Επίκουρος, Επιστολή προς Μενοικέα. Α΄ μάθημα: Περί φιλοσοφίας & περί Θεού - Δρ. Αγγελική Κομποχόλη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν κύκλο τεσσάρων (4) φιλοσοφικών μαθημάτων με θέμα την
    «Επιστολή προς Μενοικέα» του Επικούρου.
    Α΄ μάθημα: Περί φιλοσοφίας & περί Θεού.
    Με την κα Αγγελική Κομποχόλη, φιλόλογο και Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Το μάθημα κινηματογραφήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Διεθνές» στα Άνω Πατήσια Αθηνών.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    «Μάταιος είναι ο φιλοσοφικός λόγος που δεν θεραπεύει κανένα ανθρώπινο πάθος. Ακριβώς όπως η ιατρική δεν ωφελεί παρά μόνον σαν θεραπεύει τις αρρώστιες του σώματος, έτσι και η φιλοσοφία δεν προσφέρει τίποτα αν δεν απαλλάσσει τη ψυχή από τα πάθη της».
    Ο Επίκουρος, ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, με γόνιμη επίδραση στην διαχρονική, παγκόσμια πορεία της ανθρώπινης σκέψης, υποστήριζε ότι δεν υπάρχει "κατάλληλη" ηλικία για να ασχοληθεί κανείς με την φιλοσοφία θεωρώντας ότι η αναζήτηση της γνώσης θα πρέπει να ξεκινά από την νεανική ηλικία διατρέχοντας την πορεία της ανθρώπινης ζωής.
    Θεωρώντας ότι η φιλοσοφία εξασφαλίζει στον άνθρωπο την πολυπόθητη ψυχική υγεία, ένα θεμελιώδες μέσο για την απόκτηση της ευδαιμονίας, διετύπωσε την «Τετραφάρμακο», ένα σύντομο, ευσύνοπτο και χρηστικό πλαίσιο οδηγιών που προτρέπουν τον άνθρωπο σε μία ευτυχή και αυτάρκη ζωή. Είπε συγκεκριμένα:
    Άφοβον ο Θεός…
    Ανύποπτον ο θάνατος…
    Και το αγαθόν μεν εύκτητον,
    το δε δεινόν ευεκαρτέρητον.
    Αναλύοντας, στην ουσία, την Τετραφάρμακο, στην επιστολή του προς Μενοικέα, μία από τις τρεις ακέραια σωζόμενες επιστολές του Επίκουρου που αποτυπώνουν τις βασικές θέσεις της ηθικής φιλοσοφίας του, ο σπουδαίος αυτός φιλόσοφος ξεκινά την διαπραγμάτευση των θεμάτων που τον απασχολούν με την διερεύνηση του Θείου και της ιδιοσυστασίας του.
    «Το μακάριο και το άφθαρτο ον, είπε (ο Θεός δηλαδή), ούτε το ίδιο έχει έγνοιες, ούτε σε άλλον δημιουργεί. Κατά συνέπεια, ούτε οργίζεται ούτε κάνει χάρες. Διότι αυτά είναι γνωρίσματα αδύναμου όντος».
    Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να μας προκαλεί φόβο και μολονότι η γνώση μας για τους θεούς είναι εναργής, ο άνθρωπος είναι μάταιο να ζητά από τους θεούς αυτά που μπορεί να αποκτήσει μόνος του.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ
    Η Δρ. Αγγελική Κομποχόλη γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967.
    Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο (υπότροφος ΙΚΥ).
    Για την εθνογραφική και ερευνητική εργασία της έχει τιμηθεί με επαίνους της Ακαδημίας Αθηνών τις χρονιές 2002, 2006, 2010.
    Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία, SIEF), με ελληνόφωνες και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά, ελληνικά και διεθνή, επιστημονικά συνέδρια.
    Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ιδρύματα και εκπαιδευτικούς φορείς, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφική θεώρηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
    Βασική εισηγήτρια επιμορφωτικών σεμιναρίων, με συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με επιστημονικούς θεραπευτικούς φορείς, διερευνά τις δυνατότητες εφαρμογής της αρχαίας ελληνικής σκέψης στον καθημερινό βίο και στην ψυχική θεραπευτική πρακτική.
    Ως προσκεκλημένη ομιλήτρια για τα θέματα αυτά έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά για την φιλοξενία τον κο Μαρίνο Καπόλα και το βιβλιοπωλείο «Διεθνές» (Πανδοσίας 5, Άνω Πατήσια, Αθήνα, τηλ. 210 2929668, www.bibliaraki.gr ).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μαθήματα του κύκλου "Επιστολή προς Μενοικέα" στον σύνδεσμο: • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Επιστολή πρ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 42

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  3 года назад +15

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 3 года назад +21

    Καταπληκτική παρουσίαση! Αναμένουμε με ανυπομονησία και τις υπόλοιπες! Κυρία Κομποχόλη είστε εξαιρετική δασκάλα!

