Metsästysoikeuksilla lisätuloa?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 окт 2024

Комментарии • 54

  • @Japituubi
    @Japituubi Месяц назад +1

    Ihan relevantti näkökulma, mutta kyllä se vaan on niin että ennemmin ostan metsästysluvan valtion maille pienriistalle, kuin maksan seurana monista hehtaareista, joista murto-osaa sitten kuitenkin monesti noissa jahdeissa käytetään.
    Täällä Savossa tuskin on innokkaita maavuokrien maksajia, tai ainakin vuokrat on oltava todella pieniä.
    Itse metsästys kuitenkin maksaa jo itsessään melkoisesti varusteiden ja paikanpäälle liikkumisen muodossa + siihen päälle kaikki riistanhoitotyöt kuten ruokinnat ja riistakolmiolaskennat. Kauheasti hyväntekeväisyyttä ja siitä pitäisi vielä maksaa. Nyt hirvilupamaksu (johon toki sisältyy lahtivaja ja sen ylläpitokustannukset) on siinä ja siinä, että viitsiikö edes osallistua, kun ei sitä sen lihan saamisen takia tule harrastettua.
    Päivässä auton polttoainekuluja tulee herkästi useita kymppejä kun joudutaan vaihtamaan paikkoja elukoiden takia. Se mitä yhdessä syksyssä menee rahaa hirvestykseen on helposti lähemmäs 700-800€, riippuen lupien määrästä ja siitä kuinka monta tyhjää viikonloppua sattuu.
    Tässä ei ole vielä koiramiesten kuluja huomioituna, jotka nostavat harrastamisen hinnan aivan uudelle tasolle.
    Lajin letkeys ja rentouttava vaikutus voi jopa hävitä, kun joutuu niin sanotusti yrittämään saada rahoille vastinetta? Tästä en tiedä, kohan tuli mieleen.
    En pidä huonona ajatuksena, että maanomistaja saisi tuloa vuokraamalla metsästysoikeuden, mutta kohta tähänkään lajiin ei ole varaa kuin hyvätuloisilla ja oikein fanaattisilla metsästäjillä. Muutenkaan kun metsästys ei ole tämän maailman ajankuvan mukaisinta toimintaa, vaan kaikki/kaikkea pitäisi suojella.
    Nuoria metsästyksestä kiinnostuneita on todella pieni osa ihmisistä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Месяц назад +1

      Terve Japi! Hyvää pohdiskelua ja näkökulmia. 👍 Kyllähän tuo metsästysvuokraoikeuksien markkina on varsin pieni ja korkeammat hinnat ovat keskittyneet lähemmäs isompien kaupunkien väestökeskittymiä. Siellä tarjonta on niukempaa kuin kysyntä, joten varsinkin nuo pienriista+kauris alueet herättävät kysyntää.
      Kuten kuvasit, niin isompien hirvieläinten metsästykseen liittyy paljon talkootyötä ja panostuksia, sekä laajempia metsästysalueita. Vaikea kyllä nähdä, että niiden osalta tapahtuisi kovin merkittäviä muutoksia (= edelleen vuokraoikeus vastikkeetta / lihapalaa vastaan tms) lähitulevaisuudessa.
      Tsemppiä jahtikaudelle! 👍

  • @reppana777
    @reppana777 3 месяца назад +2

    Aika kovia vuokrahintoja siellä pääkaupunkiseudulla. Meidän metsästysseuralla on metsästysmaita vuokralla 12000 hehtaaria ja tuolla hinnalla metsästys loppuisi kyllä hyvin nopeasti. Tuohon summaan vielä lisäksi lupamaksut tietysti.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve! Jep, ei isoilla alueilla ole kenelläkään resursseja maksaa tuntuvia vuokrahintoja, jos lainkaan. Pienempien, sopivilla alueilla olevien kohteiden vuokrat voivat toki olla korkeampia.

  • @UrpoLuukkanen
    @UrpoLuukkanen 3 месяца назад +2

    Olen ostanut ulostotosta pari metsätilaa, säilyykö metsätsätysoikeudet tuossa omistajanvaihdoksessa ja jos niin mistä saa tietää onko noita olemassa?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve Urpo! Metsälehden yhdessä artikkelissa todetaan seuraavasti: ”Jos metsänomistaja vaihtuu, aiempi vuokrasopimus pysyy voimassa, ellei uusi metsänomistaja reagoi asiaan kolmessa kuukaudessa tiedon saatuaan. Metsäkiinteistön luovutuskirjassa voi olla myös uutta metsänomistajaa sitova määräys metsästysvuokrasopimuksen pysyvyydestä.”
      Kannattaa varmaan yrittää selvittää tilojen alueella toimivan metsästysseuran yhteystiedot ja kysyä sieltä onko jotain sopimuksia ollut aiemman omistajan kanssa.

