Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
multumesc pentru informatiile pe care le incarcati, sunt foarte utile. As face o observatie la ideea cu capriorii de 25cm ca sa bagam 25cm de izolatie. E profund gresit. In primul rand ca vom consuma lemn inutil, capriorii sunt mult-mult supradimensionati fara niciun rost; capriorii de felul asta sunt greu de gasit si foarte scumpi. Apoi greutatea suplimentara datorata necesita modificara structurii si a fundatiei, ceea ce inseamna alte costuri inutile. Si in final, performanta va fi una negativa, pentru ca chiar si in cazul lemnului usor de pin / brad / molid rezistenta termica a acestuia este mult mai mica decat a unei izolatii si va actiona ca o punte termica. De aceea solutia e sa montezi capriori de cat iti ies din calculul structural, sa zicem de 15cm pe care ii umpli cu izolatie si mai pui 10cm care sa acopere capriorii ca sa elimini puntea termica. Si pentru ventilatie se folosesc 2 randuri de astereala distantate intre ele, adica acoperis ventilat, ceea ce ajuta atat la racirea tablei vara cat si la eliminarea vaporilor iesiti din interiorul casei. Parerea mea. :)
Mult respect pentru munca care o depuneti pentru aceste videouri...si eu am planificat construirea unei case...si am invatat multe de la dumneavoastra...mii de multumiri.
Salutare! Chiar dacă ție nu îți plac (mansardele) :D, sunt o soluție potrivită locuirii pentru că bani! :D Totuși o mansardă poate deveni un chin dacă e făcută în grabă, precum un pod de super ,,lux". Recomand tuturor că dacă vă orientați către soluția unei case cu mansardă, să nu evitați detaliile tehnice și mai ales aspectele ce țin de performanța energetică a casei! Mare atenție la tot ce înseamnă termosisteme și lucrări de calitate! În altă ordine de idei, felicitări pentru video și pentru subiectul abordat! Faci o treabă minunată! Spor și succes în toate!
Bună ziua, vroiam sa cumpăr un apartament la mansarda la munte. După ce am văzut clipul tău nu mai sunt asa de grăbit. Ești foarte bun, explici pe înțelesul tuturor.
@@EnciclopediaConstructiilor Salutare. Videourile sunt extraordinar de bune și explicative, dar tot sunt întrebări că nah, nu toate cazurile sunt "ca la carte" 🙂. In legătură cu cei 5 cm: la acoperișul curent (care mă pregătesc să-l izolez pt mansardă cum vine vremea bună) am bârnele de 15cm. Deasupra lor s-a pus bariera de vapori; peste ea 5cm de leațurile de 5x5cm, după care scândură de 2cm; peste scândură o folie specială (hidroizolantă) înainte a pune șindrila bituminoasă. Întrebarea este: având în vedere că bârnele/căpriori sunt de 15cm și eu am adăugat 5cm de aerisire între folia de vapori și scândurile în care se bate șindrila, mai trebuie să las adițional și 5 cm intre vata bazaltică și folia de vapori? Mulțumesc anticipat.
Bună ziua!Felicitări pt munca dvoastră,pt tot ceea ce faceți pe acest canal!Am invatat foarte multe urmărindu-vă explicațiile!Poate mă puteți lâmuri cu o problemă apărută:mansardă la etaj4,două dormitoare,spumă poliuretanică(incă nu va urmărisem din păcate) pană la nivelul clestilor unde va fi tavanul de rigips pe profile metalice,la
La exterior inveliș de tablă cu folie anticondens de slabă calitate!Va rog sa ma lămuriti daca se poate unde sa asez bariera de vapori:peste lemnul suflat cu spumâ sau deasupra sau dedesubtul clestilor unde va fi tavanul si cum as putea sa o prind?Vă mulțumesc mult!
Valerica sa trăiască mama ta și tata ca el este proiectantul ești tare dulce și deștept mai mama ți-aș da100 lik uri dacă erai aproape i mi erai de mare ajutor pt ca noi construim o casa odată cu tn și aproape asemănătoare și noi suntem la rosu așteptăm soarele sa izolam exterior instalații încălzire pardoseala etc multă sănătate din România dragii noștri frati
Buna ziua, am de gand sa fac o casa A Frame pe structura de lemn locuibila zi de zi cu amprenta de la sol 8x10 ce grosime de izolatie imi recomandati pe acoperis si pe pereti, grosime, si cu ce ca sa am o eficienta termica iarna cand ajung temperaturile la -15. orice sfat imi va fi de folos inainte sa arunc cu bani! superb videoclipul, felicitari
Mi a placut maxim : Dacă vă grăbiți și arde (lemnul ) !!! Bun materialul ! Un pic cam supradimensionate dimensiunile lemnariei...probabil ca in spatiul ex sovietic lemnul este mai ieftin ,Siberia inca oferă !!!
Multumesc pentru comentariu. Nu avem mai nimic cu Siberia, nici ce tine de lemn, nici de alte lucruri. Nu e vorba de supra-dimensionare, ci de prezentarea solutiei `mai aproape de ideal`. Deja in practica mai rar se face asa ceva, mai des se merge pe solutii cu scanduri de lemn in sahmate sau folosirea profilelor speciale pentru a mai castiga in interior spatiu pentru termoizolatie.
@@EnciclopediaConstructiilor da ...un paralipiped de 15 /8 este ultra suficient pentru orisice fel de acoperis ultrasofisticat ! Sa nu uităm ca asteriala montatata corect intareste sistemul cel putin cu 60 ,70 % ! Deasemeni pentru mansarde înalte important ar fi un minim sistem de întărire tip "ferma " care are un rol primordial antiseismic !!! In zona BRASOV aproape toate casele inrerbelice sunt gândite in acest fel ,pe de altă parte și școala rusă din domeniu este renumita ! Îmi pare bine sa aud ca influența siberiana a disparut din Basarabia ...deși conducătorii voștri încă se închină catre ...est !!!
Buna ziua , va apreciez pentru munca dvs care nu este deloc usoara . Daca se poate sa raspundeti la o intrebare : ati spus ca ulterior lasati un spatiu de ventilare pentru eventualii vapori ce ajung in izolatie , unde este acest spatiu ? Pentru ca daca va referiti la spatiul dintre membrana si placa de gips carton este un nonsens pentru ca acest spatiu este inaintea izolatiei , deci nu are logica . 2. Daca se monteaza membrana de vapori aluminizata dar nu se lasa acel spatiu de aer este vreo problema ?? 3. Este ok sa punem membrana de vapori dupa aceea placa de gips carton fara sa lasam acel spatiu ?
Bună ziua și felicitari pentru munca depusa,aveți într-adevăr dreptate și eu sunt unul din cei peste 90%(dorei),recunosc,dacă cititi mesajul meu vin cu o rugăminte să mă indrumati cum să procedez corect la o mansarda in 2 ape cu capriori de doar 7 cm in grosime iar pe exterior sunt placi de azbezt iar apoi tigla, am folasit intre acei capriori vata bazaltica de 7cm iar după o săptămână am scos afara o placa de izolatie și am gasit.o un pic umeda iar azbestul avea urma de apă, dvs. ati spus in acest video să avem min.5-7 cm spatiu, asteriala find total diferit de cea din ro.,o solutie va rog!
Buna ziua, multumim de mesaj. 1. Azbestul e cancerigen, deci eliminati-l de pe acoperis! 2. Veniti cu o structura aditionala la interior ca sa castigati mai multi cm pentru spatiu de termoizolare. Avand lemn de 7 cm, mai bine ati veni cu ceva usor, gen profile aluminiu. Macar 15 cm in total ar fi cat de cat ok. 3. Se poate si fara strat de aer, daca se pune asterneala din lemn peste capriori la exterior, si peste ea deja folia anticondens, sipci/contra sipci si tigla. In cazul dat se poate veni la interior si cu vata minerala (in total 15 cm), sau spuma poliuretanica cu celule inchise.
@@EnciclopediaConstructiilor Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs. ,ca să elimin placile de azbest e prea costisitor ,trebuie o firma specializata iar ideea cu profile din aluminiu e de luat in considerare și sa stiti ca ne sunteti de mare ajutor,multă sănătate!!!
Buna ziua! felicitari pentru material! Intrebare, pentru punctul 7 din prezentarea dvstra, ventilatia spatiilor din lateral, acele "minipoduri" cum le-ati numit, care ar fi metodele de ventilatie ? daca imi puteti raspunde, macar in privat v-as fi recunoscator. zi faina!
Bună ziua, se poate instala vată minerală peste o spumă poliuretanică suflată sub astereala între căpriori? Este pod nelocuit, întreb în ideea în care trebuie adăugat ca să devină spațiu semi locuit
Buna ziua, O singura intrebare, daca se poate: spatiul de 5-7 cm trebuie sa fie lasat intre izolatie si folia anticondens/astereala (pe interiorul foliei), sau folie anticondens si invelitoare (pe exterior, dat de sipci si contrasipci)? Multumesc!
In principiu sunt de acord cu aceste infirmații dar un lucru este profund greşit: Izolarea doar intre căpriori, chiar şi cu 25 de cm Căpriorii se izoleaza de asemenea pe interior, de aceea ideal ar fii izolarea intre capriori cu 10 cm, 5 cm rămân pentru ventilare apoi al doilea strat de 15-20 cm care va acoperii si căpriorii
Va inteleg preocuparea, la aceasta intrebare am raspuns deja (fac copy-paste) la acel comentariu: "Da am luat in calcul. In cazul nostru daca aveti in vedere situatia unor capriori de 25 cm, si intre ei 20 cm termoizolatie si 5 cm strat de aer pentru ventilatie, atunci obtinem o rezistenta termica a vatei minerale de circa 5 m2K/W (avand lambda 0.040 W/mK), iar a lemnului de circa aproape 2 m2K/W (avand lambda 0.13 W/mK). Luand in calcul si Capacitatea termica masica a lemnului care e intre 1.60 - 2.30 kJ/(kg*K), iar la vata e doar 0.84 kJ/(kg*K); si luand in calcul si conditiile cand apare temperatura de roua (condensul) - atunci desfasurarea capriorilor de lemn nu ar trebui sa fie punti termice intr-atat incat sa condenseze umiditatea pe suprafata acestora in camp vertical. Apropo un video explicit despre Punctul de roua si condensul o sa fie postat in luna aprilie, mai multe o sa intelegeti vizionand si acel video. PS: Desigur riscul mentionat de dvs e mult mai mic daca se face structura in sahmate mentionata in video, cand se invelesc in mare parte capriorii, insa chiar si asa, liniile de intersectare a capriorilor verticali si lemnului pe orizontala fixat aditional, la fel prezinta acelasi risc, deci ajungem tot acolo. O zi frumoasa!"
@@EnciclopediaConstructiilor Eu personal pentru izolarea acoperișului la mansardă am optat pentru o soluție din doua straturi din polistiren. Prima dată , polistiren extrudat de 3cm lipit cu adeziv (cu pistolul) astfel încât să nu rămână spațiu între căpriori și polistiren. După care , un al doilea strat de polistiren expandat. Tot așa bine prins și introdusă spuma poliuretanica cu pistolul. Urmează o foaie de OSB și la urmă o foaie de rigips(gips carton). Menționez că șarpanta e construită din căpriori de 15/10 cm , cosoroaba si coama sunt din profile de 20/20 cm. Peste căpriori s-a bătut scândură asteriala , carton bitumat, membrană, lați de prindere și învelitoare de tablă ondulată.