  • @teo--1977..
    @teo--1977.. 3 года назад +14

    Συγχαρητήρια κυρία Κομποχολη που εσείς και ακόμα λίγοι σαν και εσάς με την αγάπη σας για την Ελλάδα μας, καταφέρατε να μας κάνετε μαθητές στα σαράντα μας!! Συγχαρητήρια και στις φρυκτωρίες για ακόμη μια φορά!!

  • @sofiagrafa6711
    @sofiagrafa6711 3 года назад +8

    Η αναφορά στη γραμματική και την ετυμολογία πόσο βοηθά!!!
    Μόλις αποκτήσατε μια διαδικτυακή μαθήτρια!

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 3 года назад +4

    Επικαιρη και επικουρικη η επιλογη σας να μας μιλησετε για τον Επικουρο. Εξαιρετικη συγκροτηση
    και μεταδοτικοτητα! Ευχαριστουμε!

  • @thomasgioupsanis8620
    @thomasgioupsanis8620 3 года назад +2

    Ευχαριστώ που μεταφέρετε το όλο σοφία φως των προγόνων μας.Αν μπορούσαμε να κάνουμε πράξη έστω και ένα μικρό τμήμα αυτών που ακούμε ,η ζωή μας θα άλλαζε προς το καλύτερο.

  • @ΑγλαΐαΑλβανούδη
    @ΑγλαΐαΑλβανούδη 3 года назад +2

    Μόλις στις αρχές του 2021 ανακάλυψα τις Φρυκτωρίες. Ένιωσα πολύ τυχερή!
    Σήμερα όμως δεν ξέρω πως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου μιας κι αυτό το μάθημα ήταν για μένα μάθημα ζωής! Ως "δια μαγείας" διδάχτηκα την ζωή, την λύση των προβλημάτων και μου δόθηκαν απαντήσεις σε κάποια πράγματα που ήθελα να εκφράσω αλλά δεν έπαιρναν τη μορφή του λόγου οι σκέψεις μου ...δεν μπορούσα να τις ολοκληρώσω και να τις εκφράσω!
    Συγχαρητήρια αλλά και άπειρες ευχαριστίες!!! Αναμένω με λαχτάρα τη συνέχεια!

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 3 года назад +1

      Μας συγκινούν πολύ, κα Αλβανούδη, τα θερμά σας λόγια και η υποστήριξή σας τόσο προς το κανάλι μας όσο και προς την σειρά μαθημάτων για τον Επίκουρο. Προσπαθούμε καθημερινά να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των τηλεθεατών μας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

  • @eleftheriadias5119
    @eleftheriadias5119 3 года назад +6

    Πάρα πολύ ωραίο κ Κομποχόλη ευχαριστώ !

  • @faiosellhn5810
    @faiosellhn5810 2 года назад

    Ευχαριστώ πολύ για τους καρπούς της γνώσης και το φως του νου.
    Παρέχεται παιδεία!
    Εύγε!
    Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!!!

  • @renovation2188
    @renovation2188 2 года назад +1

    Νιωθω τοσο τυχερος που μετα απο 20χρονια χρησης του ιντερνετ , βρισκω τον πραγματικο λογο για τον οποιο ειναι χρησιμο προς εμε.
    Σας ευχαριστω πολυ και να γνωριζετε οτι το υλικο σας θα μεινει στα αρχεια μου γιατι η γνωση και η σοφια ειναι για ολους αλλα λιγοι ελεγχουν τη γνωση μας και φοβαμαι οτι στο μελλον το υλικο αυτο θα χρησιμευσει σαν σπιθα στον τρελλο τοτε κοσμο.
    Με εκτιμηση
    Υ.Γ
    ¨Οur Great War is A Spiritual War.
    Our Depression Is Our Lives¨
    Αποσπασμα απο τη ταινια Fight CLub

  • @angelikispatoula4410
    @angelikispatoula4410 3 года назад +5

    Η κυρία Κομποχόλη στα καλύτερα της! Ευχαριστώ πολύ🌷

  • @user-up8ghpur554
    @user-up8ghpur554 3 года назад +4

    ΕΥΓΕ, ΕΙΣΤΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΑ!!!

  • @christinerepa12
    @christinerepa12 3 года назад +3

    ΘΑΩΜΑΣΙΟ ΜΑΘΗΜΑ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • @drososkourounis7389
    @drososkourounis7389 3 года назад +2

    Συγχαρητήρια Αγγελική μου! Μας έλειψες...

  • @chrisstoli481
    @chrisstoli481 3 года назад +1

    Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση !

  • @evikoulianou7550
    @evikoulianou7550 Год назад +1

    Πάντα Τέλεια.Σας Ευχαριστούμε.

  • @ΝίκοςΤρύφωνας-τ6ο

    Σας ευχαριστω και συγχαρητηρια κυρια ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ

  • @georgiosvrailas
    @georgiosvrailas 3 года назад +2

    Ευγε σας.

