Dit is waarom we ons zo neerslachtig voelen door dit natte weer

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • Dit is waarom we ons zo neerslachtig voelen door dit natte weer
    Barbecues die steeds worden afgezegd en Netflixen onder een dekentje. Dit verwacht je niet in juni. Geen wonder dat veel mensen zich neerslachtig voelen bij dit regenachtige grijze weer. Maar waarom voelt dit zwaarder aan dan in de winter? Biometeoroloog Bert Heusinkveld en psycholoog Peter Kuppens leggen uit waarom je je somber voelt en hoe je dat kunt omkeren. Een hint: op vakantie naar warme oorden is niet de oplossing. “Dit weer voldoet simpelweg niet aan onze verwachting.”
    In mei waren er 23 dagen met neerslag. Een record. Deze lente was de op een na natste sinds het begin van de metingen in 1833. En ook het begin van de zomer blijft grijs en regenachtig. Met dertien graden ’s ochtends moeten we op de fiets een sjaal om (in juni!). Die donderwolken weerspiegelen helaas ook ons humeur. En wie de weerapp opent, weet: verbetering zit er nog niet in.
    “Tot nu toe was het een ‘kwakkellente’”, zegt biometeoroloog Bert Heusinkveld van de Wageningen Universiteit. “De weersomstandigheden zijn abnormaal voor deze tijd van het jaar. Er zijn meer buien dan normaal, maar toch is het warm, vooral ’s nachts. De vele wolken die de neerslag brengen, vormen een soort warme deken waardoor de nachten niet veel afkoelen. Maar overdag blijft het fris voor deze tijd van het jaar. In Nederland hadden we de afgelopen dagen in sommige steden een temperatuur van slechts dertien graden. Dat verwacht je in de huidige winters.”
    We zijn ingesteld op terrasjesweer. “We houden van 22 graden”
    “Op 21 juni staat de zon het hoogst. Je zou meer dan 15 zonuren op een dag kunnen hebben. Momenteel hebben we er veel minder. Dit weer voldoet simpelweg niet aan onze verwachting en dat maakt je niet blij”, aldus Heusinkveld. “Onze winterkleding deden we weg, terwijl we die nog nodig hebben. Het is ook vreemd dat we een lange dag licht hebben, maar met de neerslag en wolken voelt dat niet zo. Dat maakt velen depressief. We zijn ingesteld op warmere dagen, want het is meteorologisch zomer.” Normaal ga je in deze periode na het werk op een terras zitten om zon te tanken. “Ook dat valt weg. Als je weet dat het een dag slecht is en daarna weer goed, hou je daar aan vast. Nu vallen de buien onverwachts uit de lucht.”
    “Eigenlijk voelen we ons het prettigst bij 20 tot 22 graden. Dat is ook de ideale temperatuur in een woonkamer. Je hoeft je bij die temperatuur niet in te spannen om je lichaam op te warmen en je zit ook niet te rillen. Dat heet thermische neutraliteit. Bij lage temperaturen zien we hogere sterftecijfers. Je gaat niet meteen dood aan kou, natuurlijk. Maar verblijf je lange tijd in de kou, dan wordt je lichaam extra belast. Het moet harder werken om de temperatuur te optimaliseren. Als het onweert, zien we ook meer mensen met stressklachten. Dus het weer heeft absoluut een impact op onze gemoedstoestand. Bovendien zijn er de secundaire negatieve effecten. Bijvoorbeeld de slakkenplaag door het natte weer. Mensen willen beginnen te moestuinieren.
    Zin om te ‘overzomeren’ in Griekenland waar de temperatuur stijgt tot 40 graden? “Die temperatuur is extreem. Maar ook wie een weekje naar een zonnige bestemming vliegt bij dertig graden, moet oppassen. Warmte is zwaar voor je lichaam. Zeker als het geen tijd krijgt om zich aan te passen.” Wat dan wel een oplossing is? “Australisch onderzoek toont dat mensen die frisse lucht binnenkrijgen zich een stuk beter voelen. Zelfs al is het bewolkt, er is toch diffuus zonlicht. Meer dan in de winter. Vandaag was het geen beste dag, maar er waren momenten dat de zon met meer dan 1.000 watt per vierkante meter scheen. Met het natte winderige weer en de westelijke stroming is de luchtkwaliteit veel beter”, besluit Heusinkveld.
    “Niet iedereen voelt zich belabberd bij slecht weer”, nuanceert professor psychologie Peter Kuppens (KU Leuven). “In studies zien we dat het weer niet zo’n grote invloed heeft op ons humeur. Maar er zijn wel verschillen tussen mensen. De zonneliefhebbers zien hun toestand verbeteren als het warm is. Je hebt de regenhaters. Er zijn mensen bij wie het humeur niet samenhangt met het weer. Tot slot zijn er mensen die zich slechter voelen als het warmer wordt.”
    Zagen en klagen zit in onze natuur. “We praten het elkaar aan”
    We praten elkaar een slecht humeur aan, zegt de professor. “In België varieert het klimaat van dag tot dag. Dat maakt het een gespreksonderwerp bij de bakker. In streken met een stabiel klimaat, is het minder een gespreksonderwerp. We zeggen vaak tegen elkaar dat we de regen kotsbeu zijn. Maar als je echt je gemoedstoestand met die van vorig jaar vergelijkt, toen er meer zon was, is de kans groot dat het gelijkloopt.” Toch mogen we best ventileren. “Het geeft ons een manier om te vertellen dat onze dag slecht loopt, zonder er meteen een zwaar gesprek van te maken. Klagen over het weer is bijna functioneel.”
    (Het maximale aantal van 5000 tekens (tekst) bereikt.)
    Bron: HLN.BE - Foto: © Getty Images

Комментарии •