@@cristeanicolae974 Nu recomand niciodata interactiunea de lunga durata in lemn (material care respira) si polistiren (material care incetineste difuzia vaporilor de apa). Sper sa fie okay cazul dvs, insa personal imi rezerv dreptul sa am ceva dubii.
Buna ziua! Am și eu o nelămurire. In unul dintre episoadele anterioare ați specificat că nu se folosește spuma poliuretanica la mansarda. Totuși dacă lemnul sta 2-3 ani sa se usuce natural iar apoi spuma poliuretanica de densitate mare este spray-iata pe astereala și între căpriori, atunci mucegaiul nu ar mai avea cum să apară din mai multe motive: 1. Lemnul este uscat complet 2. Nu mai exista cavitatea de aer între termoizolant și astereala că sa dea voie aerului sa producă condens 3. Nu fierbe nimeni în casă butoaie cu apă ca sa producă atât de multă umiditate încât să devină o problema reală. 4. Daca se mai aplica și bariera de vapori in spatele lambriului de lemn sau a structurii gips carton atunci vad imposibila trecerea vaporilor până la astereala unde întâlnește iarna aerul rece și face condens. Așa că poate fi o soluție bună și spuma numai cu condiția să se respecte regulile de sus. Problema apare în atunci când ele nu se respecta. Nu sunt un susținător al spumei poliuretanice dar poate și ea fi o alegere potrivită.
Buna ziua. Da am specificat ca nu recomand folosirea unui material putin permeabil la vapori (mai ca impermeabil) cum este spuma poliuretanica, la mansarde in relatie cu lemnul, care e un material ce `respira`. Facand toate cele mentionate de dvs, se reduc teoretic riscurile de aparitie a problemelor, insa niciodata nu se vor reduce total incat sa fim siguri. De ce? Deoarece: 1 - Nu exista lemn perfect uscat, orice material are o oarecare umiditate in compozitia sa. Lemnul se considera `uscat` si bun de folosit in constructii daca are umiditati cuprinse intre circa 10-20%, deci oricum mai exista umiditate. 2 - Din pacate in realitate e greu de gasit comercianti cinstiti care sa va zica real cat de uscat acest lemn sau nu. 3 - Nu exista bariera de vapori in lume care sa opreasca toti vaporii de apa, un mic procentaj insa oricum trece. 4 - Nu e posibil de acoperit suta la suta lemnul cu spuma poliuretanica, ci doar intre capriori cum spuneti + ceva la interior, deci oricum spre exterior cel putin acesta va intra in contact cu alte materiale/elemente, cu care va interactiona si de la care e posibil sa cedeze sau acumuleze umiditate. Lemnul e lemn - va avea doar 5 cm pe unde sa `respire` - doar pe acolo va `respira`, in rest... 5 - Spuma poliuretanica in timp poate crapa si se exfolieaza, si o data ce crapa, pe acolo pot ajunge vaporii de apa la lemn. 6 - Nu trebuie neaparat sa avem sauna in casa ca sa avem vapori de apa. De exemplu o familie 4 persoane in medie produce 10 kg apa/zi de umiditate, care se afla in aerul din interior, care iarna datorita presiunii aerului, va tinde sa iasa afara si se `va impinge` in orice structura, inclusiv mansarda. Cantitatea respectiva, zi de zi, corelat cu puntile termice, pot duce liber la mucegai. 7 - Ca sa apara condens, e destul mult mai putina umiditate decat va credeti, depinde si de temperatura, umiditate s.a. despre care o sa vorbesc intr-un video prin aprilie. Nu tine doar de existenta sau nu a unei cavitati de aer. PS: Spuma poliuretanica la fel e un material bun, insa eu l-as folosi la alte aplicatii si locuri unde materialul trebuie sa fie mai impermeabil, de exemplu la fundatii, sau sub forma rigida placi PUR la pardoseli etc.
Dacă sub țiglă am membrană cu SD variabil tyvek solid iar pe interior tot membrană cu SD variabil intello plus, iar izolația este vată de sticlă, mai este nevoie să las 5cm pentru ventilație?
Salut am o problema la bloc este tornata placa apoi au pus ceva pietris ca niste bile apoi au tornat din nou placa plus smoala deasupra am spart acolo si asa se prezinta,eu am facut acoperisi acum peste placa dar,problema este ca la camera, baie si bucatarie se face apa de la condens cand vine geru sub 0 grade pereti in interior se incind si cu rece se face condens am spart acolo in locurile unde vine apa si iese aerul am pus si un tub dar face si mai rau apa pentru ca se face de la condens,nu stiu cum sa rezolz problema,la nimeni nu face doar la mine,cum as putea rezolva probleme este bloc,ma gaindeam daca aerisiesc scap de problema dar este si mai rau am facut gauri de o palma asa
Crezi ca e bine daca am grininzi de 14 la tavan fara mansarda (pod) si pun OSB sus iar in partea de jos (interior) rigips ? Sau trebue sa pun niste leaturi de 10 cm transversal si vata de 10 intre ele peste cealalta vata ??
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ,cat de tarziu se poate pune in opera vata de sticla.Vata pe care am cumparat-o pentru mansarda (2straturi x15 cm) nu mai expandeaza decat 5-7 cm si se rupe bucati.A trecut 1 an si 8 luni de la achizitie.Depozitata in mansarda ,uscat ,ventilat.Ce s-a putut intampla ?Multumesc.
BUNA ,AM O SITUATIE ,sotul vrea sa faca jumatate din peretele interior al.mansardei de la bloc care rasuna gol xand bati in el ,sa puna vata bazaltica ,eu nu vreau imi e teama ca este toxica avand copii ma.gandesc ca nu e ok daca era ok ar fi pus cei care au construit,deci cum ar fi corect,jumatatea de jos vrea sa o faca cea de sus a făcut-o demult xu polistiren de 10,astept va rog răspuns urgent ,multumesc mult
Salut! Am o rugăminte. Te rog să-mi spuneți dacă fooosesc vata bazaltica între căpriori și polistiren perpendicular. Practic între cele doua materiale folie anticondens. Mulțumesc.
Salut, ideea dvs este o greseala. Folositi doar vata bazaltica, iar la interior bariera de vapori. Folia anticondens se pune la exterior peste capriori si sub asterneala.
buna ziua . am acultat sugestiile dvs. si as dorii un sfat la cazul meu particular : izolatie intre capriori cu spuma de la panourile sanvis ( sandwich )si au ramas spatii mici intre capriori si panouri ( 2-3 mm ) sa le umplu cu spuma de la tub sau sa le las asa ( gandindu-ma la aerisire). pot pune si o poza care face cat 1000 de cuvinte ,dar sa nu deranjez . multumesc
Buna seara.... va mulțumim ptr. toate ideile pe care le expuneti in sistemul de izolatie.. am o singura intrebare ...peste tabla zincata pe acoperis sau pus rigle si montat tabla lindab fara a mai pune folie anticondens...eu acum cind izolez in pod cu vata intre capriori vreau sa dau niste găuri ptr aer in asteriala , in asa fel sa gauresc asteriala si tabla zincata ....va rog să-mi spuneti daca este bine sau nu . Va multumesc anticipat
Da asai dar gasind casa in conditiile astea " referinduma la tabla zincata " m-am gasit in situatia de a o restuctura . Daca voi izola cu vata sub asteriala acele gauri vor circula aerul executînd o aerisire favorabila la vata... " binenteles dupa parerea mea"
Salut ce credeți de ideia aceasta? Vată bazaltica 10 cm , folie bariera de vapori, asteriala, si pe urma polistiren extrudat de 5 cm, este o izolație mai bună decât cu rigips? Mulțumesc
Bună ziua. Am o întrebare. De ce este nevoie sa mai lăsăm 5 cm distanta între vata și asteriala când putem pune folia antivapori de la Isover. Acea folie cu dublu rol care nu lasă să iasă vaporii din interior în schimb le permite celor din exterior sa între în interior. Mulțumesc pt răspuns.
Buna ziua. Raspuns partial la intrebarea dvs este in video. Vizionati-l cu atentie. Foliile inteligente sunt bune, insa nu fac minuni. A doua parte al raspunsului este faptul ca foliile inteligente, iarna functioneaza intr-o directie, iar vara in alta directie, nu sunt ca bariera de vapori in ambele directii in toate sezoanele, functiile ei se randuiesc (in principal). Merci.
Va salut! Zonele albastre de care spuneti, se ventileaza cum?Prin ventilatia acoperisului, gen saceag/streasina-coama? Multumesc si aveti tot respectul!
Buna ziua. Prin grile de ventilatie in frontoane/zidarie, sau prin grile speciale pe sub streasina - depinde de fiecare acoperis. In general nu are legatura cu ventilatia de la streasina la coama.
In cazul unei case cu acoperis tip terasa circulabila, interiorul/ dedesubtul tavanului ar fi suficient sa fie izolat cu vata de 15cm si folie antivapori? Intre placa de beton si aceasta vata este necesar acel spatiu de 5cm ca si in cazul acoperisului clasic pentru ventilatie sau in caz contrar betonul va forma condens ce se va prelinge in vata? Totodata exteriorul va fi izolat dupa cum urmeaza: folie anticondens, termoizolatie de 15 (extrudat sau bazaltica rockwool hardrock), hidroizolatie bituminoasa si sapa usoara cu granule de polistiren 3-5cm. Multumesc!
La un acoperis plat, trebuie de termoizolat peste placa din beton, la exterior, peste sa se vina cu hidroizolarea si alte materiale. Daca faceti acest lucru la interior, e o exceptie, insa 15 cm e prea putin, macar 20-25 cm si bariera de vapori aluminizata. Acel spatiu de 5 cm nu e necesar in cazul dat. Pentru ce la exterior folie anticondens? E non-sens! Sfatul meu: termoizolati cu 30-40 cm la exterior si atat, nu va complicati la interior!
Buna ziua. Nu vreau sa aduc atingere vreunui producator sau comerciant, insa daca sa vorbim de izolatiile reflective (reflexive), atunci acestea reflecta peste 90% din radiatie, iata de ce se folosesc si la avioane si in spatiu de NASA (in locuri unde caldura se transmite mai ca doar prin radiatie), insa pe pamant, la suprafata solului, inafara de radiatie, transferul termic se mai transmite si prin conductie, si prin convectie, iar deja la acest capitol, trebuie sa ne uitam la lambda λ conductivitatea termica. Cu alte cuvinte, in conditii rezidentiale, niciodata un material reflectiv cu folie de aluminiu de cativa mm sau 1-2 cm, nu o sa salveze mai multa caldura si termoizoleze mai bine casa decat de exemplu 10 cm de vata minerala sau polistiren. Cand cititi vreo reclama, luati in calcul si faptul ca comerciantii spun doar o parte de adevar, stiind ca daca stiti si a doua parte, nu ve-ti deveni clientii lor atat de sigur )))
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru răspuns. Nu o iau de bună doar caut răspunsuri pentru ca am vazut in UK foarte multe case izolate la exterior çu aceasta folie . Pereții exteriori. Eu am incercat sa gasesc o solutie la întrebarea dumneavoastra in legatura cu vata la acoperiș . Ce solutii sunt daca nu puteam pune mai mult de 15cm vată cand minim necesar ar fi 20cm
Salut! Crezi ca este suficient la tavanele din lemn( casa fara placa de beton) sa se foloseasca doar placa osb ca si bariera de vapori? Ca un mic exemplu incepand dinspre podul casei spre interior: dusumea, grinzi lemn, izolatie cu vata intre grinzi, placa osb si rigips insurubat direct peste osb ! Ms
Bariera de vapori e bariera de vapori, placa OSB e plavca OSB - 2 lucruri complet diferite. Dvs trebuie numaidecat sa puneti bariera de vapori intre termoizolatie si OSB sau rigips.