    • @UrpoLuukkanen
      @UrpoLuukkanen 3 месяца назад +1

      @@Metsanomistaja Tämä juuri on se ongelma näissä omistajan vaihdoksissa ja varsinkin ulosotossa kuin myös perintötiloissa, noita mahdollisia metsästysseuroja kun voi olla useita mahdollisia ja niiden selvittäminen mitä kaikkea voikaan olla. Tuo 3 kk sälytetään uudelle omistajalle, lähde nyt noita selvittämään, mistä rekisteristä?!

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Itse varmaan katsoisin karttapalvelusta ostettuun tilaan rajoittuvien tilojen kiinteistötunnukset ja soittaisin Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun ja kysyisin yhteystietoja isoimpien kiinteistöjen osalta. Heille sitten puhelu ja varmaan tietävät paikallisen seuran / seurat ja yhteystiedot. Vaatii vähän vaivaa, mutta tuleepahan sitten tarkistettua.

    • @tiinau6562
      @tiinau6562 2 месяца назад +1

      😂... No ota selvaa...... Jos et tieda..... ❤✌️🇫🇴

  • @s463013
    @s463013 3 месяца назад +1

    Määräytyykö peuralupien määrä jotenkin tiettyä metsä/peltohehtaarimäärää kohti?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад +1

      Terve! Itse en ole asiantuntija aiheesta, mutta tällä sivulla oli hyvin kuvattu tilannetta: riista.fi/metsastys/lupien-haku/pyyntiluvat/hirvielaimet/
      Peuralupia varten tarvitaan vähintään yhteinen 500 ha alue, jotta lupaa voi hakea. Lupia myönnetään ymmärtääkseni sitten prosessin mukaan, johon liittyy tieto arvioidusta kannasta, kannan alueelliset tavoitetasot ja hakemuksista.

  • @skyman3344
    @skyman3344 3 месяца назад +2

    Minä päinvastoin lopetin metsästysseuran vuokrasopimuksen, nyt minun mailla kasvaa peuroja, fasaania ja kaikkia kivoja metsän petoja.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve! Mukava kuulla! Oliko jotain huonoja vuokrakokemuksia vai tuntuiko vain siltä, että parempi jättää metsästykset ja lopetit sopimuksen?

    • @skyman3344
      @skyman3344 3 месяца назад +2

      @@Metsanomistaja Olin aikanaan itsekin seurassa, mutta metsästys ei oikein ollu minun juttu, räntäsateessa hirviä kyttäämässä, nyt peuroja on jopa tullu tontille ja muutkin eläimet on kesyyntynyt, niitä on vaan mukavampi katsella elävänä, pellolla lepäilee useita peuroja yö puullaan. Lähinnä eläinten huilausalueeksi jätin omat pellot ja metsän.

  • @Hankinta_Jari
    @Hankinta_Jari 3 месяца назад +2

    Asiallista sisältöä, kiitos ja hyvää kesää😊

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Kiitos Jari! Mukavaa kesää myös sinulle!

  • @tiinau6562
    @tiinau6562 2 месяца назад +1

    ....... Harvenna... Tuo metsa..... 😮

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Terve! Videolla ei ollakaan omassa metsässä, vaan saaristossa kalliometsikön reunalla. Tuskin on tuota koskaan harvennettu motolla, mutta jos olisi oma ja mantereella, niin aika tiheää oli ja harvennus paikallaan. 👍

  • @pekkakokkonen1917
    @pekkakokkonen1917 3 месяца назад +2

    Ihan mielenkiintoisen aiheen valitsit taas. Tähän tulee varmasti komentteja. Itse olen sekä metsänomistaja että metsästäjä ja sitä mieltä, että kaikki vanhat suulliset metsästysoikeuden vuokraussopimukset tulisi päivittää kirjallisiksi. Se on nykyaikaa ja poistaa epäselvyyksiä mitä nyt on ylimuistoisilla, joskus perimätietoon perustuvilla, suullisilla sopimuksilla. Tässä olisi Metsästäjäliitolle ja/tai Riistakeskukselle paikka viestiä paikallisille seuroille. Kilpailuttaa oikeuden voi sitten kuka näkee tarpeelliseksi. Pitää tosiaan muistaa, että erityisesti hirvieläimiin kohdistuva kannanverotus on myös metsänomistan etu, kuten hyvin mainitsitkin.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve Pekka! Kiitos! 👍 Olen samaa mieltä siitä, että parempi kyllä olla kirjalliset sopimukset. Noita valmiita ja varsin selkeitä sopimuspohjia löytyykin tuolta mainitsemiesi organisaatioiden sivuilta, mutta varmasti tällaiset sopimusasiat voivat paikoin jäädä kategoriaan ”tehdään niin kuin on aina tehty”. 😀

