«Εκλαΐκευση της Επιστήμης »

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 апр 2020
  • Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι:
    Ζαχαρίας Σκούρας : Καθηγητής Γενετικής Τμήματος Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα αναπτύξει το θέμα: «Βιολογία και Πολυπλοκότητα. Από τον Αριστοτέλη στη σύγχρονη Βιολογία: Αλληλεπιδράσεις Γενοτύπου -Περιβάλλοντος-Φαινοτύπου».
    Δημήτρης Κουρέτας : Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα: «Πως η έρευνα εμπλέκεται στην πραγματική οικονομία: η περίπτωση μιας spin - off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
    Γεώργιος Τόμπρας : Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής / Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αναπτύξει το θέμα: «Παιδεία και Επιστήμη: απάντηση στη ψευδο-επιστήμη».
    Άννα Ψαρουλάκη : Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Από το ανθρώπινο γονιδίωμα στο ανθρώπινο μικροβίωμα».
    Κωσταντίνος Τάσσης : Αναπληρωτής καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Όταν τα άστρα ψεύδονται».
    Παρεμβαίνουν:
    Οι Μιχάλης Ταταράκης Καθηγητής και Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Καθηγητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με θέμα την εκλαΐκευση της επιστημονικής δραστηριότητας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ που βρίσκεται στο Ρέθυμνο.
    Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών της Περιφέρειας Κρήτης, Δημήτριος Καλυκάκης και Ιωάννης Κανέλλος θα συσχετίσουν το νόημα της εκδήλωσης με τη δραστηριότητα των Πειραματικών Σχολείων.
    Η επιστήμη αποτελεί το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης και της καθημερινότητας , αφού συναντάται σε κάθε πτυχή της ζωής, από την ίδια την γέννηση και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, μέχρι την καθημερινότητα, την οικονομία, τη τεχνολογία και την ίδια την επιβίωση.
    Στοίχημα για την επιστημονική κοινότητα, αποτελεί η καλλιέργεια των πολιτών και ο επιστημονικός αλφαβητισμός τους που θα φέρουν κοντά την επιστήμη με την κοινωνία, ένα ζητούμενο που είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητο σήμερα τόσο σε επίπεδο κατανόησης , όσο και συμμετοχής των πολιτών σε όλα όσα σχετίζονται και απορρέουν από την επιστήμη.
    «Κλειδί» μεταξύ άλλων για την μετάδοση του μηνύματος στην κοινωνία είναι η εκπαιδευτική κοινότητα, που μέσα από την προσέγγιση των νέων θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό πυρήνα.
    Πόσοι όμως κατανοούν σήμερα όλες τις πτυχές της επιστήμης αλλά και όλα όσα απορρέουν από αυτήν; Είναι η επιστήμη «κοντά» στον πολίτη και το αντίστροφο, αλλά και πως θα επιτευχθεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πολιτών και επιστήμης τα επόμενα χρόνια; Τα παραπάνω και πολλά ακόμη ερωτήματα απαντούν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην διημερίδα που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο με θέμα «Εκλαΐκευση της Επιστήμης-Δημόσια Κατανόηση της επιστήμης και επιστημονική καλλιέργεια».
    Η διημερίδα άνοιξε τις πόρτες της την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης, στο Ωδείο Ρεθύμνου με κύριες ομιλίες εκλαΐκευσης σε εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία αιχμής, από καταξιωμένους επιστήμονες που παρουσίασαν πεδία του επιστημονικού τους έργου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιτεύχθηκε μια βασική στόχευση, η οποία δεν ήταν άλλη από την ενεργή συμμετοχή του κοινού , μέσα από την συζήτηση και την αλληλεπίδραση, στην διαδικασία κατανόησης των επιστημονικών δεδομένων που παρουσιάστηκαν.
    Την εκδήλωση διοργανώνει το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ο Δήμος Ρεθύμνου και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) .

Комментарии •