Buna ziua, la min 7 spuneti ca izolatia intre capriori nu ar trebui sa fie pe toata grosimea acestuia, pt ca nu s-ar lasa spatiu de ventilare. Dar acest lucru se poate regla lasind deasupra capriorilor un spatiu pentru ventilare cu ajutorul unor rigle din lemn.
Buna ziua. Daca deasupra capriorilor se creaza spatiul de ventilare cu ajutorul unor rigle de lemn, dispuse la anumite intervale - nu vad nici o problema. Insa in practica am observat ca fie se merge direct cu folia anticondens, fie se pune deodata asterneala, iata de ce realizand acest video si dorind sa ma adresez cat mai multor persoane, am luat directia de prezentare care este in video.
Bună seara , vă mulțumesc pentru sfaturile și informațiile , pentru mine sunt de un real folos . Am în plan termoizolarea unui spațiu deasupra unei bucătării , care este din lemn , cu vată minerală , și vreau să știu, dacă trebuie să las acel spațiu de aerisire între vată și pereții laterali (din scândură ). Soția vrea să adăpostească ghivecele cu flori pe timpul iernii. Vă mulțumesc anticipat . Cu respect.
Buna seara, va multumesc si ma bucur ca informatiile de pe acest canal va sunt de folos. Nu sunt sigur daca am inteles bine datele situatiei, haide-ti mai bine scrieti-mi un mesaj pe Pagina de facebook, cu o schita plan a situatiei. Merci.
Domnule Begu, existo problemă serioasă în ceeace privește izolația acoperișului; anume aceea a rozătoarelor (șoareci, șobolani) care distrug toate componentele de izolație de care ați vorbit. Nu ați luat în considerație acest flagel. O idee v-aș oferi eu , dacă nu cumva o cunoașteți deja. Folosirea cărămizilor pline 25x12x3 cm care se montează cu ciment între grinzl de 8x8 cm, Estetica este de calitate și se rezolvă pătrunderea șoarecilor în mansardă. Peste acest strat se poate monta pe exterior izolație , folii, etc. și la sfîrșit țiglă. Cu drag, Nick Notă: ideea o ofer gratis fără donații.
Am o schiță de la proprietar cu mansarda în secțiune. Pot sa ți o trimit pt.a vedea dacă vor face totul corect. M ar ajuta în luarea unei hotărâri în achiziție.
Buna ziua am o constructie facuta acum vreau sa o invelesc ( este tip grajd ) a iesit frumos are 11 metru lungime in doua ape ,fiecare apa este de 3.65 .Ce sfat imi dai cu ce sa invelesc deoarece Lindap ma costa mult .Multumesc anticipat .Desigur ,video si sfaturile D-stra sunt foarte bine facute cu explicatii .Felicitari !
Hristos a înviat! Urmăresc cu foarte mare interes sfaturile dumneavoastră. Doresc sa ma sfătuiți. Eu am capriorii pus la uscat stivuiti. Capriorii sunt 10 /12. La izolarea mansardei după ce las cei 5 cm pentru ventilație pot folosi polistiren expandat de 5cm eps 100, iar apoi un 10 cm de vata minerala?
Cu adevarat a Inviat! Si va multumesc mult ca urmariti acest proiect. Eu nu as face o asa combinatie, am explicat in acest video si in multe altele ce materiale recomand pentru lemn.
Salut! Am si eu i întrebare, dacă poți sa imi răspunzi.îți mulțumesc! Am o casa cu mansarda. Mansarda vreau sa o închid cu rigips și sa pun vata de 30 cm între grinzi iar între căpriori vrea sa pun vata de 10cm, ca sa las golul acela de 5 cm despre care ai spus! Ce părere ai?
Am o portiune intre capriori unde cuiele au strapuns folia anticondens,pot sa pun in acele zone folie vapori(din asta am),apoi vata si din nou folie vapori?Multumesc,sau ce sa pun?
E complet gresit ce spuneti dvs, care folie vapori de 2 ori? Ia fi-ti va rog atent la acest video: folia anticondens e folie anticondens, iar bariera de vapori e bariera de vapori - sunt 2 materiale complet diferite si se pun in locuri diferite! Daca tot sunteti in ceata, cautati va rog in lista de Videoclipuri episoadele privind Folia anticondens si Bariera de vapori, acolo explic ce e fiecare material.
Buna ziua Interesante informatii, ajuta mult, as avea o intrebare si multumesc anticipat pentru un raspuns: daca am folie anticondens pe pat de scanduri sun tabla acoperis, mai este nevoie de inca o folie sub asteriala?
Iese, si solutia CU strat de aer ca in video, si solutia FARA strat de aer, ambele sunt okay. Deja in dependenta de caz, se merge pe una, sau alta. In video nu am zis nicaieri ca doar metoda din video e acea corecta, ci doar am prezentat UNA, din mai multe.
@@EnciclopediaConstructiilor eu mă gândeam să pun 10cm vata între grinzile acoperișului dar fara sa las aia 5 cm înspre ext ,ci înspre int....cum grinzile sunt de 15cm....și apoi să închid cu isolair thermo pe interior....dar dacă sunteți amabil sa îmi spuneți cat m ar ajuta la confortul interior daca izolez acoperișul podului necirculabil sau locuibil...sau sa izolez cu 40cm fibra de lemn pardoseala podului...și să nu izolez acoperișul.nu prea as izola daca nu influențează interiorul având izolația de 40cm pe pod
Buna ziua, sunt diferite. Despre folia anticondens si bariera de vapori am realizat 2 video-uri, va sugerez sa le vizionati (in ele e specificat si in ce categorie e aliajul de aluminiu).
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc.Va mai deranjez cu o intrebare.Ce parere aveti despre o termoizolatie de vata bazaltica de 10 cm peste zidaria din caramida porotherm de 38 cm? Creste izolarea termica cu aceasta combinatie? Multumesc inca odata.
Daca se folosesc capriori de 15 cm spuneti ca ramane doar 10 cm loc pentru izolatie nu se pote pune placa de rigips cu izolatie de incà 7 sau chiar 10 cm? Multumesc
Salut, am un acoperis de tip mansarda locuibila deja construita dar neamenajata si se pare ca mesterii care l-au facut acum cativa ani nu au pus folie anticondens. Pot pune folia pe interior? sau trebuie neaparat sa dau tigla jos si sa pun folia intre capriori si sipcile de la tigla.
Pe interior NU se pune nici o folie anticondens, la interior merge doar bariera de vapori. In cazul dvs daca e imposibil sau mai greu sa montati folia anticondens la exterior prin a desface termoizolatia (ceea ce cred si eu ca e mai greu si costisitor de tip si resurse), atunci nu va ramane decat sa da-ti jos tigla si sa puneti folia anticondens.
Buna ziua, la o casa p+e, cu tavan rustic cu grinzi lemn aparente de 20 cm ( 10 cm aparent + 10 ascunsi de gipscarton, cu vata bazaltic intre grinzi) iar peste podea de scandura si pod nelocuibil, cum ati recomanda sa izolez, cu vata bazaltica? Cel mai important, unde si cum sa pun folia bariera de vapori? Multumesc!
Buna ziua, daca aveti vata bazaltica cred ca puteti continua cu vata bazaltica. Bariera de vapori trebuia pusa la interior intre gips-carton si vata bazaltica existenta. Alternative corecte nu sunt.
Multumesc pt raspuns! Daca punem bariera de vapori intre gips carton si vata dintre grinzi asta inseamna ca privind de jos in sus grinzile raman "descoperite", bariera de vapori fiind pusa doar intre grinzi, nu si peste grinzi. Exista deci o zona nesupusa niciunei bariere de vapori, respectiv zona de deasupra grinzilor. Nu e o problema?
Voiam sa intreb. Cele 3 mici poduri de la mansarda, nu le putem umple de tot cu vata minerala? Adica este obligatoriu sa lasam gol pentru ventilatie? Sau pot umple totul?
Bună seara .că sa creez bariera de aer între vata și asteriala mai adaug ceva gen folie..(OSB ) deasupra vatei ....sau pur și simplu cariera de aer se crează între vata și lemn..?
Salut. Urmăresc recomandările tale cu mare placere și interes. Am o întrebare. Am o casa la care s au făcut deja tavanele cu rigips însă constructorul nu a pus folia bariera de vapori. Ce pot face, cum pot monta aceasta bariera de vapori fără sa mai tău rigisul de la tavane jos? Casa este locuita. În pod am vata minerala însă aa vrea sa suplimente acest strat pana la 25 de cm însă fără bariera de vapori nu as risca. Pot monta bariera de vapori în pod. Sa acopăr grinzile de lemn și sa cobor cu folia pana la contactul cu rigisul apoi sa urc din nou pe grinda și sa cobor mai apoi în "rigola" pana la rigips? Ce ma sfătuiești?
Buna ziua si multumesc ca urmariti acest canal. Am inteles ce sugerati. Teoretic se poate face solutia expusa de dvs, practic e mai complicat. Daca insa in interior o sa asigurati o buna ventilatie, ar trebui sa fie okay.
buna ziua. am o casa din chirpici si vrea sa izolez tavanul de sus ca sa nu mai am peirderi. Ce mi-ati sfatuii sa fac? Eu mam gandit sa urc pe acoperis si sa pun pot sa pun vata bazalica pe jos. - unde sa pun folia? pe jos ( pamantul batut) sau pe deasupra vatei? va multumesc in avans pentru raspuns.
Buna ziua. Dvs sa inteleg ca aveti un tavan din lemn, iar intre capriorii de lemn aveti pamant batut? As dori sa aflu mai multe detalii inainte sa va ofer o solutie.
Spuneti-mi, va rog... se poate izola si parteru din caramida porotherm de 25 cu vata bazaltica? Am vazut undeva si m-am mirat, eram obisnuit sa vad izolarea cu polistiren.
Exista si vata bazaltica pentru pereti, si pentru pardoseala, insa depinde si ce alte solutii se folosesc aditionate pentru a nu crea probleme cu condensul.
@@EnciclopediaConstructiilor am inteles, deci conteaza si ce si cum... dar ua peste alta se merita, se justifica costurile? Sau ramanem la polistiren de 10?
@@eu3145 Fiecare structura are valorile sale de termoizolare minime, fie zidarie, fie pardoseala, fie acoperis etc (dvs asa si nu ati specificat concret despre ce vorbim). Daca se merita sau nu vata minerala in detrimentul polistirenului - aceasta deja fiecare raspunde, eu pentru a usura decizia si a informa publicul, am realizat cate 3-4 video-uri si despre dezavantaje, si avantaje, si altele , si despre polistiren, si despre vata minerala (ca sa nu mai zic ca am realizat analize la aproape 15 materiale de termoizolare, sunt si altele de luat in calcul, ca nu e doar vata si polistirenul bune). Legat de grosimea termoizolatiei, am realizat un video ca fiecare sa poata calcula grosimea necesara pentru cazul sau - ruclips.net/video/Q0WI-THuR3s/видео.html .
@@romeomeoful Stai că n-am înțeles. Știu ca folia trebuie ermetizata foarte bine. Dar peste folie se bat acele șipci și nu înțeleg cum le prinzi fără sa găurești folia.