  • @ojaniemik8809
    @ojaniemik8809 3 месяца назад +3

    Sijainti ja koko myös ratkaisee paljon. Tällä kohdin pohjanmaalla on mettäpalstat jaettu moneen palaan. Koirametsästyksessä varsinkin rajat tulisivat äkkiä vastaan. Ehkä ennemmin näillä nurkilla kauppatavaraksi oikeus peltokyttäyspaikalle.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve! Aivan totta, että epäkäytännöllinen kiinteistön muoto on jo sinänsä haaste metsätaloudessa ja ei kyllä helpota metsästystä. Tuollainen peltokyttäyspaikka on varmasti hyvä mahdollisuus.

  • @Janezkinski
    @Janezkinski 3 месяца назад

    Meillä ei metsästäjät maksa vuokria, mutta toivat kiitokseksi hirven nuolukiven männyntaimikkoon.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  2 месяца назад

      Terve Janne! Siinä voi kyllä kysellä metsästysseuralaisilta, että miten se meni niin kuin omasta mielestänne... 🤷‍♂️

  • @jussi536
    @jussi536 3 месяца назад +4

    Kiinnostavaa asiaa. Onkohan mahdollista purkaa entinen vuokrasopimus niin, että pienriistasopimus jää kilpailutettavaksi ja suurriistasopimus edelleen hirviporukalle?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад +4

      Terve Jussi! Itselläni oli 15 vuoden takaa toistaiseksi voimassaoleva vanha sopimus paikallisen seuran kanssa. Päivitettiin sopimus niin, että pienriista & metsäkauris jäivät sen ulkopuolelle. Ei siis ollut sinänsä mitään erikoista, koska kuten videollakin totesin, niin paikallisella seuralla fokus on ollut isommissa hirvieläimissä, joten sopimuksen päivittäminen oli suoraviivaista. 👍

    • @jorejahtis8833
      @jorejahtis8833 3 месяца назад +1

      Vaarana on että kun metsästys ukkoontuu ja hehtaarimaksut nousee joka siiryy kohoaviin jäsenmaksuihin ja lupiin.Eli perinne vähenee liian kalliina.Kun se vielä markkaaikan oli muutamia pennejä hehtaari,lihaa ja peijaiset.

  • @JukkaPiiroinen-k5d
    @JukkaPiiroinen-k5d 3 месяца назад +1

    Metsästys seuroilla on paha tapa laitella nuolukiviä ja ruokinta paikkoja houkuttelemaan hirvieläimiä.Siitä tullut riitoja täälläpäin.Kuulemma vuokrasopimus oikeuttaa laittamaan näitä.Mutta ei ole hyvä jos taimikoihin houkutellaan hirviä.Hyvä idea tuo huutokauppa.t:Jukka

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад +1

      Terve Jukka! Joo, ei ehkä ainakaan nuoren mäntytaimikon keskellä ole välttämättä paras idea. Meillä on ollut nuolukivipaikka yhden taimikon keskellä (nyt jo kovaa vauhtia kohti ensiharvennusta varttuva) vuosikausia ja kävin juuri katsomassa sitä, että ympärillä olevien kuusien rungot oli aika monesta kohtaa sarvilla hangattu. Toki varsin pienialainen juttu, mutta kiinnitin asiaan huomiota. Toisaalta, kun paikka pysyy samana pitkään, niin osaavat myös hakeutua sinne.
      Eiköhän paras ole, että metsästäjät ehdottavat, että olisiko joku tietty paikka sopiva maanomistajlle. Pikku juttu ja varmasti parantaa yhteistyötä.

    • @JukkaPiiroinen-k5d
      @JukkaPiiroinen-k5d 3 месяца назад +1

      @@Metsanomistaja Ei ne kaupunkilais pojat paljon kysele mihin ruokinta paikat laittaa.Vaatii välillä kovempaa neuvottelua asian tiimoilta.Onneksi nuita karhuja on paljon.Petoasintuntia kertoi että täällä liikkuu melko suppealla alueella ehkä jopa 10 karhua,ne pitävät hirvet kurissa!t:Jukka

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Toivottavasti oppivat kerrasta, niin ei joudu moneen kertaan käymään keskusteluita. Sielläpä kyllä karhuja riittää ja varmasti pitävät hirvikantaa kurissa!