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti5416 3 года назад +2

    Gracias

  • @patkonna
    @patkonna 3 года назад

    Πολύ όμορφη παρουσίαση ! Συγχαρητήρια!

  • @perfumeenergy
    @perfumeenergy 3 года назад +2

    Συγχαρητήρια!!! Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να καταλάβουμε τους προγόνους μας και να γίνουμε λίγο ποιο σοφοί. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το όνομα Μελίνα είναι αρχαίο , προσπαθώ να βρω πληροφορίες αλλά δε βρήκα τίποτα. Ονόμασα την κόρη μου έτσι και απλά θα ήθελα να ξέρω. Αν δε σας είναι κόπος θα περιμένω την απάντηση σας . Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων

    • @aggelikikompocholi8759
      @aggelikikompocholi8759 3 года назад +1

      Καλησπέρα σας, εύχομαι να είστε καλά. Τα ονόματα Μελίννη, Μελίνη, Μέλιννα, Μελιννώ θεωρούνται αρχαία, και κάτω από το πρίσμα αυτό και το όνομα Μελίνα μπορεί να θεωρηθεί αρχαίο. Η ετυμολογική εκδοχή της ρίζας μελ- (μελέτη, μεληδών), από όπου και η Μελίνα (και όλα τα συναφή ονόματα) θεωρείται ότι προέρχεται από τη ρίζα μεδ- (με τη συνήθη εναλλαγή του δ/λ), απ' όπου και οι λέξεις μέδω, μέδομαι, μήδομαι (σκέπτομαι και φροντίζω), μεδέων (ο αρχηγός που φροντίζει τον λαό του, πρβλ. εδώ και «Ζεύς Ἴδηθεν μεδέων», «μέδοντες» οι συμμετέχοντες στα πολιτικά πράγματα, ως σκεπτόμενοι, κ.λπ.). Βεβαίως αυτά είναι εκδοχές και έντιμες ερμηνευτικές απόπειρες, αλλά θεωρώ ότι δίνουν ικανοποιητικές ετυμολογικές απαντήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ!

    • @perfumeenergy
      @perfumeenergy 3 года назад +1

      @@aggelikikompocholi8759 Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και την απάντηση σας. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά

  • @s-dohealingmovements9997
    @s-dohealingmovements9997 6 месяцев назад

    Τέλειο ευχαριστούμε ❤❤❤❤

  • @ΙΩΑΝΝΗΣΜΑΡΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ

  • @barbasolable
    @barbasolable Год назад

    Ευχαριστούμε!

  • @nicolaskoltsidas9433
    @nicolaskoltsidas9433 2 года назад

    πολυ καλα προετοιμασμενη

  • @angelikispatoula4410
    @angelikispatoula4410 3 года назад +4

    Εδώ και κάποια χρόνια, ζω στη Γερμανία και έχω να πω, πώς, η ομοιότητα των δυο γλωσσών, είναι απλά απίστευτη και ίσως και κάπως… καμουφλαρισμένη… Έχω μια ερώτηση να σας κάνω, και παρακαλώ , στην βοήθεια σας! Εάν δεν κάνω λάθος, τους γιατρούς στα αρχαία χρόνια, καλλιτέχνες τους έλεγαν. Στα αγγλικά, Art σημάνει τέχνη και στα Γερμανικά, Arzt είναι ο γιατρός και κάνω συνειρμό, με την αρτιότητα, με εκείνο που είναι άρτιο… Δηλαδή… την τέχνη! Art και άρτιο, είναι αδέλφια ή χρειάζομαι επειγόντως διακοπές;😉Ευχαριστώ πολύ,το φωτεινό κανάλι των Φρυκτωριών , και εσάς προσωπικά κυρία Κομποχόλη🌷

    • @aggelikikompocholi8759
      @aggelikikompocholi8759 3 года назад +2

      Καλησπέρα σας, εύχομαι να είστε καλά! Στο ερώτημά σας υπάρχει η εξής άποψη :Η λέξη «ἄρτιος» κατά μία ετυμολογική εκδοχή προέρχεται από το ρήμα «ἀραρίσκω» που σημαίνει συνδέω, συνάπτω, αρμόττω, κοσμώ. Πολύ θεωρούν ότι η λέξη «ἄρτιος» έδωσε την λέξη art στο αγγλικό (γενικότερα στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο) μέσω του λατινικού. Είναι μία εκδοχή. Σας ευχαριστώ.

    • @angelikispatoula4410
      @angelikispatoula4410 3 года назад +2

      @@aggelikikompocholi8759 Σας ευχαριστώ πολύ 🌷

  • @ΡουλαΣαλικα
    @ΡουλαΣαλικα Год назад

    Συγχαρητήρια

  • @ΑνναΖλαπη-ε6ξ
    @ΑνναΖλαπη-ε6ξ Год назад +1

    Τι θα πει φρυκτωριες