Salutare! Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine,am casa P+M izolata pe exterior foarte bine cu placi de multipor de 12,5-cm grosime,incalzirea o am prin calorifere cu CT pe gaz,sunt din Romania-Ph.As vrea pe viitor sa fac o mica reforma la parter si ma gandesc sa profit de aceasta situatie si sa termoizolez placa,tavanul de la parter prin interior cu placi de pluta,s-au cu alt material mai bun pe care o sa mi-l recomandati dvs,deoarece pierd caldura prin placa si este mult mai cald la mansarda decat la parter.Inteleg principiul fizicii ... dar sper cu pluta sa conserv mai mult caldura la parterul casei deoarece nu folosesc tot timpul mansarda. O folosesc doar cand imi vin musafirii.Grosimea maxima pe care as vrea sa pun placile de pluta ar fi de 3- cm deoarece inaltimea parterului nu imi permite fiind de 250-cm.In situatia mea, mai este necesara bariera de vapori? S-au bariera termica? Va multumesc frumos pentru ca existati si va astept cu raspunsurile.Sanatate
Buna ziua. Daca termoizolati la interior, atunci da trebuie si bariera de vapori. Totusi 3 cm pentru un tavan este practic NIMIC, daca acoperisul nu e izolat si va axati doar pe aceasta izolatie a tavanului, grosimile trebuie sa inceapa de la minim 20 cm! Iata de ce, daca puteti, termoizolati peste tavan - acolo in pod.
@@EnciclopediaConstructiilor Salutare! Nu m-ati inteles eu nu am nicio treaba cu etajul,cu mansarda acolo este totul Ok. Pe mine ma intereseaza la partea de jos a casei,la parter.Tavanul de la parterul casei prin interior.Mansarda este construita ca la carte cu tot ce trebuie,acolo nu am probleme.Va multumesc pentru intelegere si va astept in continuare cu raspunsuri pertinente si profesionale.Sanatate
Ideal ar fi 300 mm vata bazaltica. Noi suntem constructori si folosim in general capriori cu vata bazaltica de 150 mm si sub mai avem dulapi de lemn de 150x45 dispusi perpendiculari pe directia capriorilor si mai adaugam 150 mm
Eu am luat capriori de 200 si sub voi pune dulapi dar de 100 doar ca nu voi lasa spatiul acela de liber ....ca sa am izolatie totala de 300 ...sper sa fie ok.
Salut, depinde de constructia acoperisului, sunt cazuri cand exista spatiu doar intre vata si folie anticondens, exista ca este spatiu doar intre folia anticondens si asterneala/invelitoare.
Buna ziua, izolarea acurstica se poate face cu mai multe materiale. Legat de grosime si alte caracteristici, se alege in dependenta de fiecare gen in parte. Cele mai uzuale materiale la ziua de azi pe acest segment sunt vata minerala si pluta.
Buna ziua.Daca am căpriori de 15 ce imi recomandați pentru o izolatie eficientă la un etaj numai din lemn ?Celuloză injectata cu grosimea de 15 sau vata Rockwool Front plus cu densitate dublă?
Buna ziua, am discutat deja pe Facebook, si ca sa nu ramane comentariul fara raspuns: ambele materiale sunt bune, si ambele materiale au si calitati mai putin bune, va invit sa vizionati video-urile despre aceste materiale si sa decideti pentru cazul si situatia dvs ce material se potriveste mai bine, pana la urma e alegerea dvs.
Buna ziua.Daca am folie anticondens sub tabla Bilka(pusa corect,dar s a mai intepat de la cateva cuie),pot sa pun si prin interior inainte de vata intre capriori? Multumesc.
Buna ziua, eu va recomand inteparile sa le sigilati. La interior se pune doar bariera de vapori, nu folie anticondens - ele sunt materiale diferite. Am realizat video-uri despre acestea, va recomand sa le vizionati.
Am inceput constructia unei case (doar parter) si as dori sfaturi cu privire la ventilarea podului natural ( nu a acoperisului). Care sistem ar fi mai eficient?
Buna ziua, sunt mai multe variante, in principiu pentru orice material se poate gasi solutii ca sa functioneze normal, depinde deja si de alte variabile. Plus exista multe variabile, pereti interiori sau exteriori, ce grosime aveti disponibila, ce buget, ce preferinte s.a.m.d.
Da am luat in calcul. In cazul nostru daca aveti in vedere situatia unor capriori de 25 cm, si intre ei 20 cm termoizolatie si 5 cm strat de aer pentru ventilatie, atunci obtinem o rezistenta termica a vatei minerale de circa 5 m2K/W (avand lambda 0.040 W/mK), iar a lemnului de circa aproape 2 m2K/W (avand lambda 0.13 W/mK). Luand in calcul si Capacitatea termica masica a lemnului care e intre 1.60 - 2.30 kJ/(kg*K), iar la vata e doar 0.84 kJ/(kg*K); si luand in calcul si conditiile cand apare temperatura de roua (condensul) - atunci desfasurarea capriorilor de lemn nu ar trebui sa fie punti termice intr-atat incat sa condenseze umiditatea pe suprafata acestora in camp vertical. Apropo un video explicit despre Punctul de roua si condensul o sa fie postat in luna aprilie, mai multe o sa intelegeti vizionand si acel video. PS: Desigur riscul mentionat de dvs e mult mai mic daca se face structura in sahmate mentionata in video, cand se invelesc in mare parte capriorii, insa chiar si asa, liniile de intersectare a capriorilor verticali si lemnului pe orizontala fixat aditional, la fel prezinta acelasi risc, deci ajungem tot acolo. O zi frumoasa!
Mulțumesc mult pentru informatiile de pe acest canal. Trebuie sa-mi izoleze mansarda in lunile urmatoare si cautam un material optim (eficient, cu toxicitate redusă si cu un preț decent). Se poate sa ne dati mai multe detalii despre vata bio (Poate furnizori in Ro) ?
Buna seara. tavanele le am pus cu rigips pe structura metalica, iar in pod am doar grinzile. Cu ce sa izolez? Trebuie sa pun si USB deasuora peste grinzi? Ma interesesza si la exterior un tip de izolatie. Mentionez,, casa este batraneasca si e facuta din caramida.
De ce la partea plata a acoprisului deasupra camerei trebuie sa fie izolatia mai groasa si nu invers mi ati starnit curiozitate. Eu credeam ca invers acolo e direct sub tabla aici e in pod totusi e mai cald in pod fata ca sub astereala. Daca imi raspundeti ar fi de mare folos. Multumesc
Salut, când vei face și un video despre casele făcute doar din lemn? Am mai căutat mult pe RUclips dar nu prea am găsit nimic, mi-aș dori sa îmi construiesc o casa din lemn și nu prea am ideie la ce costuri as ajunge și cum ar trebui procedat. Mulțumesc
Cauta canalul lui Soflete si o sa gasesti o analiza comparativa de preturi pentru diverse tipuri de structuri si standarde energetice. Ar trebui sa te lamureasca cat de cat
bunaziua.am tavanul cu grinzi intre care am pus vata bazaltica 10 cm.sub grinzi am pus folie care mia ramas de la acoperisul din tabla am puso cu scrisul in jos, am gresit.. ozi buna
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
multumesc pentru informatiile pe care le incarcati, sunt foarte utile. As face o observatie la ideea cu capriorii de 25cm ca sa bagam 25cm de izolatie. E profund gresit. In primul rand ca vom consuma lemn inutil, capriorii sunt mult-mult supradimensionati fara niciun rost; capriorii de felul asta sunt greu de gasit si foarte scumpi. Apoi greutatea suplimentara datorata necesita modificara structurii si a fundatiei, ceea ce inseamna alte costuri inutile. Si in final, performanta va fi una negativa, pentru ca chiar si in cazul lemnului usor de pin / brad / molid rezistenta termica a acestuia este mult mai mica decat a unei izolatii si va actiona ca o punte termica. De aceea solutia e sa montezi capriori de cat iti ies din calculul structural, sa zicem de 15cm pe care ii umpli cu izolatie si mai pui 10cm care sa acopere capriorii ca sa elimini puntea termica. Si pentru ventilatie se folosesc 2 randuri de astereala distantate intre ele, adica acoperis ventilat, ceea ce ajuta atat la racirea tablei vara cat si la eliminarea vaporilor iesiti din interiorul casei. Parerea mea. :)
Mult respect pentru munca care o depuneti pentru aceste videouri...si eu am planificat construirea unei case...si am invatat multe de la dumneavoastra...mii de multumiri.
Multumesc frumos.
Salutare! Chiar dacă ție nu îți plac (mansardele) :D, sunt o soluție potrivită locuirii pentru că bani! :D Totuși o mansardă poate deveni un chin dacă e făcută în grabă, precum un pod de super ,,lux". Recomand tuturor că dacă vă orientați către soluția unei case cu mansardă, să nu evitați detaliile tehnice și mai ales aspectele ce țin de performanța energetică a casei! Mare atenție la tot ce înseamnă termosisteme și lucrări de calitate! În altă ordine de idei, felicitări pentru video și pentru subiectul abordat! Faci o treabă minunată! Spor și succes în toate!
Felicitări ! Explicațiile sunt deosebit de utile!
Moldovene! Esti tare simpatic tată!
Merci )))
De mare ajutor. Multa sanatate va doresc!
Multumesc, deasemenea!
Bună ziua, vroiam sa cumpăr un apartament la mansarda la munte. După ce am văzut clipul tău nu mai sunt asa de grăbit. Ești foarte bun, explici pe înțelesul tuturor.
Buna ziua. Ma bucur ca informatiile prezentate sunt informative.
@@EnciclopediaConstructiilor Salutare. Videourile sunt extraordinar de bune și explicative, dar tot sunt întrebări că nah, nu toate cazurile sunt "ca la carte" 🙂. In legătură cu cei 5 cm: la acoperișul curent (care mă pregătesc să-l izolez pt mansardă cum vine vremea bună) am bârnele de 15cm. Deasupra lor s-a pus bariera de vapori; peste ea 5cm de leațurile de 5x5cm, după care scândură de 2cm; peste scândură o folie specială (hidroizolantă) înainte a pune șindrila bituminoasă. Întrebarea este: având în vedere că bârnele/căpriori sunt de 15cm și eu am adăugat 5cm de aerisire între folia de vapori și scândurile în care se bate șindrila, mai trebuie să las adițional și 5 cm intre vata bazaltică și folia de vapori? Mulțumesc anticipat.
Salutări! De mult așteptam subiectul ăsta, multumiri si la mai mare ! În realitate n-am nici unde cădea mort dar a visa e gratis, să ne trăiți !
Buna ziua, ma bucur ca va este utila informatia si multumesc frumos de apreciere.
@@EnciclopediaConstructiilor buna seara. Un nr de tlf se poate sau o adresa de messenger sa imi dati. O seara placuta.
Respect! Explicat simplu si util ! Bravo.
Multumesc.
Super explicit la subiect ! Multumim pt. informatie . Va dorim multa putere de munca!
Multumesc mult!
Buna ziua ! Va multumesc pentru video-uri, ajuta foarte mult, keep it up !
Buna ziua, cu placere!
