerlijk meten...
@@johngruijthuijsen2109
Als het zo erg was werden ze niet verkocht lijkt mij🤔
@@Marc.Lanting Het zijn de graaiers die ze verkopen, nogmaals laat het maar eens onafhankelijk meten je zult je echt verbazen...!!!
Als je niet goed ventileert dan krijg je een ontzettend vochtig huis.Heb het zelfs meegemaakt dat de tv er mee stopte door het vocht op de printplaat.
@@wilm72
Ventileren moet je altijd met petroleumkachel.
Daar komt bij dat je in de winter vaak extreem droge lucht hebt dus dan is extra vocht een positieve bijzaak.
Wat jij schrijft over de tv is mij niet bekend.
Dan moet je het wel extreem vochtig hebben gehad in huis.
Meer als normaal in de zomer als het echt drukkend weer is.
Ik heb er nog nooit over gehoord en ook nog nooit meegemaakt zo lang ik petroleumkachels gebruik
zo, 1000!
Jaaa heel blij, bedankt je was nummer 1000!!
Gewoon een omkeerbare airco die je de verwarmingsmodus zet. Vooral bij een relatief hoge buitentemperatuur heeft deze een behoorlijk hoog rendement. Vaak is de buitentemperatuur hoger dan de temperatuur van grondwater. Terwijl de installatie van zo'n water-water of water-lucht warmtepomp veel duurder is.
Verder heeft een elektrische luchtontvochtiger ook een hoger rendement dan 100 %. Terwijl je vanwege de luchtvochtigheid niet met koude buitenlucht hoeft te ventileren.