    • @mikahietala8099
      @mikahietala8099 3 месяца назад +1

      ​@@Metsanomistajavoi tulla myös kiusan tekoa oikeuksien haltioiden kesken. Jos naapuri palstalla sopivaa riista. Sekä tuli paikat, roskineen.

    • @timo7093
      @timo7093 3 месяца назад +1

      Minulla on kaikissa metsästysvuokrasopimuksissa riistanhoito, nuotion kielletty ja pyyntö ilmoittaa, jos hirvi on jouduttu mönkiällä hakemaan. Riistanhoito on kielletty, koska en haluaisi kuin kanalintuja lisää metsiini ja yleensä riistanhoito lisää niitä lajeja, joita on muutenkin liikaa. Tulet ja mönkijät ovat siksi, että kaukana asuvana ei tarvitse ihmetellä jälkiä metsässä, kun siellä käy.

  • @merjatuulia1202
    @merjatuulia1202 3 месяца назад +2

    Mielenkiintoinen aihe. Täällä Varsinais-Suomessa on kauriita ihan kiusaksi asti. Supeja ja minkkejäkin niin paljon, että vesilintukanta on huvennut olemattomiin. Vuokraksi riittäisi, että yhtä supia tai minkkiä vastaan saisi kauriin.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Terve Merja! Olenkin suunnistusreissulla havainnut, että kauriita on todella paljon siellä suunnalla. Tuo ehdottamasti ajatus voisi varmasti olla oikein passeli sopivilla paikoilla! 👍

    • @jorejahtis8833
      @jorejahtis8833 3 месяца назад +1

      Hyvin tosiaan suunniteltu ,kun vieraslajeista sunnitellaan korvausia maksettavaksi.

  • @jj6931
    @jj6931 3 месяца назад +2

    Mielenkiintoinen näkökulma.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад

      Kiitos! Aihe on varmasti sellainen, että löytyy monenlaisia mielipiteitä teemasta yleensäkin.

  • @heikkipollanen
    @heikkipollanen 3 месяца назад +1

    Tämä onkin mukava pointti,miksi antaa metsästää ilmaiseksi,minullakin on kaikki metsästys sallittua,toistaiseksi olevalla sopimuksella 😮😮😮

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад +1

      Terve Heikki! Mukava, jos herätti ajatuksia ja pohdittavaa! 👍
      Perinteisesti monissa paikoissa maanomistajat ja metsästäjät ovat olleet samoja henkilöitä, joten vastikkeellisuus ei ehkä ole ollut tarpeen tai järkevää. Metsästäjät (erityisesti isompien hirvieläinten osalta) toki käyttävät runsaasti aikaa metsästykseen, joten vastikkeellisuus voi johtaa toiminnan loppumiseen. Riistakantojen koon kanssa tasapainoilu on myös aina mielipiteitä jakava kysymys.
      Tämä metsästysteema & vastikkeellisuus varmasti tulee jalostumaan eri riistan osalta tulevina vuosina.

    • @juhahakoniemi4705
      @juhahakoniemi4705 3 месяца назад +1

      Itsellä vuokrattuna yli 200ha vastikkeetta. Tai 20€ alennus jäsenmaksuun, itse ei ole tullut metsästettyä 15 vuoteen. Jos en olisi vuokrannut hirvi/kauris tuhot olisi merkittävät. Nytkin tuhoja tulee, mutta saan ainakin antaa mielipiteeni seuralle missä kohteissa ongelma. Lihaa tuovat 0-6kg vuodessa.Asuin kunnassani toimii hyvin.Naapurikunnassa jotain 50ha. Yhteistyö ei toimi mitenkään.

  • @jouniekstrom2945
    @jouniekstrom2945 3 месяца назад +3

    Jos ja kun, valkohäntäpeuran pyyntilupa järjestelmä poistetaan, tulee tämä vuokraustapa yleistymään.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 месяца назад +1

      Terve Jouni! Näin varmasti yleistyisi. Mikä on oma arviosi, että milloin luvanvaraisuus voisi poistua? Ehkä voi myös tulla jotain alueellisia pyyntilupavapautuksia riistatiheimmille alueille?

    • @jouniekstrom2945
      @jouniekstrom2945 3 месяца назад +2

      @@Metsanomistaja Tuon lupavapauden kanssa on "kipuiltu" jo ainakin viisi vuotta. Ehkä tarvitaan vielä toiset viisi lisää? Juurikin alueelliset kannat pitää ottaa tässä huomioon.

    • @jorejahtis8833
      @jorejahtis8833 3 месяца назад +1

      @@jouniekstrom2945 Niin ja lisääntyvän suurpetokannan ravinontarve ,katsotaan nykyää aina ensin.

  • @jarmoaltti2718
    @jarmoaltti2718 3 месяца назад +2

    Voi saatana