Bună ziua!Felicitări pt munca dvoastră,pt tot ceea ce faceți pe acest canal!Am invatat foarte multe urmărindu-vă explicațiile!Poate mă puteți lâmuri cu o problemă apărută:mansardă la etaj4,două dormitoare,spumă poliuretanică(incă nu va urmărisem din păcate) pană la nivelul clestilor unde va fi tavanul de rigips pe profile metalice,la
La exterior inveliș de tablă cu folie anticondens de slabă calitate!Va rog sa ma lămuriti daca se poate unde sa asez bariera de vapori:peste lemnul suflat cu spumâ sau deasupra sau dedesubtul clestilor unde va fi tavanul si cum as putea sa o prind?Vă mulțumesc mult!
Bravo... trebuie sa continuui pe acest trend.
Multumesc, numaidecat voi continua, desigur si cu sprijinul publicului!
Foarte frumos și bine explicat merci mult!👍🙏
Valerica sa trăiască mama ta și tata ca el este proiectantul ești tare dulce și deștept mai mama ți-aș da100 lik uri dacă erai aproape i mi erai de mare ajutor pt ca noi construim o casa odată cu tn și aproape asemănătoare și noi suntem la rosu așteptăm soarele sa izolam exterior instalații încălzire pardoseala etc multă sănătate din România dragii noștri frati
Multumesc pentru informatii, foarte interesant
foarte bun video va multumesc! sanatate numai bine
Multumesc frumos, deasemenea sanatate!
Buna ziua, am de gand sa fac o casa A Frame pe structura de lemn locuibila zi de zi cu amprenta de la sol 8x10
ce grosime de izolatie imi recomandati pe acoperis si pe pereti, grosime, si cu ce ca sa am o eficienta termica iarna cand ajung temperaturile la -15.
orice sfat imi va fi de folos inainte sa arunc cu bani!
superb videoclipul, felicitari
Mi a placut maxim : Dacă vă grăbiți și arde (lemnul ) !!! Bun materialul ! Un pic cam supradimensionate dimensiunile lemnariei...probabil ca in spatiul ex sovietic lemnul este mai ieftin ,Siberia inca oferă !!!
Multumesc pentru comentariu. Nu avem mai nimic cu Siberia, nici ce tine de lemn, nici de alte lucruri. Nu e vorba de supra-dimensionare, ci de prezentarea solutiei `mai aproape de ideal`. Deja in practica mai rar se face asa ceva, mai des se merge pe solutii cu scanduri de lemn in sahmate sau folosirea profilelor speciale pentru a mai castiga in interior spatiu pentru termoizolatie.
@@EnciclopediaConstructiilor da ...un paralipiped de 15 /8 este ultra suficient pentru orisice fel de acoperis ultrasofisticat ! Sa nu uităm ca asteriala montatata corect intareste sistemul cel putin cu 60 ,70 % ! Deasemeni pentru mansarde înalte important ar fi un minim sistem de întărire tip "ferma " care are un rol primordial antiseismic !!! In zona BRASOV aproape toate casele inrerbelice sunt gândite in acest fel ,pe de altă parte și școala rusă din domeniu este renumita ! Îmi pare bine sa aud ca influența siberiana a disparut din Basarabia ...deși conducătorii voștri încă se închină catre ...est !!!
Buna ziua , va apreciez pentru munca dvs care nu este deloc usoara .
Daca se poate sa raspundeti la o intrebare : ati spus ca ulterior lasati un spatiu de ventilare pentru eventualii vapori ce ajung in izolatie , unde este acest spatiu ? Pentru ca daca va referiti la spatiul dintre membrana si placa de gips carton este un nonsens pentru ca acest spatiu este inaintea izolatiei , deci nu are logica .
2. Daca se monteaza membrana de vapori aluminizata dar nu se lasa acel spatiu de aer este vreo problema ??
3. Este ok sa punem membrana de vapori dupa aceea placa de gips carton fara sa lasam acel spatiu ?
Daca se pune folie de vapori se poate pune si folie de aluminiu cu spatiu de ventilare intre ele si placa de rigips ?
Bună ziua și felicitari pentru munca depusa,aveți într-adevăr dreptate și eu sunt unul din cei peste 90%(dorei),recunosc,dacă cititi mesajul meu vin cu o rugăminte să mă indrumati cum să procedez corect la o mansarda in 2 ape cu capriori de doar 7 cm in grosime iar pe exterior sunt placi de azbezt iar apoi tigla, am folasit intre acei capriori vata bazaltica de 7cm iar după o săptămână am scos afara o placa de izolatie și am gasit.o un pic umeda iar azbestul avea urma de apă, dvs. ati spus in acest video să avem min.5-7 cm spatiu, asteriala find total diferit de cea din ro.,o solutie va rog!
Buna ziua, multumim de mesaj.
1. Azbestul e cancerigen, deci eliminati-l de pe acoperis!
2. Veniti cu o structura aditionala la interior ca sa castigati mai multi cm pentru spatiu de termoizolare. Avand lemn de 7 cm, mai bine ati veni cu ceva usor, gen profile aluminiu. Macar 15 cm in total ar fi cat de cat ok.
3. Se poate si fara strat de aer, daca se pune asterneala din lemn peste capriori la exterior, si peste ea deja folia anticondens, sipci/contra sipci si tigla. In cazul dat se poate veni la interior si cu vata minerala (in total 15 cm), sau spuma poliuretanica cu celule inchise.
@@EnciclopediaConstructiilor Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs. ,ca să elimin placile de azbest e prea costisitor ,trebuie o firma specializata iar ideea cu profile din aluminiu e de luat in considerare și sa stiti ca ne sunteti de mare ajutor,multă sănătate!!!
Cu mare drag!
Buna ziua, care vată minerală ar fi corect de folosit pentru termoizolarea mansardei presată sau nepresata?
Buna ziua! felicitari pentru material! Intrebare, pentru punctul 7 din prezentarea dvstra, ventilatia spatiilor din lateral, acele "minipoduri" cum le-ati numit, care ar fi metodele de ventilatie ? daca imi puteti raspunde, macar in privat v-as fi recunoscator. zi faina!
Bună ziua, se poate instala vată minerală peste o spumă poliuretanică suflată sub astereala între căpriori? Este pod nelocuit, întreb în ideea în care trebuie adăugat ca să devină spațiu semi locuit
Buna ziua,
O singura intrebare, daca se poate: spatiul de 5-7 cm trebuie sa fie lasat intre izolatie si folia anticondens/astereala (pe interiorul foliei), sau folie anticondens si invelitoare (pe exterior, dat de sipci si contrasipci)?
Multumesc!
Multumim din suflet !!!!!
Cu placere!
Buna seara!se lasa spatiu de ventilatie intre asteriala si vata bazaltica?
In principiu sunt de acord cu aceste infirmații dar un lucru este profund greşit:
Izolarea doar intre căpriori, chiar şi cu 25 de cm
Căpriorii se izoleaza de asemenea pe interior, de aceea ideal ar fii izolarea intre capriori cu 10 cm, 5 cm rămân pentru ventilare apoi al doilea strat de 15-20 cm care va acoperii si căpriorii
Va inteleg preocuparea, la aceasta intrebare am raspuns deja (fac copy-paste) la acel comentariu:
"Da am luat in calcul. In cazul nostru daca aveti in vedere situatia unor capriori de 25 cm, si intre ei 20 cm termoizolatie si 5 cm strat de aer pentru ventilatie, atunci obtinem o rezistenta termica a vatei minerale de circa 5 m2K/W (avand lambda 0.040 W/mK), iar a lemnului de circa aproape 2 m2K/W (avand lambda 0.13 W/mK). Luand in calcul si Capacitatea termica masica a lemnului care e intre 1.60 - 2.30 kJ/(kg*K), iar la vata e doar 0.84 kJ/(kg*K); si luand in calcul si conditiile cand apare temperatura de roua (condensul) - atunci desfasurarea capriorilor de lemn nu ar trebui sa fie punti termice intr-atat incat sa condenseze umiditatea pe suprafata acestora in camp vertical. Apropo un video explicit despre Punctul de roua si condensul o sa fie postat in luna aprilie, mai multe o sa intelegeti vizionand si acel video.
PS: Desigur riscul mentionat de dvs e mult mai mic daca se face structura in sahmate mentionata in video, cand se invelesc in mare parte capriorii, insa chiar si asa, liniile de intersectare a capriorilor verticali si lemnului pe orizontala fixat aditional, la fel prezinta acelasi risc, deci ajungem tot acolo. O zi frumoasa!"
Daca e doar pod , e ok sa izolez cu vata intre grinzi iar deasupra sa pun OSB ? La interior rigips si folie anti-condens ....
Am o intrebare. Cum izolezi partea superioara de la centura de beton din acoloperi pt a nu avea punte termica? Multumesc
Multumesc mult 🎉
Cu placere.
F bine explicat
Multumesc.
@@EnciclopediaConstructiilor Eu personal pentru izolarea acoperișului la mansardă am optat pentru o soluție din doua straturi din polistiren.
Prima dată , polistiren extrudat de 3cm lipit cu adeziv (cu pistolul) astfel încât să nu rămână spațiu între căpriori și polistiren.
După care , un al doilea strat de polistiren expandat. Tot așa bine prins și introdusă spuma poliuretanica cu pistolul.
Urmează o foaie de OSB și la urmă o foaie de rigips(gips carton).
Menționez că șarpanta e construită din căpriori de 15/10 cm , cosoroaba si coama sunt din profile de 20/20 cm. Peste căpriori s-a bătut scândură asteriala , carton bitumat, membrană, lați de prindere și învelitoare de tablă ondulată.
@@cristeanicolae974 Nu recomand niciodata interactiunea de lunga durata in lemn (material care respira) si polistiren (material care incetineste difuzia vaporilor de apa).
Sper sa fie okay cazul dvs, insa personal imi rezerv dreptul sa am ceva dubii.
Frumos
Buna ziua! Am și eu o nelămurire. In unul dintre episoadele anterioare ați specificat că nu se folosește spuma poliuretanica la mansarda. Totuși dacă lemnul sta 2-3 ani sa se usuce natural iar apoi spuma poliuretanica de densitate mare este spray-iata pe astereala și între căpriori, atunci mucegaiul nu ar mai avea cum să apară din mai multe motive:
1. Lemnul este uscat complet
2. Nu mai exista cavitatea de aer între termoizolant și astereala că sa dea voie aerului sa producă condens
3. Nu fierbe nimeni în casă butoaie cu apă ca sa producă atât de multă umiditate încât să devină o problema reală.
4. Daca se mai aplica și bariera de vapori in spatele lambriului de lemn sau a structurii gips carton atunci vad imposibila trecerea vaporilor până la astereala unde întâlnește iarna aerul rece și face condens. Așa că poate fi o soluție bună și spuma numai cu condiția să se respecte regulile de sus. Problema apare în atunci când ele nu se respecta. Nu sunt un susținător al spumei poliuretanice dar poate și ea fi o alegere potrivită.
Buna ziua. Da am specificat ca nu recomand folosirea unui material putin permeabil la vapori (mai ca impermeabil) cum este spuma poliuretanica, la mansarde in relatie cu lemnul, care e un material ce `respira`.
Facand toate cele mentionate de dvs, se reduc teoretic riscurile de aparitie a problemelor, insa niciodata nu se vor reduce total incat sa fim siguri. De ce? Deoarece:
1 - Nu exista lemn perfect uscat, orice material are o oarecare umiditate in compozitia sa. Lemnul se considera `uscat` si bun de folosit in constructii daca are umiditati cuprinse intre circa 10-20%, deci oricum mai exista umiditate.
2 - Din pacate in realitate e greu de gasit comercianti cinstiti care sa va zica real cat de uscat acest lemn sau nu.
3 - Nu exista bariera de vapori in lume care sa opreasca toti vaporii de apa, un mic procentaj insa oricum trece.
4 - Nu e posibil de acoperit suta la suta lemnul cu spuma poliuretanica, ci doar intre capriori cum spuneti + ceva la interior, deci oricum spre exterior cel putin acesta va intra in contact cu alte materiale/elemente, cu care va interactiona si de la care e posibil sa cedeze sau acumuleze umiditate. Lemnul e lemn - va avea doar 5 cm pe unde sa `respire` - doar pe acolo va `respira`, in rest...
5 - Spuma poliuretanica in timp poate crapa si se exfolieaza, si o data ce crapa, pe acolo pot ajunge vaporii de apa la lemn.
6 - Nu trebuie neaparat sa avem sauna in casa ca sa avem vapori de apa. De exemplu o familie 4 persoane in medie produce 10 kg apa/zi de umiditate, care se afla in aerul din interior, care iarna datorita presiunii aerului, va tinde sa iasa afara si se `va impinge` in orice structura, inclusiv mansarda. Cantitatea respectiva, zi de zi, corelat cu puntile termice, pot duce liber la mucegai.
7 - Ca sa apara condens, e destul mult mai putina umiditate decat va credeti, depinde si de temperatura, umiditate s.a. despre care o sa vorbesc intr-un video prin aprilie. Nu tine doar de existenta sau nu a unei cavitati de aer.
PS: Spuma poliuretanica la fel e un material bun, insa eu l-as folosi la alte aplicatii si locuri unde materialul trebuie sa fie mai impermeabil, de exemplu la fundatii, sau sub forma rigida placi PUR la pardoseli etc.
Dacă sub țiglă am membrană cu SD variabil tyvek solid iar pe interior tot membrană cu SD variabil intello plus, iar izolația este vată de sticlă, mai este nevoie să las 5cm pentru ventilație?
Super informatii!!!
Multumim!
Daca am spațiul ventilație peste astereală mai e nevoie si sub astereală ?
Salut am o problema la bloc este tornata placa apoi au pus ceva pietris ca niste bile apoi au tornat din nou placa plus smoala deasupra am spart acolo si asa se prezinta,eu am facut acoperisi acum peste placa dar,problema este ca la camera, baie si bucatarie se face apa de la condens cand vine geru sub 0 grade pereti in interior se incind si cu rece se face condens am spart acolo in locurile unde vine apa si iese aerul am pus si un tub dar face si mai rau apa pentru ca se face de la condens,nu stiu cum sa rezolz problema,la nimeni nu face doar la mine,cum as putea rezolva probleme este bloc,ma gaindeam daca aerisiesc scap de problema dar este si mai rau am facut gauri de o palma asa
Crezi ca e bine daca am grininzi de 14 la tavan fara mansarda (pod) si pun OSB sus iar in partea de jos (interior) rigips ? Sau trebue sa pun niste leaturi de 10 cm transversal si vata de 10 intre ele peste cealalta vata ??
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ,cat de tarziu se poate pune in opera vata de sticla.Vata pe care am cumparat-o pentru mansarda (2straturi x15 cm) nu mai expandeaza decat 5-7 cm si se rupe bucati.A trecut 1 an si 8 luni de la achizitie.Depozitata in mansarda ,uscat ,ventilat.Ce s-a putut intampla ?Multumesc.
Unde se duc vaporii dacă totuși ajung după izolare, pe unde se elimina ?
BUNA ,AM O SITUATIE ,sotul vrea sa faca jumatate din peretele interior al.mansardei de la bloc care rasuna gol xand bati in el ,sa puna vata bazaltica ,eu nu vreau imi e teama ca este toxica avand copii ma.gandesc ca nu e ok daca era ok ar fi pus cei care au construit,deci cum ar fi corect,jumatatea de jos vrea sa o faca cea de sus a făcut-o demult xu polistiren de 10,astept va rog răspuns urgent ,multumesc mult
Salut! Am o rugăminte. Te rog să-mi spuneți dacă fooosesc vata bazaltica între căpriori și polistiren perpendicular. Practic între cele doua materiale folie anticondens. Mulțumesc.
Salut, ideea dvs este o greseala. Folositi doar vata bazaltica, iar la interior bariera de vapori. Folia anticondens se pune la exterior peste capriori si sub asterneala.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pentru răspuns
Multumim pentru video.
Cu placere!
❤ Romania
Ați spus că sunt ai materiale la care nu trebuie să lăsăm axei 5 cm de ventilație. Care ar fi acele materiale?
Mi-as fi dorit sa vad cum se realizeaza efectiv un sistem de ventilatie naturala. Unde si cum se pun grile, sau ce se foloseste
Multumesc de sugestie.
buna ziua . am acultat sugestiile dvs. si as dorii un sfat la cazul meu particular : izolatie intre capriori cu spuma de la panourile sanvis ( sandwich )si au ramas spatii mici intre capriori si panouri ( 2-3 mm ) sa le umplu cu spuma de la tub sau sa le las asa ( gandindu-ma la aerisire). pot pune si o poza care face cat 1000 de cuvinte ,dar sa nu deranjez . multumesc
@dionescu2010 Pana la urma ai pus spuma, nu? Mie asa mi se pare ca e cea mai buna varianta..
@@wisdomofafoton da am lasat spuma aia intre capriori ( sub acoperis ), si am mai aplicat un strat de 10 cm de spuma cu celula deschisa
Buna seara.... va mulțumim ptr. toate ideile pe care le expuneti in sistemul de izolatie.. am o singura intrebare ...peste tabla zincata pe acoperis sau pus rigle si montat tabla lindab fara a mai pune folie anticondens...eu acum cind izolez in pod cu vata intre capriori vreau sa dau niste găuri ptr aer in asteriala , in asa fel sa gauresc asteriala si tabla zincata ....va rog să-mi spuneti daca este bine sau nu . Va multumesc anticipat
Buna seara, cu placere! Sincer prima data aud ca un acoperis din tabla zincata sa mai fie pus deasupra alta tabla! Din ce stiu ori e una, ori e alta!
Da este adevărat doar dintr un singur motiv sa pus alta tablă " disign ".
@@danlazurca7264 Dupa mine, cheltuiala de bani. Aceea dedesubt se putea elimina.
Da asai dar gasind casa in conditiile astea " referinduma la tabla zincata " m-am gasit in situatia de a o restuctura . Daca voi izola cu vata sub asteriala acele gauri vor circula aerul executînd o aerisire favorabila la vata... " binenteles dupa parerea mea"
Salut ce credeți de ideia aceasta? Vată bazaltica 10 cm , folie bariera de vapori, asteriala, si pe urma polistiren extrudat de 5 cm, este o izolație mai bună decât cu rigips? Mulțumesc
Și eu as avea nevoie de un răspuns la nelămurirea dvs
Bună ziua. Am o întrebare. De ce este nevoie sa mai lăsăm 5 cm distanta între vata și asteriala când putem pune folia antivapori de la Isover. Acea folie cu dublu rol care nu lasă să iasă vaporii din interior în schimb le permite celor din exterior sa între în interior. Mulțumesc pt răspuns.
Buna ziua. Raspuns partial la intrebarea dvs este in video. Vizionati-l cu atentie. Foliile inteligente sunt bune, insa nu fac minuni. A doua parte al raspunsului este faptul ca foliile inteligente, iarna functioneaza intr-o directie, iar vara in alta directie, nu sunt ca bariera de vapori in ambele directii in toate sezoanele, functiile ei se randuiesc (in principal). Merci.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc pt răspuns.
Va salut!
Zonele albastre de care spuneti, se ventileaza cum?Prin ventilatia acoperisului, gen saceag/streasina-coama?
Multumesc si aveti tot respectul!
Buna ziua. Prin grile de ventilatie in frontoane/zidarie, sau prin grile speciale pe sub streasina - depinde de fiecare acoperis. In general nu are legatura cu ventilatia de la streasina la coama.
Buna ziua. Multumesc pentru iformatie. Ce parere aveti despre termoizolare cu celuloza ?
Buna ziua, cu placere. Despre celuloza am realizat cateva video-uri de analiza in trecut, le gasiti pe acest canal.
Multumesc
In cazul unei case cu acoperis tip terasa circulabila, interiorul/ dedesubtul tavanului ar fi suficient sa fie izolat cu vata de 15cm si folie antivapori? Intre placa de beton si aceasta vata este necesar acel spatiu de 5cm ca si in cazul acoperisului clasic pentru ventilatie sau in caz contrar betonul va forma condens ce se va prelinge in vata? Totodata exteriorul va fi izolat dupa cum urmeaza: folie anticondens, termoizolatie de 15 (extrudat sau bazaltica rockwool hardrock), hidroizolatie bituminoasa si sapa usoara cu granule de polistiren 3-5cm.
Multumesc!
La un acoperis plat, trebuie de termoizolat peste placa din beton, la exterior, peste sa se vina cu hidroizolarea si alte materiale. Daca faceti acest lucru la interior, e o exceptie, insa 15 cm e prea putin, macar 20-25 cm si bariera de vapori aluminizata. Acel spatiu de 5 cm nu e necesar in cazul dat. Pentru ce la exterior folie anticondens? E non-sens!
Sfatul meu: termoizolati cu 30-40 cm la exterior si atat, nu va complicati la interior!
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc si un an nou cu multe proiecte de succes!
Multumesc, deasemenea un an nou cat mai prosper!
Buna ziua. Ce ziceți de folia IsolAir Thermo. Ei zic ca o folosesc cu succes la izolarea avioanelor sau navelor spațiale. Mulțumesc!
Buna ziua. Nu vreau sa aduc atingere vreunui producator sau comerciant, insa daca sa vorbim de izolatiile reflective (reflexive), atunci acestea reflecta peste 90% din radiatie, iata de ce se folosesc si la avioane si in spatiu de NASA (in locuri unde caldura se transmite mai ca doar prin radiatie), insa pe pamant, la suprafata solului, inafara de radiatie, transferul termic se mai transmite si prin conductie, si prin convectie, iar deja la acest capitol, trebuie sa ne uitam la lambda λ conductivitatea termica. Cu alte cuvinte, in conditii rezidentiale, niciodata un material reflectiv cu folie de aluminiu de cativa mm sau 1-2 cm, nu o sa salveze mai multa caldura si termoizoleze mai bine casa decat de exemplu 10 cm de vata minerala sau polistiren.
Cand cititi vreo reclama, luati in calcul si faptul ca comerciantii spun doar o parte de adevar, stiind ca daca stiti si a doua parte, nu ve-ti deveni clientii lor atat de sigur )))
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru răspuns. Nu o iau de bună doar caut răspunsuri pentru ca am vazut in UK foarte multe case izolate la exterior çu aceasta folie . Pereții exteriori. Eu am incercat sa gasesc o solutie la întrebarea dumneavoastra in legatura cu vata la acoperiș . Ce solutii sunt daca nu puteam pune mai mult de 15cm vată cand minim necesar ar fi 20cm
@@dorran12 Am explicat in video ce se poate face!
@@dorran12 ajuta mult, la acoperiș, sub el, doar acolo are sens sa se instaleze, părerea mea !
Chiar și în cazul în care există țiglă cu aerisire și folie perforată pe coamă pentru aerisire, sunt necesari cei 5 cm pentru ventilație?
Cand exista alte sisteme care asigura aerisirea, atunci aceasta mentionata in video se poate neglija.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc frumos. Doamne ajută.
Salut! Crezi ca este suficient la tavanele din lemn( casa fara placa de beton) sa se foloseasca doar placa osb ca si bariera de vapori? Ca un mic exemplu incepand dinspre podul casei spre interior: dusumea, grinzi lemn, izolatie cu vata intre grinzi, placa osb si rigips insurubat direct peste osb ! Ms
Bariera de vapori e bariera de vapori, placa OSB e plavca OSB - 2 lucruri complet diferite. Dvs trebuie numaidecat sa puneti bariera de vapori intre termoizolatie si OSB sau rigips.
Buna ziua, la min 7 spuneti ca izolatia intre capriori nu ar trebui sa fie pe toata grosimea acestuia, pt ca nu s-ar lasa spatiu de ventilare. Dar acest lucru se poate regla lasind deasupra capriorilor un spatiu pentru ventilare cu ajutorul unor rigle din lemn.
Buna ziua. Daca deasupra capriorilor se creaza spatiul de ventilare cu ajutorul unor rigle de lemn, dispuse la anumite intervale - nu vad nici o problema. Insa in practica am observat ca fie se merge direct cu folia anticondens, fie se pune deodata asterneala, iata de ce realizand acest video si dorind sa ma adresez cat mai multor persoane, am luat directia de prezentare care este in video.
Ce părere aveți despre izolarea unei mansarde cu granule/perle de polistiren in loc de vată? Se pune folia și apoi se toarna din sac.
Cred ca sunt solutii mult mai bune!
Bună seara , vă mulțumesc pentru sfaturile și informațiile , pentru mine sunt de un real folos .
Am în plan termoizolarea unui spațiu deasupra unei bucătării , care este din lemn , cu vată minerală , și vreau să știu, dacă trebuie să las acel spațiu de aerisire între vată și pereții laterali (din scândură ).
Soția vrea să adăpostească ghivecele cu flori pe timpul iernii.
Vă mulțumesc anticipat . Cu respect.
Buna seara, va multumesc si ma bucur ca informatiile de pe acest canal va sunt de folos. Nu sunt sigur daca am inteles bine datele situatiei, haide-ti mai bine scrieti-mi un mesaj pe Pagina de facebook, cu o schita plan a situatiei. Merci.
Domnule Begu, existo problemă serioasă în ceeace privește izolația acoperișului; anume aceea a rozătoarelor (șoareci, șobolani) care distrug toate componentele de izolație de care ați vorbit. Nu ați luat în considerație acest flagel. O idee v-aș oferi eu , dacă nu cumva o cunoașteți deja. Folosirea cărămizilor pline 25x12x3 cm care se montează cu ciment între grinzl de 8x8 cm, Estetica este de calitate și se rezolvă pătrunderea șoarecilor în mansardă. Peste acest strat se poate monta pe exterior izolație , folii, etc. și la sfîrșit țiglă. Cu drag, Nick
Notă: ideea o ofer gratis fără donații.
Eu am deja rigipsul daca as pune folia de aluminiu pe rigips si dupa mai pun un strat de rigips e ok
Am o schiță de la proprietar cu mansarda în secțiune. Pot sa ți o trimit pt.a vedea dacă vor face totul corect. M ar ajuta în luarea unei hotărâri în achiziție.
Buna ziua. Scrieti un mesaj paginii de Facebook "Enciclopedia Constructiilor".
Mulțumesc
Buna ziua am o constructie facuta acum vreau sa o invelesc ( este tip grajd ) a iesit frumos are 11 metru lungime in doua ape ,fiecare apa este de 3.65 .Ce sfat imi dai cu ce sa invelesc deoarece Lindap ma costa mult .Multumesc anticipat .Desigur ,video si sfaturile D-stra sunt foarte bine facute cu explicatii .Felicitari !
Buna seara, multumesc de apreciere. Puteti folosi tigla metalica mai simpla sau sindrila bituminoasa.
Hristos a înviat! Urmăresc cu foarte mare interes sfaturile dumneavoastră. Doresc sa ma sfătuiți. Eu am capriorii pus la uscat stivuiti. Capriorii sunt 10 /12. La izolarea mansardei după ce las cei 5 cm pentru ventilație pot folosi polistiren expandat de 5cm eps 100, iar apoi un 10 cm de vata minerala?
Cu adevarat a Inviat! Si va multumesc mult ca urmariti acest proiect. Eu nu as face o asa combinatie, am explicat in acest video si in multe altele ce materiale recomand pentru lemn.
Salut! Am si eu i întrebare, dacă poți sa imi răspunzi.îți mulțumesc! Am o casa cu mansarda. Mansarda vreau sa o închid cu rigips și sa pun vata de 30 cm între grinzi iar între căpriori vrea sa pun vata de 10cm, ca sa las golul acela de 5 cm despre care ai spus! Ce părere ai?
Am o portiune intre capriori unde cuiele au strapuns folia anticondens,pot sa pun in acele zone folie vapori(din asta am),apoi vata si din nou folie vapori?Multumesc,sau ce sa pun?
E complet gresit ce spuneti dvs, care folie vapori de 2 ori? Ia fi-ti va rog atent la acest video: folia anticondens e folie anticondens, iar bariera de vapori e bariera de vapori - sunt 2 materiale complet diferite si se pun in locuri diferite! Daca tot sunteti in ceata, cautati va rog in lista de Videoclipuri episoadele privind Folia anticondens si Bariera de vapori, acolo explic ce e fiecare material.
Căpriorii nu se izolează și ei ??? Nu se pierde căldură și le acolo (punți termice se numesc ) Explicați și lucrul acesta .
Buna ziua
Interesante informatii, ajuta mult, as avea o intrebare si multumesc anticipat pentru un raspuns:
daca am folie anticondens pe pat de scanduri sun tabla acoperis, mai este nevoie de inca o folie sub asteriala?
Salut, multumesc. Teoretic, peste capriori, adica intre acestia si asterneala sau invelitoare, se pune doar o folie anticondens.
Pai din izolatie ,nu iese afara prin folia anticondes de acoperis de deasupra scandurii?
Iese, si solutia CU strat de aer ca in video, si solutia FARA strat de aer, ambele sunt okay. Deja in dependenta de caz, se merge pe una, sau alta. In video nu am zis nicaieri ca doar metoda din video e acea corecta, ci doar am prezentat UNA, din mai multe.
@@EnciclopediaConstructiilor eu mă gândeam să pun 10cm vata între grinzile acoperișului dar fara sa las aia 5 cm înspre ext ,ci înspre int....cum grinzile sunt de 15cm....și apoi să închid cu isolair thermo pe interior....dar dacă sunteți amabil sa îmi spuneți cat m ar ajuta la confortul interior daca izolez acoperișul podului necirculabil sau locuibil...sau sa izolez cu 40cm fibra de lemn pardoseala podului...și să nu izolez acoperișul.nu prea as izola daca nu influențează interiorul având izolația de 40cm pe pod
Buna ziua.Folia anticondens si folia de aluminiu care sunt pt mansarda, sunt una si acelasi lucru sau sunt diferite?Multumesc.
Buna ziua, sunt diferite. Despre folia anticondens si bariera de vapori am realizat 2 video-uri, va sugerez sa le vizionati (in ele e specificat si in ce categorie e aliajul de aluminiu).
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc.Va mai deranjez cu o intrebare.Ce parere aveti despre o termoizolatie de vata bazaltica de 10 cm peste zidaria din caramida porotherm de 38 cm? Creste izolarea termica cu aceasta combinatie? Multumesc inca odata.
Da va creste.
Daca se folosesc capriori de 15 cm spuneti ca ramane doar 10 cm loc pentru izolatie nu se pote pune placa de rigips cu izolatie de incà 7 sau chiar 10 cm? Multumesc
Ba da, se poate, s-a explicat in video ca se poate merge spre interior cu structuri aditionale.
Salut, am un acoperis de tip mansarda locuibila deja construita dar neamenajata si se pare ca mesterii care l-au facut acum cativa ani nu au pus folie anticondens. Pot pune folia pe interior? sau trebuie neaparat sa dau tigla jos si sa pun folia intre capriori si sipcile de la tigla.
Pe interior NU se pune nici o folie anticondens, la interior merge doar bariera de vapori. In cazul dvs daca e imposibil sau mai greu sa montati folia anticondens la exterior prin a desface termoizolatia (ceea ce cred si eu ca e mai greu si costisitor de tip si resurse), atunci nu va ramane decat sa da-ti jos tigla si sa puneti folia anticondens.
Buna ziua, la o casa p+e, cu tavan rustic cu grinzi lemn aparente de 20 cm ( 10 cm aparent + 10 ascunsi de gipscarton, cu vata bazaltic intre grinzi) iar peste podea de scandura si pod nelocuibil, cum ati recomanda sa izolez, cu vata bazaltica? Cel mai important, unde si cum sa pun folia bariera de vapori? Multumesc!
Buna ziua, daca aveti vata bazaltica cred ca puteti continua cu vata bazaltica. Bariera de vapori trebuia pusa la interior intre gips-carton si vata bazaltica existenta. Alternative corecte nu sunt.
Multumesc pt raspuns! Daca punem bariera de vapori intre gips carton si vata dintre grinzi asta inseamna ca privind de jos in sus grinzile raman "descoperite", bariera de vapori fiind pusa doar intre grinzi, nu si peste grinzi. Exista deci o zona nesupusa niciunei bariere de vapori, respectiv zona de deasupra grinzilor. Nu e o problema?
Voiam sa intreb.
Cele 3 mici poduri de la mansarda, nu le putem umple de tot cu vata minerala? Adica este obligatoriu sa lasam gol pentru ventilatie? Sau pot umple totul?
La costuri v-ati gandit? Cateodata acele spatii sunt cam mari si nu se merita sa fie umplute cu vata.
Bună seara .că sa creez bariera de aer între vata și asteriala mai adaug ceva gen folie..(OSB ) deasupra vatei ....sau pur și simplu cariera de aer se crează între vata și lemn..?
Vedeti aici un video: ruclips.net/video/Sq9W5QTLF9M/видео.html
Salut. Urmăresc recomandările tale cu mare placere și interes. Am o întrebare. Am o casa la care s au făcut deja tavanele cu rigips însă constructorul nu a pus folia bariera de vapori. Ce pot face, cum pot monta aceasta bariera de vapori fără sa mai tău rigisul de la tavane jos? Casa este locuita. În pod am vata minerala însă aa vrea sa suplimente acest strat pana la 25 de cm însă fără bariera de vapori nu as risca. Pot monta bariera de vapori în pod. Sa acopăr grinzile de lemn și sa cobor cu folia pana la contactul cu rigisul apoi sa urc din nou pe grinda și sa cobor mai apoi în "rigola" pana la rigips? Ce ma sfătuiești?
Buna ziua si multumesc ca urmariti acest canal. Am inteles ce sugerati. Teoretic se poate face solutia expusa de dvs, practic e mai complicat. Daca insa in interior o sa asigurati o buna ventilatie, ar trebui sa fie okay.
Respect!
Multumesc.
buna ziua. am o casa din chirpici si vrea sa izolez tavanul de sus ca sa nu mai am peirderi. Ce mi-ati sfatuii sa fac? Eu mam gandit sa urc pe acoperis si sa pun pot sa pun vata bazalica pe jos. - unde sa pun folia? pe jos ( pamantul batut) sau pe deasupra vatei? va multumesc in avans pentru raspuns.
Buna ziua. Dvs sa inteleg ca aveti un tavan din lemn, iar intre capriorii de lemn aveti pamant batut? As dori sa aflu mai multe detalii inainte sa va ofer o solutie.
Exact asa am eu, cum ati descris dvs. Cum fac izolatia? Multumesc foarte mult!
Spuneti-mi, va rog... se poate izola si parteru din caramida porotherm de 25 cu vata bazaltica? Am vazut undeva si m-am mirat, eram obisnuit sa vad izolarea cu polistiren.
Exista si vata bazaltica pentru pereti, si pentru pardoseala, insa depinde si ce alte solutii se folosesc aditionate pentru a nu crea probleme cu condensul.
@@EnciclopediaConstructiilor am inteles, deci conteaza si ce si cum... dar ua peste alta se merita, se justifica costurile? Sau ramanem la polistiren de 10?
@@eu3145 Fiecare structura are valorile sale de termoizolare minime, fie zidarie, fie pardoseala, fie acoperis etc (dvs asa si nu ati specificat concret despre ce vorbim). Daca se merita sau nu vata minerala in detrimentul polistirenului - aceasta deja fiecare raspunde, eu pentru a usura decizia si a informa publicul, am realizat cate 3-4 video-uri si despre dezavantaje, si avantaje, si altele , si despre polistiren, si despre vata minerala (ca sa nu mai zic ca am realizat analize la aproape 15 materiale de termoizolare, sunt si altele de luat in calcul, ca nu e doar vata si polistirenul bune).
Legat de grosimea termoizolatiei, am realizat un video ca fiecare sa poata calcula grosimea necesara pentru cazul sau - ruclips.net/video/Q0WI-THuR3s/видео.html .
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc!
care este cea mai optima prindere a barierei contra vapori astfel incat sa nu fie gaurita? multumesc
Prin lipire.
Dar nu se găurește atunci când bati șipcile peste ea?
@@iulianapopescu459 nu, nu. Bati sipcile prima data apoi o lipesti cu adezivi.
@@romeomeoful Stai că n-am înțeles. Știu ca folia trebuie ermetizata foarte bine. Dar peste folie se bat acele șipci și nu înțeleg cum le prinzi fără sa găurești folia.
Salutare! Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine,am casa P+M izolata pe exterior foarte bine cu placi de multipor de 12,5-cm grosime,incalzirea o am prin calorifere cu CT pe gaz,sunt din Romania-Ph.As vrea pe viitor sa fac o mica reforma la parter si ma gandesc sa profit de aceasta situatie si sa termoizolez placa,tavanul de la parter prin interior cu placi de pluta,s-au cu alt material mai bun pe care o sa mi-l recomandati dvs,deoarece pierd caldura prin placa si este mult mai cald la mansarda decat la parter.Inteleg principiul fizicii ... dar sper cu pluta sa conserv mai mult caldura la parterul casei deoarece nu folosesc tot timpul mansarda. O folosesc doar cand imi vin musafirii.Grosimea maxima pe care as vrea sa pun placile de pluta ar fi de 3- cm deoarece inaltimea parterului nu imi permite fiind de 250-cm.In situatia mea, mai este necesara bariera de vapori? S-au bariera termica? Va multumesc frumos pentru ca existati si va astept cu raspunsurile.Sanatate
Buna ziua. Daca termoizolati la interior, atunci da trebuie si bariera de vapori. Totusi 3 cm pentru un tavan este practic NIMIC, daca acoperisul nu e izolat si va axati doar pe aceasta izolatie a tavanului, grosimile trebuie sa inceapa de la minim 20 cm! Iata de ce, daca puteti, termoizolati peste tavan - acolo in pod.
@@EnciclopediaConstructiilor Salutare! Nu m-ati inteles eu nu am nicio treaba cu etajul,cu mansarda acolo este totul Ok. Pe mine ma intereseaza la partea de jos a casei,la parter.Tavanul de la parterul casei prin interior.Mansarda este construita ca la carte cu tot ce trebuie,acolo nu am probleme.Va multumesc pentru intelegere si va astept in continuare cu raspunsuri pertinente si profesionale.Sanatate
Da si la interior daca doriti sa termoizolati sub tavan, trebuie sa puneti intre termoizolatie si finisaje (de ex gips-carton) o bariera de vapori.
Bună ziua, de ce nu recomandați izolația la mansardă cu spumă poliuretanică cu celulă închisă?
Buna ziua, am vorbit despre acest lucru in video-urile unde am analizat spuma poliuretanica.
Ideal ar fi 300 mm vata bazaltica. Noi suntem constructori si folosim in general capriori cu vata bazaltica de 150 mm si sub mai avem dulapi de lemn de 150x45 dispusi perpendiculari pe directia capriorilor si mai adaugam 150 mm
Este corect ce spuneti dvs, ce ati mentionat la fel e o solutie foarte buna.
Eu am luat capriori de 200 si sub voi pune dulapi dar de 100 doar ca nu voi lasa spatiul acela de liber ....ca sa am izolatie totala de 300 ...sper sa fie ok.
Salut. Se recomanda 5 cm intre vată și pelicula anticondens și iarăsi 3-4-5 cm intre pelicula anticondens si țiglă???
Salut, depinde de constructia acoperisului, sunt cazuri cand exista spatiu doar intre vata si folie anticondens, exista ca este spatiu doar intre folia anticondens si asterneala/invelitoare.
Salut. Ai video făcut cu pompe de căldură? Am căutat în cont, dar nu am văzut. Probabil că am sărit eu 🙄. Merci
Buna ziua, pana in prezent legat de tema data am doar un video - ruclips.net/video/PHtgErBoeCQ/видео.html .
Buna care ieste corecta izolarea interior acustica a unei camere ? Mersi
Buna ziua, izolarea acurstica se poate face cu mai multe materiale. Legat de grosime si alte caracteristici, se alege in dependenta de fiecare gen in parte. Cele mai uzuale materiale la ziua de azi pe acest segment sunt vata minerala si pluta.
Buna ziua.Daca am căpriori de 15 ce imi recomandați pentru o izolatie eficientă la un etaj numai din lemn ?Celuloză injectata cu grosimea de 15 sau vata Rockwool Front plus cu densitate dublă?
Buna ziua, am discutat deja pe Facebook, si ca sa nu ramane comentariul fara raspuns: ambele materiale sunt bune, si ambele materiale au si calitati mai putin bune, va invit sa vizionati video-urile despre aceste materiale si sa decideti pentru cazul si situatia dvs ce material se potriveste mai bine, pana la urma e alegerea dvs.
Buna ziua.Daca am folie anticondens sub tabla Bilka(pusa corect,dar s a mai intepat de la cateva cuie),pot sa pun si prin interior inainte de vata intre capriori?
Multumesc.
Buna ziua, eu va recomand inteparile sa le sigilati. La interior se pune doar bariera de vapori, nu folie anticondens - ele sunt materiale diferite. Am realizat video-uri despre acestea, va recomand sa le vizionati.
Am inceput constructia unei case (doar parter) si as dori sfaturi cu privire la ventilarea podului natural ( nu a acoperisului). Care sistem ar fi mai eficient?
Buna ziua, deja v-am scris mesaj privat pe Facebook.
Cîte case aveți construite , izolate și cu rețele inginerești despre care vorbiți ?
De ce intrebati?
Buna seara!cu ce sa izolez peretii bucatariei si a baii?cum ma indrumatii sa fac?
Buna ziua, sunt mai multe variante, in principiu pentru orice material se poate gasi solutii ca sa functioneze normal, depinde deja si de alte variabile. Plus exista multe variabile, pereti interiori sau exteriori, ce grosime aveti disponibila, ce buget, ce preferinte s.a.m.d.
Ce se intampla cu puntile termice care raman deoarece capriorii nu sunt imbracati in termoizolatie? Ati luat cont de acest lucru?
Da am luat in calcul. In cazul nostru daca aveti in vedere situatia unor capriori de 25 cm, si intre ei 20 cm termoizolatie si 5 cm strat de aer pentru ventilatie, atunci obtinem o rezistenta termica a vatei minerale de circa 5 m2K/W (avand lambda 0.040 W/mK), iar a lemnului de circa aproape 2 m2K/W (avand lambda 0.13 W/mK). Luand in calcul si Capacitatea termica masica a lemnului care e intre 1.60 - 2.30 kJ/(kg*K), iar la vata e doar 0.84 kJ/(kg*K); si luand in calcul si conditiile cand apare temperatura de roua (condensul) - atunci desfasurarea capriorilor de lemn nu ar trebui sa fie punti termice intr-atat incat sa condenseze umiditatea pe suprafata acestora in camp vertical. Apropo un video explicit despre Punctul de roua si condensul o sa fie postat in luna aprilie, mai multe o sa intelegeti vizionand si acel video.
PS: Desigur riscul mentionat de dvs e mult mai mic daca se face structura in sahmate mentionata in video, cand se invelesc in mare parte capriorii, insa chiar si asa, liniile de intersectare a capriorilor verticali si lemnului pe orizontala fixat aditional, la fel prezinta acelasi risc, deci ajungem tot acolo. O zi frumoasa!
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc pentru raspuns. Astept viitoarele videouri
@@abcdefvxyz4324 Cu placere.
Mulțumesc mult pentru informatiile de pe acest canal. Trebuie sa-mi izoleze mansarda in lunile urmatoare si cautam un material optim (eficient, cu toxicitate redusă si cu un preț decent). Se poate sa ne dati mai multe detalii despre vata bio (Poate furnizori in Ro) ?
Cu placere. Pur si simplu cautati vata minerala Eco in google si o sa gasiti furnizori si din Romania.
Eu mi-am comandat knauf unifit 35 de 140 cm grosime.E produs eco la cum zic ei
Buna seara. tavanele le am pus cu rigips pe structura metalica, iar in pod am doar grinzile. Cu ce sa izolez? Trebuie sa pun si USB deasuora peste grinzi? Ma interesesza si la exterior un tip de izolatie. Mentionez,, casa este batraneasca si e facuta din caramida.
De ce la partea plata a acoprisului deasupra camerei trebuie sa fie izolatia mai groasa si nu invers mi ati starnit curiozitate. Eu credeam ca invers acolo e direct sub tabla aici e in pod totusi e mai cald in pod fata ca sub astereala. Daca imi raspundeti ar fi de mare folos. Multumesc
Deoarece caldura se ridica in sus, si anume in partea de sus trebuie aceasta sa intimpine o rezistenta termica mai mare (ca sa nu iasa din casa).
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc mult. Aveti dreptate.O zi frumoass!
@@emanueldutu5867 Cu placere, o zi frumoasa!
Salut, când vei face și un video despre casele făcute doar din lemn?
Am mai căutat mult pe RUclips dar nu prea am găsit nimic, mi-aș dori sa îmi construiesc o casa din lemn și nu prea am ideie la ce costuri as ajunge și cum ar trebui procedat.
Mulțumesc
Buna ziua, la moment nu stiu cand voi face cateva video-uri despre casele din lemn, insa multumesc mult pentru sugestie!
Cauta canalul lui Soflete si o sa gasesti o analiza comparativa de preturi pentru diverse tipuri de structuri si standarde energetice. Ar trebui sa te lamureasca cat de cat
Ce-mi mai place graiul moldovenesc!
Multumim frumos )))
bunaziua.am tavanul cu grinzi intre care am pus vata bazaltica 10 cm.sub grinzi am pus folie care mia ramas de la acoperisul din tabla am puso cu scrisul in jos, am gresit.. ozi buna
Buna ziua. Sper video-ul acesta, cat si altele de pe acest canal sa va fie de folos. O zi buna!